Napelemes rendszerek

Fórumok

Napelem felhelyezésén gondolkozom és érdekelne a véleményetek. Ahogy olvastam, áramszünet esetén a napelemes rendszerek is állnak.

Amennyiben kidől mondjuk egy távvezeték és nincs 1 hétig áram, előállhat az a vicces szituáció, hogy napelemmel a fejem fölött nincs áram.

Érdeklődtem, a hibrid invertereket ajánlották. Jó lenne, ha valaki el tudná magyarázni a működésüket.

Annyi kéne, hogy amikor süt a nap, bedugom a hűtőt, egyébként meg nincs áram. Nem kívánok akkumulátort, csak egy konnektort, ahová áramszünet esetén bedughatom a telefont tölteni.

Nem baj, ha a teljes energia harmada lesz csak elérhető.

A kérdés, hogy a hibrid inverterek megcsinálják-e ezt, vagy kell oda akkumulátor, ami többlet pénz. Egyáltalán hogyan működik egy hibrid rendszer.

Hozzászólások

Ez tényleg csak 0. kiindulásnak jó. Ha az ember eldöntötte, h. nem baszakszik otthoni akkumulátorfarmmal, jó lesz neki a legegyszerűbb grid-tie is, utána még mindig millió kérdés felvetődik:

- 1 munkapontos inverter v. 2 munkapontos, munkapont optimalizáló kell-é

- 1 fázisos inverter v. 3 fázisos

- kevés de nagyobb teljesítményű napelem tábla, v. több de egyenként kisebb teljesítményű tábla

- monokristályos napelem, ami a legerősebb napos időben 10%-al többet bír termelni, mint a multikristályos, cserébe az év másik felében (ősszel-télen) amikor szinte végig felhős az idő, akkor meg kb csak harmad/negyed akkora teljesítményt, mint a multikristályos

és még millió más kérdés, amit a napelemes topikokban okoskodnak a népek

Igen. A történet arról szól, hogy ha Pista 10kW-os napelemet telepít az 1-es fázisra, Sanyi 10kW-os napelemet telepít szintén az 1-es fázisra, akkor az 1-es fázison van 20kW termelés, a többin meg semmi.

A napkollektor kiserőmű. Egy erőműtől elvárható, hogy az áramszolgáltató igényeinek megfelelően termeljen.

 

Mindenképpen jogos igény a szolgáltató részéről, hogy a termelt energiát 3 fázisra elosztva egyenletesen toljad. Ezen nem kell fennakadni, nem botránkoztam én sem meg rajta.

Így is van olyan, amikor letilt a szolgáltató, mert túltermelés keletkezik adott fázison. Ilyenkor a jó pénzért beruházott rendszer meg szépen nincs kihasználva. Minél több napelemes kiserőmű kerül egy-egy területre, az efféle jelenségek egyre gyakoribbak lesznek.

Szerkesztve: 2022. 02. 01., k – 11:50

A "hagyományos napelemek valóban lekapcsolnak, ha a szolgáltatói oldalon elmegy az áram.
ennek részben biztonsági okai vannak.

a hibrid inverterekről van itt egy cikk: (lassan 2 éves)
https://www.tisztaenergiak.hu/energiatarolo-napelemes-rendszereknel-hib…

 a vége felé van egy mondat:

"Persze van olyan gyártó is, akinek a hibrid invertere tudná a valós hibrid üzemet, de ezek egyelőre még csak visszatáplálós inverterként vannak hazánkban engedélyeztetve. Az áramszolgáltatói állásfoglalás szerint: „Az inverter hibrid üzeme nem engedélyezett, hibrid üzemű alkalmazhatóságuk feltételrendszere kidolgozás alatt van.”
 

Semmi. Az inverter annyit tud termelni, amennyit a fogyasztók elvisznek.

Gondolom nem ismersz inverter kapcsolásokat. Csak pár népszerű alapkapcsolást a teljesség igénye nélkül:

Szigetelt PV inverterek DC-DC átalakítóval
    PV inverter DC-DC átalakítóval és hálózati transzformátoral
    PV inverterek nagyfrekvenciás transzformátorral a DC-DC átalakítón belül
        PV inverter nagyfrekvenciás transzformátorral a push-pull átalakítón belül
        PV inverter szinuszos vezérlésű interleaved flyback átalakítókkal

Nemszigetelt PV inverterek DC-DC átalakítóval
    Tipikus nemszigetelt PV inverter boost átalakítóval
    Nemszigetelt PV inverter szinuszos vezérlésű boost átalakítóval

Szigetelt PV inverter DC-DC átalakító nélkül

Nemszigetelt PV inverter DC-DC átalakító nélkül
    Tipikus nemszigetelt PV inverter DC-DC átalakító nélkül
    HERIC inverter
    H5 topológia
    Egyfázisú NPC (three level) inverter

Egyéb PV inverter topológiák és vezérléseik
    Multilevel kaszkád inverter
    Háromfázisú, szinuszos PWM inverter
    Háromfázisú NPC (three level) inverter

 

Melyik az ami "képes ráküldeni 6-8kW" a teljesítményt egy fogyasztóra?

Google segít. pl.:NPC (three level) inverter - Google Tudós

 

Aki valaha hallgatott teljesítményelektronikát, annak megvannak fejből is. Minden labormérés előtti beugró ZH, úgy bevéste a memóriába az anyagot, hogy még feltámadás után is fejben lesz.

Viszont ha nincs annyi terhelésed, amennyit épp termelne a rendszer, akkor az inverter a csatlakozási pontja mögött egy praktikusan végtelen teljesítmény felvételére képes hálózatot sejtve elkezdi emelni a feszültséget, majd elérve a beállított felső korlátot hibával leáll. Vagy nem?

Ez nem tipusfüggő. A generátorod teljesítménye akkora amennyit a fogyasztód elfogyaszt. Ha veszel egy hatalmas generátort, és egy kis fogyasztót akasztasz a kapcsaira, akkor a tengelyt is ennek megfelelő nyomatékkal tudod forgásban tartani. Ha ráakasztasz egy egy nagy fogyaztót, akkor sokkar nagyobb nyomatékkal kell tekerni. Az hogy a paneljeid tudnának többet termelni nem azt jelenti, hogy nem mehetnek kicsi terheléssel. Az inverter csak DC/AC átalakító, villamos energiát a PV panelek termelnek. Ha süt a Nap akkor lehet őket terhelni, ha nem süt a Nap akkor nem jön belőlük áram.

Oké, a gyengébbek kedvéért tehát: a napelem terhelhető kisebb teljesítményű fogyasztóval is akár (legyen mondjuk a példa kedvéért 100W), akkor is, ha teszem azt 10kWp-t tud, és éppen olyanok a körülmények (besugárzás, hőmérséklet), hogy a maximumot adná le amire képes? A különbözetet az inverter nem alakítja hővé, nem kell ekkora fogyasztó AC oldalra, vagy felvevő hálózat (betáplálás)? Tehát nem kell "tenni valahova" a többletet, hanem az simán csak nincs, mert az inverteren múlik az egész, az pedig csak annyit terhel a napelemekre amennyi fogyasztója van az AC oldalon (plusz a saját fogyasztása persze)? Valamint elmondható, hogy ez az összes grid tie inverterre igaz?

Illetve ha így van, akkor gondlom a kis terhelés azért rontja a hatásfokot, de ezekben az esetekben ez nem lenne egy nagy probléma.

Illetve ha így van, akkor gondlom a kis terhelés azért rontja a hatásfokot

Kis áramterhelésnél más munkapontra áll be a DC oldal, az inverter hatásfoka kicsi kimeneti teljesítménynél rosszabb, mert van annak is saját fogyasztása.

 

Jellemző karakterisztikák: Napelem jelleggörbék - SUNformation (blog.hu)

Persze, a napelemnek nem lesz semmi baja akkor se ha nem kapcsolod rá sehova: "szakadásban van".

Szakadás és rövidzár között "variál" vele az MPPT, majd ezután jön az inverter. Az MPPT úgy variál hogy "jó legyen" az inverternek, a lehető legtöbb kakaót szedje ki belőle és tolja bele a hálózatba.

Egy akármilyen inverter pont annyi kakaót fog kivenni (az akkuból v a napelemből) amennyi teljesítményre a fogyasztói oldalnak igénye van. Nyilván túl lehet terhelni egy invertert - és erre reagálhat többféleképpen - de itt nem ez a kérdés.

Gábriel Ákos

Tovabbra sem arrol beszelsz, amirol en.

A Froniusrol nem tudok mit mondani, de a Huawei SUN2000 tipussal konkret tapasztalat, hogy az AC oldali feszultseg beallitott szint fole novekedesekor nem a teljesitmenyet szabalyozza, hanem hibakoddal teljesen leall a termelessel. Egyebkent logikus ez a viselkedes, hiszen a halozat az esetek nagy tobbsegeben praktikusan vegtelen teljesitmenyt tud felvenni, ezert egy halozatra termelo inverternek nem kell azzal torodnie, hogy AC oldalon mi van, folyamatosan termelheti a maximumot, ami a DC oldalon rendelkezesre all.

Ezert kerdeztem, hogy van-e konkret tapasztalatod valamelyik tipussal, vagy csak elmeletbol mondod, hogy feszultseggenerator, azt' jovan.

Bocs értem.

Az AC oldalon az MSZ EN 50160:2001 „a közcélú elosztóhálózatokon szolgáltatott villamos energia feszültségjellemzői” című szabvány 2. pontja alapján kell a kimeneti feszültségnek megfelelnie.

 • A hálózati frekvencia együttműködő szinkron csatlakozású hálózatoknál: 50 Hz ± 1% a hét 99,5% -ában és 50Hz +4% / -6% az idő 100% -ában.
 • A hálózati frekvencia együttműködő nem szinkron csatlakozású hálózatoknál (szigetüzem) 50 Hz ± 2% a hét 95%-ában és 50Hz ± 15% az idő 100%-ában.
 • A tápfeszültség változás (kiesés figyelmen kívül hagyva) 95% a hét bármely időszakába - a 10 perces átlagos effektív érték alapján - Un ± 10% értékű legyen. Hosszú tápvonalak esetében pedig Un +10% / -15% érték is megengedett.
 • Gyors feszültségváltozás általában nem haladhatja meg az Un ± 5%-os értéket, de rövid időre elérheti az Un ± 10%-át.

Ha a hálózati feszültség attól eltér, akkor az inverter lekapcsolja kimementét. Feszültséget és frekvenciát is figyelni kell.

Meg mindig nem egyrol beszelunk. Ami jellemzoket felsoroltal, azok az altalam ismert ket inverter tipusban konfiguralhato parameterek. Termeszetesen ha a kulso halozat frekvenciaja vagy feszultsege kivul esik a beallitott tartomanyon, leall a termeles. Amig benne van, addig meg az inverter a halozattal szinkronban akkora feszultseget allit elo, hogy a halozat fele elmenjen a DC oldalon rendelkezesre allo teljesitmeny (- konverzios veszteseg). Igy van, vagy sem?

Ami viszont a lenyeg, hogy szerintem ha te adsz az inverternek szinkront valamilyen forrasbol, akkor elkezdi emelni a kimeneti feszultseget, ami normal halozat eseteben a kimeno teljesitmeny novekedesevel jarna. Viszont ha nincs rajta legalabb akkora terheles, mint a DC oldalon rendelkezesre allo teljesitmeny, akkor ezt egesz addig fogja folytatni, amig el nem eri a felso hatart, es leall. A generatoros analogiad tovabbfuzve a tengelyt allando teljesitmennyel tekerjuk, amitol a fordulat terheles hianyaban folyamatosan novekszik, mig a tulporges elleni vedelem le nem allitja a meghajto berendezest. (Ez a parhuzam persze santit, mert a forfulatszam megfeleloje a halozati frekvencia lenne, es a valodi halozatban amugy van mechanikus tehetetlenseg, az elektronikusan biztositott szinkronjeles szigetben meg nincs.)

Ez alol kivetel lenne, ha tudna az inverter olyan szabalyozast, hogy egy bizonyos feszultseg elerese eseten csokkenti a kimeno teljesitmenyet. Erre vonatkozott a kerdesem, hogy ismersz-e olyan halozatra termelo inverter tipusokat, amikrol biztosan tudod, hogy igy mukodnek, ki is probaltad, vagy csak ramondtad, hogy elvileg feszultseggeneratorrol van szo, ugyhogy mennie kellene?

Fronius export limiting erről szól.

So called “export limiting” is where the Utility or network operator restricts the amount of energy from PV system that goes into the grid. I.e. excess energy that is not consumed on the site. In order for the end user to gain the maximum amount of energy from the system without exceeding the export limit, the inverter output needs to be able to follow the site load.

The Fronius Datamanager 2.0 is able to limit the inverter output power dynamically and therefore to control and limit the amount of energy which is export into the grid in accordance to the consumption of the loads.

The Datamanager Card 2.0 offers the following options to control the power output of the inverter:

 • -  Modbus RTU

 • -  Modbus TCP

 • -  8-bit binary input

 • -  Dynamic Power Reduction using the Fronius Smart Meter

  Therefore there are two possible ways to achieve export limiting with Fronius Inverters:

 • -  Using the Fronius Smart Meter. Datamanager controls the inverter as a Master

 • -  3rd party controller issuing commands to the Datamanager.

  The simplest and most cost effective way to achieve export control with Fronius inverters is to use the Fronius Smart Meter. The meter measures the amount of energy imported or exported to the grid and the Datamanager uses these values to calculate the appropriate output power of the inverter to limit the export to the grid.

  This document describes how to set up export control using the single phase or 3-phase Fronius Smart Meter.

Gábriel Ákos

Nem errol szol. Ehhez egy meroeszkozt kell beepitened a szolgaltatoi csatlakozasi pontodra, ami onnan kommunikal vissza az inverternek, hogy csokkenteni vagy novelni kellene a teljesitmenyt annak erdekeben, hogy ott nagyjabol nulla legyen az aram.

Lehet, hogy mar rosszul emlekszem, de talan valahol azt irtak, hogy van nemi lag a szabalyozasban, ami nagyobbacska terheles (a halozat) jelenlete nelkul okozhat gondokat.

Ennyi a lényege: Fronius Datamanager 2.0 is able to limit the inverter output power dynamically.
Ez a motyó a Symo-kba beépítve érkezik, de külön modul.

Tehát: 

- az inverter "fizikája" meg tudja ezt oldani
- a datamanager a valamelyik inputja alapján tudja ezt piszkálni

Már "csak" az a feladat hogy kiderítsük pontosan hogyan teszi ezt. Fizikai bemeneten vagy akár csak a webservice-en keresztül?
Ha az "off-grid átkapcsoláskor" én tudom neki azt mondani hogy "innentől nulla pluszt termeljél a ház fogyasztásához képest" akkor szerintem kész is vagyunk.

Ha úgy kell csinálni, hogy mindig "meg kell neki mondani" hogy most x a fogyasztás adjál ennyit akkor egy kicsit nehezebb a dolog, akkor vagy megvesszük a fronius mérőt ami betolja neki ezt az adatot, vagy betoljuk mi a saját méréseink alapján.
 

Gábriel Ákos

Amit en hasznalok:

puffertartaly futoszallal

 

De lehet meg hasznalni:

bojler

elektromos auto fali toltojet (pl. openevse, de van bolti megoldas).

 

Kell ket lakatfogo, es ha kifele megy a teljesitmeny, akkor a fali toltonel automatan felveszi a negyszogjelet, hogy mennyit vehet az auto.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A forumtars arra spekulal, hogy hogyan lehetne a halozat jelenlete nelkul szigetuzemben mukodtetni a nem erre tervezett invertert.

Egyebkent a realis igeny a feladatra az, hogy bizonyos esetekben azt szeretned, hogy ne legyen a szolgaltatoi halozat iranyaba visszataplalas. Pl. ha 50kW feletti rendszered van, es nem akarsz termelokent szerzodni.

Nekem inkább csak arra kellene, hogy legyen egy B tervem, ha beüt a Mad Max, vagy csak egy hosszabb áramszünet (pl. karbantartás miatt). Hogy ehhez kell e venni (sziget üzemre képes) spare invertert, amire ilyenkor átkötök (vagy automatizáltan átkapcsolok), vagy jó lesz e a jelenlegi grid tie, amit valahogy elindítok (megfelelő UPS-el és elektronikával), az számomra még mindig nem egyértelmű.

Ez a backup box egy atkapcsolo, aminek az a feladata, hogy az allando uzemet igenylo fogyasztokat kapcsolgassa a halozati betap es az inverter kimenete kozott, egyuttal kulso aramszunet eseten levalassza az invertert a halozatrol. Csak kompatibilis hibrid inverterekhez jo, mint pl. a SUN2000 sorozat par tagja.

Mad Max szituban en a helyedben nem hasznalnek villanyt, mert feny es hanghatassal jar, es esetleg felhivod magadra valaki olyan figyelmet, akiet nem szeretned.

Rovidebb kimaradasra en az aggregatort tudom javasolni, ahhoz ugyanis konnyu nagy mennyisegu energiat tarolni. Ha mindenkepp nappal akarod megoldani, akkor ket lehetoseget latok: kivitelezo altal telepitett, hazi halozatra kotott hibrid inverter, vagy valami off-grid takolas, amire szukseg esrten kezzel atterhelsz.

Ha egeszen pici mennyisrgu energia kell csak, pl. futes keringeto szivattyuhoz, akkor meg akku + solar tolto + pici szunetmentes / hordozhato inverter. Szerintem.

Az eredeti kerdes feltevojenek terve, hogy naprol szeretne hoszivattyut uzemeltetni szerintem teljesen halott otlet.

Én szerintem sokkal nagyobb félelelem az energiaár drasztikus növekedése sokakban, mint az hogy szétlövik Paksot. Másik probléma a folyamatos CHIP hiány,  és kínai termelés kiesés most is a covid miatt. Vannak gyártók akik már 300 napos határidőkre igazolnak vissza megrendelést.

Az eredeti kerdes feltevojenek terve, hogy naprol szeretne hoszivattyut uzemeltetni szerintem teljesen halott otlet.

A melegvíz tároló kimondottan olcsó energiatárolási forma. Nappal be tud bufferelni, éjszaka meg ki tudja venni az energiát pl. felületfűtéshez. Az más kérdés, hogy az on-grid inverterek SW-je nem támogatja a szigetüzemet, meg csak kezdetleges tárolókapacitást tudsz rájuktenni, de mindent meg lehet csinálni. Az egész csak PLC program kérdése. :)

Azért nem olyan egyszerű a benzint se tárolni. PB-t tudsz könnyen, megromlás veszélye nélkül tárolni, viszont egy gázos aggregátor az mrá kb két ligával feljebb van (mind teljesítményben, mind árban) mint amire háztartásilag szükség van.

Nekem 20cm vastag szigetelés van minden oldalon, alul és felül. Igaz, hogy van egy hővisszanyerős szellőztetőm, de fűtés nélkül amikor kint -6°C van, mindösszesen 0.5°C /nap amit esik a hőmérséklet. Ha nincs más lehetőség 2 felnőtt meg 2 gyerek beköltözik a nappalimba, az már 800W-os fűtésteljesítmény, simán pótolja a hőveszteséget. 

Na de komolyra fordítva, nem lehet folyamatosan arra számítani hogy nem kell fűtőanyagot venni. Ahoz el kell költözni Floridába ahol mindíg süt a Nap. De arra azért lehet tervezni, hogy a drága energia felhasználását minimálisra csökkentsük. Ma még nagyon könnyen vagyunk, mert szaldó elszámolás van és akkunak használjuk a hálózatot. Igen ám, 2023 december 31 után ennek a világnak vége lesz, és a mostani szaldós szerződések egy idő alatt ki fognak kopni. Akkor már szemléletmódot kell váltani, és nem lesz annyi elég, hogy felrakok 40 panelt a tetőre aztán ami a csövök kifér betermelem a hálózatba...

Mad Max szituban en a helyedben nem hasznalnek villanyt, mert feny es hanghatassal jar, es esetleg felhivod magadra valaki olyan figyelmet, akiet nem szeretned.

Nem akarnám elvinni perpper irányba a topicot, de miért járna fény és hanghatással? Ha izzókat és hifit működtetsz róla, akkor mindenképpen, de ki mondta hogy ezt kell/ezt akarom csinálni? :) Meg hát azért ebben is vannak fokozatok, egy előre bejelentett/tervezett pár napos blackout-tól kezdve odáig, hogy meg akarnak enni elevenen.

az aggregatort tudom javasolni

De nekem már van egy grid tie inverterem + napelemeim, ennek kapcsán érdekel a kérdés, az egyéb opciók létezése ettől független, pontosabban ezeket egy másik szálban kérdezném meg ha ez érdekelne.

vagy valami off-grid takolas, amire szukseg esrten kezzel atterhelsz

Na itt pont erről a "valamiről" van szó.

Amúgy szerintem egy ilyen szituban minden számít, amivel energiához tudsz jutni, hiba lenne kukának tekinteni rendelkezésre álló X kWp-nyi napelemet + invertert, csak mert nem egy aggregátor, vagy mert a normál kerékvágásban pl. egy rövid áramszünet miatt kevésbé lenne ideális a beindítása.

"van egy grid tie inverterem"

Ami erre a feladatra tokeletesen alkalmatlan. Biztos meg lehet oldani, hogy alkalmas legyen, de ez valoszinuleg tobb penzedbe fog kerulni, mint amiert az alternativ megoldast adjak.

"Na itt pont erről a "valamiről" van szó."

Erre irtam, hogy akkor szolar tolto + inverter, vagy offgrid inverter, amiben ez a ket funkcio integralva megtalalhato. A halozatos invertered nem tudod olcson megeroszakolni, hogy adjon neked villanyt aramszunetkor.

Én is egyre inkább ezt következtetem ki a leírtakból. Venni kell egy kínai off grid invertert, lehet kisebb is, akkora ami vészhelyzetre elég az adott igényekhez (eleve két független sztringem van, méretezhetem pl. csak az egyikhez). Lehet a másik mellett a falon, vagy a "fiókban". Néha átkötéssel csinálni kell egy üzempróbát, aztán ennyi. Vélhetően ez a legbiztosabb/legolcsóbb/legegyszerűbb megoldás, amit persze lehet fokozni (automata átkapcsolás, stb..), de nincs erre igényem nagyon.

Egyébként nem arról van szó, hogy félnék ettől, csak nem szeretem azt a hülye szitut, hogy van egy sok pénzért vásárolt/fúratott kutam, de nem használhatom amikor nincs víz :)

Szerintem nem tudja, azt tudod neki mondani, hogy most X wattot kell termelni, es o annyit csinal.

Egyebkent szvsz "tehetetlenseg" nelkul ezt tovabbra sem fogod tudni rendesen es pontosan megcsinalni. Talan a legegyszerubb az lenne, ha szereznel egy haromfazisu motort/generatort egy lendkerekkel...

A markajelzeseben nem vagyok biztos, de pont az elso videoban szereplo invertert vettem meg en is.

A masodikban szerintem figyelemre melto, hogy a hatterben latszodo nagy mennyisegu bontott li-ion cella es a ket szerszamakkubol kivett 700W koruli teljesitmeny alapjan a csavo nem ijed meg a sajat arnyekatol, de azt azert o sem szeretne kiprobalni, hogy mi tortenik, ha a terheles alamegy annak, amit a halozatra termelo invertere kepes eloallitani.

Annyiban nem ertek egyet a sraccal, hogy a "BUS voltage is too high" hibauzenet azert nem a "semmi" kategoriaba tartozik, ez ugyanis szerintem nem az AC kimenet feszultsegere vonatkozo jelzes, hanem a belso MPPT utani DC buszra.

Az is erdekelt volna, hogy ekozben a halozatra termelo inverter mit csinalt, mert latszolag tovabb mukodtek a fogyasztoi, mikozben annak is le kellett vopna allnia.

Az ötlet szerintem jó, gondoljuk ezt egy kicsit tovább. Amikor áramszünet van, akkor a napelemes inverter azért is kapcsol le, hogy ne b@ssza agyon a szerelőt aki a trafón/vezetékszakadáson dolgozik kint. 

Ergo áramszünetkor át kell állnom "szigetüzemre".

Ha a mostani infrastruktúrából indulok ki, akkor:

- lekapcsolom a bejövő megszakítókat, ezáltal előállt a belső "szigetüzem"
- szinuszos saját UPS-ről adok szinkront az inverteremnek

Ekkor vajon "felbootol" a nem-hibrid inverterem is és elkezd termelni?
Tovább gondolva akkor ez ellátja a házat és az UPS-re igazából csak a szinkron adáshoz van szükség, amit valszeg jó sokáig bír.
Tölteni nem fogom tudni a napelemről. Vagy?

Gábriel Ákos

Itt a szolgaltatoi kovetelmenyre kell inkabb gondolni.

eonnal ha aggregatorozni szeretnek, egy sima ganz harom allasu kapcsolo megfelel, a lenyeg, hogy veletlenul se kapcsolhasd az aggregatort ossze a halozattal. A sima biztositek lekapcsolasaval ezt nem tudod garantalni.

Az, hogy az eonnak nem eleg a levalasztas maga, olyan rendszer kell ami veletlenul sem koti ossze a sajat aramforrasodat az ovekevel. Erre a legegyszerubb egy haromallasu kapcsolo.

Vagy persze elbonyolithatod mindenfelevel, hogyha levalasztos a levalaszto kapcsolod az olje meg a sajat aramforrasod, kerdes, hogy azt elfogadjak.

ha hibrid invertert raksz, akkor ált. abban benne van ez a feature. szokott lenni benne egy bemenet a hálózatra, egy kimenet a ház felé, meg esetleg bemenet külső áramforráshoz (aggregátor, stb), plusz az akksinak. (sima napelemes inverternél egy csatlakozás van és kész). Aztán a készülék elintéz mindent - elvileg.

Sajnos a megrendelt inverter nem hibrid, 15-ösböl még talán nincs is, ezért keresem a lehetőségeket, hogyan tudnám mégis - legalább hosszú áramszünet idejére megoldani a dolgot.

A héten is volt egy kétórás áramszünetünk és a rezsicsöki miatt gondolom csak több és hosszabb lesz.

Gábriel Ákos

En hasonlo celra vegul egy olcso kinai ups-invertert vasaroltam. Egy stringet ra tudok kotni a tetorol, a haz halozataval meg nem akarom keverni, szukseg eseten majd radugom azt a 2-3 kritikus fogyasztot. 

Akkumulatort egyelore nem vettem hozza. Amikor sut a nap, elmegy anelkul is, ha meg hirtelen kritikussa valna a helyzet, majd atmenetileg kiveszek parat valami jarmubol. Utobbinak nem hiszem, hogy kulonosebben nagy lenne az eselye.

Bevallom őszintén új rendszer esetén kizárólag hibridet telepítenék.

Szerintem a szolgáltatónak is gáz, hogy nappal termelsz, éjszaka fogyasztasz, jobb nekik, ha inkább egyenletesen lógsz a hálózaton.

A szaldót gondolom ezért is akarja kivezetni az Unió. Nem hülyeség, amit csinálnak.

 

Felraksz egy hibridet, azt ha megszűnik a szaldó, beraksz egy akkumulátort. Amennyiben nem hibrid van, úgy lehet mindent cserélni.

De ez csak személyes vélemény.

Felraksz egy hibridet, azt ha megszűnik a szaldó, beraksz egy akkumulátort.

Froniusnál pont az a gond, hogy csak a saját cuccaival hajlandó működni. A saját akkupakk meg kurvadrága hozzá.

Ez a hibrid inverter egy UPS opció. Egy normális önellátó rendszer az egy sziget üzemű hálózat, +1 hálózati betáp házasítása.

Honnan van ez az infó? BYD-del biztosan megy, arra találtam gyári doksiban is utalást, illetve az ausztráloknál lehet tengernyi okosításról olvasni.

Van náluk olyan motyesz is amiről én álmodok, hogy grid-tie-ból csinál szigetüzemet "gombnyomásra".

Gábriel Ákos

Nem biztos, hogy megeri majd brutto elszamolas helyett akkura valtani. A tarolo elettartama a rendszer tobbi reszehez viszonyitva rovid, kevesebb ideje van megterulni.

Egyebkent jellemzoen nappal magasabb a rendszerterheles, ezert egy bizonyos mennyisegig nem okoz gondot a szolgaltatonak a haztaji termeles.

Viszont az átvételi ár is magasabb lesz. Mondjuk még most sem beszélhetünk értelmes megtérülésről, mert a tapasztalat az, hogy a szaldó elszámolásba belépők elkezdtek többet fogyasztani. Medencefűtés télen nyáron, járdafűtés stb. Decemberben, vidéken olyan díszkivilágításokat láttam szinte minden házon... :D

Itt most úgy érzem keveredik két cél.

Mert két cél van:

 • legyen áramod ha áramszünet van
 • Napon belüli fogyasztást saját magad tudd fedezni

Van ami mindkettőt tudja, van amelyik csak egyiket és másikat. De nem keverendő a két dolog és tisztában kell lenni melyik kell az embernek. SZVSZ amíg van szaldó, felesleges a második opció, drágább lesz mindenben.

Nálam a villanyóránál van egy Ganz 1-0-2 kapcsoló beépítve, oda lehet bedugni az aggregátort és átkapcsolni rá a házat (nomeg persze a nagyfogyasztókat kézzel lekapcsolni, pl. bojler). Ha visszajön az áram, akkor meg visszakapcsolni. De persze ja, sima hosszabbítós móka is mehet.

Azt azért gondold tovább, hogy amikor tűz van a házban (ne legyen!), és kijön a tűzoltó, akkor ő szeretne áramtalanítani mielőtt el kezd locsolni. 

Be kell építened ilyen esetben tűzvédelmi főkapcsolót is, ami lekapcsolja az áramot, és aminek elhelyezésére vannak egyértelmű előírások.

Most meg lehetne kérdezni, hogy a dobozos UPS-ekre miért nem kell? Mert a szigetelt inverterek kimeneti oldala nincs leföldelve, kvázi IT rendszer, nem tud megrázni.

Ez egy abszolút jogos szempont persze. Mivel érzem én is a téma konkrét veszélyességét - nem egyszerű szabályzói baszakodásról van szó - ezért szeretnék mindent szabványosan-szabályosan csinálni.

Nem is kell nekem se automata se nagyon gyors átkapcsolás, csak ha mondjuk eltelt 15 perc, még mindig nincs áram, akkor odaballagok, átkapcsolom amit kell és ennyi. Amikor meg úgy gondolom hogy már visszajött a hálózat akkor visszakapcsolok. Ez a célfüggvény.

Gábriel Ákos

Vannak minősített átkapcsolók, létezik break-then-make és make-then-break. Az előbbivel az átkapcsoláskor áramkimaradás lesz a fogyasztói oldalon. Az utóbbival nem, viszont egy pillanatra összekapcsolja a generátort a hálózattal. Ez engedély köteles és átkapcsolni is csak a szolgáltatóval előre egyeztetve lehet.

Egyébként pár hónapja én is filozofálok ezen de!
Van pár részletkérdés:
szóval tegyük fel, hogy nincs hálózat. 
1 én leválasztom az invertert a szolgáltató háózatáról(szakeszerűen) ---szigetüzem---
2 van otthon monduk egy apc tápom arról adok neki delejt(órajelet:D), szépen feltámad a rendszer, elindul az inverter, süt a nap, termel monduk 3kw-ot. ebből kiveszek mondjuk 2,7 kw ot, mert ekkora fogyasztót teszek rá.Namost ugye a szünetmetes is rátol a hálózatra, a kérdés, hogy ő vajon ki lesz maxolva? vagy hogy oszlik el? és mi van akkor ha a szünetmentest meg bedugom a konnektorba és töltöm az akkuját? Jól gondolom, hogy tölteni fogja, és a rendszer addig megy, amig süt a nap+ van delej a szünetmetes akkujában? vagy ez igy túl naív feltételezés?

Most csináltam egy ilyen rendszert, egy 12kWp-os SE szolár rendszerhez. Azalpprobléma az volt, hogy a hálózati feszültség miatt de. 11 körül leállt a termelés, és lófaszt sem termelt vissza a hálózatra délután 5-ig. 

3db Victron Energy Multiplus II 3000VA került bele ez így (9kVA) és egy 48V/300Ah-s (14,4kWh) akku. A Victront úgy programoztam fel, hogy bemenetén figyeli a feszültséget, és amikor a hálózaton felmegy a feszültség, vagy nincs áram, akkor kimenetre kötött kontaktorral leválasztja az SE-t a hálózatról, és összeköti AC kimeneteit az SE kimeneteivel. Ilyenkor az SE elindul, ellátja a háztartást árrammal, be tud kapcsolni plusz fogyasztót akár egy másik kimenetén a Victron, és tölti is saját akkumulátorát is. Mindaddig megmarad ez az állapot amíg vissza nem jön a hálózat megfelelő feszültségre. Még egy Cerbo GX van a buszon rajta, amire lehet érintőpanelt stb rakni, vagy wifi-n keresztül monitorozni az eszközöket. Jelenlegi áron netto 2,2MFt de csak egy sima mezei AGM akku került bele. Páncéllemezes akkuval plusz +800eFt lenne, míg LiFePO4-el +10e euró. Nyilván élettartamban a LiFePO4 verhetetlen költségben meg élettartamban is, mert a 8000 ciklusával elmegy akár 21 évig is, de ennyi volt most rá a keret a megrendelőnél.

Gyakorlatilag egy 5 sec áramszünetet lehet észlelni, és egy valódi TN-C-S rendszer van folyamatosan hőszivatytúnak, villanymotornak, kazánnak mindennek jó. 

Megkerestem a MVM-Hálózatot is, akik végül azt az álláspontot adták ki, hogy mivel csak fogyasztóként látszik a hálózatról a Victron, ezért nem kértek még hálózatvédelmi relét sem. Pl. ComAp InteliPro cagy bármi hasonlót, ami manapság beszerezhetetlen a CHIP hiány miatt.

Hmm, akkor ezt nem értem, ki van kivel? "amikor a hálózaton felmegy a feszültség, vagy nincs áram, akkor kimenetre kötött kontaktorral leválasztja az SE-t a hálózatról, és összeköti AC kimeneteit az SE kimeneteivel. Ilyenkor az SE elindul, ellátja a háztartást árrammal,"

Amikor nem lehet a hálózatra termelni, mert nincs áram vagy magas a feszültség, akkor a Victron inverter belép a hálózat szerepébe, és az SE termelése megy az akkuba és a fogyasztók felé. Amikor van áram, akkor meg a Victron elkezdi kisütni az akkut, mert akkor az AC bemenete néz a hálózat felé az AC kimenete meg a fogyasztók felé.

A Gen24 10kW-ig van ha van, de amúgy nincs a piacon. A Growatt, Huawei és társai csak játék hibridek.

Másrészt, újra kell igényt bejelenteni, csatlakozási dokumentációt beadni, és várni...

Ha az SE rendszert le akarom szedni, akkor minden panelt le kell szedni, és az optimalizálókat eltávolítani. Ez itt +30db panel.

Jelenleg egy Gen24 8k inverter most 1.3MFt, és akkor még kell hozzá venni egy BYD akkut mert a Gen24 csak azt kezeli (amiből meg hiány van), és egy BYD akku 13k euro. Ez a rendszer meg adminisztráció, tetőmunka nélkül és egy tárolóval volt ennyi. És azért az SolarEdge-nek vannak előnyei. Pl. amikor az invertert lekapcsolják nincs s DC áram a sztringvezetékben.

tudnal par invertert ajanlani, ami mukodik halozat nelkul es akksi nelkul? Azaz amikor van aram akkor adja a rakotott fogyasztonak amikor nincs nap akkor nem, vagy kiegesziti halozati aramrol(graceful shutdown)

 

Az se gond, ha tobb ilyen inverter ossze tud dolgozni. Mindenki azt az alis zoldet ajanlgatja (easun vagy mifene marka).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

tudnal par invertert ajanlani, ami mukodik halozat nelkul es akksi nelkul?

Szerintem az RS Smart Solar 48/6000 pont ilyen.

Az se gond, ha tobb ilyen inverter ossze tud dolgozni.

A Victron tud párhuzamosan működni, be lehet állítani úgy hogy legyen 3 fázisod, vagy azonos fázison is tudnak termelni. Ezt a forgalmazó szervízese konfigurálja fel, szervízprogrammal.

Elviekben vannak cuccaik amik hálózatra is vissza tudnának termelni, de Magyarországon nincs engedélye egyetlen szolgáltatónál sem rá. A forgalmazók nem törik magukat, hogy engedélyeztesség és promotálják. Hajókon meg szünetmentes rendszerekben használják ezeket a készülékeket, és úgy látszik, hogy nem látnak üzletet a hálózatra visszatápláló inverterekben. Viszont ez a visszatápláló képesség teszi alkalmassá a kaszkádolásra kvázi master-slave üzemmódban.

Mindenki azt az alis zoldet ajanlgatja (easun vagy mifene marka).

Nem ismerem, de az valami Kínai klónja a Victronnak. Nem ismerem a Kínai cucokat, sokan használják, de hallottam már akinél kipurcant.

be lehet állítani úgy hogy legyen 3 fázisod, vagy azonos fázison is tudnak termelni

 

Be lehet allitani akar ugy hogy van ketto db inverter, egy fazison kerek 7kW-ot a masik ketton 0-at? Azaz ossze is dolgoznak es extrem elteres van a fazisok kozott? (pl. egy egyfazisu nagyfogyasztot kapcsolok be.)

 

sokan használják, de hallottam már akinél kipurcant

 

Ettol nem felek. Ha csak gyartasi hiba ki lehet az alkatreszeit normalisra cserelni. Akkor gaz, ha tervezesi hiba.

A markasabbaknal tuti nem sporoltak le a tulfeszlevezetest, zavarerzekenyseget. Jo lenne egy rosszat szerezni jelkepes osszegert, es atnyalazni a nyakot, hogy mi ujsag.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az ilyen kiskocka kispc szintűektől szakadj el. Simán kapsz 3000-5000VA-s akksipakkal, akár többel, bővíthető APC szünetmentest, csak győzd fizetni (még használtan is). Nem 10 perc lesz áthidalás. Van amikor kifejezetten gépészeti felhasználáshoz is írják a valódi szinusos verziót.

Nem napelemes vonalra írtam, hanem arra, hogy ha elmegy az áram simán ott van mint UPS, és előtte jó eséllyel napenergiával töltötted. Mindent nem fog elvinni, de ez bármilyen szuper akksis kiépítésnél probléma lesz szerintem.

hol?

Mert olyan 2+ MFt-ba kerul egy hasznalt akkupakk a legegyszerubb leafbe.

Es 9.180 Mft-ba, hogyha eredetit szeretnel a Nissan markakereskedesbol, ezt 30kWh-as Leafre adtak 2 hete.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A tisztaenergiák azért az energetikai piac nem túl autentikus szereplői. Ők marketingelnek (egykori MLM figurák), de nem sokat konyítanak a műszaki tudományokhoz. Egyszerű kereskedők, akik a honlapjukon lévő formok alapján adnak ajánlatot bármire is.

A kereskedő el akar adni neked valamit, te meg egy másvalamit akarsz valójában, és a két dolog nem mindíg cseng össze. Én az olyan szlogenektől mindenkit óvok: "0Ft-os villanyszámla", "100% állami támogatás" és "azonnal megtérülő beruházás", aztán mennek a fórumokon, a kesergések, hogy becsapott az ELMÜ mert jött a horror villanyszámla pedig igaz hogy orrbaszájba mindent ráalasztottunk a drótra, de hát fekete napelem ott van a tetőn stb.! Pedig az elején azt mondta neki az ügynök hogy a hiperszuper fekete napelem, az bizony el fogja látni ingyen árammal örökké, mert hát handrás is fekete napelmekkel rakta tele a házat, és azóta nyomja hogy mennyire hipszter. És a polgárék meg mekkora trollok, mert nekik nem jött 0Ft-os villanyszámla. Egész nagy cicaharcba kezdett handrás a youtube-on, merthogy életművét döntötték romba neki, csak pechére polgárék lesz@rták a hülyeségeit. :)

A tájolás lehet hogy szar, az nem néztem. De mi a baj a dőlésszöggel? Ha télen a legtöbb energiát akarod kivenni, akkor kb 70 fokos tető kell, így lesz a legkisebb a különbség a téli-nyári között. Persze ezt nem monokristályos napelemmel kellene csinálni.

Szerintem tévút az, ha valaki arra optimalizál, hogy egész évben a legtöbbet energiát termelje, mert ez csak a szaldó elszámolás miatt életképes, valójában nyáron tobzódni fog az energiában, télen meg a kevés is kevesebb lesz. Ha 38 fok helyett 70 fokra allítod a napelemet, akkor télen 14%-kal jobb vagy, egész évben viszont 13%-kal rosszabb.

Mindenki éves termelésre tervez, az is aki csak hajlandó a fáradtságot venni, és olvasgat 1 órát, nem kell hozzá szekértőnek lenni, évszakokat vagy hónapokat külön kalkulálgatni tényleg felesleges (bár a bruttó elszámolásnál elektromos fűtés esetén azért ez sem igaz).

Itt van egyébként egy elterjedt kalkulátor:

https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP

A dőlésszöget állítgatva látható, hogy nálunk 32 fok kürül van az ideális, 60 foknál már 10% a bukó. Polgárék háza 60-70 fok között lehet, volt a videón olyan tetősík ami majdnem függőleges, és dugig volt rakva panelekkel. Csak ezen elbuknak vagy 20-30%-ot.

Amúgy nem állítgatja senki a dőlésszöget, inkább csak számolnak vele, mert ugye az van ami van, a tetőt kicserélni e miatt nem éri meg, viszont nyilván mindenki szeretné tudni, hogy mire számíthat, na meg hogy megéri e egyáltalán belevágni az adott paraméterekkel. Illetve extrém példáktól (mint a fenti is) eltekintve mindenki az 50 fok alatti tartományban van, ahol éves termelést nézve kb. 10% van csak a két szélsőérték között. Ezért is van az, hogy nem igazán van a különféle speciális mozgatható konzoloknak piaca, de a fix kiemelőknek is csak nagyon kicsi. Annyira megdobják a beruházás árát, hogy egyszerűen nem éri meg a náhány %-os plusz hozam miatt.

Én is ezt a kalkulátort használtam, ez 38 fokra adta ki az ideális dőlésszöget. De igazából mindegy is.

A dőlésszöget állítgatva látható, hogy nálunk 32 fok kürül van az ideális, 60 foknál már 10% a bukó.

A 10% bukó szerintem viszonyítás kérdése. Amíg éves szaldó van, addig valóban az éves maximumra kell optimalizálni. Csak én nem hiszek abban, hogy a végtelenségig velünk marad az éves szaldó. Illetve ha el tudod rakni a nyáron megtermelt energiát télire, akkor is érdemes az éves maximumra lőni.

Amúgy nem állítgatja senki a dőlésszöget, inkább csak számolnak vele, mert ugye az van ami van, a tetőt kicserélni e miatt nem éri meg, viszont nyilván mindenki szeretné tudni, hogy mire számíthat, na meg hogy megéri e egyáltalán belevágni az adott paraméterekkel.

Nem is mondtam, hogy állítani kell a dőlésszöget. Inkább azt nem értem, hogy mondjuk egy 60 fokos tető miért olyan rossz. Télen van szükség több energiára, ezért a téli napsütéses napokon kell fogni valamit. Ez persze nyilván bonyolult, mert télen könnyebben árnyékol a szomszéd háza is.

Én sem a szaldó miatt írtam, hanem azért, mert 1 év az egy teljes periódus, sokkal inkább ehhez érdemes igazítani a számolást, hogy legyen egy átfogóbb képünk, vagy nevezzük "baseline"-nak.

Másrészt ha megfeszülünk is, a tél akkor is szar lesz, egy erős nyári hónapnak jó ha a 25%-a megvan decemberben (és akkor nincs árnyék, meg olyan felhőzet mint ami 2 éve volt 30-40 napig). Annak a 25%-nak a 10%-át hajkurászni mindenféle dőlésszög állítgatással tök felesleges szerintem...

Annak a 25%-nak a 10%-át hajkurászni mindenféle dőlésszög állítgatással tök felesleges szerintem...

Ha a nyáron túltermelt energiával nem tudsz semmit sem kezdeni, akkor szerintem érdemes lehajolni azért a 10%-ért. De továbbra sem kell állítani a dőlésszöget, hanem ha a tető a 60 fokot adja ki, akkor sem kell kétségbe esni.

Szaldónál igaz, amit írsz, ez nem is kérdés. Nézzük a bruttó elszámolást!

Vegyük azt, hogy nagyjából minden hónapban X kWh a fogyasztás.

Először nézzük a 30-40 fokos dőlésszögű, monokristályos napelemes megoldást:

 • Ha a legnagyobb havi termelésre alakítod a napelemeid, akkor X kWh lesz olyankor, máskor kicsit kevesebb, télen meg kb. 25%-30%-a.

Másik eset, 60-70 fokos dőlésszögű, multikristályos napelemes megoldást:

 • Ha a legnagyobb havi termelésre alakítod a napelemeid, akkor X kWh lesz olyankor, máskor kicsit kevesebb, télen meg kb. 40%-70%-a.

Szóval elképzelhető, hogy az utóbbi megoldás, bruttó elszámolás mellett pár év alatt többet visszahoz, mint amennyivel többe kerülnek ennél a napelem táblák. (Az inverter elég, ha ugyanolyan teljesítményű).

Ugyanígy a keleti, nyugati oldalra szerelt táblák is egyenletesebbé tudják tenni a napon belüli termelést.

Ezen megoldásoknál ugye még az is elképzelhető, hogy kétszer annyi napelemet telepítesz, mégis ugyanakkora lesz a maximális teljesítmény, mert egyszerre nem minden táblát és/vagy nem jó szögekből éri a nap. (Pl. 5kW-os inverter, de első esetben 5 kW-nyi napelem tábla van, a másodikban akár 10 kW-nyi is)

A számok csak aránynak jók, szakemberek majd pontosítják.

Másik eset, 60-70 fokos dőlésszögű, multikristályos napelemes megoldást:

Polykristályos lesz az.

Van amúgy hibrid napelem is, amiben van mindkét kristály megtalálható, csak itthon nem nagyon népszerű.

Szomszédunknál Szlovákiában népszerűek a polimer alapú vékonyréteg napelemek is, óriás üvegfelületeket fednek be vele.

Méretezni szerintem éves termelésre szokás, szaldótól függetlenül, szóval nem arra érettem. Az elektromos fűtés+bruttó elszámolás kombinációja sem tud sokat változtatni ezen, elég egy pillantást vetni rá, hogy milyen számok vannak a téli hónapokban. A teljes téli termelés összege nem tudja elérni 1db erősebb tavaszi vagy nyári hónapét. Ha ezt elkezded faragni, akkor tudsz rajta javítani valamennyit ugyan - ahogy írtad is -, de közel sem annyit, hogy megérje ezzel foglalkozni. A "megéri" alatt azt értem, hogy a fűtést eleve ne napelemből akarjuk megoldani, az itt nem fog menni, vagy olyan méretű rendszert kell hozzá telepíteni, ami megint csak kivitelezhetetlen/életszerűtlen/nem gazdaságos). A szaldó miatt ez még nem gond, de én óva intenék mindenkit attól, hogy ilyet tervezzen hosszú távra. És akkor ilyenekről nem is beszéltünk még, hogy a PVGIS eléggé optimista a téli hónapokra. Pl. nem számol vele, hogy akár hetekig hó alatt lehetnek a panelek, vagy olyan felhőréteg van 1-2 hónapon át, hogy nem is látjuk a napot. 1 éve decemberben pl. 70-80kWh-t tudott termelni egy 10kWp-s rendszer. Na most a fenti optimalizálással és tervezéssel ebből lenne mondjuk 120kWh, ami rezsicsökkentés nélkül sem éri el a 10eFt-t, miközben egy ilyen rendszerből egy alsó kategóriás is lassan eléri az 5mFt-t.

Másrészt nyáron is fogyaszt mindenki áramot, klíma és elektromos autó is lehet, sokkal inkább érdemes ezekre optimalizálni akkor már, mint a téli fos termelésből megpróbálni kihozni egy fos*1.5-öt.

De ha elképzelünk egy olyan háztartást, ahol mindez nem számít, és beleugranak az elektromos fűtés+napelem kombinációba + tavasszal és nyáron nem működtetnek nagyobb teljesítményű fogyasztókat (klíma, autó, stb..), na akkor oké a dolog, de én biztosan nem csinálnék ilyet.

Pl. nem számol vele, hogy akár hetekig hó alatt lehetnek a panelek

Ha másban nem, ebben biztosan jobban teljesít egy meredekebb panel :) Meg lennék lepve ha egy 60 fokos sima üvegfelületen megmaradna a hó.

vagy olyan felhőréteg van 1-2 hónapon át

Én erre mondjuk nem figyeltem tavaly, de amikor januárban volt egy igazán hideg hét, akkor viszont sütött a nap.

Valójában egy olyan statisztika lenne iszonyatosan hasznos, ami tartalmazza mondjuk órára lebontva, hogy:

 • mennyit termelt a napelem fajlagosan,
 • mekkora volt az átlaghőmérséklet (fűtésigény megbecsülésére),
 • mekkora volt a hálózati feszültség (van-e egyáltalán lehetőség az adott időben visszatermelni).

Gyakorlatilag rá tudnám tenni mindhárom értéket egy grafikonra Grafanaban, de nem hiszem hogy megéri vele szenvedni, borítékolható az eredmény.

A hálózati feszültség dolgot nem teljesen értem. Ha túl magas, az inverter lekapcsol (ekkor nem termel vissza ugye, a küszöbérték alatt viszont igen), ez hibaesemény, amit a szolgáltató kötbérrel kompenzál is (mondjuk ezzel nem érdemes számolni, mert aprópénz). Tudom, majd egyszer amikor már tarthatatlan lesz a dolog a sok napelem miatt, akkor nem így lesz, de egyelőre itt még nem járunk, a téli hónapokban meg pláne nem.

A hálózati feszültség dolgot nem teljesen értem. Ha túl magas, az inverter lekapcsol

Pontosan ez a baj. Ha nem tudsz visszatermelni, mert az egész utcában minden házon van napelem, akkor az egész rendszer megtérülése rosszabb. Ha pedig az egész éves maximum termelésre optimalizálsz (ahogy ezt korábban is írtad, hogy ezt csinálja mindenki), akkor pontosan úgy fog viselkedni a napelemes rendszered mint a szomszédé, tehát amikor mindenki csutkán tudna termelni, pont akkor fognak tudni kevesen visszatermelni a hálózatba.

a téli hónapokban meg pláne nem.

A napelem egész éves üzem. Télen a külső hőmérséklet a fontos, mert akkor nagyobb a fűtés igény. Ilyenkor nyilván kicsi az esélye, hogy ne tudnál visszatermelni a hálózatra, mert mindenkinek döglődik a napeleme. Nyáron pedig rohadtul nem számít a külső hőmérséklet, akkor a hálózati feszültség a lényeges, ami azt mutatja meg, hogy az adott szomszédságot nézve mekkora potenciál van a visszatermelésben.

Pontosan ez a baj. Ha nem tudsz visszatermelni, mert az egész utcában....

Akkor újra: ez egy hiba, és nem normál üzem része, a múltban nézegetni pedig pláne felesleges, ha ilyet produkál egy rendszer, akkor a szolgáltatónál panaszt kell tenni, ha pedig teljesen kilátástalan a helyzet, akkor le kell szerelni, és el kell adni.

Gondolom nincs napelemes rendszered, de úgy kell elképzelni a dolgot, hogy nem kapcsolgat le senkinél az inverter, a szolgáltató egyszerűen nem adja ki azokra a területekre az engedélyeket ahol ilyen megtörténhetne. Ezt egyébként egyre többen szívják meg. Ismerősi körben már három esetről is tudok, akinek visszadobták a kérelmét, ebből az egyik nem volt elég körültekintő és jó előre bevásároltatta és kifizette az anyagokat a telepítőnek (legyen raktáron, legyen jó áron még a pályázatokból adódó áremelkedés miatt, stb..). Mondjuk nagyon nem fogja megszívni, mert tuti lesz rá vevő, legrosszabb esetben is ugyanannyiért.

De azért ez így persze nem teljesen igaz: sok olyan esetet is lehet hallani, amikor a szolgáltató ügyintézője kiadta az MGT-t, vélhetően megszokásból (1-2 éve még nem igazán volt ezzel gond, mindenki megkapta pár napon belül, ezért nem is figyeltek rá, viszont mára ez megváltozott), telepítés után pedig jött a meglepetés a magas feszültségek és a néha lekapcsolgató inverter miatt. Itt a hup-on is volt talán valaki akivel ez megtörtént, egyéb napelemes topicokban pedig 1-2 havi rendszerességgel megjelenik valaki erre panaszkodva.

A lényeg, hogy ez nem a normál üzem része, hanem hiba, a szolgáltató kötbért is fizet érte. A MGT-k kiadásának a korlátozásával tudják szabályozni a dolgot, és ezt azért elég jó hatékonysággal meg is teszik már. Viszont néha porszem kerül a gépezetbe és akkor történnek meg a fentiek.

szolgáltató egyszerűen nem adja ki azokra a területekre az engedélyeket ahol ilyen megtörténhetne.

Ne légy naív! A szolgáltató nem végez annyira alapos elemzéseket. Amikor egy-egy területre elkezdenek jönni a panaszok, akkor elkezdenek azon üzemterületem keménykedni (még olyan településrészen is, ahol nem kéne), de nehogy azt hidd hogy szivűkön viselik józskapista szaldóelszámolásának pozitív tartományban tartását. 

Erre vonatkozott a commentem második fele. Egyébként meg de, elég erős a tendencia úgy nyár végétől/ősztől. Elműs ismerőstől hallottam, hogy előtte nagyjából az volt amit írtam "nem szokott ezzel gond lenni" alapon kiszórta a Gizike a paírokat. Viszont a pályázatok miatt a kritikusabb területeken annyira megugrott a panaszok száma, hogy elkezdték úgy kiadni az MGT-ket ahogy eleve kellett volna. Ráadásul ez messzire vezető kérdés, hiszen 252V esetén már a napelem nélküli fogyasztóknak se biztos hogy őszinte lesz a mosolya, és ugye a kiadott papírokon meg ott van a felelős kolléga neve.

Amúgy kb. ennek a tendenciának köszönhető az is, hogy 1 fázisra már szinte sehol nem adnak MGT-t.

Persze kivételek és hibák mindig is lesznek, vélhetően most is több olyan MGT-t adnak ki amit nem kellene, nem kétállapotú a dolog (tökéletes szabályzás vs. mindenre is engedélyt adunk).

252V esetén már a napelem nélküli fogyasztóknak se biztos hogy őszinte lesz a mosolya

Csak mondom, nálunk ez a normál hálózati feszültség. Nem csúcs, hanem a rendes. Éjjel nappal.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

+- mennyi? Mert olyan allat nincs, hogy az minden napszakban fixen annyi. Nalam 240 korul van altalaban, 230-248 kozott barmi elofordul. Ha nalad is 230V a nevleges halozati feszultseg es 252 fole megy, erdemes lehet szolni a szolgaltatonak.

Ilyenkor nalunk, miutan megfenyegetnek, hogy ha mindent rendben talalnak, fizetsz valami 5000 Ft koruli osszeget, felraknak egy meroregisztert a csatlakozasi pontodra es egy heten keresztul nezik, hogy megfeleloek-e a minosegi parameterek.

Engem nem fenyegetett meg az E.ON semmivel, igaz, eltartott nekik 5 hónapig, hogy rendbe tegyék, de azóta nincs ilyen gond.
A telepítéskor elég sok volt már a környéken a napelem, és az esetek 99%-ban ugyanaz a fázis napi szinten többször is átlépte a 253 voltot. Az "okos" tanácsok ellenére nem az inverteren növeltem a határértéket, hanem bejelentettem a hibát. Valószínű, hogy hamar neki is álltak a "javításnak", mivel utána csak pár naponta kapcsolt le az inverter. A hibabejelentés június közepén történt, amire november közepén ezt írták:

Tisztelt ...!
Tájékoztatjuk, hogy a ... felhasználási helyre vonatkozó feszültség problémával kapcsolatos bejelentése kapcsán a kivizsgálás befejeződött.
Az elmúlt időszakban az érintett hálózaton méréseket végeztünk, melynek során megállapítást nyert, hogy a jelzett feszültségpanasz nem igazolódott, 2021. október 25 – 2021. november 3. közötti időszakban felszerelt regiszteres mérés eredményei szabványos feszültségértékeket mutattak.

5 hónapig tartott, de megérte, az értesítés óta valóban nem szállt el fázis sem. :-)

Egy hozzáértő igazán leírhatná, hogy a szolgáltató műszakilag mit tud csinálni ilyen esetben, mit jelent az ezzel kapcsolatban emlegetett karbantartás, hálózatfejlesztés vagy -bővítés, szabályozás stb.!

Szabi

A lekapcsolgatás csak nyáron volt, vagy ősszel-télen is? Lehet h. novemberben amúgy sincs gond (sokkal kevesebb napenergiás termelés+ nagyobb áramfelhasznalás a környéken). Így a hiba magatól "megoldódott". Magyarul nem lesz gond, egészen jövő tavaszig/nyárig amikoris megint elkezdi produkálni ugyanezeket.  Maga az eon pedig tényleg lófaszt nem tett valójában?

Vagy ahogy lentebb írták, valamit tényleg ügyködtek, a hivatalos levelezésben viszont mindent tagadni kell, így arra az 5 hónapra nem kényszeríthetőek kötbér fizetésre? Jól látom, az  a szerv vizsgálja ki az ügyet, aki utána a kötbért kellene megállapítsa saját magának?

Ezt a téli dolgot egy picit annyiban árnyalnám, hogy általában olyan házakra kerül napelem (illetve a támogatás miatt már egyre tobbre, de ez most nem lényeg), amely jó szigeteléssel és hőszivattyúval rendelkezik. (Van pénz a lóvéra :) Itt viszont a legtöbb hőszivattyú időjárás követő, azaz ha kint süt a nap, akkor az előremenőt leskálázza. Tehát akár télen is előfordulhat, ha több ilyen van a környéken, hogy elkezd ragyogóan sütni a nap, a napelem termel, a hőszivattyú leskáláz és a végén csak emelkedik a feszültség a griden. 

Persze ez millió paraméteres egyenlőtlenségrendszer, szóval YMMV.

Az inverter naplója alapján szeptemberben és októberben is előfordult hetente többször. De sajnos van abban valami, amit fejtegetsz, és csak remélni tudom, hogy valóban a szolgáltató ténykedése miatt szűnt meg a gyakori túlfeszültség. Ezt erősíti, hogy időben egybe esett az esetek ritkulása a hibabejelentésemmel és az E.ON értesítése az esetek megszűnésével.

A kötbérhez és a megállapításához nem tudok hozzászólni, emlékeim szerint 5-6 ezer Ft-os tétel lenne félévente, kérdés, hogy sok kis kötbér kifizetése mennyire összevethető a szükséges hálózatfejlesztés költségeivel.

Szabi

Sajnos nem tudtam kihámozni az ÁSZF-ből, amiben szerintem ezek a részek vonatkoznak erre az esetre:

2. A szolgáltatás minősége
Az E.ON Áramszolgáltató Kft. az elosztói engedélyessel együttműködve, a jogszabályokban, hatósági előírásokban és szabványokban, és az üzletszabályzatában megállapított színvonalon, a tőle elvárható módon, a rendelkezésre álló és biztosítható műszaki-technikai feltételek mellett nyújtja a szolgáltatást. A szolgáltatott villamos energia feszültség jellemzői: az MSZ EN 50 160 szabvány előírásai szerint: Kisfeszültség névleges értékei és tűrése: 400/230V (±10%) Hálózati frekvencia: 50 Hz (+2% –2%)

5.1. Szerződésszegés az E.ON Energiaszolgáltató Kft. részéről
Az E.ON Energiaszolgáltató Kft. részéről az egyetemes szolgáltatási szerződés megszegésének minősül különösen, ha
a) a villamos energiát nem az egyetemes szolgáltatási szerződésben meghatározott, illetve nem a tőle elvárható módon szolgáltatja, vagy az egyetemes szolgáltatási szerződéséhez kapcsolódóan a szükséges villamosenergia-mennyiséget nem szerzi be, és annak továbbításával kapcsolatban az elosztói engedélyessel nem működik együtt a vonatkozó jogszabályok és szabályzatok előírásai szerint, Következménye: kötbér;

5.4 A kötbér, pótdíj számítása
Az E.ON Energiaszolgáltató Kft szerződésszegése esetén fizetendő kötbér
A kötbér összege az 5.1. a), és e) pontjaiban meghatározott szerződésszegés esetén:
- lakossági fogyasztóknál 10.000.- Ft,
- nem lakossági, rendszerhasználóknál 25.000.- Ft

Fogalmam sincs, hogy az a 10000 Ft milyen gyakorisággal járna és egyáltalán mennyi ideje van a szolgáltatónak kivizsgálni egy ilyen panaszt. Június közepén jelentettem a hibát, amire azt írták vissza november közepén, hogy "a jelzett feszültségpanasz nem igazolódott, 2021. október 25 – 2021. november 3. közötti időszakban felszerelt regiszteres mérés eredményei szabványos feszültségértékeket mutattak". Tehát nem igazolódott, hogy júniusban valóban volt hiba, hiszen 4 és fél hónap után nem tapasztalták. Így nem jár kötbér sem. :-) Ezzel szemben én csak az inverter naplóját és az okos fogyasztásmérőből gyűjtött adatokat tudnám felmutatni, amik ugye nem hitelesek.

Szerencsére nem kellett további lépéseken gondolkodnom, és örülök, hogy azóta valóban nincs hiba.

Szabi

https://www.eon.hu/hu/rolunk/vallalatcsoport/kozlemenyek/szabalyzatok-j…

Nem véletlenül ilyen kibaszott jogásznyelven körülírt ez a kötbérezés téma is. Meg nem véletlenül kibaszott  118 oldalas az e.on üzletszabályzata ami OCR-ezni kell mert szkennelt változatban baszták fel a portálra, nehogy freetext keresni lehessen benne. Illetve nem véletlen, hogy az üzletszabályzat mellékletei és függelékei 147 oldalas halandzsaszöveg, és hogy tele van önmagába visszajutó körbehivatkozásokkal. Ha 1 hozzád hasonló (valószínűleg felsőoktatást végzett) műszaki értelmiségi nem érti ami ebben a szenny-ben le van írva, majd az egyszeri buta iskolázatlan nép pont fogja tudni a jogait érvényesíteni a szarházi szolgáltatókkal szemben.

Mondjuk a falusi vidéki cigányok meglepően profin ki vannak művelve, ha a segíly-csokfelvételről van szó, pedig 10-ből 8 talán a nevét se tudja leírni helyesen, de a jogaikat azt nagyon tudják mind.

Kicsit tisztult a kép, mivel ma kaptam az E.ON-tól egy "Tájékoztatás kötbér kifizetéséről" tárgyú levelet, az alábbi szöveggel:

"Tisztelt Ügyfelünk!

Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. garantált szolgáltatási kötelezettségeit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal külön határozatban szabályozza, mely szerint a garantált szolgáltatások nem teljesítése kötbér kifizetését vonja maga után.
Tájékoztatjuk, hogy az Ön esetében a határozat
"VIII. FESZÜLTSÉGPANASZ KIVIZSGÁLÁSA"
pontjában előírt követelményeket nem teljesítettük, ezért Önt az alábbi kötbér illeti meg."

5000 HUF :-)

Ha jól értem, a kifizetett kötbér nem azért jár nekem, mert a feszültségjellemzőkre vonatkozó szolgáltatási minőséget nem biztosította a szolgáltató, hanem azért, mert a MEKH határozatban megszabott határidőket nem tartotta be.

Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. az alábbi garantált szolgáltatásokat nyújtja

Elosztói engedélyes engedélyköteles tevékenysége folytatásának az egyedi felhasználókat érintő minimális minőségi követelményei

1.2 Elosztói engedélyes Garantált Szolgáltatásai.

Elosztói engedélyes szerinti GSZ szám Garantált Szolgáltatás megnevezése
VIII. Feszültségpanasz kivizsgálása
Feszültség panasz esetén az Engedélyes 10 munkanapon belül kapcsolatba lép a felhasználóval, vagy a feszültség javításra vonatkozó javaslattal vagy időpont egyeztetés céljából a helyszíni mérés előkészítése érdekében. Az Engedélyes a mérést további 5 munkanapon belül megkezdi és annak eredményéről a mérés befejezését követő 15 napon belül tájékoztatja a felhasználót.

Ez a határozat mindegyik elosztói engedélyesre egyformán vonatkozik.

Szabi

A trafok szekunder oldalan tobb kivezetes van, amik kozott lehet pakolgatni a terhelest, igy gyakorlatilag valtoztatva a szekunder oldal menetszaman. Tobb menet -> magasabb feszultseg.

A buktato az, hogy regen a trafo felol folyt az aram a fogyasztokhoz, ezert sokszor ugy ment a tervezes, hogy a trafo kozeleben magas feszultseggel inditottak, hogy a korzet szelein, a hosszu vezetek vegen is meglegyen meg a minimalisan eloirt szint. A HMKE rendszerek ebbe beleronditanak kicsit, mert "utkozben" "emelgetik" a feszultseget, igy akar olyan is lehet, hogy a trafonal meg jo, nalad meg mar tul magas. Raadasul ezt nem is folyamatosan teszik. Amig egy korzetben keves van, addig a hatasuk elenyeszo, de amikor mar minden masodik hazon van egy, akkor jonnek a gondok.

Egyebkent nalam ugy rendezodott, hogy felhivtam az ugyfelszolgalatot, ahol nagyon erosen le akartak beszelni a bejelentesrol. Tobbszor is elismeteltek, hogy ha nem tarnak fel hibat, fizetnem kell. Miutan ezt tisztaztuk, kijott ket szerelo, akik mertek egyet par volttal a felso hatarertek alatt. Megbeszeltuk, hogy akkor epp az en multimeterem is kevesebbet mutatott, mint amikor telefonaltam, ugyhogy elmentek, hogy majd hozzak a regisztert. Masnap telefonaltak, hogy megsem mericskelnek, atcsapoltak a trafot.

Köszi, igen, a csapolás beugrott nekem is, a szomszéd utcában van a trafó, biztos azzal kezdtek el játszani, amikor bejelentettem, csak épp 5 hónapig tartott, mire sikerült eltalálniuk a megfelelő beállítást. Közben olvasgattam kicsit a témában, ha jól értem a jelenlegi villamosenergia-hálózat topológiáját át kellene alakítani ahhoz, hogy rugalmasabban tudjon működni, és ne okozzon ilyen problémákat a növekvő lakossági betáplálás. Ennél persze, hogy sokkal olcsóbb "megoldás" arra ösztönözni a termelőket, hogy fogyasszák el, amit termelnek.

Szabi

Nem szoktam méregetni, csak feltűnt, amikor néha villanyszereléskor néztem.

Most megmértem, és most alacsonyabb, mint amit korábban bármikor láttam, csupán 249V

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem tudom a választ. Nekünk konkrétan nincs napelemünk a házon, néhány perc sétára innen van egy idősotthon, annak a teteje teli van pakolva napelemmel (de mondjuk szerintem el is használják az összes megtermelt energiát). Simán lehet, hogy egynémely családi házon van napelem, nem nagyon figyeltem. A lakóparkunkban ugyanúgy mint nekem, mindenkinek napkollektorral szerelték fel a házát építéskor. Emellé lehetne napelemet telepíteni, ha valaki akar ilyesmit.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem lesz minden házon napelem.

80nm-es lakásunk van, 2 szintes, déli fekvésű. A tető kicsit több, mint 40nm, de sátorra hasonlít. Szaki ránézett, 20 napelemet fel lehet oda pakolni. Az 30kHuf-os számlát vált ki.

Egy szaros kétszintes háznál a tetőt tele kell tolni, ráadásul az északi oldal használhatatlan. A 4 lakásos házban 2 lakó tud napelemezni.

Gondolom egy 8 emeletes tömbház esetén sosem lesz napelem.

Egy 2nm helyet foglaló napelem 400W. 6kW fogyasztáshoz 30nm kell. Ez egy 4 tagú család áramellátásához szükséges.

 

Használható a panelek teteje erre, jön a napelemes szakember, 100 lakóból 25 fizethet napelemért, 75 meg az áramszolgáltatónak fog fizetni.

Van hely, fel lehet tenni a napelemet, de hogy mindenki ingyen kapja az áramot, abban kételkedem...

Amikor a napelem termel, akkor melegszik. 10A-nél többet nem nagyon szívhatsz le a napelemekről.

Gyorsan nagyon komoly hónak kell leesni, hogy befedje.

Természetesen ha már rajta van és ráfagy, akkor nem fog termelni semmit, így melegedni sem fog.

 

Szerintem szállingózó hóesést túlélnek a napelemek.

Erre azért én máshogy emlékszem. Bár egyik féllel sem szimpatizálok, de amit Polgárék előadtak, az több volt mint nevetséges. Gyakorlatilag csináltak egy videót a "napelem sőtét oldala" vagy valami hasonló címmel, amiben elmondták, hogy átverés az egész, a FELÉT termeli csak annak amit ígérnek (ezt így globálisan kijelentve, nem csak a saját rendszerükre értve), de ha megtermelné az egészet, akkor is rengeteg pénzt kellene befizetni "hálózathasználati díj" címszóval (ezt alátámasztva számlákat is mutogattak, és nem a videó nem arról szól, hogy MAJD milyen lesz a bruttó elszámolás, ők szaldóban vannak, erre értették az egészet).

Aki kb. 1 órát áldoz az életéből arra, hogy utánaolvasson, hogy hogy működik egy napelemes rendszer, és milyen számokat lehet várni tőle, már az csapkodja a térédét a röhögéstől egy ilyen után, pedig ő nem is vásárolt semmit, szemben Polgárékkal, akik 5-8 milliót beleöntöttek.

Abban egyébként nincs semmi, hogy valaki zéró tudással belevág, rengeteg ilyet látni az élet egyéb területén. Csak hát normális ember amikor rájön hogy mekkora hülye volt, akkor nem áll ki a világ elé leoktatni, hogy bizony ez egy szar dolog, és ne vegyetek ilyet, mert átverés.

Aki nem látta volna, annak még néhány finomság, csak hogy kontextusba helyezzük: a panelek jelentős része szinte folyamatosan árnyékban van. A tető dőlésszöge szinte függőleges (egy nagyon magas csúcsos/sátortetős házról van szó, aminek a teteje kb. az oldalát is adja). A telepítő cég a panaszok után kiment, és bővítést ajánlott nekik, amibe ők kérdés nélkül belementek, megrendelték. Mindez a videó első 5 percében kiderül, utána már csak tátott szájjal nézi az ember a többit, hogy bazmeg ez most valami vicc, vagy komoly?

TE-t -s véleményed meg nem is egészen tudom értelmezni. Ez egy elég nagy cég, kb. az egyik legnagyobb a piacon, több tier1 gyártó kizárólagos hazai képviselete, és egyben nagykereskedés is. Rengeteg mérnök dolgozik náluk. Hogy a vezetők honnét jöttek, meg mi a múltjuk az szerintem kevésbé fontos, nem ők terveznek/szerelnek. Az egyetlen rossz érzésem velük kapcsolatban, hogy elkezdtek franchise rendszerben működni, és TE név alatt már egyáltalán nem biztos hogy a saját csapatuk jön ki. Én pl. ezért hanyagoltam is őket, nem velük dolgoztattam, de a felmérés és az ajánlatuk műszaki tartalma, a kalkuláció, és az ár/érték arány teljesen korrekt volt, ennél csak rosszabbat kaptam a többi cégtől, vagy minimum ugyanilyet.

Azért handrás sem semmi rinyálást dob össze, hogy neki mennyire bejött a dolog, meg még az autóját is azzal tölti. Aztán handrás konkrétan belemondta a kamerába, hogy biztosan a cég a hülye aki átverte őket, és a tisztaenergiákat majd odaküldi, és majd azok eltüntetik a villanyszálájukat.

Handrásnak simán csak igaza volt. Az előadásmódja meg olyan amilyen. Ha lebontjuk róla a bájgúnárkodást, akkor semmi kivetnivaló nem volt az állításaiban. Amúgy rég volt már, és biztosan nem fogom újra megnézni, de tuti ezt mondta? Én arra emlékszem, hogy tanácsadásra és felmérésere javasolta őket, valamint az is elhangzott hogy van az a szitu amikor tudni kell nemet mondani, mert egyszerűen alkalmatlan a ház a napelemes rendszer fogadására (tájolás, tető dőlése, árnyékok, stb..). Ennek a kiderítésére (is) ajánlotta TE-t.

Annyit tudok mondani, hogy nem a TE tervez, csak kamarai jogosult tervezhet. Ők a tervezést kiadják tervezőknek. Több alkalommal kerestek meg ügyfelek, ahol arról kértek szakvéleményt, mennyire szakszerű az amit megépítettek. Mondjuk azt hogy több Heves megyei óvodának kivitelezett rendszer miatt a fenntartók perben álltak a kivitelezővel, mert a teljesítést kifizették nekik, de többoldalas hibalista van több szakvélemény alapján is. Nem akarok trollkodni, de nagyon nagy az árverseny, mindenki olcsóbb akar lenni, és a tartalom rovására megy a verseny.

Nem úgy emlékszem hogy handrásnak igaza volt, mert ő is csak abból nyilatkozott amit a videoban látott. Nem ismerem a polgárék házát, de kedvezőtlen körülmények között a polykristályos jobban teljesít. Nem tudom mit igért a kivitelező nekik, de nekik is joguk van nem érteni mindenhez, és joguk van bízni amit mondanak nekik. És persze Polgáréknál a kivitelezőnek is lehetősége let volna lebeszélni őket a beruházásról.

 

Az MLM-en szocializálódott emberkékkel meg az a baj, hogy csak a pengőforintokat látják, és pont ők sem fognak lebeszélni egy potenciális vevőt arról hogy a Polgárékhoz hasonló beruházásra ráugorjanak, ha megérzik a pénz szagát.

Egyszer engem is megkeresett egy hasonló cég, aki mindenáron meg akart arról győzni, nincs más út csak a napelem. Magam részéről két évtizede tervezek villamos energetikai hálózatokat, de nem nagyon hatotta meg amikor mondtam neki, hogy mutasson már egy LCA elemzést arról amiről beszél. Nyomta a süket marketing szöveget, mire én elmondtam neki, hogy ha nagyon akarnék ilyen rendszert akkor megcsinálnám saját magamnak. Vagy nagyon kevés pénzt érdemes beletenni, vagy sokat olyan cégeknek akiknek meg is térül, és van rá elnyerhető pénz. Tárolás nem rentábilis.

Nem kell ismerni a házukat, már a beköszönéskor látja egy laikus is, hogy nem oké a dolog, szinte neki tudnának támaszkodni a paneloknak, mert majdnem függőlegesen állnak. Az árnyékok utána látszanak, vagy ebben, vagy a második videóban. Joguk van nem érteni hozzá, csak aki nem ért hozzá, az ne álljon neki tanácsot adni százezer embernek, hogy hogyan is kéne ezt csinálni, meg hogy 50%-al kell számolni a kalkulált éves termelést, de inkább 40-el. Pl. fel sem merült bennük, hogy magukba nézzenek, feltegyenek néhány kérdést (értek én ehhez?, vajon átbasztak? stb..), aztán ha ezek után továbbra is videót akarnának róla csinálni, akkor mondjuk egyeztethettek volna független szakemberrel.

TE: nem tudom, én csak dicséretet hallottam ismerősi körből (akiknél telepítettek is), és velem is korrektek voltak mint említettem. Egyáltalán nem akartak rábeszélni semmire, az első ötletemre azt mondták, hogy az felejtős, ha csak oda akarom/tudom feltenni a paneleket, akkor nem ajánlják hogy belevágjak. Pont ezért mentem aztán 2 évvel később vissza (addigra változtak a körülmények is), de akkor visszavonulót fújtam amikor megláttam hogy franchise szerű modellbe mentek át, már nem ők jöttek volna, hanem valami random jóskapista a lelkes kis csapatával. Egyébként ettől még lehet hogy nem lett volna gond, de végül ismerősi körben találtam megbízhatóbbnak tűnő partnert.

Szerkesztve: 2022. 02. 01., k – 11:52

Lehet olyan megoldást kialakítani, ami a visszatáplálsát megakadályozza, de a belső fogyasztást biztosítja. Visszwatt védelmet, és tűzeseti főkapcsoló beépítésével meg lehet valósítani, hogy  a saját energiafelhasználás biztostva legyen (akkuval vagy anélkül is). Ezt egy mezei napelemes cég nem biztos hogy megcsinálja, egyedi tervet kell készíteni.

Egy egyetmenek terveztem 50kVA feletti rendszert, ami nem táplál vissza csak az önellátást fedi le.

Egy haverom csinált akkus rendszert (dolgoztam benne) - de csak szigetüzemre kapott engedélyt - igaz jó pár éve volt - nem tudom - hogy azóta változott-e..

Nálam egy Fronius Symo Gen24 fog felkerülni hamarosan. Ez egy hibrid interver, amit kétféleképpen is lehet lehet használni. Az egyszerűbb a PV point funkció, ami egy olyan, a normál hálózattól független 1 fázisú kimenet ami csak akkor kerül feszültség alá ha a szolgáltató irányából áramszünet van, ezért az inverter hálózatra táplálni nem tud. Ennek max. 3 kW a terhelhetősége, már persze ha a napelemek éppen termelnek annyit. Ehhez a funkcióhoz nem kell akku, de tud akkuval is működni. Nálam ez a sima PV point funkció lesz, egyelőre akku nélkül, két fali aljzat lesz rákötve.

A PV Point funkciót lehet bonyolítani olyan vezérléssel ami a lakásban bizonyos áramköröket automatikusan átkapcsol a PV point-ra ha a szolgáltató irányából áramszünet van, de ez nem helyettesít egy UPS-t, pár másodpercbe telik az átkapcsolás.

A 6 kW-os és nagyobb Symo Gen24 inverterek tudnak full backup opciót is, amikor az inverter teljes teljesítménye rendelkezésre áll három fázison, de ahogy fentebb is írták ennek a kivitelezése, engedélyezése lényegesen komplikáltabb mint a PV point funkció.

A Froniusról egyébkét fórumokon azért néha eléggé meredek dolgokat hallani.
Én a Froniusról akkor mondtam le, amikor kiderült, hogy külön típus alatt van az, ami az akksikat is tudja kezelni.
Végül Huawei lett és valami fantasztikusan üzemel.
Szinte out-of-the-box telepíthető, rögtön küldi az 502-es porton az adatokat.
Az akksija 5kWh-os moduláris elemekből építhető 30 kWh-ig per inverter.

Most írom hozzá a HB házvezérlés driverét :D

Nincs olyan hogy jó vagy rossz minőség.

Fronius háztartási kompakt termék, ezt a piacot célozta meg, olcsó kompakt készülékekkel. De pl. ipari felhasználásra nem nagyon van készüléke, ott már SMA, ABB, Siemens stb. ami szabványos buszal és felügyeleti interfacel rendelkezik. Amikor több tucat vagy több száz gridet kell üzemeltetni távolról, akkor froniusal összehozni egy működő rendszert, erősen önszívatás, és nem költséghatékony.

Úgy is lehetne mondani az irodai/otthoni PC kategoria amin jelen van. Azt meg nem teszünk prodba. Otthonra jó, mert ha kifingik akkor sem marad a háztartás áram nélkül, de azon kívűl hogy nézegeted Wifin a grafinokjait mást nem nagyon tudsz vele csinálni. Valamint csak saját eszközökkel hajlandó működni, fronius akku, fronius teljesítmény mérő stb. Pl. ha Socomec mérőid vannak pl. Ipari csarnok, akkor össz sem tudod hozni Fronius inverterekkel a hálózatot. És természetesen a Fronius mérő nem tudja teljesíteni azt a mérési pontosságot, amit a jogszabály előír.

cserélik az egészet, változik a sorozatszám ergo bukod a szaldót

Legenda. Aminek az az alapja, hogy hivatalos információ hiányában mindenki csak tippelgetett. Ez egy logikus forgatókönyv volt, és benne maradt a köztudatban sajnos, pedig soha nem volt sehol kimondva hivatalosan. Sajnos a net is tele van vele, szakmai blogok, újságcikkek, napelemes cégek nyilatkozták le sokszor sok helyen.

Aztán nem így lett: tavaly lett végre kormányrendelet, ami definiálja, hogy (majd) csak teljesítménybővítés esetén bukod a szaldót, az inverter cserélgetése nem számít.

Azért nem teljesen, de majdnem. Vélhetően újra kell szerződni, az én szerződésemben benne van az inverter pontos típusa, a gyári számról pedig fotót készítettek az óracserénél. Szóval gondolom ha gyártót/típust váltok, akkor az előző szerződés bajosan lesz érvényes (abba most ne menjünk bele, hogy úgysem ellenőrzik, az egy másik nézőpont).

A rendelet az újrszerződésről nem nyilatkozik, az vélhetően maradt úgy, ahogy most is van, viszont az esetleges új szerződés maradhat szaldóban az alábbi szabályokat figyelembe véve:

A forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni:

– a háztartási méretű kiserőművel rendelkező felhasználó ez irányú kérése esetén (gondolom nagy lesz a tolongás! :DD),
– a 2023. december 31. napját követően létesített (a rendszerhasználó által készre jelentetett) háztartási méretű kiserőmű esetében, valamint
– a 2024. január 1. előtt létesített (a rendszerhasználó által készre jelentetett) háztartási méretű kiserőmű névleges hatásos teljesítményének 2023. december 31. napját követő bővítése esetén a bővített háztartási méretű kiserőmű egésze tekintetében.

Tehát akár még nagyobb inverterre is lehet váltani, ha a panelek teljesítménye marad, illetve aminek még értelme is van: akár túl is lehet napelemezni a meglévő rendszert, ha még nem történt volna meg. Valamint 2023. dec.31 előtt a teljes rendszert is lehet bővíteni. Szerintem a legendához képest egész pozitív lett, persze azt tegyük hozzá, hogy ezt is módosíthatják bármikor :)

Én nem látom a szaldó elszámolásnak nagy előnyét. Mert igaz az hogy most szabadon használhatjuk bufferként a rednszert, és pumpálhatunk bele "korlátlanul" energiát ha tudunk, de nem mindíg tudunk. Ausztriában már gyakran nem tudja visszatáplálni az energiát fizikailag sem, mert sokan a saját fogyasztásukat fedezik és nem a közcélú hálózatból vételeznek.

Másrészt jelenleg a háztartások nem fizetnek elosztói teljesítmény díjat. De ez addig lesz így amíg a hivatal szabályozási kényszerből nem dönt úgy, hogy ezt megváltoztatja: 

www.mekh.hu/a-haztartasok-tovabbra-sem-fizetnek-elosztoi-teljesitmenydijat

Akkor meg már a szaldo nem biztos, hogy hoz megtakarítást vagy sokkal kevesebbet.

Egyre inkább kezd terjedni az autonom ház fogalma, ami nem jelent túl nagy akkus tárolókapacitás beépítést, sokkal inkább épületgépész és építész tervezői szemléletváltást  jelent.

Nem teljesen ertem amit irtsz - szerintem a szaldo gazdasagosabb neked mint brutto elszamolas a legtobb jelenlegi napelemes rendszer eseteben.

Szaldo (ami eves, de vegyunk az egyszeruseg kedveert csak egy napot):
- termelsz 10kWh-t napkozben -> betaplalod a halozatba
- fogyasztas 10kWh-t este / ejjel / hajnalban -> kiveszed a halozatbol
Eredmeny: 0Ft-ot fizetsz.

Brutto:
- termelsz 10kWh-t napkozben -> betaplalod a halozatba, kapsz 15Ft-ot kWh-nkent
- fogyasztas 10kWh-t este / ejjel / hajnalban -> kiveszed a halozatbol, fizetsz 40Ft-ot kWh-nkent
Eredmeny: 250Ft-ot fizetsz.
 

Szerintem jellemzo, hogy napkozben kevesebbet fogyasztasz mint reggel / este (nyilvan nem mindenkire igaz, a home office terjedesevel egyre kevesbe, de szerintem nem tarunk ott hogy altalanos legyen).

 

Vagy felreertettem amit irtal.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

 termelsz 10kWh-t napkozben -> betaplalod a halozatba

Be tudod? Mert ha szomszéd is meg a másik többet termel nappal, mint amit elfogyaszt, akkor az energia nem tud eljutni mondjuk Kercaszomorról Záhonyba, valamint a hálózati jellemzők megváltoznak. Megemelkedik a feszültség, elmegy a frekvencia, és az inverter le fogja szabályozni teljesítményét, ahogy a fizikában meg van írva.

 

Bruttóról nem beszéltem, csak önellátásról és elosztói teljesítménydíjról ami most 0Ft 4kVA-ig.

ellenben egy nagyváros esetén az irodaházak panelházak ritkásan vannak lefedve napelemmel, a környékbeli kertesházas övezet viszont igen.
Amit a kertesházba megtermelnek (szerintem) simán fel tudja szívni a belváros, főleg nyáron, ahol mindenhol ezerrel megy a klíma.

Elvben igen, gyakorlatban sajnos a hálózat topológiája a legritkább esetben alkalmas erre, uis. az irodaházba bejön a középfesz (vagy kettő), a családi házakba meg nem. Annyira nem értek hozzá de nem hiszem hogy meg tudnák oldani hogy a családi házas övezet gyakorlatilag visszatápláljon a középfesz hálózatba. Ha ez mégis megy akkor működhet a keresztbe táplálás és az igen jó.

Gábriel Ákos

Neked a szaldó gazdaságos, de a szolgáltató fizikai hálózata egy idő után belegebed. Az elektromos hálózat nem egy naaaaagy Litium akksi, hogy bemegy, meg kijön és bódottá van. Mivel napközben mindenki túltermel, ezért túlkínálat van, de amikor este mindenki elektronyos autót tölt, akkor relatív nagy cummantás lesz, mert nem lesz ami termeljen, legalábbis nem annyit.

Ha jól értem, amit fentebb írtak "A forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni:", akkor ez akár fázisonként nézi, hogy le/fel mi közlekedett, nem csak úgy egyben.

A bruttó elszámolás arra ösztönöz, hogy amit termelesz használd el. Ezt már egy kis odafigyeléssel egész jól be lehet lőni, pl. nappal megy a mosógép, az árammal fűtés (akár klímásan) esetén pedig a szobák hőmérséklete napszakhoz képest szabályozható, stb stb. Az autót inkább reggel 7-kor teszed fel 3 órát tölteni, vagy a hétvégére időzíted napközbenre. Sajnos az nem sehol sem fog működni, hogy csak úgy "beleszarva" "mostazonnal" minden is legyen, mert nem lesz miből.

Mivel szűkös történetről van szó, ezért várható, hogy már középtávon drágulni fog. A mostani gázos, németatomleállítás, meg cokvótás őrületet most felejtsük el, ettől függetlenül is egyre jobban szűkös lesz.

Abba gondolj bele, hogy egy "átlagos" atomerű a néhány blokkjával 1000-2500MW teljesítményt ad, és hogy ezt mekkora napelem teleppel vagy hány szélerőművel tudnád kiváltani úgy!, hoy 24/7-ben menjen. Ha pedig nap és szél van, akkor mellé általában a gyors felpörgésű gázerőmű (néhány MW-os gázmotorok igazából) a komplementer, ezekből mennyi kéne egy atomerőmű kiváltáshoz, és az mennyire lesz zöld, ha beröffen? A vizes történet néhány 100MW-os léptékben már relatív nagy itt európában, és erősen függ a vízhozamtól. Sőt! volt a németeknél, hogy az alacsony vízállás a szénerőműveik szénszállításának is betett. A "csendes napok" jelenséget, amikor se nap, se szél, már csak épphogy említem, mert a német energiaszektornak ettől lábrázása van mára.

Ebben az esetben igen. Erre írtam, hogy majd napközben KELL tölteni, mert ha hányaveti módon mindenki éjjel pattintja fel a verdát a delejre, akkor pillázás lesz. A vezérelt áram és völgyidőszaki történet akkor léptékben nem fog működni, mert ezzel gyakorlatilag az éjjeli völgyidőszak rögtön kiesett.

A termelés helyben elfogyasztásáról annyit, hogy jelenleg Magyarországon nappal CO2 intenzívebb a termelés, mint éjszaka, így amíg a saját körzetedben nincs túltermelés, addig legalább környezetvédelmi szempontból jobb, ha nem próbálsz a nappali fogyasztásra optimalizálni.

"Az elektromos hálózat nem egy naaaaagy Litium akksi"

De halad arrafelé, bár a technológia nem feltétlenül Li-Ion lesz. Az Ausztráliában és az USA-ban mostanában épülő nagy kapacitású 4 órás hálózati akkumulátorok ezt a gondot pont meg tudják oldani: a déli csúcstermelést felszippantják, és a délutáni terhelési csúcsban visszaküldik a hálózatra. Állítólag ez így gazdaságos.

Annyi kéne, hogy amikor süt a nap, bedugom a hűtőt, egyébként meg nincs áram. Nem kívánok akkumulátort, csak egy konnektort, ahová áramszünet esetén bedughatom a telefont tölteni.

Jellemzően úgy telepítenek napelemes rendszert, hogy az órán keresztül visszatáplál a hálózatra és biztonsági okokból kapcsolja le magát, ha a hálózaton nincs feszültség, hogy a te házad tetején generált villamos energia nehogy agyonvágja a szerencsétlen szerelőt, aki a hálózati oldalon leválasztotta az te házadat is magába foglaló szakaszt és most épp a leszakadt vezeték helyére tenné be az újat.

Viszont sziget üzemben nyugodtan építhetsz napelemes rendszert. Apám egyik öreg kollégájának volt olyan rendszere valami 30 éve, ami a napelemről lehozott feszültségből 220-at készített. (OK, ő egy sima ólmos autó akkuba vezette először a tetőről a delejt, hogy amikor épp egy felhő átvonul a nap előtt, ne álljon le a rádióból a muzsika, ne kezdjen rögtön melegedni a hűtő).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

<troll>

Napelem felhelyezésén gondolkozom és érdekelne a véleményetek.

Konzultálj a nőgyógyászoddal, kérdés, vállalja-e. :) (Micsoda világ! Az én időmben még csak spirál, most meg már napelem...)

</troll>

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2022. 02. 02., sze – 20:45

2 honapja telepitettem egy 17.2kW peak napalemes rendszert, tokeletes deli tajolassal, zero arnyekhatas. maga az epulet (100 eves) 200m² netto, 2x10kW hoteljesitmenyu multisplit legkonid futi. a december, januar honapokban termeles teljes mertekben befedte az osszes aramfogyasztast. A nyari tultermeles reszben a legkondicionalasra reszben pedig elektromos auto toltesre lesz hasznalva. 45db Q-CELL napelem, 15kW-os 3 fazisu Huawei inverter.

a haz 2 elvalasztott reszbol all, eddig csak az egyik resze (kb 110m²) volt merve, ott januarban 940kWh volt az osszes elektromos fogyasztas. ez a resz volt igazabol futve (multisplit, 4db belteri), 21-22 fok korul. a masik hazresz sportolasra van hasznalva es ott 18 fokot tartanak a klimak. kb egy hete szereltettem fel egy egyszeru merot, csak a klima fogyasztast ott is merni, elozetes saccom alapjan ~10kWh-t eszik a 3 klima ilyen idoben a gyengen futott hazreszben. hetente 1x van egy 2 oras idoszak amikor jogaznak a teremben (72m², 250m³) es fel kell nyomni a hofokot 22-23 fokra, az kicsit megdobja a fogyasztast.

januar havi termeles 1.203 kWh volt.

az epuletet nem lakas celuan hasznaljuk, ezert mertem belevagni a klimas futesbe es egyelore nem bantam meg. ha folyamatos a futves, akkor a klimakat alig lehet eszrevenni, annyira keves hot kell visszataplalniuk. megjegyzem ezek 3-4 honapos tapasztalatok, idokozben valtozhat a velemenyem.

Szerkesztve: 2022. 02. 06., v – 19:38

Dupla.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ugyan nem az eredeti temahoz (aramszunet eseten is legyen delej) kapcsolodik, de eleg sokan bekapcsolodtunk ebbe a topicba - szoval hatha...

Azt olvastam, hogy 2020. jan. 1. utan telepitett (halozatra visszataplalo) napelemes rendszer eseten kotelezo a szabvanyos merohely kialakitasa.

Ezzel szemben ket regisztralt szerelo kozoul egyik sem mondta, hogy ez kotelezo lenne (az egyik azt mondta nem tud rola, a masik pedig konkretan azt mondta, ugy tudja, hogy nem kell, csak akkor, ha amper bovites is van). Valamint, egy meglevo telepites tulajdonosat megkerdeztem az utcaban, aki 2020. augusztusaban csinaltatta a rendszert es neki nem kellett (megmutatta az oraszekrenyt, kb. ugyanaz a kialkitas van mint amikor azok a hazak megepultek a 80-as evekben).

Valakinek van errol hiteles (pl. sajat kezbol szarmazo) informacioja?

Koszi!

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nálam mikor először kijöttek órát cserélni hazamentek, hogy nem szabványos a mérőhely, majd miután telefonon beszéltem az atyauristennel is, hogy mi a retkes lofasz ez, mert mikor a lóvét elrakták akkor minden fasza volt, aztán másnap már kicserélték a villanyórát és átvették.

Beszámolják a kivitelezés árába ha utána is velük folytatod? Emlékszem mikor 2 éve kerestem kivitelezőt, maga az elmü is feljött mint lehetséges opció, mert ez vmi új fícsör volt náluk még talán reklámozva is volt a dolog. Végül aztán nem szólt mellettük semmi nyomós indok.

Bárki csinaltatta a napelemes rendszerét a sajat szolgáltatójával?

Ugy tudom beleszamoljak, meg ahogy irjak, ebben benne van dokumentacio is (tervdokumentacio, egyvonalas rajz, stb.) - de akkor is.

A felmeres szamomra azt jelenti, hogy kijonnek, megnezik a lehetosegeket, megbeszeljuk es adnak egy arajanlatot arra, amit ott meg tudnanak valositani. Ezt nem feltetlenul egyetlen ceggel csinalja meg az ember - hiszen csak utana derul ki, hogy mennyibol is jonne ki, mit / hogyan lehet megoldani (pl az altaluk adott rendszerrel).

Viszont ha mindenki ilyen arakkal dolgozna, akkor 1-2 felmeresre elkoltod a rendszer 10-15%-at. 10-20eFt-ot realisnak tartok (munkaidoido, utazas koltsege), de 75eFt szerintem rablas.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ezzel talán nem is lenne baj, ha utána nem egy bődületes árat mondana a cég.
Ha a felmérés előtt azt mondaná, hogy mittomén 10.000 EUR és jön felmérni és ha nincs semmi brutális, akkor ez az ár marad, akkor ok.
De hogy nem mond semmit, de fizess sokat hogy megtudd kétszer annyiba kerülnek mint az összes többi ... na az pofátlanság.

A felmeres szamomra azt jelenti, hogy kijonnek, megnezik a lehetosegeket, megbeszeljuk es adnak egy arajanlatot arra, amit ott meg tudnanak valositani.

tehát dolgozzanak vele ~4 órát, hogy rámondhasd igen (vagy nem) - akkor, amikor amúgy is tele vannak melóval.

10-20e az mondjuk 1 mérnökóra, utazás nélkül, szerintem. Ebbe kb az fér bele, hogy kimegy, megnézi a helyszínt és bepötyögi otthon a gépbe, majd elküldi ez alapján az ajánlatot. Lesz egy olyan ajánlatotd, ami alapján vélhetően nem fog bukni (és nem lesz jelentősen túlárazva sem).

75e szerintem az a díj, amin keresett is, ha mégsem tőle rendeled meg. Amennyiben ez levonásra kerül a megrendeléskor - úgy szerintem teljesen korrekt lehet...

Általában nem szeretek egyedi megrendelőknek tervezni, inkább építészekkel dolgozom, de ha szükség van rá akkor én így csinálom:

Felhívnak, elmondom nekik, hogy küldjék el az alaprajzot, a villamos hálózat dokumentációját, néhány fényképet, a címet stb, és a vágyakat.

Aztán előveszem a licencelt tervezőprogramot, a legtöbb be tudja húzni az elmúlt évek időjárás adatokat, a műholdas képet stb. aztán csinálok egy durva kalkulációt anyagra.

Ha kéri a tervezést, akkor szolgáltatási szerződés, előreutalás, helyszíni felmérés, tervkészítés (egy másik tervező programmal) és a tartószerkezeti tervek készítése, megkapja az árazott és árazatlan költségvetést cikkszámokkal, amivel elmehet a boltba és megveheti ami kell neki, akivel akarja felszerltetheti, és a végén benyújthatja a doksit a szolgáltatónak.

Ha kér kivitelezésre is árajánlatot, akkor van partner cég akit ajánlok neki.

Mivel egy korrekt energetikai korszerűsítés nem abból áll, hogy feldobjuk a napelemet a tetőre, hanem szigetelés, ablakcsere, központi hővisszanyerős szellőztetés stb. ezért több szakmának kell összedolgoznia optimális esetben.

De most nagy divat az adhoc napelem szerelése, holott lehet többet lehet megspórolni egy hővisszanyerős légcserélővel hasonló árban mint napelemmel.

nagyob arányban lesz fizetős munka a megkeresésből, mint egy szimpla árajánlat adás

Arányaiban sok megkeresésből lesz megrendelés, mert már az elég hatékony szűrő, hogy össze kell írnia az általam kért adatokat. Az akadékoskodó "turista" nem fog energiát belerakni, hogy értelmesen összeszedje gondolatait. Másrészt csak úgy jutnak el hozzám, hogy mások ajánlanak, ezért nem talál meg minden idióta. Van nekem rendes főállásom, nem hajtom a bizniszt napi szinten. :)

Azért megkérdezném, hogy arányaiban mennyi időt adsz "ingyen" ? 

Semennyit, de nem is verek át senkit. Ha látom hogy olyan az érdeklődő..., akkor vagy lebeszélem a hülyeségről, vagy ajánlom neki a Google-t hogy keressen magának valakit aki átbaltázza. Könnyen talál céget aki mindent megigér neki, ha kitartóan keresi.

Megertem amit mondasz, de ez akkor azt jelentene, hogy azok, akik a fent emlitett kisebb osszegert (esetleg ingyen) megcsinaljak a felmerest azok valoszinuleg abbol elhetnek, hogy szombaton zarva vannak.

Persze ha tudja, hogy a tobbiekhez kepes nagyon dragan telepit, akkor ez valoszinuleg egy hasznos uzleti modell, de ha normalis aron dolgoznak, akkor az ajanlatokbol valoszinuleg eleg sok beruhazassa is valik, igy nem lesz bukta.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nézd, ha van ember aki külön a (profi) felmérést végzi, hogy abból komoly ajánlatot tud adni a cég (értsd: kívűl belül körbejár, nyomvonalat lefényképez, stb) azaz kiad egy rendszerszintű ajánlatot az (15-30 napos határidőn belül megrendelve) tényleg annyi lesz amennyi.
Ez az ember optimista becslés szerint is meg tud csinálni napi 4 felmérést (kiszállásal, dokumentálással).

Az havi ~80 felmérés. A bérköltsége ~500 000Ft, autó ~200 000Ft az egyszerűség kedvéért legyen összesen havi 800e. 80 felméréssel az 10e/db.
Ha a kiadott ajánlatok 25%-a végződik megrendeléssel, az már egészen jó, úgy érzem. A szerelős csapat fel is tudja rakni azt a havi 20 rendszert.

Javíts ki, ha valahol hibádzik a logikám...
Úgy gondolom, h azok a cégek akik tele vannak melóval nem fognak ilyen ajánlatot adni mindenkinek is egy szimpla ajánlatkérésre.

Megnéz egy tájolást, várható napsütéses órák számát, mond egy ajánlatot a vevői igényre (pl x db panel vagy y kW rendszer, z éves termelés)
- ez megvan pár perc alatt.
Ez alapján el tudod dönteni, h melyik cégtől fogsz precíz ajánlatot kérni majd utána megrendelni a munkát.
 

de ha normalis aron dolgoznak, akkor az ajanlatokbol valoszinuleg eleg sok beruhazassa is valik

 

Arányaiban szerinted mennyi az "elég sok" ?

Arányaiban szerinted mennyi az "elég sok" ?

OK, fogalmam sincs, elhiszem, hogy az altalad irt 25% jonak szamit.

Viszont valamit nem ertek.

Levezetted, hogy egy felmeres kijon mondjuk 10eFt-bol (500eFt berkoltsegre meg valoszinuleg keves is), szerintem akar tobb is lehet. En fentebb azt irtam, hogy 10-20 ezer forint szerintem realis. Ha visszanezed, az e.on 75eFt-os felmeresi dijara irtam, hogy pofatlanul magas osszeg.

Szoval nem latom miben nem ertunk egyet.

Es igen, mellesleg talalkoztam olyan ceggel, aki ingyenesen vegez felmerest - ezt nem varom el, csak van ilyen.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

a 10-20e úgy jön ki (önköltségi áron/alatta), ha megcsinál az ember napi 4-et, amiből látjuk, hogy 3-nál nem lesz üzlet, csak a maradék 20-ból.

a maradék 20 x 10-20e (legyen átlag 15e) => 20x15e=300e
ebből nem jön ki a fizetés fele sem a kocsi mellé...

Szerintem korrekt nem önköltségi áron egy korrekt ajánlatot adni - majd ezt akár 100%-ban jóváírni megrendeléskor (sőt, még akkor is jobban jár, ha 200%-ban írja jóvá, ezzel jutalmazva a tényleges megrendelést)
 

Szerintem korrekt nem önköltségi áron egy korrekt ajánlatot adni

Szerintem a vállalkozás némi kockázatot vállal egy viszonylag magas profitért. Az a minimális kockázat, hogy kimegyek aztán nem lesz üzlet, szerintem vállalható. Ha hosszútávon ismétlődő folyamat ez, akkor valamit nemjól csinál. A rutinos üzletkötő tud szelektálni a megkeresések között, és tudnia kell egy versenyképes irányárat adnia jelentősebb befeketetés nélkül is.

majd ezt akár 100%-ban jóváírni megrendeléskor (sőt, még akkor is jobban jár, ha 200%-ban írja jóvá, ezzel jutalmazva a tényleges megrendelést)

Ez "nagyonnyomulós", bizalomromboló eszköz. Azt az érzést kelti az emberben, hogy már a semmin is keresni akarnak.

Ez "nagyonnyomulós", bizalomromboló eszköz. Azt az érzést kelti az emberben, hogy már a semmin is keresni akarnak.

már azelőtt foglalkoztam mikrohullámú rendszerekkel, hogy ezt boldog-boldogtalan tette volna. Egy hosszabb link kiépíthetőségének vizsgálata sok esetben egy ideiglenes installáció volt. Többedik sikeres vizsgálat - majd elmaradt megrendelés - után némileg alakítottunk a feltételeken, szerintem érthető, amikor egy ilyen meló akár 1 napot igénybe vett...

~20 évvel ezelőtt még nemigen voltak olyan tervezőprogramok, amik domborzatot, épületet tartalmaztak. A rádió csak egy része a dolognak, a kábelezés, tartószerkezet meg egy másik. Persze, ma lassan már ott tartunk, hogy a rádió a legolcsóbb része egy ilyen kapcsolatnak :-)

Ok, de már 20 éve is ha kipróbáltál egy tipusú rádiót, akkor tudhattad, hogy mire számíthatsz. Ugyan ez van most is. ha nem hiszel gyári az adatlapnak, akkor leteszteled, és onnatól tudni fogod az adott tipus paramétereit. De ez a tanulási folyamat, amit nem akar a megrendelő kifizetni neked, ha főnököd nem tette meg.

Ertheto, de azt is latni kell, hogy a napelemes piacon eleg nagy a verseny. Amikor en valogattam, azt a kivitelezot, aki penzt kert volna a felmeresert fel sem hivtam.

Aztan vegul mindket utemnel attol az egytol rendeltem meg a munkat, aki kijott. Akinek a latatlanba adott ajanlatarol mar tudtam, hogy nem fog tetszeni azt oda sem hivtam.

Hat mostmar vegkep nem ertem az ervelesed.

a 10-20e úgy jön ki (önköltségi áron/alatta), ha megcsinál az ember napi 4-et, amiből látjuk, hogy 3-nál nem lesz üzlet, csak a maradék 20-ból.

Ha penzt ker a felmeresert, amibol kijon a felmeres ara, akkor gondolom nem faj annyira, ha nem lesz belole uzlet, hiszen azert kert penzt, hogy ne bukjon, ha megsem jon ossze.Ha onkoltsegi aron csinalja, akkor nem lesz profit, de nem is bukott semmit. De gondolom nem az arajanlat adasbol akar megelni, hanem a napelemes rendszerek telelepitesebol.

a maradék 20 x 10-20e (legyen átlag 15e) => 20x15e=300e

Azt nem is ertem, hogy most itt mit szamolsz. Tehat lett 20 ugyfel, aki megrendeli a rendszert. Ez a 300eFt pont nem jelenik meg bevetelkent (pont azoknal van ugye, akik vegul telepittetnek), mert legtobbszor beleszamoljak a vasarolni kivant rendszer araba (OK, valoszinuleg nem faj, mert burkoltan csak benne lesz a vegosszegben). Szoval ezzel a szammal mit mertunk meg? Ez hol kapcsolodik a felveteshez? Hiszen a maradek 60 ugyfeltol is bejott meg 900eFt, akik nem tole veszik a rendszert.

ebből nem jön ki a fizetés fele sem a kocsi mellé...

De ember, nem is ebbol kel kogy kijojjon, hisz ott van mellette meg 900eFt (15eFt-tal szamolva), amit csak a felmeresert kap, barmi plusz munka nelkul.

Korabban kiszamoltad, hogy szerinted 800eFt-ba kerul az, hogy ne legyen netto veszteseg, hogy idot es energiat tesz a felmeresbe (BTW, ez ugy jott ki, hogy utazas 200eFt, ber 500eFt = 800eFt, de ok, felfele kerekitettel, de mindegy is, mert 500eFt valoszinuleg tenyleg keves berre).

De en azt modtam, hogy 10-20eFt/felmeres realis (tehat azt mondtam, hogy 20eFt is). Ha megcsinal 80 felmerest, akkor azert 20eFt-javal mar 1.6M-nal tartunk - ebbol azonban mar illene kijonni. Tehat ez akkor is uti a markat, ha egyaltalan nem lesz uzlet a dologbol - de ha normalis ceg, akkor ennek egy reszet beruhazasra valtja, amin nyilvan van profit. Es megegyszer, hogy ertsd: nekem ezzel semmi bajom, kifizetek 20eFt-ot felmeresenkent.

 

De! Az e.on 75eFt-ert csinalja. Nem ertem miert azon porogsz, ami szerintem OK es huzogatod a potmetert 10 es 20 ezer forint kozott, meg bedobsz ertelmetlen szamokat, amikor mar tobbszor leirtam, hogy semmi bajom azzal, ha valaki elker egy huszast a felmeresert.

 

Ugy erzem, ez szimplan kotozkodes, szoval bocs, ha a tovabb mar nem vitatkozok.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Új kérdés: van egy 3f inverterem, nem hybrid. Elég-e neki 1f szinkron hogy elinduljon? Gondolom nem. Hogyan csinálok neki 3f szinkront? Egy "profi" 3f inverterrel/frekvenciaváltóval? Pl. ami a hőszivattyúmban van annak tizedHz-re lehet állítani a frekvenciáját, így szabályozom a kompresszor teljesítményét.

Gábriel Ákos

A Solplanet inverterről mi a véleményetek? Érdemes megvenni, vagy nem?

A Zeversolar inverter utódja. A kínai gyártó maradt, de az SMA-hoz már nincs köze. Árban most kurvajók a 20kW-os a 15kW-os egy ártban van ~300k míg a 3kW-os ~210k körül. Beépített Wifi van bennük, és 10 év garit adnak rá. És engedélyezettek.

A választások előtt ugye behintették, hogy minden ingyenes napelem pályázat nyerni fog (én nem vagyok ebben a csapatban, kicsúsztunk egy feltételből).

Ezek most várnak, a kormányalakítás megakasztott mindent. Ha zöld lámpát ad a kormány, akkor elkezdik telepíteni az ingyenes napelemek tömegét.

 

Az eladó azt mondja, hogy a Huaweire várni kell, de a Solplanet azonnal mehet, ráadásul 200k-val olcsóbb. Kérdés, hogy vigyem-e.

Szerinte halk és 10 év garancia van rá, meg javítható is, mert moduláris.

Hali,

 

Nem nyitnek uj topicot emiatt, hatha itt is eszreveszi valaki ;-)

 

Szoval van egy ismerosom, Solplanet ASW8k-LT-G2 lett nala felszerelve es az a gondja, hogy csak akkor mukodik (ad barmi eletjelet) az inverter ha van DC input (= vilagos van / sut a nap), ha csak AC (230V) van, akkor nem - ez azt is jelenti, hogy ilyen esetben a Wi-Fi-n sem elerheto (ilyenkor semelyik LED nem viilagit, sem az inverteren sem a Wi-Fi dongle-on).

 

Tudom, hogy elolvashatnam a hasznalati vagy telepitesi utmutatot, de arra szamitok, hogy hatha valakinek megy ez fejbol ;-)

 

Szoval elkepzelheto, hogy ez valami konfiguralasi opcio, hogy ha nincs DC akkor ne fogyasszon? Ha igen, hogyan lehet ezt beallitani (lehet?) ugy, hogy pl. este amikor hazamegy az ember akkor is ra tudjon csatlakozni es pl. tudja nezegetni, az adatokat?

Illetve, egy AiSWEI nevu app lett feltelepitve a mobilra, ez kell vajon hozza? (A Huawei SUN2000-hez pl. kulon van egy beallito app ami kozvetlenul az inverterhez mint AP-hoz csatlakozik, meg egy masik ami a felhohoz csatlakozik, onnan tudja lekerdezni az adatokat amit az inverter feltolt).

Koszi

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Koszi, remek segitseg. Elgondolkodtal mar azon, hogy mekkora ertelme van az ilyen hozzaszolasodnak?

Bocs, hogy mint irtam, elosszor felteszem itt a kerdest, mert ugy tunik vannak, akik esetleg kapasbol tudnak valaszolni a kerdesre es nem kell talalgatnom, hogy ez milyen leirasban van es vegigolvasnom N x 10 oldalakat.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Idejött egy ilyen kikepzo és nagyjából két hónap alatt szétbaszta azt a színvonalat, azokat a normákat amik az elmúlt 20 évben kialakultak.
Most már ez a norma hogy idejön egy lófaszjóska, kérdez egy triviális fasságot és az én kurva anyámat ha nem segítek, pláne ha beszólok.

Szerettem a hupot, szerettem segítséget adni és kapni. Szerettem a vitákat is.
Kár érte.

Érdekes párhuzam de nagyjából Európa is így járt: idejött egy orbán nevű troll és szétbasz mindent ami eddig norma volt, Európa meg csak néz hogy mi a fasz van.
 

Gábriel Ákos

Szrintem mindig talalni ket embert ugy, hogy az egyik tud valamit a masik meg nem. Es sokszor jelentosen kisebb energia valaszolnia annak aki tudja mint kikutatni a masiknak aki me'g nem tudja.

Azt gondlolom, mar most sokkal tobbet tettel bele ebbe a szalba, mint amennyibe az kerult volna, hogy segits ha tudod. En ugy vagyok vele, hogy ha szerintem annyira hulye a kerdezo, akkor en nem valaszolok neki - problem solved. Ettol meg lehet, hogy mas valaszol neki: win-win. Te nem idegeskedtel rajta, nem toltotted el vele az idodet, o meg megkapta a valaszt. De lehet, hogy mindenki hulyenek tartja -> nem jon valasz -> keresse meg maganak.

Egyebkent en is ott tartok, hogy megprobalom megkeresni magam a valaszt, mert mar eleg sok hozzaszolas generalodott de megoldas nem szuletett ellenben az forumtarsak lassan hitvitat folyatnak, hogy "de erre nincs is szukseg" kontra, hogy miert van megis.

En egyszeruen megkerdeztem, hogy tudja-e valaki, hogy a Solplanet invertereknel meg lehet-e oldani, hogy akkor is mukodjenek, ha nincs DC input. Erre sajnos nem szuletett valasz, akkor most jon a nehezebb ut, megprobalni megkeresni onerobol.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Flamelésen túl azért beletettem valamennyi energiát a keresésbe és nagy meglepetésemre én sem találtam megoldást.
A saját Froniusomhoz egy perc alatt megvolt, ehhez nincs semmi. Megkövetni azért nem tudlak mert előre leírtad hogy te még ennyit sem tettél bele.

Gábriel Ákos

Mi gátolja az ismerősödet, hogy a felhő adatait megnézze éjfélkor?

Az egyik ilyen tenyezo, hogy csak este tudtam elmenni hozza, ez mivel nem mukodott az inverter, nem is tudtuk beallitani (hogy csatlakozzon a netre, ilyesmi).

Mit akar az inverterrel csinálni, miért kellene működnie este?

Mint fentebb, de ettol fuggetlenul en pl. megszoktam, hogy a Huawei folyamatosan elerheto, barmikor le tudom kerdezni Modbuson keresztul.

Te pl. hogyan intergralnad valami home automation rendszerbe az invertert ami a nap feleben nem elerheto? Nekem egy Python szkript fut, es timeoutokat dobal ha nem tud kapcsolodni. Nekem ez pl. nem lenne szimpatikus.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Gondolom nem láttál még Solplanet invertert működni.

Simán integrálható úgy, csak a felhőből kéred le az adatokat, nem az invertertől. 5 percenként küldi.

A kütyü, ami a webért felel, egy ESP32-es.

Nem gondolnám, hogy 10 percnél több adatot tárolna az inverter, persze lehet. De ahogy a kínaiakat ismerem, mindennel spórolnak.

A felhő való az adatok tárolására.

Annyi mindentől fuggesz, mint egen a csillag.

Mutass egy kinai gyartot  amelyiknek a felhős rendszere 25 evet kihúzott. En minden példádra tudok 5 másikat hozni, ahol csodbe ment a ceg vagy leallitottak annak a terméknek gyártását, es megszuntettek vele egyutt a felhős reszt.

 

Amugymeg konkret vezetlestechnikanal az 5 perc sok.

En az enyemet 5 sec ala akarom.beloni (fogyasztokat le fol kapcsolni).

 

A napelemet elvileg 25 evre tervezzük. Plusz lakossagi net rendelkezesre allasa, mennyi is az ASZF szerint? (legyen t-home)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem ez a része lényegtelen, mert most arról az esetről beszélünk, amikor az user integrálta (vagy integrálni akarja) az invertert mint adatforrást, és automatizálni szeretne a kapott adatok alapján.

Ha nem integrálja, és nem akar, mert átlag ügyfél, akkor az egész kérdéskör irreleváns.

amikor az user integrálta (vagy integrálni akarja) az invertert mint adatforrást, és automatizálni szeretne a kapott adatok alapján.

Igazából az a kérdés, hogy pontosan mit és hogyan szeretne automatizálni. Valahol az 5 perc delay simán belefér, valahol meg a 0.5 másodperc is túl sok lesz.

Ez is lényegtelen. Ha nincs internet, nem megy a cloud, megszűnt a cloud, stb.. akkor nem mindegy, hogy hány perces a delay, meg hogy mit akar vele csinálni? Úgysem fog tudni semmit...

De ha már mintavételezés (bár mint írtam, nem ez a fő baj vele, de beszéljünk erről ios): érdemes elolvasni az "apróbetűs" részt is, ugyanis az egy dolog, hogy 5 perces a mintavételezés, de egy másik dolog, hogy milyen rate limitet tesznek az userekre az API-n. Sok esetben előfordul, hogy láthatsz éppen 5 perces adatokat, de azért inkább max fél óránként kérdezd le őket, ha nem akarod, hogy gyorsan kiszaladj a napi keretből.

Mi a fenét akarsz vezérelni, amire az 5 perc sok?

- villanybojler és fűtés esetén még talán érthető, de szerintem ágyúval lövöldözöl a verébre

 

A mosógépet, mosogatógépet elindítod amikor süt a nap, aztán ha jön egy felhő, ami eltakar mindent, akkor megszívtad, mint a torkosborz.

 

Bevallom nekem ezektől a hiperszuper szar vezérlésektől feláll a szőr a hátamon.

Tudod, hogy mikor kel fel a nap, akkor ütemezetten indítod a mosogatást és teszel rá, hogy van-e felhő, vagy nincs.

A villanybojlert meg 11 és 14 között melegíted.

 

A fenti megoldással a problémát 80%-ban megoldod, a többi felesleges kukacoskodás.

> Mi a fenét akarsz vezérelni, amire az 5 perc sok?

 

Nem tudom, hogy tolem kerdezed-e. De egy felho olyan 2-5sec alatt ledobhatja a termelest a harmadara.

 

> A mosógépet, mosogatógépet elindítod amikor süt a nap, aztán ha jön egy felhő, ami eltakar mindent, akkor megszívtad, mint a torkosborz.

 

Nem egeszen. Elinditod a mosogepet, aminek 2300W a maximum fogyasztasa. A napelem ad mondjuk most 3400W-ot (6kW, feb6 napsutes).

A maradekot beteszed bojlerba vagy futesbe.

Jon egy felho, a 3400-bol lesz mondjuk 1600W.

Es most jonne a vezerles, hogy miket dobalj le. A bojlert 0.1sec alatt is kapcsolgathatod le-fel. Semmi baja nem lesz.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jah, azt hittem ez ilyen infosec-eszmefuttatás a felhőről, akkor félreértettem, sorry. Ugye fentebb még az volt a specifikáció, hogy adatokat kellene leolvasni a kikapcsolt inverterből, erre pedig imho valami közbeiktatott layer lesz a megoldás, akár a hivatalos felhő, akár self-shosted.

Így viszont nem aggódnék, szerintem az inverter sem fog kibírni 25 évet, nemhogy a felhő mögötte. Sőt, 25 év múlva szerintem Homekit/GoogleHome/stb. sem lesz a jelen formájában, de még a wifi stick sem fog tudni csatlakozni a 25 évvel későbbi routeredhez. Arra tippelnék, hogy majd lehet venni az Aldiban a középső, barkácseszközös soron olyan áttetsző matricát, amit ráragaszthatsz az inverter kijelzőjére, és az ottani adatokat OCR-rel digitalizálva el fogja küldeni 5G-n 6G-n 7G-n 8G-n a fogtömésedbe épített szerverre. :)

miért ne lehetne kontrollált környezetben GET requesteket küldeni egy API-nak

Mert könnyen megesik, hogy nem működik. Nem redundáns béreltvonalakról beszélünk ugye, hanem otthoni internetkapcsolatról. Szerintem nem érdemes függővé tenni az automatizációdat a 4IG-től a szolgáltatódtól is (pláne annak a nemzetközi kapcsolatától) , a világ túlvégén levő, ki tudja milyen körülmények üzemelő szerverekről és szoftverekről meg már ne is beszéljünk.

Egyrészt mintha szó nem lett volna eddig automatizációról, te hoztad be, másrészt local esetén is lehetnek hibák, amire _ugyanúgy_ fel kell készülni. Amúgy meg egy egész iparág épült arra, hogy felhőben automatizálnak, szóval igény van rá akkor is, ha neked vannak szubjektív ellenérzéseid a témában.

Az a baj vele, hogy a monitoring és home automation rendszerek rosszul viselik azt, hogy valami nem 0-át küld, hanem timeoutol. Persze előfordulhat ilyen bármikor bármivel, de azt hibának tekintik, és nem normál működésnek. Ezért ilyenkor az adott szenzor unknown, unavailable, és hasonló állapotokat vesz fel. Az enyém is ilyen, és nincs nightmode opció benne sajnos, wrappert kellett tákolnom hozzá, ami elbábozza hogy ő az adatforrás, de valójában csak annyit csinálnak, hogy timeout esetén 0-át ad vissza.

Persze ez most így jó, de azért szívesebben fizetnék a wifi modul 0.5W-os fogyasztásáért mint hogy ilyenekre pazaroljam az időm.

Attól függ. Monitoringnak hívom a statisztikák és grafikonok készítését is, mert ugye az. És mivel nem sugárzás fényerejére vagyunk kíváncsiak, hanem a termelt energiára, ezért ha bármi miatt megáll, akkor nem termel, tehát 0 energia jön belőle.

A hibákat figyelő monitoring természetesen nem kap wrappert, tehát pl. nem mondom a Zabbixnak hogy x msec-el válaszolt az inverter icmp-re, miközben nem válaszolt :)

Látom, elég sok hozzászólás született a szálban...

...én nem napelemekkel foglalkozom, de ismerősöm saját magának szervezte le, és én is ott voltam a telepítésnél, szintén Solplanet inverterrel.
Gyárilag volt rajt egy matrica valami olyasmi szöveggel, hogy a szolgáltatói hálózathoz csak beállítást követően csatlakoztasd - ez már furcsa volt (ill. utólag gyanús).
Későn kezdtük el, mire felkerültek a szerelvények és indulhatott volna, már erősen ment le a Nap - az inverter első bekapcsoláskor nem indult, hálózati feszültség meglététől függetlenül.

Másnap nappal elmentünk beállítani, DC-ről indult, első teszt sikeres volt - azóta már termel.

Másik ismerősnél napelemes cég telepített szintén Solplanet invertert, kérdeztük, hogy fogja beállítani - hát hálózatról, szoktak így működni...
...persze, más inverterek igen, de utólag kiderült, ő is akkor telepített ilyen fajtát először - épp' hogy csak be tudta állítani, aztán kezdtek pislákolni rajt a LED-ek, majd sötétség.

Ez ilyen - a hálózat szempontjából csak termelő, soha nem viselkedik fogyasztóként (ennek is megvan a logikája), vagyis napsütés hiányában nem is kommunikál senkivel...

Koszi az infot.

Kicsit elszomorit, de megerositi a tapasztaltakat (illetve, hogy explicit sehol nem talaltam leirva, hogy mukodnie kellene AC-rol). Nyilvan van annak elonye, hogy semmit nem fogyaszt amikor nincs DC input - bar szemely szerint jobban orulok, hogy a Huaweihez mindig hozzaferek, akkor is amikor nem sut a nap.

A hasznalati utasitasban ez van, de ebbol nem tartom nyilvanvalonak a tapasztalt mukodest:

7.4 Indítás
Az elektromos és mechanikai ellenőrzések befejezése után kapcsolja be a kismegszakítót (MCB) és az egyenáramú Telepítési és felhasználási útmutatókapcsolót. Ha az egyenáramú bemeneti feszültség kellően magas és a hálózati csatlakozási feltételek megfelelőek, az inverter automatikusan elindul. A működés során általában három állapot van:

1) Várakozás: Ha a stringek kezdeti feszültsége meghaladja a minimális egyenáramú bemeneti feszültséget, de alacsonyabb, mint az induló egyenáramú bemeneti feszültség, akkor az inverter elegendő egyenáramú bemeneti feszültségre vár, és még nem tud áramot táplálni a hálózatba.
2) Ellenőrzés: Ha a stringek induló feszültsége meghaladja az induló egyenáramú bemeneti feszültséget, az inverter ellenőrzi a tápellátási feltételek meglétét. Ha az ellenőrzés a rendszer során bármilyen rendellenességet talál, az inverter „Hiba” módba kapcsol.
3) Normál: Ellenőrzés után az inverter „Normál” állapotba lép, és energiát táplál a hálózatba. Alacsony sugárzás idején az inverter folyamatosan elindulhat és leállhat egymás után. Ennek oka a PV-rendszer által előállított elégtelen teljesítmény.

Ha ez a hiba gyakran előfordul, vegye fel a kapcsolatot a szervizzel.

Azert az "elindulhat es leallhat" nem teljesen egyertelmu megfogalmazas - szamomra jelentheti azt is, hogy teljesen hasznalhatatlan vagy azt is, hogy onnantol nem termel AC-t.

Az "ez a hiba" is erdekes, mire gondolhatott a kolto? Nekem egyik fenti pont sem hibanak tunik, hanem a korulmenyektol fuggo elvart mukodesnek.

Na, mindegy, legyeg, hogy ugy gondolom nem kell tovabb azon problemazni, hogy vajon miert nem mukodik, ha van AC es nincs DC.

Koszi megegyszer.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nincs mit - szerintem a fent idézett szövegben lehet némi pontatlan megfogalmazás, akár a magyar fordításban, akár az eredeti verzióban is.
Valóban, ezek inkább az elvárt működés különféle üzemmódjainak tűnnek, azzal a megkötéssel, hogy, ha szinte mindig csak pislákol, akkor azért beszélj a szervizzel... kissé szerencsétlen megfogalmazásban.

Sokszor az ember azt vesz, amit kap, különösen az elmúlt hónapokban, vagy esetleg azt is figyelembe véve, hogy mekkora eséllyel változik a szabályozó környezet.

Mellesleg nem én vettem ezeket az eszközöket, máshoz kerültek fel... nem mintha annyira tudna az ember válogatni "nem kínai" eszközökből...

Volt kinn a napelemes csávó, beszélgettünk, elmesélte a 100%-os napelemes támogatást.

A jogszabály maximum 5kW-os rendszert engedélyez, amiből az áramot és a fűtést is fedezni kellene, maximum 11.5 millió forintból. Elmondta, hogy amennyiben 5kW-os rendszerre hőszivattyút kötök, könnyen lehet, hogy végeredményben többet fogok fizetni, mint gáz esetén, mert a villamosáram drágább. Főleg, ha az ingatlan hőszigetelésével nem volt nagy gond előtte. Szerencsére van jogi kiskapu, amivel 10kW-os invertert be lehet rakni, akár saját pénzből is, tehát lehetséges némi többlet költség mellett értelmes rendszer kialakítása. Ráadásul a szaldó rendszert sem engedélyezik ebben az esetben, tehát több napelem kellene a villanyszámla nullázásához.

Finoman megjegyezte, hogy többet is fizethetek a 100%-os támogatás után, mint előtte.

 

tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyú alkalmazásával, villamosenergia tároló beépítése, nyílászáró csere (vízbázisú házközponti fűtési rendszerrel rendelkező ingatlan esetén) esetén bruttó 11.559.214 Ft

 

a napelempanelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladhatja meg a pályázat által érintett ingatlanban a pályázat beadását megelőző elszámolási évben mért átlagos havi fogyasztást, de legfeljebb az 5 kW-ot

A palyazat.gov.hu-n "Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva"

Valoszinuleg az egy fore juto kereset felso hataranal fogsz kiesni.

Egyebkent nem igaz, hogy kotelezo hoszivattyut is telepiteni. Ketfele muszaki tartalom tamogathato: napelem + akku + nyilaszaro + hoszivattyu vagy csak napelem. Legalabbis az elozoleg kiirt korben ez volt.

A kivitelezonek meg nem feltetlen erdemes hinni. Neki nyilvan plusz macera a palyazat, illetve meg kell hiteleznie a koltsegek egy reszet addig amig az allam folyositja a tamogatas osszeget, igy ha olyan madarnak nezel ki, aki zsebbol is tud es akar fizetni elkepzelheto, hogy megprobal atbaszni.

Az a baj, hogy mind megpróbál átbaszni.

Amikor 7 éve felmerült, hogy a házra esetleg napelemet tettethetnénk, már nem is emlékszem, hogy talán 5 különböző kivitelező jött ki, mind ismertette a saját megoldását, mind végzett egy számolást, amiből kijött, hogy milyen kurva jól fogok járni, mert a jelenleg elfogyasztott villanyáramnak a dupláját megspórolom majd, plusz a megtermelt áram után ennyi meg annyi pénzt kapok, meg satöbbi. Szóval a bekerülési költség meg X, és így majd megtérül a rendszer hipp-hopp tizenpár év alatt.

A táblázatokat nem adták ide, de a számolási eredményeket igen. Saját táblázatban utánaszámolva, az direkt túl pozitív módon számoló formulákat realisztikusabbra cserélve kijött, hogy valójában inkább 15+ év a megtérülés.

Mondtam mindegyiknek, hogy hát ez így nem éri meg, túl drága. Mind mondta, hogy hát ez ennyi. A ház állványozása sok, meg ez sok, meg az sok.

Aztán kb. 6 éve megváltozott a szabályzás, és hirtelen kevesebb pénzt adott az állam a megtermelt áram után. Jöttek újra, újra kalkuláltak, és hogy-hogy nem, a bekerülési költség már nem X volt, csak x, és így ugyan szerényebb volt a bevételi oldal is, de kiszámolták, hogy tizenpár év alatt megtérül a rendszer.

Mondtam nekik, hogy ez még mindig szar megtérülés, és ha a kapzsiság megengedte volna nekik, hogy két hónappal azelőtt X helyett csak x-et kérjenek a kivitelezésért, akkor megrendeltem volna a rendszert. Akkor nem érte meg X-ért, most meg nem éri meg x-ért.

Persze úgy csináltak, mintha nem is értenék, és véletlen egybeesés lenne.

Ha lett volna csak egy tisztességes, akkor most lenne napelemem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azt neked kell eldöntened, hogy tisztességre akarsz-e tanítani vállalkozókat vagy inkább használnál napelemet.
Ugyanis lehet ezt fordítva is (ok, most nem, de normális piaci viszonyok között igen) hogy azt mondod van x-em erre és erre a rendszerre, oldjátok meg ha bizniszt akartok.
S akkor rögtön leegyszerűsödik a kérdés mindenkinek.

Az állványozás témát nem értem, nálam a tetőre egy létrán felvitték, a tetőn mászkáláshoz meg nem kell állvány. 
Van olyan vállalkozó ahol a "felszerelés" amúgy fixáras, nálam legalábbis ilyen volt. Nálam pont jól jártak mert sokkal kevesebből kihozták mint amit elkértek.

Gábriel Ákos

Ha lett volna csak egy tisztességes, akkor most lenne napelemem.

Ez azért nagyon szubjektív vélemény. Nem is értem a dolgot. Kimegy egy vállalkozó, mond egy árat, és ha neked az nem megfelelő, akkor megköszönöd a törődést, és elköszönsz. Miért lenne kapzsi, ha többet kér mint fizetni szeretnél?

Nem azért kapzsi, mert többet kér, mint amit fizetni szeretnék, hanem azért, mert a kicsi profit nem volt elég neki, a teljes állami támogatást a saját zsebébe képzelte el. Amikor az állami támogatás csökkent, akkor már érdekes módon elég lett volna a kisebb profit is.

Ha lett volna olyan, aki hajlandó kisebb profitért (de még mindig bőven nyereségesen) megcsinálni, akkor azzal szerződést kötöttem volna.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

> Valoszinuleg az egy fore juto kereset felso hataranal fogsz kiesni.

Én is kiestem, mert a 3 gyermeket nem számolják bele az egy főre jutó keresetbe. Ők csak dísznek vannak, ingyér.

 

a támogatás elsősorban azoknak a családoknak jár, akik az átlagjövedelemnél kevesebből tartják el magukat (a jövedelemmel rendelkező tulajdonosok egy főre eső éves jövedelme nem haladhatja meg a 4,85 millió forintot együttesen);

marmint brutto 405ezer forint /2fo ?

Merthogy a havi berminimum 260eFt, es 2 embernel ez mar 520eFt/ho, azaz 6.24MFt/ev.

 

Es ez a berminimum. Valamit rosszul szamolok?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

egy főre eső éves jövedelme nem haladhatja meg a 4,85 millió forintot együttesen

Tehat pl. 2 fo eseten lehet az egyiknek 300eFt a masiknak meg 510eFt a jovedelme. Azaz 1 fonel a max 4.85M, ket fo eseten 9.7M, harom fovel szamolva 14.55M, stb ha az evest nezed.

 

Egyebkent a berminimum itt nem relevans, lehet pl. nyujdijas is az egyik fel, 100eFt-tal, igy a masik kereshet 710eFt-ot.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ha van két tulajdonos, akkor összeadod és átlagolsz.

A napelemes azt javasolta, hogy adjunk a lakásunkból 5% tulajdont a nagyinak és akkor beleférünk.

Jogos, csak a zavaros ingatlan tulajdoni lap minden szopás alapja. Aztán ha a nagyi meghal, lehet a saját lakásomról az örökösökkel vitatkozni. Ráadásul az átíratás sem illetékmentes. Emellett hitelt is lehet tulajdonrészre felvenni és el is lehet adni idegennek, örökbe is adható végrendeletben. Ez mind megtörtént már a családunkban mással. Egyesek hülyére veszik az állami papírokat, mások meg pénzt csinálnak belőle.

Azon a véleményen voltam, hogy nem trükközök ingatlan tulajdoni lappal. Inkább saját pénzből fizetem.

Minden igaz amit leírtál, de azt hozzá kell tenni, hogy még kifizetés nem történt. Jelenleg is a jogosultság ellenörzéseknél tartanak. Iparági forrás alapján, amíg az EU pénzt tart vissza, addig nem is lesznek kifizetések, de a támogatás jövője is bizonytalan.

A kivitelezőnek ebből a szempontból mindegy, neki nem kötelező annyiért megcsinálnia (benne van a szerződésben is az árfolyam és egyéb kockázat). Az ügyfélnek kell eldöntenie, hogy rá akar/tud e fizetni, és ha igen, akkor rendezi a felárat önerőből és megy minden tovább.

Hát azon csodálkozz is, és nagyon legyél résen. Nem kérhetne tőled pénzt a telepítő, mérföldkövek vannak, a hozzájuk tartozó költségeket lehívhatja magának (majd), a drágulás miatti különbözetről kellene csak megállapodnotok (majd). Persze mivel várni kell még a támogatói szerződésekre, ezért előállhat az a szitu, hogy ilyen előredolgozásba belementek közösen, viszont a pályázatos pénz is, és a te általad most kifizetett összeg is egy cég/vállalkozó számláján lesz. Ilyenkor mindenképpen érdemes átbeszélni, hogy hogy fogja neked visszafizetni a most befizetett összegeket miután a pályázatos pénz is nála lesz.

Tartok tőle, hogy lesznek ebből majd csúnya lehúzások, bedöntött cégek, pénzük után futó ügyfelek.

Ezt a megtérülési mizériát nem értem. Ha nagyon távolról nézzük, akkor az életben semmi sem térül meg.

Minek neveljünk gyereket, ha 4 évesen véletlenül a forró buszban felejtve meghal? Vagy ha 14 évesen saját hülyeségéből felmászik a tehervagonra és agyoncsapja az áram? Akkor kidobott pénz és idő volt ...

Napelemnél maradva meg két dolog van: van-e áram kintről és ha van, akkor mennyiért. A napelem telepítéssel az ember létrehoz egy saját erőművet, amely akkumulátorral és backup boxxal képes arra, hogy ha nincs külső betáp, akkor is sziget üzemben menjen a ház. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy február végétől október végéig nem szükséges a grid-re támaszkodni. A fennmaradó időszakban is - megfelelő energiamanagementtel - elkerülhető a grid használata. Aki napelembe invesztál, az valamennyire nyugalmat is vásárol, mert akárhogyan fluktuál az áram ára vagy esetleg ha korlátozva lesz (blackout), a háza energiaellátása nem kerül veszélybe. 

 

 

majdnem így igaz a mai napon.
viszont a közeljövőben már lesznek (már ma is vannak) olyan hibrid inverterek, amik képesek akkura dolgozni és onnan ellátni a házat, ha nem működik a grid.

A kérdés az lesz, hogy az akkufarmot költséghatékonyabb-e üzemeltetni, vagy a grid-et felkészíteni erre.

Szerintem utóbbi, méretgazdaságossági és kihasználtsági okokból a te egy darab 5-10-20 kWh-s akkud mindig drágább lesz mint hálózati tárolót építeni.

Egyébként amíg van rezsicsökkentés, itthon szerintem szaldóelszámolás nélkül sem lesz megérős. Akkor lehet jó, ha olyan helyen laksz, ahol gyakori az áramszünet és ez zavar, vagy valamiért tartasz attól, hogy a hálózat nem fog tudni ellátni. Ezekben az esetekben nem a költségeket nézi az ember.

nem is adnak epitesi engedelyt, hogyha nincs kozuzemi aramellatas bekotve a telkeden.

Szoval kotelezo az aramszolgaltato, igy mar az akksis megoldas minden elonyet elvesztette. Csak a gazdagok jatekszere marad, kb. mint a mentsuk meg Teslaval a foldet tipusu.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A napelem háztartási kiserőmű.

Amennyiben 2.5kW-nál erősebb napelemet akarsz, ahhoz 3 fázis kell. Az 1F hálózatot ha 3F-re átkötöd, szabványosítani is kell, mérőszekrény csere,... Ez alapjáraton 2-3 hónap és 400k-600k között van.

Az EON elvárja, hogy egyenletesen termelj a fázisokra, ami érthető. A szabványosítás gondolom azért fontos, hogy ne köss napelemet lószar hálózatra. Legyen teljesítmény, ne legyenek aluvezetékek,...

 

A napelem bekötése villanyszerelői munka, hivatásos villanyszerelő végzi. A DC oldal tud problémás lenni, 1000V, 10kW, tud tüzet okozni. Nem annyi, hogy bedugod a konnektorba és megy.

Az EON nem enged tetszőleges szart felszerelni. Amennyiben napelemet telepítesz, azt hivatásos szakembernek, villanyszerelőnek kell elvégeznie.

Amint befejezte, gondolom az EON felé jelentenie kell. Áramszolgáltatóként jelensz meg a piacon és meg kell felelned a hazai előírásoknak. A tyúkól tetejére barkácsolt házi napelemes barkács izével nem fogsz áramot szolgáltatni.

hm. bár én tavaly csináltam, akkor a következők voltak:
5kWh felett kell 3F
1x32A-ről 25+16+16 -ra bővítettem, kb ennek a költségét kellett fedeznem.

Nem tudok róla, hogy megjelennék az áramszolgáltatói piacon - de az első szaldó elszámolás kb 2 hét múlva lesz - meglátjuk.

Amikor a szerelő készre jelenti, akkor a szolgáltató embere -egyeztetett időpontban- megjelenik, és ha mindent rendben talál, akkor 
kicseréli az órát oda-vissza mérősre.

A paneleket véleményem szerint oda rakod, ahová akarod - nyilván saját érdeked, hogy tűzvédelmi szempontból biztonságos legyen.

1) Tavaly csökkent a limit 5kWh-ról 2.5kWh-ra.

2) Mindenképp megjelensz szolgáltatóként. Napközben áramot szolgáltatsz, amit éjszaka elfogyasztasz. A szaldónak ehhez nincs köze, az csak pénzügyi elszámolás kérdése.

Amikor süt a nap, a szomszéd házának te adod az energiát.

Ilyenkor az áram visszafelé megy a mérőórán. Az invertered tolja a naftát, amit a szomszéd Pista légkondija felhasznál.

Jogos az EON-tól, hogy elvárja, hogy minőséget produkálj, mert ha tönkremegy Pista bácsi légkondija, az EON-t veszi elő azonnal.

Jogos az EON-tól, hogy elvárja, hogy minőséget produkálj, mert ha tönkremegy Pista bácsi légkondija, az EON-t veszi elő azonnal.

ennyiből igazad van - ezért vannak típusengedélyek az inverterre. Az, hogy milyen és hány db panelt raksz fel hová, azt már a Te dolgod. Tudtommal.

Arnyalnam a kepet.

 

Egyreszt, mi van, ha a haz masik oldalan van a napelem? Ha oltani kell, nem feltetlen mennek fel a tetore egybkent sem.

Masreszt, bizonyos feltetelek fennallasa eseten kotelezo tuzeseti levalaszo kapcsolot elhelyezni (komolyabb a leiras, de kb. az van, hogy ha hazon belul megy a DC kabel akkor 5m-nel hosszabb eseten, hazon kivul pedig 10m felett).

A "tablacskat" pedig nem illik hanem kotelezo elhelyezni.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nem hinnem, hogy kulonosebben aramutesveszelyes lenne egy olyan PV rendszer oltasa, amit epp nem lat a tuzolto (a tetogerinc takarhatja el elole vagy a hazfal). Kiprobaltak: https://core.ac.uk/download/pdf/11417117.pdf Lenyeg: 3m tavolsagrol meg 1kV DC eseten is csak 10 mA alatti aram folyik a vizsugaron, meg kedvezotlen helyzetben is.

Egyebkent ezen mit valtoztat a tuzeseti levalaszto? Ok, 5 meterre a paneltol "elvagja" a DC kabelt, de ha a paneleket locsolod, akkor aztan majdnem mindegy. Esetleg olyan szituacioban segithet, ahol az egyik DC kabel valamilyen modon foldelodott, es a tuzolto epp a masikat locsolja.

Ok, kotelezo, szerintem mindenki ertette igy is.

800V/13A DC sztring az izgalmas kihívás. Nekünk a szakmérnökin még azt tanították, hogy a DC piros és fekete vezetéket egymástól 1,5m távolságra külön védőcsőben kell elvezetni. Ehez képest akárhol látok PV rendszert egy közös gégecsőbe van akár két sztring 4db DC vezetéke begyömöszölve. Az ilyen szereléseknél ne a tűzoltó mentsea renoméját hanem az építőipar.

Eleve a panelbol egymas mellett jon ki a ket vezetek.

Es fel elehet tenni igy egy sztring et, hogy a ket szomszedos panel lesz a sztring eleje es vege. Es ott sincs meg az 1.5meter, mivel tipikusan egy panel 1*1.7-2.0 meter.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Minek neveljünk gyereket, ha 4 évesen véletlenül a forró buszban felejtve meghal? Vagy ha 14 évesen saját hülyeségéből felmászik a tehervagonra és agyoncsapja az áram?

Nem ezek alapjan szokas semmit tervezni, hanem a varhato elettartam alapjan. Ami embereknel 70+ ev, napelemeknel 25+.

https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0039.html

https://www.mnnsz.hu/napelem-elettartam/

Masreszt gyereket nem a megterules miatt akar az ember :)

Szerkesztve: 2022. 06. 27., h – 13:01

Egy kérdésem lenne:

Van egy városrész, 20kV-os távvezetékről kapja az energiát transzformátorral. A városrészben minden házon napelem van.

Elvileg a fizikában nincs különbség a primer és szekunder oldali tekercsek között, tehát simán elképzelhető, hogy nappal a megtermelt 0,4kV-os energia "felmegy" a 20kV-os távvezetékbe, mert nincs aki fogyasztana és lejön ott, ahol szükség van rá, mondjuk egy tömbházban.

Jól gondolom, vagy a történet nem ennyire egyszerű?

I/Ocsemege majd megmondja a frankót :) Azért az inverterek ha nem tolják túl a feszkót a szekunder oldalon és a frekvencia is stimmel, akkor nagy gondnak nem kéne lennie (egy hibás inverternek meg csak nem kéne mindent megborítania), egy darabig inkább csak a primer oldalon átfolyó áramot ezáltal a fogyasztást csökkentik a szekunder oldal megtáplálásával, más kérdés, hogy a villamos hálózat többi pontján is alkalmazkodni kellene, és egy ilyen irányítási rendszeren kívüli "erőmű" be tud kavarni néha.

240-245V már magasnak számít (a konnektorban mérve), az inverter ennyinél már leszabályoz? A leszabályzás részleges, vagy komplett kikapcsolást jelent? Komplett kikapcsolásnak van amúgy értelme, ha utána meg megint visszakapcsol, és megint tolja max.-on amíg megint nem érzi úgy h. le kellene kapcsolnia, és így tovább szakaszosan ismételve ezt a ciklust?

Huawei inverterrel van tapasztalatom, 252V-nal all le. Es igen, leall, nem lejjebb veszi a teljesitmenyt.

Egyebkent a szal elejere valaszolva: elvileg nem lenne kulonbseg az iranyban, de a valosagban a trafok sem idealisak, a szekunder oldalon terheles alatt kisebb feszultseg jon ki, mint aminek a menetszamok alapjan kellene. Ezt a gyartok szoktak valamilyen mertekben kompenzalni, ami szerintem, laikuskent ahhoz vezet, hogy a te pici invertered tul magas feszultseg miatt leall meg azelott, hogy elkezdene "kifolyni" az aram a kozepfeszultsegu halozatra.

Remlik valahonnan egy interju, amiben egy halozatos emberke azt mondta, hogy ha ilyet szeretnel, arra kulon fel kell kesziteni a halozatot.

Nem emlékszem mennyi, talán 247 a Fronius beállítás. Annyi esze van, hogy visszakapcsoláskor "nézegeti" egy darabig a hálózatot és (gondolom) nem küldi rá ha nincs értelme. 
Tapasztalatom nincs a jelenséggel, nálunk még nem volt ilyen lekapcsolás, ahogy a környéket nézem nem is lesz.

Szerintem vannak olyan környékek ahol kifejezetten jól jön a szolgáltatónak most a nyári klíma csúcsüzemben a napelemekből származó plusz delej.

Gábriel Ákos

Nálunk a HMKE kérvény szaldóval az EON-nál parkol egy fél hónapja. Azt mondta a szaki, hogy nem tudják tartani a 30 nap határidőt, ezért mindenki kap 5000 Ft kötbért, aki kérte.

Szerintetek a jelenlegi rezsiválságban lesz engedély, vagy nem? Kiadják egyáltalán fizetős napelemre az engedélyeket?

A gond az, hogy az orosz gáz elzáródhat és mindenki bepánikolt.

Ha a rezsiválság után visszaesne a fogyasztás 30-40%-kal, a napelemes rendszerek taccsra vághatják a hazai hálózatot.

Amikor termelnek, túltermelés lesz, amikor meg nem, akkor áramhiány.

 

A kérdés, hogy még lehet-e napelemet telepíteni, vagy ez a kapu bezáródik? Osztanak-e még most is engedélyeket?

elvileg igen, csak a nagy, 50mw felettieket nem engedik.

az egész hálózatot szerintem nem vágják taccsra, maximum lokálisan, ha az adott transzformátor körzetben túl sok napelemes van, és túl kevés fogyasztó.

Kicsit tudasododni kell az egészbe, hálisten még van szaldó, de fel kell készülni az eltörlésére. Pl. a bojler akkor menjen ha süt a nap, a hőszivattyu is (és ehhez kell puffer rendesen akkor) stb.

Froniusnal pl. ezt mar kulcsrakeszen lehet kapni, ott az Ohmpilot meg a Wallpilot, az eszkoz beszel az inverterrel es akkor kapcsol amikor van aram a panelekbol, prioritizalni is lehet kozottuk, errol mehet bojler, villanyauto toltes, hoszivattyu pufferrel, stb.

Egyertelmuen latszik hogy mostanaban mar egy tudatosan felepitett hibrid rendszer sajat akksival az aminek valoban van hosszutavon ertelme, igy siman 90% fole lehet vinni a helyi fogyasztast es ha a szabalyzo hatosag kavarja (pl. anno spanyoloknal a sun tax) akkor siman lehuzhato 0-ra a visszatermeles.