Hőszivattyús fűtéshez áram

Fórumok

Adott egy relatíve nagyobbacska ház, ami még mindig 1 fázis, 25A -val rendelkezik. Mindez szokásos modern IKEA konyhával (indukciós főzőlap, elektromos sütő, mosogatógép, mikró, vízforraló).

Ez úgy-ahogy eldöcög, még nem vágott le soha a 25A-s ELMÜ/MVM/tökömtudjaebbenakáoszbanhogykié biztosítékja a plomba alatt. Én se értem, de gyakorlatban megy.

De most jön a kívánság, hogy cseréljünk kazánt, és akkor már szemezget az ember hybrid hőpumpással. Ebből 12kW fűtőteljesítményű a legnagyobb, amit 1 fázison adnak, az kb. 3.5-4-es COP-pal még egy extra 3-4kW között lenne.

Szóval néztem az MVM oldalát, és következő ajánlatot láttam:

- ingyenesen/olcsóér feltolnak 32A-re

- 32A felett A-enként 5e ft bekötési díj

- illetve lehet három fázist is kérni, persze az is extra pénz lenne, de akkor lenne 25+16+16A.

 

Mi a javasolt ilyen esetben? A külön fázis a 40A-s fi relé egyszerű elkerülése miatt hasznos lenne, de az extra fúrás-faragás, ha nem tévedek. Érdemes belekezdeni? Vagy inkább egy kisebb hőpumpa + 32A egy fázison egyszerűbb? Mik a tapasztalatok?

 

+ bónus kérdés, az MVM form-ja rákérdezett, hogy lég- vagy földkábelt akarok. Igazából rühellem a légkábelt, de azt se akarom, hogy a fél házat szétverjék a földkábel miatt. Tudja valaki, hogy működik ez, hogyan vezetik el a földben, nem "gázos" ott vezetni? Egyáltalán miért nem raknak mindenhova földkábelt? Csak az ára miatt, vagy valami egyéb is van?

Hozzászólások

Egyrészt nekünk a környéken (Zugló) már nem is engedélyeztek légkábelt, muszáj volt földkábelt választani (a meglevő házak nagyrésze még légvezetékes). Másrészt fontos kérdés, hogy jelenleg ún "szabványosított" mérőhelyed van-e? Ez a kb 1 méteres fehér műanyagdoboz a kertben az utcakerítés mellett (amiben nem fér el a szintén szabványos ad-vesz óra a GSM antennájával). Gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a szolgáltató ezt rakja le, ide hozza be az utcáról a kábelt a föld alatt. Azt hiszem KPE csőben, de nem ellenőriztem le. Hogy innen tovább hogy kerül be a házadba, azt már a te feladatod elintézni. Nyilván kelleni fog egy saját villanyszerelő, aki a házon belüli kismegszakítópanelt megcsinálja a 3 fázisra.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

ha jól tudom, 32A jár a bekötéshez. Ezt kérheted 1x32A ill. akár 2x16A formában is.

A napelem felszerelése előtt kértünk bővítést 3fázisra, ami végül 25A+16A+16A lett, ahogy Te is nézted.

Ha jól tudom, akkor a földkábel 2x annyiba fáj, mint a légkábel. Mondjuk ha előrelátó voltál akkor 5eres kábelt húztál a háztól az óráig - és akkor nincs extra teendő...

Szerkesztve: 2023. 02. 06., h – 18:50

Első körben azt kellene eldönteni, hogy 70 vagy 23 ft/kWh árammal akartok fűteni.

Ha 70 akkor "csak" bővíteni kell, ha olcsóbbal, akkor H tarifát kell igényelni, ennek megfelelő SCOP értékű hűszivattyúval. H tarifa fűtési idényben 23 ft, nyáron mint a normál. Jelenleg a H tarifán nincs 210 kWh/hó limit így függetlenül a fogyasztástól végig kedvezményes áron van az áram.

Bármelyik lesz a választás, jön a mérőszekrény szabványosítás nevű játék. Elvileg ingyenes, gyakorlatilag százezres nagyságrendért "csak" a dobozt kell kifizetni. Ha eddig máshol volt, akkor az óra telekhatárra kerül.

Oszloptól a telekhatárra kerülő dobozig lég vagy földkábelt (nálunk 15m-ig ingyen) visznek. Doboztól tovább már neked kell kábeleztetned és erről majd kell nyilatkozat a villanyszerelődtől. A főelosztóig 10mm2 kábelre kell cserélni, ha eddig kisebb volt. Házon belül főelosztó kazán között valószínűleg szintén kábelezni kell.

Fel lehet ingyen bővíttetni a 25A 32A-re. Ez felett hálózatfejlesztési hozzájárulást kell fizeni +ameprenként. Bármi van a mérőórát szabványosíttatni szokták + kérnek villanyszerelődtől papírt, hogy az óra után elbírja a hálózat.

Ha H tarifát kérsz, akkor külön villanyóra külön kábelezés. Ha marad a 25A akkor a H tarifához ugyan annyi jár ingyen. Itt nem 2x25A lesz számolva, hanem annyi mint a normál tarifás mérőn, így a H tarifás 25A-re nem kell amperenként pluszban fizetni. (Nálunk a B tarifával így volt, szerintem H-val is így számolnak).

A földkábelt meg jönnek bobcat-el kiássák az óraszekrény és oszlop között az utcán, lefektetik és visszatemetik. Házon belül nem fúrnak faragnak, mert az új szabály szerint ki kell rakni kerítésre (vagy falba, ha telekhatáron van a ház) a villanyórát. Innen ők nem visznek tovább semmit.

 

Szerintem így is, úgy is kábelezni, óraszekrényezni kell, így a H tarifa nem lenne sokkal drágább kiépíteni mint csak bővítést kérni.

kell nyilatkozat a villanyszerelődtől

...

kérnek villanyszerelődtől papírt, hogy az óra után elbírja a hálózat

Nem tudom, van-e régiófüggés, de a Dél-Alföldön nem kérnek. A partner-villanyszerelőt is kérdeztem (aki a szabványosítás előkészítését végezte), ő is azt mondta, hogy nem szoktak kérni, a "belső" villanyszerelő is mondja, hogy több ilyet csináltak már, de még sose kértek. Persze a partner-villanyszerelőtől kell a papír, hogy mehet a 3 fázis és az ampernek is elő van készítve. Tehát csak a karótól az óráig kell nyilatkozat, az órától a házba már nem (legalábbis nálunk).

"Szerintem nem. Egy aláírás kell, a külvilágtól at óráig. Az órán túl a ház felé mi van, az a felhasználó felelőssége állítólag."

Rákerestem, elméletileg le kellene papírozni (szabványossági nyilatkozat):

MVM: Új vagy meglévő csatlakozási ponton többletigény (belterületen 3x50A-ig; külterületen 3x32A-ig)

"2. Ajánlatadás

Írásos igénybejelentés esetén levélben, ügyfélszolgálati irodáinkban ill. telefonon jelzett igénybejelentések esetén pedig szóban tájékoztatjuk az igénybejelentőt a fizetendő csatlakozási díjról és a többletteljesítmény kiszolgálásának alábbi feltételeiről:
•    Csatlakozási díj maradéktalan kiegyenlítése
•    Hiánytalanul kitöltött és aláírt hálózathasználati igénybejelentő társaságunk-hoz történő beérkezése
•    A felhasználási helyet ellátó társaságunk tulajdonában lévő csatlakozó vezetéknek, valamint ügyfelünk tulajdonát képező mértáramú berendezéseknek (mért fővezeték, főelosztó), és mérőhelynek a műszaki megfelelősége a kért teljesítmény biztosításához
•    Ügyfél tulajdonú villamos berendezésekre (mért fővezetékre és főelosztóra) vonatkozó szabványossági nyilatkozat ügyfelünk részéről történő bemutatása"

"4. A teljesítménynövelés elvégzése

Az egyeztetett időpontban szerelőink ellenőrzik ügyfelünket ellátó csatlakozó vezetéket, valamint ügyfelünk mért fővezetékét és mérőhelyét. Hibamentes esetben elvégzik a főbiztosítók cseréjét. Amennyiben a teljesítménynövelést ügyfelünk tulajdonában lévő műszaki berendezések állapota miatt nem lehet elvégezni, úgy Önnek kell a műszaki berendezés (mért fővezeték és/vagy mérőhely és/vagy főelosztó) alkalmassá tételét követően ügyfélszolgálatunk elérhetőségein ismételten jelentkeznie és kérnie a teljesíménynövelés elvégzését. Amennyiben társaságunk tulajdonában lévő csatlakozó vezeték állapota (keresztmetszet) miatt nem lehet a kért teljesítményt kiszolgálni, úgy annak cseréjét társaságunk által megbízott partner szerelőnk végzi el. Ebben az esetben ügyfelünknek a csatlakozó vezeték cseréjéért jogszabályban meghatározott csatlakozó vezeték díjat is fizetnie kell, melyről az alábbi linken talál tájékoztatást"

"Te ezzel foglalkozol? Vàllalsz bővítèst bp2?"

Nem. Évekkel korábban bővíttetem 1x16A-ről 3x16A-re és kéretem B tarifát.

Az eredeti elképzelés csak az volt, hogy a méretlen kb 1,5mm alumínium vezetéket amit valamikor a 60-as években behúztak jó volna kicserélni (felújítás csináltam és akkor legyen normális ez is). Erre az volt, hogy az nem megy csak úgy. Villanyóra doboz szabványosítás, ami miatt bentről (folyosó) ki kellett vinni az utcára. A főelosztóig a régi 4mm2 kevés volt, szóltak, hogy azt cserélni kell 10mm2-re.

Ha már az egészet szét kell bombázni, akkor inkább bővíttetem is, bár eredetileg nem terveztem.

Nagyrészt innen vannak az infóim.

Mikor az amper bővítést elkezdtem nyáron, akkor ott mondták, hogy a villanyóra és a biztosítéktábla között is ki kell szabványosítani (6mm2-es kábel van berakva, és 10-es kell). Itt ugye két megoldás lehetséges, vagy tényleg ezt megcsinalni (ami nem is olyan egyszerű, mert a 10-es valszeg nem fog elférni a 6-os helyén), vagy a villanyóra másik felére a lakásban egy biztosítékot berakni, így csak arra a fél méterre kell kicserélni mindent.

Első körben azt kellene eldönteni, hogy 70 vagy 23 ft/kWh árammal akartok fűteni.

Én ezzel lehet, hogy kicsit várnék, amíg stabilizálódik a piac, mert ha tömegek kötnek H-tarifára és jelentőse drágább lesz a villany, mint korábban, akkor egyszer majd úgy ébredsz, hogy már nincs H-tarifád...

"Én ezzel lehet, hogy kicsit várnék, amíg stabilizálódik a piac, mert ha tömegek kötnek H-tarifára és jelentőse drágább lesz a villany, mint korábban, akkor egyszer majd úgy ébredsz, hogy már nincs H-tarifád..."

Ha nem marad az éves szaldó, akkor csak a H tarifa az egyetlen menekülő út a hőszivattyúknak. Havi szaldónál illetve bruttó elszámolásnál azt kell mérlegelni, hogy a mostani árak alapján 47 ft/kWh felett fizetnek-e a feltöltött energiáért. Ha csak pl. 40 ft/kWh, akkor

1kWh nyáron +40, télen -70 = 30 ft/kWh, a H tarifával viszont 23 ft/kWh (most még)
1kWh nyáron +50, télen -70 = 20 ft/kWh, ami már olcsóbb mint a H tarifa. (Viszont milliós beruházás, ha még nincs napelem)

Persze bármi változhat.

Ha biztosra akar menni az ember, akkor marad a vegyes tüzelésű kazán kb. 5 évre előre megvett tüzelővel. Akkor mindegy mi lesz a gáz vagy áram árával illetve hogyan változnak a napelemes és/vagy H tarifás szabályok. Igaz, nem annyira kényelmes, bár puffer tartállyal nem kell folyamatosan megrakni.

Szerkesztve: 2023. 02. 06., h – 19:53

Koszonom mindenkinek, sokat segitett! Ez a procedúra még annál is bonyolultabb, mint gondoltam. Ha ekkora n00b vagyok, érdemes bevonni egy elmu/mvm/... certified szakit? Ha jól látom, amúgy is kéne egy, legalább az utcától a belső kismegszakítókig. Ráadásként ez ikerház, és rajtunk megy keresztül a szomszéd kábele is... :/

hat a 25->32A bovitest szerintem megcsinaljak a biztositek cserevel "ingyen", nekem legalabbis 10 eve meg igy volt.

minden masra ott a mastercard es a "regisztralt villanyszerelo" nevu nagyon sokba kerulo intezmeny (csak o nyulhat az orahoz es az azon tuli vezetekhez). kollegam nyar vegen mar 600eFt-os arajanlatot kapott egy szabvanyositasra H tarifa miatt, azota meg mentek fel az arak, es mindenhol hianycikk az elfogadott tipusu meroszekreny, vill.szer csoporokban seftelnek 3x aron vele akiknek meg van...  en meg 3 eve gondolkoztam rajta, akkor 250 ezerbol meglett volna :)

szolgaltatonkent, teruletenkent, es par havonta is valtozik hogy eppen mit ertenek szabvanyos merohely alatt, mikor milyen csovet merrol bevezteve milyen hosszan milyen tipusu dobozba hova szerelve fogadnak el a szolgaltato atvevo emberei. az ilyen extrak mint a megfelelo foldeloszonda, fi rele, eph halozat stb mar nem is tetel ezek mellett...

De most jön a kívánság, hogy cseréljünk kazánt, és akkor már szemezget az ember hybrid hőpumpással. Ebből 12kW fűtőteljesítményű a legnagyobb, amit 1 fázison adnak, az kb. 3.5-4-es COP-pal még egy extra 3-4kW között lenne.

A meglévő kazán milyen kazán? Gázkazán? Ami fűtési vizet előállít, az melegebb, mint 35 fok?

Azért kérdezem, mert ha például 45 fokos víz kell a fűtéshez hideg télen, mondjuk a múlt heti -10 °C éjszakák esetén, akkor a hőszipka COP be fog nézni 2 alá és ilyenkor kell a legnagyobb teljesítmény és ilyenkor kell megnézni a haszut mellé mafort, hogy milyen a hőszivattyú fűtési görbéje, mert az enyém például már -10 °C körül nem tudja leadni a maximális teljesítményt csak kalorikusan, mert valahol ~3,5 kW körül van a kompresszor felső fogyasztási határa, ez pedig azt jelenti, hogy ha 2 alá megy a COP, akkor ~7 kW alá megy a leadott hőteljesítmény. Ha nálad ilyenkor kellene a 12 kW, akkor kellene hozzá 2-3 kW tisztán elektromos fűtőszál (van benne, csak letiltottam). Namost, ha a hőszivattyú elhasznált ~6 kW, a fűtőszál meg 3 kW, az 9 kW, ahhoz kell 40A csak úgy önmagában.

Ehhez hozzájön, hogy a használati meleg vizet is a hőszipka készítené-e, mert akkor hidegben szinte teljesen biztos, hogy el fog menni 40A környékére a fogyasztás... szóval 1x32A + 1x16A kell a hőszipka miatt, ebből csak az egyiket tudod tenni H-tarifára vagy Geo-tarifára, a fűtőszálat nem. Ja, fűtőszálat használja akkor is, ha leolvasztja magát a kültéri (vagy a monoblokk) és nincs elég hőkapacitás a fűtési rendszerben ehhez (ugye ilyenkor kinn fűt, benn hűt). Ezért, ha nem akarod ilyenkor a fűtőszálat használni, kell egy 100-150 literes soros puffer vagy egy 200 literes puffer, ami hidraulikus váltóként is funkcionál. Ez utóbbi esetleg azért kell, ha nem tudja a ház fűtésrendszere a 7-10 l/perc vízáramot, mert akkor megáll a hőszivattyú hibakóddal.

--

Szóval szerintem: keress egy épületgépészt, aki telepít hőszivattyúkat, kimegy, felmér, megmér, átbeszél, aztán utána tudsz dönteni. Ha nem értesz hozzá, akkor irgalmatlanul meg tudod szopni és ez elég drága tanulópénz.