Pi Zeron ki milyen OS-t használ (ajánl) zenelejátszónak?

Fórumok

Meg tudom csinálni akár FreeBSD, akár Raspbian alapon, de azt is tudom, hogy van millió erre kihegyezett környezet. (Pl. a LibreELEC is ilyen, azt konkrétan TV-okosítónak már használtam.)

Időm, mint a tenger (nem), szóval javaslatokat szeretnék - linkkel - azokra a kihegyezett környezetekre, amik alkalmasak lehetnek

- némi lokális

- meg NAS-ról NFS / Samba / DLNA elérésen keresztül

- esetleg kis Spotify

- netán AirShare-rel kapott

hanganyag lejátszására. Lehetőleg teljesen headless, androidos klienssel (főleg, iOS-es mellesleg). Ideális esetben némi csomagkezeléssel / pluginkezeléssel megspékelve, hogyha arra támad úri kedvem, akkor (mondjuk) SnapCast segítségével multi-room környezetté tudjam kiegészíteni.

Nincs sok igényem - nem akarom később rábízni az okosotthon -vezérlést (arra van néhány másik Pi), meg nem lesz belőle torrent-kliens, stb. Itt és most csak audio.

(Még azt sem döntöttem el, hogy lesz-e hálózati elérés vagy csak lokális - nyilván a multi-room-ot (is) ekkor elfelejtem, de pl. érdekel olyan is, ha pl. BT-n keresztül - vagy épp infra távirányítón keresztül - vezérelhető.)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 02. 04., szo – 14:18

Picoreplayer a te barátod.Nekem is.Squeezerrel lehet vezérelni Androidon.

A tegnapi rövid teszten a Volumioval nem volt semmi gondja a pHAT DAC-nak. És mivel már megvan egy ideje, ez most nem nagyon kérdés :-) Amúgy a hangját dicsérik (bár valószínúleg a Justboom lesz a fő csapásirány).

Én multiroomban használok Max2Play-t, Hifiberry klónt az Aliexpressről.

Szerkesztve: 2023. 02. 05., v – 14:16

Jelenlegi állapot:

 

- kezdtem a max2play -jel. (user: pi, pwd: max2play) Nyilván én szúrtam el valamit, de nem akaródzott neki a wpa_supplicant.conf-omat megennie, és mintha kifejezettem eth0-ra lenne kihegyezve a dolog. Sok küzdelem után - ha nem is feladtam, de félretettem. Pedig az eddig kipróbálni letöltöttek közül a legnagyobb, szóval azt hittem csont nélkül fogja megugrani.

 

- jött a Volumio (volumio / volumio) Némileg jobban indult, a wifi beállítást megértette, a Pimoroni kártyáját listából ki tudtam választani. Ebben nincs hardver mixer, viszont a szoftver mixerre átváltás eléggé hol működött, hol nem. Ráadásul eléggé hektikusan vette azt, hogy nem a felületen állítottam be a wifi jelszót, hanem, betápláltam előre elkészítve. Jó pár rebooton jutott túl, mire felfogta, hogy nem kell a hostapd, de bezzeg a wpa_supplicant igen. Végül ott untam meg, amikor kiderült, hogy ezek a *talán* jövőben érdekes dolgok (multuiroom, AirShare) az alaprendszerben nem elérhetőek.  De tény, ezzel legalább egy webrádióba belehallgatásig eljutottam.

 

- piCodePlayer: (tc user, piCore, sudo -i nem OK, de sudo -s legalább megy) - wifi beállítást megeszi, de a hálózat kissé bizonytalankodikelsőre nem ment a pcp.local néven keresztüli elérés (sőt a kapott IP-vel sem, majd miután elkezdtem a gépról kifele pingelni, már legalább IP-vel elérhetővé vált, sőt pár reboot után a Bonjour is meggyógyult. Nekem a webes felülete nem nagyon esik kézre, de persze ha amúgy kliensről akarnám használni, nyilván kb mindegy. Egyelőre nem győzött meg. Most egy újratelepítéssel próbálkozok.

 

- sorban áll jelenleg a RuneAudio (bár elég halottnak tűnik a 0.3-beta, 2014 évi utolsó kiadással); épp töltöm le a MoodeAudio-t (felület a képek alapján emlékeztet a Volumio-ra), aztán újra ránézek a LibreELEC-re. És ha így haladunk, megint kézzel fogom összerakni :-(

Kieg: a Pimoroni csinált egy Pirate Audio nevű rendszert (Mopidy-vel), még azt is megnézem talán.

Nekem atomstabilan megy ezzel a DAC-cal:https://www.hifiberry.com/shop/boards/hifiberry-dac-zero/ és kapásból benne van a HW listában. Nem kell kézimunkázni. Azt nézd meg, hogy mennyi memóriát eszik a Pie Zero W mire összeraksz mindent. Akkor váltottam Én is piCodePlayer-re, amikor rohadt sok memóriát zabált össze Y lejátszó progival és volt "némi" akadozás a lejátszásban.
512MB-ba bele kell férni mindennek! És hoppá ebben iszonyat jó a piCodePlayer. Megy szépen a Squeezelite és az LMS(Logitech Media Server) is ami egy nagy teljesítmény lehet NAS-ról is lejátszani is ha kell. Internetrádiókat szoktam még hallgatni vele.Most is azt hallgatom :)
"piCorePlayer is built on a very small linux distro which is only about 12 MB, known as Tiny Core Linux ↗. A special thanks to bmarkus from the microcore forum ↗ for help building the piCore (a special version for the Raspberry Pi) and support. It boots very fast (often within 15 sec), and it is running entirely in RAM, therefore, you can simply pull the power without any risk of corruption of your SD card.
"

No sokadik kisérletre most végre elindult és megy. Mondjuk még nem sikerült rájönnöm, hogy a radioparadise.com oldalt hogy a francban találom meg, de egyelőre úgy is tesztek mennek.

A parancssori free szerint a fél GB memóriából durván 200 MB van szabadon. Pedig fut az ssh szerver - meg ugye a shell is :-)

Örülök, hogy sikerült. Első látásra egy kicsit furcsa, de megszokható. Kiválóan megy az upgrade funkció benne. Ezt szeretem benne. Nem kell sokat bajlódni vele. Egyszer beállítod és onnatól kezdve örülsz neki! :)
A Squeezelite és LMS külön is upgradelhető! Meló után ránézek, a radioparadise.com-ra, hogy kell beállítani.

A megoldás tök egyszerű volt:
Itt kiválasztod mi kell: https://radioparadise.com/listen/stream-links legenerálja az URL-t.
Pl.: http://stream.radioparadise.com/flacm ezt hozzáadod LMS-en Radio alatt a Tune in URL-ben és jön a FLAC minőségű zene. Nagyon állat, Jól szól. FLAC rulz! piCorePlayer rulz!

LMS-ben Add gombbal tudod hozzáadni a listához, amit el lehet menteni Save(Jobb alsó sarok) gombbal. Menti My Music\Playlists-be. Feladat teljesítve. Ez meg lesz reboot után is. Mentettem mind a 4-et. Reboot után is meg van.
Squeezerrel is teszteltem. Mennek szépen a mentett rádiók.