netrádió

Fórumok

Hi!

Valaki meg tudná mondani, miért van az, hogy néha folyamatos a vétel egész nap, máskor meg rendre percekre kimarad? Ugyanaz az adás (Klubrádió) számítógépen nem szakad meg.

Hozzászólások

Bufferelés szar a netrádión?

trey @ gépház

Azt  nem irtad meg, hogy pontosan milyen eszkozon hallgatva szakad meg.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mostanában már elég stabilak a hivatalos sztrímek (bár nyugodtan lehet, hogy azok a források épp vacakolnak, amit a netrádió ismer, meg nem is tudom ezek honnan veszik a playlisteket.

Net/wifi biztos jó? Ilyenkor ugyanarról a wifiről mobillal van kapcsolat? Esetleg fw frissítés, akár routeren akár a rádión? Esetleg 2.4GHz-n a HT/40MHz mód kikapcsolása?

Tippre: http://hu-stream02.klubradio.hu:8080/bpstream

Itt a teljes lista: http://hu-stream02.klubradio.hu:8080/

Amugy a legtobb ilyen online radio a gyari streamet hasznalja (logikusan, minek terhelnek a sajat szervereik?!)

 

A legtobb online radio szolgaltatoja Magyarorszagon amugy  a https://connectmedia.hu/ ők is icecast al szorjak az aldast.

Ezt én is így szoktam csinálni. Mármint azt a klubnyomorékságot nem hallgatom, de sok külföldi, főleg amerikai és kanadai netes rádiót. Én a rádió weboldalára szoktam navigálni, ott a az általában Listen live linken a webplayer-üket elindítom, és amíg az fut, addig böngészőben (FF) nyomok egy Web Tools - Inspect element - Network műveletsort, frissítem a lapot, és az szépen fogja mutatni, hogy a rádió pontosan melyik URL-ről megy, általában valami nagyobb, központi, IceCast-kompatibilis médiaszerverről szoktak ezek menni, aac-t vagy mp3-at használnak, 32-128 kbps között, kimásolom a linket, hozzáadom a rádiós plain text listfájlomhoz, és ennek alapján terminálban futtatott, grep+fzf-et használó saját scripttel indítom a rádiókat, amiket a script kiválasztás után mpv-ben indít. Egyszerű, minimális erőforrással elvan a háttérben.

Androidos telefonon is majdnem ugyanígy hallgatom, csak ott VLC-ben adom hozzá ugyanazt a URL-t, ami katalógusszerűen meg is jegyzi. Így nem kell webplayerrel, meg reklámokat tartalmazó célappal hallgatni ezeket, multiplatform futnak, és a bufferelés sem probléma, mert a normálisabb lejátszókon (mpv, mplayer, VLC, más ffmpeg/gstreamer alapú alkalmazásokban, stb.) mindig állítható a mértéke. Néha megváltozik egy-egy rádiónak az URL-je, átlagosan fél-egy évente, ilyenkor újra kinyerem.

Elvileg terminálban netstat-tal is kinyerhető a link, de azt nehezebb úgy testre szabni, hogy valóban használható URL-t adjon.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

OFF: vannak sokkal nyomorékabb sajtótermékek is kis magyar hazánkban...

A weboldaluk rendes sallangmentes stream linket dob az "Élőben most" gomb alatt (nem úgy mint a Radio1/Retro, ami lassabb/bizonytalanabb nettel megbolondul), és ahogy nézem, változik is néha, de csak a számozással variálnak.

Félreértettétek, nem ekézni akartam, nem hallgattam még. A lényeg nem is ez volt, hanem hogy az online rádiók 99%-a mögött hasonló megoldás van, általában alap szoftverekkel (értsd: nem kell spéci, gyanús, vagy fizetős szutykokat feltenni) ki lehet nyerni az URL-t, és lehet bármilyen normális lejátszóban hallgatni, nem kell a rádió webplayerért, és szutyok appját használni hozzá, amik nem bufferelnek rendesen. Ahogy nézem, ennél a klubakárminél is, csak itt nem Listen live link van, hanem Élőben most, de épp úgy webplayer, épp úgy IceCast-kompatibilis szerverről szedi a streamet, mp3, 96kbps, stb. Lejátszónak is bármi jó, nem csak azok, amiket említettem, foobar2000, deadbeef, Audacious, Strawberry, vagy amit akartok, mindegy, csak a bufferelést be lehessen állítani, és vigye az URL-ről lejátszást.

Ilyenkor csak arra kell tényleg figyelni, hogy néha változtatják az URL-t. Általában azért nem túl sűrűn, így nem vészes követni, kisebb kényelmetlenség csak. Akár még valami IceCast-listáról is le lehet grep-elni, és onnan használni az aktuális URL-t. Ki milyen messze akar elmenni ahhoz, hogy kényelmesen hallgassa.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)