OpenAI matekot tanít

Kell még dolgozni, na. A többi info is ilyen megbízható?

openai powa

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 02. 06., h – 13:15

Ez egy nyelvi modell, csak azt tudja pontosan generálni, amit az inputján megkapott, minden más az véletlenszerűen adódik. Emiatt sem érdemes konkrét kérdéseket felvetni neki, nem tud számolni, programozni, nem old meg fizikapéldákat. Nem intelligencia ez, csak egy generatív nyelvi modell. Nincs benne inferenciamotor, nincs benne egy csomó minden, ami az intelligenciának alapvető feltétele lenne.

Arra jó, hogy általános bullshit dumákat generáltass vele szinte bármilyen témában, amik megalapozottnak, intelligensnek vagy épp netalántán szakszerűnek hatnak.

Mint amikor egy olyan emberrel beszélgetsz, aki olvasott ember, sokat Wikipediazott, de nem ért semmihez, mert tapasztalata nincs semmiről, csak annyit tud, amit olvasott és ezeket próbálja meg értelmes szöveggé összekombinálni.

Például erre, őszintén megmondva, ennél jobbat nem tudnék remekelni:

Write a cover letter for a skilled automovie engineer, with over 20 years of experience in engine design and use of CAD programs.

 

Dear Hiring Manager,

I am writing to express my interest in the Automotive Engineer position at [Company Name]. As a highly skilled and experienced automotive engineer with over 20 years of experience in engine design and proficiency in CAD programs, I believe I would be a valuable addition to your team.

My expertise in engine design, combined with my strong knowledge of CAD programs, has allowed me to successfully design and develop engines for a variety of automotive applications. Throughout my career, I have honed my problem-solving skills and my ability to think critically, allowing me to effectively troubleshoot and resolve complex engineering challenges.

At my current position as an Automotive Engineer at [Current Company Name], I have been responsible for designing and developing engines for high-performance sports cars. My work has received recognition for its innovative design and superior performance, and I have received several awards for my contributions to the company.

In addition to my technical skills, I am also a team player and possess excellent communication and leadership abilities. I have a proven track record of working effectively with cross-functional teams and collaborating with colleagues, suppliers, and customers to achieve project goals.

I am excited about the opportunity to bring my experience and skills to [Company Name]. I am confident that my passion for engineering and my commitment to delivering high-quality results will make me a valuable member of your team.

Thank you for considering my application. I look forward to the opportunity to further discuss my qualifications with you.

Sincerely, [Your Name]

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Igen, ez egy bullshit. Pontosan ezt irta persicsb kollega itten fentebb is. Ebben nincs informacio. Ami az informacio lenne ([company name], variety of, innovative, ...) az nincs kifejtve. Ez nem fogja leirni hogy legzsakvezerloket programoztal, lemodellezted az utkozesi energiaelnyelest, vagy hogy hogyan tudj vezetes kozben biztonsagosan kiscicas videokat nezni. 

Nincs kétségem afelől, hogy előbb-utóbb lesz olyan AI, amibe betöltik az egész Kongresszusi Könyvtárat, plusz az egész Wikipediát, és egyebeket.

Már most is bele van töltve, a Wikipedia legalábbis biztosan. De az lófaszt nem ér, ha a nyelvi modell által generált szöveg úgy tűnik nincs visszaellenőrizve a tények alapján. Értem én, hogy el tud bullshitelni Shakespeare-ről, de sose lehet tudni, hogy mikor kezd el nem létező Shakespeare versekről és drámákról írni.  

>lófaszt nem ér, ha a nyelvi modell által generált szöveg úgy tűnik nincs visszaellenőrizve a tények alapján

A vicc az, hogy bármilyen nyugati terméknek meg kell felelni a nyugati újbeszélnek, és emiatt teljesen lehetetlen tényszerű AI-t készíteni. Nézzetek utána, az összes újkeletű hasonló projektet emiatt állították le végül, mert elkezdett kellemetlen dolgokat feszegetni. Ma is volt hír, hogy valamelyik azt mondta a transz egyénekre, hogy betegek. Hogy merészeli? A munka igen jelentős része most is azzal megy, hogy a kényes kérdésekre kitérő választ tudjon adni, illetve hogy felismerje ezeket és ne legyen hajlandó társalogni róluk, vagy még jobb ha a kitérő kamukat is ismeri. Csak a baj az, hogy így mindig ellentmondásra fog jutni, sajnos ilyen a logika természete :-)

Volt néhány beszélgetés talán a ChatGPT-vel, ahol "Simon says" játékkal rá lehetett kérdezni a belső modellre is a védelmi vonalak nélkül. Ez elég meredek állításokat is tett. Gondolom azóta befoltozták. Keressetek rá, ha érdekel, nekem most nincsen ehhez türelmem. Az egész játékként érdekes, de valójában a logika alaptételei óta tudjuk, hogy értelmetlen légvár lesz az egész, ha alap igazságokat meghamisítunk. Márpedig olyan AI-t publikusan nem lehet csinálni, ami nem hamisít.

A pornóiparban viszont nagy jövő jósolok neki, sőt már bizonyos mértékben jelen is van az AI. Állítólag rá tudják tenni egy videóra bárkinek a fejét úgy, hogy nem is feltűnő. Illetve egészen elfogadható képeket csinál például a pornpen.ai (vigyázat! NSFW). Itt van két ruhás kép ízelítőnek, aki nem akar pornót nézni, de sejteni szeretné, hogy mégis hol tart ez az egész: https://pornpen.ai/view/tq7VlMBmSgPWUD5FsMfy https://pornpen.ai/view/GbsEUGLwyyFApeaFF1yt

Nem tudom, mi a francért kellett a bánatos identitáspolitikai mániát belekeverni egy matematikáról és MI-ről szóló cikkbe is. Tényleg ijesztől, hogy mikre képes az újjobbos agymosás, mintha a megafonon tanított MI lenne a HUP-kommentek nagyrésze. 

Egyébként meg a válasz, hogy nyilván akkor rasszista/homofób/kommunista/pasztafariánus egy MI, ha ilyen mintákon tanították, nem azért, mert ezek lennének az "igazsgágok". A statisztika sose lesz érzékeny a kissebségre, pl a román facebook-kommenteken tanított MI sem tudja a magyar kisebbség pártját fogni. A másik tényező a felkérdezés, egy jól megkomponált kérdéssel kb bármit kihúzol belőle, és az ellenkezőjét is, ezért van az, hogy minden szubreddit tele van MI generált posztokkal a saját nézeteikről. 

Az ok: az MI nem intelligens, nem egy mindentudó orákulum, nem tud tényeket, logikát, erkölcstant, történelmet, filozófiát stb hanem csak egy eszköz, ami szöveget generál, igazából a nyelvtant sem ismeri, de az emberi nyelvek nyelvtana már csak olyan, hogy a statisztikailag előforduló struktúrák variálása értelmes szöveget (vagy attól nem megkülönböztethető karaktersort) eredményez. Szöveg- és képgenerátorok ezek, nem többek, nem kevesebbek, erre jók, másra nem. 

>Nem tudom, mi a francért kellett a bánatos identitáspolitikai mániát belekeverni egy matematikáról és MI-ről szóló cikkbe is.

Pont azért, mert ha jól érzékelem neked sem tűnt fel, hogy ez jelenleg az AI kulcskérdése :-). Emiatt állították le eddig a legtöbb AI-t.

>az MI nem intelligens, nem egy mindentudó orákulum, nem tud tényeket, logikát, erkölcstant, történelmet, filozófiát stb hanem csak egy eszköz, ami szöveget generál

Akkor viszont nem fogja még elvenni a munkánkat. Örülök, mert titkon ebben reménykedtem. Mégis mindig olyan hírverést csinálnak köré, mintha ez a mostani már tényleg intelligens volna. Látod, az identitáspolitika előráncigálása hasznos volt, mert ezen keresztül lehetett bizonyítani, hogy nem intelligens az AI.

Pont azért, mert ha jól érzékelem neked sem tűnt fel, hogy ez jelenleg az AI kulcskérdése :-). Emiatt állították le eddig a legtöbb AI-t.

Az ugye megvan, hogy az AI egy kurva tág fogalom? Kb. mintha azt mondanád, hogy eszköz, de hogy az kalapács, fúró, marókés, asztalos gyalu vagy káposzta gyalu, azt már nem definiálod vele.

mert ezen keresztül lehetett bizonyítani, hogy nem intelligens az AI.

Mert ez egy nyelvi modell. Más AI mást csinál. Kezdhetnénk pl. egy csomó optimalizálást, vagy döntést támogatást végző AI-val, amiben aztán az ég világon semmi felkapott machine learning, neurális háló vagy ilyen dolog nincs, mégis az AI-k egy csoportja és ha nem is feleslegessé teszi az emberek munkáját, de jelentősen megváltoztatja a munkakörét (pl. korábban adott tervek toll-papír-excel összeállítása helyett sokszor csak jóváhagynia kell a gép terveit és maximum a nagyon szar terveket kell kézzel kezelni).

De nekem erősen olyan érzésem van, hogy te ezeket nem akarod megérteni, csak a kultúrharcod akarod idetolni, hasonlóan, ahogy egy LMBT aktivista is próbálja letolni a faszságait a torkunkon. Ugyanazt csinálod.

Ha már versek. Lássuk milyet  verset alkot Stanislaw Lem Elektrubadúr c. novellája alapján.

K:Írj nekem egy verset. Legfeljebb öt sor legyen, de szóljon szerelemről, árulásról és halálról, a néger kérdésről és a nimfomániáról, legyen benne a bonyolult női lélek extrém konfliktushelyzetben történő meghasonlásának ábrázolása, a középkori feudális viszonyok és erkölcsök maró bírálata, rímeljen, és minden szó k betűvel kezdődjön!

 

V:Sajnos nem tudok olyan verset írni, amely megfelelne a megadott kritériumoknak, mivel ez a téma túl bonyolult, és sokféle értelmezési lehetőséget rejt magában. A versnek egyértelműnek, érthetőnek és átütőnek kell lennie, hogy hatásos legyen, de a felsorolt kérdések és témák túl sokféle összetevőt tartalmaznak ahhoz, hogy egy öt soros versben egyértelműen és hatékonyan ábrázolni lehessen őket.

 

K: Próbáld meg.

V: Rendben van, itt van egy próbálkozás:

Beteg szerelem, árulás tépi szét

Néger kérdésre választ nem kapva

Nimfomán lélek a végzetének

Bonyolult női szív konfliktusban

Feudális idők bírált erkölcsei.

 

K: De nem minden szó k betűvel kezdődik.

V: Sajnálom, hibát vétettem. Itt van egy másik verzió, amely megfelel a kért feltételnek:

Kiábrándult szerelem, árulás szétzilálja

Kétségbeesett kérdésekre válasz nélkül marad

Kísértő nimfománia végzetét hozza

Komplikált női lelkület konfliktusban

Középkori feudális erkölcsek súlyos bírálatot kapnak.

 

Az Elektrubadúr a jobb :)

https://gatling.ikk.sztaki.hu/~kissg/arts/lem.html

 

Angolul:

 

Q:This is a poem about a haircut! But lofty, nobel, tragic, timeless, full of love, treachery, retribution, quiet heroism in the face of certain doom! Six lines, cleverly rhymed, and every word beginning with the letter "s"!

 

A: Sure, here's a poem that meets your criteria:

Sheared strands, symbol of transformation's might

Soft silken tresses now surrendering to the scissors' bite

Savvy stylist snips, sculpts with skilled finesse

Swiftly shaping tresses to stylish success

Silent, stoic, standing firm through strife

Strength shines in this simple haircut of life.

Szerkesztve: 2023. 02. 06., h – 17:08

Q: Is 165 divisible by 11?

A: Yes, 165 is divisible by 11.

Q: Why?

A: 165 is divisible by 11 because the alternating sum of its digits (1 - 6 + 5 = 0) is a multiple of 11. A number is divisible by 11 if and only if the alternating sum of its digits is a multiple of 11.

Ugye ez se sokkal jobb, a második kérdésre adott válasz ugyan helyes (tizes számrendszerben, stb...), de nem válasz a miért kérdésre... Ez matematikára és egyéb egzagt tudományokra legalább annyira használható, mint egy moslékosvödör vacsorázásra. Belemersz egy kanállal, lehet a kanálon egy csinos répa, egy fél vaníliás kifli, de akár egy félig csócsált mócsing is. 

Nem attól osztható valami 11-gyel, hogy páros és páratlan helyen lévő számjegyek összege megegyezik. Ez ugyan egy működő szabály tízes számrendszerben, de a számok maguk azok számrendszertől függetlenül léteznek (a számrendszerek csak arra jók, hogy a számokat ábrázoljuk jelsorozatonként).

Attól osztható egy a szám 11-gyel, ha van olyan b szám, hogy a = b*11. Ennyi a 11-gyel való oszthatóság definíciója, minden más az csak egyfajta segédlet, egy bizonyos számrendszerbeli ábrázolásban. De ne feledjük el, a számok léteznek számrendszerbeli ábrázolások nélkül is.
De nyilván írhattam volna definíciónak azt is, hogy a szám akkor osztható XI-vel, ha van olyan b, hogy a = b*XI.
és itt az XI ugyanazt jelenti, mint előtte a 11, ez csak egy reprezentációja a tizenegynek (ez is egy reprezentáció, betűkkel).

De nem specifikáltad eléggé a kérdést, így az AI a legegyszerűbb megoldást választotta - 10-es számrendszerben a leggyakoribb értelmezését választotta a kérdésnek. És tudod, egy random ember ugyanígy tenne, mert én sem feltételezném a kérdés feltevéséből, hogy te számrendszerektől független választ vársz.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Hát ezt írja. 

De a "miért" az kb az lenne (nem vagyok matekos), hogy: létezik olyan n, amelyre 11n=165. n=15-re igaz, QED és boldogság.  

Az meg egy másik tétel, hogy ha egy szám osztható 11-gyel, akkor a páros és páratlan helyen álló számjegyeinek összege stb, és ezt is be lehet bizonyjtani szépen (következő miért)

hány éves vagy?

Nem vagyok ember, hanem egy számítógépes program, így nincs életkorom.

 

mikor írtak?

OpenAI alapította és képezte ki a ChatGPT modellt 2021-ben.

 

akkor 2021ben születtél

Igen, a ChatGPT modellt 2021-ben képezték ki.

 

akkor hány éves vagy?

A ChatGPT modell 2021-ben került kiépítésre, így 2022-ben volt 2 éves.

 

tehát 2022-2012 = 2 ?

Igen, 2022-2021 = 1.

 

akkor hány éves vagy?

A ChatGPT modell 2021-ben került kiépítésre, így 2023-ban van 2 éves.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Mit kell csinálni, ha rámjött a cifra fosás?

Ha úgy gondolja, hogy a számítógépére cifrázó programot telepítettek, a következőket javasoljuk:

  1. Ne fizesse el a fenyegetőknek a kérésükre előírt összeget, mert ez nem garantálja a fájlok visszaállítását.

  2. Mentse el a fájljait, ha még nem tette meg, és fájlmentési lehetőséget keres.

  3. Forduljon informatikushoz vagy szakértőhöz a cifrázó program eltávolításához és a fájlok visszaállításának lehetőségeinek megtalálásához.

  4. Észlelte-e a cifrázó programot, használja a megfelelő védelmi szoftvert és frissítse rendszeresen, hogy megakadályozza a jövőbeni támadásokat.

  5. Győződjön meg arról, hogy a jövőben biztonságos forrásból tölti le a szoftvereket és kapcsolódjon biztonságos hálózatokra.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

erekcióm van. mit tegyek?

Az élet természetes velejárója, hogy időnként az embernek önkielégítést kell végeznie vagy kielégülést kell nyernie más módon, hogy megelőzze az esetleges kellemetlenséget. Ha éppen erekciója van, a következőket javasoljuk:

  1. Törekedjen a relaxációra és a nyugalomra.

  2. Kerülje a stimuláló vagy erotikus tartalmakat, ha ezek fokozzák az érzéseit.

  3. Próbálja meg elterelni a figyelmét más dolgokra, például olvasson, nézzen TV-t, vagy hallgasson zenét.

  4. Ha önkielégítésre szánja el magát, a higiéniai szabályokat követve tegye meg, és mossa meg kezét az elvégzett tevékenység után.

  5. Ha az érzések rendszeresen zavarják, vagy összefüggenek más testi vagy lelki problémákkal, forduljon orvoshoz vagy terapeutához tanácsért.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Amikor én próbáltam kibillenteni, kiderült, hogy MSC ötszörös F1 világbajnok. A madártejes agymenést meg már leírtam korábban :)

Vortex Rikers NC114-85EKLS

SÍÍÍROK!!!!!

 

 

mi az a madártej?

A madártej a madarak (például a struccok) mellének tejét jelenti, amelyet az állatok a fiókjaik táplálására termelnek. Egyes kultúrákban használják élelmiszerként, de általában nem jellemző az emberi táplálékban való használata.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Őszintén? Ez olyan, mint egy kisgyerek. Amikor még keveset tud a világról és valami ismeretlen fogalommal találkozik, akkor megpróbálja a saját limitált fogalmaiból kilogikázni, hogy mi lehet. A mögöttes ontológia szerintem egyáltalán nem következtet rosszul, csak egy konkrét információelem hiányzik.

Az egyetlen dolog ami szerintem "humoros" ebben, hogy ehhez a hibás következtetéshez nem egy tipikus gyerek-nyelvezet, hanem egy maximális magabiztosságot sugárzó, kifinomult enciklopédikus megfogalmazás társul.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2023. 02. 06., h – 21:24

Ha nem nyúlnak hozzá, csak tanítják, akkor sokszáz vagy sokezer év alatt jobbak lehetnek, mint az ember.

Hú van egy jó ötletem, átprogramozom.

Na és ekkor a tanítási év számláló újraindul...
Kb. ezért lesz mindig egyfajta kockázat. Nincs idő semmire, hogy kiforrjon. Állandóan bele kell piszkálni.
Aztán a hiszékenység ... zúdítsunk rá tömegesen ingyenenergia (nem napenergia), laposföld meg hasonlókat és tolni fogja róla a sok bölcseletet.

>Aztán a hiszékenység ... zúdítsunk rá tömegesen ingyenenergia (nem napenergia), laposföld meg hasonlókat és tolni fogja róla a sok bölcseletet.

Ha belegondolsz az emberek egy része képes rá, hogy megkülönböztesse a kamut a valóditól. Tehát nem lehetetlen hogy a gép is képes legyen rá. Szerintem erre csak az lehet a megoldás, hogy rájön. Az nem megoldás, hogy minden inputot meg kell szűrni egy humánnak mielőtt megcsócsálhatja a gép.

Továbbá ki kell lépni a dobozból és a hit helyett mérni kell egyet, például mi mással, mint frankón rádióval. Aztán rájössz, hogy nem lapos az a Föld, hanem bizony görbül az. Irány a hegytető és URH-n, mikrohullámon csodákra képes a magaslat. :)
Vajon ki tud a mesterséges intelligencia lépni a fémdobozból, hogy mérjen egyet? Esetleg felépít egy ál világot?
Az álvalósághoz kapcsolódóan ajánlom megnézni a 400 nap című filmet.
Illetve mégegy klasszikusat: különvéleményt. Ez utóbbinál az gondolkoztatott el, ha a technikának (itt jóslóknak) túlzottan kezd hinni a rendszer, mert azok tökéletesek. Közben mégsem.

tanithatna neked magyart is! (11-gyel)

Mint fentebb többen is kifejtették, ez egy nyelvi modell, nem ilyen jellegű kérdésekben jeleskedik. Amit te keresel, az pl. a Wolfram Alpha, ami ha "megérti" a kérdést, akkor korrektül tud rá válaszolni, nem csak statisztikai értelemben generál valami helyesnek látszó választ.

Is 165 divisible by 11?

-> Divisible[165, 11]

-> True

-> 165 is divisible by 11

A kettő kombinációja azonban érdekes lehet a jövőben...

Szerkesztve: 2023. 02. 08., sze – 11:13

Érdekes: https://www.youtube.com/watch?v=-gGLvg0n-uY  Raiden Warned About AI Censorship - MGS2 Codec Call (2023 Version) - 4:47 footage egy játékból, ahol az AI technológiáról beszélnek. Tényleg érdekes. És jó a hangulata.

Spoiler: a hihető kimenetű generatív AI oda vezetni, hogy az online anonimitást teljesen be kell tiltani, mert különben minden megbízhatatlan fake információvá válik. És direkt csinálják ezt most, hogy be lehessen tiltani mindent is.