tiny11 - bloat-mentes Windows 11

After months of requests, tiny11 is finally here! Based off of Windows 11 Pro 22H2, tiny11 has everything you need for a comfortable computing experience without the bloat and clutter of a standard Windows installation. It just uses around 8GB of space compared to the 20+GB that a standard installation does. You can upgrade from Windows 10 and install it on unsupported devices.

20GB helyett kb. 8 GB-nyi helyre települ, elfut 2GB RAM-mal és nem igényel TPM-et.

Videó:

Részletek itt.

Hozzászólások

"Just keep in mind that one of the things that’s been removed is support for installing major operating system updates through Windows Update – while NTDEV says security updates should work, the only way to install major Windows 11 updates is to install a new build of Tiny11 if and when one is released in the future."

Félreértetted! :D

Tudod van a WSL Windows Subsystem for Linux, és WSL2. Ennek analógiájára a Linux Subsystem for Windows azaz LSW1 az a wine. A virtualizációs technológián alapuló LSW2 pedig valamilyen Linuxos virtualizációs megoldás, KVM, Virtualbox, stb. amibe viszont kell egy lehetőleg kicsi erőforrásigényű Windows guest rendszer. Na erre pont jó egy ilyen tiny11-es windows. 

Offline használatra mint egy android főzött rom tökéletes lehet, de egy bit személyes adatot rábízni online vakmerőség.

sudo mount -o ro /hup.hu

virtualis gepre jo lehet talan, ha valami winonly szart kell futtatni...

Nekem ebben a hírben két újdonság is volt: egyik hogy van debloated Windows 11 a másik pedig hogy már van Windows 11 :-)

Ezt most nem mondod komolyan. A 11 már elég régen megjelent, 2021 júniusában szivárgott ki belőle verzió, de hivatalosan októberben jelent meg. Már közelít a másfél évhez. A Windows már engem sem annyira érdekel, de azért ilyen szinten hallani róla, ha egy új főverzió megjelenik, vagy a támogatását kivezetik (7, 8.1, stb.). Még a HUP-on is van róla néha hír.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Azért ezt még bloat *mentesnek* nem hívnám.

Szerkesztve: 2023. 02. 05., v – 19:18

Nekem meg a mai Windows-os újdonság..., olvastam, hogy elindult a "bérleti rendszerben" fizetendő 11-es. (Lehet csak nekem új ez a licenc-típus(?), de azért szép jövőt vázol elénk.) Már a telepítéskor bekéri a hitelkártya számot?  :)

Elb.szabták... ;-) Felcserélték a két gomb funkcióját (vagy a cimkéjét, amúgy W10, nem 11)

Eléggé LOL... Az előfizetést választva simán megy tovább kártya adatok és előfizetés nélkül. Legalábbis Sting szerint: Kötelezővé látszik tenni az előfizetést a Microsoft 365-re a Windows 10 új telepítője - Windows - Szoftver - PC Fórum (pcforum.hu)

Szép-szép, de otthonra nem kéne :)

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ez mire jo, mert a win11 (jo vagulis akarmelyik) se jo semmire, akkor ez kevesbbe jo semmire? :D