A Patek lett az úr ...

Az óra előkelőségét jól mutatja, hogy Viktória királynő, II. Erzsébet és Diana hercegné is oda volt a Patek Philippe óráiért, de Albert Einstein és IX. Piusz pápa tulajdonában is volt a luxusórából.

🤷‍♂️

Hozzászólások

Nézd meg a Jaeger Reverso-ját, vagy a Lange minute repeatereket, sokkal elegánsabb, klasszisabb darabok mint sok Patek.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Mondjuk Einstein vagy Viktória királynő idejében ezek még időmérők voltak, II. Erzsébet, sőt Diana hercegnő életének nagy részében is, szóval az, hogy nekik volt, nem sokat jelent. Dédapámnak is volt mechanikus órája, és nem divatozni vette, nem is befektetésnek, csak tudni akarta az időt.

A patek philippe soha sem egyszerű időmérő gyártó volt. A nautilust mikor bevezették 1976-ban, 3.100$ volt az induló ára az usa-ban, inflációval növelve ez most kb. 23.000$.  Láttam a linket, hogy egy mai nautilus 100e euro használtan, és a hetvenes években gyártott alap jumbok is kerülhetnek 50 ezer $-ba, befektetésnek sem volt rossz. A patek mindig luxuscikk volt, nem most lett drága óra. 

Mi az hogy kit érdekel, téged érdekel, azt írod : "...ezek még időmérők voltak, II. Erzsébet, sőt Diana hercegnő életének nagy részében is..." ezzel szemben közel fél évszázada az ő idejükben is luxuscikk volt, meg száz éve is Einstein idejében, meg most is luxus egy Patek Philippe óra.  

Nem, a "kvarc krízis" után lettek luxuscikkek igazából, szóval a 80-as évek kb. felétől. Előtte is egy drága óra volt egy Patek, de hogy az ócska autós hasonlattal jöjjek, akkor még csak egy sima C Merci volt, nem egy Aston-Martin. Amúgy 1976-ban Einstein 21 éve halott volt, és lehet, hogy Erzsébet királynőnek már 30-40 éve megvolt az órája. Ezekre az órákra már akkor is csak vigyáztál az unokádnak. Diana esetében igazatok van, az ő születési dátumát nem tudtam fejből, csak annyit, hogy régen (jóval az enyém előtt) volt.

Itt egy cikk arról, hogy hogyan pozicionálták át az órát a luxuskategóriába a svájci gyártók a "kvarc krízis" (1980-as évek, amikor már nyilvánvalóan jobban tudta az időt a kvarcóra): https://www.ablogtowatch.com/rolex-prices-past-60-years-revealing-analy…

Nem azt mondom, hogy nem volt árkülönbség a különböző mechanikus órák között, de egyrészt nem ekkora, mint ma egy mechanikus óra (ami, mondjuk, 1000 EUR-tól indul), és a mobilodra telepített óra app (0) között, másrészt, valamennyire tükrözte is a pontosságot és a tartósságot: az 1-2 köves német (az államosítás után Ruhla lett, előtte nem tudom hogy hívták) és mondjuk egy 18 köves alap Doxa között kb. ég és föld, de még az utóbbi, és egy Zenith kronométer között sem volt kicsi.

A Rolex Oyster ára 1931-ben 5 font 15 shilling, volt (a shilling 1/20 font), egy munkás éves átlagkeresete 125 font. Ma egy Rolex Oyster kb. 6000, és az éves átlagkereset 31000 font (angol reklámokat és adatokat találtam). https://www.nytimes.com/2020/10/12/fashion/wristwatch-at-100.html

Nem, o meg nem vehetett Casio-t.
"A widely quoted amount is that he made $10,000 in salary in 1933 from Princeton University."

Akkor az o fizujabol, szerintem mindenki inkabb vett volna egy megbizhato orat.

Mai magyar viszonylatban, ez olyan lenne mint 250kHuf -ert orat venni, felso kategorias fizubol.
Lenyegben egy felso kategorias phone -ara volt akkorbina, ha lett volna.

A mai zseborakkal , lehet telfonalni es nagyobbak mint regen ;-)

 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

"A mozgo orak maskepp jarnak!" - Einstein

Igy mar mindent ertek.

Nekem erről a névről mindig a sok barnabőrű Patel jut az eszembe.