Az AMD szándékosan "alulszállít", hogy elősegítse a CPU-k, GPU-k árainak emelkedését

Címkék

Ezt Lisa Su, a vállalat vezérigazgatója maga erősítette meg:

“We have been undershipping the sell-through or consumption for the last two quarters,” Su said, as spotted by PC Gamer. “We undershipped in Q3, we undershipped in Q4. We will undership, to a lesser extent, in Q1.

Nem az AMD az egyetlen, amelyik így tesz. Hasonlóan cselekszik például az NVIDIA is ... Részletek itt és itt.

Hozzászólások

Gyakorlatban:

In other words, despite far lower demand for GPUs of late, not least because of the demise of cryptocurrency mining, there is no supply glut to help push prices down and AMD is making sure there won't be one. Instead, it is carefully drip feeding the market with slightly fewer GPUs than required.

trey @ gépház

micsoda undorító gusztustalan üzletpolitika ez kéremszépen, mostantól akkó' utálom mindkét céget, remélem bezárnak, bedőlnek, de a lényeg hogy ne létezzenek egyáltalán és szűnjenek meg a gonosz termékeikkel együtt!44!!!4!!!!4!!4

"micsoda undorító gusztustalan üzletpolitika ez kéremszépen, mostantól akkó' utálom mindkét céget, remélem bezárnak, bedőlnek, de a lényeg hogy ne létezzenek egyáltalán és szűnjenek meg a gonosz termékeikkel együtt!44!!!4!!!!4!!4"

A példa ragadós. A fegyverként használt gázszállításokkal a Gazprom is ezt csinálta. Valami ilyesmi rémlik tavalyról. :)

Kivételesen egyetértek. Gusztustalan húzás, szerintem konkrétan büntetni kellene állami szinten az ilyet. Pont az AMD-től nem vártam, mert némileg fogyasztóbarátabb cégnek tekintettem őket az Apple, Intel, NV, MS, stb.-hez képest, tovább támogatják a termékeiket, azoknak jobb az ár/érték-aránya (tovább támogatnak egy-egy foglalatot pl.). Kiderült, hogy nem különbek, ugyanolyan genyók, mint a többi gigacég. Utóbbi években, hogy a Ryzen és az RX sorozat sikeres, nagyon kinyílt a csipájuk, elfelejtették, hogy honnan jöttek, hogy még 5-6 éve egy csőd szélén táncoló cég voltak, akkoriban tuti nem mertek volna ilyen görénységet behúzni.

Ez van, elkapta őket a gépszíj, kéne egy komolyabb pofon, hogy visszavegyenek. Egy ilyen húzásért az Apple-t is megbírságolnák, járna ugyanez az elbánás a többi cégnek is, akik ilyen mocsok gyakorlattal operálnak. Jó vaskos gigabírság, hogy befosnak, elrettentő példa legyen mindenkinek, hogy ilyet nem lehet, még csak próbálkozni sem érdemes vele.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Sziciliaban tanultak a romai jog hibaibol, mert ott a Nyugatromai Birodalom bukasa utan is az maradt, volt par evszazaddal tobb idejuk megismerni, mint nekunk. Ezert kitalaltak az annal igazsagosabb mafiat.

Ekozben a fejlett vilag errol nem akart tudomast venni, es jogrendszeret a romai jogra epitette.

A kartelltorvenyek letezese is amiatt van, hogy a romai jog ertelmeben ket fel nem kothetne ugy szerzodest, hogy egy harmadik artatlannak abbol kara szarmazzon. Szerintem 5 perc gondolkodas utan tudsz 10 ellenpeldat hozni a posztmodern jogrendszerbol, ahol ez direkt modon nem teljesul, es senki semmit nem tesz es nem is tud tenni ellene. Meg a fejlett vilagbol is, meg csak diktaturaba se kell ezert menni.

Rosszul fogod. A torveny valojaban egy szerzodes a gazdagok es a szegenyek kozott, hogy egyiknek se kelljen a valtozasokkal jaro kellemetlenseggel torodnie, mindkettonek jobb, ha a gazdag gazdag marad, a szegeny pedig szegeny. :-)

Javaslom helyen kezelni a dolgot, es elmelyedni az erosebb kutya romantikus kalandjainak jellemzoiben, a gyenge kutya ugyanezen parameterek szerinti vizsgalata mellett.

Mondjuk mondhat bárki bármit, ez tényleg egy rettenetesen undorító üzletpolitika. Óriási bajnak érzem, hogy ezt nyíltan megtehetik, felvállalva, bármiféle felügyeleti büntetés nélkül. Ez mesterséges árfelhajtás, semmi több.

És a "versenytársak" közreműködők ebben?
Miért nem használják ki a konkurencia által teremtett kínálati hiányt és törnek be a résbe? Az nem lenne tisztességesebb?

Avagy a piac alulértékeli a GPU-kat, hiszen ha meglenne rajta az elvárt nyereség, akkor nem tennének ilyet.
Mondjuk nekem még mindenre elég volt a belépő szintű GPU! Talán 30 eFt volt a legdrágább videókártya amit vettem. :)

 

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerintem a piac nem alulértékeli a GPU-kat.

A GPU gyártók dolgoznak azon, hogy a normál piaci jószágok helyett - amire igazak a kereslet-kínálat alapú ár szabályszerűségek - átpozicionálják a termékeiket valami luxuscikké ("Giffen jószág"), amit nem kereslet kínálati alapon áraznak.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Intel elfogyott.
Az is AMD-t nezeget aki intelt venne.
Intel -nel szandekos a low supply, vagy csak benaznak ?

Egyebken a supply chain meg nem alt teljesen helyre , sok cuccbol meg midig hiany van jatek ide vagy oda.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A különbség az, hogy a piac döntő többségét nem csak a Rolex és pl. az Omega uralja, és nem ugyan úgy viselkednek a piaci szereplők.

Szerintem ez erősen kartell gyanús. Gyanítom, ha ezt pl. két kínai cég csinálná, már réges-rég rászálltak volna a szabályozó hatóságok.

Ha csak két gyártó van, akkor azoknak nem biztos, hogy ehhez kell kartellezni. Elég, ha mind a kettő úgy érzi, hogy neki megfelel a jelenlegi helyzet, jobban jár vele, mint egy kemény versennyel. Mivel egyik sem tudott komoly fejlődést felmutatni az elmúlt kb. 5 évben, valószínűleg nem érdekük árban versenyezni. Majd ha lesz valami ötlete valamelyiknek, akkor lesz verseny is. Vagy ha beszáll egy harmadik gyártó, mondjuk egy kínai, aki nem akar nagyon jó procit csinálni, csak olcsót.

Értem mire gondolsz, régebben ultiztam én is, az kb arról szól hogyan kommunikál két játékos szavak nélkül, hogy megfogja a harmadikat.

Ugyanakkor azért volt jónéhány eset évekkel ezelőtt, amikor versenyhivatali nyomozásból utólag kiderült, hogy a konkurens hardvergyártók ténylegesen egyeztettek egymással. Akkor is amikor azt gondolnád, hogy anélkül is működött volna...

Egyébként CPU-ban ARM fronton azért van mozgás rendesen, én leginkább ebből az irányból várnék előrelépést, hogy az egész x86 architektúrának és ennek a két gyártónak az egyeduralma megtörjön. Az X2-k már sok desktop alkalmazásra elegek lennének. Ami nagy kár, hogy csak telefonban meg szerverprocesszorban van. A legjobb ténylegesen elérhető SBC-k kb A72-A73-nál leragadtak ami már 7+ éves architektúra. Mikor a Pi4 megjelent, akkor volt az A72 3 éves. Most talán lesznek végre A76-osak, ami szintén már 5 éves. Vagyis egyre nyílik az olló a state of the art ARM architektúra és az elérhető legjobb SBC-k lemaradása között. Nem ez az amit szeretnék látni...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Sajnos M2 és latest AMD-ről nem tudok közvetlen összehasonlítást.

Az előző generációkról ez a legközelebbi, amit találtam: https://www.anandtech.com/show/17024/apple-m1-max-performance-review/4

Itt elég sok tesztben az Apple cucca volt erősebb, még a nagyobb fogyasztású Zen3-as Ryzennel szemben is. Az Apple saját állítása szerint az M2 azonos teljesítményen átlag 18%-al gyorsabb. Hogy a Zen4 mennyivel jobb a Zen3-nál, elég zavaros, mert defaulton nagyon elszállt az áramfogyasztása (7950X papíron 170W, gyakorlatilag 225W). A valósan elérhető hatékonyság nagyon függ attól, hogy mesterségesen mennyire limitálod le a fogyasztását. Hogy Zen4-nél mennyi lehet az optimum, nem nagyon találtam forrást. Roman kisérletezett Intel 13900k-val és kb a hatékonyság annál nagyobb, minél jobban lekorlátozza.

Szóval elég nehéz megmondani, hogy éppen melyik lehet jobb, de nem járnak messze egymástól. Az Apple M2 mindenképpen versenyképes a legjobb x86-okkal.

Szerver oldalról megintcsak nem az abszolút latest processzorok, de az Amazon házon belüli "Graviton" ARM szervereivel összehasonlítás: https://www.phoronix.com/review/graviton3-amd-intel/9 Itt is nagyon erősen szórnak az eredmények, van ami x86-nak fekszik, van ami az ARM-nak, de nagy átlagban kicsivel az ARM jött ki győztesnek (bár statisztikailag inkább holtverseny).

Összességében azért NagyZ állítása "hogy az AMD dominal perf/W-ben ... agyonverte oket" finoman szólva korlátozottan megalapozott.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

ja, ha desktopot nezegetsz, es belekeversz minden mast is, _esetleg_. ha elkalandozol oda, ahol az igazi penz van (szerver CPUk), akkor pedig maris mashogy all a leanyzo.

friss benchmark nincs, de gen4 genoa slideokat tessek nezegetni (gen4 amd vs gen3 intel van rajta), idovel biztos lesz friss graviton vs genoa, kivancsi leszek.

M1/M2 előnye tudtommal főleg abból származik, hogy ott van rajta a memória, és így nagyon nagy RAM sávszéllel rendelkezik.

AMD sem véletlenül találta ki az 5800X3D-t, ha már a RAM felé nem lehet növelni a sávszélt, legalább a cache legyen jó nagy.

De az apple féle megoldás emiatt nem is tud skálázódni RAM méretben. Vagy ki tudja? Lehet csinálnak két memóriabuszt, az egyik a közeli és nagyon gyors, a másik a bővített, ami pedig csak a sima DDR sebességeket tudja.

az apple procijai kurva jok, csak amig nem rakjak szerverbe, addig nem ott focizik, ahol az igazi penz van a CPU gyartok szamara - mivel Apple nem CPU gyarto, igy lehet nem erdekli ez a szegmens, de szerintem idovel fogja. majd ha kiadnak valami szerverbe valo CPUt (vagy sajat szervert), akkor visszaterunk erre :)

az X3D az nem egy egyszeru kitalalas volt azert, maga a tech is kurvajo hogy hogy rakjak oda azt a cachet, eleg ugyes dolog.

Az M1/M2-nek annyira nem magic a memóriája. LPDDR4-4266 ill. LPDDR5-6400 128biten. Szóval nincs itt semmi HBM-varázslat, sávszélben a mostani DDR5-5200-as Ryzenek kb az M1/M2 közé esnek félúton.

A tokozásuk különleges, mert a CPU-val közös tokba rakták a memóriachipeket, mint ahogy a Radeon GPU-kon a HBM memóriát (csak éppen ez nem HBM), de szerintem ennek inkább hely- és energiatakarékosság az oka. Technikailag valószínűleg tudhatna skálázódni méretben, ha az Apple akarna sima DDR5-ös változatot csinálni.

Az AMD 5800X3D azért a gyakorlatban messze nem annyira jó, mint amilyen jó híre van. Játékokban igen, főleg a minimum frame-rate javul nagyot, de azon kívül alig van pár alkalmazás aminél nyerni vele. Nagyon sok alkalmazásban inkább veszített 5-10%-ot a sima 5800X-hez képest. Hogy ez mennyiben az alacsonyabb órajel és mennyiben a magasabb cache latency miatt van, azt nem tudom, hogy kimérte-e bárki.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Milan-X-rol a microsoft ezt mondja

We can report that as compared to the current, generally available HBv3 VMs with standard EPYC 3rd Gen “Milan” processors, these enhanced VMs provide:

  • Up to 80% higher performance for CFD workloads
  • Up to 60% higher performance for EDA RTL simulation workloads
  • Up to 50% higher performance for explicit finite element analysis workloads

Nem állítom, hogy nem akad 1-2 alkalmazás, amiben történetesen van előnye, de a nagy átlag azt mutatja, hogy majdnem pontosan az 5800X-el azonos a teljesítménye:

https://www.phoronix.com/review/ryzen-7600-7700-7900-linux/16

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Illetve vállalják a kockázatát annak, hogy a Qualcomm most valóban betör a piacukra és ha sikerül megkapaszkodnia, akkor az x86-ban érdekelt gyártóknak nem lesz annyira jó utána. Szerintem ezért sem lehet kartellről beszélni. Már nem csak x86 platformból áll az informatika világa két állandó szereplővel, plusz egy féllel - Nvidia csak gpu-val. 

Még a végén az Apple olcsóbb lesz a saját chip-jeivel, mint a PC a hipiszupi AMD/nVidia kártyáival... :)

Egyik sem az. Ezek eszközök. Egyébként elégedett vagyok a 8 magvas AMD Ryzen 7-esemmel, igen gyorsan lefordul egy műszer C-ben írt kódja is rajta - munka -, vagy például a pipewire, stabil a gép, nem akadozik. De nyilván megfelelő teljesítményű Intel CPU-val is jók lennének a tapasztalataim. Szóval csak egy alkatrész, nem egyéb, de semmiképp sem presztízs.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nyilván a 7000X3D-ről max valami leakelt teszt lehetne csak kinn.

Ha az 5800X3D megfelel close enough-nak:

https://openbenchmarking.org/result/2204241-NE-RYZEN758099&sgm=1&stis=ZGF0YWJhc2U&sgm=1&ppt=D

Egy másik ugyanebből a fajtából:

https://openbenchmarking.org/result/2204282-PTS-5800X3DA77&stis=ZGF0YWJhc2U&ppt=D&ppt=D&stis=YXVkaW8tZW5jb2Rpbmc%2CY2hlc3M%2CY29tcGlsZXI%2CY29tcHJlc3Npb24%2CY3B1LW1hc3NpdmU%2CY3JlYXRvcg%2CY3J5cHRvY3VycmVuY3k%2CY3J5cHRvZ3JhcGh5%2CZGF0YWJhc2U%2CZW5jb2Rpbmc%2CZm9ydHJhbg%2CaHBj%2CamF2YQ%2CbGluZWFyLWFsZ2VicmE%2CbWFjaGluZS1sZWFybmluZw%2CbW9sZWN1bGFyLWR5bmFtaWNz%2CbXBp%2CbXVsdGljb3Jl%2Cb3Blbm1waQ%2CcHJvZ3JhbW1lcg%2CcHl0aG9u%2Cc2NpZW50aWZpYy1jb21wdXRpbmc%2Cc2Ry%2Cc2VydmVy%2Cc2VydmVyLWNwdS10ZXN0cw%2Cc2luZ2xlLXRocmVhZGVk%2CdGVsZXBob255&ppt=D&stis=ZGF0YWJhc2U&ppt=D

Mondjuk "rendes" SQL szerver pont nincs ebben a test suite-ban. Sajnos én is hiába turkáltam az openbenchmarking.org-on, nincs olyan teszt report, amiben egyszerre (azonos körülmények között) szerepel 5800X és 5800X3D, valamint van postgresql vagy mariadb az eredmények között.

Nekem az eddigi (faszán ellentmondó) eredmények alapján annyi biztos, hogy ha gyorsít is valamennyit, az max 15% lesz, de lehet, hogy ugyanennyit lassítani fog. :D

A 7000X3D szériára állítják, hogy nem lesz órajelvesztesége a sima 7000X-ekhez képest, úgyhogy talán ott nem kell számítani olyan esetre, amikor az X3D-nek rosszabb eredménye. Mindenesetre szerintem nem éri meg a felárát.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

nekem leakelt is jo :)

de igazad van, akkor meg varok. nem ugyanaz lesz a helyzet 7000-nel mint 5000-nel volt.

raadasul valami olyasmit olvastam, hogy 2 ccd-s 3d cache-nel (7900X3D, 7950X3D) egyik ccd tetejen lesz a cache, es hogy majd az utemezo eldonti, hogy melyik ccd-n fog gyorsabban futni a program, amin a 3d cache van vagy amelyik nagyobb orajelen megy. de azt hogy csinalja? statisztikabol? vagy lefuttatja mindketton es amelyik gyoz? :)

neked aztan fura humorod van...

Yep, én is írtam nem is olyan régen. A 2 compute die-os ryzeneknél az egyik fele lesz nagyobb órajelű, a másik meg nagyobb cache-ü. A kernelnek meg sok szerencsét az optimális választáshoz.

Windows alatt állítólag (ez ilyen prohardver-fórumos "állítólag", szóval citation needed) készítenek előre egy hardkódolt listát az alkalmazásokból, hogy melyiket milyen CPU affinitással kell indítani. Zseniális megoldás...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Volt már nemrég az AMD chipset-driverben eldugva az egyik ismeretlen funkciójú modulban valami hasonló application whitelist, de már nem emlékszem legutóbb az pontosan mire volt használva. De az nyilvánvalóan még nem egy windows ütemező.

Az egyik prohardver posztoló kezdett el (valószínűleg minden alap nélkül pusztán csak) fantáziálni róla, hogy azzal lehetne lekezelni a sok mag közül pl. felismert játékok menjenek arra a CCD-re, ahol a sok $ van.

"A 7000X3D szériára állítják, hogy nem lesz órajelvesztesége a sima 7000X-ekhez képest"

ezt nemtom honnan, régóta kintvan, hogy a 7800X3D 5Ghz körüli max. órajelet kap ; a 7900X3D meg a 7950X3D -re rá van írva ugyanaz a boost órajel, mint a simára, de az meg azért trükkös, mert csak az egyik chiplet tetejére pakolnak 3d cachet, szóval az egyik fele megy majd magas órajelet, a másik meg nem.

HUP te Zsiga !

Végülis valóban logikus, hogy a max órajel megtartását csak a 2 CCD-s változaton tudják megcsinálni. Ahol meg a szopás van az ütemezővel...

Hiába, akárhogy is nézzük, ez a processzor Játékos Istvánoknak készül.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Inkább a benchmarkoknak. De ezt az Intel kezdte a P és E core-ok bevezetésével.

Ahol az egy- vagy néhányszálas teljesítmény szükséges, ott a P core.

Ami pedig jól párhuzamosítható, ott vannak az E core-ok.

Mivel az E core bár lassabb, de ugyanazt a workloadot kevesebb energia felhasználásával oldja meg, ezért ugyanabból a(z elektromos) teljesítményből több pontot kapsz.

Amúgy szerintem ez zseniális húzás volt.

Szerkesztve: 2023. 02. 03., p – 13:21

Amúgy a listaárat mindig a gyártó mondja meg. Akármennyit, akármilyen áron árulhatnak.

Ha a boltban drágábban adják, azt nem utalják át automatikusan a gyártónak. Főleg a disztribútorok és boltok verték fel az árakat, mert kevesebb példányon is ugyanazt a bevételt szeretnék elérni.

Ha az amd-nek sikerült megtalálni azt az egyensúlyt, hogy pont annyit gyártson, amennyi elfogy, ez egy tökéletes állapot. Ha több profitot érnének el a több gyártással, akkor többet gyártanának. 

Vásárlóként meg helló valóság, a cégek nem jótékonysági szervezetek.

egy *mukodo* szabad versenyben ilyen nem lenne, mert a, nem csak 2 szereplo van a piacon, b, mivel a tobbi versenytars ala kell kinalnod, hogy a te termeked vegyek, ha minden versenytars igy tesz, olcso lesz minden, es a vasarlo profital.

ez volt az otlet.

a rideg valosag meg az, hogy az emberek lustak, es egyszerubb kartellezni... :/ ilyenkor kellene egy jol mukodo versenyhivatal, hogy ellenorizze, nem kartell van-e a hatterben (hint: majdnem biztosan).

Jah, hogy ez olyan, mintha arról beszélnénk, hogy a "haladók" elvben milyen nemes tulajdonságokkal rendelkeznek, de az általuk is formált valóságban, fertőjük ragyái közt nagyítóval is alig találni nemes vonásokat.

Egyébként az külön tetszik, hogy a szabadságot egy a szabadság felett őrködő, hatalmat gyakorló szervezettel tartaná meg szabadnak. Gondolom, ez a szervezet elvileg szakmai alapon működne, és egyszerre képviselné a fogyasztók, az állampolgárok és az állam érdekeit. Legalábbis ez volna az ötlet. A rideg valóság meg az lenne, hogy ez a szervezet azokkal a cégekkel foglalkozna, amelyek nem tudták a szervezet embereit megvenni.

"*Mukodo* szabad verseny" lenne, ha lenne két kartellező világcég, az egyik amcsi, a másik német, és Németország versenyhivatala jól megbüntetné mindkettőt, az USA meg jelentős adókedvezményt kínálna a német cégnek?

:)

Szerkesztve: 2023. 02. 03., p – 15:43

Na nem már. A kapitalizmusban, hogy fordulhat elő ilyen, hiszen az a valaha volt legjobb társadalmi rendszer?! Kérem szépen, én nem erre szavaztam...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

>lehet egy rendszer kapitalista, de nem szabad verseny alapu

Olyannyira lehet, hogy pontosan ez van már jó ideje. Ha kialakulnak egy piac oligarchái, onnantól kezdve nincsen szabad verseny. Vannak ezek a tulajdonosi háló rajzok a nemzetközi nagy cégekre: ezekből kiderül, hogy a legtöbb iparággal ez már régen megtörtént, és a szabad versenyről már csak álmodhatunk.

Legszebb, hogy a BlackRock és Vanguard keresztbe is tulajdonosai egymásnak...

Mondogatják, hogy 1% birtokolja a javakat, szerintem jóval kevesebb.

Ja és már az ókori görögök felismerték, hogy a demokrácia szar, mert idővel oligarchiává alakul. Nem tévedtek.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A demokrácia "lapos" rendszere helyett egy organikusan szerveződő hierarchiára volna szükség. Minden 7 család választ egy vezetőt. Ezek a vezetők is választanak. És így tovább: a tetején megválasztják a legfelsőbb vezetőt. A 7 mindig visszahívhatja akit megválasztott, ha nem az ő érdekükben cselekszik.

Az eddigi történelmi ismeretek szerint, nem jellemző a békés rendszerváltásozás, a hatalom elengedése meg pláne. Semmit sem tehetsz, csak készülsz az összeomlásra, hogy utána jobb legyen. Az meg nemsokára itt van.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Egy cryptocurrency alapu szavazorendszer, egy kozossegi AI fejlesztes marketing-bullshit es egy MLM-szeru felepites kore es talan terjedne is elegge. :)

Aztan kiderulne, hogy valakinek vegig volt backdoorja az allitolagos blockchainhez, mire eljutnanak az elso olyan matek PhD-vel rendlekezohoz, akit erdekel is. Es addigra akkora hatalma lenne a backdoorosnak, hogy mar senki nem hinne a matek PhD-s csalaslebuktatonak. :)

No offense, de a többség erről úgy beszél, hogy a "közgazdaságtan alapjai" című könyvet ki sem nyitotta. Persze a média is összemossa a kettőt.

Olyan dolgokat pedzegettek, amiket már Adam Smith is leírt.

Szabad piac: SOK szereplős. Könnyű a piacra belépni. Senki sem tudja befolyásolni. A tankönyvi példa a tojás.

Oligopol piac: néhány szereplő maradt. A belépés nagy tőke vagy egyéb követelményhez kötött. Gyakran kartelleznek. Pl. olajpiac (nem a halolaj).

Monopólium: amikor már csak egyetlen szereplő maradt. Példa: Microsoft.

Utóbbi speciális esete az állami monopólium, ami általában kisebb rossz, mint a magánkézben lévő. Példa: MÁV. Na azt rátok bízom, hogy a Microsoft és a MÁV közül melyiket választjátok ;)

És nem minden esetben a szabad piac egyébként a legjobb választás. De minden esetben a szabad piac biztosítja a legalacsonyabb árakat a vevőknek.

Na, dióhéjban ennyi. Nyilván azóta ezeket már párszor megkérdőjelezték, átírták, kiegészítették, de indulásnak nem rossz.

Szabad piac: SOK szereplős. Könnyű a piacra belépni. Senki sem tudja befolyásolni. A tankönyvi példa a tojás.

A könnyű piacra lépés egy délibáb: öreganyám is hordta a piacra a tojást, ahol olyanokkal kellett versenyezni, akiknek ezerszámra volt csirkéjük, a növekvő mérethozadék miatt a nagyinak esélye sem volt. Ettől még persze jó program volt neki, addig sem unatkozott.

Monopólium: amikor már csak egyetlen szereplő maradt. Példa: Microsoft.

Milyen területen van monopolhelyzetben a MS?

Szerkesztve: 2023. 02. 03., p – 22:40

Semmi gond, az Applenek is mindig van valami kapzsi undorító húzása, de így legalább mindenki egy szintre került. Most már választhatom a mac-et is.

Az OPEC ezt csinálja évtizedek óta olaj ügyben.

AMD reszvenyeskent: koszi Mama Su, csak igy tovabb! addig kell fejni a piacot, amig csak lehet.

Őszintén, szerintem mindenki ezt csinálja. Egy bullshit, hogy a covid óta nem állt helyre sem a gyártás, sem a szállítás, sem a raktározás....

"Sose a gép a hülye."