elementary OS 7

Címkék

Megjelent az elementary OS 7-es kiadása. Bejelentés itt.

     

Hozzászólások

Neztem anno... A sajat appjaival (ami egy ilyen distronal sztm kardinalis kerdes) nem voltam megelegedve... Amugy a rendszer nem rossz.

Jó is (jó lenne), szép is. Itt ott azért esik-kel. Nem tökéletes még mindig. Vannak benne nagyon egység sugarú user-re szabott dolgok, amik tök jól vannak kivitelezve. Meg vannak picit furmányos dolgok is benne. Az MX-Linux még mindig a leg kézenfekvőbb rendszer a számomra.

A meghajtó (lemez) titkosítást pl. ez a disztró magyarázza el a legérthetőbben, a telepítőben. Röviden, tömören hogy miért jó ez "neked" (de nem erőlteti default a titkosítást). Aztán a háttérben csinál egy fura LVM-et, amihez az egyszeri user már nem tud hozzászagolni. Bár azt meg nem értem, hogy desktop disztró akar lenni. Akkor miért LVM-ezik, hiszen egy notiban, egy gépben a user-nek van egy nagy lemeze és csókolom.

Mind ezek mellet, dual bootban sem egyszerű telepíteni. Ha egy olyan Win környezet mellé akarnánk feltenni, ahol az /efi/boot számára csak a 100MB-os Win-es partíció van, ott meg fog állni a telepítő. Nem elég neki, nyílván van a telepítő szkripteben egy feltétel az adott partíció méretét illetően.
Innen Advanced módban kell menni, csinálni kell egy legalább 500MB-os efi/boot partíciót (igen, egy lemezen egy másik ilyen partíciót) és azt adni meg neki boot partíciónak. Csak hát ez itt már nem egység sugarú user-t feltételez.
Úgy igen, ha letúrjuk a Windowst és odaadjuk az egész lemezt neki.

Na, mondjuk az MX telepítője is "fúrmányos", ott nagyon könnyen el lehet "toszni" mindent.

Szóval én nézem erről az oldalról is és a másik oldalról is a disztrókat.

Azért használ LVM-et, mert egyszerre több partíciót is titkosít. Ezt lehetne ugyan LVM nélkül, de akkor minden partíciót külön kéne titkosítani, és bootkor vagy bejelentkezéskor be kéne veretni annyi jelszót, amennyi partíció van. Így, hogy LVM-mel van megoldva, így csak egy jelszót kér be, azzal nyitja az összes logikai kötetet, amik mögött azonos partíció van, az pedig kiterjed az egész lemezre.

Egyébként ha ez zavar, ajánlom az Arch-ot, kézi telepítéssel, úgy emlékszek, hogy te használod is. Ott úgy telepíted fel, ahogy akarod, ha nem akarsz LVM-et, akkor nem lesz, meg annyi partíciót csinálsz, amennyit csak akarsz. Akár még az archinstall is tudja, ami kicsit automatizálja.

Ez a baj ezekkel a nagyon kezdő disztrókkal, hogy mindent eldöntenek helyetted, már pedig flatpakkokat fogsz használni, már pedig LVM-et és GRUB-ot, ha kell, ha nem, meg elrejtik a rendszer működését, lebutítják a GUI-ját (pl. a beépített alkalmazásoknak csak általános nevei vannak: Web, Files, ahogy Gnome-on is). Lehet így is persze, de a Linuxnak pont az lenne a lényege, hogy moduláris, testre szabható, a saját rendszered tudod belőle kiépíteni, amibe nagy cégek meg bullshit emberek nem szólnak bele, hogy mit használj, mit nem, meg nem akarják a usert megvédeni saját magától.

A 100 megás EFI partíció viszont mindenképp kicsi két OS-nek. Egy alá elmenne, de ha több rendszer bootfájlai, kernelei is rajta vannak, akkor ott elég gyorsan fogy a hely, a MS hibája, hogy Windowsnál ilyen szűkre szabta az EFI partíciót. Nálam 200-500 mega között van az EFI, gépe, lemeze válogatja, hogy mennyi OS-nek hagyok helyet. Ez azzal is jár hogy pár száz mega pocsékba megy, de kit érdekel ez ma már, mikor sok száz gigás, meg több terás háttértárai vannak mindenkinek. Ezen nem érdemes spórolni, hogy 100-200 mega ide vagy oda, annyi nem fog múlni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Napi szinten hasznalom munkara es magan feladatokra is, mar az 5-os verzio ota. Nekem bejott, megtanultam egyutt elni a kisebb-nagyobb problemakkal, hianyosagokkal. Pl. meg mindig hianyzik a dist-upgrade. Leginkabb a stabilitas es az ertesitesi kozpont fogott meg, sosem maradok le egy teams vagy mail ertesitesrol, nem ugy mint az ubuntut hasznalo kollegaim. 

Kíváncsiságból kipróbáltam.

- a frissítéskezelő valami flatpak csomag frissítésével nem tudott mit kezdeni

- az appcenterben (ugyanaz mint Pop!_OS-ben) rákattintottam az Iroda szekcióra, és kilépett

Ugyanezek Pop!_OS alatt simán mennek. Még az a bizonyos faltpak csomag is simán frissült.

Kuka.

ps: Sokan a Machez hasonlítják, pedig szerintem a BeOS-hez/Haikuhoz jobban hasonlít. Ami ugye meg majdnem a Mac felülete lett, de inkább a NextStepet vették meg több pénzért. De ez már történelem.

[Falu.Me]==>[-][][X]

Daniel / Danielle Fore (mindenki döntse el maga hogy hívják ezt az embert) fejlesztői rendszere. A 0.1 verziótól kezdve a honosítottam a rendszert egészen addig míg kiderült, hogy Daniel valójában (állítása szerint) Danielle. Ekkor úgy döntöttem, nem támogatok egy olyan embert aki nem akarja elfogadni a született nemét. Egyébként az elementary koncepciója nem lenne rossz mivel azt az elvet vallják, hogy ami nem kerül be az Ubuntuba alapértelmezetten azt ők beteszik a rendszerbe. A Pantheon asztali környezet sem rossz megoldás.