43 éve jelent meg a Sinclair ZX80

Címkék

Hozzászólások

A te élményed vele az, hogy ...

trey @ gépház

Ilyenem nincs (még) de ZX Spectrum van! Imádni való kis gép! <3 

ZX81 volt havernak 1K alap változat bővítés nélkül. A játék betöltése úgy működött, hogy odatekertük a kazettát majd dörmögő hang bemondta "emberevő", utána csirip csirip majd egy négyzettel kellet menekülni egy négyzet elől :D Ha lett volna lé lóvéra akkor 16K bővítéssel invaders-et is lehetett volna tolni.

Katasztrófa volt a fólia billenytyűzet.

sudo mount -o ro /hup.hu

off: valaki össze tudná számolni, hogy 2022 évben hány olyan post volt, ami "éve jelent meg" vagy "éves"  bármi? Lehetne ez is egy post, hogy változnak ezek.

Vagy mégsem. Ezek segítenek felkészíteni a hupu népét a következő, Kínával folytatott háború következményeire. A nyugati világban újra ilyen számítógépeket fogunk használni, kábé erre képes a nyugati ipar. A Rapsberry Pi alapítvány hangzatos majd made in UK terveiből is csendben made in China lett. 

"All of the component inventory is in China, the whole global supply chain is set up to take components manufactured in factories in China, and send them to other factories in China, which assemble them into products and ship them to the west." 

"Board design work was carried out in Cambridge, and the foundation had hoped to manufacture the boards in England, but Eben Upton, director of the Raspberry Pi Foundation, said that the economics of the global supply chain made it all but impossible for the computer to be manufactured outside of China."

“Az ellenség keze betette a lábát”

A nyugati világban újra ilyen számítógépeket fogunk használni, kábé erre képes a nyugati ipar.

Ez aztán a magvas következtetés! -D

Biztosan azért szaladt meg ennyire, mert éppen egy "ilyen számítógépről" írogatsz.

A "nyugati ipar" - pl. a Videoton :-DDD -  már a 80-as években is Indiában gyártatott néhány terméket. Ugyanúgy, mint a DP. (Na, ez is egy cucialista cég!) Annyi különbséggel, hogy a DP már 10 évvel korábban is ott gyártatott. Szóval az utóbbi 50-60 évben semmi sem változott. Legfeljebb a kínai ipar fejlődött annyit, hogy a gépedben a passzív alkatrészek jó része is ott készült.

Az ok egyszerű: Szakszerű összeszerelés, alacsony rezsi és bérköltség,  és az alkatrészárak a fejlett nyugathoz képest 30% körül mozogtak. (No, akkor.)

Inkább tartsd szem előtt azt a műszaki-gazdasági tényt, hogy az költségek sokkal kisebbek lehetnek egy olyan országban, ahol a korrupt vezetőket ... kivégzik.

Én 81-ben ZX81-gyel kezdtem, osztálytárs apjának volt egy ZX80 gépe otthon, munkára ha jól emlékszem, hát persze hogy nem engedtek oda minket, csak néztük a gépet, mint egy bálványt. ZX81-en a 3D monster maze volt a kedvenc. A repülőgép szimulátor csodájára jártunk. Mai szemmel ezek már nevetségesek, de akkor nagy szám volt. Főként a vasfüggöny mögött.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

Szerkesztve: 2023. 01. 30., h – 19:57

83-ban apám főnöke vett egy ZX81-et, de nem az összeszereltet, hanem a zacskós, "rakd össze magadnak" változatot. Persze nem tudta összerakni, ezért odaadta apámnak, hogy csináljon vele valamit. Hazahozta, összeraktuk, aztán kb. két évig azt gyűrtem, utána váltottam TVC-re.

Kezdetben még magnó se volt mellé, csak egy füzetben leírt kódok, amit begépeltünk játék előtt :)

egy haverom egyetemista bátyja - nagy kabát belső zsebében hozta Londonból. Mi gyerekek a válla fölött nézhettük..

Amikor megjelent a a ZXSpectrum írtam a cégnek, hogy szeretnék vásárolni - hol lakom stb.. Persze nem tudtam angolul szótározás volt, végül újra írta az ismerős.

Kaptam választ amiben az állt, hogy nincs export-import megállapodásuk Magyarországgal így nem tudnak eladni nekem és maga Sir Clive Sinclair írta alá - nagyon sokáig meg volt a levél..

Annyira rákaptam, a levelezésre (anyám munkahelyén volt írógép) írtam AKAI-nak, Pioneernek, BMW-nek, Hondának - azon a nyáron minden héten jött A4 méretű nagy boríték valami szép színes prospektussal, kísérő levéllel a marketing osztálytól.

For Whites Only meeting room!

Ez inkább csak egy demo, használni nem sok mindenre lehetett az 1K ram-jával, amiből a videomemória is sokat elvesz. Persze úttörő, meg minden, de nagyon sufnituning megoldások vannak benne. Pl. a processzor vezérli a video kimenetet, jól lerontva a teljesítményt. Az ún. billentyűzetről, meg a hangjáról ne is beszéljünk. Állítólag a gyártás minősége, és az alkatrészellátás sem volt az igazi. De legalább olcsó volt. Azt az egyet nem értem, hogy ez miért számított annyit nyugaton, amikor pár évvel később, nálunk egy plus4-et bárki meg tudott venni, és a c64 sem volt nagyon ritka.
Az egész sinclair történettel inkább az a gond, hogy megmaradt ez a hozzáállás, és drágábban is ugyanezeket az ótvar megoldásokat nyomták. Kb. ekkor jelent meg a vic-20, és két évre rá a c64. Drágábbak voltak, de megfizethetők, és azok legalább rendes gépek.
Bár persze meg kell hagyni, a semminél ezerszer jobb. Nekem az iskolai szakkörön akkoriban egy PTK-1050 jutott, és annak is örültem.

ja, én sem értem az embereket, abban az időben az USA-ban 1200 dodó körül indult egy Apple II Plus, szóval tök h.ly. volt az a pár tízezer ember, aki megvette, meg azok is, akik korábban képesek voltak 40 fontot adni Sinclairéknek egy MK 14-ért...

értsd: ha már egy VIC-20 drágább, de persze jobb, akkor ahhoz képest mi tartotta vissza az embert, hogy ne vegyen egy még jobbat, drágábban?

Akkori Font és Dollár nem a mai és ott és akkor sem volt kolbászból a kerítés, ahogy a kedves vezetőink ma is hangoztatják, valamint az Amstrad Sinclair összeborulás a zsák a foltját.

Techmoannak volt egy videója Amstrad kamuhifiről, hogy a távolkeleti szutyok behurcolásának és drágán, de a konkurenseknél éppen olcsóbban életérzésnek volt nagy úttörője :)

Mondjuk a következő, ZX 81-esnek már 8 kilobyte ROM-ja és lebegőpontos műveletei is voltak, azt már simán lehetett pl. nemlineáris vagy akár differenciálegyenletek megoldására, optimalizálásra, stb. használni. De olyanokat ismerek is, akik  ZX Spectrum-mal (48 K, és még mindig kb. 200 USD a C64 600 USD árához képest) mérést vezéreltek, írtak rá számlázóprogramot, stb. És akkoriban 600 dolcsi nem volt kis pénz. Pláne nem, ha a valutakeretedből kellett volna összespórolni.

Szerkesztve: 2023. 01. 30., h – 21:25

Szerintem a ZX 81 volt az ismertebb. Annak kapcsán emlékszem, hogy a külső 16KB RAM bővítéssel ment rajta repülő szimulátor. Ja és 64*48 pontos karakter alapú grafika. Ez úgy jött ki, a 32*24 karakteres kijelzőn egy karakter volt 4 blokkra bontva, és annak összes lehetséges kombinációja szerepelt a karakter készletben amivel "rajzolni" lehetett. 

Ja és még arra is emlékszem, hogy a z80 kódtáblában a RET kódja C9 volt.

nekem is kimaradt a ZX 80, a 81-gyel "találkoztam" először, osztálytárs főiskolás bátyjánál láttam, és teljesen ledöbbentem, hogy még korlátozott képességű sakk programot is írt rá valaki 1 KB alatt (ok, eléggé korlátozott volt, mert pld. sáncolást, gyalogátváltozást, en passant-ot nem tudott, és az első kettő szerintem a "műkedvelő" sakkban is nagyon gyakori),

Erről nekem (kinézetre) a Primo jut eszembe, amit középiskolai kollégiumban valami szekrény mélyén találtunk a rendszerváltoztatás környékén. Spectrumom volt. Mire beleástam volna magam az assembly részébe, eljött az IBM PC korszak és Norton könyvei meg a vírusok.

Kb évfordulós lehet a HT 1080Z is, amivel még kezdtünk középsuliban, pedig általánosban Commodore 16, +4 volt és odaülhettem egy (IBM?) XT elé is.

Aztán elég gyorsan mindenhol XT lett és (1-2) AT.

A 80-as évek elején láttam egy Múzeum körúti antikvárium kirakatában egy ZX81-et, tápegységgel, élcsatlakozós memóriával (pár kB) és hőnyomtatóval. Így együtt adták 70.000,- Ft-ért. Akkoriban kb. 3000 volt a havi bérem.

:(

Nem volt vele tapasztalatom, Commodore-t használtam.

ZX81-e volt egy kollégámnak, 1 kB RAM-mal. Jumperrel lehetett megmondani a gépnek, hogy 1 vagy 2 kB van benne, fizikailag mindkettőt tudta volna. próbaképp átkötötte 2k-ra, és elkezdte tölteni a memóriát, kíváncsi volt, mit csinál, ha betelik. A képernyőt már teleírta, a gép még nem döglött meg, pedig az 1K-n már túl volt. Akkor megnézte a memóriachip típusát katalógusból, az 2K-s memória volt. Persze lehet, hogy a Sinclairek megszokott módján egy részben hibás 2K-s chipet tettek az 1K-s gépbe (16k-s Spectrumok jellemzően selejtes RAM-okból voltak összerakva, úgy kötve, hogy a jó tartományra essen a használható RAM)

Azt a srác felbővítette házilag 16K-sra, akkor összeeresztettük a sakkprogramját a C64-es sakkprogrammal (már nem emlékszem a nevére), az egyiken kiválasztottuk a világost, a másikon a sötétet, és így az egyik lépését bevittük a másikba és viszont. Nem lett végeredmény, egy idő után a ZX81 lefagyott :)