Mi a pénz? Elon megmondja ...

Hozzászólások

Na, tud ez a kópé értelmeseket is mondani! :)

Egy szó maradt ki a mondat végéről: a matematikában.

A pénzről lehet vitatkozni, de ilyen formában inkább a társadalomtudományokhoz tartozik. Ott pedig semmi sem egzakt. Az pedig nem tűnik fel, hogy Elon nem is a definícióját adta meg a pénznek? De nem baj, osszuk ki! Twitter óta én se bírom a csávó stílusát, ettől még közel jó pár ország közül válogathatna, ha meg akarna egyet venni (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_total_wealth). Mondjuk Szlovénia nem is egy rossz célpont.

Ha meg nem kérdőjelezzük meg őket, akkor egy idő után fejlődni. Ráadásul a gazdaság egyáltalán nem egy egzakt tudomány, és a pénz definíciója max annyira gránit szilárd, mint az alkotmányunk.

Arról nem beszélve, hogy aki szerint neki itt a célja a pénz definíciója volt, az nem értette mit mondott. Az sarki kocsmából is kidobnák, ha ezzel jönne Füttyögős Bandi koncert közben, az is pont annyira releváns, mint a vizsga kérdés. 

A legnagyobb bukó véleménye mit sem számít :D

sudo mount -o ro /hup.hu

Én a legutolsó mozgásra gondoltam.

Pontosan erre utaltam. Hogy lövésed nincs arról, hogy hogyan működik a pénzügyi világ, a tőzsde. Musk volt már néhányszor csődközeli állapotban. Utána meg ő lett a világ leggazdagabb embere. Ez a hektikusság együtt jár azzal a kockázati befektetéseivel, amikben jelen van.

trey @ gépház

Nem vesztette el, hanem a részvényeinek értéke változott. Akkor veszti el, ha azon az árfolyamon eladja, azaz realizálja a veszteséget. Ugyanez vonatkozik a fordított hírre, hogy mekkorát nyert épp, mert nem nyert, mert nem realizálta (és ha mindent eladna, akkor leesne a részvénye értéke). E mellett pl. a Tesla mint cég már rendelkezik egy relatív valós piaci értékkel, mert valós terméket gyárt.

A Tesla részvények 2022 júliusától 300USD körülről szaladtak le a 2023 január eleji USD 110 körülre, és most már USD 180 körül jár. Gondolom ez kiemelt példa a vagyonából, portfóliójából, még nem kell gyűjtést szervezni neki valszin. :)

A SpaceX értékét pedig valszin nehéz beleszámolni, mert nem tőzsdei cég. Szóval senkinél se mérvadóak ezek a clickbait, szenzációhajhász cikkek, hogy ha esik a részvényárfolyam mennyit veszít, vagy fordított esetben húha mennyit nyert.

A "haladó" helyeken már plsql és JavaEE van. :)

Szerkesztve: 2023. 01. 30., h – 15:06
 

Funfact:

1, the U.S. Treasury Department reported that the U.S. gross national debt surpassed $30 trillion for the first time, a figure that's incomprehensible at the best of times, let alone when many Americans are still dealing with the economic impact of the coronavirus pandemic.

trey @ gépház