[POL?] Jó akkumulátorgyár :)

Van a rossz akkumulátorgyár és a jó. Íme egy példa mitől lesz jó. Attól lesz jó, hogy ez balon tetszik, mert nem a jobboldal csinálja.

https://www.youtube.com/watch?v=7KuEWwCPAZQ

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 01. 29., v – 12:08

A debreceni akkugyár az energiaválságot, - és a hosszan tartó háborús jövőt, - figyelembe véve, a lehető legjobb beruházás. Akkukra a világon mindenütt szükség lesz, legyen a gyár a lehető legközelebb. (Már termelnie kéne, nem pedig vitatkozni rajta.)

Egyébként egy jó cikk:

https://www.klimarealista.hu/hogyan-teremtette-meg-larry-fink-blackrock-vezeto-a-globalis-energiavalsagot/

Még valami.., a "baloldal" minden olyan döntést megkérdőjelez, harcol ellene minden lehetséges fórum igénybevételével, amely nem az őt támogató tőkés körök hatalom-átvételének kedvez. (A "BlackRock" akkugyári beruházása természetesen nem lenne probléma.)

Ennyi!

Már van egy sikeres akkumulátorgyárunk Gödön, ahol a hatóság elfelejtette rendesen monitorozni a talaj összetételét. Aztán kiderült.

Nem örülök, hogy a ballibek rontják az események hitelét a valódi kritikus hangokkal szemben.

Ezek. A gyárnak beton az alja és a gyár alatt akar mérni. Az esőelvezetőknél meg nem akar mérni. Az újságíró efy kiválókönyvtárszakos, nem vízügyi szakember.

Debrecenben tegnap kb 60 ember hőzöngött, a fele dunántúli.

Azért, mert néhány bolondot megetetnek a balos újságírók, még nem lesz igaz.

 

A BMW gyár évi 150.000 kocsit fog gyártani, amihez évente kb 450.000-500.000 köbméter víz kell, plusz a bmw is akar akkugyárat.

De a Bmw nem fog szennyezni, mert

Debrecenben már a tavalyi bejelentés óta él a felháborodás a beruházás miatt de ennek országos visszhangja csak a botrányos közmeghallgatások után lett. Egyrészt van egy aggodalom a vízkészlet miatt (ez mondjuk országos probléma is) mert amikor az egyszeri ember azt látja, hogy a város környéki mintegy féltucatnyi tó  - kisebb megszakításokkal - több évtizede kiszáradt állapotban van, akkor azt gondolja, hogy kevés a víz. Ha pedig kevés a víz akkor nem okos dolog ide egy hatalmas akkumulátorgyárat építeni.  Másrészt meg a városban hallani sem akarnak arról, hogy beköltözzön a településre vagy a környékére 9000, senki sem tudja honnan érkező olcsó munkaerő. Harmadrészt nehéz azt hinni, hogy ez a  gyár nem fog maradandó környezeti károkat okozni. Ezen felül jó néhány komoly cég (Thyssenkrupp, Krones, Continental, Semcorp stb.) nyitott itt üzemet az utóbbi években mert a város a nemzetközi reptér, a jó infrastruktúra, az egyetemek, az olcsóbb munkabérek stb. miatt vonzó a multiknak, ebből kifolyólag nem fog kétségbeesni senki ha a CATL gyárépítése nem itt valósul meg.

Jó dolog ez, mert kell a világnak. Viszont vannak feltételek:

  1. erős és határozott környezetvédelmi hatóság, amely nincs alárendelve semmi más érdeknek:
        * ebből a szempontból is tervezni a telephelyét
        * határozott normák, ezek betartatása, visszatartó szankciók előre való rögzítése, nagy összegű kárelhárítás-biztosítások
        * betartatáshoz megfelelő alaposságú, független külső hatósági ellenőrzés, megalkuvás nélkül
        * letétben egy nagyobb pénzügyi alap arra, hogy a gyár működésének befejeződése után a rekultiváció is ténylegesen megtörténjen.
  2. környéken élők ingatlanait ne értéktelenítse el, életterüket csak indokolt mértékig minimálisan rontsa

Környezetvédelmi aggályok valósak. Felénk a "húdehelyreállítjukavégén" ígérgetések ellenére a szénbánya és bauxitbánya terén maradt hátra sok csúnyaság. Külszíni fejtés a települések egykor szép és művelhető határában csúnya tájsebeket hagytak, a szép mezők és lejtős, termőtalajjal fedett domboldalak helyett "holdbéli táj" maradt, mivel a végén a gyors levonulás során a rekultiváció csak csekély mértékben teljesült.

Itt is az aggályos az, hogy egy esetleges erős talajszennyezés után a vállalat szépen becsukja kapuit és "nincs itt semmi látnivaló". Csak hát a fizika nem így gondolja, a talajvíz teszi a dolgát.
A gyár vízszükségletének biztosítása is környezetvédelmi tervezést igényelne. Állítólag a komáromi akkumulátorgyár a tisztított Duna víz helyett úgy néz ki, hogy a vértesi ásványvíz bázisból fog rengeteg vizet használni. A vértesi ásványvízből még sok van, de ez az unokáinknak, dédunokáinknak is jól jönne, ha hagynánk számukra és nem gépesítés céljára "itatnánk el".
 

Az a baj mindenki a becsődölt elhagyott kommunista gyárakra asszociál. 

Akinek jelenleg gyára van, azokhoz az összes hatóság egymásnak adja a kilincset. Továbbá a lakossági bejelentések is rendszeresek. Az utolsó 20 évben keletkezett hibát nehezen találna bárki is, és itt arra gondolok, hogy amit az utolsó 20 évben építettek, nem az ezeréves örökségekre, lásd vörösiszap .

Nemcsak a kommunista gyárak tudtak ilyen pusztulatot maguk mögött hagyni, a kaptialista gyárak is (Bhopal jutott hirtelen eszembe), ha a hatóságok nem állnak sarkukra. Nem a kommunizmuson múlt itt sem a dolog, hanem azon a felfogáson, hogy a "gyár" mindennél fontosabb.

"Akinek jelenleg gyára van, azokhoz az összes hatóság egymásnak adja a kilincset." - ugye ez ellen találták ki a "Nemzetstratégiai szempontból kiemelt" besorolást, mint univerzális, minden hatósági felügyelet alól felmentő jokerkártyát.

Nyilván a kínai beruházó pontosan azért hozzánk jött, mert 1. vámunión belülre kell hozni a termelést, hogy EU piachoz hozzáférhessen 2. eközben azért az EU-s környezetvédelmi szabályokat és munkavállalói jogokat olyan nagyon ne kelljen betartani, mert akkor nem éri meg. Nyilván "így" könnyű befektetőket idecsábítani.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nem hinném, hogy a dolognak bármi köze lenne az oldalakhoz. Persze te tudod, mert te választod ki magad számára az oldalakat.

Amit én látok a videón egy PoC project látható, amit azért én nem hívnék "akkumulátor gyárnak". 

Számomra nem ismert ez a videón látható megvalósítás, nem tudni mekkora energiasűrűséget milyen áron milyen tartóssággal és mekkora energia kivételi kapacitással kínál.  Neked biztos több infód van, ha már posztot csináltál róla. 

Szóval milyen relevanciája van egy "általánosan ismeretlen" PoC fázisban lévő technológiának a most Magyarországon politikai alapon áttolni kívánt gyárakhoz?

Akkumulátor gyártás != politikai alapon eldöntött akkumulátor gyár beruházás

Mindenki tudja, hogy akkumulátorokra szükség van, földből egyelőre nem nőnek ki, ergo mesterségesen kell előállítani ezeket. Ezt a köznyelv akkumulátor gyártásnak hívja.

Segítek mi a gond itt. A következőek adottak.

1, Van egy kormányunk amit egy olyan párt ad amely lépten-nyomon azt hirdeti, hogy számára az emberek a fontosak. Teszi ezt úgy hogy (szóban) állandó háborúban áll mindenkivel (acsarkodó pincsi analógia)

2, Van egy akkumulátor gyár beruházás, amelyet felülről vezérelve eldöntöttek az emberek bevonása nélkül (aka csak szóban fontosak). Emellett kiderült, hogy az összes ígéret ami eddig elhangzott hasonló beruházásnál nem lett betartva, vagy el lett mismásolva, így előnyt nem igazán ad a helyieknek.

3, Egy specifikus helyszínt tekintve (Debrecen) műszaki szemmel is mellényúlásnak látszik.

Te meg felhoztál egy PoC projektet (nem akku gyárat) ellenpéldaként, mert úgy gondolod a videó tartalmaz minden (ezek szerint számodra mérgező) hívószót. 

Így?

Szerkesztve: 2023. 01. 30., h – 08:51

A miházunkat lebalozni :D:D:D

Amúgy ha a gödi helyzetnek csak a fele igaz,akkor mit várhatunk itt a megyénkben? Vannak már jól elszennyezett területeink, pl Budapesten is van pár vegyi mocsár, vigyék oda, ott már csak javítani fog a helyzeten :)

Érdekes képzavarnak érzem a lberális piacgazdaság beszabályozását kommunizmusnak hívni, mintha nem a szabad piac lenne a szélsőséges állapot történelmi távlatokban nézve. Nagyon olcsó retorika ez a komcsizás meg nácizás.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Csak mert nem hallottad őket megnyilvánulni 1990 előtt.

Akkor -- érdekes módon -- még úgy ,,küzdöttek'' az őket elnyomó rendszer ellen, hogy volt aki MSZMP vagy KISZ tag is volt...

;-)

"Share what you know. Learn what you don't."

De az ugye megvan, hogy (közhiedelemmel ellentétben) nem volt kötelező párttagnak lenni?

Igen, természetesen ezzel lemondtál bizonyos (mondjuk ki: tisztességtelen) társadalmi előnyökről, viszont a gerinced egyenes maradt.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ez most nekik az új Paks 2.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2023. 01. 30., h – 16:02

Én ezt úgy látom, a hazai jelenleg vezető elit fantáziát lát valamiben, amivel pénzt lehet keresni. A ezen elit érdekeivel ellentétes konkurencia, és azok által kilóra megvett ügynökei azonnal kikezdik, és "háborút" folytatnak a média segítségével, a közvélemény egy érdekviszonyokról sehogyan (sőt semmiről,) sem tájékozott részét megnyerve magának.

Csak a Magyarországon szokásos elv: "dögöljön mindenki más is, ha én nem keresek rajta." (Illetve, ha pont azon keresek ha ellehetetlenítem.)

Egyébként meg, nem egyszerű felelősséget érezni a "holnapután is dolgozni akarók" munkahelyei iránt. (A ballib oldal nem is vádolható ezzel egy kicsit sem.., - ismerve a rendszerváltás óta folytatott tevékenységét.)

Az akkugyárnak tuti lesz vize. Nem értem az aggodalmat. A CBA-ban lesz palackos.
Kamu hírek, hogy a vízvevő helyek vízszintje több métert esett az elmúlt 20 évben.
Búzát hozatunk majd az Ukránoktól. (pfuj)  A föld az koszos, meg nem modern.

Én mindent elhiszek a fidesznek. Eddig sosem csalódtam bennük.

Van délkelet-MO. is, ha Debrecen nem igényli. Dél-Alföld kb végig betelepitheto. Somogy is elbirja, de Tolna, Baranya is. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)