Ha nem működik a kábel akkor használjon wifit

Sziasztok!

Van egy 3 lakásos családi ház. Van egy telekom kábelmodem, mind a 3 lakásban egy iptv set-top-box. A kábelmodemből megy egy UTP kábel minden lakásba. Az egyik lakással van a gond, megy oda egy utp kábel, de valószínűleg hibás, pedig falban megy, néha hetente pár percig nem működik. Nem közvetlen az iptv set-top-box-ba megy a kábel, hanem van közötte egy tp link ax10 router, és onnan megy számítógépbe is meg a set-top-box-ba.

Az lenne a kérdésem, hogy ha mondjuk beiktatunk például egy openwrt routert, akkor lehetne-e azt beállítani, hogy ap kliens módban rácsatlakozna egy másik lakás wifijére és akkor amíg nem jó a kábel, addig wifiről adná tovább a netet az iptv set-top box-nak. Tehát úgy szeretném, hogy ne akadjon meg a kép amikor elmegy a net, hanem rögtön átváltson wifire. A set-top-box-on csak kábel van, nincs wifi. És a másik kérdés hogy hogyan.

Köszönöm

Hozzászólások

3 lakásos családi ház, az felénk társasház.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

A hibat detektalni kell, aztan atvaltani wifire, ez mind ido, es nem hiszem, hogy a valtas csomagvesztes nelkul megtortenne. Lehet, hogy van erre valo eszkoz, de en nem ismerek ilyet.

En inkabb megjavitanam a hibas kabelt. Meg az is lehet, hogy nem a kabel hibas, hanem valamelyik vegen a csatlakozo.

Neha, hetente par percig nem mukodik? Lehet, hogy fut mellette egy erosaramu kabel, ami csak neha el? Peldaul csengo, vagy lepcsohaz vilagitas altetrnativ kabele, vagy elektromos kapu, ilyenekre gondolok, amik idonkent megszorjak halozati brummal az UTP kabelt nehany meter kozos szakaszon.

Volt munkahelyemen volt ilyen problema, egy biztonsagi eszkoz tapegysege amikor nagyobb aramot vett fel az eszkoz, akkor a hozza vezeto drot (amit a szaki berakott az UTP-s kabelcsatornaba, mert neki minden drot drot) nem tudom, hogy mit tett, de olyankor leszakadtak a kliensek a folyoson. Tapegyseg csere, meg a kabel masik csatornaba rakasa utan a hiba megszunt.

Tudom, nem ezt kerdezted, de szerintem ez is egy lehetoseg a problema megoldasara, nem csak az automata valtas.

IPTV általában multicast, azt meg problémásan lehet wifin átlőni.

Egyébként a hibás kábel nem onnan ismerkszik meg, hogy néha hetente pár percig nem működik. Ahhoz, hogy ezt kizárd:

- Dugj rá egy linuxos gépet a router helyett a hibás kábelre és speedtest után a ifconfig kimeneten a dropped countereket ellenőrizd.

- Force-old a 100 mbitet, mert akkor kevesebb ért használ, hátha attól megjavul

Jó lenne routert is cserélni, hátha azzal van a gond.

De legjobban akkor jársz a szakember kiméri a hibás kábelt, és amennyiben csőben fut, akkor kicserélteted vele. Minden más megoldás végtelen szíváshalmazt fog eredményezni.

Akkor mégegy probléma. Tegyük fel hogy a kábelt kicserélem és működni fog. Viszont mivel egy másik lakás villanyóráján van rajta a switch és a kábelmodem (villanyórát érdekes adtak külön minden lakáshoz), ezért ha ott nincs éppen áram, mert most pl. hibás a sütő és ha bekapcsoljuk akkor leveri a biztosítékot, tehát lehetséges hogy nem is az utp kábel a hibás, hanem ez a probléma hogy nincs áram néha. De tegyük fel erre is kéne megoldás, a szünetmentes nem megoldás, mert nincs hely neki. Meg előfordul hogy szerelni kell valamit és arra az időre ki kell húzni a kábelt. Akkor is jó lenne ha wifire váltana.

Vagy esetleg olyat lehet hogy wifi ap kliens módban, abból jön egy utp kábel, és a másik meg a falból, a kábelmodemtől. És az openwrt routernek csak a két utp kábel közül kell választania, ha az egyiken elmegy a net akkor átvált a másikra.

Vagy megcsinálni hogy az iptv az mindig wifiről menjen. 

Ezt nem telkesen értem. Ha a kábelmodem a másik lakás óráján van, ami rendszeresen leverődik és szünetmentes se tehető a kábelmodem alá, akkor nem mindegy, hogy WiFin nem éri el a kliens az áramszünet miatt épp nem műlödő kábelmodemet, vagy vezetéken?

IPTV-t WiFin elérni egyébként is erősen ellenjavallt.

Szerkesztve: 2023. 01. 30., h – 10:22

Ezek tipikusan azok a fajta szopások, amikre nem tudsz annyi pénzt kifizetni egy embernek se, hogy helyetted rájöjjön mi a szar. Ha meg Te már rájöttél, és az embernek nem kell gondolkodnia, akkor már szívesen kijönnek megcsinálni a favágó részét a hibajavításnak sok pénzért.

Amúgy ilyen esetre nem jobb volna optikát áthúzni? Kültéri kivitel sem megfizethetetlen, és ezt aztán nem fogja basztatni semmilyen elektromos zavar.

Szerkesztve: 2023. 01. 30., h – 09:28

Kábel két végét megnézni, hogy jó-e. Esetleg kábel tesztelővel megnézni sérült-e máshol.

Ha a központi rotertől jön hozzád egy kábel és arra tettél még routert, akkor ott megnézni, nem az okoz-e gondot. Valami trükk lehet ott is, mert szerintem a multicastos kábeltévé nem menne ha natolod. Nem úgy van bekonfigurálva, hogy a tp link ax10 az access pointként menjen és a lan portjára van dugva minden, a wan-ra semmi? Ha esetleg a routeddel lenne gond, akkor egy switchet tehetsz elé, hogy azon át ágazzon le az stb és a te routered felé a forgalom, azt hiszem talán a multicast átmegy így. 

De az, hogy abban sem vagy biztos, hogy nem áramszünet miatt szakad -e meg a tévé, azért nem egyszerű. A wifi pedig jellemzően nem barátja a multicastnak.

Ha jól sejtem ez egy albérlet, ahol több részben van kiadva a hely. Ha a felszerelés a tulajé, akkor őt érdemes megkérdezni.

Mit jelent, hogy nem működik pár percig? Csak a TV áll meg, vagy a net is? A link lemegy ilyenkor a TP-LINK router-en?

Amit amúgy szeretnél az failover, a kábelt kiváltandó a Wi-Fi, de szerintem ezen az IPTV forgalma nem fog átmenni, főleg akkor, ha a túloldali Wi-Fi feladó a Telekom-os HGW.

TheAdam

Kurvára pipa lennék, ha az én wifi sávszélem rovására failovereznél, amikor a szomszédban elmegy a net.

Azt a tplink-et megpróbálnám kivenni onnan. Túl sokszor szopattak már meg kritikus helyre betett soho eszközök. Ahogy fentebb írta valaki, menjen a helyére inkább egy switch, és arra a tplink ap-ként konfigurálva, ha szükség van rá.

Ha a TP-link csinál egy dupla NAT-ot, akkor van benne egy IGMP proxy ami rengeteg szívást tud csinálni. Kéne oda egy normális IGMP snooping képes switch, arra a boxok és mögé a saját router meg ami kell. 

Az IPTV (különösen az új androidos) pedig hajlamos random is lemerevedni, nehogy az legyen, hogy a hálózat okés, csak maga a szolgáltatás szar és ebből van félreértés. Nálunk optika és kábel minden, de napi szinten fagy meg csak az iptv adás teljesen random, hogy melyik boxon. Szóval lehet, hogy nem is azon a helyen van probléma.