Ma van az adatvédelem nemzetközi napja

Az Európa Tanács (ET) kezdeményezésére 2007-ben, az ET adatvédelmi konvenciója elfogadásának 25. évfordulóján rendezték meg először az Európai Bizottság támogatásával.

Az a felismerés hívta életre, hogy az állampolgárok nem ismerik eléggé az adatvédelemhez kapcsolódó jogaikat, érdekeiket nem merik és nem tudják megvédeni, csendes beletörődéssel tűrnek lényegében minden jogsértő adatkezelést. Az adatvédelem napjának fő célja, hogy az emberek érdeklődjenek az adatvédelmi ismeretek iránt, keressék a lehetőséget ezek megvitatására. Magyarországon 1992-ben alkottak törvényt a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról, s az adatvédelmi biztos (ombudsman) intézménye 1995 júliusától működik.

Hozzászólások

Az osztrák adatvédelem dicsérete:

Ausztria szinte teljes lakosságának adatait árulta egy hacker

Neveket, címeket és születési dátumokat sikerült szereznie egy felhős adatbázisból.

A német szövetségi rendőrség most hozta nyilvánosságra, hogy tavaly novemberben sikerült letartóztatni egy holland kiberbűnözőt, aki feltehetően Ausztria majdnem teljes lakosságának adataihoz hozzáfért, köztük az állampolgárok teljes neve mellett a lakcímekhez és születési dátumukhoz. A hacker 2020 májusában kínálta eladásra az impozáns csomagot egy online fórumon, ami a rendőrség vizsgálata alapján közel kilencmillió adathalmazt tartalmazott, ez annak fényében aggasztó, hogy Ausztria lakossága 9,1 millió fő.

Az elkövető már nem volt ismeretlen a hatóságok számára, korábban Olaszország, Hollandia, Kolumbia lakosairól is szerzett információkat, amelyekkel szintén kereskedni próbált.

[...]

#nyugatonmindenjobb

trey @ gépház

Szerkesztve: 2023. 01. 28., szo – 16:08

Hiába, ha nincs jól megoldva a végrehajtás. Egy csomó időt kell beleölni, kapsz egy bullshit választ, de semmiféle jogkövetkezménye nem lesz az adatvédelmi jogsértésnek, netán kártérítés, bármi. Annak megint semmi értelme, hogy az ember a jogászokat fizesse, s veszteséges legyen az ügy amúgy sértettként.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Meg a Lego világnapja is ma van! :)

I don't need to "get a life". I'm a gamer, I have lots of lives!

És események is voltak ezen a napon. Végülis minden 365 rekesz egyikébe szórható be, kivéve a szökőnapos eseményt.

1986. január 28. A Challenger űrrepülőgép 1 perc 13 másodperccel a fellövése után felrobban.
1989. január 28. A Kossuth Rádióban elhangzik Pozsgay Imre bejelentése, hogy 1956 népfelkelésnek tekinthető, ezzel megkérdőjelezi a Kádár-rendszer létjogosultságát, mely az "ellenforradalom" koncepcióján alapult.

Én az adataimat titkosítását a LUKS-ra bízom, nyilvános hozzászólásaimat elengedem adatbiztonsági szempontból DE megválogatom! Nem használok "közösségi médiát" idézőjelben mert az egy adatrabló FOS!!!

Persze, hogy nem jelzi, mert van értelme: megyek, tálba öntöm, aztán meg válogatom a rizst. Ellenben, ha az igekötő az ige előtt áll, akkor egybeírjuk az igével. Én egyébként a határozószavas alakokat szúrom el rendre... :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nyelvtanból, helyesírásból, fogalmazásból mindig 5-ös voltam :) typo. Typo, (vessző) de jól mondod, (vessző) úgy van.

Már nem tudom javítani mert hozzá szoltál hozzászóltál

meg válogatom megválogatom

Én az adataimat titkosítását a LUKS-ra bízom

elengedem adatbiztonsági szempontból, (vessző) DE megválogatom!

Nem használok "közösségi médiát" - idézőjelben - (kötőjel vagy zárójel), (vessző) mert az egy adatrabló FOS!!!

Téged átvertek az iskolában, vagy rengeteget felejtettél.