KDE Plasma 5.27 Beta

Címkék

Megjelent a KDE Plasma 5.27 desktop béta kiadása. Bepillantást nyújt abba, hogy mi várható februárban (a végleges kiadáskor), tesztelheted, hogy hiba 🪳 nélkül fut-e nálad valamint segíthetsz a fejlesztőknek a finomítani a funkciókon és a kódon.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Szomorú vagyok hogy senki sem kérdezi már meg a hagyományos kérdésünket.

Szerkesztve: 2023. 01. 24., k – 09:39

Mindegyiket addig faragják, amíg használhatatlan nem lesz! Szinte mindegyik asztali környezet erre a sorsra jut. Nem érte minek kell újra meg újra feltalálni a meleg vizet.

Mit bonyolít túl konkrétan? Még menu editor is van, pontosan annyit látok belőle amennyit akarok, manapság meg a plasma szinte azonos memóriát zabál mint egy xfce. A kdeconnect meg hasonlók használata sem kötelező, akár el is távolíthatóak, pl. nekem sincs okostelefonom.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Mekkora fless volt ezt használni Linuxon, egy teljesen használható környezetet ad az alap utilitykkal együtt, aztán ahogy jöttek a modulárisan beépülő elemek, pl web-böngésző vagy bármilyen alkalmazás GUI-ja konquerorba beágyazva, az már űrtechnológia volt. 

A hatása se semmi, ma a böngészők (minusz Firefox) mind a KHTML-re épülnek.

Ami kár volt, hogy a QT és a GNU/Linux licensz közti eltérés miatt kötelező volt alternatívákat fejleszteni, így a bash-sal (és a hozzátartozó GNU utilitykkal) ellentétben nem válhatott belőle egy "alapértelmezett" grafikus shell. 

A SteamOS miatt tértem vissza a KDE-re sok-sok év GNOME (+Windows Exporer és Aqua) használat után. Azt kell, hogy mondjam, hogy teljesen használható, kézreáll, nekem kicsit túl sok benne a mozgó elem, de a másik végletnél, a GNOME-nál így is sokkal jobb. Jobbat tett volna a Linuxnak, ha az elejétől fogva egy fő DE van, és nem megy sok programozó-évszázadnyi erőfeszítés ugyanazoknak az alegységeknek a huszonöt párhuzamos implementációjára. Félre ne értsen senki, nem baj az, ha van más filemanager is, alternatívaként, de hogy mindenből kötelező sajátot fejleszteni, és bármi nem tetszik, akkor az egészet forkolni, annak nem látom sok előnyét. 

Nekem ez a KDE valahogy mindig túl sok. Az egyszerű, tiszta dolgokat jobban kedvelem. A Pop (Gnome) Shell-t mintha nekem találták volna ki.

[Falu.Me]==>[-][][X]

Nem nagyon akarják érteni fentebb sem... Az ember ránéz és olyan: szanaszét, zajos érzésem támad. Sajnos a GNOME meg a másik véglet felé halad rohamos léptekben. Alapból én is GNOME párti vagyok, de lassan úgy néz ki, mintha vakok és gyengénlátóknak csinálnák :-D Bazinagy lekerekített elemek, üres helyek tátonganak mindenhol.

A másik: nem akarom konfigurálni, feltelepítem és használni akarom.

Tehát neked a default KDE nem felel meg. Nem akarod konfigurálni. Igen, de itt tudod és olyanra állítod be (megjelnés, ikonok, témák, megjelenítendő elemek, stb.), amilyenre szeretnéd szemben azzal, hogy nézed az apple-től "ellesett" hatalmas lekerekített ikonokat, melyeknek a kezeléséhez is plugin kell. Legyen egy köztes állapot -> csak WM-et kell használni, ami legyen mondjuk egy default ICEWM. :)

Ja, ezek mind jók, sokkal jobban ajánlom őket, mint a KDE-t. Amik jók még: Openbox, Fluxbox, nscde, mlvwm. Már ha valaki hagyományosabb stacking WM-et akar, és nem akar tilingot. Az awesome határeset, az tiling, de használható stacking módban is, ablakdiszítésekkel, menükkel, tálcaszerű panellel.

Esetleg ha valaki mindenképp DE-hez ragaszkodik, mert nincs türelme standalone WM-et bekonfigurálni, akkor Trinity desktop, LXDE, LXQt megfontolandó lehet. Talán a Mate lehet még határon, de az már a spektrum bloatabbik felén van.

KDE-vel nekem az a bajom, hogy bugos, mert túltolják benne a feature-öket, és olyan komplex az egész, hogy a fejlesztő sem nagyon tudja már debugolni, nem látják át.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Átlag KDE user már az ilyen vádakra fáradt válaszolni, emiatt köszi. Nekem sincs már kedvem válaszolni ezekre, mert nyilvánvaló ostobaság. Több tucat KDE user vesz körül, akik nekem szólnának, ha baj van. Kb 10 éve hozzám sem szóltak.

 Ők is sírtak a KDE3->4 átálláskor. Jogosan.

A Gtk3-ra átállást már rég befejezték, az Xfce-s fejlesztők már rég a Gtk4-es és wayland-es támogatáson dolgoznak, természetesen azzal még inkább nőni fognak az üres helyek, egyre lebutítottabb, Gnome-szerűbb lesz az UI, egy bloatabb az egész. Ennek ellenére az Xfce továbbra is jó kompromisszum a mezőnyben, kicsit köztes helyet foglal el a minimalisták és a bloat megoldások között, még tartja magát azon a szinten, hogy régebbi gépekre is jó.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ablak fejléc pl? De most tényleg minden egyes idecibált képről meg kell mondanom? Nyiss meg egy fájlkezelőt pl. Akkora 'padding' van mindenhol mint a Grand Canyon. A KDE meg pont az ellenkezője. Tele van zsúfolva. Túl sok a 'zaj'. Ennyi. De ez az én véleményem, nem kell vele(m) egyetérteni. Leírtam mit gondolok a mai asztali környezetekről.

Igen csak senki sem érti pontosan miről is beszélsz, mert semmi kézzelfogható példát sem mondasz csak, hogy te hogyan érzed magad tőlük. Nyilván ez is egy vélemény, de nagyjából annyira releváns, mint ha azt mondanám, hogy nekem nem szimpatikus a NixOS mert a funkcionális csomagkezelők túlbonyolítják a dolgokat. Nem igazán magyaráz meg semmit, csak valamiféle nézőpontszerűség.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Azt ertem, akinek nem a KDE a tokeletes. Pl. mert jobb tetszik neki egy tiling wm, vagy valami lightosabb C-ben irt wm, vagy akar a konzervativabb XFCE.

De azt nem ertem, aki szerint a KDE szar, a GNOME jo. Egy dolgot nem tud szerintem senki mondani, ami jobban mukodik es performal GNOME-ban, mint egy olyan KDE-ben, aminek raszantak 5 percet a beallitasara.