"Jóvanazúgy!" - IT gagyik képekben

Új rovatot indítok ... Ebben a rovatban a munka közben szembejövő What The Fuck?!™ megoldások kerülnek kiállításra. Kezdjük is mindjárt Magyarország egyik legnagyobb szolgáltatója által hátrahagyott megoldással. Keresd az apró hibát!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 10. 21., p – 09:39

Magyarország egyik legnagyobb intézményében ... "Nem találtam bele való diszket. Kicsit hosszabb lett, maradhat? 🤷‍♂️"

(Persze, b+, csak így nem működik ... 🤣)

trey @ gépház

Öööö.. Az belevaló diszk. Csak ki van húzva.

Szóval gyakorlatból mondom, hogy ez a kép ekvivalens azzal a teljesen szándékolt állapottal, amikor két diszket ki kell húzni (hogy ne lássa a rendszer), de egyrészt nem szeretnénk elrontani a hűtését a diszkegységnek (és persze nincs dummy cradle se kéznél, mert miért lenne), másrészt nem szeretnénk cimkézgetni, hogy mit honnan vettünk ki, tehát leginkább bennehagyjuk a slotban, csak kicsit kihúzva. Been there, done that.

Szerkesztve: 2022. 10. 21., p – 09:39

Győr környéki KKV: "Állandóan lassú a szerver! Meg tudnátok nézni?"

(Vajon mitől lassú? 🤔)

trey @ gépház

tapasztalatból tudom, hogy azt is el lehet cseszni

- rossz a fogó és egyenetlen, nem érintkezik

- nem tolsz ütközésig egy vezetéket, előtte harap a fog, nincs érintkezés

- fordítva szereled fel

- összekeveredik két fehér, nem veszed észre

Legutóbb 3x sikerült elcseszni, mire a gigabit elindult. Nagy rutinom van ebben. 4 erest könnyebb csinálni, mert lassabb meg kevesebb a lehetőséged eltolni.

A végén olyan rövid lett a kábel, hogy a legutolsó elbaltázott fejet már flexszel szedtem le.

:)

hasonló történet -képem nincs róla- akadozott-szakadozott a DSL-netkapcsolatunk. Nem céges, magánlakás. A telekomnál többször bejelentettük. Mire nagy nehezen kijöttek, mindig minden jónak tűnt. Aztán végül némi protekció árán kijött egy srác komolyabban átnézni.

A lényeg: A lakásba szépen bejött a csittifitti utp-kábel, azt nézegette-méregette azelőtt az összes szerelő. A folyosói elosztó szekrényben viszont ez az utp-kábel sodorva-szigszalagozva- módszerrel csatlakozott egy kéteres fekete hajlékony zsinórhoz. Korábban azért nem tűnt fel, mert a kötési pont szépen vissza lett dugva a csőbe. Tök véletlenül húztam meg kifelé, amikor a hibát kerestük.

A legkomolyabb, hogy előtte évekig működött így.

Szerkesztve: 2022. 10. 21., p – 09:39

Majomra "volt pénz" (HP C7000), de banánra már nem futotta (rackszekrényben hely). Így is maradt, raklapon, egész életében ...

trey @ gépház

Nem tudom mi volt a célja annak, aki így szervezte, így csak tippelni tudok. A szerver blade mellé kell betenni a hozzá tartozó storage blade-et. Az 1-2 bay-en ez látszik. Az 1 bay-ben van a storage blade, a 2-ben a szerver blade. Szerintem a későbbi bővíthetőség miatt lettek kihagyva helyek a szerver blade-ek mellett, hogy később be lehessen melléjük tenni az újonnan vásárolt storage blade-eket.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 10. 21., p – 10:29

Sajnos ezt én követtem el még a kétezres évek közepén. Három évig ment a netem ezen keresztül. Igen, padláson van és igen az ott hó a háttérben. (amúgy nálunk télen -25 körülire is süljed a hőmérséklet).

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Ubuntu szerver volt, de ami a képen nem látszik az hogy kicsit jobbra tőle van egy vascső aminek a végén volt egy antenna, az IBM ben meg egy wifi kártya felcsavart teljesítménnyel és egy légvonalban 6 km re levő AP ra csatlakozott. A monitor segítségével, a vascsövet forgatva állítottam be a legjobb jelerősséget (Miután megvolt a csatlakozás, egy pinget elindítva és lesve hogy minél kisebb ms legyen :) ). Tulajdonképpen ezért is volt a padláson, hogy tudjam rákötni az antennára. :D   

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Igen ezekben az időkben még a kábelen történő jelveszteség miatt minél közelebb kellett rakni az antennához az ap-t, vagy  a te esetedben a kártyát/gépet. Később jöttek a mikrotik kliensek, RB133, RB433, RB411  ezek már jobbak voltak, de láttam én telepitve smc-t air-live  tp-linket meg edimax-ot.... no ezekkel azért szopás volt.. később a ubiquiti eszközök ezekhez képest tényleg űrtechnológia volt... jelenleg is üzemeltetek gerincet M5 ubitból anyáméknál, 3 épület összelövésére, teljesen hibátlan, sőt vlan ok is mennek rajta.
És ebben az időben láttam sok tákolást padlásokon és bizony fortdult elő olyan, hogy nem csak informatikai jellegű tákolás volt, hanem méretlen fővezeték megcsapolása ilyen olyan módszerrel... ezek közül a legbrutálisabb, amikor izzott a kötés és melegitette a szarufát. no ott azé szóltam hogy bocsi srácok nem tartozik rám de az ott nem lesz fasza..

A PCI kártyát én is idővel Air-live ra cseréltem, de a gép ugyanúgy maradt ott mint gw, csak az antenna kábel lett rövidebb, mert a device felkerült a cső végére egy vízhatlan dobozba, és onnan az UTP jött le. Igazad van hogy az sem volt egy leányálom, de annak idején képesek lettünk volna a kőből is netet csiholni... :D 

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Őszintén nálam ez a jó cipésznek lyukas cipője jellemző, mert míg másnak gyönyörűen megcsinálom vagy beállítom figyelve mindenre, addig a saját célra használt rendszereim káoszba hajlanak és csak én tudom hogy működnek. Persze fejlődtem ezen a téren, de azért pl rajtam kívül más nem igazodna el a desktop ikonjaim között ... 

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Szerkesztve: 2022. 10. 21., p – 11:47

Szerver megoldás RAID1-el:

(szerencsére csak ideiglenesen, tűzoltásként)

Ezek szerverbe való winyók voltak - ez volt a backup. Csak a fő szerver behalt, a backup az kevés volt ahhoz, hogy vigye a fő szerver dolgait, így a backup winyók egy (akkor) viszonylag erős desktop gépbe (amit valakinek az asztaláról vettem kölcsön) berakva látták el a feladatot :)

A ventillátoros hűtés már egy ottani ember hozzáadott értéke volt.

Hát, voltam én olyan naaagy állami projekten, ahol a halálfaszán levő "ebben a lukban lesz a rackre" mondták, hogy kezdjük el összerakni, majd klíma lesz valamikor a jövőhéten. Én mondtam, hogy nem jó ötlet, nem hitték el, délután rohangásztak mobilklímáért :D


Győri környéki elektronikai gyárban nem futotta rack sínekre, a ("precíz") németek csak úgy, egymásra rakták a szervereket a rackszekrényben. Addig nem is volt ezzel a toronnyal semmi probléma, amíg az egyikben RAM-ot nem kellett bővíteni. Természetesen a felette levő szervereket "sosem lehet leállítani". OK. akkor megemeljük őket gurtnival. Még jó, hogy volt az autóban ... Csemegeként külön ajánlom figyelembe az álló kivitelű desktop gépet a rakás tetején ...

trey @ gépház

ez nem így igaz.
A HP-tól dobozban vásárolt szervereim része volt MINDEN esetben a rail kit és a "robotkar" is.
Ezeket azért nem feltétlen kapod meg a refurbished szállítóktól, mert a vasat (értsd: server) kiveszik a rack-ből, mert "értéket" az képvisel. A szerkény (és benne a rail egyik fele) ott marad. A "használhatatlan" fél-railkit meg megy a MÉH-be.

Senki nem beszélt refurbishedről. Új CTO szervert is lehet úgy konfigolni (bármelyik gyártónál), hogy nincs benne rack sín, semmilyen. Van, amelyiknek a konfigurátorában nincs is benne alapból, ha konfigolásnál kihagyják belőle, mert nem figyelnek, akkor a gyártó leszállítja anélkül, aztán lehet lóhalálában beszerezni.

Az új, dobozos HP csomagban is csak azért volt benne, mert valaki belekonfigolta. 

Szerkesztve: 2022. 10. 22., szo – 03:07

A kommenteken nem mentem át, de a nyitóra talán ez passzol, min. kapcsolódik:

6 millió évvel ezelőtt vettem egy PC-t, és futás közben kíváncsi voltam, hogy mi történik ha a tápegységen az on/off kapcsolót átbillentem, ami amúgy piros is volt, off-ra tettem.
Nem vitt semmit magával, csak a táp halt meg. :)

btw, "Jóvanazúgy!":D

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Szerkesztve: 2022. 10. 23., v – 10:26

A szekrényben vannak a kötések.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Akkor segíts nekem... Látom a fűtési rendszer egy részét, kiegyenlítő szeleppel...de nem vágom, hogy a doboz minek? Van az elején valami eszköz, csak nem ismerem fel, illetve a doboz is túlméretezettnek tűnik hozzá.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Szerkesztve: 2022. 10. 23., v – 10:26

Keresd a hibát. Én kerestem 1 napig :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Az a vastag földelés... Egy pöppet hozzáér ahová nem kéne. Nyilván miután minden létező lehetséges opciót végigjátszottam, utána néztem meg a szekrény hátulját :) Ez kb. 10 éve volt de emlékezetes szívás volt.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Hazibarkacs kategoriaban lehet ringbe szallni?

http://ylegreg.hu/public/microserver/index.html

Negy helyett tiz block device egy HP microserverben. Ugy dontottem, hogy a mar nem hasznalt PATA notebook vinyokat addig nem dobom ki, amig jol mukodnek, meg ha lemezolloval is kell meggyoznom a gephazat, hogy marpedig elfernek benne, ha en egyszer azt mondom. Evekig ment ez a konfig, aztan odaadtam az unokaocsemnek. Tulajdonkeppen most nem tudom, hogy mi megy meg benne. Ne kizart, hogy minden. :-)

Szerkesztve: 2022. 10. 23., v – 09:03

Keszthelyi cég az informatikai központját egy zuhanyzóban rendezte be. A fióküzletek központjaként üzemelő Windows SBS szerver egy asztalra került, a 3Com switchet pedig elegánsan betűzték a központi fűtés csövei mögé ... mert ... Jóvanazúgy! A setup előnye, hogy ha a szervernek háttal álltál a 15 nm-es helyiségben, a tükörből láthattad, hogy hogyan hasít az "agresszív progressbar"!

trey @ gépház

nekem is volt olyan ugyfelem akik uj "irodaba" koltoztek, amirol kiderult hogy egy budai luxuslakas. kerdeztem de hova tegyuk a rack-et es a szervereket? hat az egyik furdobe...  a szerverek jol elfertek a jacuzziban, a rack a wc mellett. szaras kozbe lehet switchet konfolni :)

(sajnos fotom nincs, de ha lenne se vszinu hogy orulnenek ha kozzeteszem)

nem fillerbaszok, akkor valami vilagvegi lepukkant irodahazba bereltek volna... es nem a budai hegyoldalba orokpanoramaval es tetoterasszal :)

csak mivel berlemeny, annyira nem lehetett atalakitani hogy kulon "szerverterem" legyen benne, meg amugy is ezek 1-2 evente tovabballtak mindig.

lakas volt, egy 2 (3?) szintes epulet egy emelete+tetoterasz. biztos megerte, ha berbeadtak...

az egyik korabbi melóhelyem pont ilyen budai 3szintes csaladi házban rendezkedett be 40+ embernek, ezért lettem volna kíváncsi. A szerverszoba ott mondjuk nem a jacuzzi vagy a klotyó volt, hanem a garázsban volt 1 helyiség, aztán azt nagy nehezen tudták klimatizálni valahogy.

Szerkesztve: 2022. 10. 24., h – 09:06

Bedobok én is egy érdekes képet a múltamból. Ennek a kaotikusabb változatával kezdődött a Linux szerver tutujgatásom 2,5 évtizeddel ezelőtt, itt már egy rendrakás és bővítés utáni állapot van.


Ez egy csomagrádió központ volt, más-más hullámterjedésű sávokon más más adatsebességgel létesítve számítógépek között rádiós adatkapcsolatot.
A csomagrádió (packetradio) évekkel azelőtt épült ki, mielőtt még a BME-re behúzták volna az internetet. Konkrétan 1987-től építették az előttünk ott tanulók. Mi már csak tovább építettük. De mindez ma már történelem, ellenben igen izgalmas volt az internet hajnalán.
Működéséről itt van egy videó, még Commodore 64 és rajta Digicom64 szoftverrel: https://www.youtube.com/watch?v=ypyt3mLv7vg

Kérdés: hány rádiót láttok a képen?
Egy rádió adóvevő még van, ami nem a dobozban kapott helyet, hanem az antennaárboc tövében, mert az 1,2 GHz-en létesített 19200 bps tempóval pont-pont átvitelt egy másik csomagrádiós node-dal.

"Kérdés: hány rádiót láttok a képen?"
Ha jól látom/számolom, három darab DB9-es csatlakozó van bedugva, egy készülék adja magát középen, alul viszont két végfok látszik, amiből a felső kisebb nekem anno a buszokban látott rádiók dobozára hasonlít, úgyhogy én kettőre tippelek :-P

A jobb felső kártya egy 4 modulátor "öcsinyákot" fogadó ISA buszos kártya volt.
Erre lett rádugva
  - 2m ASFK packet - az LCD kijelzős rádión keresztül
  - 70cm FSK (G3RUH-féle), szintén packet 9k6 tempóval, az LCD kijelzős rádiótól jobbra egy kis rádió adó-vevő félig eltakarva. A ládán belül használt RG58 vékonykoax talán árulkodó jel.
  - 2m AFSK APRS (pozíció, meteorológia, stb) - legalul a tápegység felett
  - 23cm FSK - aminek a rádiója nem ide került, hanem a H500 koax vesztesége miatt az árboc tövébe került. Ez 19k2 tempóval kötött be egy másik packet node-ot.
Tényleg szép játék volt, örömmel emlékszem vissza az 1990-es évekre.

Érdekesség, hogy a Linux kernel még mindig támogatja, ha valaki kísérletezni akar ezzel a történelmi szépséggel.
https://hg2ecz.ham.hu/forumkep_hup/kernel-ax25-protokol.png
https://hg2ecz.ham.hu/forumkep_hup/kernel-ax25-driver.png

Szerkesztve: 2022. 10. 24., h – 09:54

Mi lehet a szépséghiba?

trey @ gépház

Ez valóban „csak” szépséghiba. Másként szólva gányolás.
De spóroltak egy moduláris aljzatot. Csatlakozó oldalról azért látszik a különbség. Csak a vak fogja az „Eth” és a telefon RJ-t összekeverni.
És hogy látatlanban fel is mentsem az elkövetőt. Simán benne van a pakliban, hogy a telefon utólag lett belekókányolva, és az üzemeltetőnek már nem volt felhasználható aljazat. Nem nyafogott, megoldotta. :)
 

loopgyanús...

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

B+ itt végül felkötöttek valakit? :D Szék, "kötél", miegymás.
Budi felett lógni a nyakadnál fogva mint a dög.. ezdekirály lehet ahhaha.

Ui ha ez a kép fogadna valahol, én ugyan be nem mennék oda. Ha pálcával ütnek akkor se XD

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hú, ez keményebb, mint a kád széle. Nem is az, hogy gányolás, zuhanyzó, fürdőszoba, de legalább egy rendes, munkavédelmileg megfelelő (gumistabilizált, középen is extra kereszttengellyel vagy valami kábellel erősített) létrát betehettek volna. Mert az asztalon a szék, elcsúszik, elbillen (főleg, ha kihajolnak róla), ez munkavédelmileg olyan veszélyes, hogy csak na. Ráadásul kint van mindenhol valami él, hegyes sarok, kemény tárgy, nincs szabad terület leesni, aki letanyázik onnan, garantált gerinctörés, tolószék egy életre.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

és sekutyája semacskája otthon, aki várná haza?

Az ember huszonéves kor elején-közepén még azt hiszi övé a világ, és vele semmi baj nem történhet. Aztán később rájön h. ez nem így van, és visszább vesz az ilyen vagánykodós hülyeségekből. Ha meg már van család, főleg felelősségteljesebben kellene az ilyen öngyilkos mutatványokat kihagynia. 

Jó, de érted, még ha nincs is senkije, nem várják haza, meg huszonéves élettapasztalat híján, akkor se ér egy munkahely meg egy saját vállalkozás se annyit, hogy ilyen hülyeség miatt nyomorodjon le. A munkahelynek se lenne ilyet szabad engednie, mert ha valaki leesik, milliókra lesznek perelve, eljárási költség, ügyvédi költségek, vagyoni és nem vagyoni kártérítés. Ez senkinek nem érdeke, ha valahol ilyet láttok, jelentsétek a munkavédelmi felügyeletnek.

Azt értem, hogy a magyar vállalkozó élelmes, költséget vág le, ahol csak tud, és be kell húznia ilyen gáz dolgokat, mint a fürdőben szerver, stb., de azért van egy szint, ami alá nem lehet bemenni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 10. 24., h – 12:23

Az az átfeszítés?

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 10. 24., h – 12:29

Erősáram, gyengeáram ... Egyremegy! Jóvanazúgy!

trey @ gépház

Azannya! Kinek dolgozol te, hogy ilyeneket látsz ilyen tömegesen? Én is láttam anno magyar cégeknél meg intézményekben gáz dolgokat, de ilyen ablakon kivezetős, hevederszíjazós, fürdőszobázós, szerverhez CRT monitorozós történeteket még soha. Inkább kiöregedett gépparkos, szoftveresen muzeális infrastruktúrás dolgokat láttam, meg érdekes, kezelhetetlen patch-kábelezést, stb., de ennyire gázakat, mint amiket itt linkelsz már napok óta tömegesen, még soha. Ez tényleg az a szint, aminél még ilyen indiai helyeken is hátast dobnának, pedig ott se lehet magas a színvonal.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 10. 24., h – 13:12

Nem adta ki ... De "12 méter" magasan?!

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 10. 24., h – 14:28

Kolegamnal lottem: ez egy Raid5 NAS elesben backup nelkul. Cserebe nagy csodalkozas ha osszefossa magat.

vati

Számomra a HDD nagy kérdés, hogy mire való.

Van 1 TB Toshiba P300 a szekrény tetején, sajnos megvettem. A gépbe nem teszem, mert hangos. Külső merevlemeznek sem praktikus, mert elmászik az asztalról darálás közben.

Arra jutottam, hogy veszek 1 TB SSD-t helyette 3x áron, ezt meg feltolom a szekrény tetejére. Jobb ötletem azóta sincs. Mindig érdekel, hogy mások tudnak-e vele kezdeni valamit.

Mindig irigyeltem azokat, akik úgy érzik, hogy elég nekik a meglévő tárhelyük, mert nekem sosem elég.

Jelenleg ~20 TB-tal gazdálkodom, de jó lenne több. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a biztonsági mentésem viszont 2 TB-nál kevesebb helyet foglal, szóval a többi nem fontos és/vagy pótolható, de én akkor is szeretem, ha nálam van, letöltve, offline is. Ez csak a HDD, folyamatosan bővítgettem, jó lenne lecserélni SSD-re, de azért annyira még ma sem olcsók, hogy megtegyem, a következő bővítés is HDD lesz még, aztán majd meglátjuk...

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

nekem van (most nem számolom meg) kb. 15-20 db 3 TB-os P300-as itthon, filmes utómunkával foglalkozom, mentésre használom őket, keveset forognak, egyikkel sem volt még bajom, egyik sem volt hangos...

SSD-ből is van jó pár TB, de abból "nem tudok"* 150-200 TB-ot megfizetni, mert csak saját tulajdonú háttértárként kb. ennyit használok (a magán anyagaim mentése évek óta elfér 3 (példányban) x 1-2 TB-on),

 

szerkesztés: * - meg nem is lenne célszerű mindent SSD-re menteni, mert mint írtam mentésekről van szó, viszont mikor szükség van rájuk, akkor közvetlen, gyors hozzáférésre van szükség, azaz pld. az LTO nálam "nem játszik" (nem archiválásról van szó),

Rádugtam tápra, alapjáraton úgy vibrált, hogy letettem a kezemből. Pusztán a táp kábel SATA nélkül elég volt, hogy szétrázza a kezem. Az eladó küldött egy másikat helyette, az is ugyanezt csinálta.

Érdekes mert van más HDD-m is, azokat meg lehet fogni. Vagy a Toshiba ilyen szar, vagy rossz széria volt. Viszont levontam a következtetést, hogy HDD ezután ingyen se kell.

megértelek, dühítő, ha a cserébe kapott eszköz sem működik normálisan,

Toshiba HDD-vel nincs olyan nagy tapasztalatom, csak kb. 5-6 éve használom őket, de ehhez képest kevés (ezer alatti) üzemórával, ezért nem tudom, hogy mennyire megbízhatóak, Backblaze statisztikákat nem követem, mert kevés kivétellel nem enterprise diszkeket használok,

belső HDD gyártó tudtommal csak 3 maradt: Toshiba, Seagate, WD(C), nekem utóbbi kettővel is volt már rossz tapasztalatom, bár az utóbbi időben visszaszoktam a WD(C)-re, sajnos "mostanában" nálam a Seagate HDD-kre jár rá a rúd, a legutóbbi 1-2 évben több olyan 4-5 éves, keveset hajtott diszkkel találkoztam, amivel mondjuk 1 hónappal korábban még nem volt gond, majd egyszer csak nem akar felpörögni sem, és természetesen semmilyen külső, mechanikus behatás nem érte, több gépen, több környezetben (belső csatlakozón, külső dokkolón, külső házban) próbálva lett, meg se moccan...

Szerkesztve: 2022. 10. 25., k – 07:38

Ez se adta ki ... Miután ezt a rendezőt is leverték, szépen megpántolták pántolószalaggal ... Hátha ... nem veszik észre? Kolléga szerint kutyaláncon kellene lelógatni a 20 méter magas csarnok tetejéről. Ha nekimennek, max. kihintázza ...

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 10. 25., k – 08:37

Rackszekrény access lvl 1000. Várom az ötleteket, hogy miután alá építették az irodát, hogyan fértem hozzá ... :D

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

- felmasztal a tetejere

- targonca

- iroda plafonjan egy szerelo ajto

- felkototted magad a gazcsore az oveddel

- tavfelugyelettel (sanyiii! masszal fel oda majd mondom mit kell csinalni)

- sehogy (masszon fel akinek 7 anyja van)

na melyik talalt?

A tetejére nem lehetett felmászni, mert nem bírt meg, de ha keresztbe raktál egy aluminium létrát, azon tudtál egyensúlyozni. Attól még nagyon nagy szívás volt, mert ez volt a legfőbb distribution rack a termelésben plusz a DVR is itt volt. (https://live.staticflickr.com/65535/52453028250_b30fa8a80b_c.jpg

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Szerkesztve: 2022. 10. 25., k – 12:33

 
 

Visszajöttek olyan infók, hogy ezt itt találták, ott találták ... Ne higgyetek ezeknek! Ezt mi fényképeztük 2004-ben. 😆 Hibabejelentés: "Nem nyomtat ...."

trey @ gépház

Végignéztem a szálat, hát mondja valaki, hogy nem vagyunk Balkán.

Szerkesztve: 2022. 10. 25., k – 15:30

 
 
 

Még egy egeres ...

trey @ gépház

... hopp, rejtett infó ... ismerős jóbarát a legalsó képen

a fekete nyelű talán 30 éves GDR (olvasd DDR) feliratos csavarhúzó :)

az enyém nyele valami furcsa oknál fogva elkezdett porladni, majd széttört //biztos erős kapcsolatban állt honekker rendszerével//

anyám rózsafájából faragtam neki 1 másik nyelet több mint 10 éve ... azóta is hűen szolgál

Szerkesztve: 2022. 10. 26., sze – 08:17

Van a csokizásnál lejjebb ... aszitted' nincs? :D

trey @ gépház

Anno a '90-es évek közepe táján egy kórház felújítása során úgy döntöttek, hogy kiépítik a hálózatot. Telefonos hálózatépítő cég csinálta az új telefonhálózatot, úgyhogy rájuk bízták a LAN-t is. Koax(!) behúzva, igaz, erősen határeset lett volna néhány szegmens - ha nem lett volna n+1 helyen szétszabdalva a kábel, hogy majd úgyis biztosan kötni fogják.
Készült rá terv, hogy hogyan lehet megmenteni a behúzott koaxos kábelezést, aztán csak az lett a vége, hogy UTP-vel újrahúzták az egészet...

De mivel a szegmens tömérdek ilyen toldóval van összegányolva, a sok "nem nagy része" visszaverődés elég rendes galibát tudhat okozni. Főleg, hogy a koaxos ethernet még tényleg CSMA-CD, a forgalom szerintem jelentősen visszaesik miatta.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Koax(!): arra akartál utalni, hogy az már elavultnak számított? vagy csak azt akartad kiemelni, hogy a starlan előtt is volt élet?

90-es évek elején dolgoztam egy cégnél, ahol emlékeim szerint 10Base2 volt, NetWare szerverrel, DOS-os gépek lógtak rajta, nem párszor előfordult, hogy nyomozni kellett, vajon hol "szakadt meg"... volt, hogy telefonon felhívtak segítsek, mert nem jó a hálózat... (nem üzemeltető voltam, nem rendszergazda, csak valamiért tőlem várták el a megoldást),

> elvben jobb "információvezető" mint a csavart érpárok, nem?

nem. a differencialis jelatvitel sokkal jobb jel/zaj aranyt biztosit mint a koax-ban az arnyekolas. ezert is valtotta le mindenhol, lasd meg ide->sata, ltp->usb...

de eleg ha osszehasonlitod a mai technikat, tv koaxon 1gbitet tudnak kb atvinni kabeltv-n, mig egy utp-n 10 gbitet

elvben jobb "információvezető" mint a csavart érpárok, nem?

Nem jobb. Switch nélkül, osztott közegként (hub) pont ugyanannyit tudtak.

Azért kopott ki mert drága és az eszközök fejlődésével a csavart érpár is épp elég gyors lett, nem?

Alapvetően azért kopott ki a koax, mert osztott közeg (CSMA/CD), ergó egy dróton egyszerre csak egy valaki beszélhet. Ez rettentően nem skálázódik. A 2000-es évek elején ráadásul már emberi pénzért lehetett switcheket kapni, ahol minden egyes kapcsolaton mindkét irányban lehet egyszerre beszélni. Egy normális switch full duplex, és az összes portján tud line rate-en fogadni és küldeni forgalmat egyidőben. És ha emeled a sebességet, akkor arányosan emelkedik az átvihető adat- és csomagmennyiség is. Osztott közegnél ez nem így van.

A switch használata az egyik előfeltétel. A másik, hogy a koaxot le kellett cserélni, mivel a koax fizikai réteg maga sem full duplex, ergó 1:1 összeköttetés esetén is kell a CSMA/CD. Persze két kártya (vagy speckó kártya), két kábel, send/receive-only topológiával lehetett volna operálni, de ilyen tudtommal semmilyen szabványban nem volt, ennek megfelelően el sem terjedhetett.

Látom a smiley-t, de... :) Szóval mennyiben releváns ez? A rendszer lineáris, érvényes rá a szuperpozíció tétele. Azt gondolom, ha megvan a technológia, hogy egyidőben több csatorna elfér a kábelen, az teljesen lényegtelen, ki teszi azt a kábelre, s ki hallgatózik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem nagyon nehéz lett volna olyan szabványt kitalálni az elején, ami egyszerre tudja a CSMA/CD-t (ami az elején kellett, hogy olcsó legyen és elterjedjen) és a full duplex pont-pont beszélgetést aktív eszközökkel, ugyanazzal a hardverrel, költséghatékonyan. Sőt, valószínűleg pont az volt a koncepció, hogy nem akarnak aktív eszközöket, nem is álmodtak arról, hogy 20 évvel később hol fog tartani a technika és a tudomány.

Szerkesztve: 2022. 10. 27., cs – 12:01

Profi kábelmenedzsment ...

trey @ gépház

Nálam ez az első ami tényleg megérdemli az igénytelenség díját. Sok van itt a fórumban ami megmosolyogtató és tényleg igenytelen, de gondolom nem ITból élő cég low cost megoldása. De egy láthatóan nem kis cégtől aki 3 db negyvensok U magas szekrényt tele tud pakolni IT cuccal azért ez eléggé a legalja... 

Szerkesztve: 2022. 10. 26., sze – 11:00

Erkély alatt. van.

Legalább viszonylag igényesek voltak.

Háát, más fogalmaink vannak erről...még ha nincs is pénz PoE eszközre, azért egy tápfeladó + leválasztó nem megoldhatatlan. De ha már full lowcost: a sorolható aljzat nem hiszem, hogy drágább lett volna vagy legalább ezeket egymás mellé fúrva...

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"


Felhívnám a figyelmet az szék karfája között akkurátusan áthúzott patchkábelre ...

trey @ gépház

Megnézve az eredeti, nagyobb képet, úgy tűnik, becsapós a kép. Nem megy át a szék karfáján, az asztal szélén, illetve a fali csatlakozónál is lefele megy a kábel.

Ránézésre is ideiglenes megoldás és nem találtak akkora UTP-t, hogy megkerüljék a fotelt ls a monitort.

Ezzel én se értem mi a baj, a szék használatatlan, de látványosan van gazdája, nem lesz ez végleges megoldás. Ilyet mi is csináltunk, sokat, amikor nem volt 10m-es kábel és kellett a kábeles net, mert nem ismerte fel a Windows a wifi kártyát. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-


Itt mi lehetett vajon a terv és az hol csúszhatott félre?!

trey @ gépház

Amikor a klímások fúrnak panelt, akkor mindegy, hogy van vas vagy nincs vas. Átvisz mindent a fúró és ez még nem is a vízzel hűtőtt kategória. Ja, és 8 cm átmérőben ha jól emlékszem.
A gond az, hogy sokan nem megfelelő (értsd: olcsó) szerszámokkal dolgoznak, amikkel épphogy el lehet végezni a munkát, de ha "gond" van, arra már nem jók.

A saroknál fúrták át nyomvonalat és úgy készültek, hogy mindkét irányba lehessen folytatni a falon kívüli kábelcsatornát...aztán a szoba lakója azt mondta, hogy ide egy szekrénysor kerül és jó lesz a wifi is :D

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Szerkesztve: 2022. 10. 26., sze – 15:20

Ha nem fér be több kábel, vágd ki nyugodtan a rackszekrény oldalát!

(Vagy eredetiben: "ha már nem fér be több tyúkbél a tetején, akkor meg kell lékelni a kredenc oldalát")

trey @ gépház


Erősáramra nyugodtan kösd rá a gyengeáramút, aztán köss rá egy csomót!

trey @ gépház


Egy takarítás ráférne, nem? Ááá! Jóvanazúgy!

trey @ gépház

Mekkora penzeket szakitottam kozepiskolas koromban ('90s) PC takaritassal!

Boltok, uzemek es raktarak asztalai alatt kallodott a sok, akkor meg nagyon ertekes gep, egyeduli adattarolokent. De lagalabb vedte oket a vastag por a rugdosastol.

Szepen akkuratusan apro drabokra szetszedtem a gepeket, kipakoltam az asztalra ugy demonstrativ jelleggel. Kozben ott okoskodott a vallalkozo. Mikor odaig jutott, hogy ezt akar o is megldja, akkor mondtam, hogy hajra, en akar mehetek is.

Arra a felvetesre, hogy nem csak a port es az egereket kene kikoltoztetni, hanem esetleg valami backup megoldas jol jonne, csak pislogtak butan.

Szerkesztve: 2022. 10. 26., sze – 21:41

Linksys recycled.

A szegedi C*A áruházban az összes AP-t így helyezte el a S*******s.

Most esett le wlaszi hsz-a a smile-val... Szóval ott melózol. Elnézést, nem tudtam. Ha gondolod, leveheted a képet. Nem a topik miatt fotóztam. Áprilisi kép. Az egyik ismerősöm dolgozott nálatok valamikor, és neki akartam elküldeni, mert ő ilyet nem adna ki a kezeiből, ahogy én sem.

Lehet, hogy már nem vagytok kapcsolatban az üzlettel, de áprilisban még ott volt minden végpontnál (mérleg, pénztár, árleolvasó...) az a kis matrica a nevetekkel. Így értelemszerűen hozzátok kapcsoltam az AP cserét is. Elnézést, ha tévedtem. Simán előfordulhat, hogy a cég, akivel most állnak kapcsolatban nem csak az AP konzolok rögzítéséhez volt lusta, hanem a szervizmatrica cseréjéhez is.

Egyébként a C"A lehetne C&A, vagy akár CHINA üzletház is, ha a * informatikai jelentésére gondolunk.

Láttam ennél szarabb esztétikumú szereléseket (gányolásokat), lásd képek. A szakmaiság része ok, én WiFi-ben az Ubiquity-t is az aljának gondolom ilyen környezetben. Nem is igen megyünk éppen ezért Aruba alá, de inkább Cisco és Ruckus az, amit mi vállalati szinten használunk.

Biztonság alatt mit értesz?

trey @ gépház

Biztonság alatt mit értesz?

Nincs felfúrva, ahogy lentebb írták. Csak rá van hányva a linksys antennnáira. A linksys meg nem megy, csak tartó funkciót lát el (ezért a Linksys recycled).

Ezzel az a bajom, hogy az antenna nem gumírozott, mint az amatőr kézi rádióknál, hanem műanyaggal bevont. Ennek a tapadási súrlódási együtthatója csekély. Mivel egy nagy sokcsillagos áruházról van szó, a raklapokat targoncával mozgatják a vásárlói térben. Nos elég kicsit nekinyomni a raklapot az oszlopnak, a rezgések miatt könnyen lecsúszhat az új AP. Mivel a tömege ~1 kg és elég magasan van, nem lennék annak a vásárlónak a helyében, akire ráeshet.

És hát oszlop tövébe tenni... nálam ez volt a szakmaiság.

Én biztosan nem tettem volna oda. De nem igazán értelek. Honnan veszed, hogy nem az Ubiquity került oda _később_?

Egyrészt, az a Linksys a régebbi eszköz. Úgy van feltéve, hogy az antennája felfelé állhatott, mert volt hely. Nekem úgy tűnik, hogy jött az Ubiquity-s ember, lehajtotta az antennáját, felfúrta az Ubi-t, aztán otthagyta, hogy "jóvanazaúgy!" ...

trey @ gépház

Sehonnan nem vettem, irreleváns a sorrendiség. Én is erre tippelnék történet ügyileg, ettől még baromira nem tűnik jó ötletnek két azonos frekin sugárzó antennát betenni a harmadik elég 3 centire keresztbe. És még ronda is. Meg körsugárzó oszlop mellé.. hát, lehet, hogy megérte volna arrébb vinni egy kicsit. Rá lehetett volna aggatni arra a fehér kábelre, ami ránézésre egy hosszabbító :D

Pontosan. 

Vásárolni mentem be, nem gondoltam, hogy fényképezni fogok, ezért a felszerelés a kocsiban maradt. A biztonsági őr már azt se nézte jó szemmel, hogy telefonnal fotózgatok. Kb. 3 kép készült, mire egy "sikerült", köszönhetően egyrészt a telefonnak, de az sem segített, hogy a neonok fele kiégett, villogott vagy húgysárgán pislákolt.

Olyan sufnituning dolgokat lattam mar nagy allami cegeknel, hogy az tenyleg a beszabehu tatott szajjal allas kategoria, de privacy/policy miatt nem tehetem kozze. Meg amugy sem, hiszen szakmai kodex, nem beszelunk ki ugyfel "titkokat" vagy nevezzuk barminek. Rendszergazda, rendszermernok, tokmindegy a pozicio megnevezes, ez egy bizalmi allas akarhonnan is nezzuk.

Milyen privacy poliszi? Nem kell kitrombitálni hogy a bivalybasznádi polgi hivatalba lett 100 millióért kib@szva egy linksys rúter a hátsó disznóólba. Attól még a fotót meg lehet osztani, ha nincs rajta felismerhető arc, nem sérti senki személyiségi jogait. Amúgy sem az index főcímlapra megy, hanem "csak" ide. A polgimester se fogja olvasni. Oszt ha olvassa, bizonyítsa be hogy az ő disznóólját ábrázolja és hogy neki ebből milyem közvetlen kára származik. Elborzadni meg ingyen cirkusznak ettől még alkalmas lesz.

Én is felraknék amit tudnék, de nem emlékszem olyan gányolásokra amik itt vannak, és annó nem fényképezgettem az ilyesmit.

Így van. Semmilyen szenzitív infó nincs a képeken, ki van takarva minden. Ez a kitakart rendszámú autó esete kb.

Amire a kolléga gondol - a bizalmi rész - az nem erre vonatkozik. Az adatokra. Sőt, ha baleset- vagy életveszélyeset látok munka közben, akkor még feljelentést is tehetek, sőt, a munkaszerződésem szerint köteles is vagyok jelezni.

trey @ gépház


Népszerű a fürdőszoba, mint hálózati rendező ...

trey @ gépház

 • Product description
  • Top: Particleboard, Fiberboard, ABS plastic, Printed and embossed acrylic paint, Clear acrylic lacquer
  • Filling material: Paper
  • Leg: Particleboard, Fiberboard, Foil, Foil

Hővezető képessége miatt mit szólna hozzá egy iPasolink? Itt még 1 U-tal lejjebb is meleg a racksín, pedig fém :D


"Fontos céges adatok" szakszerű tárolása ...

trey @ gépház

Kepek nelkul

 •  2001 Csepel sziget ipari park egerke fekvo hazban pci síneken... :(
 •  2001 fonok nem megy a gep, kb fel kilo vasport fujtunk ki belole
 • 2004 Irodahaz furdoszoba  jo lesz szerver szobanak zuhanyfal le, rack szekreny be :D
 • 2005 irodahaz hutesre +mobilklima be 2x3m szerverszoba, Cluster rackbe beszerel, indit terhel portan tuzjelzo beindult :) vegul garazsba kerult femkalitkaba mert hutest nem tudtak megoldani

Nem fér be a szünetmentes a szekrénybe (ja, mert nem abba való)? Flexeld ki a hátulját!

trey @ gépház

Na ilyen nálunk is volt (nem az aktuális munkahelyemen), kár hogy nem fotóztam le, persze nem volt hurok, hanem a két csatlakozó különböző switchekből jött, és miután az uplink üvegszálat eldózerelték, így lett megoldva a backup uplink :)  

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Ezek a képek valami műhely sarkában készültek? Mert ha ott csiszolnak, flexelnek, akkor még értem, hogy hogy lehet ekkora mocsok, de irodában azért az már önmagában durva. Ki bír napi 8 órát normális (nem munkavédelmi, nem melós) ruhában ülni a koszban.


Törésgátló merre van? Ellopta a macska?

trey @ gépház


Kizárt dolog mert nem tudom!

trey @ gépház


A mikrosütő forgórácsa meg azért van alatta, mert ... őőő ... jobban fogja a mikrohullámot ... őőő ... vagyilyesmi ...

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 10. 28., p – 07:25

Telekom optika.

Lépcsőházban fotóztam. Ez már így kész van. Az „üzenőfalat” nem a kölykök firkálták össze, hanem a szerelők üzentek egymásnak.

Szerkesztve: 2022. 10. 28., p – 07:23

szakadozott a hálózat

Szerkesztve: 2022. 10. 28., p – 07:22

kábeleket el kellett vezetni, de a polcot nem lehetett mozgatni ("szerverek" futottak rajta)


De, ez még üzemel ...

trey @ gépház


Nem kéne megtakarítani kicsit?! Á, jóvanazúgy!

trey @ gépház

Volt egy hely, ahová jártam ki, inkább hobbiból, mint pénzért. Mikor alkohollal letakarítottam a monitorokat, akkor úgy néztek rám, mint egy Félistenre. Egyből érezték, hogy megdolgoztam a karbantartási díjért. Azt, hogy távolról felügyeltem a rendszerüket, nem nagyon tudatosult bennük.

> Sol omnibus lucet.

Meg nem nevezett állami intézmény 2×3m szerverszobában télen az öntöttvas radiátor ontja a forróságot, felette a klíma meg a hideget. Valahogy nem volt megoldva a fűtés lekötése.

Ugyanitt Gizike a nyomtatótálcán tartotta a morzsás szalvétát némi kajamaradékkal "mer nincs hely", Pistike meg rányomtatott a papír meg vitt magával mindent.

Szerkesztve: 2022. 10. 28., p – 11:41

Albérlet, mester újraértelmezte a PoE-t, a konyhai világítást és elszívó motort elviszi a Cat5 is.

Szerkesztve: 2022. 10. 29., szo – 10:32

"a más szemében a szálkát is, sajátban a gerendát se", "magadról miért nem teszel ki!" és egyéb rosszindulatú kommentek gazdáinak ... dehogynem teszek ki, már 10+ évvel ezelőtt is tettem ki! Itt van pl. a buktaszaki kalandjai #1

... 😂

trey @ gépház

Azt nem hiszem el, hogy ennél nagyobbat sosem gányoltál. Már csak azért is, mert kell ahhoz néha saját használatra gányolni egy jót (persze ideiglenesen), hogy az ember megtanulja értékelni (és megcsinálni) a rendes munkát.

Amiért ez egy jó javítás:

 • megoldotta a problémát
 • sprórolt az ügyfélnek és a környezetnek is
 • nem itt fog újra elromlani
 • nem nehezíti meg a következő szerelő dolgát (nem alakítottad úgy át, hogy amiatt már nem jó hozzá a dokumentáció)

Max olyan szempontból szabálytalan, hogy a gyártó szerint nem így kellene. Ha kiforrasztottad volna a kábeleket a tápok NYÁKjából, és az eredetit beforrasztod az új tápba, akkor már csak a HP part number hiányából lehetett volna megmondani, hogy nem gyári az egész.

Dehogynem. Ott van feljebb a gurtnis megoldás, amire nem vagyok büszke, de a célnak megfelelt és előtte az ügyféllel le lett egyeztetve, hogy ő vállalja a felelősséget, ha félremegy. Onnantól nekem tök mindegy, neki volt egy problémája, amire nekem volt egy nem mindennapos megoldásom.

Valami olyasmi volt a sztori, hogy "abban a gépben mindenképpen RAM-ot kell bővíteni még ma, mert jön Németországból az SAP szakértő, aki telepíteni fog, de ahhoz elrendelte a bővítést, max. X órát fog Magyarországon tartózkodni és repül is vissza, óradíja meg X ezer német márka (vagy euró, ki emlékszik már ...). A felette levő szervereket nem lehet kikapcsolni, mert azokról megy a termelés."

Hát, jó ... erre is van megoldás ...

🤷‍♂️

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 10. 29., szo – 14:22

Ellenpélda: Attól még, hogy ipari környezet, "úgyse látja senki", nem feltétlen kell azt "jóvanazúgy!" megcsinálni. Mi így hagyjuk ott: porvédett hálózati szekrény, vállalhatóan rendezett kábelezés.

trey @ gépház


Amikor rájössz, hogy a(z) - elvileg - szigorúan őrzött épületben az általad korábban behúzott 11 kilométernyi CAT7E kábeleket újra kell húzni, mert megrongálták / ellopták ...

trey @ gépház

Úgy látom itt erősen "hardveres" szösszenetek vannak, pedig egy szoftver projectben is bőven van ám látnivaló. Igaz, az nem annyira feltünő, leginkább csak a benfenteseknek.

Kezdjük Java -val, és a jó öreg elnyelt exception -el, amit aktuális projectemben is találtam már :-)

try {
 //Code part here, which can throw one or more Exceptions
} catch (Exception e) {
}