Melyik napelem ad le felhős időben is stabilan 12V-ot és minimum 3A-t?

Az sem baj, ha többet ad le, mert ebben az esetben egy feszültség stabilizátor is megteszi ami 12V-ot biztosít.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 01. 27., p – 16:43

"Felhős időben"

Jó, de mennyire felhős időben?
Ma kifejezetten rossz idő volt felénk, sötét hófelhőkkel és szórványos hóeséssel. A 370Wp mono paneljeim kb. 8-9% körül termeltek, ami kb. 30W, ez a névleges 36V-os feszültség mellett 0,8A-t jelent. Én minden panel mögé raktam optimalizálót (DC-DC konverter), ami egyfolytában tologatja a feszültség-áramerősség szintet, de feleltessük meg fix 12V-os beállítással 2,4A-nek. Azért azt erős túlzás volna mondani, hogy ez tartósan, stabilan meg lett volna, ingadozott össze-vissza.

Simán borongós időben szokott 17-25% körül is termelni, az lazán hozza 12V esetén a 3A-t, de még a dupláját is.

Egyébként, a ma kapható $RANDOM mono panelek hatásfoka nagyon közel van egymáshoz, pár százalékos szórásnál többre ne számíts.

Igen, ez az elmélet, de manapság már több helyen találkoztam olyan méréssel, hogy a mai mono panelek már közelítőleg tudják azt, amit a korábbi polikristályos panelek tudtak szórt fényben. Minden más esetben viszont jobb eredményeket hoznak ki mono panellel.

Nomeg, aztán már nem is olyan egyszerű újonnan polikristályosat venni.

Csak úgy egy napelemre nem jó ötlet rákötni egy fogyasztót. Kell hozzá minimum egy töltésvezérlő és egy akku. 
Ma termelt a 10kWpp napelem 5kWh-t (hóesés meg minden, jó vacak idő volt) ebből extrapolálhatsz.

Gábriel Ákos

Hadd javítsalak ki, mert ezt erősen félreszámoltad. Te sem gondolhatod komolyan hogy egy < 40W fogyasztású eszköz (12V * 3A = 36W) áramellátására 2kWp rendszert akarnál telepíttetni. Akkor a főzőlapomhoz mekkora kell? 200kWp? A fenébe, csak 3,5-öt rakattam. :D Számoljuk úgy hogy egy nap 8 órát van hasznos termelés, 16 órát nincs, ez egy extrém helyzet. Ha az eszköz 12V-os és 3A kell neki, akkor az azt jelenti hogy egy nap alatt fogyaszt el 864Wh teljesítményt. Ennek tárolására 12V-os akkumulátor feltételezésével 72Ah kapacitású tároló szükséges. Ha 8 óra alatt fel kell tölteni akkor 9A kell, azaz 12V * 9A = 108W energia kell, plusz ugye a töltés alatt is vinni kell a fogyasztót, az még 3A, így összesen 12V * 12A = 144W-nyi energia szükséges. Ha a napelemes rendszer minden elemére összesen csak 50% hatásfokot számolunk (ide értve a napelem táblát, a töltésvezérlőt, a tárolót, a DC/DC konvertert, mindent), akkor is egy 300W-os napelem tábla elviszi az egészet.

Nem, én ilyet nem állítottam. Amit Te írsz (hogy 2,5kWh-t hozott egy nap alatt) az például ilyen esetekben esetben lehet: A: szinte egyáltalán nem volt napsütés, B: mérési hiba, C: a megtermelt energiát nem használtad fel. Sokat azt gondolják hogy a bejövő teljesítmény az nekik mindig haszon. Ha nem használod el és a hálózat nem tudja felvenni, akkor bizony elmegy a "levesbe"... Én nem nagyon szoktam nézegetni az invertert, de pl. ma amikor arra jártam 2800W és 3100W körüli teljesítményeket mutatott kora délután (szuper idő volt ma nálunk). Nekem nem sok fogyasztóm ment, de azokra legalább nem fizetek az EON-nak. Hogy a többivel mi lett? Ha szerencsém volt átvette az EON. Ha nem volt, nem lett elhasználva, elbuktam. Azt nem írtad honnan származik az az általad mért 2,5kWh mérési eredmény. Ha az energiaszolgáltató által mért teljesítmény akkor simán lehet ennyi, hiszen rengeteg már a házi kis erőmű, nem tudják egy adott kapacitás felett átvenni tőled. Esetemben ha pl. akkor tolom a villanysütőt amikor 3kW bejön, akkor egy óra alatt elhasználom a 3kW-ot. Ma nem sütöttem semmit, így ha nem vette át a szolgáltató, sajnos felesleges volt a termelés. Ha az időjárás rossz volt, az sajnos ilyen játék. Nincs napsütés => nincs termelés. Pont emiatt kell az ilyen szigetüzemű 0-24 működni szükséges rendszereket akku-kapacitásban túlméretezni.

Ma nem sütöttem semmit, így ha nem vette át a szolgáltató, sajnos felesleges volt a termelés.

Bár mindenki érti, de ez így hibás. A termelés == munkavégzés, ami ebben az esetben nem felesleges volt, hanem nem történt meg.

És ekkor a "megtermelt energiát nem használtad fel" sem állja meg a helyét, hiszen nem történt termelés. Ugyanúgy, mint "bejővő teljesítmény ...", amit "... a hálózat nem tudja felvenni, akkor bizony elmegy a "levesbe"". Itt arra lehet gondolni, hogy a megtermelt energia, ami NEM folyik kifelé a dróton, elmegy valahova. Leves nincs, extra melegedés nincs, energiamegmaradás VAN.  Az meg csak úgy lehetséges, ha a megtermelt energia be sem folyik, sőt nem is termelődik.

Vagyis ami rendelkezésre áll, az a kapacitás, ami ezekben az esetekben kihasználatlan.

Nem számoltam el. Ha egy 10kW-os rendszer egy egész (jó szar) napon termel 5kWh-t akkor ugyanaznap a 300W-os rendszer 150Wh-t fog termelni vagyis nincs meg a kiírásban szereplő 864Wh.

Az 5kWh-n kár vitatkozni, az mért adat, tény. Ugyanez a rendszer egy “jó napon” megtermel 50kWh-t is, a csúcs 60kWh volt. Egy jó napon természetesen a 300W-os rendszer is termel eleget, de nem ez volt a kiírásban.

Kicsit kevered a fogalmakat is, a 144W az teljesítmény, nem energia.

Gábriel Ákos

Köszi a helyesbítést, a fogalmakkal tisztában vagyok, műszaki vénám van, ez csak elírás volt. Ezzel együtt is szerintem érthető volt mit akartam írni. Az nagyon rossz ha egy 10kWp rendszer egy nap 5kWh-t termel, ezek (ahogy írtam is), nagyon rossz időben fordulhatnak csak elő. Erősen kétlem hogy egy < 40W fogyasztóhoz valaki 2kW-is rendszert fog telepíteni. Sokkal célszerűbb nagyobb kapacitású energiatárolót használni, esetleg kiegészíteni az egészet egy szélgenerátorral. Bár ahogy a kérdezőt ismerjük, hagyjuk is, veszett fejsze nyele az egész téma...

Már a cím elolvasásából pontosan meg tudtam tippelni a beküldőt. :)

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

válasz:

egyiksem

For Whites Only meeting room!

Még holdfénnyel is lehet napelemet hajtani, csak kicsi lesz az áram.

Természetesen attól függ mennyire felhős, de a mostani szürkés időben még egészen értelmezhető mennyiséget termelnek (20% körül). Nyilván a zivatar közepén nem lesz ennyi.

A felhők a napsugárzás infra tartományát nem árnyékolják annyira, mint a láthatót, viszont a szilícium már érzékeny rá, és működik is vele.

a kérdés az volt, hogy melyik - nem az hogy minimum mennyi kell, ahhoz hogy...

Az időt tartammal, azért ki kellene egészíteni:

pl. 8:00-18:00

vagy mennyi akksi + napelem kell, hogy 0-24 órát 12V, 3A áram biztosításához.

For Whites Only meeting room!

Látod, látod, ha néznéd a Tanyacsenölt, akkor nem tennél fel ilyen butuska kérdést és már a választ is tudnád. ;)

Egyebkent te szamolod meg, hogy mennyi penzt b@sztal el arra a napelemprojektedre? Akksikkal, mindennel egyutt?

Erdekelne, hogy hol jarsz forintban.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

300-ig számoltam, aztán rájöttem, hogy teljesen felesleges, elrontja az élményt. :) 
...viszont akarok még venni 2X100 Ah akkut bele, aztán vége, elértük a maximális célt. Azzal még november-december-januárban is el tud menni a hűtő úgy, hogy belekalkulálom a tartási idejét is a hűtőnek, mert egyébként láthatóan 800 W napelem sem elég rá, hogy egy hűtőt minden körülmény között napi 24-ben ellásson, csak úgy alkalmas, hogy elég sokáig kibírja a hűtő áram nélkül.

akkor ugy kerdezem, hogyha most raknad ossze ugyanezt (tudom, hogy már biztosan maskent csinálnád), akkor mennyibe kerülne, ugy hogy mindent meg kellene venned (nincs szponzoráció, nincs felajánlás,stb).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azzal még november-december-januárban is el tud menni a hűtő úgy, hogy belekalkulálom a tartási idejét is a hűtőnek, mert egyébként láthatóan 800 W napelem sem elég rá, hogy egy hűtőt minden körülmény között napi 24-ben ellásson, csak úgy alkalmas, hogy elég sokáig kibírja a hűtő áram nélkül.

Most komolyan a hűtőszekrény téli üzemeltetése miatt kell ez a fejlesztés? Told ki simán a tornácra. Vagy rakjál bele fázisváltó anyagot.

A topicban tobbszor megjelent, hogy mit is jelent a felhos ido - egy kis adalek:

Tavaly majusban a 4.8kWp-es rendszerrel sikerult egy nap alatt 33.04kWh-t termelni, novemberben pedig volt olyan nap amikor mindossze 0.34kWh jott ossze (BTW, a november eleg gyenge volt, kb. a felet - 2/3-at hozta mint a sokeves atlag). Ez a ket veglet, de latszik, hogy igazan rossz idojaras eseten (pl. kodos ido) akar a csucs 1%-ara is le tud menni a napi termeles.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar