A Microsoft február 14-én véglegesen letiltja az Internet Explorer-t Windows 10-en

A Microsoft bejelentette, hogy egyes Windows 10 verziókon február 14-én egy Edge frissítéssel véglegesen letiltja az Internet Explorer-t:

Update: The retired, out-of-support Internet Explorer 11 desktop application is scheduled to be permanently disabled through a Microsoft Edge update on certain versions of Windows 10 on February 14, 2023. 

IE11 visual references, such as the IE11 icons on the Start Menu and taskbar, will be removed by the June 2023 Windows security update (“B” release) scheduled for June 13, 2023.

We highly recommend setting up IE mode in Microsoft Edge and disabling IE11 prior to this date to ensure your organization does not experience business disruption.

Hozzászólások

Hol vannak már azok a jó, régi vágású hozzáállások, hogy termékek főverziójában végig támogatunk egy-egy alapvető funkciót!

#aregijodolgokbolsemmisemmaradt

trey @ gépház

Most akkor az a baj, hogy még mindig van IE, vagy az, hogy már nincs? Van rajta sapka, nincs rajta sapka.

Az meg ne az MS problémája legyen, amin te is lamentáltál pár topikban, hogy menedzserék a saját bónuszuk miatt basztak költeni arra, hogy menjen máson is az alkalmazás, ne csak fostos IE-n.

Az a baj, hogy ha már egyszer megcsinálták ezt a rohadványt, akkor azt tessenek egy Windows főverzióban végig támogatni. Pl. Win 10-ben még benne van és a Win 10-zel mehet a szemétbe. Nem kértem, hogy a Win11-ben is legyen benne. Mire a cégek Win11-re átállnak teljesen, én már lehet nyugdíjban leszek.

trey @ gépház

A Long-Term Support Channelen lévő Windows 10-ekben továbbra is támogatott marad. Aki Semi-Annual Channelt használ, ott nem. Sőt, a Windows Server Semi-Annual Channel sem érintett, az továbbra is támogatott marad.

 

(In scope) The IE11 desktop application is currently retired and out-of-support on these versions of Windows 10, and will be permanently disabled on February 14, 2023:

  • Internet Explorer 11 desktop application delivered via the Semi-Annual Channel (SAC):
    • Windows 10 client SKUs
    • Windows 10 IoT
    • Windows 10 Enterprise Multi-Session

(Out of scope) The IE11 desktop application remain in-support on these versions of Windows 10:

  • Internet Explorer 11 desktop application on:
    • Windows 8.1 (note: Microsoft Edge version 109 will be the last supported version on Window 8.1 - learn more)
    • Windows 7 Extended Security Updates (ESU) (note: Microsoft Edge version 109 will be the last supported version on Windows 7 - learn more)
    • Windows Server SAC (all versions)
    • Windows 10 IoT Long-Term Servicing Channel (LTSC) (all versions)
    • Windows Server LTSC (all versions)
    • Windows 10 client LTSC (all versions)
    • Windows 10 China Government Edition

Szerintem a SAC bevezetésekor nem mondta a Microsoft, hogy minden marad benne, amivel elindult. Akinek az kellett, használjon LTSC-t. Olyan ez, mint a CentOS 8 meg a CentOS 8 Stream. Az előbbi mögül is kivették a supportot Red Haték, és maradt az utóbbi, ami meg már messze nem olyan támogatási feltételekkel jár.

Nem volt pénzük arra, hogy IE-től mentesüljenek? Nem szántak rá? Mióta mondta a Microsoft, hogy lesz IE kivezetés, 2 éve? Lehet itt mutogatni mindig a Microsoftra, de azt nem igazán érzem jogosnak, hogy: a Microsoft elmondja, hogy LTSC-t tessék használni, elmondja, hogy ki fogják vezetni az IE-t, és a cégek szarnak rá.

Na de akkor most van problémájuk abból, hogy long-term support kell nekik, cserébe nem LTSC-t használnak, vagy nincs?

Az nem megy, hogy nem LTSC-t használsz, de kell a long-term support. Úgymond rolling releasere nincs support (ahogy írtam, lásd a CentOS 8 és Stream esetét is).

A licencet mire is kapták? Arra, hogy használhatják a Windowst (a licenc egy engedély a szoftver használatára, nem jár hozzá alapvetően más). Support-garanciákat az adott service channel ígér, így kéretik azt használni, ha support igényeik vannak.

Vagy esetleg olyan licencük van, amiben a MS megígérte, hogy SAC esetén is támogatja nekik az IE-t? Ezt le is írta valahol a MS? Megszegett bármilyen ígéretet, szerződést?

Na várj, nem úgy van, hogy a BrowserChoice.eu óta ez nem core szolgáltatás, és nem is lehet az? Hiszen épp te örültél neki a napokban, hogy az Opera ezt elintézte. Akkor meg az IE termékéletciklusa eltér a Windowsétől, és hát ez így van jól, mert az Opera elintézte, nem?

Ha a Windows 10 eredendően úgy települt, hogy települt az Internet Explorer _is_, akkor a része. Ha így történt (ami szomorú), utólag ezen a főverzió élettartama alatt változtatni cigányság.

Az Opera pedig nem ezt akarta intézni. Azt akarta intézni, hogy az IE benne se legyen.

trey @ gépház

Nem gondolom, hogy a Microsoftnak minden egyes önálló termékére ugyanazt a termékéletciklust és supportot kéne biztosítania, akár együtt települ az operációs rendszerrel, akár nem.

Más OS sem tesz így, ott ez neked nem probléma?

 
Például a Red Hat sem ad arra a verzióra támogatást a Firefoxnál, amivel települ, egyértelmű policy, hogy az upstreamet követik.
Az Apple sem ad támogatást mindenre, az iTunest egyszercsak kivezették az egyik update-nél. Vagy ott volt a Dashboard, a csomó widgettel, aztán kivezették a Mac OS X egyik alváltozatában.

 

Értem én, hogy mindig fikázni kell a Microsoftot, tőled nem is várok kevesebb részrehajlást.

Terelés? Még mindig nem tudtad megindokolni, hogy miért kéne a Microsoftnak minden termékére ugyanazt a supportot biztosítania, mint az operációs rendszererére, főleg úgy, hogy az Opera nyomására külön is kellett választaniuk a terméket az OS-től. Sőt, az IE ugyanúgy egy eltávolítható feature, mint egy csomó minden más (pl. a WSL is). 

A Microsoft időben szólt, hogy mikor fog megszűnni az IE támogatása, mikor vezetik ki. Aki ejj, ráérünk arra még módon baszott rá, az most megszívta. Nem tudom sajnálni őket.

Akkor teljesen jogos lenne a kritikád, ha a Microsoft most azt mondaná, hogy most szólunk, hogy jövő hónaptól nincs IE. De nem ezt tette. Egyrészt. Másrészt a long-term supportot választó ügyfelek számára teendő ugyanúgy nincs, az IE elérhető lesz. Most az ügyfelek egy részénél nem lesz elérhető, akik úgy döntöttek, nekik nem kell long-term support. Ha így döntöttek, vállalják ennek a következményét.

Hint: a Windows 10 SAC támogatása lejárt egy hete (2023-01-19, két és fél évvel a megjelenés után), az egész kiadás nem támogatott, a General Availability Chanel a támogatott, és ott nem is vezetik ki az IE 11-et. Szóval ha jól értem, az egyik legnagyobb magyar Windows-licencelő nem támogatott OS-t használ.
 

És azok a Windows verziók, amiknél eltávolításra kerül, már nem is támogatottak. Ahol meg támogatott a Windows verzió, ott nem is kerül eltávolításra.

Van rajta sapka, nincs rajta sapka esete. A Microsoft tökre úgy jár el, ahogy kéred (pedig szerintem nem kellene egy, az EU által is kimondott szabály szerint külön termék esetén azonos életciklussal rendelkeznie).

Az hibásan meghozott döntésről

+1, szerintem is kellett volna upgrade plant csinálni, a legacy vendorral egyeztetni, stb., lehetőleg még az EOL előtt

Végül is érthető, 2014, amikor ugyanez a szívás ment az XP-vel, már rohadt régen volt, az akkori IT vezetők azóta gondolom mind nyugdíjban vannak, vagy ilyesmi. :)

Ja, értem! Akkor az a nótátok, hogy a Microsoft azért jó, mert százcsillió évig támogat mindent, meg a főverziókban már nem töri el az user élményt meg minden is az örökkévalóságig is megy az már a múlt! Ez már az új Microsoft!

Kb. ezek voltak mindig az érvek a Linux vs. Microsoft vitákban.

trey @ gépház

A usereknek annyit kéne tennie, hogy nem használnak nem támogatott service packet (service channelt). Mint ahogy tették ezt Windows XP esetén is, vagy Windows 2000, vagy Windows 7 esetén is.

Az ne a Microsoft problémája legyen, hogy a huszonpár éve változatlan support policyt még mindig nem követik le a cégek időben.

Szerinted, ha ez nem probléma, akkor az ilyen kérdések miért csapódnak le feladott ticket-ek formájában?

Szerintem ez igenis probléma, csak szerintem nem abban a rétegben keletkezik, mint szerinted. 

A Windows esetében minden egyes release-nek egyértelműen meghatározott életciklusa van. Ugyanez volt a műsor az XP kivezetésekor is. Annyira leszarta mindenki, hogy a közszolgálati tévé híradójában is bemondták, hogy ebből baj lesz. Hallod, engem megkeresett az RTL, hogy valami műsorukban nem magyarázom-e el, mit csináljanak most az érintettek, akik (a 10+ évvel korábban megállapított) lifecycle végéig nem frissítettek, és a további hosszabbítgatások sem voltak elegendőek.

Ne magyarázd már el IT vezetőként, hogy erre nem lehet felkészülni, thx.

Miért nem lehet az IE-t kivezeti a Windows 10 végén az összes Windows 10-ben egységesen? Erre mondj egy épkézláb érvet.

Vannak különböző igényekre kialakított változatok (feature set, támogatás időtartama, árérzékenység, stb.), amiből mindenki kiválaszthatja a magának megfelelőt. Szerintem ez jó.

Múltkor még ez volt a véleményed erről a szituációról:

Ez nem IT kérdés, hanem financiális. Az IT évekkel ezelőtt megadta a korrekt választ a megoldásra: frissíteni kell a régi szart. Arra a válasz: de az x csillióba kerül. Erre az IT válasza: ahol volt majomra, legyen banánra is.
 

https://hup.hu/comment/2744371#comment-2744371

Akkor most mi is a bajod? A Microsoft is ezt mondja, amit te: frissíteni kell a régi szart, mert már nem támogatjuk. Akinek meg támogatás kell, annak is megvan a módja, mert még mindig van olyan rendszer, amin támogatjuk, és azt is Windows 10-nek hívják. Akkor ez nem korrekt válasz mégsem?

De most a Microsoft a hibás mégis? Van rajta sapka, nincs rajta sapka esete.

Nem szoktak hozzá, hogy ez mindig is így volt és másnál is így van?

A Windows XP-n belül is volt Windows XP, Windows XP SP1, Windows XP SP2, Windows XP SP3, mind eltérő support idővel.

A Red Hatnál is, van a Red Hat Enterprise Linux 8-on belül a 8.1-től éppen 8.10-ig minden. Felmegy az ember a Red Hat oldalára, megnézi a megfelelő alverzióhoz tartozó support vonalat, és látja, hogy 2023 elején mi az, ami már nincs támogatva a Red Hat Enterprise Linux 8-ból. Pedig ott is ezer balfaszságot neveznek Red Hat Enterprise Linux 8-nak.

Amúgy a felhasználók döntenek a Nagyon Nagy Magyarországi Cégnél a Windows verzió használatáról? Nem valami kompetens személy? Vagy a kompetens személyt is össze lehet zavarni egyértelmű dátumokkal (Red Hatnál még a dátumok sincsenek kiírva).

Egyetértek. Nem lenne akkor szabad egységesen "Windows 10"-nek nevezni, hanem valami megkülönböztető jelzést kéne adni, ami valamilyen szinte létezik is, pl. LTSB, de nem mindig alkalmazzák. Mármint elvi szinten mondom. Gyakorlati szinten az IE kivételesen a kutyának nem fog hiányozni, így is sokat vártak vele, mire végleg kivezették, kb. az IE7 óta csak lélegeztetőgépen volt az egész téma, a MS dominancia miatt tartotta magát egy ideig, mert sok barom a Java/ActiveX-es szarját erre gányolta rá, amibe hülye cégek meg beragadtak mindenféle jogcímen (pl. router beállító oldala vagy biztonsági kamera, vagy intranet nem ment nélküle, csak ebben a szörnyűségben futott). A Win10-be már eleve bele sem kellett volna tenni, nem hogy csak később eltávolítani. Legalább a Win11-be már nem tették bele ezt az ősi szutykot.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem igazán értelek. A Windows 10 SAC keretében kiadott verziók gyakorlatilag annak felelnek meg, mint régen a mindenféle Service Pack-ek. Azoknak sem a termék főverziójának teljes életciklusa alatt volt supportjuk. Lásd: Windows XP SP1 nem addig volt támogatott, mint a Windows XP SP3. Vagy éppen a Windows NT 4.0, és a Windows 2000 esetén is így volt. Nem igazán látom, mi változott az elmúlt 25 évben a Microsoftnál a support policy terén, ami most nálad kiverte a biztosítékot.
Annyi változott, hogy most már nem SP1-SP6-nak hívják a service packaket, hanem 20H1, 20H2 és hasonlóknak. Ettől még a support policy nem lett más: hiába ugyanaz a főverzió, nem támogatott végig a megfelelő service pack.

És amúgy a Red Hat is tök ugyanígy jár el: a Red Hat Enterprise Linux 8.1 nem addig támogatott, mint a 8.4, milyen meglepő, pedig mindegyik a 8-as sorozat tagja. 
 

A windows 10 valójában nem egy verzió, hanem fél évente jött ki újabb. Minden külön elnevezett verzió olyan, mint egy ubuntu nem lts kiadás, rövid életciklussal. 
https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_10_version_history

Ha cégnél szerződnek ms-re, akkor ott jellemzően nem win verzióra szerződnek, hanem kb bármelyik verziót használhatják az elérhetőekből. Az már a helyi IT feladata, hogy a munkához való verziót használják, ne pedig a béta verziókat. 

Abban full egyetértek, hogy teljesen kretén az ms, hogy nem engedi széleskörben használni az ltsc-t, miközben meg fél évente featureket basz szét a rövid támogatású verziókban. Az is kreténség, hogy központi update terjesztés nélküli, domainbe nem léptetett gépeken a win pro kiadáson is erőltetik a fél évenkénti váltásokat. 

Egy frissítést kellene még kiadni az IE-hez: ami örökre lepusztítja mindenhonnan.
A következő generációs Intel processzorokba hw szinten beletenném, hogy futni se tudjon rajtuk.

Annyira nem neztem utana, van valami bug amit az amd nem akar megjevitani mar egy ideje. Vannak postok amik leirjak hogy mi nem mukodik meg workaroundok (amik nalam tobb problemat csinaltak mint megoldottak)

https://community.amd.com/t5/drivers-software/still-cannot-install-wind…

https://msfn.org/board/topic/177951-important-for-anyone-trying-to-run-…

https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=68205

I hate myself, because I'm not open-source.

El vagyok szomorodva, a legjobb böngésző volt......
Természetesen a trendeknek meg kell felelni így szegény Microsoft is kénytelen alkalmazkodni :(

Számomra az a meglepő, hogy ez még érint valahol valakit. 2015 óta azt hallom, hogy az IE már nem ajánlott, cseréljük le, és évek óta nem láttam már az ikonját sem senkinél. Gyakorlatilag már alig van weboldal, ami még működik vele.

Nagy Péter

Nem tudom sajnálni őket. Aztán csodálkozunk azon, hogy miként tudnak terjedni a ransomware-k és komolynak hitt helyeken, és problémát okozni.

Attól, hogy egy cég akkora, hogy "külön rájuk melegítették a licencet", még lehetnek hatalmas balfaszok. Pénzhez észt nem osztanak.

simán :D mármint, az hogy se a szoftverfejlesztő cég, se az ügyfele nem akarta megfizetni az olyan frissítések fejlesztését, amelyekkel kompatibilis lenne még támogatott környzetben a rendszer  aztán meg megy a kamillázás, hogy 10 évvel később egyszer csak két szék közé ülnek, mert a más okból meg frissen tartott böngőszővel nem lehet használni. 

Ugyanezt láttam a tls 1.x titkosítás kivezetésével is nemrég.

És újra és újra felmerül bennem a kérdés, hogy miért nem lehet nem vendorlock megoldásokat használni tök egyszerű dolgokra. "IE6 only" idők óta felnőtt egy új generáció és ugyanazt csinálja, mint a kinevetett ősök. A lustaság és/vagy a pénzszerzés/kényelem reményében. Vagy esetleg a szakmai együgyűségében.... Nem változik semmi.

Sokkal olcsóbb egy platformra építeni, mint csak cross-platform megoldásokkal építkezni: nem kell állandóan utánanézni, hogy melyik eszköz melyik OS-en hogyan viselkedik, stb. SOKKAL.

Csináltam hibrid mobil appot (Apache Cordova), igyekeztünk crossplatform megoldásokat használni.
Csak amikor azt látod, hogy az egyik OS verzió az egyik telefonon bugos, mert a GPU driver hibája miatt HiDPI canvast nem használhatsz egy telefonon (Google-telefon volt, vagy Nexus vagy Pixel, legfrisebb Androiddal, már nem találom meg a hibajegyet, amit nyitottunk az Androidnál, 8-9 éve volt ez), miközben máshol megy, de máshol meg az SVG alapú chartot nem használhatod, mert az bugos.

Vagy éppen azt látod, hogy iOS 8.0.2 alatt a Safari máshogy viselkedik, mint 8.0.1 alatt, akkor aztán lőttek a crossplatform dolgoknak és baromi sokba kerül a fejlesztés.

És kérdezik, hogy miért kerül sok-sok-sok tízmillió forintba és hónapokba egy app fejlesztése mobilra, hát a web az crossplatform, ott a Webkit, minden frankó. Lófaszt. 100-as nagyságrendben kellett tesztkészüléket tartanunk kéznél, hogy tudjunk tesztelni, hogy az éppen adott OS update elront-e valamit a kompatibilisnek mondott dolgokban. A fent említett GPU driver hibában is az volt a gond, hogy a készülék nem is volt kapható Magyarországon, de az app nemzetközi volt, de fontos, hogy a GPU driver miatti crash ki legyen javítva, akkor nincs más, jön külföldről a futár, és hozza a készüléket, hogy tudjunk debugolni egyáltalán.

És semmi bonyolult dolog nem volt, a legbonyolultabb az a kamera integrációja volt vonalkód-olvasáshoz, meg az eltérő notification kezelések a platfomokon. Ez egy banki mobilapp volt amúgy, semmi fancy 3D API használat, vagy bármi komolyabb device-függő dolog. Aztán a cross platform megoldásból is az lett, hogy volt több külön code path az egyes készülékek, egyes OS-ek rigolyáinak kikerülésére.

Azért merül fel benned, mert csak home user és pár év távlatban gondolsz rá.

A mai problémák gyökere sokszor 10-20 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Akkor még sok mai technológia nem is létezett vagy nem tudta azt, amire kellett a rendszer.
A probléma mindig a finanszírozásra vezethető vissza. Ami működik, ahhoz nem akarnak nyúlni. Ami ma működik, arra fizető megrendelés nélkül nem akarnak új fejlesztést végezni. Így telnek el évek és egyszer eljön az a nap, amikor nem működik már. 

Vagy ha adnának is megrendelést, a cég már megszűnt, a fejlesztő már nem ott dolgozik, máshol él, esetleg már meg is halt.
Ilyen ez, amikor mindent gyorsan, olcsón akarnak megoldani, és nem jövőbiztosan. A lényeg, hogy gyorsan, okosan legyen kész, elvagyunk vele 10 évig, aztán utána meg mindenki néz, mint hal a szatyorban, ha megváltozik a világ körülötte. Pénzt költeni persze nem akarnak rá. Mert rendesen megcsinálni dolgokat viszont nagyon drága.

Sokan nem is tudják tényleg elképzelni, hogy egy egyszerű mobilapp utánkövetése, támogatása, fejlesztése, naprakészen tartása miért kerül évente százmilliókba is akár, fentebb írtam róla egy kis részletet. Kevés cég van, aki hajlandó ezért ennyi pénzt áldozni folyamatosan. 

 

De ez nem csak szoftverre igaz, sokszor látom máshol is, hogy karbantartásra nem költenek, gondolnak, nem raknak félre - tervszerű megelőző karbantartás helyett szarbantartás van. Igaz ez szerverekre, más munkaeszközökre, de akár mondhatom magukat az épületeket, utakat, bármit. Utána meg csodálkoznak, hogy jaj tönkrement, nincs alkatrész, megszűnt a cég, stb. "De hát miért ment tönkre, 10 évig jó volt úgy, hogy hozzá se nyúltunk."

Igen, rendszeresen kell legacy projekten úgy kiadnom fixált verziót, hogy már nincs senki azok közül, aki anno dolgozott rajta. 
Egyébként eddig egy helyen láttam, hogy ügyesen szerződtek feature fejlesztésre, hogy minden cr mellé tartozott supportdíj összegrész is, így minden bővítéssel a support havidíja is emelkedett. Más kérdés, hogy ettől még ott sem csináltak maintenance fejlesztéseket, csak több profitot tudtak kihozni belőle. Ez ugye management döntés mindig, nem opensource közösségi.

Voltam pár évig android appfejlesztő is, vannak sztoriaim arról, hogy melyik gyártókkal milyen szívásaink voltak. Hogy huawei/honor készülékeknél a major updatek rendszeresen bugosak voltak és ez mennyi gondot okozott. A megjelenéskor kiadott android rendszert még valsz rendes csapat rakja össze nekik, aztán a későbbi ingyen verzióválást meg valsz valami külsős csapat tákolja és több dzsunka készülékre is ugyanaz megy, csak a brandelés más. Vagy hogy egyik banknál a flottás telefon bugos volt és kellett vennem egy készüléket, hogy tudjam reprodukálni és workaroundolni. Nagyobb céges projektnél is volt, hogy kellett beszerezni hasonló készüléket, hogy tudjunk készülékfüggő bugot tesztelni. Vag hogy a widget mérezetést minden gyártói launcher máshogy kezeli :D

Téma kapcsán fun fact, anno XP SP2 előtti kiadás támogatásának kikapcsolása az én commitom volt webkiten :D Persze nem poénból, hanem olyan alternatív megvalósítás kellett volna valamihez, amit senki sem akart bevállalni és így sok évvel az életciklusa után az lett a döntés, hogy ki kell kapcsolni, mert nem fog működni a régi winen. Szóval lényegében a min win verzió lett léptetve, amin hajlandó elindulni. 

Várom az első olyan .exe állományt, ami egy virtuális gépben elindítja a lefutolsó vagy kiválasztott IE verziót. Minek ide telepített IE? Ez a jövő! A rutinos Linux rendszergazdáknak amúgy is van már olyan image fájljuk, amiben van működő IE.

Futtatni most is tudod, akármilyen virtuális gépben, az MS Virtual PC-ben semmi különleges nem volt. Persze attól, hogy virtualizálva egy régi legacy rendszeren futtatod, attól még továbbra sem lesz támogatott, tehát ha valami baj van vele, a MS nem fog foglalkozni a problémával, azt mondják rá, hogy használj támogatott szoftvert.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hasonlóra én már 15 éve gondoltam: a böngészők lehetnének egy GUI keretprogram, és a rendermotorokat meg be lehetne hozzá tölteni modulárisan, akár fülenként külön webengine-nel (adott verziójával), ami épp a legjobb az aktuálisan megnyitott oldalhoz. Végül nem valósult meg, meg minden szabványos lett azóta, így nem is lett rá szükség. Mármint szabványon azt értve, hogy a Google a Chrome/Blink engine egyeduralommal diktálja a szabványokat, minden másik böngésző, Electron app is erre epül, így egy személyben dől el, hogy mi lesz a szabvány, mindenki köteles emiatt adoptálni. Egyedül a Firefox kivétel, de sajnos a Mozilla is befekszik ezeknek, pl. a Manifest v3-vel is ez lett, először azt mondták a Mozillánál, hogy nem fogják implementálni, maradnak a v2-nél, erre most a 109-es verzióra meggondolták magukat, meg félhekkeléssel van v2, nem tudni meddig.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)