Mechanikus billentyűzettel áll elő a OnePlus

Címkék

Február 7-én ... Addig is kedvcsináló ☝‍️

Hozzászólások

Régen ügy gondoltam, hogy a mechanikus cherry kapcsolók jó bírják. Pár hete döglött meg a hátramenet "S" kapcsoló, élt 1,5 évet. Persze csak negyven darabos csomagot lehet venni a kapcsolókból. B@sszák meg!

Ugyan itt keresek 1db cherry elsősorban blue átlátszó kapcsolót, de jöhet egyéb kompatibilis ajánlat.

sudo mount -o ro /hup.hu

Szerintem nagy baj a Cherry-vel nincs, azt leszámítva, hogy átlagos, és túl van majmolva. Mindenki a Cherry-t másolja. Pedig van egy csomó másféle kapcsolótípus, ami akár jobb is, pl. szemezek egy ideje a Razer Huntsman-nel, ami opto-mechanikus kapcsolós, de a Wooting Lekker is nagyon szimpatikus a tesztvideók alapján, de egyiket sem volt lehetőségem élőben kipróbálni, vakon bepróbálni meg kicsit drágának tartom.

Félre ne értsd, nem akarom a Cherry-t ekézni, van nekem is egy HyperX billentyűzetem, barna Cherry MX kapcsolókkal. Okés, masszív, nálam bírja, de átlagos kapcsolók a Cherry-k, semmiben nem a legjobbak, igaz nem is rosszak. Az, hogy nálad egy billentyű tönkrement, az nem jelent semmit a nagy átlag szempontjából. Semmi se tart örökké, meg a gyártásnál sem teljesen tudják a marginális darabokat kiszűrni. Általában cserélhetők ezek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

szívesen megnéztem volna a kedvcsinálót, de órák óta nem működik a weboldala se ennek a szarnak. :(

Kösz a linket, a twitteres nekem sem működött. Kedvcsináló, de semmitmondó, nem tudni pl. azt se, hogy milyen kapcsolók lesznek rajta, mennyibe fog kb. kerülni. Ez így nagy semmi, lesz valami billentyűzet, és szépen fog csillogni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

DNS-t:

 

$ host -t a oneplus.com
oneplus.com has address 34.225.248.108
oneplus.com has address 52.71.243.41

$ host -t a www.oneplus.com
www.oneplus.com is an alias for www.oneplus.com.edgekey.net.
www.oneplus.com.edgekey.net is an alias for e94411.b.akamaiedge.net.
e94411.b.akamaiedge.net has address 2.22.89.166
e94411.b.akamaiedge.net has address 2.22.89.184

Olyan jo lenne amugy, ha a videoplay ikon a videot a hupko-s tabon belul a tripperes iframe-ben megnyilna, es tenyleg video lenne.

Neeeem, vigyuk at a usert felrevezetve a sajat oldalunkra, amit amugy sose teszteltek iOS-en, pedig eppen toluk is probalnanak idealis esetben piacot szerezni. :)

Ideje lenne ezeket a szar mekanikás billentyűzetet betiltani a francba, amilyen zajszennyezést okoznak bármilyen környezetben.

Az ember nem tud meglenni az állandó klikk-klikk-klikk zajban, állatira idegesítő...

Nem mindegyik kattogós. Vannak mechanikusban csendesek, némák, általában a lineáris kapcsolók ilyenek, számít a kapcsoló érzékenysége is, mennyire rideg. Meg a gépelési stílus is számít, hogy ki mennyire csapkodja le a billentyűket ütközésig, az is idegesítő tud lenni. A kattogósak sem egyforma klikkelő hangot adnak, van, amelyik hangosabb, csendesebb, mélyebb kattanást hallat, van, amelyik duplán is klikkel lefelé menet és felengedés közben is.

A klikkben egyetértek némileg, nekem nincs bajom alapvetően a klikkessel, mert tényleg elégedettséget okozhat, hogy van visszajelzés, rövid távon akár poén is, de hosszú távon engem is idegesítene, mármint nem csak a mások gépelésében, hanem a sajátomban is. Hozzászoktam a modern, hangtalan billentyűzetekhez, sokkal pihentetőbb használni, ha nincs ott az az állandó kattogás (meg a gépekben sincs már rotyogó, seekelő HDD, fingadozó floppy, zúgó optikai lemez, zajos venti, minden kussban van). Főleg akkor felesleges ez az állandó visszajelzés, ha valaki már tud gépírni, és nincs rá szüksége.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyes kollégáim bármelyik billentyűzettel képesek voltak hozni ezt. Néha oda kellett menni hozzájuk, hogy minden rendben van-e, kell-e stresszlabda. Még hogy az open office jó ötlet... Csak annak, aki havonta egyszer jár be és úgy látja a beosztottjait, mintha egy nagy (elmebeteg) család lennének.

Ha már itt tartunk, inkább az elektromos autókba szerelt EU sztenderd zajgenerátort kéne betiltani, mert szándékosan zajszennyezést okoznak az elemes autók ezzel.

Igen, ez tipikus azoknál, akik nem tudnak rendesen gépelni, hogy harkály módjára kopácsolnak a billentyűkön, és akkorákat vernek mindegyikre, hogy kiütközik a billentyűsapka alja az alsó merevítőre vagy áramköri lapra. Nem ajánlott több okból is: egyrészt fárasztó így gépelni, túl sok energiát visz el, másrészt a billentyűzet élettartamának se tesz jót. Azért is hívják a gépírást angolul touch typing-nek, mert jó esetben csak tapintani kéne a billentyűket, épp csak annyira lenyomni, hogy regisztrálódjon a leütés, de még ne érjen le az egész billentyű ütközésig. Korábban én 5-6 évente szétkopácsoltam egy billentyűzetet, mióta megtanultam a gépírást, azóta örökké tartanak, egy se ment tönkre, ha le is cserélem, az azért van, mert a régit eladtam a géppel együtt.

Az elektromos autóban a zajgenerátor azért van, mert a villanymotorok már olyan némák, hogy ha épp nincs nagy útzaj (sima aszfalt, vagy jeges út), nem lehetne hallani, hogy valami jön. Pont azért van kitalálva, hogy idegesítő legyen, de senkit ne érjen készületlenül.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nézzen szét, mert rá is ugyanúgy vonatkozik a KRESZ. Ne tegyük már tönkre mindenki életét a felelőtlen barmok miatt. Ha kilapította egy autó, akkor be lehessen posztumusz perelni az autóban okozott kárért. Tanítsák kicsi gyerekkortól a KRESZ-t egyébként is, borzasztó, ami most van. Mi lesz a következő? Villogjon erősen, mint egy stroboszkóp, hogy a fejhallgatósok is észleljék? Hülyéknek áll a világ.

Most is elsőbbsége van a zebrán. A brit kormány is nagyon "értelmes" törvényt hozott egy éve. Most már szinte minden irányba tekergetned kell a nyakad, szinte megállva, feltartva a forgalmat, vagy akár balesetveszélyes helyzetet okozva, ha egy alig észrevehető gyalogos hirtelen úgy dönt, hogy ő most átrongyol az út másik oldalára. Természetesen nincs még felfestés sem az úttesten, csak az út szélén a sárga kövek, de tényleg a körforgalmak kijáratánál. Mert az infrastruktúra idióta törvényhez igazítása az már mindegy, abba már ilyen brit módra szarnak bele. A új (1 éves) highway code módosítás miatt vagy beléd rongyol valaki hátulról, vagy megbüntetnek, vagy tényleg észre se veszed a gyalogost, az meg olyan, mint az őzike, kiszámíthatatlan. Eddig várt, mert a leglassabb eleme a forgalomnak, nem kellett egy másfél tonnás vasat hirtelen megállítania 30-ról nullára, vett egy nagy levegőt és átment. Most vagy kiugrik, vagy nem, mert ő az ártatlan, sebezhető, stb, úgyhogy elsőbbséget kell adni neki ott, ahol veszélyes az egész. (Ez a kibaszott kormány egyébként is a snowlake-ség felé tereli az országot.)

Ezt egyébként úgy mondom, hogy sokkal többet járok gyalog és biciklivel, mint kocsival.

Azért is hívják a gépírást angolul touch typing-nek, mert jó esetben csak tapintani kéne a billentyűket

Mondjuk pont nem. Inkabb arra utal, hogy a kezet odanezes nelkul helyezi a kozepso billentyusorra (ezt segiti az F es a J-n talalhato tapinthato jeloles), es innen nyul ki az also- es felso sorban levo gombokhoz. Egyebkent a mechanikus irogepen, majd a korai telex/teletypeokon es elektromechanikus irogepeken azert messze nem csak erinteni kell a billentyuket.

Abban ettol meg igazad van, hogy a szuksegesnel nagyobb ero alkalmazasa mind az ujjizuleteknek, mind a billentyuzetnek es meg a kollegak idegallapotanak is rosszat tesz.

Igen, ezért is tapintás, meg azért is, amit írtam. Az egész gépírásnak nem is a nyers sebesség a lényege, hanem energiaminimalizáció: nem kell a billentyűkre lenézni, nem kell keresgetni őket, nem kell csapkodni rájuk, pihenhet a szem, figyelem, kevesebb energiát vesz ki az egész. Pl. én gépírva lassabban írok, mint előtte írtam a 2-3 ujjas harkály gépelésemmel. Megérte megtanulni? Igen, mert simán 8-10 órát is végiggépelek, hogy nem fáradok el, míg azelőtt kb. 2 óra alatt teljesen kikészültem tőle, szemem kivörösödött, lefáradtam idegileg.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

 A https://oneplus.com nem működik, a https://www.oneplus.com meg igen.

Igen. Erre mutattam rá.

Azért 2022-ben eléggé amatőr hiba ez

Az ő hibájukról nem tudok nyilatkozni, ezt velük tudod megbeszélni. Én az itteni kommentelők hibájával kapcsolatban tudtam nyilatkozni. 

trey @ gépház

Nem, az a hibájuk, hogy elhiszik, hogy a OnePlus weboldala megállt 2 napra anélkül, hogy a legnagyobb news outlet-ek erről írtak volna. Márpedig, ha nem írtak, akkor a hibakereső véna beindul, megnézi (pl. egy Google kereséssel), hogy biztosan az-e a OnePlus weboldala. Megtalálja a Google-ben és violá .... működik.

a fentiek #worksforme

Biztosan szakmai ártalom lehet nálam, de én hálózati "nem működik" ticketet jó néhány ellenőrzéssel indítok, mielőtt elfogadnom a bejelentést, hogy "nem működik".

trey @ gépház

Alapvetoen a hostnevbol kap egy IP cimet (*). A portot meg vagy kulon megkapja : utan, vagy - ami gyakoribb - a protokoll default portjat hasznalja. Egy gepen meg kulon portokon gond nelkul futhat tobb szolgaltatas.

*: Persze van olyan, hogy ugyanarra a hostnevre kulon IP cimet kapsz (terheleselosztas, teruleti alapon kozeli gepre kuld), van olyan, hogy az adott szolgaltatasra kulon DNS rekord van (MX levelezesre), meg vannak mindenfele terheleseloszto rendszerek (pl. reverse proxy, ami belul mashova kuld, nem konkretan azon a gepen fut az elert szolgaltatas).

khm.. mint az kozismert :)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Pont 5 éve vannak mechanikus billentyűzeteim, jó mert sötétben világítanak, nem vagyok gép és gyorsíró, de az első razernek az érintése kellemetlen volt, illetve leálltam a geméval és vitték a géppel.

Ezután megint jött a játék, genesist vettem, megint azok a kemény fos kupakok, vettem rá glorius kupakokat amiknek kellemes az érintése, vettem alá szerelvényboltban gumigyűrűket, hogy tövig nyomásnál csillapítson.

Az összes pénzt el lehetne költeni billencsre, prohardver ide vonatkozó topikját el kell olvasni, egy jó épített billencs (mert ilyen is van) $300.

sudo mount -o ro /hup.hu

Ez azert eleg erosen igeny fuggo, nyilvan van aki $500-bol sem tudja kihozni. Szerintem nem kell $300 egy jo billenytuzethet, $90 korul mar egesz jo bareboneokat lehet kapni, nekem Keychron van, normalis switchet(persze kinek mi a normalis) lehet venni siman mar $20-$30 korul, nekem most Gateron G Pro van. Keycaps ha nem akarsz semmi fancyit ujabb $40. Szoval osszessegeben azert $150-$160-bol mar van egy korrekt szet

Most, hogy megdöglött egy chery blue átlátszó kapcsolóm és nem tudok egy darabot venni azon agyalok, hogy a legkevésbé használt pause/break kapcsolóra kicserélem vagy veszek egy ducky billrncset, de ami ellene van, hogy a melóban 11 éves logitech gumi memrános billencs a mai napig hibátlan. 

sudo mount -o ro /hup.hu

Ha pesti vagy (XIII. ker. kornyeke elonyben), vagy erre jarsz, fel tudok ajanlani egyet. Nem tudom mar, hogy eredeti Cherry MX vagy a klonja-e, par eve vettem Ebay-rol. (ki akartam probalni, hogy milyet valasszak, vettem pirosat meg barnat is - piros gyozott)
szerk: ez kek, de fekete a haza

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ebben egyetertunk, hogy a hozzaadott erteke joval alacsonyabb, mint amekkora a felhajtas korulotte. En az osszes billentyuzeten tudtam eddig gepelni, ami ele leultem. Ritkan rontok a billentyuzet mechanikaja miatt. Nekem nem igazan szamit 1ms kesleltetes sem a leutesnel. A hangja kifejezetten idegesito (rohad draga, aminek nincs hangja). Nekem egyik kedvenc billentyuetem a butterfly volt (most lehet kopkodni), valamint a a G40-es Thinkpad volt valami zsenialils ezen a teren. De tok megertem, ha valakinek ez a kattanasa, viszont a divatolassal nem tudok mit kezdeni.

Idézet 2017-ből tőlem:

Fájó szívvel megváltam egy korábban használt billentyűzetemtől. Semmi baja nem volt, csak a család morgott, hogy zajos. Ráadásul egyre macerásabb volt az 5-pólusó DIN-csatlakozót beleerőszakolni a DIN-PS2 átalakítóba, azt meg a PS2-USB-be. A talpán még szépen olvasható volt a cédulka: Made for KT Technologies. 1991.

Közben lett ára is. Kiszivárgott az indiai ár, 9.999 indiai rúpia, azaz kb 44-45.000 Ft.