linksys SPA 3000 pstn LAN-on keresztül

Sziasztok!

Lehetséges úgy beállítani a linksys spa 3000-et, hogy beledugom az analóg telefonvonalat és rácsatlakozok egy voip telefonnal az spa 3000-re a LAN hálózat egy másik végéről? tehát szeretnék az analóg telefonvonalat átvinni LAN-on egy másik szobába, hogy ne kelljen telefonkábelt húzni, utp meg már van.

Ha lehet ilyet, akkor valaki tudna segíteni hogyan állítsam be?

köszönöm

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 01. 25., sze – 00:11

Lehetséges, bár nem feltétlenül jó ötlet, ha tényleg csak a szomszéd szobáról van szó, mert az FXO beállításokkal sokat lehet szopni. (A mindenféle analóg hangjelzéseket fel kell ismerni, illetőleg jól kell előállítani.) Csináltunk ilyet, hosszas reszelés után elfogadhatóan működött, de az igazi megváltás az volt, amikor kivontuk az analóg telefonvonalat a képletből. Egyszerűbb áthúzni mégegy kábelt. :)

Én utoljára ehhez hasonlót kb. 15 éve csináltam, ezért nem mondom, hogy most fejből rekonstruálni tudom minden lépését.

Ezek a beállítások biztosan kellenek:

Register: No
Make Call Without Reg: Yes
Ans Call Without Reg: Yes

Ezek után, emlékeim szerint dialplanból volt a legegyszerűbb megoldani, hogy a bejövő hívást csörögje át a túloldalra. Írd be a gúgelbe, hogy "SPA3102 back to back", jön rá egy csomó találat. Az SPA3102 nagyon hasonló az SPA3000-hez.

Ez gyakorlatilag a "Sipura SPA-3000" volt korábban, arra is kereshetsz.
Lehet ilyet csinálni vele, de csak akkor látom értelmét, ha régi, analóg szolgáltatói vonalra szeretnéd tenni, annak is csak akkor, ha nem megoldható átvinni VoIP-ra (pl. Ephone).

Kicsit régi, de pl. ezt a témát is érdemes lehet átolvasni hozzá.

Helyedben inkább átvinném korrekt VoIP szolgáltatóhoz a vonalat...

"csak a szomszéd szobáról van szó"

Nem a szomszéd szobáról van szó, hanem a hálózat másik végéről. Az a felállás hogy van egy kábelmodem, azon jön az internet, és van egy helyi hálózat több switch, stb. és messzire megy. És a kábelmodemen van a telefoncsatlakozó is, és korlátlan vonal van rajta, ezt szeretnénk a hálózat másik végéről egy másik épületből használni. És nem jó az ephone (az van most jelenleg), mert az nem korlátlan és drága, és egy másik korlátlan szolgáltató sem jó, mivel már itt van ez a korlátlan vonal és 2 éves hűség idő van. És ilyen hosszú telefonkábelt meg nem is igen lehet húzni, meg nincs is rá lehetőságem, se a falban nincs már neki hely, se légkábelt nem tudok húzni.

Szerkesztve: 2023. 01. 25., sze – 16:04

nem értem, csinálsz 2db patch kábelt - ami RJ11 -> RJ45 - csak két ér van bekötve (pl. fehérbarna - barna) 

ööö - vagy nincs kábel a két pont közt ? csak switch -en keresztül ?

van szabad ér ? akkor azokat össze kell kötni a switch nélkül

kieg:

ha csak switchen keresztül lehet elérni, akkor vannak 1-32 csatornás PCM fxs/fxo konverterek 50ezer - 150ezer közt

For Whites Only meeting room!

ha csak switchen keresztül lehet elérni, akkor vannak 1-32 csatornás PCM fxs/fxo konverterek 50ezer - 150ezer közt

ott van neki az FXO port és a SIP telefon. Az FXO port hotline funkcióval átküldi a SIP telefonra a hívást minden kérdés nélkül - és vica verza. miért kéne bármit is vennie 50-150e között? :-)

Az a rész teljesen igaz, ha már van ott UTP, akkor önmagán az UTP-n is átvihető a telefon minden flancos konverzió nélkül.
Ha hálózatot ÉS telefont is akar - és hálózatból megelégszik a 100mbps-el - akkor pedig ott az RJ45-Splitter

https://www.pcx.hu/roline-rj45-cat5e-utp-2db-rj45-cat5e-utp-m-f-adapter…

Van még analóg vonal? Már mindenki VoIP-en nyomul, hogy baszodna meg az összes Szolgáltató az átadás átvételi pontjával együtt, legyen fritzbox csak hogy átvehessem a szolgáltató VoIP vonalát ami a gagyi dobozán fxsként realizálódik.

Szerkesztve: 2023. 01. 25., sze – 17:17

"ööö - vagy nincs kábel a két pont közt ? csak switch -en keresztül ?"

Igen, csak 3 switch-en keresztül. Konkrétan úgy megy, hogy van két switch a kábelmodemre kötve, meg persze a kábelmodem is egy switch egyben mert 4 port van rajta és router is egyben. És az spa 3000 a kábelmodem mellett lenne, szóval a kábelmodembe dugnám. És onnan megy kábel az egyik switch-be. És a switchből megy abba a helyiségbe ahol a voip telefon lenne. De ott is lenne egy switch, mivel azt az egy kábelt ami bejön abba a helyiségbe, azt el kell osztani, mivel az egy számítógépbe megy, de hogy a voip telefont/adaptert is rá tudjam kötni, ahhoz kell mégegy switch, egy kicsi 5 portos.

Utánanéztem a "SPA3102 back to back"-nek, és ezt találtam: https://silvinux.wordpress.com/2014/10/23/connecting-two-spa3102-back2back-config/
Beállítottam, de nekem nem működik. Azt írja a voip adapteren (linksys pap2t): 

Registration State: Offline

 

"Ha hálózatot ÉS telefont is akar - és hálózatból megelégszik a 100mbps-el - akkor pedig ott az RJ45-Splitter"

Hálózatot is akarok meg telefont is, de gigabit kell, sőt, mostmár lassan a 2.5 gigabit kéne.

 

"ha csak switchen keresztül lehet elérni, akkor vannak 1-32 csatornás PCM fxs/fxo konverterek 50ezer - 150ezer közt"

ilyet linkelnél egyet, mondjuk egy olcsót, mert 100-at már nem költenék rá.