openvpn androidon vs. push route

Van egy OpenVPN server egy VPS-en. Hozzá csatlakoznak több helyről routerek kliensként, mögöttük belső hálókkal. Belső hálók push route-tal ki vannak tolva a kliensek felé, így szépen a különböző hálók gépei látják egymást. Van laptopon is kliens, így bárhonnan be tudok csatlkozni és látok bármit. Ugyanez lenne a cél Android-os eszközökről is, viszont itt a push routing nem megy át. Sőt ha kézzel állítok be route-ot az android klienseken a belső hálókra, azt sem állítja be.
Van erre eselleg valalkinek ötlete?

Köszönöm

UPD: végül váltottam wireguard-ra, ezzel megoldódott a gond

Hozzászólások

amit irok nem fog rajtad segiteni, en tobb eve probaltam, hogy wifi-vel csatlakoztam egy wifi-s nyomtatohoz, az egeszen addig mukodott, mig nem csatlakoztam a mobilnetre is. a routingot lattam hogy jo, de onnantol nem erte el a nyomtatot. nem jottem ra hogy csinalta, mindenfele ip parancsot is probaltam.

neked aztan fura humorod van...

Ez - android routing - sajnálatos módon mindentől is függ. Telefon gyártó, OS tákoló, gyári backdoor(ok), és Enterprise management backdoor-o kmind beleszól(hat)nak.

És nem utolsó sorban a kliens apptól és természetesen a kliens oldali VPN konfigtól is függ, hogy elfogadja-e a push route-okat.

 

nálam mondjuk épp gond nélkül megy, oneplus CE-n. a gyári (nem open source) OpenVPN klienssel.

Ez a "gyári" kliens, ami nem open-source:

https://play.google.com/store/apps/details?id=net.openvpn.openvpn

 

Ez pedig az "utángyártott", cserébe open-source:

https://play.google.com/store/apps/details?id=de.blinkt.openvpn

 

Persze, van még több egyéb "OpenVPN kompatibilis" kliens is amik fícsöreiben és kompatibilitás téren is erősen különböznek...

OpenVPN szerver logban mi látszik?

Ezzel kapcsolatban a szerveren nem tűnt fel  semmi a logban. A kliens logban benne volt, hogy megkapta a route-okat. Ahogy Zrubi írta, végül kiderült, hogy az android-os tableten működik ugyanazzal a konfiggal, a telefonon valamiért nem. De mindegy, elengedtem a wireguard javára.