Galileo High Accuracy Service elérhető mától

Az EU által fejlesztett Galileo-n mától elérhető a nagypontosságú helymeghatározási szolgáltatás (elsőként a világ műholdas navigációs szolgáltatásai közül).

Modern telefonokkal, Internetkapcsolatos rásegítéssel így körülbelül 20 centiméteres pontosság is elérhetővé válik (az elméleti pontosság 1 centiméter).

A protokoll leírása részletesen dokumentált, bárki felhasználhatja.

Azért na, nem olyan rossz EU polgárnak lenni.

https://www.euspa.europa.eu/newsroom/news/galileo-high-accuracy-service…

Az már csak hab a tortán, hogy a Galileo központja Prágában van.

Hozzászólások

A magasság is pontosabb, mint GPS-nél? Mikrotik GPS modul álló járműre akár 100 méteres ugrásokat is regisztrált.

Itt 40 cm-t írnak, de ez nyilván csak HAS használata esetén teljesül. Az Open Service követelményeinél 15 m/4 m horizontális és 35 m/8 m vertikális pontosságot írnak (single/dual frequency). A gyakorlatban sok helyen 1 m horizontális pontosságot említenek, de ez nem tudom honnan jön (lehet félrértés eredménye, pl. méteres nagyságrend → 1 m). De ha ez igaz akkor a vertikális pontosságot 2 m-re tippelem.

"Azért na, nem olyan rossz EU polgárnak lenni."

Gondolod, hogy csak EU polgárok használhatják?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Még valami: az E112 miatt 2022 márciusa óta az EU-ban csak Galileo-képes mobiltelefon hozható forgalomba, ez viszont tényleg csak az EU-polgárok számára előny. Egy USA polgár számára nem feltétlenül lesz ez elérhető bármelyik telefonon, EU polgár számára meg igen.

https://galileognss.eu/new-eu-regulation-galileo-present-in-all-smartph…

Szerkesztve: 2023. 01. 25., sze – 09:40

Konkrét telefon típust tud valaki, amivel ki lehetne próbálni?

Lásd a doksit: https://www.gsc-europa.eu/sites/default/files/sites/all/files/Galileo-H…

A Galileo valójóban 3 frekvenciasávon működik: E1, E5 és E6 (a E5-öt felosztják még E5a és E5b komponensekre). A dual-frequency az E1 és E5a támogatására vonatkozik.

A HAS korrekciós adatok viszont az E6 frekvenciasávon mennek.
Viszont ahhoz, hogy ehhez az adathoz hozzáférjél, nem kell speciális vevő, elég Internethozzáférés is, mert ezek mennek Interneten is (HAS IDD, Internet Data Distribution). Szóval szoftveres frissítés kell csak hozzá, ha esetleg még nem implementálták volna a HAS IDD-t a telefonodban.

Nagyon köszönöm a részletes és érthető válaszod. Sikerült végre képbe kerülnöm. Eléggé nehezen érthető számomra ez a technológia.

Szerk.: A telefonom elvileg szerepel a listán, ám nem látom, hogy menne Interneten a nagypontosságú meghatározás. 

Talán az apptól is függ a HAS használat. Nálam pl. az ablak mellett egyhelyben ülve a Google térkép jóval nagyobb "bizonytalansági kört" rajzol, mint a HERE, ami villámgyorsan megtalál.

Csináltam egy scant, iPhone SE2 telefonnal.

Időben tekergetve szépen látható, ahogy a különböző műholdkonstellációk együtt mozognak, illetve ahogy a geoszinkron műholdak (négyzettel jelölve) nem mozdulnak.

https://static.kruska.hu/hup/GeoSATs.mp4