"Eljött a home office vége?"

Március elejétől heti négy napot már a munkahelyükön kell tölteniük a Disney azon alkalmazottjainak, akik eddig otthonról dolgoztak. Nem a szórakoztatóipari óriáscég az egyedüli, amely fokozatosan felszámolja a home office-t.  

[...]

Az elmúlt hónapokban a Snapchatet üzemeltető Snap, a Tesla és az Uber is hasonló változtatásokat jelentett be.

[...]

A munkáltatók körében nem népszerű a WFH – állapította meg Richard McCahey közgazdász a Forbesnak írt véleménycikkében.

[...]

A távmunkát és a Zoom-megbeszéléseket Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója a „hollywoodi” munkamódszerként vetette el, amely szerinte „kevésbé őszinte és a halogatásra hajlamosabb munkakörnyezetet gerjeszt”.

David Solomon vezérigazgató már májusban azt mondta, hogy az otthonról végzett munka „tévút”, amely nem illik a Goldman Sachs befektetői bank „innovatív, együttműködésen és tanuláson alapuló kultúrájába”.

[...]

A magyarok otthonról dolgoznának

A magyar munkavállalók több mint kétharmada dolgozott otthonról a járvány alatt – ez derült ki egy tavaly nyáron készített felmérésből.

A távmunkában dolgozók 90 százaléka főiskolát vagy egyetemet végzett, az általános iskolát befejezettek 38 százaléka dolgozott otthonról.

Az otthoni munkavégzés előnyei közé sorolták, hogy megspórolták az utazásra szánt időt, nem utolsósorban az üzemanyagot. Fontosnak tartották, hogy maguk osztották be idejüket, ráadásul a házimunkát sem hanyagolták el.

A válaszadó magyar férfiak szerint nem elhanyagolható szempont a lustálkodás sem.

Link: https://index.hu/kulfold/2023/01/16/home-office-otthonrol-vegzett-munka…

Hozzászólások

Nyilván vannak munkakörök és helyzetek, amihez mindig kéznél kell lenni, de én pl. sokkal produktívabb vagyok ha elélyülök a munkában és nem zökkent ki mindig valaki valami faszsággal. Jelentősen hatékonyabb vagyok otthon. A 8 órás melót letolom kb. fele annyi idő alatt. És ez nem azért van, mert a munkahelyen nem dolgoznék, hanem állandóan visszatérni az előző feladathoz szintén plusz időt/energiát vesz igénybe. Egyébként nem is az idő a legfőbb tényező, hanem a pontosság. Ha becsukom a szobaajtót vagy csak simán egyedül vagyok otthon, akkor magam vagyok a saját feladataimmal és sokkal pontosabb a munkavégzés, utólag nem igazán van szükség korrekcióra. Ha viszont egy forgalmasabb munkanapon bent vagyok, akkor simán lehet, hogy kimarad ez-az, vagy többször megvolt már, stb. Volt egy IBSZ-ünk, amire azt mondtam: aki a végét írta, nem olvasta az elejét. Ugyanaz volt benne csak más szavakkal néhol :D Gondolom asonló körülmények között születhetett, csak az a jó, hogy senki nem vette észre vagy nem érdekelt senkit. Mindenesetre terjedelemre jó hosszú volt.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

de én pl. sokkal produktívabb vagyok ha elélyülök a munkában és nem zökkent ki mindig valaki valami faszsággal.

Ezt méred, méri valaki,  vagy a szubjektív véleményed szerint van így? Mert Home Office-ba kapaszkodók 100% kb. elmondja ugyanezt, csak hát a munkáltatók nem ezt tapasztalják feltétélen.

trey @ gépház

Baromira embere válogatja, meg munkája. A home office óriási hátránya, hogy otthon rendre azt hiszik, hogy "dehát itthon vagy", miközben igazából nem vagy, mert dolgozol. Melóban pedig valóban gáz, amikor valami ilyen kabintető magadra húzós ügy van, akkor 5,7 percenként betáncol valaki a foci vb, telexindexorigomicsinált a kormány/ellenzék hírrel, vagy KÁVVVÉÉÉ, illetve simán csak beszélgetni szeretne.

Nálam nincs különbség, ugyanúgy öltözöm itthon is, mintha munkába mennék. Talán annyi az eltérés, hogy a munkahelyre nem pólóban megyek, hanem ingben. Home-office-ra elmegy a póló. De egyébként ugyanaz, a felkelés, zuhany, reggeli, kávé, stb. ugyanaz, bár ez hétvégén is ugyanúgy megvan. Az, hogy mondjuk pizsamában üljek le dolgozni, nálam maximum akkor fordulhat elő, ha valami munkát éjjel kell végezni. De ha várhatóan tovább tart, akkor arra is felöltözöm.

Mi két évet töltöttünk ho-ban.
Nekem az a megfigyelésem, hogy aki ho-ban tróger, az valójában a cégben is tróger.

A megfelelő munkakörnyezet kialakítása fontos. Az valóban nem megy, hogy körülötted nyüzsög a család. A problémának több feloldása is létezik.
Illetve az se mindegy, hogy egy másfél szobás panelbe mész haza, vagy egy elég nagy vidéki házba.

Teljesen igazad van, embere válogatja. Nálunk is több kolléga jelezte, hogy neki nem megy otthon a munkájának a megszervezése. Van köztük, aki igényli a kereteket, de olyan is, aki rühell a családjával lenni és tulajdonképpen menekül otthonról az irodába.
Nyilván ez munkakör függő is, mit lehet otthonról jól csinálni. Nekem egész nap telefonálni és a gépet nyomkodni szerintem felesleges bemenni az irodába.

Számomra nagyon pozitív hatása volt a ho-nak. Én inkább distraction-re vagyok hajlamos, ami otthon sokkal kevésbé fenyeget. A főnököm szerint ebben a két évben voltam a legproduktívabb, amikor otthonról dolgoztam.
Valamint számomra óriási pluszt ad az utazási idő és a gázolajköltség megtakarítása. És az életem szervezhetősége: nem egy óra távolságra vagyok otthontól, különösebb szervezés nélkül el tudom hozni a gyereket az iskolából, vagy el tudok intézni valamit. Ez lelkesít, és sokkal hajlandóbb vagyok tolni még este egy etapot, hogy megcsináljak olyan dolgokat, amiket alapban simán holnapra hagynék.

Foglalkoztat a gondolat, hogy idén munkahelyet váltsak, mivel sajnos itt kikerültünk a ho hatálya alól. Dolgozni szeretnék, nem napközibe járni.

"Dolgozni szeretnék, nem napközibe járni."

Ez dejó megfogalmazás. Alkalmazni fogom :)

Másik frappáns felvett mondatom (talán a hupról): A munka mértékegysége a joule, nem az idő.
Magyarán nem a 8 órát kell elütni, hanem a feladatot el kell végezni. Ha több munkát tolok bele, hamarabb végzek. Bent lehet a paraszt 8-10 órát is a gyárban, ha csak maszatolja a munkát. Cégnek mennyiben éri ez meg? Na ugye. Feladat, felelős, határidő. Nolám. már is mérhető ki mennyit dolgozik. És ez a HO-ban is tökéletesen kivitelezhető mérőszám.

A feladat olyan, mint a gáz. Kitölti a rendelkezésre álló helyet.

Én olyan céget még nem láttam, ahol nem adtak több feladatot/felelősséget, ha rendszeresen napi két óra alatt pipáltad ki a feladataidat. Ideális esetben fizuemelés vagy jobb pozíció is jár hozzá, de akkor is. Illetve de, láttam, de ott mindenki csak napi 1-2 órát dolgozott, és nem lett elvégezve soha, semmi. :)

De ebben az esetben vagy a munkakör nem jól lett kitalálva vagy túl jó képességű ember van egyszerű posztra felvéve. Nyilván ezek változtatni kell (hacsak nem mindegy a cégnek, hogy elfolyik a pénze), és ez elsősorban nem az illető kihasználására van, hanem objektíven optimalizálás.

Mellettem a kollégát nem nagyon zavarja, hogy a munkaideje nagyrészét híroldalakkal, webshopok böngészésével, és blogok olvasásával tölti. Hiába van bent az irodában.

Valamint vannak munkakörök (szerintem a programozás is ilyen), ahol nem feltétlenül az idő a szűk keresztmetszet, hanem egyszerűen szellemileg elfáradsz. Nem igaz, hogy 8 óra alatt kétszer annyi kódot tudsz írni, mint 4 óra alatt. Ezek esetén különösen hasznos lehet a rugalmasság.

nagyon szepen leirtad!

Annyit tennek hozza, hogy (nyugaton) a hybrid munkavegzesben latjak a jovot: az menjen be irodaba, akinek szuksege van ra, es/vagy ha a team ugy gondolja, hogy legyen egy-egy team-nap. Igy ugyan tovabbra is fent kell tartani az irodat, de eleg kb. 50%-os kapacitasra tervezni.

A rugalmassag a legfontosabb.

Mi minden reggel egy félórás meetinggel kezdtük (nevezzük scrum meetingnek), ahol megbeszéltük, ki hol tart és mit fog csinálni. Ez által megvolt az alignment és a keret.
Az operatív feladatokat sokkal jobban megtanultam szervezni, hiszen heti-kétheti egy napon kellett elvégeznem mindet. Előtte simán szétfolyt minden a picsába, mert nem volt ilyen constraint. (Amit bármikor megtehetsz, azt csak halogatod - hiszen bármikor megteheted).

A kommunikáció pedig tök gördülékenyen átment teamsre/webexre/own-hosted jitsire.

Az emberek, amikor épp bent voltak az irodában, sokkal toleránsabbak lettek. Nem érezték úgy, hogy össze vagytok zárva; tudták, hogy holnap már úgyse fogják érezni a szagodat / kajád szagát / hallgatni, ahogy másfél órán át telefonálsz.

A lakás mérete, illetve a home OFFICE jelleg jellemzően akkor megugorható, ha ketten vagytok. A gyerek(ek) korától függ, hogy épp simán csak folyamatos óvodapótlás kell, vagy azért tanulni vele 4 órát, mert az online órák "intenzitása" más azért. Sőt nálunk előfordult, hogy a tanár olyan mennyiségű leckét adott, egy hét alatt, hogy a gyerekeknek másik órára alig maradt energiája, pláne a szülőknek. Ez persze jelezve lett, de szóval kissé kemény volt ez azért. Tényleg nehéz sok esetben a "dehát itthon vagy" beidegződést átállítani.

Azt hozzátenném, hogy elég határozottan jeleztem többször, hogy dolgozom és kész, egyszerűen nem megy, hogy 3 percenként valami marhasággal foglalkozzak. Nagyon nehezen ment át, ez van. Jellemzően vannak olyan feladatok, gondolom másnak is, hogy teljesen bele kell merülni, és tetszőleges kérdés, csak valami távoli zajnak tűnik meló közben. :)

Amint a gyerekeknek megindult a normál sulirend, máris sokat javult a helyzet.

Az a munkahely ami napközi jellegű, hát szóval azzal vannak bajok.

+1

Valóban foglalkozni kell vele, nem úgy megy, hogy odabaszod neki, hogy innentől eddig csináld meg.
Aki több gyerekkel maradt otthon, annak komolyabb lehetett a kihívás. Be kell vonni a családot, nagyszülőket, vagy aki jobban ráér, nyilván a lehetőségekhez képest.

Azzal az egy jól nevelt gyerekkel nekem könnyű dolgom volt. Egyrészt a távoktatás alatt még óvodás volt. Ha igényelte a jelenlétemet, oda ültettem magam mellé, és ő is ,,dolgozott". Kiadtam neki fejlesztő feladatokat, vagy rajzoltattam vele (rajzolni és színezni nagyon szeret). Ha elfáradt, kapcsoltam be neki a szobában mesét.
Délelőttönként egy mese volt, amit közösen néztünk meg, mindig ugyanakkor.
Ebéd után lefektettem és olvastam neki, amire elaludt. Fél öt-öt óráig ilyenkor általában aludt. Összesen kb. egy óra aktív foglalkozást igényelt mindez (a bejáráson ennek dupláját takarítottam meg).
Utána meg úgyis ment vissza oviba, majd iskolába.

De azert a hazit onalloan oldja meg a gyerek. Mi a faszom tortenik a vilagban? Ez valami woke dolog? Mar kajat is elore megragjak gyereknek a szulok es atkopkodik gyerek szajaba vagy az meg megy onalloan? Gondolom egesz nap ott kell keszenletben allni es lesni a gyerek minden parancsat mar a wokeoknak, nehogy seruljon a kis lelke.

Azert a gyerek alap kotelessegeit ne a szulo oldja mar meg sztem. Biztos vagyok benne, hogy karosabb onallotlansagra nevelni egy gyereket hosszutavon.

Mar csomo helyen iskolaba sem mehet egyedul, szulonek kell vinnie. Kis nyomi buborekgyerekek meg ongyik lesznek, majd amikor az elso nehezseggel csak kozepiskolaban talalkoznak a hormonokkal boostolva.

Nekunk annyit volt, hogy "tanulj vagy gyakorolj ha el akarsz erni valamit az eletben". Ebbol lehetett valasztani. Kaja, szorakozas annak fuggvenyeben, hogy sikerult-e teljesiteni a kotelessegeket.

Ez lehet kinzasnak/kellemetlennek hangzik elsore, de ha valamiben jo egy gyerek, azt szereti csinalni. Gyakorlassal meg garantaltan jol fog teljesiteni. Tehat ha utolag kell alakitani a pupos gyereket, akkor max az elejen lesz szar neki, de utana onmagatol fog tanulni, hiszen ha egyik legjobb tanulo lesz, akkor onmagaert es elismeres/buszkesegert fog tanulni.

Ha lusta fajta es mindig csak kicsit van noszogatva, akkor viszont lehet egesz eleteben noszogatni kell, hogy elerjen valamit es az allando piszkalas miatt lehet szuleit is megutalja. Ezert en ugy vagyok vele, hogy kell a szigor, de csak a fontos dolgokkal kapcsolatban. Ilyen a tanulas. Fiatalabbaknal meg eleg csak basic kotelessegek, mint kulturalt WC hasznalat, kulturalt etkezes, rend megtartasa, onallo es megfelelo rendszeres tisztalkodas.

Nalad se.

Nalam pont mukodott, hogy szigoru edesapam volt. Egesz eletemben egyszer kaptam ki tole rendesen, amikor edesanyamra rosszat mondtam, aki vegig kedves volt velem es sosem akart megbantani. Kurvara megerdemeltem. Sirtam is rendesen, de nem a veres miatt, hanem meg elotte, mert tudtam, hogy en viszont megbantottam es szegyelltem magam. Amugy pedig kb sosem volt veszekedes.

Testverem lusta fajta volt. Nala is mukodott. A sikereinket nagyban edesapanknak koszonhetjuk. Persze mindenkinek mast jelent a siker. En a celjaim elertem es meg joval tul is teljesitettem.

 

Nem neztel peldaul utana (tanultad meg), hogy masnal miert nem mukodik esetleg.

(nem olvastad el szalat gondolom vagy a mondatokat, csak utolso hszbol par szot, azert irtad ezt)

En kerdest tettem fel egy kijelentessel kapcsolatban egy olyan valasz utan, ahol valaki kijelentette, hogy ez a modszer nem fog mukodni, ami mukodott. Mikozben en tapasztalat alapjan kis mintan, adott kornyezetben azt lattam, hogy mukodik. Ha lett volna cafolatra forrasmegjeloles, akkor el is olvasom.

Gondolom kornyezetfuggo a dolog es olyan forrast fog illeto iderakni, ami Magyarorszagon adott kornyzetben/varosban/iskolaban/adott csaladi korulmenyekkel mukodik. De gondolom nincs ilyen, hiszen akkor csak jol tanulo, ugyes szorgalmas, rendszereto boldog gyerekek leteznenek.

Minden módszer működik esetenként, de ugye nem kell magyaráznom, hogy az egyedi esetek mit is érnek statisztikai szempontból. A hogyan kéne: nos, erről szól egy komplett szakma, úgy hívják hogy gyógypedagógus. Ők fejlesztői programokkal/módszertanokkal rendelkeznek abból a célból, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket fel tudják húzni a megfelelő szintre. Sokszor egyébként nem is kell nagyon sokat küzdeni a gyerekkel, ha megvan a kapcsolat, át lehet adni azt a gyerekre szabott megoldást, amivel ő már egyedül vagy kisebb segítséggel is tud boldogulni. Ami még nagyon durva, az a családi környezet. Az kb. mindent meghatároz. Forrás: feleségem gyógyped. végzettségű.

En meg ugy velem, hogy a szigor es a szulok tisztelete, ami kell ahhoz, hogy a gyereket lehessen iranyitani annyira, hogy ne akarjon hatarokat atlepni folymatosan. A szigor pedig szerintem nagyobb szazalekban mukodik. Iskolakban is, ahol magas letszamu osztalyok vannak es nem tudas alapu felveteli kell az iskolaba bejutashoz. De nem az agresszio mellett vagyok. A tiszeletet es fegyelmet el lehet erni a legkisebb fizikai eroszak nelkul is.

Forrasom ugyan ugy nincs, mint neked. Attol, hogy van rokonom, ismerosom, testverem vagy valaki aki tanulta meg az onmagaban nem lesz hiteles forras egy commentben. De persze belatom azt, hogy ha egyeni kepzest kap (pl gyogypedagogustol nap mint nap) egy gyerek az nem mas, mint gyakorlas. Gyakorlasbol pedig tudas lesz. Ez egy "gyogypedagogus" eseten azt jelenti, hogy van idejuk a gyerekkel foglalkozni.

Egy szulonek viszont gyorsan es hatekonyan kell eljarni ahhoz, hogy sikert erjen el a gyereke, mert mellette dolgozik is.

De ettol meg szivesen latnam, hogy Magyarorszagon mukodik a bongyorgetos, nem szigoru tanari munka olyan osztalyban, ahol pl problemas csaladbol szarmazo gyerek is van es vannak 25-30-an. :)

Hát azt jelenti, hogy konkrétan tanulni kell vele, és nagyon nem azért, hogy bármilyen álmot megvalósítson, hanem hogy egy sima alap diplomát összehozzon, hiszen már felmosni, meg csavart meghúzni is azt kérnek. Anno ezt a témát odavissza körüljárták mindenhol.

Tanulni meg kell tanulni. Ez nálunk 20-30 éve is téma volt általános iskolában, hogy hogyan tanuljunk jól, mert nem tudunk. Gondolom azóta még rosszabb a helyzet. Valamikor középiskola környéként érik meg rá a gyerek, hogy kb öntanuló legyen. Addig mentorálni kell. Tankönyvből magától, nulla magyarázattal nem megy. A mai tankönyvekről meg amúgy is elég sok kritika van. Szóval elkél a szülői segítség, elvégre a tanár is magyaráz az órán. Na ez online több esetben alig valósult meg. Egyesek feladtak tankönyvi tól-ig oldalszámokat, feladatokat, aztán szevasztok.

Valamikor középiskola környéként érik meg rá a gyerek, hogy kb öntanuló legyen. Addig mentorálni kell. Tankönyvből magától, nulla magyarázattal nem megy.

Wtf? Engem a büdös életben sosem mentoráltak. És sosem "tanult" velem semelyik szülő. És okés, lehet, hogy azért ment ennek ellenére is, mert valójában egy zseni vagyok, de azért inkább az a valószínű, hogy nem.

Tehát magántanuló voltál és alsótól kezdve kizárólag könyvből tanultál zéró felnőtt közremködéssel?

Mert én arról írtam, hogy van a tanító néni/tanár akinek van hozzáadott értéke a gyerek tanulásához. A könyv már csak i-re a pont. Nulláról az kevés lenne. Ha nincs tanár az online oktatásnak csúfolt valami miatt, valakinek be kell lépnie ebbe a szerepbe.

A napközit ismerted? Megcsinálod ebéd után a házit, amit a tanár ott ellenőriz, ha nem érted, kérdezel és segít. Ezek 90-es években szerintem minden suliban megvoltak.
Baxus, még idősebb fejjel is volt, hogy nem értette az ember, hogy mire gondolt a költő. Olyan debil volt a feladat leírása.

Kicsit igen, más jöhetett le a mentor alatt. Itt az onlinera hegyeztem ki, mert ha jól emlékszem az eredeti szál is az online tanulás szülői megtámogatásáról szólt.

Amúgy van gyerek, akinek tanár mellett is segítség kell, hogy tudja az osztály tempóját tartani...gyengébb képességű. Valakinek meg különóra kell, hogy ne ragadjon az osztály átlagján. Jobb képességű lévén jobban tolják különórákkal.

Egy biztos: a helyes tanulási módszer is egy képesség. Kevesek tudják készség szinten, tehát tanulni kell és nem is minden módszer jó mindenkinek.
 

Nem csak gyengébb képesség lehet az eltérés, hanem eltérő fejlődési tempó is, amit bizonyos iskolákban figyelmbe vesznek tolerálnak. Nem feltétlenül szerencsés minden gyerektől elvárni, hogy ugyanott tartson. Elvleg a NAT is készségeket vár el, nem pedig bebiflázott tananyagot. Akkor nem mindegy, ha különbséggel is, de a végére mindegyik gyerek elér kb. ugyanoda?

Általános iskola felső tagozat, és az online órák messze nem olyanok, mint élőben. Egyszerűen nincs meg a sulifeeling egy 10-14 évesnek, ami valszin fokuszálja. Pláne ha ott van az ámítógép hozzá onlineórához, akkor bazira elvonja a figyelmet. Itt sok esetben hiába voltak a gyerekek hazarendelve, nekünk be kellett menni melózni, illetve helyi meló volt (lásd szerverkarbantartás, bővítés akármi). Aztán jött az, hogy vajon mennyire figyelt óran stb stb.

Vannak szülők, akik úgy gondolják, enélkül nem megy. Ez nem új, már sok éve piszkáltam azokat a kollégáimat, akik mesélték, hogy mennyit tanultak a gyerekkel, mondtam, hogy nem a szülő dolga a gyerekkel együtt megírni a házifeladatot, ha nagyon oda akar figyelni, akkor nézze meg, hogy megvan-e, és ha esetleg hibás, akkor beszéljék meg. Erre mindig megkaptam, hogy 'na, majd ha neked gyereked lesz... '. Lett.

Egy-két alkalommal megnéztem, hogy hogy áll a tanulmányaival, de különösebben nem foglalkoztam vele. Volt, hogy előszedtem, mert matekból gyengébb volt, akkor kb. egy-két hétig adtam neki külön feladatot (nem sokat), a megoldást átnéztem, ahol hiba volt, megbeszéltük, és kapott pár hasonlót önálló megoldásra. Az egy kicsit segített, annyi elég is volt.

Esetünkben osztályszintű volt a helyzet, amit fentebb írtam, nem egyedi eset voltunk. A lányommal csak minimálisan kellett foglalkozni, de a fiam hát hogyismondjam, minimum alulmotivált. Magától nyilván megírja a leckét, de például történelmet kellett vele tanulni, pláne dolgozat előtt. Abban én sem hiszek, hogy ott üljünk mellette, ebből volt itthon konfliktus bőven, mert menni kell afelé, hogy egyedül oldja meg.

A mostani felvételi rendszernél a hozott jegyek különösen fontosak középiskolába, és ilyen 3-as, 4-es dolgokkal igen könnyen el tudja magát vágni valaki egy életre. Egyáltalán nem érzik át ennek a súlyát.

"könnyen el tudja magát vágni valaki egy életre."

Ez a félelem bennem is előjön, de muszáj Vekerdy Tamás gondolatait felidéznem, mert vele értek egyet. Sokszor hangoztatta, hogy nem versenyistállóba kell küldeni a gyereket, mert kicsinálja a "rendszer". Kevés gyerek bírja azt a nyomást, főleg ha a suli rá is keményít, hogy ezzel komolyabbnak tűnjön. Inkább értelmes, egészséges, boldog embert kell faragni belőle, aki bárhova is sodorja az élet, feltalálja magát, egész ember tud lenni.

Neten sok idézet van tőle, most egy ilyet találtam:

“A szülők egy része – közéjük tartozom magam is – úgy gondolja, a legfontosabb szempont az, hogy a gyerek az iskolában jól érezze magát, mert így fejlődik igazán, így bontakozik ki kíváncsisága, megismerési vágya, és ennek nyomán megismerő képessége. A szülők másik csoportja olyan iskolát keres, amely ‘kézbe veszi’, ‘meghajtja’ a gyereket, mert ‘a mai taposó, teljesítményelvű világ ezt követeli’, úgy vélik – legalábbis ezt mondják maguknak –, hogy ez lesz majd a gyerek hasznára, ezzel lehet vele igazán jót tenni. Igaz, most még szörnyű neki, szenved, szorong, sír, hogy otthon maradhasson – de majd később még megköszöni, hogy a ‘legjobb’ (mert ‘legszigorúbb’) iskolába járattuk! Különben is, jobb, ha minél hamarabb megtanulja, milyen az élet! Zárójelben jegyzem meg: ez teljes tévedés! Minél tovább tartunk egy gyereket életkorának megfelelő körülmények között, minél tovább tápláljuk benne a hitet, hogy a világ és az ember érdekes, hogy az ‘egyetemes rokonszenv’ összeköt minket a világ egészével, annál jobban fog helytállni később, kedvezőtlenebb körülmények között is!”

Nagyon messze vagyunk a versenyistállótól. A bp-i gimnáziumokból a jóhírüekbe nagyon nehéz bekerülni, és szép lassan csökkennek a férőhelyek. Ha nem is évről évre, de érezhetően. Egyre inkább a szakképző történetre kerül a hangsúly, amivel nekem nincs mondjuk problémám, de 14 évesen elköteleződni, az nehéz ügy.

Sajnos a suliban a gyerek nem tudja magát igazán jól érezni, erről tesz a mátrix jellegű USB portos lexikális adatbetöltés. Erre én nagyon nem szeretnék még rápakolni, de ahogy szétnézünk, azt látjuk, hogy ez a versenyistálló szellem nagyon átjár mindent, és ha csak minimálisan nem állsz bele, akkor leszakadsz teljesen.

Én megmértem a saját teljesítményem tech doc készítés terén. Nagyjából hasonló öszetettségű hálózatokat kellett standard alapján dokumentáljak - és 30%-kal több dokumentációt készítettem el az "otthoni" napomon. 

De én nem is otthonról dolgozok, én az irodában dolgozok, ami történetesen az otthonomban található. 

ez jó kérdés amúgy és a másik irányból is feltehető. Vajon ezeknél a cégeknél gond van a cég teljesítményével a korábbihoz képest? Vagy csak valami vezetőnek ott motoszkák a fejében, hogy nem lehetne e még többet kipréselni.

Amúgy én tökre azt érzem, hogy nem voltam még ilyen produktív mint az utolsó két évben, de persze lehet szubjektív. Az biztos, hogy mentálisan, fizikálisan jobb állapotban vagyok.

Nem nehéz mérni, mert azokat a feladatokat, amik bent 8 órába telnek, azok otthon rövidebb idő alatt elkészülnek ténylegesen + kénylemesebb, mert úgy fekszem, ülök, ahogy ahová éppen akarok vagy kényelmes, zokniban, papucsban, melegítőben. Nem megy a szarakodás a kajával, csak benyúlok a hűtőbe (gluténérzékeny vagyok + nem szeretem a gyári szemetet), spájzba és a kecske. 10 pperc alatt megkajálok, akár meló közben is ha épp úgy kényelmes bent az irodában meg nem igazán jó dolog enni, ha étterembe megyek akkor az plusz idő, néha plusz költség.... soksok macera. Egy szóval nem otthonos. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Vajon miert akarnak veget vetni zaros hataridon belul a home office-nak azok akik excel tablakban elik az eletuket?

Mert olyan rohadtul bevalt?

J.P. Morgan CEO meg a pandemia alatt bejelentette: amint szeles korben elerheto lesz a vakcina, huz vissza szepen mindenki az irodaba ingben, vasalt nadragban, mert ez a melegitogatyas zoom-meetingeles minden csak nem munkavegzes.

Egyes cégek idiótán viszonyulnak a HO-hoz , egy ismerős Londonban titkárnőként az irodából Teams -en hívja az ügyvédeket, akiknek engedik az HO-t. de a sima dolgozónak be kell járni az irodába - nem mind1, ha nincs személyes találkozás, akkor honnét hívod ??

70 éves öreg partnerek azt mondták, hogy feneket akarnak látni az irodai székeken... (kb. szó szerinti a fordítás).

JP -ben öreg f@szok vannak..

For Whites Only meeting room!

Ő is hetente jár állás interview -ra, de 

- vagy kevesebb a pénz a jelenlegi helyén 3éve van és elég jó a fizu.

- az állás közvetítő tudja az igényeket pl. HO-ban dolgozna 4 napot 1-et bent, de az interview közepén közlik, hogy nem nagyon lenne HO max. heti 1 nap

ilyenkor feláll és köszi, de nem ezt az információt kapta előzetesen..

Nagyon trógerek - hazudnak a HR-esek, mert még jelentkező SE lenne, ha közölnék előre, hogy nincs HO.

 

Nagyon sok amerikai tulajdonú vállalkozás/ügyvédi iroda/könyvelői cég van Londonban és le akarják nyomni a torkukon a rosszabb munka szerződést - ahogy USA-ban.

Lényegesen kevesebb a fizetett szabadság stb.. A BREXIT előtti munkaszerződéseket akarják újra kötni rosszabb feltételekkel..

For Whites Only meeting room!

lehet, hogy neked IT -ban más a tapasztalatod, de UK-ban eléggé középkori munka viszonyok vannak más területen.

De pl. hogy munka időben 1 óránál is többet vagy kint ebédre az is belefér - nem tűnik fel..  ha csak a iroda vezető ki nem szúrja - mint a kápó figyeli a dolgozókat..

For Whites Only meeting room!

Ha jól veszem ki, akkor te UK-ban élsz / dolgozol. Az én véleményem szerint UK munkaadók ezzel saját maguk alatt vágják a fát. Először a brexit, most pedig még a megmaradt jó szakembereket is elüldözik az ilyen tróger álláshirdetésekkel és interjúkkal... Nem véletlenül hallom ismerősöktől, rokonoktól a panaszkodást.

Amúgy én az ilyen cégekkel azt szoktam csinálni, hogy felteszem őket a saját feketelistámra. A lista nem publikus. Még. Csak egyre több cég megérdemelné, hogy nyilvánosságot kapjon az interjú előtti / közbeni / utáni személyes tapasztalatok.

nem UK-ban élek, csak sok ismerősöm van szerte a világban - és tartom velük a kapcsolatot és mindig is érdekelt a kinti élet.

persze egy-egy ismerős tapasztalata félre vezethet, de amikor már hasonlókat hallok másoktól is, akkor már lehet tudni, hogy nem csak neki volt balszerencséje vagy túl reagálta a szitut.

For Whites Only meeting room!

+1000

Az, hogy a Big4 és a hozzájuk hasonló cégek CxO-i "elelonmuskosodnak", az mindenképp egy érdekes jelenség - főleg az USA-ban. Nem ítélem sem tartósnak, sem általánosnak a HO végét. Egyszerűen komolytalanság ilyet kijelenteni 2023. januárjában.
Hogy miért is?
- Nem 1970-t írunk, hanem 2023-t.
- A távmunka / home office "szelencéjét" már kinyitották. Visszazárni esélytelen.
- 1-2 kijelentés alapján általánosítani - főleg USA-ból az EU-s vagy magyar munkaerőpiacra nézve, erős projekció / extrapoláció.
- Az irodai lét semmi esetre se jelent érdemi munkavégzést. Vannak, akik ezt mesterien tudják művelni évtizedeken át is.
- A HO segíthet a földrajzi bérkülönbségek / bérköltségek csökkentésében.

Én inkább a hibrid munkavégzésben látom a jövőt. Amelyik cég (akár multi) nyitott rá, ő hosszú távon nyer. Senki nem akar napi 2-3-5 órát ingázással tölteni és égetni a pénzt is.
A hozzám beérkező megkeresések 90+%-a 2022-től már hibrid alapú - EU régió. Heti 1-2-3 nap irodai jelenlét cégtől függően.

Egyetlen egy esetben látok esélyt a visszalépésre: ha globális recesszió fázisába lépünk. Amire szerintem egyre inkább növekszik az esély.

A HO segíthet a földrajzi bérkülönbségek / bérköltségek csökkentésében.

ez a foldon, globalisan nezve jo, de nekunk, fejlett orszagokban kevesbe.

hozzatennem, hogy akitol hallottam, semmi jot nem mondtak a remote indiai vagy egyeb azsia IT-sokrol. tipikusan nem ellenorizheto, mit csinalnak, nagyon mas a kultura es a munkamoral, +idozona kulonbsegek, es legfokepp, nem is ertik igazan, min dolgoznak, nem is lesznek soha felhasznaloi a termekuknek, nem is ertik ok se a nyugati kulturat/gondolkodasmodot/stilust; igy olyan nehezkes lesz az egesz, hogy szumma elvesz az olcsobb munkaero elonye.

Vannak jó indiai szakemberek. Csak ott is ritkaság.
Az tény, hogy kulturálisan nagyon elütnek Európától.

Továbbá az USA/EU cégek elfelejtik, hogy a JÓ indiai/ázsiai szakember is el fogja kérni kb. ugyanazt a bért, mint egy USA/EU szakember. Nem hülyék ők sem. Csak a cégek, akik valamiért hisznek a mesékben.

a Big4 és a hozzájuk hasonló cégek CxO-i "elelonmuskosodnak"

Imho a big4-nál pont tökmindegy, jó esetben hetente egyszer látod a saját irodátokat belülről.

A távmunka / home office "szelencéjét" már kinyitották. Visszazárni esélytelen.

+1, alkudozni lehet, én pl. kifejezetten szeretek bent dolgozni az irodában, de ezt már sosem tudjék visszacsinálni, csak ha lemondanak a talent pool nagyobbik részéről.

Egyetlen egy esetben látok esélyt a visszalépésre: ha globális recesszió fázisába lépünk.

Ez is kétélű: az iroda drága, a jobbágyoknak adott egyszeri párszázezer forintos HO "költségtérítés" olcsó. Nálunk most feleannyi irodai hely van, mint ahány alkalmazott, nem fog egy recesszióba befelé menetelve a cég kibérelni akkora irodateret (10-12 emelet mondjuk, a mostani alaprajzzal számolva), hogy mindnki elférjen.

a jobbágyoknak adott egyszeri párszázezer forintos HO "költségtérítés" olcsó

főleg ha a felét se adják ide annak, amit adómentesen adhatnának

Nálunk most feleannyi irodai hely van, mint ahány alkalmazott, nem fog egy recesszióba befelé menetelve a cég kibérelni akkora irodateret (10-12 emelet mondjuk, a mostani alaprajzzal számolva), hogy mindnki elférjen.

Nálunk most volt költözés új fancy irodaépületbe. Szóval ezek komolyan vissza akarnak zavarni mindenkit.

A visszalepes igazabol elkezdodott, szerintem erre probal utalni a nyito is. Sot, talan pontosabb ugy fogalmazni, hogy nem igazan latszik, hogy a HO-nak sikerulne tartosan gyokeret vernie a ceges kulturaban. Kiprobaltuk, koszonjuk szepen, biztos van egy elenyeszo hanyad akinek ez bejott vagy kb. ez az egyetlen ervuk, hogy magukhoz csabitsak a munkaerot, de a nagy tobbseg mintha kifarolni latszana zaros hataridon belul.

  • - Nem 1970-t írunk, hanem 2023-t.
  • - A távmunka / home office "szelencéjét" már kinyitották. Visszazárni esélytelen.
  • - 1-2 kijelentés alapján általánosítani - főleg USA-ból az EU-s vagy magyar munkaerőpiacra nézve, erős projekció / extrapoláció.

Ezek kozul egyik sem erv a HO mellett, csak fantazialgatas. Mondhatom pl. en is, hogy komolytalan vagy mert 2023-at irunk, nem 2350-et.

  • Az irodai lét semmi esetre se jelent érdemi munkavégzést. Vannak, akik ezt mesterien tudják művelni évtizedeken át is.

Ez igaz, de senki nem is allitotta ennek ellenkezojet. Az irodai letben joval nagyobb esely van az erdemi munkavegzesre, fokent csapatmunkat igenylo feladatok eseten. Sokkal hatekonyabb, ha egy legterben vagy azokkal akikkel kozosen kell egy problemat megoldanotok, ellentetben azzal, amikor fel-1 oras kesessel jon valasz a Slacken.

  • A HO segíthet a földrajzi bérkülönbségek / bérköltségek csökkentésében.

Majd hiszem, ha latom. 2+ ev alatt semmit nem javitott a berhelyzetemen a home office.

  • Heti 1-2-3 nap irodai jelenlét cégtől függően.

En hozzatennem, hogy es projekttol fuggoen. Ad-hoz WFH-ra eddig is adott lehetoseget minden ceg ahol dolgoztam. Ha valakinek nagyon hosszu (2+ ora) az ingazas, akkor volt lehetoseg eseti alapon megbeszelni a rendszeres a home office-t. Erre a szintre fogunk visszapattanni szerintem.

Nálunk semmi jele annak, hogy vissza akarnának táncolni a home-office-tól. Covid előtti időben heti egy nap engedélyezett volt, azzal, hogy egy minimális létszámnak bent kell lennie (osszuk be egymás közt, hogy ki mikor nincs benn), a vírushelyzet alatt egy embernek bent kellett lennie a csapatból (ez tök felesleges volt amúgy, de mindegy), aztán 50% home-office lett, ez mára felment 60%-ra, tehát egy héten két napot kell bent tölteni.

Annyiban speciális lett a helyzet, hogy időközben (illetve még nem sokkal a vírus kitörése előtt) teljesen átvariálták a szervezetet, a teamek nemzetköziek lettek, így eleve esélytelen lenne, hogy egy helyen lenne az egész csapat. Ráadásul még a kinti kollégák két - egymástól 20 km-re lévő - hely közt választhatnak, hogy hol dolgoznak. Szóval nálunk feltehetően hosszabban fog maradni a home-office, mint én :)

"Majd hiszem, ha latom. 2+ ev alatt semmit nem javitott a berhelyzetemen a home office."

Tudtommal többen ennek köszönhetően dobbantottak vidékre, megtartva a nagyvárosi melót.

Ez Bp -> "bárhova csak onnan el" esetén kész felüdülés. Délutánonként látom azt a sok szerencsétlent (ritkán bejárósként magamat is), aki beingázik a melóhelyre, lenyomja a napi robotot, aztán hazaingázik. Tömegnyomor a BKV-n, masszív dugók az utakon (persze 1 ember per autó). Kiábrándító. Energia felhasználás szempontjából pedig rohadt felesleges, pazarló.

Oké, van akinek be kell járni, mert a minden szolgáltatást nem lehet automatából megvenni. Valakinek a hajat le kell nyírni, cipőt meg kell javítani. Tehát kellenek ezek. De annyi digitális/telefonos meló van már. Na azoknak baromira nem indokolt a fix hely.

Én azt a fajta hibrid munkavégzést várom, hogy most pl. a Tárnok-Diósd tengelyről tudok mondani kapásból 5-10 kollégát, akikkel valamennyire egy területen dolgozunk. Ahelyett, hogy most mindenki ingázna minden nap az irodába, vagy minden nap otthon döglene, lehetne valami mini-iroda valahol a közelben, ahova be tudnának menni. Ugyanúgy lehetne ezer fős irodákat építeni, de nem egy cég bérelné az egész épületet, hanem mondjuk 20.

És ez nemcsak Pest agglomerációjában lenne érdekes, sőt.

érdekes koncepció:

- BP-ről és agglomerációból kifelé ingázni, kevesebb dugó.

- BP-től 50-60km -re lévő városokban lennének az irodák.

vidékről is pl. 100km -ről is csak 50-60km lenne az út.

Az a rengeteg irodaház meg állna üresen - egyes befektetők biztosan mindent megtennének, hogy ne valósuljon meg a koncepció.

Én is kényszerből vagyok BP-en (van lakásom Pesten, de házam vidéken).

For Whites Only meeting room!

Erről már 10 éve is hallottam. Nagyon pozitív változásokat hozna szerintem.
Vidéki, alacsonyabb komfortfokozatú (nem A+), kisebb irodákat, elsősorban régebben épült épületeket lehetne így hasznosítani. Lefoglalod óra vagy nap alapon és ott kapsz egy asztalt. Elsősorban freelancereknek vagy vállalkozóknak érheti ez meg jelenleg. Ha van egy kis tárgyaló, akkor meetingeket (akár videókonferencia szinten) is lehetne tartani.

Nem tudom poénkodni akarsz vagy cinizmus beszél belőled, de a jelenség amit felhoztál, valós. Vidéken, budapesti vagy külföldi melóval erősen Jani tud lenni az ember. Bp-n és vonzáskörzetében baromi drága minden szakipari meló. Onnan 100km-re, csak drága. 200km-re már korrektnek is érezheted :)
Én csak 100km-re menekülök.Az árkülönbséget érzem az én ház felújításom és a Dunakeszin lakó munkatársam ház felújítási költségvetésén. Időnként összeszinkronizálunk, ki hol tart. Nagyjából ugyanazokat a terveket valósítjuk meg. Ő kb 2x annyiért. Vidék általában nyomottabb bért kínál, ez meglátszik az átlag embereken...ehhez van árazva sok minden. Étterem, sörözők, kávézók. Szóval nem szakadsz bele, ha engedsz az úri murinak.

Lazán kapcsolódik: Itt a hupon is volt 1 éve téma egy kiégéssel kapcsolatos topikban, hogy dolgoztak mindenféle úri helyen, nagy városban, külföldön, habzsi-dőzsi volt. Pálfordulás, go vidék, meló remote és nyugodtabbak, szép helyen laknak. Van tér, van távolság, van természet. Hosszú, tanulságos topik volt.

Én bevallom magamról, hogy szeretek szétcsúszni ho-ban. Nálam a fejemben elválik a meló->munkahely | otthon- herevere. A kettő együtt nekem nagyon nehéz, pizsiben ülni a kanapén és nem sorozatot nézni nekem frusztráló. Én bejártam mindvégig amig nem volt szigorúan kötelező otthon maradnom, és a mai napig minden nap bent vagyok. Én azt gondolom magamról, hogy nem vagyok alkalmas HO-ra. Én szerintem mindenki legyen tisztában arra mi fekszik neki jobban, és szerintem emberileg elvárható, hogy ne lógni akarjon valaki. És gyanítom eme sok HO-s sírás mögött az van, hogy szeretnek kicsit lazítani a munkaidőn :) 

pl: "Fontosnak tartották, hogy maguk osztották be idejüket, ráadásul a házimunkát sem hanyagolták el."

Munkáltatói oldalról is nézve: Nem azért kapod a fizudat, hogy ablakot pucolj munkaidőben :D 

-42-

alapvetően én is  hajlamos vagyok szétcsúszni HO-ban - de mivel ezt tudom, bevezettem pár szabályt:

1.) 9-ig gép elé kell ülni

2.) gép elé csak tusolva, felöltözve (nem farmer, kényelmes pamut nadrág is lehet)

3.) minden reggel 20 perc mozgás (tai chi nyitott ablaknál)

4.) 12:00 - 13:00 nem dolgozom (kaja, bolt, séta)

5.) HUP és más nem produktív időtöltés óránként 5 perc lehet.

 

ennyi volt, le is telt ebben az órában nincs több HUP.. bye

 

kieg:

6.) Tiszta asztal - úgy kezdem a reggelt, hogy miden el van rakva, se egy memória modul, se egy SSD vagy füles - majd ha kell elő lesz véve.

bill+egér nagy szivacsos alátét,  laptop + dokkoló + 3 monitor

For Whites Only meeting room!

Mi sem videózunk. Egymás között sosem; nagyobb megbeszéléseken, ahol mondjuk marketingesek is vannak, az elején 2-3 percig megy a kamera, aztán kikapcs. Úgyis van általában valamilyen prezi vagy excel, azt kell nézni.

Nem egyszer a klotyón ülve beszéltem, de volt olyan is, hogy engem nem érintő témánál mosogattam vagy kávét főztem, a fülesen meg hallgattam, hol tartanak. Így nem volt az a hülye elbaszott idő érzésem, mint a meetingeken a nem téged érintő részeknél.

a nyugdíjast :-D

YT-on találtam rá egy  tényleg nem megerőltető, csak egy kis nyújtás - egyensúlyi gyakorlatok - kézmozdulatok - gerinc - váll stb..

- abból megtanultam 4-5 mozdulatot és azt csinálom (csak közönség nélkül - valaki látná azt hinné , hogy paródia :-D -- De én élvezem..

Közben olvastam, hogy milyenek vannak és a spirituális háttér - nekem nagyon nagyon bejön - tervezem, hogy elmélyedek még benne..

For Whites Only meeting room!

Ha tényleg komolyan érdekel a Tai Chi a volt oktatóm folyamatosan indít kezdő csoportokat.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kezdő Qigong és Taijiquan csoport folytatja munkáját.

Folyamatosan lehet csatlakozni.

Az edzések a Móricz Zsigmond körtéren a vannak, szerdánként 18.30 - 20.30-ig.

Jelentkezz egy díjmentes próbaedzésre:

https://saskazoli.hu/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Erről jut eszembe.. Ha melóba megyek, egy órával kevesebbet alszom. Ha HO van, akkor munkakezdés előtt 20 perccel kidob az ágy (vagy épp odahúzom a laptopot) aztán majd időközben kikelek amikor úgy alakul :D

Ez monsjuk sokat számít, mert kipihentebb vagyok. Ja, és munka végeztével azonnal otthon vagyok.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Magyarországon nem fenyeget a home office vége. A túlzottan drága irodabérleti költségek mellett hamar rájöttek a cégek, hogy home office mellett elég egy kisebb és olcsóbb iroda is. 

Konkrétan fele akkora pl. nálunk, 2 kötelező irodai nappal. Minden szempontból sikeres nálunk a home office, a vezetőség szerencsére rádöbbent, hogy a munka hatékonyságának mérőegységeként nem az irodában eltöltött órák száma a legmérvadóbb.

Partner cégnél az egyik irodát "bezárták", mert kiszámolták, hogy 20 misit spórolnak a fűtéssel most tavasszal és úgyis alig jár be valaki. Igazából bemenni be lehet, ha valakinek kell valami onnan, csak nincs fűtés. A másik irodába ülhetnek be, ha valakinek nem jó otthonról. De akárhányszor jártunk benn, akkor is csak pár másik embert láttunk.

Magát az irodát azért bérlik.

Valószínűleg olcsóbb akár hetente beküldeni egy karbantartót aki ezt megoldja mint fűteni egész héten folyamatosan. De ez is csak saját irodánál jöhet szóba. Ha bérelt irodáról van szó simán lemondják a felesleges iroda bérletét. Ha pedig már megszületett a döntés a home office véglegesítése mellett, akkor simán ki lehet adni a felesleges irodát. Visszafogottabb megoldás ha marad az iroda de nem bővítik vagy cserélik nagyobbra miközben nő a létszám. 

Asszony cégénél adtak fejenként 500 fontot az otthoni iroda berendezéséhez, és két londoni épületettől megszabadult* a cég. Persze maradt még több, szóval aki akar, az továbbra is be tud menni. Csak épp felismerték, hogy nincs akkora létszámra szükség már.

* Nem tudom, hogy bérelték és felmondták a bérletet, vagy tulajdonosok voltak és eladták / kiadták másnak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Futotta belőle asztalra, székre, monitor tartó állványra, egy külső monitorra, dokkolóra, meg egy headsetre. Ja, meg egy láb tartóra, amit aztán sose használt, kidobott pénz volt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ujonan tuti nem.

Hasznaltan (itt jo az ilyen irodai cuccok piaca) azert kijott kb ennyibol egy RH400 es egy EFG Active asztal.

Ez utobbit ugy kell elkepzelni, mint egy IKEA emelheto asztal + 30 kilo vas es masziv motor formajaban. Kibirta, hogy lakasfelujitaskor ezt hasztaltam letra helyett. Egy karc sincs a feluleten, pedig glettet es festeket kapartam rola napi szinten.

Az asszonynak adták a pénzt, ő válogatta össze a dolgokat. Szerintem az asztala szar, nekem ingyen se kéne, de neki az tetszett.

A széke kb. az a kategória lehet ránézésre, mint az IKEA Marcus, amit itt a hupon többen nagyon jónak tartanak. Az IKEA-s szék az olyan 170 font körül van most.

Biztos vagyok benne, hogy van 500 font feletti áron is szék, és biztos nagyon jó is. Ha számodra az a normális színvonal, akkor a cég által adott pénzhez a saját zsebedből hozzátéve veheted meg. Ez a lehetőség az asszony számára is adott volt, de az ő igényeinek megfelelő széket ennél olcsóbban talált.

Valószínű nem lep meg, ha elmondom, hogy amíg az irodába jártak, addig se 500 fontnál drágább székeken üldögéltek.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2023. 01. 16., h – 10:15

Annyira gaz, amikor ujsagirok leegyszerusitenek egy komplex kerdeskort.

A home office valahol bejott, valahol nem. Vegeredmenykent a legtobb helyen a hybrid a megoldas. De kozben mar alkalmazottak hozzaallasat tekintve is olyan kilenges van: van aki azt erzi normalisnak, hogy a munkaltato fizesse az otthoni aramat es szeket. Valaki meg pont azt, hogy a beutazast ne neki kelljen finansziroznia, es legalabb addig eljut, hogy a home office neki lehetoseg, legalabb azon a teruleten nem all neki elkenyeztetett kisgyerek modjara kovetelozni. Aztan van, aki tovabbra is erti, hogy miert nem jar neki egyik se - elvegre 2020 elott az volt a normalis. Es van olyan, amelyik mindkettot koveteli.

Es van olyan, aki sunyiban olcsobb helyre koltozott a lockdown elejen. Egy bo ev utan szolt hogy nem tud minden nap 3 orat beutazni az irodaba.

Es volt, aki azert csinalta ezt sunyiban, mert elotte ket hettel egy masik jo indokkal kert volna engedelyt es nem kapott.

Es van, hogy valakinek hajlando egy munkaltato par ev utan remote contractot adni, valakinek meg nem. Ha ezt orszagon belul tette, csak a draga metropoliszbol koltozott ki, az eggyel torvenyesebb, de vannak olyan esetek, ahol a HR adorezidencia kerdes miatt is foghatja a fejet, hogy mi legyen.

Iszonyu arnyalt es osszetett a kep.

Es a legtobbet altalaban a legsunyibbak nyertek. De errol senki nem fog nyilatkozni, ellenben probaljak megelozni.

Troger vagy nem troger dolog, eszrevetelem szerint a legpofatlanabbakat olyanok mertek tobbnyire meglepni, akik amugy nagyon jol tudtak, hogy az o munkajuk penzt termel a cegnek. Van kivetel, az annal viccesebb. :)

Raadasul a "metropoliszbol sunyiban kikoltozes" alapvetoen ketelu fegyver - ha ezt megbocsajtjak a munkavallalonak, akkor nem o lesz a fluktuacio targya, mert metropoliszon kivul nehezebb lesz valtani.

Az masik kerdes, hogy 2020 nyaran ezt multiek szuk latokoru HR-esei nem igy priorizaltak, es precedensekkel batoritottak a sunyisagot.

a HR adorezidencia kerdes miatt is foghatja a fejet,

Ez nem annyira problema: hivatalosan bejelentett lakhelyed szerint adozol. Ha elkoltozol a horvat tengerpartra, csak hagyni kell egy ideiglenes/allando lakcimet a hatosagoknal, es ugyanugy adozol tovabb.

Ha bejelentkezel a horvat hatosagokhoz, akkor viszont at kell allnod szamlazasra, amivel ugye a munkavallaloi jogaid elvesztese is jar -- no nem mintha nagyon relevans lenne az IT-ben ez, de vigyazz, a bosegnek gyorsan vege szakadhat.

Oké és mi van azzal, aki heti 2 napot itton van, 2 napot Németországban, kettőt Csehországban, a maradék 1 meg random? Mindenhol saját cége van vagy alkalmazott egy kínai székhelyű cégnél... szóval lehet ezt bőven tovább árnyalni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Es ami a legfontosabb: az egyen felelossege az adozas es az adorezidenciarol valo nyilatkozgatas.

Ertheto, hogy ha egy multi HR-ese es berszamfejtesi reszlege nem akar nyilatkozni adojogi kerdesben egy 122-122-121 napot nem ceg dontese miatt 3 kulonbozo orszagban tartozkodo alkalmazottjarol.

De ekozben az alkalmazottak tobbsege pofatlanul kovetelozo tipus, ugy van vele, hogy neki az jar, hogy a ceg fizessen a maganceljaira egy EY-os advisort.

Es innentol kezdve ertheto, hogy miert feszul be a HR, miert kerul be a szabalyba, hogy max 90 napot dolgozhatsz es tartozkodhatsz az orszagon kivul, stb. Mert onnantol van mire mutatniuk, hogy ez nem az o felelosseguk, hanem a munkavallaloje.

Az adozas az egyik legfontosabb kerdes (pl., mert kb. rogton megbosszulja magat a benazas), de egyebek is felmerulhetnek:

Mi van mondjuk a delikvens biztositasaval? Hol fizeti a ceg a nyugdijjarulekot vagy extra nyugdijmegtakaritast? Melyik kollektiv szerzodes vonatkozik ra? Hogyan nez ki egy munkahelyi (beleertve lakhely es munkavegzes helye kozti utvonalon jarast) baleset? Btw, leforrazom magam a teafozovel mikozben mondjuk a 89. napomat toltom magyarorszagon HO-ban az mi? Mi az vonatkozo munkajog mondjuk rendkivuli vagy tulmunka eseten? Kikuldetesre milyen szabalyok vonatkoznak? A munkavallalo kepzesere mely orszag tamogatasat veheted igenybe, illetve melyik orszag szabalyozasa szerint kozthetsz vele tanulmanyi szerzodest? Mi van, ha el kell bocsajtani az emberunket? Mikor mehet/kell elkuldeni nyugdijba? Mely orszag szabalyozasa alapjan adod ki a szabadsagat, ja es hany nap is az most?

Multkori pelda: reorg, ahol par embert mas organizacioba helyeztek (erosen leegyszerusitve: munkakor, fizetes, minden mas maradt, meg a szekebol se all fel, csak a fonoke fonokenek a fonoke mas). Minden erintett EU-s orszagban munkavallalo. A meetingen nem lehetett neveket emliteni, slidera feltenni stb., mert a nemet munkajog szigoruan megtiltja ezt (pl. mert meg nem volt minden 100%-ig lefutva a szakszervezetek es a HR kozott, es nem lehet garantalni, hogy ez szoban elhangzik es mindenki meg is erti ott helyben). Cserebe a meeting utan levelben megkaphatja mindenki az infot.

Hasonlo problema, hogy az eves munkavallaloi kerdoivben bizonyos kerdeseket tilos feltenni nemet munkavallaloknak. Mashonnan nezve azok teljesen artalmatlannak tunnek.

Na, fonok vagy, es van par nomadod amit fent emlitettel. Persze majd az ev vegen derul ki, hogy hol is sikerult eltolteniuk azokat a napokat... Melyik orszag munkajogi szabalyait aklamazod, es melyik szakszervezet vagy hivatal huzhatja rad a vizes lepedot, illetve milyen sorrendben, amikor tevedtel (marpedig fogsz)? A gyomrod lyukad ki elobb a stressztol vagy agyverzest kapsz? Es ez csak az EU...

Mi van, ha inkabb a Voros-tengel mellol szeretne emailezgetni az emberunk, mert megis csak jobb ott a klima? Belefutunk-e exportkontroll szabalyozsasba, vagy importtilalomba, ha epp Sziriaban, Kinaban vagy Eszak-Koreaban kivan nomadkodni, mert neki az jar?

Mindebbol annyit fog fel az egyszeri mokus, de meg az alacsonyabb szintu management is neha, hogy a ceg egy rugalmatlan, kihalasra itelt oskovulet, es kulonben is mekkora lusta egy szemet mar a HR, hogy nem engedi meg delutan kettore, amit Gipsz Jakab reggel kitalalt.

 

A masik veglet, hogy sok ceg hirdet tavmunkat, meg digitalis nomadsagot. A forumok meg a szakmai sajto (jo esellyel fizetett reklam mindketto) eljenzik oket, hogy mennyire itt a szebb jovo, es miert nem koveti oket a sok odivatu ceg. De valojaban csak a kockazatokat exportaljak ezzel a mukodesi formaval (vermerseklet szerint lasd meg a magyar kozelmultbol a kenyszervallalkozo, mocskos katas, adocsalo, palimadar stb. cimszavakat). Tisztelet a kivetelnek. A munkavallaloi oldalon meg sokan elfelejtik, hogy csak addig minden jo, amig nincs semmi baj, es vigan kiszamoljak, hogy mekkora fizetest (pro szintuek mar a nyugdijat is) tudnak kivenni a kis cegukbol. Aztan az eso komolyabb problemanal majd neznek butan. Persze, ami a Nagy Penznek tunik az valojaban kozel se fedezi a vallalkozasa kockazatait. Risk managementrol meg mar kulonbe is hallott az Gazdasagi Radioban, amikor veletlenul attekert rajta.

Mi van mondjuk a delikvens biztositasaval? Hol fizeti a ceg a nyugdijjarulekot vagy extra nyugdijmegtakaritast? Melyik kollektiv szerzodes vonatkozik ra? Hogyan nez ki egy munkahelyi (beleertve lakhely es munkavegzes helye kozti utvonalon jarast) baleset? Btw, leforrazom magam a teafozovel mikozben mondjuk a 89. napomat toltom magyarorszagon HO-ban az mi? Mi az vonatkozo munkajog mondjuk rendkivuli vagy tulmunka eseten? Kikuldetesre milyen szabalyok vonatkoznak? A munkavallalo kepzesere mely orszag tamogatasat veheted igenybe, illetve melyik orszag szabalyozasa szerint kozthetsz vele tanulmanyi szerzodest? Mi van, ha el kell bocsajtani az emberunket? Mikor mehet/kell elkuldeni nyugdijba? Mely orszag szabalyozasa alapjan adod ki a szabadsagat, ja es hany nap is az most?

Tippelek: amikor az embernek szerződést kínálnak, akkor a szerződésben benne van az, hogy melyik cég (mondjuk ACME Magyarország) az, amivel szerződést köt. Ha ez nem elég, azt is bele lehet írni, hogy mondjuk Magyarország törvényei szabályozzák a munkaviszonyt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

azt is bele lehet írni, hogy mondjuk Magyarország törvényei szabályozzák a munkaviszonyt

Lehet, hogy lehet ilyennel jatszani valamilyen szinten, nem tudom. Viszont, ha torveny vonatkozik valakire, pl. szimplan csak azert, mert ott el vagy allampolgara egy orszagnak meg akkor is, ha tavol van, azt egy szerzodessel nem irhatjak felul.

Mondjuk sorfozo mester vagy egy belga apatsagnal, de Szaudibol probalsz tavmunkazni. Hat, probald kimagyarazni nekik :)

Ez jellemzően a digitális nomád életmód. Nagyvonalakban: Ha a tartózkodási helyed nem állandó illetve bizonyíthatóan nem ott tartózkodsz (állandó lakcím nem is minden országban van) és/vagy nem meghatározható, el kell döntened (az adóhatóságok segítenek, legalább is errefelé megkapod az alap információkat), hogy hogyan és hol szeretnél adózni. Ennek az első pontja a bejelentett lakcímed. Amennyiben nincsen bejelentett állandó tartózkodási helyed, az állampolgárságod dönt és ha több van, te választod, hogy hol adózol. Ebben az esetben minden érintett adóhatóságnál, minden évben le kell adni keresztbe is az adóbevallást, hogy igazolva legyen, hogy míg az egyik helyen nullás bevallásod van, addig a másikon valóban feltünteted a bevételeid és a befizetett adót.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

A hivatalos allaspont, hogy ahol az evente 180 napnal tobbet toltesz.

Csakhogy az EU-ban a szabad mozgas miatt ez nem bizonyithato. Ha tehat te azt allitod, hogy budapesten elsz, nem lehet tudni, hogy tenyleg igy van-e, es nem is vizsgaljak. Minek. EU-n belul mindenhol szetadoztatjak a fejedet ugyis. :P

Nope.

Alapszabályként amelyik országból a jövedelem származik, az jogosult megadóztatni azt a jövedelmet. Ezen felül amelyik országban adórezidens vagy, az jogosult megadóztatni a más országokból származó jövedelmedet is. Elvileg előfordulhat, hogy több ország is adórezidensnek tekint egyidőben, bár ez nem jellemző. Viszont az országok között vannak egyezmények, amikben rendezik azt, hogy mely jövedelmet melyik ország mennyire adóztathatja meg. Magyarországnak pl. majdnem az egész világgal vannak ilyen egyezményei.

Munkajövedelemnél amúgy az a jellemző az ilyen egyezményekben, hogy a munkaviszony szerinti országban adózik elsődlegesen (azaz pont úgy, mint a helyi dolgozók esetében - ergó a munkáltatónak ezzel tipikusan nincs tennivalója, pont úgy kell kezelni a másik országban lakó dolgozót, mint a helyieket - az EU-n belül pedig nem is diszkriminálhat lakóhely szerint). Az adórezidencia szerinti ország ezen felül pluszban kérheti a világjövedelmed szerinti adót - mínusz azt, amit már a forrásországban befizettél. Ergó ha magasabb otthon az adókulcs, akkor a differenciát otthon még befizettetik, különben nulla adót fizetsz otthon. Illetve a világjövedelem egybeszámolása miatt ha otthon sávos az adórendszer (nálunk ugye már nem), akkor a más országokból származó pénz a helyben szerzett jövedelmek adóját magasabb sávba fogja tolni.

Ossze se tudom szamolni hany olyat lattam, hogy valaki X orszag berszamfejtesen volt es Y orszagban lakott. Es a HR-t es a felettest akkor nem zavarta, ha az utobbirol nem lehetett rabizonyitani, hogy "tudott rola". Ha tudnak rola, es papir van rola, hogy tudnak rola, akkor lepniuk kell.

Ja, szerintem senkit nem érdekel, amíg a munkáltató el tud határolódni tőled, ha borul a bili. Tegyük hozzá, elég balfasznak/balszerencsésnek kell lenni, hogy lebukj vele, de azért ha szereted az aktuális munkahelyedet, nem érdemes approval nélkül kísérletezgetni vele.

nem érdemes approval nélkül kísérletezgetni vele

Amig ezt le nem irtad, meg voltam rola gyozodve, hogy erted mirol beszelek. :)

De akkor legyen, sorrendbe rakom legjobb eselytol legrosszabbig, atlagos hozzaallasu felettest es atlagos multis HR-t feltetelezve:

  1. Szoban engedelyt kerni
  2. "Approval nelkul" egyszer csak kiderul
  3. Irasban engedelyt kerni
  4. Irasban engedelyt kerni tobbmindenkit CC-zve (HR, felettesek)

A 4-esnek mindenkeppen, a 3-asnak altalaban rejection lett a vege. Az 1-esre altalaban lett megoldas, de a lenyeg, hogy "hivatalosan senki nem akart tudni rola". Kockazatfaktorban a "ceg hata mogott approval nelkul" probalkozokat okkal tettem a masodik leghatekonyabb csoportba.

Nincs miért bocsánatot kérni, kivéve persze ha az illető embargós országba téved céges laptoppal vagy hasonlók. A bürokrácia az, amikor van két tehened, az egyiket be kell szolgáltatni, de visszaigényelheted, csak mire visszakapod, éhen döglött.

megspórolták az utazásra szánt időt

naigen, ha ez nem csak munkavallalo erdeke lenne, hanem a munkaltatoja-e, akkor egybol nepszerubb lenne a homeoffice. (blaharol lehelterig eljutni bkvval fel ora, es az nincs olyan ordas nagy tavolsagban). de ez csak akkor fog megvalosulni, ha tv-ben kotelezik ra hogy a munkabajaras is munkaidonek szamit...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Egyébként szerintem az, hogy az fel sem merül, hogy mik a munkaválalók érdekei az is sokmindent elmond a renszerről. Arra gondolok, hogy tegyük fel a cég 1% plusz nyereséget kitudna hozni, ha bent vannak az ember, akiknek így jobban szenvedés az élet, akkor most tényleg az a jó, hogy legyenek bent?

Elolvastam amúgy a cikket és az indoklás az, hogy egy kreatív cégről van szó. Ha tényleg az van, hogy történeteket kell összerakni, meg művészi dolgokat szülni együtt, az elképzelhető, hogy nehezebb online. De itt is kérdés, hogy miért vezeti be mindenkire.

 

Egyébként én kicsit pesszimista vagyok a jövő kapcsán. Mert jön fel most az AI is. És nem azaz érzésem, hogy a technológiai fejlődés célja az lesz, hogy úgy általában mindenkinek minőségibb élet jusson, ahol kibontakoztathatja magát és boldogabban élhet. Hanem a felső 1% céljai lesznek érvényesítve. Ha robotok lesznek, azok azért fognak dolgozni, hogy a top rétegnek legyen űrturizmusa meg minden amire vágyik és erre fog elmenni a rengetek erőforrás. És az lesz az érv, hogy ezt ők állítják elő, bocs, ha te nem tudod ugyanezt tök oké ha elpusztulsz.

Az 1% érdekei szerint alakul majd az adózás, ahogy most is. Ha még jobban minden gazdasági erő odacsoportosul, miért lenne másként. És még az is érv lehet, hogy így is túl sok az ember és ha nincs rájuk szükség miért kéne kvázi munkanélküli segélyen tartani őket, ha nincs is semmijük stb. Nem biztos, hogy ez lesz, de nincsenek jó előérzeteim. Meg lehet is olvasni erről, hogy a top gazdagok prioritásai az élet meghosszabbítás és arra való megoldások, hogy lehet elhagyni a földet adott esetben. Pont a múlt héten is volt egy ilyen cikk, hogy ilyenekbe tesznek óriási pénzeket. És ha valahogy sikerül növelni az életidejüket, akkor még nagyobb lesz a vagyok egy pontba koncentrálása. Sacc az lesz az esély, hogy valami AI őket is picsán rúgja. Ami persze megint nem egy jó jövőkép. Na jó ez kicsit sci fi, de szerintem nagyon észnél kellene lennie az embereknek és szerveződni, mert sem a top gazdagok, sem a hozzájuk kapcsolódó politikusok nem az ő érdekeiket fogják védeni.

profil és viselkedésminta-analízis alapján már rég tudják rólad mit akarsz így mire elkezdesz ténylegesen szervezkedni féjszbukon, még meg sem beszéltétek a helyszínt vagy az időpontot, az erőszakszervezet már rátok rúgta az ajtót, és kapjátok a glóriát ("Különvélemény")

Értelmes cégvezetés kéne de sok esetben csak odesnek alkalmatlan emberek. Túl sok esetben. Ez nem különbözik a politikában sem. A gond inkább az, hogy nem is érdekli őket sok esetben a többiek véleménye, életkörülményei, stb. A jelenlegi szabályok konkrétan gépként, egységes egyformaként kezelnek minden egyes személyt, holott mindenkinek egyedileg változó a szociális/családi/magánélete, egészségügyi állapota, stb. Ezért mondom, hogy nem kéne mindent agyon szabályozni, csak néha kéne egy kis lelkiismeret vagy ész, empátia.

Megboldogult nagymamám szokta mesélni, hogy 200 kilométerre nevelték az 1 éves kislányát (anyámat) a munkahelyétől. Előre megmondták, hogy karácsonyra senki ne is kérjen szabadságot, mert sok a megrendelés és sok a munka. Mindenki budapesti vagy környékbeli volt, kivéve őt. (Akkor költöztek) Egy ideig albérletben laktak a nagyapámmal, de sokáig vonattal jártak be minden nap, ami naponta kb. 6 órát vett igénybe és utána jött otthon a gyerek, a háziállatok, stb. Szóval azt mondta a mama a munkavezetőnek, hogy nem érdekli, akkor is hazamegy a kislányához karácsonyra. Jött az igazgató és mondta neki, hogy mi az ábra. Az igazgató azt mondta, hogy ha őt elengedi, akkor mindenki mást is el kell. Nem. Mondta a munkavezető. Erre megfogta az igazgató vállát és mondta neki: van magának szíve? Ha a maga 1 éves kislányát nevelnék innen 200 kilométerre és nem tudna hozzá hazamenni karácsonyra, milyen érzés lenne? Lehajtotta az igazgató a fejét és azt mondta, hogy igaza van hölgyem, menjen nyugodtan szabadságra. Lett megoldás? Lett. A többiek ott maradtak dolgozni? Ott maradtak. Csak egy apró bökkenő, hogy ők minden délután otthon voltak a családdal. Nyilván sok körülmény különbözött akkor a mostanitól. Ez a sztori az 50-es 60-as években történt. Azóta azért sok víz lefolyt a Dunán.  

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Az a gond, hogy a cégvezetés meg kiszolgáltatott a részvényeseknek. És a részvényesek meg full egy dimenziót látnak, hogy mennyit fial a befektetésük. Szintén nem rég olvastam cikket, hogy a nagy vagyonkezelők az elmúlt években sorra blokkolták környezettudatos döntések nagy részét a szavazásoknál. És most is ilyen nagyon pici elmozdulás van csak javul irányba ilyen 1%. Szóval ez a részvényesi rendszer nagyon nagy gátja, hogy bármilyen szempontok érvenyesüljenek.

Ez a kapitalista rendszer egyik nagy átka. Egyébként akkoriban még a friss szovjet rendszer volt nem sokkal a háború után. Azt nem mondom, hogy egyik jobb, mint a másik, de itt nagyon el van b.va minden. Világszinten. Ezeknek a pénzembereknek egy része családi hátterüknek köszönhetően van ott ahol, de egy részük az ismeretlenből jött és dolgozott is a sikerért pl. Musk vagy Bezos. Zuckerberget nem ide sorolnám, mert erősen kétes háttérrel rendelkezik, de pl. Bill Gates, Jobs is hasonló kaliber, mondjuk akkoriban mindenki a másiktól lopkodott sokszor a mai napig tisztázatlan körülmények között, de valamit ki kellett találniuk akkoris ami eladható és csináltak egy termék(portfóliót). Hozhatjuk példaként Warren Buffetet is akár. Az előbb említettek vagyona játékpénz a Rothschild-ház vagy pl. a Rockefellerek (és a lista itt még megtoldható nem sok, de néhány névvel biztosan) vagyonához képest, azokat mégsem igazán becsülgetik vagy méregetik nyilvánosan. Amikor túlnépesedésről beszélünk, Kína az egyik legérdekesebb példa. Sokáig tiltották, hogy 1 gyermeknél több lehessen egy családban. Én azt gondolom, hogy ilyen formában ez szabályozható finomabban is. Egy ideje már engedélyezett a 2 gyerek is, de talán már a 3 is. Miért? Mert a gazdasági növekedést ott is a növekvő biorobotok számától várják. Egyébként pedig nem baj ha pusztul a férgese covidban vagy bármilyen járványban, úgyis csak a gyengéket viszi, az erősek dolgoznak és termelnek tovább. Nálunk itthon ez azért problémás, mert eleve kevesen vagyunk és ha még azt a keveset is tizedeljük a kritikán aluli egészségügyi rendszereinkkel, akkor a végére itt biorobot sem marad, aki a lölöt kiszolgálja.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Jo sok mindent idehordtal.

Csak a szocializmusra fokuszalva: Szerinted a szocializmusban csak is szakmai alapon neveztek ki vezetoket. Nem volt szerepe a csaladi hatternek? Minden allami ceg a vilagjoletert dolgozott? Ugyanugy lett volna lockdown, ha ugyanez a szocializmusban tortent volna, csak jobban probaltak volna elkenni/maszatolni. Mint mondjuk Csernobil eseten.

Te véded a kapitalizmust. Én nem védem egyiket sem.  Amit írtam, az akkor így történt. Nekem nem a szocializmus hiányzik, hanem az empatikus emberi hozzáállás. Mindegyik rendszer velejéig romlott, de nem azért mert rossz a mögöttes elv, hanem mert olyanok a vezetői.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerintem az "empatikus emberi hozzáállás"-nak nem sok koze van ahhoz, hogy mi az allamforma.

A kapitalista vilagunkban szamtalan "empatikus emberi hozzáállás"-u fonok letezik. Ne csak a CEO mivolta alapjan iteld meg az egesz ceget. Kiveve, ha a CEO alatt dolgozol vmi CxO pozicioban :)

Szerintem a home office már marad örökre, mert alkalmazkodott hozzá már a társadalom. Én 2018 óta, már a covid előtt is otthonról dolgoztam, szerintem ez egy természetes evolúciós útja a munkavégzésnek.

Az valóban igaz, hogy nem lehet minden munkakörnyezetre és pozícióra ráhúzni. De ahol lehet, ott el is fogják várni a munkavállalók. Nehezebb lesz versenyképesnek maradnia az olyan cégeknek ahol nem nyitottak erre, ha egyébként adott volna a lehetőség. Ki akar ilyen "csakazértis" hozzáállású, rugalmatlan helyen dolgozni?

Ha éppen muszáj, akkor is az első alkalommal dobbantani fog a home officet ajánló konkurenciához.

Másrészt meg a boomerek idősebbek akik foggal-körömmel ragaszkodnak az irodában lepzseléshez szép lassan kihalnak meg nyugdíjba mennek, sok esetben maguktól is rájöttek hogy feleslegesen szivatták magukat évtizedeken keresztül és máshogy is lehet élni az életet.

A társadalmi berendezkedés sem támogatja az irodai munkavégzést már, hiszen ingázó távolságban kellene lakni az irodáktól amik jellemzően drága környékek a városban.

Ezt ma már kevesen tudják megengedni maguknak, a fizetések nem követték az ingatlanárakat (sem). A fiatalabb generációknak elérhetetlenül drága a városi lakhatás. Kertes ház árából vehetsz egy egyszobás legénylakást a belvárosban, drágább városban még azt sem. A végeredmény hogy mindenki messziről ingázik, ami meg szívás. Rengeteg pénz, kiesett idő, környezetszennyezés, dugó, befásulás, stb.

A 3-kor bezáró ovi-bölcsi, beteg a gyerek egy hétig és maradj vele otthon és hasonlók már csak a hab a tortán.

"Everything fails, all the time."

Minden szavaddal egyetertek.

Foleg ez:

A társadalmi berendezkedés sem támogatja az irodai munkavégzést már, hiszen ingázó távolságban kellene lakni az irodáktól amik jellemzően drága környékek a városban.

Ezt ma már kevesen tudják megengedni maguknak, a fizetések nem követték az ingatlanárakat (sem).

Igen. Egyszeruen elhetetlen lett ott elni, ahol az irodak vannak. Raadasul kozbiztonsag tekinteteben is szar helyek, mert a szegenyek dolgozni se akaro retegenek szant szukseglakasok is ott vannak populista okokbol, mikozben a dolgozo kozeposztalybelit az ingatlanpiac kiarazta onnan.

Annyi, hogy az ingazas olyan, hogy hybrid munkavegzes eseten meg elvilselheto. Igy a hybrid amolyan "best of both worlds".

 Kertes ház árából vehetsz egy egyszobás legénylakást a belvárosban, drágább városban még azt sem.

Azért azt számoljuk bele, hogy egy kétgyerekes családnak most a kényelmes együttéléshez kell legalább nappali + 3 hálószoba, de ha a két szülő fulltime HO-ba megy, akkor nyugodtan adj hozzá még két dolgozószobát.

Igen, tudom, COVID alatt is rengetegszer láttam olyan kollégát egy-egy meetignen, aki mögött háttal ült a felesége, aki egy másik cég meetingjén vett éppen részt, és a két gyerek még sírásig püfölte egymást a két íróasztal között. Nyilván lehet spórolni a lakhatáson olcsóbb környéken, de ha tartósan HO-ra rendezkedtek be, akkor a lakhatás az utolsó, amin spórolnék.

Azért ez függ ám attól is hogy mennyi idős a gyermek. Egy 2 évessel ha 2 percig nem foglalkozol, majd ő talál magának elfoglaltságot. Nem fog vigyázban állva órákig várni mire vége lesz a meetengnek, coachingnak vagy nevezzük bárminek a bullshitelést. A piciknek igényei is vannak. Fáj a hasa, beteg, sz@ros a pelus, szomjas, tej kell álmos, fél a rossz álmoktól, stb. Egyedül hagyod fél órára, beszippant valamit, szevasz. Az én lányom állandóan szerel, épít, dolgozik, csinál valamit. De még nagyon sokmindent nem ért. Egyelőre pl a konnektorokat elkerülte, de kísérletezik a folyadékokkal, tárgyakkal, megpróbál felnőtt lenni. Késsel akar vágni, virágot öntözni (ami néha mellé megy) a tableten játszani (ami néha leesik) vizet hoz apának jófejségből (ami néha eltörik és kifolyik). Nem azért mert fogyatékos, hanem azért mert pici. Így tanul. Fejlődik. Akkor is ha te meetingen vagy. Nyilván amikor az ember tud, akkor ott van mellette és magyaráz, tanít, segít neki mindenben, de nem fogja a világot megérteni pár hónap alatt. Van akinek egy emberöltő is kevés hozzá.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Minden korszaknak megvannak a maga nehezsegei. De szerintem egy gyerektol nem elvarhato (marmint probalkozni lehet, de nem sikerul), hogy sok-sok orakon keresztul csendben legyen a szobajaban.

Talan majd csak akkor, ha eleri azt a kort, hogy onalloan gepezhet/xbox/stb., ami mondjuk 14 eves kornal jon el, de lehet kesobb...

Jó, de ugyanúgy, mint amikor apu és anyu az irodában van, felügyelet kell a kisgyereknek.

Nálunk pl. volt egy brazil lány kb. egy évet, aztán egy olasz lány kb. egy évet au pair-ként.

Lockdown előtt meg persze a gyerekek mentek oviba, akkor is, amikor apu és anyu otthon dolgozott.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

covid lockdown alatt is?

akkor volt az olasz lány. Eleinte. Aztán amikor bedurvult, akkor ő hazament Olaszországba, ahol épp tombolt a vírus, mi meg nem dolgoztunk (asszonynak furlough "kényszerszabadság", nekem meg nem volt contract). Amikor visszaeresztették a népet dolgozni, akkor már az iskolák is visszaengedték a gyerekeket 10 fős buborékokkal.

A gond akkor van, ha vmelyik gyerek mar taknyos annyira, hogy nem suli kompatibilis, es otthonmarad a szulokkel.

 OK, de ebben az esetben mindegy, hogy hogyan dolgozol egyébként (otthonról vagy irodából), mert vagy a gyerekkel otthon maradsz, és otthonról próbálsz dolgozni több-kevesebb sikerrel, vagy otthon maradsz vele betegállományban és nem dolgozol.

Ugye az alap felvetés az volt, hogy apu/anyu otthonról dolgozna ÉS a gyermek is otthon van folyamatosan. Én erre reagáltam. Természetesen vagy egy csomó szcenárió, amire az, amit írtam, nem fog illeszkedni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Na itt jön a nézőpont kérdése. Kinek mi a jobb eset ugyebár... őszintén szólva én szívesebben maradnék a gyerekkel, míg az anyja dolgozik :D De ez nem volt opció és nem is baj. Sőt. talán a legjobb az lenne ha már dolgozni kell, hogy hetente váltja egymást a két szülő, hogy nagyjából egyforma időt töltsön velük a pici. De ez sem volt opció.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Sok-sok evvel (15+) ezelott beszelgettunk a madridi kollegakkal, fonokokkel errol (R&D, SW fejlesztes). Naluk mar akkor 2 nap bent, 3 nap otthon, free seating + egy kis zarhato szekreny volt a felallas. Nem jo dolgukban talaltak ki, hanem mert az iroda eleg balfek helyen volt, es a madridi kozlekedes legjobb pillanataiban olyan, mint amikor budapest beall, mert az osszes utat elkezdik felujitani (jo lenne, mi?).

A magyar fonokok huledeztek, hogy akkor ki dolgozik, es mi lett a termelekenyseggel. Hat, az elso, rovidtavu csokkenes utan (gondolom mindenki lefestette mar 2x a keritest, amiert az asszony evek ota nyuzta) javultak a mutatok, egy ev alatt osszejott a kb +10-15%.

Ha egy jol bejaratott organizacio esszel vezeti be a HO-t vagya hibrid munkavegzest, semmi problema sincs vele. Vannak munkak, amelyekhez jol jon, vagy akar nagyon kell a szemelyes jelenlet, f2f kapcsolat, mig masokhoz nem. Ugye ezt a management es senior kollegak felfogjak, es ehhez igazitva allitjak be a munkarendet, es teremtik meg a felteteleket. Kapkodabol, hozzanemertesbol, mikromenedzsmenthuszarokbol es a munkavegzeshez szukseges infrastruktura hianyabol meg amugy is csak a baj lesz, barhol is dolgozzanak a mokusok.

Az olyan kommentek, hogy a melos ugyis egy lusta szardarab meg a managementet minositi. Kezdve attol, hogy miert veszi fel, odaig, hogy miert nem motivalja rendesen, azaz miert alkalmatlan a manager. De ugye a hal is a fejetol szokott...

Jelenleg (ez alatt is az elmult 10-15, es a kovetkezo 10+ evet ertve) eszmeletlen munkaerohiany volt/van/lesz jol kepzett emberekbol. AI/ML szakertot (nem az egyszer mar futtattam a chatgpt-t szint), security expertet (nem cisco-juniper huszar) vagy barmely mas, alapszintu SW fejlesztesen vagy uzemeltetesen feluli kepessegekkel biro embert szinte keptelenseg talalni is, nemhogy becsabitani es megtartani. Akik a hatarteruleteken mozognak, es kepesek osszekapcsolni a kulonbozo domaineket, pl. aki kepes egy ML alapu security megoldast megtervezni mondjuk egy orszagos szintu halozathoz, majd az implementaciojat levezenyelni ugy, hogy abbol eletkepes termek vagy szolgaltatas alljon ossze, eselyed sincs talalni. De persze Atlag Gezanal jobb ember is boven valogathat a munkahelyek kozott meg igy a nagy kirugasok kozepette is (max nem egy, hanem 3 honapig keresgel). Aztan, ha valami nem tetszik, lelep; megunja a melot, lelep. A legnagyobb elrettento ero pedig a rossz management, aminek eleg hamar hire megy.

Előző héten volt egy céges vacsora, ahol a fejvadászok is ott voltak, akik minket a céghez hoztak. Beszélgettem is kettővel, beszélgettünk a munkaerőpiacról. Mondták, hogy vannak cégek, akik erőltetnék az irodából dolgozást. Mondták, hogy nem igazán tudnak embereket találni ezekhez az ügyfelekhez. Kérdezték, hogy én mit tapasztaltam, mi a hozzáállásom. Mondtam nekik, hogy válogathatok az ajánlatok között, ha kb. ugyanannyi pénzt adnak, eszembe nem jutna olyan céghez elmenni, ahol 2 napnál többet bent kell lennem az irodában. Mondták, hogy hát igen, a legtöbb ember így van vele. Volt olyan, aki csak röhögött és letette a telefont, amikor megemlítették, hogy be kéne járni az irodába dolgozni az adott pozícióra.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2023. 01. 24., k – 23:43

Nálunk éppen 2 nap a kötelező bent az irodában. Egy magányosokból meg kisgyerekeseknől álló csapattal mégis bejárunk mindennap, mert a mentális egészségére a legtöbb embernek katasztrófális hatással van az otthon punnyadás.

Van olyan tőbbgyerekes kolléga viszont, akinek áldás, hogy napi 3x ide oda tudja különórára dobni a srácokat.

Ja amúgy a több száz fős állomány kb 10%-a van bent, ha bármelyik nap körülnézel.

nálunk covid előtt havi 3 nap volt kötelező bent. azóta 3 havonta egy nap. a cég nem akar csődbe menni. bevallottan többet pihenünk otthon. de nemhogy a munka rovására menne a pihenés, hanem épp minőségibb a munka. nekem bevált

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Itt, Budapesten pont az ellentétét tapasztalom. Minden megkeresésben szerepel a home office lehetőség, időnként szinte távmunkaként például kéthetente 2-3 nap jelenléti munkavégzéssel. 

Viszont az IT szektor viszonyai, egyáltalán nem általánosak minden fehérgalléros dolgozóra, még Bp.-n sem.

Személy szerint, ha a munkahelyemen megvonnák, biztosan felmondanék egy olyan munkahely kedvéért, ahol ez a lehetőség adott. 

Itt, Budapesten pont az ellentétét tapasztalom. Minden megkeresésben szerepel a home office lehetőség, időnként szinte távmunkaként például kéthetente 2-3 nap jelenléti munkavégzéssel. 

Tapasztalatom az, hogy az itteni cégek jó része a kaliforniai cégeket másolja jelentős késéssel. :D

trey @ gépház

Ez egy lehetőség, és tény hogy sok dolgozónak nem is való. Ha kedve lenne és a szervezeti beosztása, munkafolyamatban betöltött szerepe engedné is, az önfegyelme esetleg nincsen meg hozzá. Lehet, hogy a lehetőség beszűkül nem lesz tömegszerű a ho, és őszintén remélem a tömegszerűségnek olyan kényszerei az én életemben még egyszer nem lesznek mint 2020-21 során, de mindig lesznek akiknek megadják a távmunka lehetőségét, és ez a trend már nem fog megfordulni. Olyan a szerepkörökben, amik számomra relevánsak, biztosan nem.

Nem, még csak most kezdődik igazán. Aki belekóstolt és jobb lett neki, az most eszerint fog váltani. Az irodabérlés vissza fog esni és a nem élelmes cégek meeting roomot fognak csak bérelni, hogy néhány havonta az új arcok szokják a tobbiekét. A többi meg a pubban találkozik.

Szerkesztve: 2023. 01. 24., k – 20:19

Nálunk az ügyfelek nem jöhetnek be fizikailag az irodába, olyan adatokkal dolgozunk (nem vészes, nem kell leadni a telefont, vagy ilyesmi...) Így aztán a heti 1-2 alkalommal való bemenetel közben is legtöbbször online meetingelünk egymástól 3 méterrel, mert amúgy működik a dolog. Utána meg mindenki fejhallgatóval a fején ül, mert zavarja a másik meetingje :D

Cserébe lehet szopni az adminisztrációval, hogy ha beteg vagy te vagy egy családtagod, és nem akarod szétfertőzni az irodát, mint a munka hőse.

Múlt héten nem jött be az ügyfél online, és két év után először elvonultunk közösen egy irodába. Marha szokatlan volt. Ennek így tényleg sok értelme van.

Ahol hatékony a nem bejárás ott tök visszalépés bent lenni. Tényleg csak ilyen szociális okok vannak, hogy csevegjünk kicsit a kávé mellett és ismerjük meg kicsit egymást, de erre meg jobb egy délutáni program, amire amúgy sokkal szívesebben megyek el, ha amúgy HO-ban vagyok, mert több időm van eleve.

Van abban valami bájosan szép, hogy ha kávé előtt csicsergek a kollégával, akkor szocialázólódok, érthető, hogy éppen nem termelek, de ha bepakolom ugynaennyi idő alatt a mosagatóépet, akkor lógós vagyok, aki munkaidőben házimunkát végez. 

ez azt feltételezi h. ilyen helyeken a főnök mindig dohányos, mert a stresszes munka (de inkább a saját felettesei) szétbassza az idegeit, és cigi kell 2óránként, hogy túlélje. Aztán 40-45 évesen jön az 1. szívroham, aztán legkésőbb 50 évesen meg a tüdőrák elviszi szörnyű pokoli kínok között.

https://kiszamolo.hu/az-aranyborton/comment-page-3/

Ha tudni akarod mi vár rád öt év múlva, nézd meg a közvetlen főnökeidet és az öt évvel idősebb kollégáidat, ha arra vagy kíváncsi, mi vár rád 15 év múlva, nézd meg a főnököd főnökét. Élvezi a munkáját? Még mindig együtt él a legelső házastársával? A gyerekeit ő nevelte vagy az utca? Egészsége milyen? A kedélyállapota? Legyél őszinte. Szeretnél cserélni vele? Persze, lehet igen is a válasz, attól függ, milyen helyen dolgozol

Van most egy ilyen divat, hogy tiktok videóban bemutatják hogyan telik egy napjuk az irodában. Ilyen menőzős kaliforniai irodákra gondoljatok ahol csodás kilátás van és egész nap az ingyen avokádót eszik rikottás frappéval. Sajnos nincsen meg a link, de volt most egy Twitteres, aminek a közepén kirúgták a csajt és persze csodálkozott, hogy miért :-)

A műfajból egy paródiát linkelek, de jöhetnek eredetiek is: Sam Hyde - My day as a social media influencer https://www.tiktok.com/@realsamhyde/video/7189718299687587114

én csak ezt a reakcióvideót találtam rá:

https://www.youtube.com/watch?v=PKyFEvKPtUA

kissé konzervatív álláspontú a csaj, nem véletlen, hogy a daily wire féle médiához tartozik. de jó kiindulópont

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.