[BARKÁCS] bútorlap teherbírása

Van 1 olyan ötletem, h (az asztalt felszabadítandó) a monitorokat ilyen Vesa karral bútorlapra csavarozva felrakom a falra. Azért a bútorlap, mert bármit fel akarok még tenni (pl. kispolc, lámpa, elosztó, router, switch, etc) nem kell falat fúrkálni, csak 2-3 sima reisercsavar oszt kabát.
Perpill 1db 27" monitor van (10kg környékén), de sanszos, h lesz még. A kar elbírja, olyat lehet találni. A kérdés, h a bútorlap (19mm) elbírja-e? Nem-szakad-e ki csavarostul az egész kar a TV-vel együtt? Vki mondott 1x olyat, h lehet vmi fém hátlaperősítő lemezt kapni, ami jó lenne, mert átmenő csavarral (igen, távtartóra kerül a bútorlap is, hogy ne érjen bele a falba a csavar) lenne rögzítve minden, ami belekap a hátlaplemezbe, abból talán már nem szakad ki egykönnyen (Ha meg a fémlemezt nem viszi át magában a csavar, akkor előtte megkínálom 1-2es fúróval, puszika)

Közvélekedés? Illetve milyen néven kéne ezt a hátlaplemezt keresnem?

Hozzászólások

Ad gipszkarton: a fali wc-ket is tulajdonképpen egy gipszkartonra fúrják rá. Snnsk prfig többet kell kibírni 80 kilónál... persze nem is egy csavar tartja, meg a gipszkartonból is a vízálló/rugalmasat szokták teherviselő részeken használni, sőt jobb mester 2 rétegben. Ennek ellenére én nagyon nem szeretem. 

Szerencsére a bútorlap a maga ragasztóval összepréselt faforgács meg a kétoldali műanyag bevonat miatt szerintem még strapabíróbb a legstrapabíróbb gipszkartonnál is, csak szakadás ellen meg kell erősíteni picit. Én még sosem bíztam annyira ezekben a falikonzolokban, hogy rábízzak egy drágább műszaki cikket, pláne ha kutya meg kisebb gyerek is van a lakásban. Én ha ilyet csinálnék nagy függőleges sínes fémkonzolt tennék a falra (vagy ha nincs ilyen készen akkor fém kiegészítést a fém konzolnak) sok tiplivel a téglába és azt simán letakarnám valamivel, pl faáruboltokban vannak szép takarólécek, vagy selyemtapéta a sima lécre, takaró fémlemez tükörfényre polírozva, etc.

Igen, és megvan a technikai doksiban, hogy milyen húzó- és nyíró terhelésre kell méretezni a rögzítéseket, úgyhogy lehet számolgatni, hogy az adott helyen rendelkezésre álló falazat alkalmas-e erre, vagy a fém keretes megoldást kell választani. Ezeknél még az ytong is erősen kérdéses egyébként, bár ha nem a fuga közelébe esik a rögzítési pont, és kellően vastag (vagy vékony fal esetén átmenő szerelés megoldható), akkor azért ott is lehet megbízható rögzítést találni - jó esély van persze arra, hogy ha adtak is mellé gyárilag valamilyen "univerzális" műanyag dűbelt, azt szépen el lehet felejteni...

"Ad gipszkarton: a fali wc-ket is tulajdonképpen egy gipszkartonra fúrják rá. " - Azoknak van egy masszív fém kerete, amit a padlófödémhez és a tartály mögötti falhoz kell rögzíteni, így a fali rögzítés jellemzően húzásra lesz igénybe véve ugyan, de (1m magasan kettő, és a kifolyó magassága fölött még kettő) ezeken a rögzítési pontokon szépen eloszlik - természetesen megfelelő rögzítőelemet (dűbel) választva.

Persze egy ilyen komolyabb tartóhoz előre tudni kellene mit és milyen súlyút hova akarsz tenni. Vannak egyébként ilyen moduláris fali rendszerek, ahol csak az akasztófelületes fémsíneket csacarod fel a falra, gyakorlatilag egy geometriai lukmintás laposvas, és ebbe lehet mindenféle szerelvényeket akasztani, polctartót, konzolt, etc. Nem csak garázs minőségűek vannak, vannak olyanok is amik beltérben is megférnek akinek belefér egy kis indusztriális design.

Nekem elég komoly sínrendszerem van amire sokmindent lehet variálni, de ez saját, laposvasból.

Szerkesztve: 2023. 01. 22., v – 12:26

Nem a mennyezetre rakod, hanem a falra. Az erővektor így olyan irányba mutat, hogy a válasz: nem. Analógia: konyhaszekrény.

Az indoklásba belekötnék, pont nem jó a példa, lásd ládabontó, nyeles szeghúzó. Ha a hosszú végével próbálnál szeget húzni, míg a rövid végére fejtenél ki erőt, nem menne, míg ellentétes esetben könnyedén az erőkarok hossza miatt. 

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Pont erről beszélek. És a konyhaszekrény nem jó példa. :)

Leírom, hogy mire gondolok, mert lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett: Szóval a konyhaszekrény: rögzítve van felül és felfekszik a falra alul. A két pont távolsága viszonylag nagy. A súlypontja kb. a szekrény térbeli középpontjában van (legalábbis közelítőleg), aminek a hatásvonala a faltól kb. 10-15 cm-re esik, tehát itt az erőkar viszonylag kicsit.

Konzol rögzítési pontjai függőlegesen mondjuk 20 cm-re esnek egymástól, a távolság viszonylag kicsi. Míg a konzolos kar kinyúlása kb. 60 cm is lehet, tehát az erőkar viszonylag nagy.

Feltételezem, hogy Ti olyan tv-tartóra gondoltatok, ami nem konzolos, csak egy falra akasztó keret kb. Viszont az op karról beszél, ami miatt én ilyen karosan(konzolosan) kihajtható megoldást feltételezek.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Szerintem ugyanarról beszélünk :-) a rögzítéseken ébredő húzó irányú erőkkel is nagyon kell számolni  - és itt azzal kapcsolatban fog belefutni abba,hogy a sima pozdorjacsavarból nem fog tudni annyit berakni, amennyi megfelelő biztonsági tartalékkal elég lenne.

Ki kell számolni. A legnehezebb része a faanyag nyírószilárdsága. Itt pl. van rá adat a saját termékükre, aminél a jelen vagy jobb vagy nem vagy van hozzá adatlap, vagy nem, mindenesetre viszonyítani lehet hozzá.. https://www.abh-system.hu/termekek_butorkeszitoknek/falco_butorlap/tech…

A másik rész, ami kicsit babrálós, a pozdorjacsavar menetének a vetülete (területe), de ez is megugorható. Ha átmenő csavar, akkor meg az alátét területe kell.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Lapsikra merőleges szakitószilárdság kb 0.3 N/mm2 vagyis 3.5 kg/mm2 . Vagyis ha egy 2 centi hosszú  1 mm2-es bútorlap rúdra 3.5 kilót ráakasztasz , elszakad. Ez persze nem ugyanaz mint a kihúzási szilárdság, de ekem ez nagyon határesetnek tűnik, főleg konzolhoz. Viszont a rétegelt lemezekre  itt látok kihúzási ellenállás  adatot , reméljük hiteles, ez elég jó, ha igaz: 

https://e.electricianexp.com/hu/10/stroitelnye-materialy/491-kharakteristiki-fanery.html

Ha mégis leesik a monitor, akkor bocs, hibás az oldal :-) 

Egyébként meg behajtasz egy csavart egy bútorlapba, tömör fába stb. Érzésem szerint a pozdorja lemezből egy kombináltfogóval könnyen kirántom a facsavart, de ki kell  próbálni.

kb 0.3 N/mm2 vagyis 3.5 kg/mm2

pontosabban 0,035 kg/mm2. 12 mm külső és 4 mm belső átmérőjű alátét esetén 6*6*3,14-2*2*3,14=100,48 mm2 => ~3,5 kg. Ézrésre ez nagyon kevés, lehet, hogy sikerült egy nagyon gyenge anyag adatlapját megtalálnom.

És meg is van, hogy hol rontom el, nyírószilárdság a nyírt felület veszi fel, vagyis a 12mm-es alátét kerülete a teljes falemez vastagságában, szóval 2*6*3,14*20=753,6 => 753,6*0,035=26,376 kg. Ez így már sokkal reálisabb.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Érzésem szerint a pozdorja lemezből egy kombináltfogóval könnyen kirántom a facsavart, de ki kell  próbálni.

Kétlem, hogy egy négyes vagy annál nagyobb átmérőjű forgácslap csavart könnyedén kirántasz a ~19 mm vastag pozdorjából. Annál is inkább nem, mert a topikban vázolt felhasználás során kilóghat a csavar a lap hátoldalán, vagyis a menet a pozdorja teljes keresztmetszetében kapaszkodik.

:)

Mennyire lesz a monitor tömegközéppontja a bútorlap síkjától? 5-10cm? Ott jellemzően nem húzó, hanem nyíró igénybevétele lesz a csavarnak, de ha gondolod, rakj be fakötésű alátétet a csavar alá a hátoldalon, hogy a csavar feje által átvitt terhelés nagyobb felületre legyen elosztva.

Szerkesztve: 2023. 01. 22., v – 13:33

A butorlap meg fogja birni, hiszen metrikus menet fog rajta atmenni, alatettel elosztva a nyomast ott, ahol be akarna roppantani a csavar a fat.

De hasznalhatsz retegelt lemezt, egy 12-es retegelt lemezbol eleg nehez kitepni egy hatos csavart, foleg, ha fakotesu alatetrol beszelunk, aminek a kulso atmeroje 20 mm.

De vesa konzolt tudsz kesziteni is. En a 48 collos tevehez kerestem konzolt, de ami kihajthato is volt, azt rez arban adtak, pedig plehbol volt. Ugyhogy vettem 5 darab menetes szarat, (kettot fuggolegesnek, kettot vizszintesnek, es egyet atloba a haromszog tartas miatt) egy marek csavaranyat, alatetet, meg volt ket kis zartszelvenyem, igy negyed arbol kijott a projekt, raadasul teljesen kihajthato, tobb mint 90 fokban, es van egy olyan sanda gyanum, hogy erosebb is mint barmelyik gyari konzol. M12-es menetes szár, es dozsoltem, mert 8.8 helyett 10.9 -eset vettem, szoval ez nemhogy a tevet, de meg engem is megbirna. :-)

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=146IMG_20230122_130458_97…

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=405IMG_20230122_130140_90…

Az L vasakat egy hulladek meretu szogvasbol vagtam ki, de vehettem is volna hasonlot barmelyik barkacsboltban. Ha neked kissebb, konnyebb a monitorod, akar 8-as menetes szárakbol is ossze tudod rakni ugyanezt. A teher tarto anyak legyenek dupla magasak, es akkor garantaltan nem fog elfolyni a menet. Mondjuk, az azert mar durva lenne, ha egy M8-as menet megszakadna egy monitortol. :-)

nem metrikus fog átmenni, sima reisercsavar. Pont az lenne az egész sztori lényege, h bármikor átszerelem, ha úgy adja.
Konzolt venni fogok, mert fabrikálni sok idő, abból meg kevés van, főleg, h mindenhez haver segítsége kell, az mégdrágább és dupla idő. Ebben a topikban most nem a pénzről van szó. Másrészt ide-oda akarom forgatni, meg bármi.De az ötlet jó.

Akkor ha jol ertem, fixen falra szerelt butorlapra akarod racsavarozni a konzolt?

Elvileg megoldhato ha eleg csavart hasznalsz, es eleg tavol egymastol, hogy nagy legyen az erokar, amit ki akar tepni a konzol sulya, de en nem aludnek nyugodtan, mert ha egy csavar megindul, akkor hamar kiszakad a tobbi is.

Tudod, en mit csinalnek?

Fognam a butorlapot, es 5x5 vagy 10x10 (vagy barmilyen szabalyos negyzethalo) centinkent kifurnam, majd a furatokba harulrol, vagyis a fal feloli oldalrol kornos anyakat tennek be. Igy fel lehet rakni a falra, elolrol csak a szep szabalyos luk minta latszik. Ezekbe mar szembol rendes metrikus csavarral barmit tudsz ugy rogziteni, hogy nem kell felned a csavar kiszakadasatol.

Erdemes elore megnezni a konzol rogzitesi pontjait, hogy annak megfelelo rasztert valaszthass.

A bútorlapok közepén nem sokat fog a sima csavar, mivel csak a laminálas alatt van pár mm tömör réteg amibe normálisan "kapaszkodik". Egy lámpát, routert simán elbír, de nagyobb súlynál én tennék egy próbát egy maradék bútorlap darabbal. De ha fix a helye a monitornak, akkor vmi átmenő csavar, anyával, süllyesztve, aztán akár rá is ülhetsz. 

Vagy szolj Hienanak. Tur nehany 50cm-es rozsdas szogvasat az udvaron es tetszoleges terkompoziciot hegeszt belole. Azon huzodkodhatsz is majd.

én biztos hogy nem raknám fel bútorlapra reisercsavarral a tartót, kifogja tépni. mivel a forgácslap porózus, idővel kifogja magát mozogni.

ezek a lapraszerelt cuccokat is csak egyszer tudod összerakni, ha szétszeden erőböl tudod csak újra összerakni.

átmenő csavar, nagy alátéttel hátul és akkor biztosan ott marad.

azért a bútorlap, mert bármit fel akarok még tenni (pl. kispolc, lámpa, elosztó, router, switch, etc) nem kell falat fúrkálni, csak 2-3 sima reisercsavar oszt kabát.

A bútorlap - anyagából fakadóan - ilyesmire teljes mértékben alkalmatlan.

 

Ha nagyon kell lapjára csavarozni, akkor is inkább ilyet használnak:

http://www.erfa.hu/01314930-eurocsavar-204964

De ez sem bír nagyobb terhet...

 

Még rétegelt lemez esetében is - a csekély anyagvastagság miatt - én csak átmenő csavaros megoldást alkalmaznézk.

Ha lesz mögötte hely, akkor metrikus csavar, fakötésű alátét, anya. A bútorlapra önmagában biztos nem csavaroznám fel.

És amúgy? Még ha nem is fúrod át, nem zavarna a csavar által otthagyott luk?

De ha már ilyet akarsz, inkább OSB (akár két rétegben), mint bútorlap. Bár egy monitort arra se bíznék rá. De azért 2x12mm-es OSB már megfogna dolgokat. És ezek elé még odateheted a bútorlapot.

Azért ennek a lapnak/szendvicsszerkezetnek a tömegét is számolni kell ám, mert oké, hogy erősebb, de onnantól, hogy több anyagot "rak bele" a falra rögzítésnek is masszívabbnak kell lennie. És nagyon nem mindegy, hogy milyen a fal, amire fel akarja rakni... Beton "sima ügy" (horgonycsavar, az előoldalon fakötésű alátét az anya alá, felső sarkaktól befelé kb 5-5cm-re (vízszintesen/függőlegesen), alsó részen csak a "libegést" kell megakadályozni két, a sarkak közelébe rakott "hatos dűbel-facsavar" megoldással ), tégla esetén már "attól függ", én valamilyen metrikus műanyag dűbelben gondolkodnék (metrikus csavar, fakötésű alátét, és lehet, hogy nem csak felül, hanem alul is megfogatnám a sarkaknál), ytong vagy hasonló esetben meg gázbeton dűbel, alaposan átszámolva, hogy mekkora a várható terhelés, és ahhoz mennyi dűbelt kell berakni.
Ha a fal síkjától távolabb akarja rakni, akkor a távtartótnak lesz a feladata, hogy a falon/bútorlapon eloszlassa terhelést, úgyhogy annak a felületével nem célszerű nagyon spórolni :)

Ha a furat nem megfelelő (átmérő, mélység), nem lett rendesen kitakarítva, és/vagy nem megfelelő a rögzítőelem, akkor akár a húzásra történő igénybevétel, akár az, hogy a nyíróerőnek a falszerkezetre történő átvitele nem egyenletes, tud durva dolgokat művelni - pláne kisebb nyomószilárdságú építőanyagok, pl. gázbeton esetén. És ezzel az a gond, hogy nem azonnal vagy rövid időn belül jelentkezik, hanem később, ahogy a furat alatt tömörödik az anyag, és kezd megnőni a hézag a dűbel körül...

Hat, ez mondjuk igaz. Anno a havernal a bojlert hasonlo porozus falba 200-as csavarral tettem fel ugy hogy elotte, a lukba vastag szivoszallal csemperagasztot nyomtam mielott beletettem a tiplit. Evekkel kesobb amikor bojlert csereltek, letorott a hatlapfeju csavar feje. A csemperagaszto olyan mint a kotyogos kave: kurva eros. :-)

Gázbetonhoz volt speciális fúró-üregelő, ami csinált egy kúpos üreget, azt töltötte ki a ragasztóanyag, amibe valójában megállt a rögzítőelem - te is valami hasonlót követtél el, csak épp hengeres furattal :-)
Az, hogy szinte biztosan a korrózió miatt tönkrement a csavar, az csak azt jelenti, hogy nem vizes helyiségbe tervezett tűzihorganyzott csavart használtatok anno :-)

Hat, a csavarra mar nem emlekszem, hogy milyen ment bele, reg volt. Tenyleg lehet, hogy nem horganyzott. Nem voltam ott amikor letekertek, nem tudom, hogy rozsdas volt-e. Csak kesobb meselte a haver, hogy amit anno beragasztottunk, az meg se moccant, erosen tekerve letort a csavarok feje. Jol mondod, siman lehet, hogy elkorrodalt nyakban.

Szerkesztve: 2023. 01. 22., v – 19:32

attol fugg milyen butorlap. bekebeli 30+ eves meg talan ok, abbol meg nem sporoltak ki az anyagot annyira. a maiak mar kb papirbol vannak, kozepen ures, es a sajat sulyat is epphogy elbirja.  en vettem olyan ruhasszekrenyt (KIKA-ban, valami nemet(nek hangzo) gyartmany volt pedig), amire rairtak hogy max 10kg terhelhetoseg. azt hittem, polconkent. de kiderult, hogy osszesen, es ebbe mar a szekreny onsulyat is belegondoltak...  betoltam a helyere, es osszedolt mint a kartyavar :)

Még a tömblakás betonfalára annó felfúrtam ilyen falsínt és onnantól úgy polcoztam a két számítógépes munkahelyet, ahogy praktikus volt.
Egysorost használtam, de nagy terhelésre kapsz kétsorost is. Utóbbit spejzban használtam, ahol befőttesüvegekkel és egyéb nehéz dolgokkal teli polcokat tart.
Erre látsz különböző hosszúságú karokat, amit szükség esetén át is alakíthatsz. A lényeg a körmös része, amivel a sínbe kapaszkodik.
Ez a megoldás átgondoltan több helyen a falhoz rögzítve erőteljesebb forgatónyomatékot is elbír.

A butorlap nagyon porozus anyagbol van, ezt biztosan nem fogja kibirni. Tul nagy az erokar, tul nagy a vegen a suly.

Atmenovel tudod megoldani, ha a hatoldalon van egy bazi alatet. Nezd meg hogy a sima asztalra csavarozhato monitorallvanyokbol egy jo minosegu ket karos mekkora feluleten tamaszkodik.

Van 1 olyan ötletem, h (az asztalt felszabadítandó) a monitorokat ilyen Vesa karral bútorlapra csavarozva felrakom a falra.

Ennek mi értelme van?

:)

Nezz itt korbe: https://www.arctic.de/en/products/mounts/monitor-mounts/table-mounts/

Egyetlen fuggoleges rud lesz az asztal belso szelen, arra 2-3-4 monitort is raaggathatsz. Kesobb konnyeden atrendezheted, ha szukseges.

Egy fali panellal lehet hogy nem lesz egyaltalan semmilyen lab, viszont a lelogo kabelektol nem lesz esztetikus. Az ilyen rudas tartokhoz adnak kabelrendezot, amivel a rud moge tudod csipeszelni oket.

sokkal több lesz, illetve a további monitorok nem férnek el. Ez tűnt a legpraktikusabb-leggyorsabb megoldásnak. Ne gyertek nekem azzal, hogy rakjak rendet, meg ilyen fazságok ;) Sokmindenre tudnék használni 1 masszív falapot: könnyen lehet rá rögzíteni eztazt, könnyű újratervezni, Nnnna.

Húzd el az asztalt a faltól a jelenlegi állapotához képest 15 cm-t, és a falra szánt bútorlap helyett egy a mostaninál 15 cm-rel mélyebb lapot tegyél az asztalra. Könnyű megcsinálni, olcsóbb a fali megoldásnál, több helyed lesz az asztalon, és a monitorokat és egyéb odagyűjtött szemetet bármikor egyszerűen átrendezheted. A megspórolt pénzből pl. polcokat szerelhetsz a falra. Amikor túl sok monitor lesz, beillesztheted a rendszerbe a többiek által ajánlott, asztalra szerelhető tartókat, hiszen az asztallap megnövelt mélysége lehetővé teszi.

:)

Igen, de már az az 5cm is fáj, ami a bútorlap miatt lenne, nem beszélve pár egyéb dologról. Amúgy a jelenség nagyon jellemző az egész HUP közösségre: nem megoldást keresünk, hanem kifogást, workaround-ot. Mit miért nem lehet megcsinálni. Voltak itt ötletek, de jórészt a "máshogy csinálj, vmi mást" típusú megoldások jönnek.

Nna az a 15cm nagyon fájna, és erre jön majd az a válasz,, h költözz nagyobb helyre, aztán meg az, hogy válassz jobb lottószámokat. Mindent láttam már. 

Jah, olyannyira nem megoldást kerestünk, hogy rögtön többet is kínáltunk neked. Képességeinkhez mérten támogattunk téged az előrelépésben, plusz menekülőutakat is felvázoltunk. Ráadásul a politikát sem kevertük ide, ha jól látom. Szerintem egyelőre kurva jók vagyunk.

:)

"jó lesz az, fúrjad bele a facsavart konzollal a bútorlapodba. meg fogja bírni."

csak azért kérdezel, hogy megerősítük azt amit már eldöntöttél.
krvára leszarom hogy le fog szakadni és visz mindent magával majd amit felraktál rá. az már nem az én dolgom...

anyagokkal se vagy tisztában. hogy mi a különbség a fa anyag és a bútorlap között...
ezért nem érted azt se hogy a bútorlap miért szar: fúrjál bele egy facsavart félig és kezd el szépen mozgatni. látni fogod hogy szépen kimorzsolódik belőle az anyag... ezért szar, ezért kell átmenő. teccik érteni?!

hisztériázol itt...

én ezt úgy oldottam meg, hogy 20x40 -es zártszelvényből hegesztettem olyan polcos részt, ami alá be lehet tolni az asztalt (180x80cm). A polcos résznek saját lába van nincs felfúrva a falra - önállóan megáll.

A polc asztalhoz képest +14cm kezdődik ott 3db 24"-os monitor egymás mellett - majd a második polc (monitor+talp) - azon nyomtató, 2db polc sugárzó + erősítő és a harmadik sor polc könyvek, meg papír dobozokban minden..

Nincs semmi se rögzítve, de stabil, öntartó - a zártszelvény le van szinterezve (porfestés). A polc 2x90cm középen alátámasztva..

 

kieg:

kicsi a dolgozó szobám, csak felfelé tudok terjeszkedni - de asztal minimum egy 180x80cm az kell és még van egy kisebb guruló asztal 80x80-as, ami a barkács, felülete rétegelt lemez + szilikon terítő forrasztáshoz, műszerész satu + nagyító, labortáp stb.. azt oda húzom csak, ha valamit kell csinálni...

For Whites Only meeting room!

Ne viccelj mar, eg es fold. A butorlap az pozdorja, sok benne a levego, a fa lap meg tomorfa, ami ha nem fenyobol hanem valami kemenyfabol van, akkor a kulonbseg az, hogy a pozdorjabol ugyanaz a csavar kiszakad, mig a kemeny tomor fa lapbol nem szakad ki.

Rendes fa lapra siman felszerelheted a konzolt, csak ne sporolj a csavarok hosszan, atmerojen, es a darabszamon. :-)

Nekem asztalra csavarozható monitor-tartó karom van, két 25" monitorral. Szerintem stabilabb, mint falra szerelve. Az asztalból meg az is csak annyi helyet foglal, amekkora a talp mérete (ér értelemszerűen az is az asztal szélén van). 

Ergotron LX Dual Side-by-Side Arm - OázisComputer.hu (oaziscomputer.hu)

Nem olcsó, de legalább drága. Volt egy másik is, az folyton elmászott, nem volt stabil. Aztán egyik karácsonyra megkaptam ezt a feleségemtől (akkor még nem ennyibe került, de akkor sem volt olcsó). Tökéletesen ki lehet egyensúlyozni, és nem mászik el.

Valami Arctic-hez hasonló volt a korábbi monitorkarom, nem tudtam úgy megszorítani, hogy ne konyuljon le egy idő után. Ebből lett elegem, meg abból, hogy a két monitort szépen beillesztettem egymás mellé és napkon belül elmászott.

Egyébként megvan a régi kar, mert úgy gondoltam, hogy ilyen minőséget nincs pofám eladni. Szóval ha valakit érdekel egy ilyen dupla kar, akkor eljöhet érte, és elviheti ingyen.

Az en Arctic-omat nem lehet buktatni, nincs is ertelme, mert akkor ket monitor eleit nem lehetne osszeilleszteni. A vizszintes karok pedig csak vizszintes iranyu csuklokat tartalmaznak, nincs mi lekonyuljon. A csorol tudna lecsuszni a mindenseg, de azt meg lehet jol huzni, hogy ne tegye.

Szerkesztve: 2023. 01. 24., k – 13:09

Ha ezt fúrod/tekerd be elősször akkor sokkal erősebb lesz a rögzítés, mert nagyobb átmérőn, hosszabb menet kapaszkodik a bútorlapba, mint egy sima pozdorja csavarnál és ebbe pedig mehet egy sia metrikus, ami fogja a monitor állványt. (persze megfelelő méreben (hossz, belső menet méret)
https://uniortools.com/hu/product/990IN4-famenet%C5%B1-peremes-anya-4-d…

Erre keres rá " Önmetsző menetes betét fába"

Szép napot!
Attila
U.i.: De szerintem egy egy vastagabb pozdorja csavas is elbírja, az én monitoromnál a talp fémből van és elég nehéz, ami viszont lejön ha a falra rakod.  ;-)
De lehet, hogy a monitor tartó kar jobb választás, még én is elgondolkodom rajta, vannak elérhető áruak is és ugyis eltakarják a monitorok. 
https://www.pcx.hu/monitor_tarto_allvanyok__konzolok

Kicsit unortodox megoldas, de ha ugyis van helyed a butorlap mogott, akkor az is jatszhat, hogy szembol atfurod a fat ahol kell, es beletolsz a lukba egy fem szarnyastiplit, ami ahogy huzod meg benne a csavart, ugy terpeszti szet a szarnyait a fa tuloldalan.

Gipszkartonhoz gyartanak ilyet, van fembol is, metrikus menethez, csak a megfelelo nyakhosszusagut kell venni, hogy a szarny biztosan a tuloldalon nyilhasson ki. Igy durvan nagy feluleten fekszik fel, ergo barmilyen sulyt meg fog tartani, es elolrol barmikor fel es leszerelheto, mindenfele hokuszpokusz nelkul.