A Twitter végül kitiltotta a 3rd party klienseket

Beigazolódott a 3rd party fejlesztők és azok termékei használóinak félelme: a Twitter végül kitiltotta a 3rd party klienseket. Voltak már korábban is erre mutató jelek:

Az Engadget szerint viszont most már egyértelműen fogalmaz a developer agreement idevágó szakasza: az alkalmazásfejlesztők már nem hozhatnak létre saját Twitter klienseket.

Hozzászólások

Éljen a nagy szabadságharcos Musk elvtárs :D

Pff..ez iszonyú gáz, a gyári kliens messze a legrosszabb az elérhetőek közül.

Hol és kinél? Musk szerint lassú. Musk viszont perfekcionista. Ezért jutott egyről a kettő, ezért valósított meg olyasmiket, amik mások szerint lehetetlen megcsinálni stb.

Nekem #workforme, neki a kiadott 40 milliárdért egy cserébe egy rakás szar. Én megértem az ő álláspontját is.

trey @ gépház

A szólásszabadság és a diverzitás jegyében.

És akkor bármely alkalmazásból is, amely böngészőnek hazudja magát.

Ugyanakkor innentől Musk fóbiája, amit azzal kapcsolatban kezdett vinnyogni, hogy a twitter appot az apple esetleg kidobja, erősen visszás. Ha ő korlátozhatja, hogy milyen alkalmazásból férhetnek hozzá, akkor más is korlátozhatja, hogy az ő alkalmazását hova tudja benyomni.

40 milliárdért bevásárolt cég vezetőjeként nem érzem visszásnak azt, hogy egy app store-ban ott legyen a hivatalos kliens. Te miért érzed ezt annak? Bár a véleményed akkor lenne az övével összevethető, ha milliárdjaid lennének a Twitterben. Így max. heti kis színes ...

trey @ gépház

Ott bírósági döntés volt, ha jól rémlik... Pont azért, hogy a felhasználó választhasson többféle eszköz (böngésző) közül.
Most muskátli olyat játszik, mintha a Microsoft azt mondaná, hogy a Microsoft oldalait csak IE/Edge böngészőből lehet elérni, Chrome/Firefox/netán curl/wget és hasonlóból meg nem... Vagy mondjuk egy Linux disztribúció letöltés/support oldalát is csak adott disztribúció alól lenne szabad/jogszerű megtekinteni  Oh, wait... :-)

Annyiból nem, hogy a becsicskított cég részvényárfolyama azóta kb. a tízszeresére nőtt, az igazság harcosa meg irrelevanciába süllyedt.

Érdekes módon, amikor jött valaki, akinek víziója is volt, és képességei is, azonnal a földbe döngölte az (elvileg) monopolhelyzetben levő terméket.

Az igazság harcosának pedig indirekt módon köszönhetjük, hogy kipusztult a véres faszba a ratyi Internet Explorer. Valamit, precedenst állított hasonló ügyekhez. Én ezt nem nevezném semminek. :D

Ahhoz, hogy "jött valaki" bőven hozzájárult az ügy. Az indítékok közt mindenképpen szerepelt az IE hegemóniájának és versenykorlátozó hozzáállásának megtörése. Úgy is lett.

trey @ gépház

Az igazság harcosának pedig indirekt módon köszönhetjük, hogy kipusztult a véres faszba a ratyi Internet Explorer.

Miről beszélsz? Az Opera (bár imádtam, és pre-Chromium időkben évekig volt az elsődleges böngészőm), kb. semmi vizet nem zavart a böngészőpiacon. Jött a Chrome, és felzabálta az IE és a FF részesedését, a többi maradt kb. változatlan.

Nyugodtan ott lehet. De ez így erősen visszás. Az ő kliense legyen ott, mindenki más viszont kussoljon. Na itt a gond. Mi van akkor, ha nekem nem jó a hivatalos kliens? Nem érdekel, miért, mert nem használok twittert, itt elvről van szó. Ha nyávog, hogy 'jaj, ki akarják tiltani a kliensemet' (akár hazudhatja is, mert így mártírnak adhatja el magát), majd ő kitilt más klienst, akkor erősen kettős mércét alkalmaz. Ez a probléma. Vagy ne korlátozza más kliensek működését, vagy viselje el, hogy őt korlátozzák.

Számomra nem szimpatikus az ilyesfajta lock-in. Az instásokra is kurvára haragszom, amiért bannolták a Barinstát. Azt a klienst, ami százszor jobb volt a saját fosuknál. Ráadásul open source, így nyugodtabban bízom meg benne.
Azóta én inkább leszarom az egészet, és nem instázok.

Hadd használja már a paraszt olyan klienssel, ami neki tetszik. Amikor ezt elkezdik akasztani, annak általában nem technikai oka van.

Bár közel áll a szívemhez a hup, szinte a kezdetektől ,,járok ide", rendkívüli módon elszomorítana, ha kitalálnád, hogy csak saját klienssel használható a továbbiakban.
Értem, hogy szigorú értelemben véve ez nem befolyásolja a szólásszabadságot, de a gondolkodásról és az elvekről azért sokat elárul.

Még a helyét is sóval kéne behinteni ezek után. Ez a legnagyobb red flag a szememben bármilyen szolgáltatásról is legyen szó.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Minden szolgáltatásnál így van ez, nem azért fejlesztik és üzemeltetik, hogy valaki más használja fel a saját profitjához. Általában fizetős api eléréssel lehet saját szolgáltatást építeni rájuk. 

Általában az üzemeltetőnek pénzt hozó részek maradnak ki a nem hivatalos kliensből. Úgy könnyű okosnak lenni, ha más fizeti a cehhet. Ha valaki annyira bízik magában, akkor csinálja meg a rendszer lényegét adó szolgáltatást is az appja mögé. Az app csak egy frontend, önmagában semmire sem jó.

Nekem nem szimpi, amikor le akarják nyomni a szarukat az ember torkán. Inkább ösztönözném, hogy legyen community kliens. Aztán lehessen választani. Valakinek pl. szempont, hogy open source-e a kliens.

Még az is oké, hogy nincs benne a marketben vagy a default repóban, hanem hekkelni kell. Aki tudatos, az úgyis utánamegy.

Pontosan. Kicsit más, de hasonló a Reddit témája: ritka hitvány mind a webes megvalósítása, mind a hivatalos iOS kliense, olyannyira, hogy a weben egyáltalán nem használom, de mobilon is csak az Apollo nevű klienssel - ha ez a lehetőség megszűnne, azonnal törölném a fiókom. 

Nem csak erről van szó. A hivatalos kliensek sokszor UX szempontból is használhatatlanok, nem csak a reklámok miatt. Vagy éppen teljesen eltérnek a platform megszokott UI kiaalkításától. Például az Infinity talán a legjobb Androidos Reddit kliens, platforma illő Material Designnal stb. Sokkal használhatóbb, mint a hivatalos kliens.

Kvázi az egész kereskedelmi internet erre épült eredetileg. Mapaság van sok karen, aki szerint minden csak úgy jár reklám és fizetés nélkül, de persze a saját munkájukért kiemelt fizetést várnak :D

Nem tudom manapság hogy megy ez, de régebben a közösségi platformok árulták adatbányászathoz az üzenetek tartalmát is és cégek épültek erre, hogy előfeldolgozzák adatbázisba, amit más cégek használhatnak saját célra. Például amolyan hangulatjelentések generálására, hogy egy cég és termék pozitív vagy negatív kontextusban szerepel a közbeszédben és hogyan változik ez napról napra. A gdpr szigorodása miatt azt hiszem ezt ma már nem lehet így.

Google is kitette az ms kalóz youtube kliensének a szűrét. És a fejlesztői kulcsos tömegkiszolgálást is korlátozták, hogy aki terméket épít az ő szolgáltatásukra az ne ingyen dev api kulcsokkal terjessze azt, hanem fizessen érte. Nem állnak bele minden apróságba, de ha valami elterjed, akkor kitiltják. Mármint, ami az ő alkalmazásuk klónja.

Twitternél nem tudom pontosan, hogy volt-e api, mik voltak a feltételek. Az biztos, hogy botokhoz használtak automatikus üzengetést.
Ránézésre nem szűnt meg, csak nem ingyenes
https://developer.twitter.com/en

Mapaság van sok karen, aki szerint minden csak úgy jár reklám és fizetés nélkül, de persze a saját munkájukért kiemelt fizetést várnak :D

Nekem nem okoz gondot fizetni egy szolgáltatásért, az viszont már igen, hogy ha azt valami igénytelen bugos foshalom képében kapom meg, és még szándékosan el is lehetetlenítik az alternatívák használatát.

Asszem ez úgy lenne fair, hogy miután kiperkálom pl. a YT prémium havidíját, utána a Google nem pofázik bele, hogy mivel nézem a műsort. Nem kell támogatnia a 3rd party fejlesztőket, de ne is basszon ki velük szándékosan.

Attól, hogy te fizetsz, még jut minden fizető ügyfélre ezer karen. És ők ingyen reklámmentesítésre használják a 3rd party megoldást. Mindig le van írva, hogy mit kapsz azért, ha fizető ügyfél vagy. 

Egyébként valsz simán működhet továbbra is bármelyik 3rd party alkalmazás, csak nem az ingyen developer kulccsal terjesztve (amit nem is szabadna közreadni). Például a youtube kodi addonhoz is az a javasolt megoldás, hogy saját magadnak regisztrálj developer kulcsot és azzal használd, ha neked ez kell. Gondolom ez működhet twitter 3rd party megoldásokkal is az ottani saját api kulccsal. Az más kérdés, hogy a nem hivatalos kliensek bármikor elromolhatnak api változáskor, amit után kell húznia annak, aki azt fejleszti. A hivatalosnál meg szinkronban történnek a változtatások. Persze ez jellemzően nem az átlagfelhasználó asztala, hogy api kulcsokat konfiguráljon.

Ilyen szempontból a streaming szolgáltatók is elég visszafogottak, mert nem üldözik a 3rd party kodi addon készítőket. Az addon nem próbálja megkerülni a másolásvédelmet, igaz azt csak fizető ügyefelek tudják használni eleve. De persze ott is bármikor eltörhet az addon, mert api változtatásnál a hivatalosra figyelnek csak. Amelyik streaming szolgáltató reklám alapú, az valsz szigorúbban veszi, ha reklám átugró addont csinál valaki.

Az is része a teljes képnek, hogy youtube, facebook, insta nem is létezne a nélkül a sok tartalomgyártó nélkül.
Youtube esetében legalább részesülnek a haszonból.

Szerintem jó gyakorlat, amit a google csinál. Aki szeret hekkelni és nem az out-of-the-box megoldásokat keresi, azt nem lehetetlenítik el.
Én yt előfizető vagyok, de van olyan helyzet, amikor Kodi addon használata egyszerűbb (vagy csak ez lehetséges), vagy pl. a gyereknek jobb megoldás szerintem a NewPipe.
Szeretem egyébként, ha van open source alternatíva. Jobban megbítom benne, és általában jóval felhasználóközpontúbb és erőforrástakarékosabb. A proprietary meg ki tudja, hogy kémkedik, hogy profiloz, milyen preloaded algoritmussal dobálja a javaslatokat.

Nagyon helyes :) üzemeltessenek saját szolgáltatást, majd arra írhatnak annyi appot, amennyit akarnak