ravynOS - "A macOS finomsága. A FreeBSD szabadsága."

Címkék

Szeretjük a macOS-t, de nem rajongunk a folyamatosan záródó hardverért és ökoszisztémáért. Létrehozzuk tehát a ravynOS-t – egy olyan operációs rendszert, amely ötvözi a macOS kifinomultságát a FreeBSD szabadságával. A ravynOS (korábbi nevén airyxOS) egy nyílt forráskódú operációs rendszer, amely FreeBSD-n, CMU Mach-on és Apple nyílt forráskódú kódon alapul, célja, hogy kompatibilis legyen a macOS-alkalmazásokkal és nincs hardveres korlátozása.

Részletek a ravynOS honlapján.

Hozzászólások

Ez már hanyadik ilyen???? Persze csinálja/ják nyugodtan, bár olyan érzésem van, hogy ezeknek 3 verziója létezik:

- átnevezünk valami korábban már létezőt

- forkolunk egy korábban már létezőt

- összeolvad 2 korábban már létező egy harmadik néven (esetleg valamelyik nevet megtartva.

Egyébként meg GOTO 10

Érdekes hibrid operációs rendszer.

Fura, hogy pont a macOS leggyengébb részét, a GUI-t erőltetik... A BSD felhasználók tényleg erre vágynak? Lehet, hogy rosszul látom, de szerintem aki BSD/Linux vonalon mozog, az többre értékeli a rugalmas, jól konfigurálható megoldásokat, és nem arra vágyik, hogy egy bebetonozott felhasználói felülettel kínlódjon.

Én is erre tippelek. Bubuntuék is baromi sokat emeltek át mac-ből a gui-hoz.  Szerintem azt felejtik el, hogy a mac egy fix vas, ott nem is feltétlen kell annyi mindent állítgatni, mint mondjuk egy bsd/linux-on amikor random pc-re kezded telepítgetni, mert az nem fog mindig out of box menni. A macos egyszerűsége azért tud működni a userek 90% -nál, mert fix vason az teljesen jól megy, nincs is mit állítgasson az átlag földi halandó. 

-42-

A BSD felhasználók tényleg erre vágynak?

Miből gondolod? Van néhány fejlesztő, akik ezzel töltik a (szabad)idejüket, de ez nem jelenti azt, hogy a *BSD felhasználók erre a rendszerre vágynak. Sőt, a github repójukon 2 hónapja volt módosulás, de az utóbbi pár hónap logjait megnézegetve nem pörög túlzottan a pojekt.

Tuti nem erre vágynak. Tipikusan, aki BSD-t hajt desktopnak, az már haladó vagy még inkább veterán power user, megvannak az évek óta kialakult preferenciái, hogy milyen WM-et vagy DE-t használjon, milyen login megoldást, stb.. Ez inkább kezdőknek lesz, akik Mac-ről váltanának valami másra, de nem akarnak túl nagy traumát az első időkben. Ezt azonban Linuxon is megkaphatják, szóval nem hinném, hogy ennek túl nagy sikere lesz.

Egyébként sem vagyok nagy híve, hogy mindenki az Apple-t és a MacOS-t másolja. Pont ez a baj a mai modern IT-vel, hogy mindenki az Apple baromságait másolja ész nélkül, csatlakozók lehagyása, vékonyítási fétis, javíthatatlanság, bővíthetetlenség, UI másolása, stb.. Sokkal jobb lenne, ha inkább új dolgokat találnának ki.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én is nagyon hiányolom az innovációt. Rommá másolják egymást, már  win11 is mac akar lenni. 

Nem tudom elhinni, hogy a világ egyik leggazdagabb cége (microsoft) vagy a szipiszuper nyílt forrású közösség ennyire képes csak, hogy oké, akkor "innováljuk" bele a macos bizbasz felületét egy bubuntuba és majd hú de jó lesz.

-42-

“What the fuck!? A Windows desktop clone with more functionality? I can do it better. I go to do a Mac OS desktop clone with less functionality!”

~ Richard Stallman on KDE 1.0 (about the future GNOME, of course)

"Forrás" https://en.uncyclopedia.co/wiki/GNOME ;)

De sajnos abban nagyon igaz, hogy nem tudom miért kell a linuxot is OSX-esíteni. Lásd Pottering "gyöngyszemei".

Nagyon jó lenne egy Linux alapú rendszer, amely azokat a funkciókat implementálná, amelyek hasznosak lennének.

A teljesség igénye nélkül ezeket látnám szívesen egy ilyen disztróban:

- Egységes keyboard shortcuts (win +c, win + x, win + v, win + a pl.)

- Egyszerű, tetszetős felhasználó barát GUI

- Cég hálózatába könnyen integrálható legyen (központi felhesználó kezelés, pl. AD integráció)

- Nagyokat szoftver gyártóknak legyen legalább támogatása (pl. Adobe, MS, ill. nagy gyártók VPN kliensei stb.)

- Cloud integráció telefonokkal, tabletekkel. Dokumentumok, fényképek, videók automatikusan szinkronizálódnak az eszközök között.

Első körben ezeket látnám szivesen egy ilyen OS-ben, illetve a célok között. Ha végig gondo om, akkor ezek többsége már jelen van Linuxon csak szépen összeszedni és "beleolvasztani" az OS-be.

Az általad felsoroltak egy kivételével ma is léteznek Linuxon, legalábbis összehozhatóak némi ügyességgel. A nagy szoftvercégek támogatása szerintem a Linux fejlesztők részéről megvan, viszont épp a nagy szoftverfejlesztő cégek tojnak nagy ívben a Linuxra. Tisztelet a kivételnek.

Ami pedig az egyszerű, tetszetős, felhasználóbarát GUI-t illeti: a Linuxnak végképp nem kell szégyenkeznie, mert mindenki talál a saját ízlésének megfelelő GUI-t.

Teljesen igazad van és én is írtam, hogy a lego elemek többsége gyakorlatilag megvan csak használni kellene.

Annyival egészíteném ki, hogy egy "intuiciós" funkció lehetne benne. Arra gondolok, hogy a user rácsatlakoztat egy perifériát és ha kell driver vagy extra progi akkor azt telepíti a háttérben.  

Egy példa: rácsatlakoztat a user egy scannert, akkor a rendszer automatikusan felteszi pl. a Simplescan progit magától.

Ez is érdekes fejlesztés lenne mondjuk.

Ez mondjuk necces, mert simán lehet, hogy pont nem a SimppleScannal akarnék szkennelni, hanem valami mással. Pont ezért nem jók ezek az automatizmusok. Ha kezdőknek akarunk Linuxot adni, arra van 2-3 igen jól kistaffírozott disztró, ami alapból telepít kismillió szoftvert, így az egységsugarú felhasználó nagy eséllyel elsőre elboldogul a használattal.

Azért az szép munka, hogy reverse engineerelték az Cocoa kb 10.6-os verzióját. Kár, hogy megálltak azóta.

Miért nem Darwin alapokon megy az OS, miért kellett FreeBSD-t alárakni?

de miert?

aki macos guit es macos appokat akar, az vesz mac-et.

ha nincs ra penze, vagy rugalmasabb/bovithetobb hardvert akar, akkor felrakja pc-re (hackintosh).

tudom :(

de hatha megoldjak majd valami arm platformon is, mondjuk az azert nem lesz trivialis, de most is elfut valahogy amd cpu-kon is patchelve, pedig az sose volt tamogatott.

masreszt az M1/M2/M... procit megeri megvenni, kb mint anno a G5 volt. csak csinalhatnanak valami univerzalisan bovitheto gepet hozza megfizetheto aron.

Hat szerintem amit aranylag konnyen el lehet erni, az az alap ARM utasitaskeszlet (high performance core, RISC resz), amivel "vegulis visszafele kompatibilis", egy vesa-szintu mesa-s GPU driver es kozel nulla extra utasitas.

Ami nem mukodne vagy nem is letezne az a neural engine, advancedebb GPU driver feature-ok (ertsd: benchmarkokon szar lenne, egy opengl-es jatekot mar framedroppolna), es a "high efficiency core" elonye egyaltalan nem lenne meg. x86 emulalas performance-a se lenne sehol kb.

Azt oldja egyszer meg valaki, hogy az XCode fusson Linuxon! 10 éve ezt a nyomorult, szar, fos MacOS-t, kell használnom, azelőtt boldog Linuxos csávó voltam! 😆 

Nekem tetszik, fontolóra is vettem, hogy váltok erre! :D

I hate those Smurfs!

amikor fiatal voltam es unatkoztam, akkor en is huztam a KDE-re (meg v2 vagy v3, nem tudom) aqua skint, utana elpocsoltem egy hetet, hogy minden mas alkalmazas is nagyjabol stimmeljen, majd utana orultem magamnak egy ideig. kb ennyi ertelme van. 

kesobb, amikor kiadvanyszerkeszteni kellett, akkor vettem egy macbookot

Ez is olyan opensource project, amit mar tobbszor forkoltak es neveztek at, mint ahany felhasznaloja van?