Üzemanyagszint mérés tankban

Adott egy babetta kismotor, amihez nincs üzemanyagszint mérés. Van-e olyan elektronikai lehetőség, amivel legalább azt meg tudom állapítani, ha már csak nagyon kevés üzemanyag található a tankban? Kb 10% már jó, ha ennyi marad a tankban és azt mutatja egy eszköz. Sajnos 6V-os a motor elktronikája, így gyanítom plusz akksira lenne szükségem, amennyiben van egyáltalán lehetőség arra, hogy megépítsek egy ilyen mérő eszközt.

Hozzászólások

A lapos elemes klasszikus lámpa pont eléggé retro hozzá, használata: tanksapka eltávolít és belevilágít, majd szemrevételezzük az a tartály tartalmát :D

Még a trabantban is pálcikával mérték az üzemanyag szintet. Ha szopatni akarod magad megveszed a legolcsóbb tankműszert (bója, jeladó etc...), belehegeszted a tartájba és veszel hozzá 6V elektronikát. Ezután újra fested a heggesztett tartályt, elköltötted a babetta árát még egyszer vagy háromszor.

sudo mount -o ro /hup.hu

A 3 állású benzincsap fel volt találva.
   - Zárva
   - Nyitva (tankba benyúló cső végéről folyik bele)
   - Tartalék (tank aljáról folyik bele)

Babettában nem ilyen van?

Általában támogatom a hasonló kezdeményezéseket, de itt tényleg arról beszélünk, hogy egy 50 éve működő szerkezetet akarsz megreformálni.  Ne tedd, aki Babettával jár, az pontosan tudja, mikor kell tankolnia.

Szerk: ez az opnak ment.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Sajnos, amióta van ez a bioethanol, leginkább 2 állása van:

Zárt és ömlik, mint az állat :(

Már a 3. benzincsappal szívok (4500 Ft/db), kezdem feladni...

Egy ismerősöm megcsinálta bőrből azt a kis gumikarikát, ami a benzincsap lelkét jelenti, de az se bírta sokáig.

OFF: (Az OP szempontjából)

Maga a tank bírja ezt az ethanol löttyöt? Utoljára segédmotor vizsgán használtam anno Babettát, akkor is kölcsön volt, így nem tudom, hogy fém vagy műanyag a belső tanktest. De mintha a fém tanknak sem tenne jót hosszú távon ez a biomassza. Mivel nekem is "régi vágású" vasam van, amióta a normál 95 el lett k***a, én csak prémiumot tankolok bele.

Fém tanknak árt a magas etanol tartalom. De ez már az E5-nél is jelentkeznie kellett volna, mikor azt először bevezették sok évvel ezelőtt. Most meg az számít prémiumnak ami E10 helyett "csak" E5 mennyiséget tatalmaz. Így lehet ugyanazt a szart eladni a hosszú hozzászoktatás után aranyként, ha az alternatívájat még jobban lesilányítják.

megivásra semmiképp!

Az eltarthatósága pl. mindenképp rosszabb. A többi rossz tulajdonsága (üzemanyagrendszerben mennyivel jobban teszi tönkre az alkoholtöbblet az eredetileg nem erre a behatásra tervezett alkatrészeket) meg vita tárgya.

Olvasok autóblolondot aki átalakíttatta a racsing M1-es bmw-jét 100% etanol használatra. Az is írja h. mindenből olyan alkatrészt kellett belepakolniuk, ami kifejezetten bírja az alkoholt.

az eredetileg nem erre a behatásra tervezett alkatrészeket

Engem mondjuk érdekelne, hogy miből vannak ezek az alkatrészek, hogy a benzin egyáltalán nem bántja, az alkohol meg igen (különösen a nem alkoholálló tömítések kérdésköre izgat, mert erre több cikkben is utaltak).

https://triasztomlo.hu/files/ellenallosagi-tablazat.pdf

Ha jól tudom, azért mert a levegő páratartalmát nagyon jól "begyűjti", s a vizet nem szereti a fém(vas).

De ez az üzemanyag ethanol tartalma, akkora baromság, hogy biztos vagyok benne nem csak a politikusok hülyesége miatt nyomatjuk.

Először is kvázi élelmiszerből csináljuk, közben meg éhezik a világ, meg egyél rovart.

Másodszor 2,14 szer több ózon termelődik ha ethanol égetsz, mintha benzint. Szeretjük az ózont, vagy nem ?

Harmadszor  1,7 szennyezőbb az égetése mint a benziné. (ennyi a pollution indexe, a benziné 1.) Jelentősen több formaldehid, acetelildehid keletkezik.

Negyedszer mivel nem tiszta ethanol kerül a benzinbe, hanem különböző növényi észterek is, (amik nagyon rosszul öregednek, szinte lemoshatatlan lerakódásokat képeznek, mivel kiváló a tapadóképességük. (pl mélyhúzáshoz mai napig szokták használni, csak utána azonnal le kell mosni az alkatrészt, mert ha egy kicsit is öregszik, már nem fog sikerülni)) emiatt nem szeretik a nagynyomású befecskendező-rendszerek.

Van pár hátránya, előnyével azon kívül, hogy megújuló, még nem találkoztam.

Apropó, megújuló. Ez a zöldbeszél kedvenc kifejezése. De gondolkoztál már azon, hogy minden elátkozott fosszilis megújul, csak a megújulás ideje eltérő. Egyedül az "igazi, a legfontosabb" megújuló, a napenergia nem újul meg. Csak kurva sokáig tart.

Apropó, megújuló. Ez a zöldbeszél kedvenc kifejezése. De gondolkoztál már azon, hogy minden elátkozott fosszilis megújul, csak a megújulás ideje eltérő. Egyedül az "igazi, a legfontosabb" megújuló, a napenergia nem újul meg. Csak kurva sokáig tart.

Ha egy kicsit is elmélyedtél volna a témában, akkor tudnád, hogy a megújuló azt jelenti, hogy valós időben több keletkezik belőle, mint amennyit valós időben elhasználunk: "Renewable energy is energy derived from natural sources that are replenished at a higher rate than they are consumed." A fosszilis akkor lenne megújuló, ha nem egy év alatt használnák el egymillió év alatt keletkező mennyiséget, hanem több keletkezne belőle, mint amennyit használunk. A napenergia is olyan, hogy több keletkezik, mint amennyit elhasználunk belőle. A megújuló nem az időtávról szól.

A megújuló nem az időtávról szól.

 Akkor miért is ez a neve?

Ha nem vetted volna észre arra akartam utalni, hogy valamiért, ki tudja miért, mostanában valakik, dolgoknak, fogalmaknak előszeretettel adnak olyan neveket, és (kicsit erőszakosan) terjesztenek, aminek semmi köze sincs az eredeti jelentéshez, de a név régi jelentése pozitív emóciókat ébreszt. (megújuló, fenntartható, vagy pl.  meleg). S én ezért, pont ezért, ezeket a neveket nem használom. Vagy csak az eredeti értelme szerint.

Abba a kérdésbe, meg ne menjünk bele, hogy a napenergia keletkezik, vagy fogy.  Vagy a fa, ( a biomassza jelenleg nagy részt abból "keletkezik", és megújulónak van minősítve) ha több keletkezik mint, amit elhasználunk, akkor miért megy a hiszti a brazil erdőkért, hogy fogy. (s miért nem pl. az észak-amerikai, kanadai erdőkért. Miközben menő természeti csatornákon kivágási versenyek tucatjait láthatod, De ez egy másik történet).Vagy miért csökkent folyamatosan Európa erdő területe?

De térjünk vissza az eredeti történethez:járművek bioethanol tartalma. A termények (nevezzük őket összefoglalóan így), amiből a gyártjuk, intenzív termeléséhez szükséges anyagok (műtrágyák, vegyszerek) "megújulóak"?

Arról az apróságról ne is beszéljünk, hogy a ezek a "megújulóknak" a hasznosításához szükséges alapanyagok gyorsabban keletkeznek, mint ahogy felhasználjuk őket?

Szerintem, semmi nem fenntartható, és semmi nem megújuló, csak valamilyen érdekből, valamilyen dolgokra ráfogjuk, hogy azok. Valakiknek ez most haszonnal jár. 50-100 év múlva majd más lesz a főcsapás, majd arra is találnak valami szép nevet, és valakiknek (elég nagy rá az esély, hogy ugyanazoknak) az is hasznot fog hozni.

A föld meg az egészet leszarja, ha már nagyon zavarja ez az -emberiségnek nevezett- élősködő, megrázza magát és vége lesz. Kezdhet egy új élősködő faj megtelepedni.

Akkor miért is ez a neve?

Mi legyen a neve? Tökéletesen fedi a név a definíciót: Renewable energy is energy derived from natural sources that are replenished at a higher rate than they are consumed.

Vagy csak az eredeti értelme szerint.

Nincs eredeti értelme, te költöttél egy értelmet hozzá mert vagy nem ismered a definíciót vagy nem értesz egyet vele és degradálod.

Vagy a fa, ( a biomassza jelenleg nagy részt abból "keletkezik", és megújulónak van minősítve) ha több keletkezik mint, amit elhasználunk, akkor miért megy a hiszti a brazil erdőkért, hogy fogy.

Látom nem sikerült megértened a definíció lényeget: a fa akkor megújuló erőforrás, ha több keletkezik, mint amennyit elhasználunk. A brazíliai erdőben nem keletkezik több fa, mint amennyit elhasználnak, ezért nem felel meg a megújuló erőforrás definíciójának. Ebből következően van olyan faanyag, ami megújuló és olyan, ami nem megújuló, függően attól, hogy honnan származik.

mostanában valakik, dolgoknak, fogalmaknak előszeretettel adnak olyan neveket, és (kicsit erőszakosan) terjesztenek, aminek semmi köze sincs az eredeti jelentéshez, de a név régi jelentése pozitív emóciókat ébreszt. (megújuló, fenntartható, vagy pl.  meleg)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mi a "megújuló energiaforrás" eredeti jelentése? Kérlek hozz egy definíciót erre, ami közismert régi definíció volt, mielőtt a tudjukkik lenyúlták és adtak neki új jelentést, ami megzavarta azokat, akik az eredeti jelentését ismerték. Ha nem találsz ilyet, akkor könnyen lehet, hogy a témakörben te vagy a hasznos hülye.

A „megújuló” szó értelmes akkor is, ha nincs Greta. Létezik a szó, s szerintem értette volna Petőfi is. Nem kell hozzá definíció. Valami, ami régi volt, újjá lesz. Például a pozsgás, amely új leveleket hajt, a régiek elszáradnak, a növény ezáltal megújuló. A „megújuló” szó nem egy újonnan kitalált hangalak és íráskép, amelyet az általad definiálni vágyott fogalomhoz rendeltek dedikáltan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De, ez a kérdésedre volt válasz, csak te nem fogadod el, ami már egy teljesen másik történet. Cserébe nem mondod el, mi a bajod a válasszal, ami a konstruktív vitának vet gátat. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Mindkettőtöknek igaza van, csak más a nézőpont. Mondok én neked ilyen szavakat, ha nagyon szeretnéd: homokos, meleg vagy különböző olyan szavak, amiket szándékosan lehet félreérteni. De ezek még laza dolgok. Komolyabbat is tudok: antiszemita. Próbálják azt elülteni jó ideje a fejekben, hogy aki antiszemita az zsidógyűlölő. Csakhogy a szemiták nem a zsidók. A zsidók a zsidók, a szemiták pedig a szemiták. Akit komolyan érdekel, utánanézhet. Akit nem érdekel, az meg ne nyomja a bullshitet ész nélkül. Röviden: minden zsidó szemita, de nem minden szemita zsidó. A másik ilyen az rasszista, mint negatív jelsző. Ezek egyébként mind angolszász területről elterjedt baromságok.

Mi az a rassz? A rasszok lényegében a fajnál kisebb kategóriák, alfajok. Magyar értelmező kéziszótár is tud sokat segíteni. Nem kérdés, hogy az amberi faj sokszínű, tehát vannak különböző rasszok. Keleti népek, kaukázusiak, európaiak, indiánok, négerek vagy afrikaiak, fehérek vagy sárgák... ezermillió féle fajta megnevezés létezik. Épeszű logikus gondokodással rendelkező ember ezt látja. Eddig stimmt. Ha én ezt állítom, rasszista vagyok. Akkor most ez miért is baj? Miért kéne tagadni ha ez így van? Ha meg nem kell tagadni, akkor miért negatív jelszó az, ha valaki rasszista. Megint valami agyoniskolázott barom egyszer részegen beszívva kitalált valamit és elterjedt a köznyelvben.

Nagyjából ugyanez a helyzet a renewable-el is. 2 kilométert kell magyarázni, hogy mindenki egyértelműen megértse. A magyarnak jelentős a szókincse. Kis érdekesség. Találhattunk volna egyértelműbb szót vagy akár ki is lehetne találni erre megfelelő szót.

 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A megújul szó létezett azelőtt is, mielőtt a zöldbeszél felkapta, s próbál más jelentést adni neki. Pedig régen is jelentett valamit.  Ugyanúgy ahogy a meleg is. Pont ezt írtam, de úgy látom csak írni tudsz.

Nem, nem fedi a név a definiciót. Amit egyszer elégetek, az el van égetve. A napenergiára meg egyszerűen értelmetlen használni. "Mi legyen a neve". Akármi, de ne használjanak más fogalmak, tárgyak leírására használt neveket. A melegszendvics sütőmet nem adom :)

Tudsz olyan helyet ahol fából több keletkezik mint elhasználunk? Brazília kiesett. Európa kiesett. Észak-Amerikában, Ázsiában 100-150-200 évvel ezelőtt "keletkezett" erdőket irtanak ki.  Pár év alatt.

Még egyszer: a földön csökken az erdő területek aránya, globálisan, és helyileg is. Nyilván eltérő arányban. Akkor miért igaz rá a "több keletkezik, mint amennyit elhasználunk".

A megújul szó létezett azelőtt is, mielőtt a zöldbeszél felkapta, s próbál más jelentést adni neki.

Te akarsz más jelentést adni neki. Mert az elveiddel ellentétes a jelentése.

Nem, nem fedi a név a definiciót. Amit egyszer elégetek, az el van égetve.

Aham, nem érted az egészet, úgy látom. A fa keletkezik. Ha elégetem, akkor fogy. Ha több keletkezik, mint amennyit elégetek, akkor megújuló energiaforrás. Ha kevesebb keletkezik, mint amennyit elégetek, akkor nem megújuló erőforrás. Ez ennyi, nem kell túlkomplikálni. Az olaj, a szén és a gáz is lehet megújuló energiaforrás, amint legfeljebb abban az ütemben használjuk el, ahogy keletkezik.

Tudsz olyan helyet ahol fából több keletkezik mint elhasználunk?

Például hazánkban ez a helyzet, több a növekmény, mint a használat (feltéve, hogy nem vágják az új törvények alapján tarra az erdőket).

Brazília kiesett.

Brazília kiesett.

Európa kiesett.

Európa nem esett ki, szintén több a növekmény, mint a használat (https://imgur.com/a/RklC37g).

Még egyszer: a földön csökken az erdő területek aránya, globálisan, és helyileg is. Nyilván eltérő arányban.

Na, ez az eltérő arány az, ami az egyik erdő esetén megújulóvá teszi a fát, a másik esetben meg nem.

Akkor miért igaz rá a "több keletkezik, mint amennyit elhasználunk".

Nem attól megújuló, mert biomassza vagy mert fa. Akkor megújuló, ha több keletkezik, mint amennyit elhasználunk. Próbálj leülni egy csendes sarokba és gondolkodni a dolgon. Lehet, hogy megvilágosodsz a témában. Lehet, hogy nem.

Tehát, ha kordonnal körbekerítek 1 db növésben lévő facsemetét, az megújuló. Ha egy másik kordonnal körbekerítek 1 db kifejlődött fát egy erdésszel és egy láncfűrésszel, akkor az nem megújuló.

Az éppen ellő ló megújuló lóerő, a haldokló ló nem megújuló lóerő. Alakul ez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát, ha kordonnal körbekerítek 1 db növésben lévő facsemetét, az megújuló. Ha egy másik kordonnal körbekerítek 1 db kifejlődött fát egy erdésszel és egy láncfűrésszel, akkor az nem megújuló.

Nem. Ha van egy rendszered, amiben fa van és maximum annyi faanyagot veszel ki, amennyi növekményed van, akkor az a rendszer egy megújuló energiaforrás, mert bármikor veszel ki faanyagot, több faanyag marad a rendszerben, mint amennyi az előző kivételnél volt, így a rendelkezésre álló faanyag mennyisége vagy állandó vagy növekszik. Ha többet veszel ki, mint amennyi a növekmény, akkor nem megújuló, mert idővel el fog fogyni. Tényleg javaslom, hogy tedd félre az előítéleteidet, ülj le egy csendes sarokba és gondolkodj el a korábban említett definíción, mert úgy látom, hogy még nem sikerült befogadni és értelmezni. Vélhetően az előítéleteid miatt.

Hát, nem, hanem csináltál egy szélsőséges rendszert. Ha ott áll az Babettád, és soha, sehova nem mész vele, akkor nincs szükséged üzemanyagra hozzá, következéskép nem kell a tankba tenni semmit, csak ez nyilván nem ad választ a kérdező kérdsésére sem.

Szóval, vegyük újra. Ha van egy 40 darab fából álló csoportod, amit körülkerítesz egy erdésszel és egy láncfűrésszel, de az erdészed csak évente egy fát vág ki, akkor kb megújuló rendszered lesz, mert nagyjából 20-30 év alatt éri el egy fa azt az anyagtartalmat, ami miatt megéri kivágni. 
Ha ellenben az erdészed nem bír magával, és tízesével nyesegeti a fákat, akkor egy nem megújuló rendszered lesz, mert előbb-utóbb még az újraültetések mellett is el fog fogyni az a fa, amit érdemes kivágni (egy két centi vastag lófaszkát kitörni se érdemes, mert nincs benne anyag).

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Ezt kezdettől fogva értettem, nem tudom, miért győzködsz erről. A vita arról szólt, hogy a zöldek kisajátítottak egy szót, adtak neki egy eredetitől eltérő jelentéstartalmat, te meg azt mondod, hogy de hát a definíció. Elmesélted ezt Petőfinek is? A „megújuló” szavunk cseppet régebbi, mint a zöld köntösbe bújtatott liberális sátánista szekta megjelenése. És mint ilyennek, van is egy eredeti jelentése.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem nem én akarok új jelentést adni neki.

A Révai lexikon 41 helyen hoz példát a megújulóra. (Gondolom egyetérthetünk:nem mostanában készült)

csak néhány példa "a természet megújuló erejének ünnepére"

"szenátor és a 2 évenkint megújuló képviselőház"

" jobbról tőle arany nap balról megújuló ezüst hold"

Megújulok, ha szép tájt láthatok. (Petőfi Sándor) Oh, akkor életem megújul! | Izmom gyors lesz, vérem meleg. (Tompa Mihály)

A "megújuló energia" jelzős szerkezet, amiből az energiával - annak értelmezésével- eddig nem volt véleménykülönbség köztünk. Marad a megújuló. Remélem elfogadod a példák alapján, ez a jelző létezett, használtuk.

És ahogy írtam a legelején a zöldek egyszerűen lenyúlták, és úgy döntöttek, hogy ezt a jelzőt fogják ezentúl használni a katyvaszukra.

Hogy miért katyvasz?

Mert még te is belebonyolódsz, Egyszer azt írod:"A megújuló nem az időtávról szól."

Aztán:"Ha van egy rendszered, amiben fa van és maximum annyi faanyagot veszel ki, amennyi növekményed van, akkor az a rendszer egy megújuló energiaforrás, "

"Az olaj, a szén és a gáz is lehet megújuló energiaforrás, amint legfeljebb abban az ütemben használjuk el, ahogy keletkezik."

Csak ebből nagyon is az következik, hogy időtávról van szó. Az hogy vemhes, vagy nem vemhes, az ezek szerint szinte csak a vizsgált intervallum hosszától függ. Ha az mondjuk több millió év, akkor minden megújuló. Ha meg mondjuk egy nap, akkor semmi. És jó statisztikus bármikor ki tud választani olyan intervallumot, amivel akár a legnagyobb képtelenséget is alá tudja támasztani . (Vagy amit az aktuális megrendelő kér)

off: 1.Szerintem a fa nem keletkezik, arra más szót használ a magyar. Ha a fából nyerhető energiára gondoltál, akkor elfogadom. 2. Önmagában, ha fásított terület nő, nem jelenti azt, hogy a fából kinyerhető energia is nő. A fa fajtájától függően 15-100 évig is terjedhet mire abból kiaknázható energia lesz. Szóval jelenleg az Euban valószínűleg az elmúlt 20 évben a biomassza nem megújuló. De ha ez a trend amit linkeltél már 50 éve folyamatos, akkor nincs igazam.

Nem nem én akarok új jelentést adni neki.

Hát pedig, de, új jelentést akarsz neki adni, mert ezek szerint azt se fedi, amire használnád. :D

És ahogy írtam a legelején a zöldek egyszerűen lenyúlták, és úgy döntöttek, hogy ezt a jelzőt fogják ezentúl használni a katyvaszukra.

Teljesen jól fedi azt, amire "lenyúlták", olyan energiaforrást, ami használat közben megújul, nem fogy el. Az, hogy szerinted katyvasz, az egy teljesen másik - leginkább filozófiai - kérdés.

Mert még te is belebonyolódsz, Egyszer azt írod:"A megújuló nem az időtávról szól."

Semmi bonyolódás nincs benne, csak vakfoltod van a dologra.

Csak ebből nagyon is az következik, hogy időtávról van szó.

Nem, nem időtávról van szó, sőt, a logikád szerint akkor semmi sem megújuló, mert az univerzumból egyszer kifogy az energia. A megújuló arról szól, hogy amíg épp használjuk, aközben nem fogy el.

1.Szerintem a fa nem keletkezik, arra más szót használ a magyar. Ha a fából nyerhető energiára gondoltál, akkor elfogadom.

A növekmény szót használja erre az erdészet és bizony a faanyag az keletkezik.

2. Önmagában, ha fásított terület nő, nem jelenti azt, hogy a fából kinyerhető energia is nő.

Ezért linkeltem növekményt, ami nem terület, hanem faanyag mennyiség.

Szóval jelenleg az Euban valószínűleg az elmúlt 20 évben a biomassza nem megújuló.

De, megújuló, sőt, fenntarthatóan megújuló (ahogy volt is említve).

Ez üzlet. Igényt kell teremteni rá, hogy működjön. Greta Thunberg egy hasznos hülye ebben. Azt hiszi, valami jót csinál, miközben csak kiszolgálja a tőke igényeit. Egy reklámarc. Most abba az irányba terelik a népet, hogy egy rakás pénzt verjen el azért, mert megújuló. Cserélje le az eszközeit. Azzal, ha a konyhámba fénycsövek helyett LED-szalagokat rakok, csak a pénzemet költöm. Kidobom a fénycsövek tápegységeit - ezért nyilván hirtelen hálás lesz az a Föld, ami ugyanettől korábban szenvedett -, majd veszek a LED-szalagokhoz tápegységeket. Meg a szalagokat. Meg valami sínt hozzá, csavarokat, vezetékeket. Lényeg, hogy verjem el a pénzem. Aztán napelem. Marha drága, de megújuló. Mire megtérül, cseréljem, a lényeg, hogy pörgessem a bizniszt. Vegyek invertert, paneleket, fizessem a faszit, aki felszereli. Ha ellenállok, büntetnek, mert nekem minden drágább lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Greta Thunberg egy hasznos hülye ebben.

Arra az eshetőségre amúgy gondoltál már, hogy te vagy a hasznos hülye a témakörben? 17 fok lesz holnap, szilveszterkor, havat csak mutatóba láttunk idén, szóval nyilván lehet egy darabig még mondogatni, hogy semmi baj nincs, de minden jel arra mutat, hogy komoly baj van és még nagyobb baj jön.

Mondtam volna, hogy nincs baj? Csak azt mondom, felpörgetünk egy ipart, ami éppen úgy környezetszennyező, mint bármi más. Ez nem fog megoldást hozni a problémára, csak sok dollárt a tőkéseknek meg elszegényedést a jómunkásembereknek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mondtam volna, hogy nincs baj?

A kérdés az volt, hogy miből gondolod, hogy nem te vagy a témában a hasznos hülye, aki kiszolgálja a tőkések érdekét, hogy elszegényedjenek a jómunkásemberek.

Csak azt mondom

Aham, vannak szalmabábjaid szép számmal.

Abból gondolom, hogy nem én mondom, hogy cserélj le mindent a házadban, lakásodban, költs el egy rakás pénzt kert végében működő atomerőműre, szélkerékre, napelem parkra, inverterre, gőzturbinára, szinkrongenerátorra, hőszigetelésre, ablakra, toronyórára lánccal.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És azt is megmondod, hogy mi alapján mondod, hogy ez még szennyezőbb, mint ami eddig volt? Mármint, nyilván vannak olyan alkatrészek, amiket a jelenlegi technológiával nem tudunk másképpen gyártani még, csak szennyező módon, és nyilván egy napellem legyártása X szennyezést hoz magával. De cserébe meg Y-t elvesz, mert annyival kevesebb áramot használunk. Igen, ez most még negatív mérleg, mert még nem terjedt el a technológia. De vajon hosszú távon is negatív marad a mérleg? 

Egyébként, jelenleg még mindig sokminden felfedezésre vár a környezetkímélő és "megújuló" ipar vonzáskörében, egyszerűen azért, mert az ipari forradalom óta eltelt százhetven évben nem volt senkinek érdeke ebbe az irányba kutatni. Most meg már a körmünkre ég, de ezek a változások akkor sem lesznek azonnaliak, ha szeretnéd. És igen, jelenleg az uralkodó kapitalista világrend csak úgy tudja ezt megboostolni, ha igényt gerjeszt rá, és igen, rövid- és középtávon ez lehet, hogy nem fogja megoldani a klímagondokat - de legalább elindultunk a jó irányba, csak lassan és későn.

És igen, ettől még valószínűleg vár ránk egy klímakatasztrófa, mert későn ébredtünk. Már ránkgyújtották a házat, és lángol a kijárat is. De ha nem változtatunk semmit a mostani életmódunkon, simán bennégünk, így meg legalább van remény arra, hogy legrosszabb esetbe kifelé menet halunk meg a füstmérgezésben, és nem ülünk egyhelyben mosollyal az arcunkon,

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

LOL

babetta... elekronika?!

 

meglötyögteted, oszt hallod/érzed hogy mennyi van benne :D

Van rá app 10 dollárért az app storeban

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szerintem tökéletesen érzed, hogy mikor van még annyi kaja a hasadban, hogy tudjál tekerni rajta pár km-t... az pont megfelel az utolsó 10%-nak.

Ő a benzincsapnak 3 állása van, a tartalékot pont erre találták ki. Amúgy meg megáll, jobbra balra meglötyögtet, esetleg telefonos app is sokat segithet: zseblámpa

--
Kis problémából egy kis munkával nagy problémát lehet gyártani. Ha valami müxik ne b***tasd :)
Uriember az, aki nem beszél a Windows-ról, pedig tudna...

:) Hát a mustangot nem nevezném semminek sem. Katasztrófa volt.  A maga hátsó meghajtó-fogaskerekével még esztétikailag is egy bűn volt.

Senki se merje azt mondani, hogy ez szép volt... :)

https://prod.pictures.autoscout24.net/listing-images/fc3f2e30-8e3b-43a1…

Szerkesztve: 2022. 12. 28., sze – 17:51

Nem kell ide semmi elektronika! Fúrsz a tankra két lyukat, összekötöd őket egy átlátszó csővel.

Szerk: ja látom fentebb valaki már képet is mellékelt.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

troll

Olvastam arról, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok nem mindig jutnak célba. Ezek szerint könnyen lehet tankot venni manapság a feketepiacon. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Vajon az EU szó a probléma gyökere, vagy csak divat kizárólag arra mutogatni?

Én picit mélyebbre ásva továbbkérdeznék és nem csak "EU" szó körül:
  - politikus, népszerűség hajhászás (populizmus), szakemberek háttérbeszorulása
  - eleve a jól képzett szakember vs. "mi mindenhez értünk" modern elv környéke az életben bárhol

Mondjatok egy tuti tippet és holnap áthegesztem a harckocsi páncélzatát, hozzáértés nélkül beletaknyolok valami Aliexpress-es NYÁK-ot.
Igaz, még eddig nem volt lánghegesztő cucc a kezemben, de tuti nem lehet olyan bonyolult. Egy Youtube-videó meg egy MacGyver film és menni fog nekem is.

Szóval minden felhígult, a Hungarian Unix Portal is ...

Szerintem a lánghegesztőddel ha akarnál sem tudnál hatást gyakorolni ~ 400M ember életére. Ehhez mérjük a felelősséget és a döntések súlyát is. Az Aliexpresses akármi is rohadtul nincs egy súlycsoportban az ilyen és efféle döntésekkel. És nem is az a legnagyobb probléma, hogy nem értenek hozzá, hanem nem is akarnak. Sőt, konrétan úgy veszem észre, hogy beleszarnak mi van a választóikkal. Nagyjából úgy működik az egész, mint egy nagy cég, csak ha optimalizálni vagy átcsoportosítani vagy újragondolni kellene valamit, na az már nem megy mert ahhoz valóban érteni kellene, de az meg nehéz, mert azzal foglalkozni kell nem csak verni a seggünket az új céges merciben az adófizetők pénzén. Egyszerűbb egy új adót kicsapni aztán mindenki szívjon. Az a baj, hogy ezeket a férgeket vissza sem tudod hívni, számon sem tudod kérni sehogyan, semmilyen formában. Még most megy a vakarózás a friss EU korrupciós ügyben is, hogy akkor most mégis mit kéne csinálni mert erre aztán sosem gondolt senki, vagy ha mégis, akkor nem úgy.

Azért mondom, hogy "az EU", mert érdekes módon vannak EU-s országok, ahol működnek is dolgok (pl. Észtország) és vannak ahol nem. Szóval amikor "az EU"-t emlegetem, akkor nem ezekre az országokra gondolok, mint nemzetállamok, hanem mint az Uniós szervezet vízfejei: EP, Európai Bizottság, "a brüsszeli bürokraták" csak hogy egy klasszikussal éljek. A közelből egyébként még mindig Svájcot tudnám példának hozni de ők vannak a legtávolabb bizonyos szempontból. Különben a USA EU kb. egy kutya.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Pedig ez a harckocsi áthegesztő topic igen nagy hatást gyakorolt ránk ... legalábbis a hozzászólások számát tekintve.
A 400M ember élete csak attól függ, hogy az áthegesztő MacGiver-ek közül milyen arányban kerül fel a megfelelő döntéshozói szintre. A jelek szerint egyre nagyobb arányban felkerülnek oda is.
 

A fő problémát az okozta, hogy a brittek távozásával a szocik túlsúlyba kerültek az EP-ben és nekiálltak szocialista utópiát építeni ahelyett ami a feladatuk lenne; pl az Európai Bizottság ellenőrzése, a költekezés megfékezése.

A másik, hogy ezzel párhuzamosan elkezdték saját hatóköreiket bővíteni; azt pedig minden hatalom& jogosultság gyakorlási rendszereben alapelv, hogy saját jogkört ne tudjon senki sem szélesíteni mert iszonyatosan veszélyes.

A populizmus az én felfogásomban nem valami rossz dolog, hanem a közvetlen demokrácia megvalósulása, már amennyire ez lehetséges. A nagyon erősen szakpolitikával az a baj, hogy abban az esetben négyévente választ egy társaságot a polgár, utána meg négy évig semmi sem úgy van, ahogy szeretné, mert az okosok majd helyettem is jobban tudják, nekem mi a jó, és hát nyilván nem. A populizmus lehet, hogy nem hatékony, de a boldogsághoz nem hatékonyság kell, meg nem GDP és nem euro árfolyam, hanem sokkal fontosabb dolgok, mint amilyen a közbiztonság, a szociális biztonság, a stabilitás, a változatlanság, kiszámíthatóság. Jó, ez utóbbiban a Fidesznek vannak hajmeresztő dolgai, de senki sem mondta, hogy hibátlanok. Szerintem a popilizmus tehát éppen az erős demokráciát jelenti.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Úgy, hogy a populizmus jellemzője a választói igények feszesebb, akár szakmaiatlan kiszolgálása. Ha ez kell a népnek, hát legyen, ha hülyeség, akkor is, majd megtapasztalják saját bőrükön, hogy hülyeség volt. Vagy nem, mert lehet, hogy a nép számára az a bizonyos dolog mégis fontosabb, mint teszem azt a gazdasági következmények.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, a populizmus egy olyan lottójáték, ahol a nyertesek megtartják a nyereményüket, a veszteseket pedig kárpótolják olyanoktól elvett pénzből, akik nem lottóznak. A populizmus soha nem részvételi demokrácia, hanem mindig képviseleti demokrácia, ha demokráciáról van szó és nem valamiféle diktatúráról, ami szintén lehet populista.

Láthatod úgy, de attól a populizmus egy jól definiált dolog és semmi köze nincs a részvételi demokráciához. De sok mindent megmagyaráz, ha te ezt így látod.

Amúgy meg egy gyors bizonyítéka annak, hogy csak a szűken vett szakterületeden kelsz ki a fogalmak nem megfelelő használata ellen, viszont teljesen más szakterületen a fogalmak felcserélését és rossz használatát elintézed annyival, hogy "én úgy látom, ahogyan azt leírtam".

Ebben igazad van. A társadalomtudományokra úgy tekintek, mint egy képlékeny, érdekek mentén hajlított valami, míg a természettudományok sokkal egzaktabbak. Ha működik, igaz, ha nem működik, nem igaz. Szóval olyan kérdésekben pontosságot ne várjunk, amelyekben még a Wikipedián is megy a kiszorítósdi, ki írhat bele a cikkbe, ki nem, mit nevezünk valóságnak, mit nem. Szerencsére a matematika, fizika, az utóbbinak szakosodott ágai, mint például a villamosságtan, elektronika sokkal tisztább fogalmakkal és konszenzuálisan leírhatók.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A társadalomtudományokra úgy tekintek, mint egy képlékeny, érdekek mentén hajlított valami, míg a természettudományok sokkal egzaktabbak.

A társadalomtudományokat amúgy kurvára nem érdekli, hogy miképp tekintesz rájuk, csak mert nem értesz hozzá...

Csak azt ne mondd, hogy tök' egzakt az egész, amikor még abban sem sikerült megállapodni, hogy Horthy Miklós jó ember volt, vagy sem. De ezt mondhatnám Horn Gyulával kapcsolatban is. Vagy az 1956-os őszi események Magyarországon vajon ellenforradalom volt-e, vagy forradalom? Jó, ez csak történelem, de kb. ugyanilyen rugalmassággal változik a többi társadalomtudományi ismeretanyag. Igények szerint hajlítva.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem te a tudományt és a tudományosnak tűnő sarlatánokat is összekevered, nemcsak a fogalmakat. Ezek után számonkérni, hogy egy régóta azonosan és közismerten használt köznyelvi fogalom nem fedi a szakmai nyelv fogalmát... hát, epic. Tudod, attól, hogy valakik szerint a Föld lapos, a Föld nem lesz lapos, illetve nincs tudományos vita arról, hogy a Föld lapos-e, csak azért, mert vannak, akik szerint lapos és vitatják a Föld alakjáról a tudományos konszenzust.

Attól, hogy valamiről van tudományos konszenzus, az a valami még nem biztos, hogy igaz. A történelmet a győztesek írják, ha úgy tetszik, ők azok, akik ráerőltetik a világra, mit kell valamiről gondolni az igazságtól függetlenül. Ezért írtam azt, hogy más a természettudomány, és megint más a társadalomtudomány. Az utóbbi valami érdekek mentén hajlított világnézet, nem egyéb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyszerűen csak nem értesz hozzá, sőt, van egy különvéleményed, és pont ugyanúgy nem tetszik a tudományos konszenzus, ahogy egy laposföld-hívőnek nem tetszik az a tudományos konszenzus, hogy a Föld nem lapos. Ilyenkor jön az a mondóka, hogy valamiről van tudományos konszenzus, az a valami még nem biztos, hogy igaz [...], ha úgy tetszik, ők azok, akik ráerőltetik a világra, mit kell valamiről gondolni az igazságtól függetlenül.

Szigorúan nézve igen, el kell gondolkodni természettudományok esetében is valaminek az igazságtartalmáról, akár arról, hogy lapos-e a Föld, s nem helyes kritika nélkül elfogadni a tudományos konszenzust. Galilei is ezt tette nagyon helyesen, ami akkoriban éppen úgy nagyon kockázatos volt mint manapság, ha szembemész a hivatalos állásponttal. Csak természettudományok esetében egyszerűbb a bizonyítás, és jó esély van arra, hogy saját bizonyítással, kutatással ugyanaz fog kijönni, mint ami a hivatalos álláspont. Társadalomtudományok megkérdőjelezése esetén pedig jön az eltörlés kultúra, vagy könnyen baleset érhet. Bárkit érhet baleset. Orosz oligarchákkal is előfordul az ilyesmi, Jörg Haiderrel is megtörtént, de litvinyenkó óta tudjuk, hogy a polóniumos tea sem hosszabbítja meg az életet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szigorúan nézve igen, el kell gondolkodni természettudományok esetében is valaminek az igazságtartalmáról, akár arról, hogy lapos-e a Föld, s nem helyes kritika nélkül elfogadni a tudományos konszenzust.

Nem ez a kérdés, hogy meg lehet-e kérdőjelezni a konszenzust. Mindig meg lehet. A téma egyszerűen az, hogy a Föld alakját befolyásolta-e, befolyásolja-e vagy befolyásolja-e valaha az, hogy éppen hányan gondolják azt, hogy lapos-e vagy sem. Befolyásolja-e a Föld alakját az, hogy éppen kik vannak többségben? Mert te épp ezt feszegeted.

Galilei is ezt tette nagyon helyesen, ami akkoriban éppen úgy nagyon kockázatos volt mint manapság, ha szembemész a hivatalos állásponttal.

Abszolút nem kockázatos szembe menni a hivatalos álláspontokkal, csak alá kell támasztani bizonyítékokkal. Na, ez az, amiben gyenge az alternatív "tudomány", amit most nagyon próbálsz előtérbe helyezni és ilyenkor egyszerűbb ködösíteni.

Csak természettudományok esetében egyszerűbb a bizonyítás, és jó esély van arra, hogy saját bizonyítással, kutatással ugyanaz fog kijönni, mint ami a hivatalos álláspont.

Kurvára nem egyszerűbb a természettudományok esetén a bizonyítás, sőt, sok esetben nehezebb, mert nem elég a megfigyelés, hanem kurva drága eszközök kellenek hozzá. Nem a 18. században vagyunk, amikor elég volt egy szál drót a természettudományokhoz.

Társadalomtudományok megkérdőjelezése esetén pedig jön az eltörlés kultúra, vagy könnyen baleset érhet. Bárkit érhet baleset. Orosz oligarchákkal is előfordul az ilyesmi, Jörg Haiderrel is megtörtént, de litvinyenkó óta tudjuk, hogy a polóniumos tea sem hosszabbítja meg az életet.

Na, jönnek az összeesküvés elméletek, alakul ez. Azt hiszem itt kell abbahagyni, úgyis körbeértünk. :D

Ezzel ugyanazt mondod, mint én. Az igényekhez hajlítják a valóságot. A valóság egyféleképpen történt, a magyarázata viszont attól függ, ki mondja. Az aktuálpolitikai kérdéseken teljességgel tapasztalható. Ott van például a szomszédban zajló háború, de annak okairól sem sikerül még ezen a fórumon sem megegyezni. Pedig az egyféleképpen történik. A múlt még ennél is képlékenyebb.

Épp ezt állítottam szembe a természettudományokkal.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hurrá!

Bár a manipuláció a fotós és filmes tananyag alapja. Egy jó fotós néhány lézengőt lencsevégre kapva könnyedén dokumentálhat tömegtüntetést. Ez is a szakmájához tartozik.

Van még néhány hasonló "tudomány", de ettől még a vélemény nyilvánítása szabad marad.

Van aki Hitlert a mai napig rajongásig szereti és van aki nem.

Persze igen gyakran előírják, hogy mit kell tenned...

Hát, még ha nem is vitatom, hogy ettől populizmus (egyébként de, csak hosszú, és nincs kedvem), akkor sem fogja ezt kiszolgálni, max ígérni, hogy kiszolgálja. Általában meg sem próbálja, mert nem célja. Ha meg mégis, nos azt egész közelről meg lehet nézni milyen, amikor a szakmai oldalt figyelmen kívül hagyva próbálnak népszerűnek tűnő ötletekkel problémát megoldani.

A szakmaiságot nem hagyja ki a jelenlegi oldal, de a társadalomtudományok már csak olyanok, hogy többféle iskola létezik. Matolcsy és Varga szerintem jól teszik a dolgukat, bár kétségkívül rettentően tudnak az unortodox megoldásoktól prüszkölni a tőkések és részvényesek, mert az olajozottan működő kizsákmányolást itt-ott megakasztják egy-egy pillanatra. Érdekből meg segítik, erre is van példa mondjuk az Mt. módosítását látva. Ne mondd már, hogy a szocialista-liberális nyugatos kurzus jobb volt, amikor az IMF mentett meg az államcsődtől.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

kétségkívül rettentően tudnak az unortodox megoldásoktól prüszkölni a tőkések és részvényesek

Szerintem te valami másik műsort nézel, mert Matolcsyék alatt elég jó tőkésnek és részvényesnek lenni. Kisbefektetőnek, és nagynak is. 

az olajozottan működő kizsákmányolást itt-ott megakasztják egy-egy pillanatra

Hogyne, hogyne :)

érdekes kérdés.
Aláírom, hogy nem egészséges "gagyi" kazánban, kályhában mindenfélét eltüzelni - de megfagyni méginkább nem egészséges...

Úgy tudom, sógoréknál 2023jan1-től nem lehet gázfűtést alkalmazni új építésű ingatlanokban (az U=0.2 szigetelés már évek óta előírás EU szerte).

A fa megújuló energiaforrás - persze, ennek használata sem feltétlen a szegényeknek optimális - lévén évekre előre meg kell venni a tüzelőt ahhoz, hogy
optimális égés legyen...

(ha jól tudom, jópár éve az osztrákoknál van "füstadó" ami a nem hatékony fatüzelés visszaszorítását szolgálja)

Persze, jobb helyeken költenek az edukációra - valamint nem egyik napról a másikra vezetik be a szigorításokat, hanem jóval előtte támogatásokkal motiválják a lakosságot a váltásra... A támogatásra nálunk is volt lehetőség, de -úgy tudom- elég kis hányada jutott oda, ahová kéne...
 

A támogatásokkal az a baj, hogy felveri az árakat. Nem valós segítség. Úgy kellene támogatni, hogy monitorozni kellene a lakásfelújítás árait, aztán ársapkát rá, be kellene fagyasztani, majd utána kijönne a rendelet, hogy akkor most támogatás van hőszigetelésre, hajrá. A CSOK-kal is az a baj, hogy beárazza a piac, akik felvehetik, azoknak ugyanúgy az a határhelyzet lesz, hogy a töküket elhagyják egy lakás megszerzéséért, de aki nem jogosult a CSOK-ra, annak innentől fogva esélye sem lesz saját lakásra.

Eleve azzal van a baj, hogy az EU bürokraták a nyugati életszínvonalhoz skálázzák a hülyeségeiket, eszükbe sem jut, hogy a keleti végeken ez teljesen irreális. Itt nem azt okozza, hogy az idén valaki nem vesz egy újabb sportautót magának, hanem konkrétan hajléktalanná válik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te tulajdonképpen a kommunizmus előnyeit akarod, úgy, hogy közben megtartod a kapitalizmus előnyeit. A baj az, hogy ilyenkor az általad elegánsan figyelmen kívül hagyott gazdasági és társadalmi törvények miatt a kommunizmus és a kapitalizmus hátrányait kapjuk meg.

Ez milyen clickbait cím már. Azt hittem, hogy harckocsikról lesz szó. :)