35 éve készült el a Windows 2.0

1987. december 9-én adták át gyártásra. Részletek itt.

Hozzászólások

Sosem találkoztam vele.

trey @ gépház

Anno én se. Utóbbi néhány évben játszottam el a Win 1-2-vel virtuális gépben, emulátorban. Egyébként a maga korában sem volt elterjedt, 99 dollárért a legtöbb usernek drága volt úgy, hogy magasak voltak a hardverkövetelményei (nem volt abszolút követelmény, de ha azt akartad, hogy használható legyen, akkor színes monitor, EGA/VGA kártya, egér, minél több RAM), meg nem sok windowsos alkalmazás volt még, maradt mindenki DOS-on. Ami tényleg elterjedt volt, az a Win 3.0-3.1, amik előtte voltak verziók, azok amolyan concept-nek meg tesztüzemnek tekinthetők.

Kb. ugyanez volt a Win NT-vel is, a 3.1-es verzió még nem volt valami elterjedt, a 3.5-re sokat javult, de a legtöbben az NT4-gyel használták elsőre.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

ó istenem, még tudta kezelni a nyomtatókat! rendben volt a hangrendszer! és ha túl kevés volt a memória, képes volt akár a merevlemezre is swapelni! régi szép idők!

35 eve, a sotet kozepkorban legalabb befejeztek a programot, es csak utana adtak ki.

A mai felvilagosult idokben ellenben felkesz programokkal szivatjak a fizeto vendeget, es mikor mar majdnem jo a ternek, akkor gyorsan levaltjak egy ujabb betara.

De ebben en nem az MS kapzsisagat latom, hanem az emberek szanalmassagat, hogy elturik ezt. Mondjuk en is elturom, de legalabb fintorgok egy joizut, mikozben lenezem a tobbi barmot az akolban.

Nem csak a MS kapzsisága, az Apple is így tolja, meg a linuxos, BSD-s világ is, Google az Androiddal. Gyorsan haladnak a verziók, nagyok a kódbázisok, sokféle fejlesztő dolgozik össze (nem nagyon vannak már annyira egy emberes projektek). Mindenki gyorsan akarja a feature-öket, új drivereket, új játékokat, médiás cuccokat, erre jön még rá a biztonsági dolgok, többszörös foltok, mivel ugye minden netre van kötve, és bonyolítja a helyzetet a 35 évvel ezelőtti állapothoz képest, hogy online átjáróház a géped.

Egyébként meg pont ez a Win 1-2, ami eléggé demó volt csak a maga idejében. Ekkor még a MS sem látta, hogy van-e erre igény, mennyire lesz népszerű a GUI. Az Apple, Xerox, IBM is csak ebben az időben kezdett GUI-zásba (MacOS, Palo Alto PARC, OS/2), de az X server (X1) is ebből az időszakból való nagyjából (meg a NextStep, unixos világ Motif, CDE, stb. felületei). Ez még annyira az eleje volt az egész GUI-zásnak, hogy ilyenkor még a cégek sem látták a sikerét, féltek, hogy mégis visszafordulás lesz a CLI felé, nem kell a népnek az új. Hiszen a usrek már akkor is olyanok voltak, hogy ragaszkodtak a régihez, jól megszokotthoz, nehezen fogadták be, szokták meg, tanulták meg az új dolgokat.

Egyébként a MS-nál nem az a baj, hogy félkész, hanem kötelezően tolja rá mindenkire frissítések formájában. Plusz ami a legnagyobb baj, hogy a mostani mainstream OS-ek zártak, le vannak butítva, a felhasználótól el van véve szinte minden testreszabási, beállítási lehetőség, a user nem ura a saját gépének, meg adatfarmként használják, az adatait elveszik, kifigyelik, stb.. Ráadásul egyre rosszabb, mindenhol egyre inkább kötelező az online account, a user adatai a felhőben, lassan már a szoftvereket is csak bérli (lásd Adobe Creative Suite), így egyre inkább kiszolgáltatottabb lesz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Androidon agyrém, hogy 2-3 naponta frissülnek az appok. És nem egyszer-egyszer kivételesen történik ilyen, hanem menetrendszerűen. Inkább letiltottam az automatikus frissítést, és csak akkor frissítek, ha indokoltnak érzem. Spotify-ból pl. 2019. augusztusi verzió van fent.

"Ráadásul egyre rosszabb, mindenhol egyre inkább kötelező az online account, a user adatai a felhőben, lassan már a szoftvereket is csak bérli (lásd Adobe Creative Suite), így egyre inkább kiszolgáltatottabb lesz."

Szerintem ezeket a gyártók azért tudják megtenni mert zéró a felhasználói tudatosság. Ha a user azt mondaná a gyártóknak, hogy anyád, akkor nem lenne ez. A gamer közösség és el van ku-vulva de teljesen. Eltűri, hogy egy csomó pénzért ő a beta teszter. Egy ideális világban egy bethesda féle bughalmaz az első héten akkorát bukna mint rottenbiller, és a COD is beleállna a földbe a 2 órás single móddal. Kb úgy gondolkodik a gyártó, hogy minimális melóval adok valami xart jó sokért, a gamer meg majd kergeti a farkát egy multis pályán a végtelenségig, és meg van oldva. És a gamer közösség is van akkora lúzer, hogy ezt is teszi ahelyett, hogy bottal nem piszkálná meg 12 -20 óra érdemi tartalom alatt, és 5 bug felett. A mainstream iparág mindig is hülyének nézte a vásárlóit ez igaz kb. minden termékre nem csak IT-ban, és azért teszi mert megteheti. :)

-42-

"mert zéró a felhasználói tudatosság." Bizony-bizony. Az élet minden területén ez a fő mozgatórugó. Szinte feloldozást kap valaki, aki átbasz másvalakit, arra hivatkozva, hogy nem volt tudatos a kuncsaftja. Ez megy a politikában, a gazdaságban és a szoftvervilágban is.

"Ráadásul egyre rosszabb, mindenhol egyre inkább kötelező az online account, a user adatai a felhőben, lassan már a szoftvereket is csak bérli (lásd Adobe Creative Suite), így egyre inkább kiszolgáltatottabb lesz."

Szerintem ezeket a gyártók azért tudják megtenni mert zéró a felhasználói tudatosság.

A masik oldal az, hogy mennyivel konnyebb rendszergazdai oldalrol adminisztralni egy felhos Adobe Creative Suit-ot, kollega elment a cegtol: kollega torol + uj kollega hozzaad. Korabban ott kellett pocsolni a sorozatszamokkal, stb. Van akinek az eletet ez konnyiti.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ebből látszik milyen öreg az ember. Annó próbálgattam a 286-os gépemen de sok helyet foglalt a 20megás vinyómon :D Így kukáztam.