elektromos hőtárolós kályha + kisgyerek

Fórumok

google: 1500W elektromos hőtárolós kályha -climastar

 

 

új családi ház, vésztartalék fűtés elektromos hőtárolós kályha lenne, kizárólag vezérelt áramról, mert nem használná el a 2523 kW/év-et, így 23 Ft/kW lenne.

 

probléma: kisbaba/gyerek is van és amennyit csak láttam, mindegyiknek túl forró a felülete..

 

mi lehet a megoldás? Ti hogyan oldottátok meg a gyakorlatban?

rakjak elé csiszolt fából védőt h. ne égesse meg a kezét?

léteznek nem hőtárolósok, de azoknak rosszat tesz h. ha vezérelt áramról futnak + nem tárolják a hőt..

ism.: csak vésztartalék fűtés, tehát a nagyon hidegekben lenne csak használva..

 

climastar 60-80 fokos is lehet és nem tárol le két intervallum közt elég meleget

 

Köszi

Hozzászólások

Nekünk hőtárolós kályháink voltak gyerekkorunkban. Igaz nem ilyen modernek.
Nem emlékszem olyanra, hogy megégettük volna magunkat. Amit viszont nagyon szerettünk, hogy a teteje jó meleg volt, mint egy kemence. Rá lehetett ülni vagy feküdni. Bár ha rendesen be volt dörrentve, már határeset volt az elviselhetősége, de vastagabb ruhában úgy is okés volt. A kutyánk is nagyon szerette nekinyomni a seggét, amikor aludt.

Égési sérülést szerintem nem fog okozni, és hamar kialakul a gyerkőcben a pavlovi reflex, hogy ne fogdossa.

Jó tanács: a ventillátort ne használjátok rajta (mi sem tettük). A mienkben valami porzó szigetelés volt a samott körül, a jó ég tudja miből. És amúgy se jó, ha felkavarja a port.

Cserépkályha építés miatt fogalmazódott meg bennünk ugyanez a kérdés. Mi arra jutottunk, hogy a "perimeter security" a legjobb :D Tehát lehet kapni ezeket a moduláris rácsokat, amit tehetsz lépcső elé, lehet belőle szigetet csinálni, ahonnan nem tud kijönni kutya/macska/gyerek vagy teheted kandalló elé is. Kérdeztem a boltban, hogy kell-e ehhez speciáis rács, de nem tudnak ilyenről, nyilván ha a rácsban kárt tenne a meleg, akkor az nektek is fájna. Sajnos ez sok helyet foglal és ha nem akarod rögzíteni falhoz akkor kallódni is tud össze-vissza, de ha nem fér hozzá akkor nem tudja megégetni magát. Kicsinek ez elég, de azért nem dőlhetsz hára, mert az első pár napban garantáltan jobban fogja érdekelni mi az mintha ott sem lenne :D A nagyobbnak meg el kell mondani hogy veszélyes és ne piszkálja.

Szerkesztve: 2022. 12. 08., cs – 11:25

Gyerekkorunkban nálunk is hőtárolós kályhák voltak minden szobában fő fűtésként.
Nem volt az olyan forró sehol sem, hogy egy érintéstől megégjen a kezünk.
Pink kollégához hasonlóan inkább élveztük, hogy amikor bementünk a hidegről, oda lehetett bújni hozzá, vagy ráülni, hogy felmelegedjünk.

De vészfűtésnek nem biztos, hogy jó választás, hiszen nem tudod bekapcsolni, ha a fő fűtés elromlik. Mert úgy fűt, hogy előtte legalább 8 órán át fel kell fűteni, azaz annyival előtte be kell kapcsolni. Ez a vártátlan esetekben nem megoldható.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ilyen tartalék fűtésnek kifejezetten ajánlom a Nobo radiátort (annak ellenére, h nem hőtárolós). Nem hiszem, h bármi baja lenne attól, h a vezérelt áram ki-be kapcsol, lévén a saját termosztátja is ki-be kapcsolja a fűtést (percenként többször).
Ebből létezik olyan is, amelyik nem forró felületű - de ebben már inkább az importőrt (www.nobo.hu) kérdezd meg, nem tudom, melyik modellnél olvastam.

> gyerek is van és amennyit csak láttam, mindegyiknek túl forró a felülete..

> mi lehet a megoldás?

lazcsillapito, orvos... :)

Nálunk cserépkályha volt két kisgyerekkel (kb. 2 éves volt a kisebb mikor oda kerültünk), tettünk elé paravánt, amit simán elvehettek volna, feldönthettek volna.
Sosem volt olyan meleg a külső felülete, hogy megégtem volna, ha odaszorítom a tenyerem. Forrónak éreztem, de nem égett meg. Ilyenkor viszont már egy méterről érezte az ember a sugárzó hőt. Később a paravánok is elkerültek onnan, mert nem volt rá szükség. 

Amugy ez igy eleve nem fog menni, a vezerelt aram 8 orat megy, igy kellene athidalni a maradekot a hotaroloval. De ezekbe ranezesre sincs annyi anyag amennyi eleg lenne ahhoz

 

ezek a picik kb azt tudjak igy, mint egy hagyomanyos lapradiator, hogy egy picit utana is meleg marad. De nem eleg a maradek 10-12 orara.

Amugy ez igy eleve nem fog menni, a vezerelt aram 8 orat megy

Kicsit meglepődtem ezen. Én csak azt tudom, mi volt pár éve. De akkor kb egész éjjel tudott menni a kályha, és 1-2 órát napközben is a szabályzatuk szerint. Most meg már csak azt látom, hogy legalább 8 órát megy....

Vezerelt aramnal van a torvenyi minimum, ami a 8 ora naponta (meg mikor kell mennie, ez a 2 orat napkozben tobbit azon kivul dolog, van olyan is talan, hogy 15 percig legalabb stb). Ettol felfele elterhetnek a szolgaltatok, akar meget 24 oran at is a het minden napjan, de arra semmi garancia nincs, hogy masnap is ugy lesz.