Elon Musk megágyazott a dolgozóknak a Twitter főhadiszállásán

Fórumok

A BBC birtokába jutott fotók tanúsága szerint a Twitter főhadiszállásán hotelszobákká alakítottak át irodahelyiségeket – feltehetően azért, hogy a megmaradt dolgozóknak ne kelljen hazamenniük két műszak között. A San Franciscó-i hatóságok az építési szabályzat lehetséges megsértése miatt vizsgálódnak, miután panasz érkezett hozzájuk.

https://telex.hu/tech/2022/12/08/twitter-elon-musk-agy-hotel-dolgozok

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 12. 09., p – 17:55

Érdekes megoldása a San Franciscó-i elszállt lakás bérleti áraknak, de azért én kötnék egy vérszerződést a megmaradtakkal.

Ahogy nézem Musk is építi a foxconn gyárat amcsi módra ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Szerintem igencsak fontos, hogy egy elvárást egy vezető úgy fogalmaz meg, hogy rá is ugyanaz vonatkozik mint a többiekre, vagy teljesen más. A konkrét helyzetet teljesen abnormálisnak tartom (aludj bennt), kizárólag a hozzáállásra írtam.

Megnézném amint Tim Cook lehúzna egy hetet a foxconn valamely gyárában ott élve a munkások között...

A halozsakos keprol itelve a dolgozok egy resze mar igy is tobbnyire bent aludt. Musk csak probalta kenyelmesebbe tenni.

Szerintem nem triviális:

Can H-2B Change Employer?

A common question by most H-2B visa holders is whether they can change employers. This is critical because the validity of the H 2B visa relies on their continued employment with their first employer. As part of the working conditions, nonimmigrant visa holders cannot change employers.

https://www.lawfirm4immigrants.com/can-h2b-change-employer/

Igen, de szerintem ezt csak egy ember, egyszer tudta eljátszani.

Nem tudom, mennyi vízumos ember dolgozik most ott, de én is ruhadtul meghúztam magam, mikor kezdő vízumos voltam külföldön. Sőt, most is szar projecten vagyok, de inkább nem mondok fel ezen az időszakban, mert már látom, hogy kevesebb az ajánlat jön a HR-esektől.

Egyébként ez az asszimetria elgondolkodtatott egy pillanatra, mert ami a twitter dolgozó szféra számára büntetés, az a legalsó szegmensben el van adva juttatásként. Munkásszállás, lakhatási támogatás címen fut ugye a hirdetésekben. Arra célzok, hogy sokan kifejezetten örülnének neki, ha lakhatnának a munkahelyükön.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

szerintem ez humánusabb mint amikor valaki heteken keresztül otthonról dolgozik megállás nélkül éjjelente. Legalább tiszta sor, hogy tényleg nem látja a család, cserébe nincs is az a borzasztó elutasítottság a gyerekben, hogy ott is van a szülő meg nincs is.

Ettől függetlenül persze mind2 élhetetlen szar körülmény. szingliknek is. 

Modernkori rabszolgatartas.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

valakit lelkileg rabszolgakent tartanak

ezt magyarázd már el mire gondolsz. Mi a franc a "lelkileg rabszolga" szerinted. Én egy fajta rabszolgaságról tudok, az elég egyértelmű.

**

A twitter ex-dolgozók a törvényi előírásokhoz képest több lelépési díjat kaptak; vagy a törvény teszi lehetővé a dolgozók számára rendkívül hátrányos körülményeket (ez esetben a) költözzenek másik államba b) kampányoljanak a szabályok megváltoztatásáért).

Mindenesetre a "rabszolga"-ság azt jelenti, hogy lehetetlen a helyzeteden változtatni. Amíg egy munkahelyen bármikor felmondhatsz és csinálhatsz amit akarsz, senki sem korlátoz addig abszolút nem rabszolgaságról beszélünk.

Mentális betegeknek meg orovos kell. Lelki betegeknek meg lelkisegély szolgálat. 

A bántalmazó kapcsolatot és a munkáltató-munkavállaló viszonyt összemosni igencsak merész dolog.

**

A bántalmazó kapcsolatból azért nehéz kilépni, mert

  • sok esetben pl közös gyerek van
  • érzelmi kötődés van a bántalmazó felé
  • anyagi függés van

a bántalmazó és a bántalmazott között.

**

De számomra eleve botrányos amikor egy cég-személy viszonyt akarsz összehasonlítani egy ember-ember viszonnyal; ráadásul igencsak közelivel. A cégekben semmi emberi/ emberség nincs. 

**

A bántalmazó kapcsolat nem rabszolgaság.

Többször is olvastam, abban sem rabszolga tartásról van szó. A mai kor saját magukat pl szocialistaként meghatározó szereplői által épített világ sokkal inkább kézikönyvnek tekinti az 1984-et mint intő jelnek.

De talán az egyik legélesebben ordító példa Harry Miller(ex-rendőr) esete; Ő már konkrétan a szó szerinti gondolat-rendőrséggel találkozott élesben. (Faircop)

https://www.youtube.com/watch?v=YUuZMyqhUUk

Megnyerte az első fokot

The judge added that the effect of the police turning up at Mr Miller's place of work "because of his political opinions must not be underestimated".

He continued: "To do so would be to undervalue a cardinal democratic freedom. In this country we have never had a Cheka, a Gestapo or a Stasi. We have never lived in an Orwellian society."

The Cheka were Lenin's secret police during the Russian revolution while the Stasi were the secret police in East Germany under communist rule during the Cold War. The Gestapo were the hated and feared secret police during Hitler's Nazi Germany in the Second World War, later mocked in the British sit-com ''Allo 'Allo!' with it's Herr Flick charatcter.

https://www.theguardian.com/uk-news/2021/dec/21/ex-police-officer-wins-…

Majd tovább vitte és a konkrét rendőrségi irányelvet ami alapján a gondolatrendőrség működött pl az ő konkrét esetében, azt is megnyerte. 

https://www.theguardian.com/uk-news/2021/dec/21/ex-police-officer-wins-…

Es akkor most ettol hova szarjak?!

ne szarj/szarozz, mond amit gondolsz.

Hat persze, mindenki onkent es dalolva el sajat magat megalazo, degradalo helyzetben, meg ahogy moricka azt elkepzeli.

Lasd meg pl Katar vs rabszolga vendegmunkasok..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tehat akkor mar nem vitatod, hogy lehet-e rabszolgatartas egy munkaltato es egy munkavallalo kozotti viszony, helyes. Akkor csak meg egy kis adalek a temahoz: https://24.hu/kulfold/2022/12/12/munkasok-kafala-rendszer-katar-vilagba…

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Te a katariak és a twitter dolgozók között húztál párhuzamot. Ezt fejtsd ki légyszíves, szerintem teljesen eltérő a két szituáció.

Segítek: 

According to the ILO Forced Labour Convention, 1930 (No. 29) forced or compulsory labour is:

"all work or service which is exacted from any person under the threat of a penalty and for which the person has not offered himself or herself voluntarily."

https://www.ilo.org/global/topics/forced-labour/definition/lang--en/ind…

**

A Kafala-nak a twitter dolgozók esetében szerintem nincs túl sok relevanciája.

Azért a kirúgott takarítókat, akik már nem tudják a lakbért fizetni, tavaszig vendégül láthatná, illetve néhányukat továbbkéztethetné robottakarító karbantartóvá.

Szóval a Twittert is utolérte a kapitalizmus. Hogy mik vannak?

Szar helyzet, hogy már a menő IT cégekben se lehet megbízni. Szerinted hány százezer ember rúgtak, rúgnak, s fognak kirúgni a következő évben? Nagyon sokan nem fogják tudni kifizetni a lakbért. És nem lesz belőle újságcikk. Ez a gazdasági, társadalmi rendszer erről szól. Mindig is erről szólt. Csak a nagy hepiben hajlamosak vagytok elfelejteni.

https://telex.hu/kulfold/2022/12/09/elon-musk-twitter-kirugasok-takarit…

Állítólag a BBC-től vették át a hírt.

Megértem, hogy takarékoskodni kell, mert túlköltötte magát, de már csak marketing okok miatt is megeröltethette volna magát egy kicsit.

Uhum. Megint egy Telex által google translate-elt BBC cikk, amiben egészen Kalifornia állam demokrata szenatoraig elmentek, hogy kivizsgaljak az ügyet. Ezt azért még ne vegyük készpénznek. Meg kell nezni a Twittert hátha Musk kommentelt valamit erről. De az IT-sok rendes végkielégítéssel távoztak. 

De hogy a fene vigye el ez a kormányzó a többi lay offrol hogy nem nyilatkozik ilyen becsmerloen. A Telex is csak a Twitterrel van elfoglalva. Mármint a google translate-tel. 

Szerkesztve: 2022. 12. 10., szo – 10:22

Az az érzésem, hogy már megint nem tudunk semmit, mindenki kitalál valami, a saját szája íze szerint, s jót vitatkoztok rajta, hogy amit kitalált a másik, az miért rossz.

Nem tudjuk, hogy kötelező-e bent aludni. Nem tudjuk mennyire rendszeres a bent alvás. Nem tudjuk, hogy azért alszol bent, hogy ha valamit be akarsz fejezni, be tudd. Vagy ha messze laksz, s a HO miatt eddig nem érezted szükségét, hogy közelebb költözz, most meg nincs rá időd keresni, viszont nem akarsz fél napokat utazni, s kapsz egy pár hét segítséget. stb, stb.

Voltam már én is olyan helyzetben, hogy bent éjszakáztunk (egyre volt tervezve, aztán három lett belőle). S például rohadtul tudtam volna örülni, ha nem az asztalra ejtem a fejem, (és két óra múlva új ébredtem, hogy ki kellett mennem sétálni egy negyed órát, hogy üzem képes legyek.) hanem le tudok dőlni egy ágyra.

Vannak helyzetek amikor -többnyire tűzoltás miatt- erre van szükség, akkor van baj, ha ez rendszeres. Most a T-nél helyzet van. Minden szempontból. Meló is van bőven. Meg most van lehetőség megmutatni magadat (ha akarod). Most válik el az Sz az M től. A hierarchia most épül újra, egy váratlan lehetőség, biztos vagyok benne sokan örülnek neki. S persze sokan nem, de ilyen az élet.

Ez pontosan ugyanúgy elmegy a törvényi keretek építette falig, mint a rabszolgatartás tette.

Átmenetileg tetszene amúgy, poén. Mármint diákként vagy ilyesmi. De felnőtt családos embernek nem való azért.

Ki feltetelezi? Milyen esetben? Ha sporolni akarnak a szallason a fiatalok akkor defektesek? Vagy ha egesz csaladdal koltozik be egy munkavallalo? :) A kollegiumokba is csak defektesek vannak, mert nincs penzuk alberletre?

Sztem az a hulye, aki fiatalon, csorokent nem elne a lehetoseggel, hogy sporoljon (mondjuk SV-ben 3-4k usdt havonta).