"Jön az elektromos autók utáni adózás, Svájc lesz az első"

Fórumok

Az elektromos járművek elterjedése az éghajlati célok elérése érdekében kulcsfontosságú mind a kormányok, mind az autógyártók számára. Azt viszont, ha akarnánk, sem tudnánk a szőnyeg alá söpörni, hogy a belső égésű motorok lecserélése komoly pénzügyi problémát jelent, mivel az elektromos autókra vonatkozó adókedvezmények miatt az autóipar és maga a kormány bevétele is veszélyben van. A legjobb példa erre Svájc lehet, ahol a 118 g/km-nél nagyobb szén-dioxid-kibocsátású autókra kivetett büntetésből származó adóbevétel a 2020-as 134,1 millió euróról tavaly 28,5 millió euróra zuhant. Mindeközben az elektromos autók aránya egy év alatt 14,3%-ról 22,5%-ra nőtt, a benzines és dízel autók aránya pedig 71,8%-ról 55,5%-ra esett vissza.

“Annak érdekében, hogy elérjük az éghajlati célt, s 2050-ig megszüntessük az üvegházhatású gázok kibocsátását, a jövőben főként elektromos járműveket kell gyártani. Ennek következtében ugyanakkor a bevételek egyre inkább csökkennek, az infrastruktúra karbantartására és bővítésére pedig nincs elegendő pénz – ismerte el a svájci kormány.

2030-ra tervezik az adó bevezetését 

[....]

Link: https://www.bitcoinbazis.hu/jon-az-elektromos-autok-utani-adozas-svajc-…

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 07. 20., sze – 20:04

118 g/km-nél nagyobb szén-dioxid-kibocsátású autókra kivetett büntetésből származó adóbevétel a 2020-as 134,1 millió euróról tavaly 28,5 millió euróra zuhant

szoval igazabol nem is a fos autok buntetese a cel, hanem o"k csak egy kurvajo indok sok-sok penz beszedesre... :(

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Valami durvabb havi uthasznalati dij kellene a jarmu sulya es megtett ut alapjan. Pont annyi, amennyi fedezi az utak karbantartasat. Aztan ev vegen kiszamoljak es szetdobjak a koltsegeket. Sztem korrekt lenne minden orszagban.

Amikor itt, Angliában nem volt benzin néhány hónapja, senkit nem érdekelt, hogy mennyiért adják a benzint. Ha volt valahol véletlenül, akkor rögtön kurva nagy sor alakult ki, mert mindenki tankolni akart. Az is, aki az utolsó tele tankolás után csak pár tíz kilométert tett meg.

Merthogy ó, egek, nem lesz benzin.

Ugyanazt csinálták, mint amikor pánikból megvették az összes WC papírt meg az összes tésztát.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

 

Ugyanazt csinálták, mint amikor pánikból megvették az összes WC papírt meg az összes tésztát.

Pont ugyanaz a pszichológiája mint a booking-on/ webshop-on ahol kiírják, hogy gyorsan mert ha nem veszed meg kimaradsz / lemaradsz. Racionalitás megy ki az ablakon.

The last two weeks we sold 63 million toilet rolls. This period last year we sold 24 million toilet rolls.

https://www.bbc.com/news/av/business-51823128

fogyatékosok, vs: Vége az árstopnak https://index.hu/gazdasag/2022/12/07/benzinkut-benzin-uzemanyag-dizel-g…

Jó kérdés, hogy megérte-e, de szerintem egy átlagfizu mellett megérte volna 10 percet sorbaállni 6000Ft különbségért, ami 30 literre kijön. Nem is annyira fogyatékosok akkor, nem?

A napokban két fajta benzinkutat láttam (illetve hármat): 

1. üres volt (se autó, se benzin)

2. több száz méteres sorokban álltak előtte az autók

3. Amelyiknél nekem sikerült megtankolnom úgy hogy beálltam egyből a kútra, tankoltam, fizettem és eljöttem, 5 percnél nem volt több az egész (amúgy 16. kerületben csömöri úti OMV ha valakit érdekel). Igaz engem nem érint a sapis benya, mindig 100-ast kap a gép. Remélem ezzel a tank benyával kihúzom február végéig :)

Érdekes egyébként ez a rendeleti kormányzás, hogy a rendelet és az aktiválása között fél óra telik el, de azért akik előkészítik azok tudják ezt és ki is szivárogtatják többnyire. Nekem is volt már amikor kaptam "fülest", ami aztán úgy is lett. Nyilván nem fogom kiadni az informátoromat, de higgyétek el hogy így volt. Most nem szólt senki, talán tudták, hogy nem kispályázok és ez nem érdekel.

Én megmondtam, hogy soha ne merítsd háromnegyed alá és plusz legyen kannában is üzemanyagod! Az, hogy kb 31 liter már hiányzott, az eleve hiba volt.

Nálunk egyébként eddig a legközelebbi kúton is mindig volt benzin és dízel is, de egyre nagyobbak a sorok. Biztos azért mert a sok barom tíz literenként tankol, LOL.

> Tankolnék én többet is, ha jönne a csőből, de megáll. :)

Hát ez az: bevezették mindenütt a limitet, hogy mennyit adnak ki egyszerre, aztán meg csodálkozunk, hogy sorok vannak. Nem tudom a konkrét számokat, de ha jól tudom a benzinkútnak az az érdeke, hogy mennél kevesebbet tankolj és mennél több szirszart vegyél a shopban. Reménykednek, hogy ha kellően kicsi a limit, akkor rendesen tankolni a másiknál fogsz, náluk meg csak iszol egy lattét.

Plusz önreflektív vicc is lett volna, hogy az előző mondatban írtam, hogy kb 10 literenként tankolok, aztán a következőben, hogy ezek miatt a borzalmas emberek miatt vannak sorok.

Vagy, költözz Svájcba.

Azt ugye tudod pepkó, hogy a nagy részük miután megkereste a bukott CHF-hitelére (amiért én, Orbán Viktor, a bank, a pirézek, a ... a hibás), házára, akármire valót, utána csak hazajön? Mert hát, egyik se akar kalifátusban élni, meg hát, azért itthon mégiscsak jampi tud lenni, míg ott csak egy szürke auslander marad egész életében?

trey @ gépház

Mert hát, egyik se akar kalifátusban élni

Fúúú, ne is mondd, múltkor valaki leszólított magyarul az utcán, hogy olyan ismerős vagyok neki, és kiderült, hogy volt kollégám... Most is nézem a havi hírlevelet, azon belül az új jövevényeket, 2 magyar a 6-ból, abból 1-et ismerek.

míg ott csak egy szürke auslander marad egész életében

Én nem érzem magam annyira auslandernek, de majd megkérdezem a 200+ magyar kollégámat a Karácsonyi bulin. A csapatot kérdeztem ez ügyben gyorsan, egyvalaki mondta, hogy nem tudja gyakorolni a németet rendesen, mert ha meghallják a svájciak, hogy nem svájci németet beszélsz, átváltanak angolra, többinek nincs ilyen tapasztalata.

azért itthon mégiscsak jampi tud lenni

Én speciel nem akarok Svájcban megöregedni, erősen túlárazottak a lakások árai (700-900.000 CHF, ugyanmár...), egyszerűen nem éri meg, csak bérelni 5-10 éves szerződésekkel.

Barátnőm rá akar venni, hogy vegyünk lakást Magyarországon, csak úgy befektetésnek, de mondtam neki, minek, akkor már inkább mondjuk Bécsben vegyünk. Szakálas vagyok, mindig utáltam, hogy füstszagú lesz telente. Budapesten elég ritkán, Rajkán, Debrecenben állandóan... Ha beüt a krach, vagy a kor, legalább jobb helyre vonuljunk vissza. 

Ugyanakkor viszont a nyarak hiányoznak, autóval bejártuk szinte egész Magyarországot pár év alatt, megismerkedtünk legalább a beülős helyekkel. Nah meg a termálvíz, ahh... Olyan országot kell keresnem, ahol van jó termálvíz.

> Barátnőm rá akar venni, hogy vegyünk lakást Magyarországon, csak úgy befektetésnek

Magyarul haza akar költözni végre :-) Csak úgy befektetésnek, persze. És megnézte és éppen Magyarországon éri meg legjobban befektetni. Véletlenül sem azért akar lakást venni, mert haza akar jönni.

Gyerek van már? Az is rendesen fel tudja borítani a preferenciákat! Én gyerekpárti vagyok, mennél előbb van, annál jobb.

Magyarul haza akar költözni végre

Nos, akkor nekem hazudik, amikor azt mondja, inkább Hollandiába költözne, mint Magyarországra. Nem olyan jók a zöldségek, de hátha csak mi fogtunk ki rosszat. Svédország uncsi kicsit, de lehet, hosszabb távra is oda lehetne költözni.

Gyerek van már? Az is rendesen fel tudja borítani a preferenciákat! Én gyerekpárti vagyok, mennél előbb van, annál jobb.

Nem, és nem is lesz :)

Jólvan, akkor ilyet se veszünk! :S