wifi relémodult keresek

Minap láttam valahol ilyen wifis relémodult, amit kerek kötődobozba lehet tenni. a formája is ehhez igazodik, kb. félkör alakú. Segítsetek lécci.

Hozzászólások

Mit kapcsolnal vele? Mekkora keresztmetszetu a vezeteked?

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A shelly-k problemaja, hogy tul kicsi a sorkapocs lyukmerete, ugy kell beimatkozni a kabeleket a helyukre. Ha snubber-t is teszel, vagy erveghuvelyt akarsz, szinte eselyed sincs normalisan berakni. Ket vezeteket kozvetlenul bekotni egy lyukba a shellybe pedig felejtos! A kivitelezes inkabb valami jatekra emlekeztet, mintsem szabvanyokank megfeleloen kialakitott villamos szerelvenyre.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Lehet hogy annyit tud (a rele benne), de a ceg eleve nem javasolja ilyen teljesitmenyek kapcsolasara (pl klima berendezes). A 2.5-os drot biztosan nem megy bele.

"...I have an Air Conditioner. Can I use some of the Shelly relays to turn on/off them remotely?

We do not recommend using relays to switch on/off directly the power supply of the AirConditioner..."

https://www.shelly.cloud/en/faq

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ennyire nem néztem meg, de most ránéztem a Shelly 1  adatlapjára. Azt mondja a tudomány, hogy 0.5 to 1.5 mm² keresztmetszetet fogad.
CE megfelelőségi nyilatkozatot adott ki a gyártó, de semmit nem közölnek az érintkezők anyagáról, az óránkénti kapcsolási számról, nyitott érintkező átütési szilárdságáról, túlfeszültség kategória besorolásról .. stb. Hát nem tudom beépíteném-e bárhova. Inkább nem.

Supported load types:
Resistive (incandescent bulbs, heating devices)
Capacitive (capacitor banks, electronic equipment, motor start capacitors)
Inductive with RC Snubber (LED light drivers, transformers, fans, refrigerators, air-conditioners)

Bátor társulat.

Jah, a releket en sem ajanlgatom mar inkabb, a fogyasztasmerojuk jo, bar zero biztositasa van - viszont nagyon nem is kell neki, mert ha zarlatba megy, akkor elparolog, nincs ami langra kapjon benne. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

We do not recommend using relays to switch on/off directly the power supply of the AirConditioner..."

Én ezt másképp értelmezem. Szerintem ők a légkondi "egészségének" megőrzése érdekében írják, a légkondi nem feltétlenül örül neki, ha csak úgy elveszik a tápot alóla.

Igen. A légkondicionáló szabályozott rendszerként üzemel. Nem is értem minek felülvezérelni.

Habár, a mostani energia mizéria közepette egyeseknél felmerült, hogy az üresjárási fogyasztás miatt lekapcsolná a légkondiját. Nem mértem meg mennyit fogyaszt nyugalmi állapotban, így azt sem tudom, hogy mennyire releváns a kérdés.

Nekem egy ~10 éves Daikin klímám van. Tökéletesen működik, de még egyáltalán nem vezérelhető távolról. (Mármint, infrás távvezérlő van hozzá, annál távolabbról értem. :)

Ezt jó lenne néha távolról bekapcsolni.

Az üresjárati fogyasztása egy érdekes kérdés. Papíron 2W a készenléti áramfelvétele, ami havonta 1,44 kWh fogyasztás... ehhez képest, az elmúlt három hónap fogyasztása: 2 kWh, 4 kWh, 10 kWh (!)

Bekapcsolva egyáltalán nem volt. Ötletem sincs rá, hogy miért változik a készenléti áramfelvétele. (Nincs téliesítve sem, hogy esetleg valami karterfűtés beinduljon benne.)

Le fogom kapcsolni a kismegszakítóját...

én Blitzwolf BW-RC1 távirányítóval vezérlem a klímáimat. USB-n kap áramot, felcsatol wifin a felhőbe és app-ból lehet irányítani.
Elvileg ismeri a Daikin-t is (legalábbis a listában benne van). Lehet módok között váltogatni, ki-be kapcsolni, hőfokot szabályozni.

Itt nekem inkabb erdekes, hogy hogyan ellenorzod, hogy tenylegesen az tortenik/tortent, amit te szerettel volna (bekapcsolt/lekapcsolt/homersekletet allitott stb.)
Mert ha otthon vagyok, akkor minek a felhos resz, ha meg nem vagyok otthon, akkor nem tudom ellenorizni.
Most hirtelen par otlet: fogyasztasmero, para, homero szenzorok, esetleg valami optika, ami csinal egy kepet a kijelzorol, es vagy ranezel, vagy valami kielemzi :)

Semmi baja nem szabad legyen, ha esetenkent elveszik elole az aramot. En shellyzten az enyeimet, mert egyreszt a fogyasztast merni akartam, masreszt pedig szezonon kivul le akartam valasztani a halozatrol. Nyivan nem az a jellemzo, hogy a shellyvel kapcsolja ki az ember a mukodo klimat, ezert nem vilagos, miert van ez a kitetel. Kurvanehez volt normalis kontaktkent, snubberrel egyutt bekotni oket abba a bizbaszfiszfasz lego-sorkapocsba. Nehetseges kis jatekszer.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A shelly 1 konkrétan nem tud fogyasztást mérni, de az 1PM, 2, 2.5 eszközök is első sorban okosrelék, amik fogyasztást is tudnak mérni, a gyártó nem kifejezetten csak mérni ajánlja őket, szerintem teljesen jogos, hogy szólnak, hogy klímát kapcsolgatni relével nem a legjobb ötlet. Van nekik egyébként direkt csak mérésre való eszközük is, az nem is ilyen invazív :)

Most tenyleg el akarod nekem magyarazni, hogy mivel merek fogyasztast? :)

En nem tudom, hogy a gyarto mire ajanlja oket, nekem speciel erre kellett, es erre ideiglenesen megfelelt. Hosszu tavon sajnos erre sem, mert rendkivul pontatlan.

"Van nekik egyébként direkt csak mérésre való eszközük is, az nem is ilyen invazív :)"

- ha a 3EM-re gondolsz, az mar egy fokkal jobb, re a kivitelezese annak is gagyi.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az a baj, hogy csak a vasarlas utan, hasznalat soran derulnek ki ezek a problemak, pl az anyagminoseg, a csatlakozofelulet kialakitasa, merete, a fogyasztasmeres pontatlansaga, a wifi eldobalasa, stb. Ehhez nem kell 10-30x-os aron kinalni, egy ilyen eszkoz hasonlo arfekvesben de mas gyartotol mar mas szinvonalat kepvisel.

Egyetlen dolog miatt valasztottam a shelly-t, ez pedig a nyilt rendszer, de mar megbantam, mert a szinvonal az egy fiktiv "kis villanyszereo"-gyerekjatek szinvonalan mozog eppen.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Barmelyik iot-os webshopot kinyitva kulonb muanyag borkolattal ellatott termekeket talalni olcsobb arfekvesben, de az ali-in bogaraszva is ipari minosegu cuccokat talalsz kulonbozo arfekvesekben. A shelly egyetlen elonye a buzeralhatosag, de akinek ez nem kell, az ne gorcsoljon ra tulzottan, mert a hardver innovacio elegge kezdetleges.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ha a kezedbe veszel egy csucsszuper shellyt es a leggagyibb, legolcsobb kinai noname kismegszakitot, az utobbin erzed, hogy legalabb tuzbiztos, kemeny, ipari muanyag burkolata van. A shellyn csak azt erzed, hogy egy olcso, nyoszogo, gyenge, kisszerias 3d-nyomtatott muanyag haza van.  Konkretan, hogy ertsd: pl. sonoff, smartwise, stb. barmelyik jobb minosegu.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

mert szerinted egy fogyasztasmeros relevel mi a kokadt lofaszt lehet meg merni? :) szerinted ki kapcsolgat vele klimat esz nelkul? pont arrol volt szo, hogy altalaban senki nem kapcsolgat klimat relevel osszevissza...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Azert a kokadt lofaszert, amiert te figyelmen kivul hagyod, hogy ez egy fogyasztasmeros rele, es nekem elsosorban erre a funkciojara volt szuksegem, amit egyebkent a gyarto sem tilt (sot, kifejezetten javasolhatja, leven celja hogy eladja a termeket azoknak, akiknek ilyen funkciora va szukseguk). Mi a kokadt lofaszt nem ertesz ezen? :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mérjél vele. Csak ne csodálkozz, hogy a gyártó alapesetben nem javasolja azt, hogy a kattogtatást is csináld vele. Én csak arra reagáltam, hogy te jössz azzal, hogy "csak ne feltételezgessen", hogy már ugyan miért ne feltételezze, hogy egy relélvel kapcsolgatni is akarsz. Tény, hogy beleírhatták volna, hogy miért. 

Ilyen kitetel nincs a hasznalati utasitasban, hogy ne kapcsolgassanak vele olyan teljesitmenyt, amire egyebkent a rele papiron kepes - ez csak egy eldugott oldal aljan talalhato, ugyhogy a gyarto vagy megis feltetelez, vagy utolag megis bizonytalan a sajat termekenek kepessegeiben. Eleg gazos, telkintve hogy milyen celokra aruljak... 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mi a helyzet a nemrég megjelent új szériával? Amelyiknek már nem kerek a széle, hanem picit szögletesebb.
Azokra is igaz ez, vagy improve-oltak?

Bár 16 A rated cuccok ezek, ekkora teljesítményt pici relével én nem kapcsolnék. Nem csak a Shelly-vel, de a többi hasonlóval sem. Max. 1 kW imho

Shelly-nek a DIN sínre tehető reléivel van valakinek tapasztalata? Esetleg más DIN sínes wifis relékkel?

Van DIN-keret a kis gombolyu cuccokhoz is, de gagyi, 3d-nyomtatott, a sinrol magatol leugro fajta. Lakaselosztoba nem telepitenem azt a fajtat (lerantjak a merev drotok a helyerol), a kimondottan dIN-sines cucc pedig olyan draga, hogy kinabol olcsobban kapsz profi DIN-sines eszkozoket ugyanerzekre a feladatokra.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tudom. De ilyet nem akarok, nem túl professzionális.

A kazánházba szeretnék készíteni egy új elosztót, ami backed és relévezérelt, aztán Home Assistantba vagy Domoticzba beintegrálni az egészet.
Eddig vettem egy 8 csatornás relépanelt, ami DIN sínre tehető. Ezen I2C van, amire illeszthesz egy ESP-t, meg kell persze táp.
Ha volna out-of-the-box működő DIN-es, lehet inkább azzal mennék.

Ha snubber-t is teszel, vagy erveghuvelyt akarsz, szinte eselyed sincs normalisan berakni.

Az én villanyszerelőm szerintem simán fel érvéghüvelyezte őket.

Ket vezeteket kozvetlenul bekotni egy lyukba a shellybe pedig felejtos!  A kivitelezes inkabb valami jatekra emlekeztet, mintsem szabvanyokank megfeleloen kialakitott villamos szerelvenyre.

Hát, ez a két mondat azért egymás után elég erős. A wago vajon mi?

Nem mondom, hogy a shellyk a világ legrobusztusabb dolgai, cserébe a tényleg kínai szarnál lényegesen normálisabbak ebből a szempontból (is), illetve amit láttam profibból, hát, az se volt ránézésre semmivel jobb, a bőven dupla árához képest meg főleg nem.

Nekem van, szerintem ár-értékben elég jók. Azért hozzá kell tenni, hogy azért nekem hullott már pár darab, jellemzően csak az okos része halódik le, kapcsolóról megy, egy darab volt, ami kipukkadt, de szépen csinálta.

És ja, én se tettem be, semmi nagyobb mögé azért. Egyébként ha jól rémlik, a sima egyesen kívül mindegyik 10Aes csak, nem 16.

Lehet venni hozzá sín clampet, az itthoni viszonteladónál is szokott lenni, meg van 3d nyomtatós cucc, ha van eszközöd. Nálam egész kis dobozokban elvannak, helyenként kapcsoló mögött is, szerintem halál nyugodtan lehet venni belőle akasztót, nem lesz para. Mondjuk, hogy mennyire gagyi, azt nem tudom.

"Az én villanyszerelőm szerintem simán fel érvéghüvelyezte őket"

- akkor az eleg vekony vezetek lehetett. Az erveghuvelyezett masfeles vezetek, a snubber drotjaval egyutt mar olyan vastag, hogy nem megy bele a cuki csokiba.

"A wago vajon mi?"

- "...A WAGO termékeit a hatályban lévő nemzetközi szabványok és törvények előírásai szerint fejlesztik, tesztelik, gyártják és jelölik. Ezen kívül számos felülvizsgálatnak és tesztnek vetik alá őket a folyamatok fejlesztése és a gyártás során. Az alábbiakban bemutatunk néhány előírást és szabályozást, hogy Ön, mint vásárló tisztában legyen vele:
A WAGO minden szabvány előírásnak megfelel." - https://www.wago.com/hu/el%C5%91%C3%ADr%C3%A1sok

3d-nyomtatott, vekony, muanyagos vacakokrol beszelunk, az egyiket elejtettem, szetugrott a haz mint a pinty. A DiN-keret is 3d-nyomtatott, ilyen kis szines, cuki valami, de nem komoly kinezet.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

- akkor az eleg vekony vezetek lehetett. Az erveghuvelyezett masfeles vezetek, a snubber drotjaval egyutt mar olyan vastag, hogy nem megy bele a cuki csokiba.

1.5-es vezeték. frissen húzva :)

"...A WAGO termékeit a hatályban

Hát, ha ismered, akkor mi lenne, ha használnád? Kicsit vicces, hogy egyik oldalról siránkozol, hogy szar a műanyag, meg kicsi a luk, nem megy bele érvéghüvellyel, a másikról meg jössz azzal, hogy nem tudsz két eret beleerőszakolni. 

3d-nyomtatott, vekony, muanyagos vacakokrol beszelunk, az egyiket elejtettem, szetugrott a haz mint a pinty.

Sokmilliós darabszámban gyártanak, bizonyára 3D nyomtatottak a házak, hát persze. 

A DiN-keret is 3d-nyomtatott, ilyen kis szines, cuki valami, de nem komoly kinezet.

Csodálkoznék, ha a gyári 3d nyomtatott lenne, az aftermarketek lehet. És ja, mivel nem dinre való eszközök, azért olyan amilyen, de mégis milyennek kéne lenni egy din akasztónak, mint olyannak, ami egy szabvány széles helyre felmegy?

"1.5-es vezeték. frissen húzva :)"

- van az a 1.5-es vezetek, ami a snubber drotjaval, es erveghuvellyel egyutt mar nem megy bele a 1.5-s vezetek szamara tervezett passzentos lyukba. De ez nem az en balfaszsagom, hanem a gyartoe (masreszt a kulon mellekelt es szerrelendo rc-tagert jar nekik a faszkorbacs).

"Hát, ha ismered, akkor mi lenne, ha használnád? Kicsit vicces, hogy egyik oldalról siránkozol, hogy szar a műanyag, meg kicsi a luk, nem megy bele érvéghüvellyel, a másikról meg jössz azzal, hogy nem tudsz két eret beleerőszakolni. "

- hasznalom, ahol szukseg van ra, de engedtessek meg, hogy ne kelljen mar egy plusz kotest letrehozni azert hogy egy szal drotot bekosson az ember egy csokiba - vagy te ugy szoktad? :)

"Sokmilliós darabszámban gyártanak, bizonyára 3D nyomtatottak a házak, hát persze. "

- hat persze! Pont ezt mondom en is. :)

"Csodálkoznék, ha a gyári 3d nyomtatott lenne, az aftermarketek lehet. És ja, mivel nem dinre való eszközök, azért olyan amilyen, de mégis milyennek kéne lenni egy din akasztónak, mint olyannak, ami egy szabvány széles helyre felmegy?"

- csodalkozzal akkor.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

- van az a 1.5-es vezetek, ami a snubber drotjaval, es erveghuvellyel egyutt mar nem megy bele a 1.5-s vezetek szamara tervezett passzentos lyukba. De ez nem az en balfaszsagom, hanem a gyartoe (masreszt a kulon mellekelt es szerrelendo rc-tagert jar nekik a faszkorbacs).

ja, értem, szóval nem megy bele a 1.5es vezetékből az lett, hogy van, ami nem megy bele. Az biztos másfelesebb vezeték :D

- hasznalom, ahol szukseg van ra, de engedtessek meg, hogy ne kelljen mar egy plusz kotest letrehozni azert hogy egy szal drotot bekosson az ember egy csokiba - vagy te ugy szoktad? :)

ja, hát tőlem kössed szabálytalanul, csak elég röhejesen hangzol, miközben nyekeregsz, hogy nem tűnik az eszköz szabványosnak.

- hat persze! Pont ezt mondom en is. :)

ja, biztos megéri ekkora tételben 3D nyomtatni valamit, ami faék egyszerű, nyilván vigyáznak, hogy nehogy túl sok pénzt keressenek.

Volt már a kezemben jó pár sonoff meg smartwise is, ha ippeg valahova vagy valakinek azok jók, szoktam azt is. Pont ugyanolyan kb tolerálható műanyagból van mind. Cserébe a shelly szoftvere 2 nagyságrenddel kulturáltabb, és legalább behazudnak egy CE-t, de ilyen marhaságon kár vitatkozni, legyen neked, a shelly 3D nyomtatott szar :)

", értem, szóval nem megy bele a 1.5es vezetékből az lett, hogy van, ami nem megy bele. Az biztos másfelesebb vezeték :D"

- ha 16A-t akarsz kapcsolni, amire a relet terveztek, es induktiv terheles lesz rajta, akkor kell egy rc-tag is, mert gagyi a tervezes. A ket vezetek viszont nem megy bele a vezetek szamara tervezett lyukba, mert gagyi atervezes. Ket sodrott vezeteket nem dugunk egy lyukba erveghuvely nelkul, mert a szbvany az szabvany, igy az erveghuvely falvastagsagaval egyutt a 1.5 mar biztosan nem 1.5 - lehet hogy bulgariaban ez igy fasza, de a vilag nyugatibb felen mar nem. 

"ja, hát tőlem kössed szabálytalanul, csak elég röhejesen hangzol, miközben nyekeregsz, hogy nem tűnik az eszköz szabványosnak"

Pont hogy szabalyosan kototm, te kotned szabalytalanul.. :) fent leirtam, hogy miert nem szabalyos, onnantol loopolod a sajat faszsagod. :)

"ja, biztos megéri ekkora tételben 3D nyomtatni valamit, ami faék egyszerű, nyilván vigyáznak, hogy nehogy túl sok pénzt keressenek."

- a 3d-nyomtatasnak mas, racionalis oka van, pl kis szerias gyartas, utangyartas, stb. Mindketto elfogadhato, de megsem tekintjuk ezt szinvonalnak.

A shelly szoftveret meg inkabb hagyjuk, annal randabb, kezelhetetlenebb feluletet ritkan talalni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Jobbára világítást, 

Ha jobbára világítást akarsz kapcsolni akkor a shellyn kivül még sok más út is van. Ugyan nem WIFI-s, de:

 

Pl: Veszel  valamilyen IKEA-s zigbee-s lámpát, (Az IKEA név ne tévesszen meg , nagyon jók a lámpáik), hozzá távirányitót. 

TRADFARI néven árulják: 

https://www.smartlights.de/wp-content/uploads/IKEA-STYRBAR-Fernbedienung-Edelstahl.jpg

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSydRfinjbzEKD7TwgRqLyQMeTqSZ1AGQCrVQ&usqp=CAU

Nem kell semmi más,  máris szbályozhatod a fényerőt, színeket , szinhőmérsékletet , a lámpákat csoportokba lehet szervezni. Elég becsavarni a lámpát és kész, de mivel a távirányitó és a lámpa is zigbees ,  később ha akarod HA-val integrálhatsz wifis dolgokat zigbees vagy zwaves kapcsolokkal ,szenzorokkal.

Vagy/és veszel RF távirányítós fali kapcsolót RF távirányítóval. Ez is müködik cloud , hub, központ nélkül is, elég egy csavarhúzó és kész vagy.
Nyolc falikapcsolót tudsz vezérelni a távirányitóval. Mivel RF-es,  nagy a hatótávolsága, de a kapcsoló az zigbees.Szintén integrálható HA-ba.

https://okosotthon.bolt.hu/webaruhaz/termek/smartwise-z3-uni-csak-fazis-vagy-fazis-nulla-zigbee-rf-erintos-herom-gombos-okos-villanykapcsolo-feher/

https://okosotthon.bolt.hu/webaruhaz/termek/sonoff-rm433-rf-radiofrekvencias-8-gombos-taviranyito/

 

De a fenti dolgok vannak wifi-s ben is, azokat nem annyira ismerem.

Egy "ügyes/okos" RGBW lámpán tudsz fényerőt ,színhőmérsékletet  állítíni, a bonctermi kékfehértől a melegfehérig, illetve hangulatvilágításnál színeket. Az hogy ezt HA -n keresztül, mobillal, felhővel, alexával , saját távirányítóval az már mindegy és opcionális. Nyilván pl IKEA minden vevőt el akar érni, igy  tudja használni aki zigbee mesh hálózatba routernek is használni akarja a lámpát, és az is aki hazaviszi becsavarja és kész. 

Az hogy ezt HA -n keresztül, mobillal, felhővel, alexával , saját távirányítóval az már mindegy és opcionális. 

Persze. Egy dolgot nem tudok, lekapcsolni a fali kapcsolóval, és aztán ezek közül bármit csinálni, míg oda nem mentem, meg felkapcsolni ott, ha máshonnan kapcsoltam le. És _szerintem_ ez bazi fontos, mert e nélkül durván sérül a UX. Nyilván YMMW, de én az esetek jelentős részében vagy azt szeretném, hogy automatán történjenek a dolgok, vagy kézzel szeretnék valamit elérni, és ez legtöbbször úgy van, hogy megyek arrafele, akkor felnyomom, vagy lekapcsolom a falon. Az automatizmusok nagy részét is tök jó simán kapcsolóval triggerelni. Persze, tök jó, hogy van HA app, meg távszabályzó, meg kutyafasza, néha használom is, de egy csomószor a fali kapcsoló kényelmét nem tudja űberelni semmi. Nyilván, fel lehet szigszallagozni a távszabot a falra, meg biztos nagyon jó beszélgetni a házzal, de ezek nekem a bónuszok spec esetekre, nem az alap. 

Extra pluszként az alapok mennek akkor is, ha egyébként az egész okos faszom áll, kapcsolóval relét fel le fogok tudni.

Egy "ügyes/okos" RGBW lámpán tudsz fényerőt ,színhőmérsékletet  állítíni, a bonctermi kékfehértől a melegfehérig, illetve hangulatvilágításnál színeket.

Yep, és ezt mind lehet akkor is, ha nem az izzóban van az okos. Lehet ezeket mind a megfelelő shelly, vagy egyéb hasonló eszközzel is. Egy dolog nem nagyon van így szerintem (bár sose kerestem) olyan, valami normális foglalatos izzó, ami tud színezni, ahhoz ebben az esetben mindenképp szalag kell.

Nem kell szigszalagozni, van egy kis mágneses fali  tartója.

Ha  központ, cloud  nélkül használod , és a távirányitójával lekapcsoltad akkor valóban csak a távirányitóval tudod visszakapcsolni, a falnál nem, mert az utolsó állapotot megörzi. Viszont ha valami központot használsz,  pl HA-t, akkor mindegy mi volt az utolsó állapot , hogyan kapcsoltad le , be tudod kapcsolni az égőt  a falival . Ezt a funkciót az IKEA nem az iot fun-oknak, guruknak csinálta, hanem a hazaviszem , kidobozolom, szabályzom.  

Extra pluszként az alapok mennek akkor is, ha egyébként az egész okos faszom áll, kapcsolóval relét fel le fogok tudni.

Ez szerintem mimden verziónál áll. Alapvetően azért nem hiszem, hogy az a cél hogy telerakom a lakást ugyes cucokkal, aztán működjön mint a régi.

Nem kell szigszalagozni, van egy kis mágneses fali  tartója.

Nyilván, értsd jól :)

 Ha  központ, cloud  nélkül használod , és a távirányitójával lekapcsoltad akkor valóban csak a távirányitóval tudod visszakapcsolni, a falnál nem, mert az utolsó állapotot megörzi. Viszont ha valami központot használsz,  pl HA-t, akkor mindegy mi volt az utolsó állapot , hogyan kapcsoltad le , be tudod kapcsolni az égőt  a falival . Ezt a funkciót az IKEA nem az iot fun-oknak, guruknak csinálta, hanem a hazaviszem , kidobozolom, szabályzom.  

Értem én, csak ha lenyomom egy villanykapcsolóval, utána cseszhetem, mert nincs áram. Meg az állapottartás is egész jó addig, amíg nyomó kapcsolód van, ha már fent/lent, akkor hátizé. Szóval én még mindig arra szavazok, hogy ha lehet,  akkor inkább nem izzót cserélgetek. Ha nem lehet, és van értelme, akkor persze, jók ezek.

Hát..   Kell -e egyáltalám kapcsoló, most ne csak a shellyt vegyük alapul. A zwawe és a zigbee -s lámpák egyben routerek is, szerintem ezeket áram alatt illik tartani.

A lámpáknak áram alatt kell lenniük, igy maradnak  routerként a MESH hálózatban, akár zwave akár zigbee.

Vagy egy áramtalanított shelly duo lámpa, amiben webszerver is van, hány másodperc múlva lesz üzemképes? 

Mondjuk én sem igy csináltam, nehéz több évtized gyakorlatától megválni. 

Nem tudom más hogyan csinálja .

Hát..   Kell -e egyáltalám kapcsoló, most ne csak a shellyt vegyük alapul. A zwawe és a zigbee -s lámpák egyben routerek is, szerintem ezeket áram alatt illik tartani.

Szerintem igen. Ez teljesen független attól, hogy shelly vagy nem, hogy kábeles, vagy wifis, vagy valamelyik Z izés cucc, a falra a kapcsoló szerintem a usernek kell, és annak menni kell. Az szerintem a lovon fordítva ülés esete, hogy hát a körte legyen áram alatt, mert kell a meshnek. Persze lehet olyan kapcsolót is betenni, ami nem relét kapcsolgat, hanem zigbeen pofázik valamit, csak ott még a "bármi van, a lámpát tudom kapcsolni" usecase bukik egy kicsit. Meg hát a legtöbb helyen kapcsolók már vannak.

 Az szerintem a lovon fordítva ülés esete, hogy hát a körte legyen áram alatt, mert kell a meshnek.

Az ügyes izzónak pedig áram alatt kell maradnia, attól lesz ügyesizzó. Ugyan én is raktam be érintőkapcsolókat, még az old scool-t képviselve. De ha van a falon egy 3 mm magas falra ragasztott kapcsoló a sülyesztett helyett, ami mögött nincs kábel, akkor mi a különbség a usecase.ben ?  Felhasználó megnyomja aztán kapcsol. Lámpa meg mindig ügyes állapotban van.

Az ügyes izzónak pedig áram alatt kell maradnia, attól lesz ügyesizzó.

Ja, hát én épp azért mondom, hogy szerintem nem ez a jó irány, mert általában a lámpa úgy van, hogy egy kapcsolóval elveszed az áramot tőle.

Így alapvetően egyébként nem lenne bajom, ahogy írod (bár a fallback még mindig szarabb egy kicsit), ha ez így összejön.

Csak egyrészt azért szűkülnek a lehetőségek. Pl van már kulti kapcsoló? Sorolható? Ugyanolyan konnektorokkal? Ne adj isten egyéb szerelvényekkel (utp, koax, usb, faszom)?. Mekkora választékban?. Lámpa oldalon is buktál kb. mindent, ami nem foglalatos. Designer lámpát felejtsd el, de még ha tudom is én, valami gu-s süllyesztettet akarnál, az se tűnik esélyesnek. Igazából amekkorák ezek, még egy ufó is kicsit kétesélyes. 

De másrészt nem annyira szokott ez összejönni, az van helyette inkább, hogy megvesszük, örülünk nagyon, hogy már a telefonról is lehet, a saját kapcsolót felnyalókázzuk a falra a rendes mellé, anyuval veszekszünk, hogy nem nyúlkapiszka a kapcsolóhoz, és csendesen kurvaanyázva kapcsolgatunk minden vendégség után :)

Mondjuk én sem igy csináltam, nehéz több évtized gyakorlatától megválni. 

Nem tudom más hogyan csinálja .

Hát, hogy az izzó is okos meg a fali kapcsoló is. Így a kapcsoló nem áramtalanítja az izzót, hanem csak átbillen és erre az automatizmus kapcsolgat, de megmarad a "több évtized gaykorlata". (cserébe, persze, elvész az okosság megállásánál kívánt fallback működés)

Bár az is megoldható, hogy a kapcsoló ténylegesen áramtalanítja az izzót (mind kettő okos, de a kapcsoló ténylegesen is kapcsol). Ilyenkor valóban van kb 30 mp, míg az izzó "magáhoztér". Ugyanakkor megvan a fallback is, meg a szabályozhatóság is. (a távirányító meg bónusz)

Hát, a fényerő megy, csak dimmelhető izzó kell, színre is van, igaz, mint mondtam led driverként, becsavaróssal valóban nem nagyon lehet ilyesmit találni, színhőmérséklet ditto. 

A színhőmérséklet engem személy szerint nem mozgat, hányok a sárga lámpától, dimmelhető led is 12V led is, meg sima lámpa is (már értsd, hogy 230at kap, nyilván led egyébként), azt a kapcsolóról is lehet, nem csak az appból. Színes led nincs, de az is kb ugyanúgy megy, és nem nagyon tudom elképzelni, hogy izzóban akarnám, nem valami rejtett / diffúzolt izébe, szóval nem nagyon látom a usecaset ahhoz az rgb izzóhoz.

Nem para, ha nem látod :-)

Ettől még másnak létezik a UC.

Apró példa: igény van az RGBW világításra, de a helység fullba van lambériázva. Hát nem nagyon volt kedvem lambériát bontani, hogy tisztességgel legyen kivitelezve egy led strip telepítés.... De az árak sem feltétlenül hasonlók.

Ezzel együtt: újépítés, felújítás esetében valóban nem ez az optimális megoldás.

Nem kell szigszalagozni, van egy kis mágneses fali  tartója.

                  Nyilván, értsd jól :)

 

Jól értem, festés alatt szépen és gondosan szigszalagozva volt az ajtóhoz.

Áldassék a neved,   mindenre jó szigetelőszalag   :-)