Vedres taknyot honnan?

Fórumok

Állattartóknak (kutya, macska) nem kell bemutatni a konzerves nedves állateledelt. Nedves, mert van benne több-kevesebb aszpik v. enyvszerű trutyi a szilárd töltelék mellett. Macska v. kistestű kutya esetében nem csak konzerv, hanem tasakos kiszerelésben is van ilyen. A tasakosban jellemzően tépett-mócsingolt valamilyen aprószemű hús van. Állítólag. A macskának kiöntöm ezt a tasakos kaját, neki is kezd, látszólag eszi rendesen. Aztán kiderül, h. csak azt a büdös barnás löttyöt (a címben említett "takony") nyalta le, a darabos lényeget meg otthagyja. Elég gyakran. Na ilyenkor arra a száraz maradványra többet rá se néz, mehet ki a kukába miután másnapra már meg is büdösödik. Gondoltam, jól kibaszok velük, és szerzek ilyen trutyit. Aztán ha meghagyják a kaját, legközelebb a korábban meghagyott maradékot kapják vissza és öntök rá ebből a trutyiból.

Na igen, csak nem találtam sehol ilyet (nagy kiszerelésben ez lett volna a címben említett "vedres"). Élelmiszer-bio-vegyészmérnök elárulhatná pontosan mi is ez a cucc? Aszpik, enyv v. valami egyedi vegyésztitok, ami a "drogként" funkcionál, hogy a dög az adott márkát akarja csak zabálni? A végén még kiderül, mint az életben mindenhol, itt is ez a drágább cucc, mint a tápban benne levő másik összetevő, a szilárd hússzerű valami.

Hozzászólások

Történetesen, dolgozunk állateledel gyártónak is. Majd megkérdeztetem neked. Mondjuk, ipari titkokat nem biztos, hogy elárulnak. Ha bőrből, malackörömből főzöl kocsonyát, azt biztos meg fogják enni. Kérdes, hogy nem fognak-e elpatkolni tőle, mert pl. az én kutyám egy töpörtyűtől is hasnyálmirigy gyulladást kapna :D

trey @ gépház

Meg a glutamát, só, tartósitószer és szinezéktartalma is. Háziállatnak minőségi háziállat tápot kell adni, mert az való neki. Mondjuk a teszkós / ósanos / bármilyenes kocsonya az embernek se. Nem nehéz főzni, és nem lesz benne a mindenféle.

Subscribe, az én macskám ugyanez

Mondjuk a miénk 200iq-s, mert a szárazkajából egy-két szemet rendszeresen beledob az itatójába, hogy jobb ízű legyen. :)

Nem tudom eldönteni ez véletlen v. szándékos. Nincs a száraz mellett közvetlenül a víz, hanem 1-1,5 méterrel arrébb, olyan messzire pedig nem szórja ki a tálból a kaját. Mégis ahogy írod naponta kerül bele 1 szem száraz kaja... lehet most mondtál ezzel valamit :)

Csak ott sántít az elmélet, h. utána már látványosan nem abból a tálkából isszák a vizet, hanem a másik távolabbi pontján a lakásnak.

Keverd össze neki (a tasakost kibontás előtt kézzel összepépesítheted, a dobozost meg kanállal). Ha így sem eszi meg, adj neki gondolkodási időt. Egy-két nap kaja nélkül, vagy egy hétnyi tápon és vízen tengődés után változhat a hozzáállása.

:)

Szerkesztve: 2022. 11. 11., p – 15:36

Én minőségi száraztápot javaslok vizzel (már nem úgy értem hogy öntsd össze, hanem kapjon külön szárazat és külön vizet is). Van egy makk egészséges 15 éves kutyám (meg egy 1 éves macskám de az etwas).

Az első időszakban (~1 év) küzdelmes volt rávenni hogy megegye a száraztápokat mert a menhelyes évek alatt nyilván azt kapta, abból is a legszarabbat, és gondolom kickelt a vietnam effect, de a minőségire rákapott végül és boldogan elvan.

Az aszpikos és trutymós állateledelek teljesen felesleges konstrukciók (és a kis tasakos vagy konzerves kivitel marha nagy környezetszennyezés - birom az ötvenes kedélyes házaspárokat a fressnapfban amikor odaboritják a heti adagot Fufinek meg Nérónak - 85 darab műanyagtasakban).

 

Amit a hiperben kapni lehet az csak éhenhalás ellen jó, egyébként rossz minőségű. Szaküzletet javaslok, és onnan a középdrágától felfelé. Ami alatta van, az olyan nekik mint nekünk a smack leves.

Szóval bocs, de úgy vélem hogy az ötleted már eleve rossz, máshogy kell közeliteni.

 

Utolsó ötletként otthon főzzél húsból és turmixolt zöldségekből valamilyen homebrew öntetet, de kevés sóval és fűszer nélkül.

kicsit off, mert kutyámnak:

- párolt zöldségek: répa, karfiol, brokkoli, édesburgonya, z.borsó

- barnarizs, bulgur, köles

- főtt sertés hús vagy marha szegy + egy kis sült belsőség pl. s.máj. 

Ezeket durván összevágom három műanyag edénybe: zöldség, rizs, hús és megy be a hűtőbe - amikor kell előveszek egy kis adagot.

Csirke húst nem adok a kutyámnak viszket tőle, vakaródzik, harapdálja mancsát.

Ha nincs elkészített kaja csak 3 fajta konzerv jöhet szóba: Trovet, CricksyDog, Brit Care mono protein és hipoallergén (gabona és csirkehús mentes) konzerv (400g). 

100g/étkezés - napi 3x eszik.

For Whites Only meeting room!

Úgy értettem hogy a csirkére nem azért allergiás a kutyák jelentős része, mert etetnék valamivel, amivel a többit nem. A csirkeallergiás kutya ehet nyugodtan mást (pl. bárány, marha, hal, lóhús). És nem vagyok szakértő, de gondolom a takarmány, gyógyszer, hormon meg antibiotikum ugyanonnan jön a csirkefarmra meg a sertéstelepre is.

a csirkeallergiás kutya sok esetben NEM a csirkére allergiás, hanem arra a szemétre amit az iparilag gyártott csirkébe tömnek (hogy kb 30 nap alatt elérje a vágósúlyt). Az esetek többségében a házi kapirgálóssal semmi baj nem lenne (főleg, ha Mari néni nem szórja nekik a "kakasos port").
Azt hozzáteszem, hogy a házi kapirgálós csirke kilónként árából már vehetnél friss szarvashúst is a kutyának (egészben - ha győződ fagyasztóval), amit viszont simán odaadhatsz neki nyersen is.

élete első 10 évében mindent adtunk neki, amit megevett, de jöttek a betegségek ~100ezres orvosi számlák (pl. hasi ultrahang 40ezer, vérvétel 10-20ezer, műtét hasi daganat 120ezer stb..)

NEM voltunk felelős gazdi, nekünk kell gondolkozni és okosan dönteni, hogy mit ehet a kutya - az orvossal egyeztetve.

Sajnos cukor beteg lett - Állatorvosi Egyetem Kisállatklinikáját beállították az inzulin adagját 5éjszakát volt bent (200ezer)

Most 13 éves szemorvoshoz készülünk menni...

Családtag ez a kutya nem merült fel, hogy ne tegyünk meg mindent az egészségért.

Ezért 3 éve nagyon válogatott étrenden él. Vitaminok, reggel-este inzulin injekció. Vidám - szaladgáló kutyus..

For Whites Only meeting room!

köszi,

igen a csirketáp tele van hormonnal és antibiotikummal - 1000 csirke kis helyen, hogy ne pusztuljon el mind egy betegségben, ezért van agyon gyógyszerezve és ez mind lerakódik a húsban.

ricsipnek:

Ezt próbáltam kimondani, hogy NE akarj neki olyan trutyit adni, mert szereti.. legyen eszed, csak egészséges kaját adj neki - mert azzal teszel neki jobbat.

For Whites Only meeting room!

Nem whishas meg kitekat szart kapnak, hanem purina one-t, meg az egyik a struvitos kövek miatt royal canin vetrinary tápot is. De mivel csak-szarazat nem ehetnek (idejekorán elcsesződnek a fogaik ha csak szárazzal etetik őket egész életükben), kapnak pástétomot is, meg animonda vom feinsten-t is. Néha mikor olvasom egyik masikban mi jó cuccok vannak, már-már nekem is  gusztusom támadna egyik-másik tengeri herkentyűsre :D

Szóval nem a 200ft 1kiló taknyos macskatáp kategóriáját kapják... igencsak jó ellátásban vannak nálunk a dögök. Ismerősök szokták kérdezni, hogyan szegődhetnének el hozzánk macska kategóriás ellátásra.

azt hittem ezt valami tanulmanyra alapozva irtad. mert benne vagyok par macskas csoportban es ilyet meg sehol se hallottam, pedig van par elegge elvadult macskatarto-szakerto koztuk. es jo sok 15+ eves macska akinek semmi baja a szaraztol...

az egyik cicam 8 eves, kedvence a nyers csirkenyak, ugy ropogtatja hogy fraszt kapok azoktol a hangoktol. hibatlanok a fogai. sot ha esznek rendesen szarazat akkro a fogko sem problema, mert az lekopik mindig.

Szerkesztve: 2022. 11. 11., p – 18:44

Esetleg fusd át a Pottenger macskái írásom. Pont erről szól.

Az állatnak (és szerintem embernek is) a lehető legkevésbé feldolgozott, lehetőleg nyers ételt kéne adni. A kutyám főtt rizst és nyers csirke far‑hátat kap, meg amit az tyúkoktól ellop magkeveréket, nyers zöldséget és gyümölcsöt. A kutya egy keverék, igazi pásztorkutya (erről is írtam), nagytestű 60-70 kiló körüli és ezen a táplálékon várhatón elél 15-17 évig.
A macskák nagyjából ugyan ezt eszik, csak ők nyers csirkehúst, csont nélkül, ezen kívül az udvaron esznek még füvet, meg amit találnak.

Minden felfeldolgozott élelem szemét! A tápok lehúzós hulladékok. Minek veszed, ha ezerszer jobbat tudsz adni nekik, olcsóbban?

Embernek, állatnak egyaránt, a feldolgozott élelem ártalmas, hála a modern tudomány profitorientált csodájának. Ha jót akarsz a macskádnak nem eteted ilyenekkel és magad is a lehető legkevesebbet fogyasztasz.

Az igazi döbbenet, amikor nem a "bejáratott" helyről kap húst a macska, megszagolja, eltorzul a feje és otthagyja. És ez csak nyers hús! Abban is van szar. Képzeled el milyen lehet ami fel van dolgozva, és kemikáliákkal elnyomva az igénytelen alapanyag...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

(és szerintem embernek is) a lehető legkevésbé feldolgozott, lehetőleg nyers ételt kéne adni.

Ne már..

Az egészséges 15 éves kutyámhoz mit szólsz aki a mai napig jár napközibe? Értsd: jön megy szaladgál, nincsenek betegségek. 10+ éve fixen premium száraztápot eszik. Oké hogy a természetes a jó, de azért ne essünk át a ló másik felére. Nyerset az embernek, persze. :)

Oké hogy a természetes a jó, de azért ne essünk át a ló másik felére.

Ha a természetes a jó szerinted is, akkor miért a ló másik fele, az olyan étrend amit az állat magától enne a természetben, ha még olcsóbb is?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A ló túloldala inkább az emberre vonatkozott. Eleve nyers húst nemigen kéne enni, a nyersvegán meg ugye főbűn.

Kutya-macska azért más tészta, bár pl.  a kutya  emésztése nagyban átalakult az emberrel való együttlét kezdete óta.

Mert neked szokatlan, attól a ló másik fele? Szerintem húst nem is kéne ennie az embernek.

a kutya  emésztése nagyban átalakult az emberrel való együttlét kezdete óta.

Hát ez így konkrétan nem igaz.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerintem húst nem is kéne ennie az embernek.

Ez a te személyes preferenciád.

Hát ez így konkrétan nem igaz.

De.

A domesztikáció egyik érdekes következménye pontosan a táplálkozáshoz köthető – ez pedig a keményítő emésztésének fokozott képessége a kutyában – a farkassal szemben.  Pár éve, 2013-ban jelent meg az a genetikai tanulmány, amelyben olyan génekről volt szó, amelyek jelentősen különböznek farkasok és kutyák között, feltehetően kapcsolódva a háziasítási folyamathoz. Kiderült, hogy a kutyában egyes genetikai mutációk révén jóval intenzívebb azon enzimek termelődése, amelyek keményítőt tudnak bontani. Ebből arra következtethetünk, hogy a kutya egy szénhidrátban (vagyis pl. keményítőben) gazdagabb étrendhez alkalmazkodott a farkashoz képest.

( Dr. Pongrácz Péter )

https://www.purina.hu/proplan/cikkek/kutya/a-kutya-termeszetes-etrendje…

Vannak már olyan hipotézisek amik szerint a kutya akár 100 ezer éve is az ember közelében vagy vele élhet, ami azért nem kevés idő, és nyilván sok alkalom volt az együtt evésre :)

 

Persze a fenti nem azt jelenti hogy szénhidráttal kell tömni a kutyát (sőt), de valamennyivel megbirkózik ha muszáj.

Félreérthető voltam, a képes rá nem jelenti, hogy az a jó. Olvastam olyat, hogy patkányok négy (4!) generáció alatt képesek lettek szerves műanyagok részben megemésztésére. Nem kellenek évmilliók ilyen alkalmazkodásra. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ez jó is, ez kényszer miatti szükségmegoldása a testnek!

A táp gyártók tele vannak tanulmányokkal (milyen meglepő), hogy mennyire király a portékájuk, a természetes nyers étel viszont nem vizsgálja magát :)

Beszélj vadászokkal, hogy láttak-e már szuvas fogú vadat? Az ember folyamosan kapja a visszajelzéseket, hogy szarul csinálja, de nem látja a fától az erdőt. A háziállatokat, meg rántjuk magunkkal. Az állatorvosi rendelők te vannak az alkalmazkodott állatokkal... A túltenyésztett alkalmazkodott nyomorult jószágok, meg már szinte mindentől bélgyulladást kapnak. Fogproblémák, diszplázia, daganat brutális a lista.

Nekem az igazi pásztorkutyák tartása a visszajelzés, nyers kaja, soványan tartás, nagy test 15+ év élettartam örökletes betegségek nélkül. A kutyám például szereti a diót. Gondolhatod, hogy nem én adok neki, a fa alól összeszedi, egy harapással széttöri, kiköpi és kiszedegeti a dióbelet. Leszedi a szőlőt, megeszi a nyers zöldségeket, a csirkék magkéverét is megeszi, ha sikerül besunnyognia a tyúkólba. Nulla feldolgozott élelmet kap, ilyenek a szülők is, együtt esznek a pásztorokkal. A pásztor kását, ők meg amit fognak maguknak az erőben. Szóval a hosszú együttéléssel óvatosan, mert nem bináris a téma. 

https://hup.hu/node/179796

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

azok a trutyik = ipari hulladek. ami mar a parizerbe se jo.  amugy is ha elolvasod 90%-a viz...  raadasul ha megnezed mibe kerul 1kg-nyi ebbol a szemetbol, a csirkemell is olcsobbra jon ki, de talan meg a marhacomb is. es az 100% hus.

en kiskoruk ota nyers hussal (pulyka comb/mell, neha marha) etetem a macskaim (+ minosegi szaraz tap), semmi bajuk nincs, pedig 8+ evesek mar.

en kiskoruk ota nyers hussal (pulyka comb/mell, neha marha) etetem a macskaim (+ minosegi szaraz tap), semmi bajuk nincs, pedig 8+ evesek mar.

Jól teszed :)

Beszélgettem normális állatorvossal (nem sok, de van olyan is) a témáról. A tapasztalata szerint a kizárólag jó minőségű száraz táp és víz három és öt év között növeli a cicák élettartamát. A nedves táp nem való semmilyen állatnak.

A kizárólag nyers hússal meg egy gond van, hogy a ragadozók megeszik a préda belsőségeit a gyomortartalmukkal együtt (egy két kirívó kivételtől eltekintve, például a jegesmedve) és így nagyon sok olyan anyag jut a szervezetükbe, ami a húsban nincs. Ezen kívül, ha kell, legelnek és simán esznek növényt, ha szükségét érzik valaminek. Ha a kutya vagy macska ha olyan helyen él, ahol változatos a növényzet, ott pótolni tudja sima húsban ennek a hiányát, de egy szoba kutya/macska nem. Itt újra előkerül az, hogy a város nem normális élettér sem az állatoknak sem az embereknek.

Az egy külön téma, hogy a nyelv nem viccből van és nem az öncélú örömszerzés a célja. Az ízlelés és éhség fajtája jelzi a szükséget, pontosabban jelezné, ha a vegyipar nem baszná el az egészet a mesterséges szarjaival. A vadaknál ez alap, de a háziállat, ha tápot kap, ott már meg a trükközés a kemikáliákkal, hogy "finomabb" legyen mint a másik gyártó szarja. Voltam egyetemen egy élelmiszeripari tanfolyamon, van olyan "termék" amiben aroma, az ember által érzékelt mennyiség 10.000.000-szoros (tízmillió) mértékében van belerakva. Az ízlelésünk gyakorlatilag egy folyamatos kábítás alatt áll, mint ha narkós lenne a nyelvünk.

Költői kérdés, a tápgyártók vajon alkalmazzák ezt? 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

> A kizárólag nyers hússal meg egy gond van, hogy a ragadozók megeszik a préda belsőségeit a gyomortartalmukkal együtt

ez igy van, a csak nyerssel etetok daralnak belsoseget csontot stb is a hushoz es kevernek taurint, vitaminokat bele. kulon szakirodalma van, hogy lehet hazilag eger-szeru tapanyagot kikeverni :)

nalam csak a konzerv/alutasakos helyett kapjak a hust napi 1x, amugy szarazat esznek amiben van vitamin taurin stb.

bar van aki szerint a szaraz+nyershus sem jo nekik mert maskepp kell emeszteni oket, de szerencsere ok ezt nem tudjak :)

> Költői kérdés, a tápgyártók vajon alkalmazzák ezt? 

biztos... valahol olvastam (persze kerdes van-e valosagalapja) hogy a whiskas kezdte ezt alkalmazni eloszor, de pl. az en macskaim a whiskast nem is eszik meg.  kiskorukban meg kiserleteztem sokfele olcsobb tappal, de eleg valogatosak voltak, aztan bealltunk a rc/purizon/purinaone valtogatasra (hogy ne 1 felehez szokjon hozza) + hus es ez igy jo nekik mar 8 eve.

ez igy van, a csak nyerssel etetok daralnak belsoseget csontot stb is a hushoz es kevernek taurint, vitaminokat bele. kulon szakirodalma van, hogy lehet hazilag eger-szeru tapanyagot kikeverni :)

Persze, úgy hívják egér :) Én simán etettem volna vele a macskáink, de az asszony megvétózta :D  Próbálkozott hörcsöggel, mármint nem kajának, hanem tetszik neki, de megették a macskák :D Az egyiket úgy, hogy az ölében volt a hörcsög, egy villanás és már szalad is kifelé vele a macska, az asszony pislogni sem tudott. Én meg fetrengtem a röhögéstől :) A negyedik hörcsög után feladta, szétszedték a ketrecét és úgy ették meg. De legalább teljes értékű volt aznap az ebéd :)

Nekem egyetlen bajom van a táp kevergetéssel, a táplálkozástudomány szart sem tud (a la Prof. Dr. Bardócz Zsuzsanna). Sosem fogjuk pontosan érteni mi is kell és milyen arányban, ezt a természetre kéne bízni.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Flamebait cím, rárepültem mint a gyöngytyúk :-)