A német Hessen tartomány és a franciák kitiltották a Microsoft 365-öt az iskolákból

A franciák a Google Workspace-t is ... Főbb problémájuk: privacy, adatvédelem

Részletek itt.

Hozzászólások

A pontosság kedvéért, Hessen tartomány iskoláiből tiltják ki a Microsoft365-öt.

Hesse nem város, hanem Hessen német tartomány (a szövetségi köztársaság tagállama) angol neve. Ezért state of Hesse ez angolul, de semmiképp nem várost jelent.

A háttérben felsír egy  átlagos magyar iskolai osztály a facebook csoportjával, amihez  kötelező csatlakozni, különben honnan lehetne tudni, hogy hova/mikor/hogy lesz az osztálykirándulás. Meg az óvoda, amelyik kipakolja az ünnepségeinek a képeit az oldalára. 

+1

Kiköltöztünk közeli falura. Tökjó, este síri csend, napközben zörög a kalapács mert mindenki építkezik és a kecske.. na de én örülök, hogy a polgármester néha beszámol róla mi történik, de hogy a facebookon kell minden szarságot megosztani, az elég gáz. Akkor mi a töcsnek van a településeknek honlapja? Tegnap beszéltem haverommal telefonon, aztán majd értekezünk. Párbeszéd:

-majd írj rám fészen, hogy ne felejtsem el.
Erre én:
-Jobban teszed ha beállítod az emlékeztetőt, mert én nem használok messengert, nincs facem.
-De hát a múltkor még azon beszéltünk :O
-Az legalább 1 éve lehetett.
-És azóta mi történt?
...

 

 

Eddig is csak muszájból volt profilom, de ennek vége. Amióta a Telegram elérte a használható szintet + jönnek sorra a jobbnál jobb fícsörök és "botolható" (nem bootolható), azóta nekem bőven elég az a platform. Ráadásul azzal sem lehet vádolni, hogy ruszki, jenki vagy kínai. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Óvoda - iskola, nincsen rendes tájékoztatás, üzenőfal, valami.

Be kell lépni egy facebook csoportba, ahol össze-vissza beböfögnek valami infót aztán tágra nyílt szemmel csodálkoznak "de hát facebookon kiírtuk". Igen, három szülői bejegyzés mellé, követhetetlen módon... Ugye a csoportok is úgy működnek, hogy nem időrendi sorrendbe rendezve mutatja a bejegyzések, hanem kedv-sorrendben: amilyen kedve van aznap az algoritmusnak.

Felajánlottam már, hogy legyen egy online üzenőfal, ahová csak az óvónők-tanítók írhatnak és emlékeztetőt kap róla (emailben mondjuk) aki feliratkozott rá, de persze RSS-en a legjobb. Szép, mobilos felület, faék. Nem tudják használni, jaaaaaaaaaaaaaaj ez bonyolult! Inkább kiírjuk facebookra, azt tessék figyelni. Naponta húszszor, különböző frissítésekkel, hátha beadja a nyamvadt nevelői bejegyezést is...

Múltkor orvossal szaladtam ebbe bele, tudni kell rólam hogy elég ritkán betegeskedem, utoljára talán 2-3 éve voltam 3 nap betegszabiért.

Kb egy hónapja beütött valami nyavalya és szépen leborított a lábamról. Csináltam covid tesztet, negatív, de valami nem volt okés, éreztem hogy ehhez nem elég a pihi+tea kombó. 

Odaértem, nővérke azzal indított hogy mit keresek itt, légúti tünetekkel rendelés utolsó fél órájába legyek kedves megjelenni. Kérdeztem hogy ezt mégis honnan kellett volna tudnom? Erre jött a válasz: FÉSZBUKCSOPORT, ott minden ki van írva. Beléptem, megnéztem, postok összevissza katyvasz ahogy te is írod, kb 10 perc volt mire megtaláltam az említett tájékoztatást.

Gyerekorvos detto, ott is fészbukcsoport, de olyan szinten hogy telefonon megbeszélt időpontot a fészbukcsoportban jelzik hogy "akiknek itt van időpontja azok jöjjenek hétfő helyett szerdán" és még én voltam hülyének nézve hogy hétfőn mit keresek ott. Jelek szerint akkor ez lesz majd a bölcsi-ovi-suli vonal is, ha addig cukorhegy úr el nem metaverzálja az egész vagyonát. Csodálatos.

Feleségem egészségügyben dolgozik. Jött ez az újfajta EÜ igazgatási vagy miatök jogviszony, hogy innentől kezdve aztán sose' mondhat fel, átrendelhetik ésakecske. volt hír róla, hogy majd lesz ilyen meg mindenkinek nem tetszik, senkinek meg igen... szakszervezetek vs kormány etc. etc. Asszony otthon volt a gyerekkel, csinálta a dolgát. Egyik nap épp indultunk valahova, kiccsalád az autóban, csörög a telefonja. A főnővér volt, hogy nem írta alá a jogviszonyát még mindig. Mi lesz? Mert ha ma délutánig nem írja alá, akkor megszűnik a jogviszonya. Okéjó. Átvettem a telefont, mert felment a pumpa.  Erről bárhol bármikor tájokoztatott valaki, hogy változik a jogviszonyom, ik a változások, mi mire lesz hatással, stb? Hivatalosan! Mondjuk minimum egy levélben vagy e-mailben, vagy bemegy a paraszt, elolvassa a tájékozatót és aláírja, hogy tudomásul vette, stb.

-Hát ez folyik a csapból már hetek óta.
-Értem én, de a csapból nem az folyik, hogy AB, mint XY gyerekkórház dolgozóját ez ebben és ebben a pontban hogyan érinti, mik az opciók, stb. Mint a normális helyeken. Én is állami alkalmazott vagyok, mi megkaptuk a jogszabálytervezetet kb. fél évvel a szavazás előtt, utána amikor jóváhagyták, a hatálybalépés előtt és mire hatálybalépett el tudtad dönteni, hogy maradsz vagy mész vagy mit fogsz csinálni. Kb. 140 oldal volt, nem csak így a telefonba beleböfögünk, hogy akkor ma aláírod-e.
-De hát ki vont írva facebook csoportba.

Erre feleségem:
-Miért van facebook csoportjuk? Mi a neve?
Ott dolgozik X. éve és ő se tudta. Valszeg valamikor az elmúlt 1-2 évben hozhatták létre amikor nem dolgozott a gyerek miatt.

Na ennyit a facebookról. Ha nem vagyunk otthon és nem tudja épp aláírni és emiatt megszűnik a jogviszonya, azért az még megért volna 1-2 ajtócsapkodást. Lett is volna az biztos :D (nem mintha sokat számítana, mert oda már biztosan nem megy vissza dolgozni) 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

3 gyerekem van, kénytelen voltam regisztrálni a facebookra, különben lemaradtam volna mindenről.

Sajnos a magyarok digitális analfabéták, az intézmények pedig inkompetensek (nincs szaktudás) és igény sincs rá, meg pénz, meg a központosítás miatt egyéni kezdeményezési lehetőségek sem.

Szerintem ez a lépés a franciáknál meg a németeknél nem is a privacy-ról szól elsősorban, hanem sz amerikaiak monopóliumáról.

Ezekkel a dolgokkal egyébként szerintem sokkal nagyobb károkat okoznak, mint ami haszna lenne a userek irányába. Ezért mondom azt, hogy legyen minden államnak egy saját megoldása, a többit tiltsák a csába és akkor az adatok maradnak az országon belül vagy mégjobb: csináljunk már végre nyílt szabványokat, mint az XMPP fénykorában, hogy legyenek a platformok átjárhatók függetlenül a kliensektől. Régi szép idők, amikor egy eBuddyval vagy Pidginnel tudtam egyszerre Gtalkozni, MSN-ezni meg Facebook Messengerezni. Persze az XMPP még mindig létezik, csak az óriások bezárták ezeket a csatornákat holmi kompatibilitásra meg biztonságra hivatkozva. Persze, nem kompatibilis, mert nem jön át rajt a k.va reklám. A zárt Zoom sokkal biztonságosabb lett :D Elég csak a Zoom és vulnerability szavakra rákeresni az egész napos olvasmányhoz.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Kismillió nagyszerű dolgot eltudtam volna már adni az ügyfeleimnek. A legtöbb azért jött vissza mert bonyolult. Ennyi. A világ nem fog hozzád alkalmazkodni a facét kb a leghülyébb ember is tudja használni így azzal lehet a legjobban információt juttatni a "mókusoknak".   Senki nem fog odaállni, hogy az informatikailag nem képzett emberknek megmutassa, hogy szerinted mi a könnyű és csak egy 2 perces doksit kell végig nyálazni. Nem működik ez van.

Ez nem tudom honnan indult el. Nem vagyok érintett közvetlenül, mert nincs gyermekem. De! Rohadtul fel tud bosszantani az ilyen! A sok agyhalott baromnak a fészbúk az internet! Azon kívül semmi más nem létezik.

Ugyanezen a vonalon: el akarok menni egy étterembe, megnézném előtte az étlapot. Kint van a fészbúk oldalunkon! Jól van akkor, egyétek meg amit főztetek!

Végre egy jó döntés. Remélem, kitartanak mellette. Stallman őket úgy segélje! :)

Gratulálok, nagyon helyes! Csak így tovább! Teljesen igazuk van. Nevetséges, hogy szinte minden kommunikáció "amerikai" nagyvállaltokon megy keresztül.

Fogalmam sincsen. Az van, hogy az IT szektor úgy működik, hogy az EU-n belüli szolgáltatókra érvényes a GDPR, ami miatt kábé lehetetlen szolgáltatni, az amerikaiak pedig kivételt kapnak, mert különben "le kellene mondanunk róluk". Aztán az USA szolgáltatók nem feltétlenül piaci alapon működnek, hanem a kémszervezetek finanszírozzák őket az információért és a befolyásolás által nyert hatalomért cserébe. Ezzel nyilvánvalóan nem lehet piaci alapon felvenni a versenyt. Megtehetjük, hogy belenyugszunk, hogy a szolgáik vagyunk, vagy betiltjuk és csinálunk sajátot drágán (a saját titkosszolgálataink által finanszírozva, hehehe).

Én azt mondom, hogy tiltsuk be aztán nézzük meg, hogy sikerül-e pótolni. Ha meg nem, akkor majd az iskolába fognak járni tanulni a gyerekek nem a számítógép mellé. Borzalmas lesz, de egy darabig azért elműködött úgy is.

" az EU-n belüli szolgáltatókra érvényes a GDPR, ami miatt kábé lehetetlen szolgáltatni,"

Azért nem teljesen. Ahogy később írod is, valójában "innovatív üzleti modellel", "ingyenesen" szolgáltatni nem lehet. Ez azért nagy különbség.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Hány nagy európai IT szolgáltató van?

 

Szolgáltató a zmég csak-csak lenne, de nem biztos, hogy ez a profiljuk. Egyébként sok jó európai kezdeményezés van. Ha számít Nagy Britannia, akkor alapvetően az Ubuntu Touch is onnan indult, mint alternatív platform, csak mivel a korai indiegogo kampány nem jött be, így kiszálltak mögüle. Támogatók nélkül meg csak döcög a szekér. Vagy ott van a Diaspora, a Mastodon. Létező, működő helyek csak a sajátunkat kellene pozícionálni.

Ha pedig tényleg nincs, akkor bizony itt az ideje létrehozni eurómilliárdokért. Megpörgetné kicsit a piacot is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerintem is elég gáz, hogy mi európaiak, az EU tagjai az állampolgáraink adójából egy gazdaságilag konkurens/ellenséges állam cégét pénzeljük, ahelyett, hogy a saját cégeinknek adnánk a pénzeket, evvel fejlesztve a saját technológiai hátterünket.

Ugyanolyan EU-n kívüli problémás országok, mint a Roszatom. Ha az EU-n kívüliség a probléma, legyen probléma a Roszatom.

A Roszatom technológiailag teljesen korrekt, dolgoztam be nekik egy projekten én is (pontosabban az Atomsztrojekszport egyik beszállítójának). 

Ha probléma az EU-n kívüliség, legyen probléma a Roszatom is.

Ez igaz. Ellenben az engedélyeztetések sem Finnországban, sem nálunk nem mentek simán. Sőt, elég sok panasz volt a Roszatomra mindkét országból, hogy a műszaki terveket/dokumentációk hiányosak, nem kellően átgondoltak, határidőre nem adták le őket, stb. Ismétlem, az itthoni hatóságok is sok problémát találtak, ha jól tudom, a mai napig nincsen meg az engedély.

Ebből én nem arra következtetek, hogy időre tökéletesen elvégezték a munkát.

Azért egy atomerőművet megtervezni valószínűleg nem 3 perces feladat. Sok helyen sok embert kell csesztetni valami miatt 8akár csak egy tartalomjegyzékért) az sok időt vesz igénybe. Ez attól még nem jelenti azt, ha elkészül, akkor rossz lesz. Ott van Franciaország, EU-ban lényegében atomerőmű nagyhatalom. Csak épp az erőműveik már olyan öregek, hogy évente a fele kiesik a termelésnek. Szóljunk nekik, hogy mutassák meg hogyan kell építeni? Én inkább szólnék a briteknek akik tervezik néhány éven belül folyamatos termelésbe állítani a fúziós erőművüket, vagy méginkább a kínaiaknak, akik jócskán tartják a rekordot az eddigi üzemidőben. Nyilván egyikük sem fog ide építeni, mert akkora versenyelőnyt jelent ez a világon, hogy ahol legelőször sikerül üzembiztosan elindítani, ott potyogni fog a pénz a fáról egy darabig biztosan.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ezt meg lehet közelíteni pragmatikusan:

- olyan cég, amelyiknek van referenciája EU-n belüli szabályoknak megfelelő atomerőműre (beruházási kockázatcsökkentés)

- olyan országból származó cég, amelyikkel Mo-nak sok jogharmonizációs nemzetközi szerződése van érvényben (peres eljárás/kötbér esetén számunkra ne hátrányos jogi környezetben kelljen lefolytatni az eljárást)

- olyan országból származó cég, amelyiknek a hosszútávú működése (karbantartás, alkatrészellátás, üzemanyagellátás) sok velünk szövetséges államnak is érdeke, így esetleges probléma esetén várható, hogy több állam is beszáll a megoldásba

- az sem feltétlenül baj, ha a finanszírozást/bankgaranciát olyan pénzügyi szervezet adja, amelyiknek amúgy tagjai is vagyunk

- az sem feltétlenül baj, ha az erőmű alkatrészeit/üzemanyagát stb. a vámunión belüli országból importáljuk

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Akkor úgy tűnik kiesett mindenki , aki szóba jöhetett volna még paks 2 épitésére...

Amúgy mit értesz EU-n belüli szabályoknak megfelelő atomerőműre? Mert Paks 1 hótziher, hogy megfelel neki és van még jópár üzemelő orosz atomerőmű még az EU-ban.

És természetesen Paks 2 is megfelel minden EU-s szabálynak.

Akkor úgy tűnik kiesett mindenki , aki szóba jöhetett volna még paks 2 épitésére

Ezek ugye előnyök, amiket felsoroltam. Lehet mindegyik nélkül is, csak elég nagy öntökönlövés. Egyébként mintha lenne 1-2 atomenergetikai cég az EU-n belül... az egyiknek a turbinagyára konkrétan itt van tőlem pár utcányira. De pl amerikai cég is van, amelyik jelen van leányvállalatokkal több EU-s országban, Mo.-on is (bár tudtommal másik üzletággal).

Mert Paks 1 hótziher, hogy megfelel neki

Gondolom azt is tudod, hogy általában egy új létesítési engedély és egy már meglevő dolog fennmaradási engedélye két különböző kritériumrendszert jelent (képzeld ide a standard autós hasonlatot, hogy lehet ma érvényes forgalmija egy 15 évvel ezelőtti modellnek, mikor az semmilyen ma kötelező Euro 6, 7 kibocsátási szabványt nem teljesít). Továbbá arra is emlékszel, hogy a 2000-es évek elején Pakson több lépcsőben elég alapvető átalakítási munkálatokat végeztek (pl 6,5 magnitúdóig földrengésbiztossá kellett tenni az épületet, stb.), ami feltétele volt az üzemidő-hosszabbításnak. Vagyis Paks1-et utólag kellett nem kevés pénzből - a lehetőséghez mérten - a szabályoknak megfelelővé tenni.

És természetesen Paks 2 is megfelel minden EU-s szabálynak.

A jövőidőt mintha lefelejtetted volna a mondatról, nem? :) Mert, hogy e pillanatban még el sem kezdődött az engedélyeztetési eljárás, mert a Roszatom még mindig nem adott le olyan terveket, amivel egyáltalán el lehetne indulni. Az, hogy a gödröt elkezdték ásni, már egy külön kikönyörgött engedmény volt.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

"Egyébként mintha lenne 1-2 atomenergetikai cég az EU-n belül"

Akik gondolom adtak ajánlatot paks 2 megépitésére, csak a gonosz orbán lesöpörte az asztalról. Vagy esetleg másik országban épp épitenek ilyet, ezért nagy referenciával rendelkeznek. Ja nem.

"Vagyis Paks1-et utólag kellett nem kevés pénzből - a lehetőséghez mérten - a szabályoknak megfelelővé tenni."

Ezt úgy mondod, mintha 1999-ben épült volna és 2000-ben nem felelt meg semmilyen előirásnak, úgy kellett összetákolni. Mekkora demagóg hazugság már :)

"mert a Roszatom még mindig nem adott le olyan terveket, amivel egyáltalán el lehetne indulni."

Ezt pedig onnan tudod - mivel titkositva van az egész - hogy... olvastad a 444-en, gondolom. Inkább picit az alstrom metro fékekre és azoknak a "szabványára" - hasonlit a helyzet, igaz az nyugat európai, tehát JóCég™.

"Az, hogy a gödröt elkezdték ásni, már egy külön kikönyörgött engedmény volt."

Egyrészt a gödröt nem elkezdték, hanem több mint 1 hónapja ki is ásták, de egyébként ki is engedélyezte, kinél kellett ezt "kikönyörögni"?
Természetesen senkinél, úgy vannak vele, hogy úgyis megépül. Egyébként nyugodtan fel is épithetjük az utolsó csavarig, senkinek semmi köze hozzá, engedély ahhoz kell, hogy majd be lehessen inditani. De, ha töketleneken múlik, akkor 20 év múlva se kezdik el épiteni, mire a paks 1-et már tényleg le kell kapcsolni.

"Akik gondolom adtak ajánlatot paks 2 megépitésére, csak a gonosz orbán lesöpörte az asztalról. Vagy esetleg másik országban épp épitenek ilyet, ezért nagy referenciával rendelkeznek. Ja nem."

Speciel nem szabad ajánlattevés volt, csak a Roszatomot kérték meg ajánlattételre. Más cég nem indulhatott Paks2 építéséért.

"Ezt pedig onnan tudod - mivel titkositva van az egész - hogy... olvastad a 444-en, gondolom."

Én mondjuk pont azon a projekten dolgoztam, ami a tervek nyilvántartó/dokumentumkezelő rendszerét építette ki, nagyon közeli kapcsolatban vagyok az engedélyeztető céggel. Az oroszok által leadott tervek tényleg szar minőségűek. Szar az angoljuk, nem stimmelnek a számok (egymásnak ellentmondanak a dokumentumok) stb. Nagy ünneplés volt, amikor szeptemberben, kb. 2 év csúszással sikerült jóváhagyatni a létesítési engedélykérelmet. Nagy probléma az is, hogy független audit nem tud létezni, van kb. 70 szakember az országban, aki ismeri a magyar és EU előírásokat, ők csinálják a fordítását is az anyagnak, ők nézik át, hogy megfelel-e, de közben saját maguk ellenőrzik a saját munkájukat, mert nincs más. Ez eléggé nagy probléma, de túl kicsi ország vagyunk, és nem költöttünk szakemberképzésre az elmúlt 20 évben, a mostani szakemberek még a 70-es, 80-as években tanultak, és nincs új generáció.

Ja értem, csak a roszatomot kérték, pedig tobzódik európa a sok atomerűmű épitő céggel.

Tehát csak sikerült összerakni a dokumentumokat, pedig én már majdnem elhittem, hogy az épület egyik fele sóbarlang a másik fele automerőmű lesz, középen meg majd valahogy összeheggesztik, mert ilyen buták ez az oroszok, nem tudnak atomerőművet épiteni.

Akik gondolom adtak ajánlatot paks 2 megépitésére, csak a gonosz orbán lesöpörte az asztalról.

Majdnem. Ahogy persicsb is leírta fentebb. Volt érdeklődés a Framatome és a GE részéről (sőt, emlékeim szerint Dél-Koreaiak is), pályáztak volna, csak aztán ki sem nyitották az ajtót előttük.

Vagy esetleg másik országban épp épitenek ilyet, ezért nagy referenciával rendelkeznek.

Gondolom pl a Framatome-nak vagy Siemens-nek vagy GE-nek van némi tapasztalata az EU-s engedélyezésben...

Ezt úgy mondod, mintha 1999-ben épült volna és 2000-ben nem felelt meg semmilyen előirásnak, úgy kellett összetákolni. Mekkora demagóg hazugság már :)

Nem, ezt egyáltalán nem úgy mondom. Eleve te hoztad ide Paks1 megfelelőségét, ami félig-meddig offtopic ide. Te próbálod mindenáron összemosni a meglevő erőmű fenntartási engedélyezését az új létesítési engedéllyel.

Ezt pedig onnan tudod - mivel titkositva van az egész - hogy... olvastad a 444-en, gondolom.

Hogy triggereljelek, csakazértis 444-es hivatkozásokat fogok kigyűjteni :)

Titkosítva van az egész (not so much) -> https://444.hu/2019/02/08/jogeros-nem-titkolhatja-tovabb-a-kormany-paks2-szerzodeseit

Nem adott le olyan terveket, oroszok kérték hogy engedély nélkül is elkezdhessék a földmunkákat -> https://444.hu/2019/02/22/kockazatos-valtoztatasra-keszulnek-paks2-nel-ami-az-oroszoknak-kedvezhet  https://444.hu/2020/06/09/addig-nyomultak-az-oroszok-hogy-nekik-kedvezoen-utemeztek-at-paks-2-t

Inkább picit az alstrom metro fékekre

Ez egyrészt megint offtopic. Másrészt érdemes volna kicsit a véleménybuborékodon kívülre is tekinteni, hogy melyik fajta metrókocsikkal vannak ténylegesen bajok Budapesten.

Egyébként nyugodtan fel is épithetjük az utolsó csavarig, senkinek semmi köze hozzá, engedély ahhoz kell, hogy majd be lehessen inditani.

Huhh, azért remélem ebből a kijelentésből az égegyadta világon semmit nem gondoltál komolyan. De ha igaz is lenne, azt azért érdemes végiggondolni, hogy ki is viseli a sok-sokezermilliárd forintos kockázatot, ha sikerül egy olyan erőművet felépíteni, ami utána nem kap üzemengedélyt.

De, ha töketleneken múlik, akkor 20 év múlva se kezdik el épiteni, mire a paks 1-et már tényleg le kell kapcsolni.

A szomorú az, hogy a valóságban pontosan ez történik éppen, amit "mi lett volna" scenarioban próbálsz leírni és rákenni valaki másra. Jelen pillanatban történetesen ott tartunk, hogy 9 évvel (lassan 10) a szerződés megkötése után még mindig nincs elfogadott általános terv. Néhány részengedély van meg (talajszilárdítási, olvadékcsapda-létesítés), ami alapján elindult a gödörásás. Paks 1-en épp most akarnak megint üzemidőt hosszabbítani, mert látják, hogy nem lesz meg Paks 2 időre. A baj az, hogy ezzel mindannyian bukunk, ezen senki sem nyer.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Egyrészt nem tudtam, hogy annyira ellenségek lennének az usánkák.

Másrészt európa konkrétan tökig magának köszönheti ahol tart, mert egy tökömlököm banda. Amíg az usánkák arra törekednek, hogy lehetőség szerint ne akadályozzák az innovációt (nem véletlenül az amerikai frekvencia felszabadítás után jött az első mobil) addig európában rommá bürokratáskodnak mindent, és azt nézik ,mit miért nem lehet, melyik jogszabály alapján. 

A magyar bürokráciát meg főleg nem kell bemutatni senkinek. Azt a kérdést kéne feltenni végre, hogy a szilicium völgy miért ott van ahol, miért nem párizs, berlin, esetlen budapest mellett? mik azok az okok, ami miatt egy motorola építette meg az első mobilt és nem egy európai cég? Miért van az, hogy az jobs csinált egy almás céget és nem hans münchenben vagy karcsi kaposváron? Pénz ugyanúgy van európában is ha akarnak valamire. És lehetne sorolni. Irigykedni lehet az usánkákra, nem irigykedni kell, hanem jobban csinálni. 10mrd dollárra rúgott az űrteleszkóp? Európában nincsen ennyi pénz? De van. Űrközpont. Végül csak lett valami. akkor miért az usánkák lövöldözik ész nélkül felfele ezeket és nem európa? Ez nem pénz kérdése, hanem gondolkodásmód és mentalitás. Ennyi.

Jön egy ötlet, fel kell karolni, belerakni a pénzt, és nem szétxopatni aki mer gondolkodni. Hogy mondjak egy egyszerű dolgot is. Lakossági tendereket kiírni, hogy kell egy bizbasz ami egy vérmintából megmondja, hogy a szaturnuszon van e élet. fődíj: 200m euró és szabadalmi támogatás, az csinálja meg aki akarja nyitott verseny. Előbb utóbb jön egy jobs, gates, stb... Női kvóta baz+ az fontos, de ez nem. Úh. európa magának köszönheti, hogy minden irányból beelőzték.

-42-

"európában rommá bürokratáskodnak mindent, és azt nézik ,mit miért nem lehet, melyik jogszabály alapján. "

Ez azért van, mert még mindig igaz az, hogy a tagállamoknak fontosabbak a saját érdekeik, mint a közös EU érdek, ezért mindenki olyan jogszabályt akar EU szinten, ami neki kedvez a többiekkel szemben.

Amíg nem engedjük el azt, hogy van európai nemzetállamiság és nacionalizmus, addig ez nem lesz másként.

Nyilván semmi köze nincsen ahhoz, hogy a mai napig Németországban állomásozik az amerikai hadsereg. Az orosz szankciók is úgy vannak beállítva, hogy nekünk ártson, de ami az USA-nak ártana, arra nincsen szankció. Nyilván csakis az európaiak balfaszsága lehet a gond és véletlenül sem a fenti politikai tények.

Az orosz szankciók úgy vannak kitalálva, hogy kivéreztesse az oroszokat  (ami idő kérdése és sikerülni is fog)  és amerikának az az érdeke, hogy ő maradjon a monopolus. Európa meg meghozta a szankciókat eszetlenül, ahogy már fentebb említettem, tökömlököm módon ahogy szokta. Mondhatta volna, hogy köszi, máshogy csináljuk, de majd kiesett a padból úgy jelentkezett, hogy ő akar először szankciózni.

az eu-nak meg tele a töke mo -val, ők nem rosszat akarnak nekünk egész egyszerűen le sem xarják már mit akar egy brüsszelző hordóhasú papír garibaldi 92e négyzetkilométeren, csak akkor állnak vele szóba komolyan ha tud/akar vétózni valamiben, egyébként kispad. (de leginkább öltöző) Egyszerűen NEM veszik figyelembe, hogy nekünk mi jó vagy sem, annyira nem vesznek már semmibe.

-42-

Elleben, ha egy gyurcsány, karigeri vagy egyéb balliberált elmebeteg vezetné az országot, akkor aztán nagyon figyelembe venné az EU, hogy mi a jó nekünk, ugye?

Ja nem, ezek a férgek fel sem szólalnának, hogy mi lenne jó magyarországnak, előként szavaznák meg azt, ami nekünk a legnagyobb szart okozná. Az EU meg megsimizné a buksijukat, hogy jól vagy hülyegyerek, ügyes voltál.

En a helyukben ott szabadsagharcoltam volna csak ahol kell. Migransok, meg par ilyen, nem eluldozok egy ceu-t aztan teleplalatolom 10x a varost, hogy milyen gonosz az eu es brusszel. Es mas lenne a gyerek fekvese most, hogy kene a zseton pl. ;)

Mert a zsetonjuk az nagyon kell ugyanis, allandoan.

-42-

A zseton igy is jönni fog, fogadjunk?

Az a baj, hogy a másik bagázs pont a fontos dolgokban feküdt volna be szó nélkül az EU-nak, mint pl. migránsok.

És, ha ezeket egymás mellé rakom, akkor magasról teszek rá, hogy elüldözték-e a CEU-t (egyébként nem üldözték el), inkább üldözzék el, mint hogy kultúridegen barbár véglények lepjék el az országot. Van elég bajunk nélkülük is és fogadtunk be elég valós menekültet onnan ahonnan tényleg kell, pl ukrajna.

Túl sok propagandát nézel és keveset gondolkozol. A CEU-t konkrétan elüldözték.

Kultúridegen? Ami most itthon van, az a kultúra? A gyűlölködés? A cinizmus? A mérhetetlen korrupció? 

Pont a CEU-t kellett volna itt hagyni, és a kb 30e letelepedési kötvényes köztörvényes kínai és orosz maffiózót nem beengedni, akiken Rogán és a bagázsa szarrá kereste magát.

Mellesleg miafaszt keres a KGB banka magyarországon? Ezek bem kultúridegenek?

> A 21. Szazadban aki templomra kolt egyetemek helyett az halalra van itelve.

Hahaha. VS: az egyetlen fehér demográfia, ami nem a kihalás felé tart, azok a Mnemnoniták (vagy hogy kell leírni, nem ez a lényeg) és az Amisok. Oké, biztos van még pár, de nézd meg az adatokat és láss csodát! Európát pedig éppen leuralni készülnek a fundamentalista muszlimok akik azzal kezdik, hogy mecseteket építenek mindenhová. Te melyik párhuzamos univerzumból szerzed ezeket a bölcs megállapításaidat?

Mnemnoniták, Amisok

Ők sokat költenek templomra?

Európát pedig éppen leuralni készülnek a fundamentalista muszlimok akik azzal kezdik, hogy mecseteket építenek mindenhová

Kíváncsi lennék egy összehasonlításra az aktív vallásgyakorlók és az egyházi infrastruktúrára költött pénz arányáról a muszlimok és néhány mainstream keresztény irányzat között.

>Ők sokat költenek templomra?

Nem látok bele a költségvetésükbe. De azt gondolom, hogy előbb találok amis templomot mint egyetemet. Az amisok nem törekednek földi gazdagságra (AFAIK), és azt gondolnám, hogy a templomaik is inkább egyszerűek mintsem hivalkodóak, de attól még nem ingyen épülnek az tuti, úgyhogy költenek rá, vagy beleteszik az erejüket. Ezzel szemben egyetemeket nem építenek. Szigorúan kutatás és források nélkül mondom, LOL.

>Kíváncsi lennék egy összehasonlításra az aktív vallásgyakorlók és az egyházi infrastruktúrára költött pénz arányáról a muszlimok és néhány mainstream keresztény irányzat között.

Hát ezt lehetne feszegetni, de nem azt akartam sugallani, hogy esetleg az egyházi költségvetésben is megjelenik-e a korrupció, hanem az hogy azoknál a társadalmi rétegeknél amik éppen "nyerésre állnak" központi helyen áll a vallás többnyire (Egyébként Kína talán kivétel.). A mecsetépítésre rengeteget költenek, Nyugat-Európában rengeteg helyen építenek nem éppen olcsó telkekre. Erről sok helyen lehet olvasni, de nem, nem hozok linkeket. Európa pedig "kísérteties módon" a vallás partvonalra kerülésével párhuzamosan kezdett demográfiailag pusztulni.

" A CEU-t konkrétan elüldözték" ... azzal, hogy ugyanazokat a törvényeket követelték rajtuk számon, amit minden más intézménytől. (de, mondom, magasról leszarom, nem kár érte, bár én egy fogpiszkálót sem tettem volna arrébb érte, hogy elmenjen vagy éppen maradjon)

"Kultúridegen? Ami most itthon van, az a kultúra?"

Szerintem te nézel picit sok propagandát, ha nem tűnt fel mit művelnek a migránsok nyugatabbra, élsz a pici kis buborékodban, olvasod a propagandát, ahol csak azzal találkozol ami nem zökkent ki az álomvilágodból.

A 30e köztörvényes - erre gondolom bizonyitékod is van és nem hazudsz - papirral jött, ujjlenyomattal, hatóságok által lecsekkolva. (akik persze tévedhetnek is) Nem a keritésen átmászva, papirokat eldobva, hazudozva. Ha előbbiekkel valami gond derül ki utólag, picit egyszerűbb lesz megkeresni és törvény elé állitani.

Én nem hallottam róla, hogy ez a 30 ezer "köztörvényes" nálunk hordákban erőszakolgatna nőket az utcán, vagy késelgetne járókelőket heti szinten, de ez is biztos azért van, mert én a propagandát olvasom. Ettől függetlenül a tapasztalatok alapján én a papirral jövő migránsokra szavazok a kettő közül. (ahogy az ukrán migránsokkal sincs semmi probléma, jogosan jönnek, és nem is annyira kultúraidegenek)

Miert gondolod, ha döbrögit szidom, akkor egyből jobbnak gondolom az ellenzékét? Nem favorizálom őket sem.

 

az én véleményem a beloplitikáról elég egyszerű, talán felszínes is. (Ki minek hívja)

én nem szeretem cukormázba csomagolni, a képlet egyszerű: képviseleti demokrácia van, a választott alak tükörképe az őt megválasztóinak. Azért ez a bagázs van jobbról/balról, mert ezt érdemli az ország. Odament az urnához, és kèt kiló krumplival a hóna alatt felvértezve soros és brüsszel gyűlölettel hátrafelé benyilazta. Aztán jött a másik, és azt mondta, mekkora egy gyökér az előző, majd anélkül, hogy gondolkodna, behúzta a másikat. Az eredmény amit látsz. El van baxva a gazdaságpolitika? Nem kicsit. Demagóg, beteg keresztény öndutatos dilettáns? Hát k. az. A másik ideengedte volna az ufó migránsokat is, meg egyből háborúba sodort volna? Igen. 
Ez a választói értelem eddig terjed, hogy ezeket húzta be. Ezt érdemeljük.  Ennyi. Amilyen a parlament olyan a nép.

-42-

Ezzel egyet is értek. Két szar közül kiválasztják az emberek, hogy melyik a legkevésbé az.

Ezt irtam feljebb is. Az egyik elüldözte a CEU-t - amit én nem vágytam -, vallásos baromságokra és stadionokra cseszi el a pénzt, a másik 100e beengedett migráns után megkérdezte volna az EU-t, hogy kaphatunk-e még, ugyanúgy lopna és ugrott volna háborúba vagy bármibe, ha azt hiszi az EU-nak benyalhat vele, bármennyi életbe vagy pénzébe is kerüljön az itt élőknek, nyomná a sötétzöld ámokfutást az atomenergia ellenességgel stb-stb.

Mindenki eldöntheti 4 évente, hogy melyikből kér.

Kotlátoltságod ismételt bizonyítéka az, hogy azt feltételezed, hogy ha nem Orbán, akkor csakis Gyurcsány. A Ferike már bebizonyította, hogy nem tud kormányozni. Orbán is, az elmúlt 12 év eléggé sok bizonyítékot szolgáltat erre. A kettejük között a külünbség az, hogy az előbbi ezt bevallotta nyíltan, míg az utóbbi a tévedhetetlen vezér propagandáját nyomja 0-24-ben. Mindkettőnek a sitten a helye.

Az amcsik is nyögik a szankcióikat, nyugi. Csak nekik nem a ruszkik a biznisz, hanem a kínaiak. Most épp a komplett mikroelektronika iparágat húzzák ki Kínából, méghozzá eléggé drasztikusan, fáj is nekik.

A ruszkik pedig európa balfaszsága, most fizetik/fizetjük az árát. Ha hagyjuk a ruszkikat, SZU 2.0 lesz, és nekünk speciel szar volt, meg a többieknek is. Nyugatnak is jobb, ha mi hozzájuk tartozunk (illetve lassan Mo már inkább húzzon a 'csába), minthogy a muszkák rabolják ki az országokat.

Hát ha kilóra megveszik a ruszkik a szélsőségeseket és azok kerülnek hatalomra, biztosan az lesz. 

Most meg a Kálmán nagy bejelentése alatt olvastam egy jót a Facén, hogy remélik, a kis Marine rendben fizeti a részleteket, mert különben az is befolyásolás, csak általunk a franciák belügyeibe :)

A nemzetállamok, a nacionalozmus és a gazdasági együttműkdés nem zárja ki egymást. Csak amíg a melegjogok, a migránsok és a bűnözők börtönbeli jogai (legyen meleg, 7 féle menü, kondi, orvos, tv, internet stb..), a disznók jogai az ólban, az export képes gyárak bezáratása (pl. magyar cukorgyárak) és más különböző hasonlóan fontos dolgok előrébb valók az unió számára, mint az átlagos adófizető állampolgárok, addig nem lesz egyről a kettőre lépés. És itt most nem a melegekkel van a bajom, hanem azzal, hogy annyira fontos egy ilyen történés, hogyha Magyarorrszágon az alkotmányba Alaptörvénybe kerül egy olyan sor, hogy az anya nő, az apa férfi, akkor az Unióban hónapokig attól zeng a sajtó, az EP és a viták tömkelege, akkor mit akarunk mi holmi erőművekkel meg social mediával meg ilyenekkel.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Közben az USA-t is beelőzi Kína, attól tartok. Nem azt kell nézni, hogy mi van ott _most_, hanem hogy mi _volt ott akkor_ amikor a sikereket elérték. Azt talán érdemes volna követni, a mostanit kevésbé. Pont a kvótát egyébként onnan importáljuk tudtommal ott is van, csak ott nem az állam írja elő, hanem a "befektetők".

sok cikk foglalkozik ezzel, hogy miért nem :)

Kína másol, és nem innovál. És most elég nagy bajban vannak több szempontból. Pillanatnyilag úgy áll a dolog, hogy nem fenyegeti az usa globális pozicióját. Persze törekszik rá.

Neki rövid és középtávon amúgy is jobb, ha leuralja ázsiát, nem véletlen nem töri kezét lábát, hogy kisegítse oroszországot, mert nagyon nem akar az usával rossz viszonyt, és érdeke az gyenge oroszország mert az neki arrafelé riválisa és nem szövetségese.

 

szerk: viszont nagyon jól felismerte kína, hogy aki az űrversenyt nyeri annak van nagyobb jövője a 22. századra. Ezért az ilyen jád nyúl, opál bakkecske, gyémánt lombhullató tevetetű nevű xarjaikat ők is lövöldözik felfelé ész nélkül, még az sem érdekli őket hová esik vissza :D 

 

Magánvéleményem: A földet kinőttük, és egy kifelé terjeszkedés fogja meghatározni, hogy melyik népnek/országnak van jövője cirka 100 év múlva. Aki lemarad, az olyan szinten marad ki a dobásból, hogy lehet nekik meszeltek. Ezért aki most nemzetállamosdit játszik az könnyen járhat úgy 100 év múlva, hogy itt lesz hagyva a pi--ába az amcsi meg kínai az "viszlát és köszi a halakat" 

akkor európa megint azon fog siránkozni, hogy neki miért nincsen állomása a szaturnusz pályán ahol lehet tankolni a tau ceti 5 felé tartó kolóniákra. (hogy belpolitikai is legyen: maradunk a kiszáradt kárpát medencében hátrafele nyilazva sírni, hogy bezzeg a gonosz usa nem adott vizet se.)

-42-

Ja, itt az égből jön az ivóvíz, mindenütt ott van az éltető levegő akkor is ha nem kéred, és nagyjából jó az idő is. De nyilván sokkal jobb lenne az űrben. Ez azért oltári nagy marhaság. Nagyon szarnak kellene itt mindennek lenni ahhoz, hogy annál ésszerűbb legyen az űrben lenni. Nagyon soká tudnánk annyira kinőni a Földet, hogy gazdasági szükségszerűséggé váljon, hogy az űrben éljünk. Az elkövetkező időkben a demográfia a kulcskérdés.

Egyrészt nem tudtam, hogy annyira ellenségek lennének az usánkák.

Annyira barátiak sem voltak velünk soha. Konkrétan csak nézzük meg 56-ot itthon. Kezdetnek aztán less rá erre. Izgalmas kis "elfeledett" történet. A sok közül egy. Aztán pedig itt van ez. Volt bármiféle szankció vagy ejnyebejnye? Semmi.... Pedig lehetne éppen Berlin vagy Budapest.
Kíváncsi leszek egyébként ennek mi lesz a végkifejlete. (Megsúgom: semmi. Mint ahogy Merkelék esetén is volt.)

Bár az is érdekes volt, hogy amikor kiderült, hogy nem a ruszkik lőttek át Lengyelországba. De ezt most el sem kezdem, mert soha nem lesz vége :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Emlikszik még valaki, amikor 10 éve ezerrel ment az agitprop, hogy ki kell tiltani az iskolából a windows-t és office-t, mert csak egy chrome os/böngésző kell?

Az usa-ban már nincs is más az iskolákban - mondták - ez a jövő, aki ezt nem látja, az hülye.

Pedig csak az egy böngésző kell dologban majdnem igazuk is van. Ahol az USÁ-ban elrontják, hogy ezt a szintén zárt ChromeOS-sel oldják meg, ami agyrém. Egyébként úgy hallottam, hogy a amcsi, kanadai iskolák pont azért szeretik a ChromeOS-t, és azért vetetik a szülőkkel a Chromebookokat, mert egy lezárt, lebutított rendszer, a gyerek nem játszik rajta, nem tudja szórakozásra használni, csak azt a kiosztott iskolai feladatot tudja rajta csinálni, amit épp kérnek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A valóság az, hogy ilyen az usa-ban sincs, ott is windows-t, office-t használnak a diákok, esetleg mac-et.

Nagyon gáz is lenne, ha olyan hülyegyerekek kerülnének ki az iskolapadból akiknek a számitógép egy böngésző meg persze a facebook.
Sőt igazából, böngésző sem kell, elég egy iphone mindenre ugye. Idiocracy élőben.

Én nem tudom mikor találkoztál utoljára iskolából kikerült gyerekkel, de rég lehetett...  Mostanában (5-10 éve) pontosan ilyenek kerülnek ki... Rendszeresen találkozom velük pályakezdőként különböző munkakörökben az ügyfeleinknél.

Aki most végez egyetemen, az gyakorlatilag óvodás korától tanult számítógépet használni, tehát kb. 18 évig, mire az első munkahelyre kerül. Tisztelet a kivételnek, a túlnyomó többségük alapvető dolgokkal nincs tisztában (szóközzel középre igazítás megy még mindig, magyar nyelven kiírt üzenetet nem tudnak értelmezni és válaszolni rá, egyetlen OK gombos ablakon "itt mit kell nyomni?", stb.), és a Facebook (egyéne válogatja melyik social media) az "internet".

USA-ban iskolában/iskolásoknak meg Mac van mindenkinek, aztán ha nem Mac, akkor Chromebook (suliban állam pénzén ez van, nem erős Intel laptop+drága Windows+drága Office...). Windows a geek/nerd/gamer OS, kis túlzással olyan, mint az európai autó...

Nagyon helyes. Kérdés csak, hogy ezt hogyan sikerül betartatni, és hogy a FOSS alternatívák mennyit erősödnek ennek hatására, meg hogy mikor táncolnak vissza ettől. Iskolák tényleg ne neveljenek kő keményen fizetős, zárt forráskódos, lock-in szutykok használatára. Főleg, hogy leggyakrabban nem is azért használják ezeket, mert valóban szükségesek, csak lustaságból, kényelemből.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A németek a Microsoftot Hessentik el!

Hajrá Nextcloud és Zimbra!

Egy nap 24 óra, plusz az éjszaka!

Nem olyan egyszerű a Zimbra licence, hogy opernsource és kész:

https://www.zimbra.com/legal/licensing/

A Zimbra Public License például nem elismert az OSI által mint opensource licenc: https://opensource.org/licenses/alphabetical

A GNU projekt pedig GPL inkompatibilisként írja le a ZPL-t: https://www.gnu.org/licenses/license-list.html

Azért azt meg kell hagyni, hogy a a francia zászló színű alaplap (talán röntgen) fotó az menő.