[Megoldva] Gnome billentyuzet es shortcut key

Fórumok

Sziasztok,

vegre eljutottam oda, hogy kiprobalom a Gnome kornyezetet is. Ket dologba, botlottam amit nem tudok magamra (a googli sem nagyon segit) megoldani:

- magyar billentyuzet kiosztas: Tudok telepiteni angolt meg nemetet. Ha menyomom az other (harom pont lefele gombot) felajalnja a magyart is (ez benne van a locale-ben is) de kivalasztani nem lehet semmit. A gombok inaktivak, az Add gombra sem reagal, csak a Cancel gomb mukodik. Van erre valami orvossag? Ezert is irok ekezetek nelkul.

- hogyan tudok egy custom keyboard shortcutot csinalni? Pl azt szeretnem, hogy ALT+y -ra minimizalja az aktiv ablakot.

Koszi szepen!

 

-Szerk: shortcut megvan.. csak a billentyuzet kell meg.

Hozzászólások

gsettings set org.gnome.desktop.input-sources show-all-sources true
  1. Open the Activities overview and start typing Settings.

  2. Click on Settings.

  3. Click Region & Language in the sidebar to open the panel.

  4. Click the + button in the Input Sources section, select the language which is associated with the layout, then select a layout and press Add.

Kemény workaround.... Átállítom a nyelvet magyarra, kijelentkezek majd újra be, láss csodát, magyarul beszél. Persze nyomban fel is ajájlnja, hogy átnevezze a mappákat magyarra, ezt nem kérem, de most ki lehet választani a magyar billentyűzet kiosztást. Be is állítom, most van angol, német és magyar is, utána visssza a nyelvet angolra, ki-, be jelentkezés és minden ott van.

Ja, elfelejtettem, valamilyen oknál fogva kikapcsolja az  összes exetension-t, ezeket újra be kell kapcsolni.

Köszönöm!

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Ezt nem mondjátok komolyan. Ennyire körülményes beállítani? Nálam sovány ablakkezelő alatt szimplán beállítom setxkbmap-os scripttel (Wayland alatt a WM konfigjában a kompozitornak adom meg ugyanezeket a paramétereket), hogy milyen kiosztás legyen, és még váltogatni is lehet közöttük (és még a WM-et sem kell újraindítani adott esetben, csak a scriptet meg a configot újra futtatni), még a locale.conf-tól is független. Semmilyen ilyen gsettings, show-all-sources hack, Settings, Region almenükben eldugott megfejtések nem kellenek hozzá. Ezt nem hiszik el sokan, hogy az egyszerűség sokszor kifizetődik az egy klikkesre lebutított, de bloat megoldások helyett.

Ugyanígy szoktak vergődni, hogy jajj HiDPI, nincs fractional scaling, csak integer, sose lesz Linyugz deszktop éve, közben meg megint egyszerű WM-ek és terminál konfigjában szabadon lehet variálni, hogy milyen betűtípus, mekkora méret, tört érték is simán megadható, minden ablak, panelelem mérete beállítható pixelre pontosan, aki használ ikonokat, azoknak a mérete is (igaz az darabosan, de egyénileg megadható), semmilyen skálázás nem kell, még 4K felbontás alatt sem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)