SX-64 - amikor laptopokról még álmodni sem mertünk ...

Címkék

... volt hordozható Commodore 64! A Wikipédia szerint az SX-64, vagy más néven Executive 64 (Európában VIP-64) egy aktatáska/bőrönd méretű Commodore 64 verzió volt és egyben az első hordozható full-color számítógép. Egy SX-64 javításáról részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 11. 27., v – 10:35

És gondolom, a VIP/nagyon fontos embereknek saját csicskásuk volt, aki cipelte utánuk, mint a '90-es években Győrben a maffiózók után a táskatelefont. Egy volt osztálytársam is nagy karriert futott be, egy algériai maffiózó táskatelefon hordozója volt.

Ez csak úgy eszembe jutott. :D

trey @ gépház

Ja, ilyen osztálytársam nekem is volt. Egy időben kurva menő volt, mindíg a legújabb BMW, 3 havonta egzotikus helyekre utazás, aztán egyszercsak eltűnt... Ha jól emlékszem 2020 környékén sikerült előkeríteni a csontjait, a NAKA (szlovák bűnüldöző ügynökség) jópár hektárt felásott mire meglett.

Ilyen volt az első számítógépem, apum munkára használta és váltott egy 286 -osra én pedig megörököltem tőle. Nyilván gyerekként szinte csak játékra használtam, de miután belefutottam az apám által is használt "Ismerd meg a BASIC nyelvet" c. könyvbe, egy új világ nyílt meg :) Fantasztikus gép volt, a 90-es évek végén adtam el egy szép összegért, amiből akkor majdnem egy vadiúj számítógépet tudtam venni magamnak.

Én nem konkrétan ezzel a könyvvel kezdtem, hanem valami magyar iskolai Z80 mikróhoz készült BASIC füzetkével, valami Alba vagy milyen cég adta ki, már nem is emlékszem. Aztán kaptam egyik karácsonyra az Allaga Gyula által írt Bűbájt című könyvet, az is BASIC-et tanít, de ilyen mese formában. Pár évig én is csak papíron programoztam, mert nem volt gépem. Akkor még a Cocom-listának hála elég drága volt, nem mindenkinek hozzáférhető.

Szerk.: ez az SX-64 ikonikus gép, de nem jó. Ritka, mivel a maga korában sem nagyon vette senki az irreálisan magas ár miatt, a gyűjtők az árát az egekig strófolták, de nem érdemes megvenni. Szar minőségű, kicsi kijelző van benne, semmit se látsz, nehéz javíttatni, nehéz, sok helyet foglal. Érdemesebb helyette egy normál C64-et tartani, és azt rákötni valami normális kijelzőre, olcsóbb is, jobban jár vele az ember.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én tovább egyszerűsítettem a dolgot. Egy Raspberry Pi Zero 2 W-n futtatok C64 emulátort. Vettem egy olcsó lapos fehér billentyűzetet meg C-64 billentyű matricát. Kb. 25 eFt-ból megvan és alig foglal helyet.
Nosztalgiának megteszi! :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az se rossz. Még tovább lehet egyszerűsíteni, én ezeket az emulátorokat a fő gépemen futtatom, amit minden nap használok, így még egy Pi Zero-t se kell venni. Persze C64-nél vitatott, hogy az emulátor nem adja vissza ugyanazt az élményt. Nekem megfelel az emulátor, van annyira hasonló, hogy apró-cseprő különbségekkel ne foglalkozzak, és cserében kényelmes is. Nem csak C64-nél, hanem más platformoknál is, pl. DOS.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért az nem ugyanaz. Persze ha csak annyi a cél, hogy a régi játékokkal újra találkozzon az ember, arra megfelel. Sőt, a legtöbbje egy böngészőben futó emulátorral is elmegy.

De ha valakit érdekel az elektronika, hogyan épülnek fel, hogyan működnek ezek az "egyszerű" masinák, oda kell egy rendes "vas".

Annyi időt ma már nem szánok a dologra. :)
Első ötlet az volt, hogy a Pi Zerot is beépítem a billentyűzetbe, de arról is letettem.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

praktikumból vesz az ember

Én a szekrény tetejéről vettem le a C64-et. :)
Nosztalgikus érzés, egyúttal jól látszik, hogy gyerekkorunk óta milyen sokat fejlődött a világ.
Többet ne akarj tőle, egy linuxos laptopot nem cserélnék el rá.

Mikor elkezdtem gyűjteni a Commodore masinákat, nekem is fájt rá a fogam, de letettem róla. Nagyon kevés van, és a hulladékokért is eszméletlen pénzeket kérnek. Az SX-64 sajnos hiányozni fog a gyűjteményemből.

A másik a VIC-20, amit vadászok, de ezek is nagyon drágák, ill. egy PET nézne még ki jól a gyűjteményben.

Nekem az Amiga 1200-as tornyom fél millió fölött jár már, és ez "aprópénz" azokhoz képest, amit pár ismerősöm elköltött a gépére. Charlie (Chain-Q) is tudna erről mesélni szerintem... De hát mindenkinek másfajta fejlövése van. :)

Színes kijelzővel max. játékra volt jó. Arra amire a Commodore pozicionálta, "üzleti" felhazsnálásra, szinte használhatatlan volt a rossz képminőségű színes CRT miatt. Volt belőle monokróm prototípus is állítólag.

Minap elindítottam a 35 éves matuzsálemet. LED TV-n ég és föld a képe az 1980-as évek elején gyártott Orion TV fekete-fehér homályához képest.

Ha valaki be akarja röffenteni porosodó C64-ét, egy kiegészítőt melegen ajánlok: https://i.ebayimg.com/images/g/hPsAAOSw8Tpi~4bY/s-l500.jpg
Egy normál FAT32-re formázott microSD kártyás floppy emulátor. Le tudsz tölteni internetről 2 kB-os fájlböngészőt (fb64) is, hogy egyszerűbb legyen a bonyolultabb fájlnevű állományok megkeresése, betöltése.

Játék: hát igen, lassú CPU + igen frankón eltalált VIC. A sprite mint hardvertámogatás telitalálat volt. A SID A-D-S-R paraméterezhető hardvertámogatása szintén segített feledtetni a lassú CPU korlátait.

Először nekem is egy fekete-fehér Orion tévére volt kötve. Nem engedték a családi színestévére kötni, mert "tönkreteszi"! :-)

Az SD2IEC egy olcsó és jó megoldás, viszont nem kompatibilis teljesen. Mivel csak az IEC busz-t emulálja, nem a teljes hardvert, így a fastloader-ek nem nagyon működnek vele. Kicsit húzósabb árban, de a Pi1541 már jobb megoldás.

Egy mezei SD2IEC-től sokkal jobb egy Ultimate II+, ha valaki komolyan akar C64-en retrózni. Igaz hogy drágább is...
https://www.ultimate64.com/

Hat igen, ha hinni lehet a youtube videonak (es latszolag eleg jo kamerabeallitasokkal vette fel), akkor ez a szines CRT iszonyat szar minosegu, sokkal rosszabb, mint a haztartasi szines TV-k, amelyekkel a C64-et hasznaltuk. Azoknak fuggolegesen csikokban volt elrendezve az RGB szinu lumineszkalo reteg, ami nem volt tul nagy felbontasu, de legalabb a pixelekkel fuggoleges iranyban illeszkedett. Itt meg ugy tunik, hogy a CRT ernyojenek a haloja koszonoviszonyban nincsen a ravetitett pixelekkel, tovabb rontva az amugy se tul jo optikai felbontast.   Viszont a billentyuzet, a nyaklapok, meg az egesz kasztni baromira modern a normal C64-hez es tarsaihoz kepest. Ha ilyet lattam volna akkoriban, amikor en C64-eztem, akkor tuti lehidaltam volna.