Win10 ltsc 12,80 ájróért

A Game Star feketepéntekpéter linkelt akciójánál lehet jobbakat találni, de Windows 10 LTSC kulcsokat ritkán lehet egyesével kapni, pláne ennyiért. Aki nem ismerné, a Windows LTSC ága, azaz Long Term Servicing Channel a win bolttól és kényszerű frissítésektől mentesített kiadás nagyvállalatok számára. A korábbi rendszernek megfelelően kiadási évei vannak, 2019 és 2021 az aktuálisak. Csak biztonsági frissítéseket kapnak. A kompatibilitásban nincs különbség, az LTSC 2016 Win10-en is működik minden ma is, viszont WSL azaz Windows Subsystem for Linuxot sosem kapott. Volt még egy korábbi 2015-ös kiadás is. De ezek megvásárlását nem ajánlom, mert a 2016 supportja is lejárt tavaly, extended support van még rá 2026-ig. Itt nem is szerepel, 2019 a legkorábbi. Windows 11-ből még nincs LTSC, a 2022-es 2027-ig, az LTSC2019 2029-ig kap mainstream supportot. Nem tévedés! Az LTSC 2019-nél 2 évvel hosszabb a support. Ha tudtok ennél jobb áron LTSC akciót írjátok meg. A többi Win itt szerepló akciós árának feléért is lehet kulcsot kapni máshol. 

https://www.gamestar.hu/prcikk/szerezz-olcson-eredeti-windowst-es-offic…

Fekete pont, hogy a linkelt keysfan oldalon kapásból, spy.banker.kn js fenyegetést talált az Eset, ami ugyan lehet false pozitív, de természetesen csak Revolut önmegsemmisülő kártya jöhet ezek után fizetésnél. 

Hozzászólások

Mi értelme megvenni? Egy cégbe nem tudod bevinni, oda tényleg legális kulcs kell. Otthonra meg 5 perc alatt lehet aktiválni kulcs nélkül, csak pénzkidobás... Ráadásul ilyen helyről, ahonnan csak eldobható Revolut kártyával ajánlott fizetni? Háááááát. Nem.

Kicsit övön aluli laposföldezéssel protektorkodni kedvenc gémerfirkászaid úgy, hogy kollégád külön kiemelte, hogy nem tudja bizonyítani az állítását és nem is állt neki bizonygatni. Mindemellett pedig nem is a GameStar árulja a kulcsokat, csak valami noname partner, ami licenckulcsokat tekintve minimum gyanús, de inkább felejtős.

Ugyan mit lehet válaszolni egy olyan kinyilatkoztatásra, hogy "nem legális" de "nem tudom bizonyítani"? Hozzászólásban ajánlottak egy másik oldalt, magyar székhellyel. Már ezért megérte a téma. Őket választom inkább. 

Az árakban semmi meglepő nincs, a Microsoft PC gyártó multi partnerek mindig is ilyen árszinten kapták a licenceket. Egyszerű halandó vásárló számára voltak elérhetetlenek ezek az árak egészen az Oracle vs Usedsoft per jogerős ítéletéig. 

Nem mondta, hogy nem legális, csak azt, hogy ha cégbe viszed, akkor legális kulcs kell. Plusz, ő maga mondta el, hogy nem tudja bizonyítani, hogy nem legális, de felhívta a figyelmet arra, hogy gyanús. Ha a GameStar árulná, azt mondanám, oké, a sok éves referencia miatt, de nem a GameStar árulja, így szerintem is gyanús.

Hozzászólásban ajánlottak egy másik oldalt, magyar székhellyel. Már ezért megérte a téma. Őket választom inkább. 

Ó tehát szerinted is problémás a noname partner. Ennyi lett volna Carter kolléga mondandója, semmi több. Kár, hogy nem sikerült megértened.

Egyszerű halandó vásárló számára voltak elérhetetlenek ezek az árak

Akikből a nem LTS ágon kísérleti nyulat csináltak. Tehát az LTSC beszerzése több, mint indokolt magánszemélynek is, de ha már legális Windows kell, akkor lehetőleg megbízható forrásból legyen.

Ha legális lenne, akkor a gamestar.hu nyitóoldalon akkora banner volna, hogy a tartalmat nem is látnád, azonban a kulcsokat csak úgy tudod elérni ha a pontos linkre kattintasz. A főoldalon semmi jel ezekre az ajánlatokra. A cikk elején meg fizetett promoció... vagyis igazándiból nem is a gamestar árulja, hanem valami kici kisz kínai garázs.

Ha tovább mész az https://eu.keysfan.com/ -ra, ott sem kapsz semmiféle promóciót, csak ha a pontos link birtokában vagy.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Ennyit simán megér, ha annyira csak Windows kell és 2029-ig kell támogatás. Kb. ennyik szoktak lenni a szürke, nem LTSC-s Win10 és Win11 kulcsok is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Windows 10 LTSC kulcsokat ritkán lehet egyesével kapni" - inkább az a kérdés, hogy forgalmazható-e ilyen formában... Pláne a fizetőoldal kapcsán felmerült khm. aggodalmak miatt.

Ez nem GameStar cikk, hanem egy reklám, pr cikk, fizetett hirdetés. A lap alján ott is van, hogy:

"Az ajánlat nem a GameStar, hanem a Keysfan akciója, amiért semmilyen felelősséget nem vállalunk. Az ajánlattal kapcsolatban, illetve bármilyen felmerülő probléma esetén a support@keysfan.com címen lehet érdeklődni." 

Itt most az a kérdés h. a gamestar ezek szerint bármilyen alvilági strici hírdető drog, fegyver, ázsiai szexrabszolga, afrikai gyerekmunkás szolgák vagy illegálszoftver portékájához adja a nevét? A kézmosdatásra vonatkozó 4soros a pr cikk alján csak egy jogászfaszság. A gamestar kifejezett tudomásával ès cselekvőképességének tudatában hagyta jóvá a mocskot megjelenni a doménje+szervere alatt. Elfogadta a lopott szajréval seftelők mocskospénzét, hát akkor legyen is érte mocskos a kezük, ne takarózzanak az keysfan.com-ra mutogatva. Ha szemernyi kétségük is van h. a hírdető illegal szarokkal foglalkozik, akkor ne üzleteljenek vele és ne reklámozzák a saját felületükön azt. Ha meg úgy gondolják h. teljesen legit cég hírdetése, akkor vállalják az abban leírtak hitelességét a saját nevükkel.

Ez nem tárhelyhoszting szintű ellenőrizetlen moslék, ahol nincs ráhatása a kuncsaftjai mit töltenek fel.

A polgári demokráciákban a pénz iránti olthatatlan sóvárgás minden szabályt felül ír. - Azt is, ha az MS egy későbbi időpontban tollvonással fosztja meg a felhasználót az oprendszer további használatától. (Sőt még jó pénzért a felek a háttérben meg is egyezhetnek ebben az időpontban.) - Ez egy haszonleső, egoista érdekek mentén és adott pénzkeresésekre generált szabályokkal teli világ. (Lásd Meta, stb.)

Persze a felhasználó jogosan szeretné, hogy - nyugatról vagy keletről, - ne nézzék már madárnak.

De én egy Win-licenc elfogadható árú és jogszerű megszerzésére egyetlen lehetőséget látok, a "refurbish pro"-kat. Ezekkel eddig az elmúlt 15 évben (Már az W7-sektől kezdve, amelyek ingyenesen voltak 10-re is konvertálhatók,) minden probléma nélkül dolgozhattunk, és a reklámszórás még jelenleg is kiküszöbölhető.

(Hekkelésre meg vannak más oprendszerek, és nem kell(!) LTSC-t használni. :) - És ezt akár timi-nek is címezhettem volna.)

Még csak nem is utaltam arra, hogy "hekkelésre" kellene. Az Ltsc egy aktuális és még jó sokáig támogatott Windows a régi windowsos paradigmáknak megfelelően. Nincs rolling modell, kéretlenül megjelenő új fícsörök, nincs bolt és egyéb sallangok. Jogszerűsége azonos a refurbish pro-val, vagy a Microsofttól közvetlenül vásárolt licenccel EU-n belül. Windows 11-ből még nincs ilyen, addig a Win10-es bőven megfelel. 

Szerkesztve: 2022. 11. 26., szo – 18:25

Ezt a topicot kb törölni kellene ...

Mielőtt, még több "szakértő" mint a topic indító megy és várásolja agyba-főbe ezt a scam sz.rt 

Nem kell törölni. Akinek ilyen kell, ebben a formában megveszi. Nyilván kockázatos, mindenki csak saját felelősségre vegye (vagy még inkább ne vegye és használjon Linuxot, ezt komolyan mondom). Ezek a kulcsok nem garantáltan fognak örökké működni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nincs velük baj. Sok erre szakosodott cég van már régóta, nem scam, pl. smartcdkeys.com évek óta működő oldal. emag is szokott árulni ilyesmit, bár most túl drága náluk.

Nekem két gépemhez is van ilyen, én noname eBay-es eladótól vettem, Win10 Pro OEM, 5 GBP darabja, az egyik egy asztali géphez kellett, ami Win nélkül lett összeszerelve, a másik egy laptophoz, ami Win10 Home-mal érkezett, de Pro kellett. Mai napig működik mind a kettő, de jó pár ismerősöm is vett ilyet, és nekik is működik gond nélkül a mai napig. Ez a cikkben említett eu.keysfan.com oldalt nem ismerem, de abszolút nem hihetetlen, meg nem túl gyanúsan olcsó, jó eséllyel nem scam. Mondjuk az LTSC verzió kicsit furcsa, ezt nem láttam még, hogy árulná is valaki, de végül is nem kizárt, hogy valami cég szerzett tömegesen nem használt kulcsot.

Annál semmiképp nem rosszabb, mint mikor emberek vírusos crackekkel szenvednek, meg olyan feltörési módszerekkel, amik épp úgy bizonytalan ideig működnek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, garanciák nincsenek rá. Ám ha tényleg 2 évig használtad, és potom pénzért vetted, akkor anyagi kár nem ért. 2 év még arra is jó, hogy kihúzod a következő Office-verzióig. Amiből már nem lesz új, a 2021-es verzió az utolsó előtti, majd a 365 az utolsó kiadás, marad a MS a 365-nél, és ezt fejleszti tovább rolling módjára, meg havi bérléses alapon kínálja. Az is igaz, hogy ezt mondták a Win10-ről is, hogy utolsó verzió, aztán mégse így lett.

A másik, ha Windowsról van szó, ott meg nem is kell örökké mennie. Hiszen egy gépet egy átlag user pár évig használ, ha annyit túlél kb. a kulcs, az elég is. A következő gépre (vagy alaplapra) úgyis újra meg kell venni az OEM licenc miatt. A smartcdkeys.com-on egy Win10 Pro OEM licenc jelenleg akciósan 1,66 dollár, ha évente kéne is új, akkor is, kb. az adott Windows verzió végéig kb. belekerül kb. 11 dolcsiba, hát az se egy nagy összeg az eredeti 100-200 dolláros OEM vagy dobozos árhoz képest. Már pedig sanszosan 1 évnél tovább szoktak működni, ha maradunk a te szintén ritka rövid 2 évednél, akkor a teljes Win10 ciklusra kb. 6 dollár.

Scam-nek így semmiképp nem nevezném, de abban igaza van fent a kollégának, hogy cégeknek nem éri meg ilyennel szopni. Őket megkettyintheti valagba a NAV, BSA, stb., muszáj rendes licencnek lennie, termeljék ki az árát, ha valaki magánban dolgozik, fizettesse ki megrendelővel, vagy munkáltatóval, stb., ne menjen ilyenen spúrkodás. Ha nagyobb cégről van szó, akkor meg egyenes érdemes a MS-tal valami mennyiségi kedvezményt kiharcolni, örök frissítős licenccel, sok gépig, azzal nem lesz gond hosszú távon sem, és nem kell ilyen OEM szürke kulcsos aktiválgatásokkal szívni állandóan, minden új gépnél, gépcserénél, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

sztem:

NAV-ot már nem érdekli - volt már átfogó NAV-os ellenőrzés több cégnél, kivették check listából.

BSA - meg már nincs - meg eddig se volt olyan jogköre, ha nem hívtad be, akkor bármit is nézzen egy cégnél..

KKV-nak is megéri 1-100 főig.

Nem értem miért ne lenne hivatalos: számla van róla a NAV-ot más nem érdekli, csak annyi hogy a számla megfeleljen a követelményeknek.

For Whites Only meeting room!

A BSA-nak arra volt jogköre, hogy a jogtulajdonosok nevében eljárva feljelentést tegyen, illetve arra, hogy a nagyon jogászul és nagyon extra tanfolyamon megérthetően licenszelt szoftverek kapcsán tanácsokat adjon, hogy hogyan lehet/kell a BSA-tagok által elvárt/megkívánt módon licenszelni a termékeiket.

igen, az átkosban kijött a rendőrség oldalán a BSA-val, mint tanácsadó és osztotta az észt..

Nagyon nagy nyeregben érezték magukat a kapott hatalom miatt.

 

Egy önkormányzatnál voltam rendszergazda - akkor jött egy levél BSA -tól, hogy tanácsadás címen jönnének felmérni. Jegyző írt nekik, hogy köszöni, de nem tart igényt rá.

Jött a telefon, de hát ők a hivatalos bla..bla... Jegyző - ide ugyan be nem jönnek. NEM, azért mert warezolás volt - szorgalmasan ragasztottam a MS matricákat.

A jegyző megmondta, ha ide jönnek a rendőrséggel dobatja ki őket. Nem jöttek...

For Whites Only meeting room!

A jegyző megmondta, ha ide jönnek a rendőrséggel dobatja ki őket

Azok a faszok nem szintén a rendőrséggel fenyegetőztek h. jönnek ha nem engedted be őket? Vagy az ő oldalukról mindig blöffölés volt, és a rendőrség kibaszottul nem állt a hátuk megett valójában sohasem?

egy szervezet nem tudom, hogy tudna rángatni egy városi kapitányságot - kapitányt, aki napi haverságban van a jegyzővel.

Ha megyéről nem jön írott levél vagy NNI hivatalosan nem jelenti be, hogy nyomozás van (alapos indok, fel/be jelentés, tetten érés vagy egy másik nyomozásban történt terhelői tanúvallomás)  -
ha ezek nem állnak fent, akkor kizárt hogy rámozduljon a helyi szerv (ott is dolgoztam).

Kamu volt az egész.

Pontosabban voltak ügyek, de azok inkább zenei CD hamisítás és nagy tételben árulta.

For Whites Only meeting room!

A példa kedvéért tekintsünk el a jegyzőtől, mert ő lehetett haveri viszonyban a rendőrkapitánnyal, valamint a hivatásából fakadóan jobban képben volt a jogi háttérrel, nagy(obb) mellénnyel küldhette el a BSA-t a kurvaanyjukba. Egy bármilyen polgári személy, vagy gazdasági társaság (legyen akár 2 fős kkv) ugyanezt nem biztos hogy el merte játszani.

ööö - lakásba te bárkit beengedsz - a rendőr kivétel ?

NAV-ost se kell beengedni (lakásba, irodába) -- hacsak nem lobogtatja a megbízó levelét, hogy most ellenőrizni fog -- ketten vannak mindig és előre ki vagy értesítve.

 

Egyébként, ha valami nem világos - jogi kérdés - telefon a céges ügyvédnek és megmondani, hogy időpont egyeztetés nélkül nem tudjuk őket fogadni...

Ha jól emlékszem, volt valami kérdő ív és ha azt visszaküldted azzal hatalmaztad fel őket, hogy jöjjenek. Persze utólag, az is visszavonható..

For Whites Only meeting room!

Gázszolgáltató embere, kéménysperő - katasztrófavédelmes gázcső ledugózó stb. ?

De amúgy értem mit mondsz. Harminc évvel ezelőtt szerintem nem volt ennyire jogilag tudatos a népesség, főleg a rendszerváltás hajnalán még az előző rendszerben a rendőrnek is nagyobb volt a tekintélye, a jelenlétének visszatartó ereje. Abban a zűrzavaros időszakban az önjelölt hatóságot játszó bsa gondolom erre alapozott.

Ott vagy a szerződés tartalmazza a szolgáltatáshoz, meg eleve közmű, teljesen más jogi kategória. A hatóság meg szintén más.

A bsa csak egy gittegylet volt és később kaptak hatósági figyelmeztetést is, hogy ne hazudják hatóságnak magukat.  Megtévesztő megkeresésekkel próbáltak meghatalmazást kicsalni. 
https://www.hwsw.hu/hirek/34708/bsa_apeh_illegalis_jogtiszta_szoftver_e…

Manapság hasonló túlkapást vagy gyanús összefonódást a vámkezelés és a jogvédő "szakértő" szervezetek kapcsolatára lehetne mondani.
A leírások szerint egy brand magyar jogi képviselője megbízhatja a navot arra, hogy vámkezeléskor a hamisnak tűnő termékekről a szakvéleményüket kérje és a hamisnak bizonyuló termékek megsemmisítéséért és költségeiért a jogvédőknek kéne fizetni. Ezzel szemben a jogvédőkhöz kerül tisztázatlan körülmények között a megszakértett áru címzettjének személyes adatai és a nav hivatalos értesítő levelével párhuzamosan direktben megkeresik a címzettet és perrel, büntetéssel fenyegetik, ha nem hatalmazza fel őket az ügyintézésre. Persze jó pénzért, a jogvédelmi kezelési költségen, megsemmisítés hatósági díján felül kérnek kártérítést a másik ügyfelük - a brand - részére. Ha minden igaz, akkor a navnak - és nem a kerülőúton ugráló ügyvédnek - visszaküldött nyilatkozat, beleegyezés a megsemmisítéssel, elegendő lenne címzett részéről. A költségeit pedig keresse a feladón, aki hamis terméket árul. El nem tudom képzelni, miért adják át a címzett személyes adatait a "szakértőnek". 

Arra emlékeztet, mint amikor a német pornós jogvédő ügyvédnő zsarolta a letöltőket hasonló módon. Elvileg ezt már elitélték, bár meglepő módon a mai napig megmaradt a kamarai tagsága is.

szép ez a jogvédő story is..

egy ismerős csináltatott csillámpónis és jégvarázs hajcsatot (meg minden más szart) - aminek a jog tulajdonosa a Walt Disney Studio - a Londoni irodától kért engedélyt és fizette ki a lic. díjat kb. 6milla/év a díj.

- Londonba küldte bírálásra a prototípust , mert akármilyen gagyira nem adják meg az engedélyt. Elfogadták Londonban, elindította a gyártást a Republic of China -ban.

Valami papír kellett még a behozatalhoz - de az nem akart megérkezni, hajón már ringatózott az a konténer, ami tele volt fröccsöntött ízlés ficammal..

Nagy para volt, hogy ha addig nincs papír, akkor ott a határon fogják megsemmisíteni az egész konténert..

De megjött utolsó pillanatban - így sikerült giccset minden játékboltba rakni karácsonyra a gyerekeknek. Mert nem mind1 hogy kis virág van azon a kajás dobozon vagy a frozen Elsa hercegnő.

For Whites Only meeting room!

Az se legális, de én is ismertem olyan emberkéket, akik a Win7 óta folyamatosan ezzel a trükkel tolják. 90 napig használják a Windowst telepítés után, aztán még 3×30 nap rearm, 180 napig simán megy, tovább meg nem is kell nekik, mert kb. fél év alatt lámulással, rossz fegyelemmel tipikusan szétvírusoznak, szétbloatosítanak a rendszeren mindent, és újrahúznák akkor is, ha lenne hozzá legális kulcsuk. Proli módszer, de simán működik pár embernél.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem senki nem a használt kulcsokról beszél ilyenkor, hanem azokról az esetekről, amikor a volume licence-elt MAK-ot még eladja a sysadmin egy kis keresetkiegészítésként pár példányban ebayen, vagy amikor a random egyetemen pár kamuaccountot O365-ben, és eladják neked a ProPlus key-t, mint "használt" desktop Office licence.

igen,

50 felett és semmi gond nem volt

LTSC, SERVER 2019, OFFICE

Van olyan mennyiségi vásárlás, hogy 2-3000,- Ft-ra jön ki egy WIN10 LTSC - ebből EU-s jogszabály szerint x mennyiséget eladhat - erre épült ki egy kiskereskedelmi  hálózat.

For Whites Only meeting room!

Igen, vettem egy LTSC es egy Office kulcsot. Meg nem hasznaltam fel, mert meg torpolok, hogy hog alakitsam ki a rendszeremet, es most kinez egy uj rendszer kialakitasa.

Windows teruleten nem vagyok jartas. Van valami elonye az UEFI bootnak? Nem vahok alufoliasisakos mindentolrettego, de a Windowsban nem bizok, az elmult evtized szamomra a szukseges rossz kategoriajaba tette. Mellette dual bootban hasznalnek egy nativ linuxot, de azt is Legacy-ban szeretnem, hogy behuzva a fizikai disket (nemcsak masik particio, hanem masik disk) Virtualbox ala, siman Windows alol is bebootolhassam a linuxot, ne kelljen kilepni Windows alol. De ha nem kell Windows, akkor bootolhassak nativan a Linuxra. Viszont EFI alatt b4szakodhatnek MOK kulcsokkal, es ami meg rosszabb, hogy kozos az EFI particio, az osszenoves pedig hibalehetoseg, es nem latom a hasznat az EFI technologianak.

Van valami haszna?

A Windowst amugy nem engednem netre, a munkat az arra a celra deklaralt virtualis gepben vegzem, a kulso Windowstol a hardver kezelesen kivul nem varok mast. Most ez a koncepcio.

Ha ennyire foscsizol a Windows-tól, akkor csináld úgy, ahogy én anno egy korábbi munkahelyemen: Linux volt az alap (UEFI, dmcrypt, meg miegyéb), a Windows meg ment bele qemu/kvm -es virtuális gépbe. Néhány drivert fel kellett pakolni a Windows-ra, hogy normális felbontással/sebességgel menjen full screen-ben a GUI, de utána teljesen jó volt: az egyik monitoron (desktop egyik fele) ment a Windows, a másik monitoron (desktop másik fele) meg használtam a Linuxot - totálisan úgy nézett ki, mintha két független gép, csak amikor az egeret áthúztam az egyikről a másikra, akkor tűnt fel, hogy az a kettő az egészen pontosan egy gép :-)

Új a laptopom, és még nem tudom, hogy mi fog beválni. A Windowsos bootban most bejön a kényelem: Felnyitom a laptopot, ettől bekapcsol, pár másodperc múlva megérintem a bekapcsológombba rejtett ujjlenyomatolvasót, és pár másodperc múlva ott a desktop.

Mostanában sokat kell doksit olvasnom, és sajna írnom is, több lett az exceles meló is, és bár használom magán célra az Open Office Writert és Calcot is, a MS Office Word és Excel jobb sajnos, pláne ha másokkal is csereberélni kell az anyagot. Ezért ha az alig 10 másodperces boot (vagy hibernálásból ébredés) után nekem ott van a képernyőn a doksi, akkor az szuper, egy doksi miatt ne kelljen külön gépet indítanom. Bocsánat, az előző hozzászólásomban rosszul fogalmaztam, nem minden esetben dolgozok virtuális gépekbe, csak sokszor. A lemeztitkosítás természetesen alap, Linux alatt LUKS, Windows alatt a bitlocker, vagy veracrypt rendszerpartícíó titkosítás játszik.

Mg nem tudom, hogy Linux alatt mi mennyire támogatott a notin, fingerprint, sleep, hibernáció, energia módokat hol állítom, hogy easy rider, vagy normál, vagy performancia módban tekerjen-e a proci, meg a ventillátor.

WIndowstól nem félek, csak nem bízok benne, hogy amit úgy hagyok, az úgy is marad. Tele a net azzal, hogy valaki valamit beállított, aztán egy update visszatette a kapcsolót oda, ahol a MS érdekeinek megfelelőbb. Na, meg a Windows jelenleg by design teszteletlen, jó, tudom, minden szupi szuper, le van az tesztelve, csak aztán néha kiderül, hogy hátizé. Nevezzetek szemétládának, de egy fizetős cucc esetében IMHO szopjon más. Linuxért nem fizetek, ott egy szavam se lehet, bár ami azt illeti, eddig nem volt ilyen gondom vele. Még a régi laptomomon egyébként volt egy videókártya driver, ami bootloopba hajtotta a gépet, le is tiltottam ahogy kell, de a MS időnként ezt nem vette figyelembe, és felrakta ha nem vettem időben észre. Win 7 volt, és egy-egy update kivette a pipát a "ne rakd fel mert mérgező" jelölőnégyzetből, így aztán a következő update után jött a méreg. Szerencsére rég volt, de a bizalmamat nem erősítette meg. Linux alatt amit beállítok, az úgy marad, Windows alatt az Update-nél mindig van egy kis zabszem effektusom. 

Az LTSC verzió azért tetszene, mert ha tudja a gépet kezelni, meg alap, általam választott programokat futtatni, akkor tulajdonképpen meg is érkeztünk. Nincs szükségem Xbox alkalmazásokra, Cortanára, hely adatok gyűjtésére, beépített térképre, hírekre a tasbaron, Store -ra, Your Phone integrációra, és ha jól belegondolok, akkor az egyedi reklám azonosítómról is le tudok mondani. Ezek a nyavalyák csak a bajnak vannak. Enélkül a Windows akár még jó is lehet, főleg, ha az esetek 90% -ban offline használom.

Maga a Windows tele van b4szva biztonsági dolgokkal, lassan annyi security feature van benne, hogy nem marad hely az oprendszer kódjának. Pedig ennek jó része tök felesleges, ha az ember nem közvetlenül futtatja böngészőt, hanem egy sima linuxos virtuális gépben. Első beinduláskor bukok mondjuk 20-30 másodpercet, de utána nyerem a nyugit, hogy relatív kevés dög tud kimászni egy linuxos virtualbox ablakból. És ha még ki is tud mászni, át kéne mennie egy másik futó VM -be, hogy az igazán érzékeny adatokhoz, programokhoz férjen hozzá, például a levelezéshez.

Nagyon régen kezdem így használni a gépeimet, és nem bántam meg. Jó ideig Qubes-OS -t használtam, leginkább elvi okokból, de ezen a gépen visszatérek az egyszerűbb, félautomata módszerekhez. Szeretem az egyszerű dolgokat, egy OS, rajta egy böngészős VM, egy munka VM, esetleg egy vault VM és egy levelezős VM nekem elég lesz.

Az UEFI boot milyen valódi (nem marketing) benefitekkel jár Windows 10 esetén? Illetve mi nincs (mittudomén, bitlocker?), ha Legacy módban indul a gép? 

Ha a Windows a támogatott OS, és kell használnod masszívan, akkor szerintem használd natívan, és menjen rá egy WSL2. Az, hogy "tele a net..." az azt jelenti, hogy akiknek bajuk van, azok jellemzően feldobják a kérdést/problémát, és mástól várják a problémájuk megoldását.

A WSL2 szerintem a Windowson való linuxos fejlesztésekre való, nem a biztonsági okokból történő munkafolyamat szétválasztásra. De lehet, hogy tévedek, igazából nem tudom, hogy milyen mélységű a szeparáció. Egy chroot -nál biztosan erősebb, mert ritka az a linux progi, aminek a rendszerhívásai kompatibilisek az ntkrnl386 -al. :-)

De igazad lehet, megnézem, mit tud a WSL, mert lehet, hogy elég nekem, ha hasonló módon elkülönít két külön linuxos böngészőt a windows memóriaterületétől és egymástól is, és kevesebb erőforrás megy a levesbe mint két külön Virtualboxos VM -el (ahol memória mindenképp elvész) akkor tulajdonképpen ez egy tök jó megoldás lehet.

Ez egy jó ötlet, köszönöm!

Van előnye a "szokásos" megoldásokhoz képest (pl. gyorsabb), de sokkal több a hátránya (nincs normális keretrendszer hozzá, nehezebb benne megvalósítani az egyes hálózati módokat stb.). A VMware-nek keresztbe tesz, ugyanakkor a VirtualBox tud mellette működni gond nélkül.

Mondjuk az valóban érdekes, hogy a Hyper-V kezelőben nem jelenik meg, mint vm, de onnantól kezdve, hogy W10Pro-ban ott a Hyper-V, mint szolgáltatás, és a Hyper-V kezelőből néhány kattintással felhúzható egy Linuxos VM... Nem biztos, hogy nagon kéne nekem a Virtualbox vagy más 3rd party virtuál-izélős eszköz...

Hát, a hardver más adott, meghozta az emag futárnak öltözött télapó. Vissza nem küldöm, mert 155 ezerrel olcsóbb volt mint rendesen, és mert baromira tetszik.

LG Gram 16, konkrétan kétszer akkora a képernyője mint az előző ölben dolgozós laptopomnak. Az Acer es1-131 képernyője 390 cm2, míg a mostani 770 cm2, miközben mind a két gép kicsit több mint egy kilo, simán lehet a kanapén felhúzott lábbal feküdve kényelmesen dolgozni, nem kell a székben görnyedni, a gerincem imádja. :-)

Szóval, a hardver adott, ebből kell kihozni a legtöbbet.

Viszont EFI alatt b4szakodhatnek MOK kulcsokkal, es ami meg rosszabb, hogy kozos az EFI particio, az osszenoves pedig hibalehetoseg, es nem latom a hasznat az EFI technologianak.
Van valami haszna?

Kevered a szezont a fazonnal. MOK kulcs secure bootnál van, ami jelenleg az esetek legnagyobb részében nem kötelező (U)EFI használata során.

A modern gépeken, ha akarod, ha nem - (U)EFI-t használsz, csak esetleg betöltesz vele egy kompatibilitási réteget (CSM), hogy tudjál legacy bootolni. A natív (U)EFI boot haszna tehát az, hogy nem használsz egy teljesen fölösleges kompatibilitási réteget, amit arra találtak ki, hogy a modern géped egy ~40 éves felületet emuláljon.

Sosem gondoltam volna, hogy ahhoz, hogy a tarolorol beolvasson par blokkot, es az elejere raadja a vezerlest valos modban, ahhoz plusz modulokat kell betolteni. :-)

De oke, elfogadom, vegul is van az, amikor a kompatibilitas mar teher. Mint kiderult, az alaplapom mar nem is tud legacy modban bootolni, legalabbis USB-rol nem ment, USB-s DVD-rol elvileg ment volna az intetnet szerint.

A MOK kulcsok ott jottek a kepbe, hogy a dual bootban telepitett linux alatt a virtualbox telepitoje akart feltenni kernel drivereket, es a secure boot miatt kellett volna ehhez uj kulcsokat beraknia.

Most minden esetre elvagyok dual bootban uefi-vel. A Windows 10 LTSC tetszik, telepites utan van egy edge mint telepitett program, es semmi mas. Yes! :-)

Van valami elonye az UEFI bootnak?

a) gyorsabb bootot lehet vele csinálni (ehhez a CSM/Legacy-t teljes le kell tiltani)

b) ha nem túl régi a géped, akkor jó eséllyel nem is lesz hajlandó a belső diszkről máshogyan bootolni, szóval a kérdés lehet, hogy akadémikus ezen a ponton (a 2018-as Dell laptopom már csak UEFI-ben bootol belső diszkről, a 2020-as Mini-ITX-es alaplapom pedig külső device-okról sem hajlandó máshogyan bootolni, teljesen kivették belőle a CSM/Legacy opciót)

c) tisztább, szárazabb érzés a dual boot setup (nem kúrják keresztbe egymás boot loaderét az oprendszerek)

kozos az EFI particio, az osszenoves pedig hibalehetoseg

Pont ellenkezőleg: kiszámítható, hogy melyik OS hova mit fog rakni.

de azt is Legacy-ban szeretnem, hogy behuzva a fizikai disket (nemcsak masik particio, hanem masik disk) Virtualbox ala, siman Windows alol is bebootolhassam a linuxot

Szerintem ezzel szívni fogsz, főleg a device driverek szintjén.

Aki nem találkozott újabb gépes efivel, hanem a korábbi átmeneti időszakból ismeri, az jogosan szidja.
A boothoz a nvram/pram-ba is ment értékeket és sok gépnél nincs mód ennek kezelésére és oprendszer alatt futó program sem nagyon terjedt el, ami felhasználóbarátan kezelné. A thinkpad t430-asomnál volt, hogy több os intall után kiírta, hogy nincs több hely a pramban. De törlési lehetőség nincs beépítve. Talán efi konzolból vagy valami nagyon barbár módon sikerült törölni / full resetelni a gépet. Modern notimon simán biosban törölhetőek a már nem kellő uefi boot opciók.

Az oprendszerek sem feltétlen értelmesek. Win van akkora paraszt, hogy másik diszk efi particiójára írja fel a boot cuccát. Ezért a 3 diszkes gépnél úgy tudtam független multibootot, hogy ki kellett vennem a többi diszket, amíg telepítettem, hogy ne nyúljon a másik diszken lévő efi particióhoz. Linuxoknál már azt hiszem van amelyik telepítőjében ez értelmesebben kiválasztható. 

Nekem sem teljesen tiszta, hogy mi az efi előnye, de amivel már találkoztam, hogy más lehet az erőforráskezelés. Videokártyáknál például egpu simán ment tiszta uefi módban, mert a gép biosa és a kártya biosa úgy tudta az erőforrásokat átkonfigurálni jól. A legacy módban csak nagyon gány módú használat ment volna (elindítás után rádugott monitor pl). Ezen kívül apple irányból emlékszem arra, hogy elvielg az efi tudhatna olyat, hogy a drivert is tartalmazza a hardver betölti automatice az os - de ezt nem nagyon használják ki. 

Ez miben kulonbozik az ali/ebay -rol megvasarolhato aktivalo kodoktol?

A használtszoftver eladhatóság eu-n belüli dolog. Amerikából vett kétes kulcsra nem vonatkozik szerintem.

Éppen ezért is nézem némileg kétkedve a fenti reklámos oldalt. Nem látom, hogy ez európai-e. Normál win és office használt kulcsokat rengeteg magyar cég is árul, akik rendes magyar számlát adnak róla. S mivel évek óta működnek itthon, ezért jogosan feltételezem, hogy legálisak azok. 

Enterprice ltsc licensz viszont kétséget ébreszt bennem. Mert lehet az nem termék, hanem előfizetéses megoldás és kell hozzá legyen alap win10 licensz is talán. Előfizetésből meg nincsen használt.
A microsoft tehet arról, hogy éveken át hazudoztak és most is teljes káosz és átláthatatlan a licenszelésük.

Vicces látni ezeket a "szürkekulcs" jó lesz oda is embereket. ... hah .. jah, BSA már nincs, NAV-ot meg csak a szémla érdekli .. hah.. vásároljátok csak ezt :)

ezt kifejtenéd? csak kíváncsi vagyok rá, hogy mire fel ez a lesajnálkozó hangnem..

Szerintem kb. 5-10ezer forintot ér egy MS WIN 10 vagy bármilyen op. rendszer -> ár/érték - és ennyit hajlandó kifizetni egy magán ember és kkv is.

Annak idején én megvettem Debian CD-t + könyvet (dobozost)  vagy Windows NT 4.0 bármit, ami kellett.

 

NAV-ot, csak akkor érdekli, ha komplett számítógépet, mint tárgyi eszközt számolod el - mert azt kérdezi, hogyan használod a vállalkozásodban:

a.) Linux van rajta és Online számlázót használom, akkor nem kell számla MS Windowsról.

b.) számlázó program fut rajta/könyvelés -- itt a számlája és a gyártó/fejlesztő nyilatkozata, hogy megfelel a NAV előírásnak (2021. előtt még be is kellet jelenteni) és itt az operációs rendszer számlája, hogy az is meg van véve

(vagy a számítógép számláján egy külön tétel).

ennyi...

For Whites Only meeting room!

Ezek mind szürkezónás kódok.

1. az senkit nem érdekel hogy szerinted mennyit ér egy windows

2. szerinted ha pici occo 2-3 ezres windowsokat lehet venni, akkor vajon hogy hogy nem ezt veszik a cégek tömegével ??? 

3. NAVnak elég a számla jah, csak amikor veszel 100 pici occo windows kódot, azt a 3. után már csak és kizárólag telefonos aktiválás megy, akkor majd lehet szétnézni + gondolkozni hogy ez vajon mi...

4. ha esetleg jön egy Microsoft checkin karöltve egy hivatallal, akkor érdekesen fognak ezek a szürke-kódok elbukni az egészen ..

és még lehetne folytatni .. de nem is akarom folytatni, sokszor kellett már ezt elmagyarázni sok olyan embernek aki csak azt látta hogy ú hát ez 30ezer helyett 3ezer!!!! vegyük meg!!! ...

legálisnak tűnik - legalábbis első ránézésre. Aztán ha alaposabban megnézzük, akkor már nem az, mert példának okáért NAV és könyvelő-kompatibilis számla ugyan van róla, de valójában már az eladás ténye sem biztos, hogy jogszerű - és onnantól kezdve bár jóhiszemű vevőnek tekintheted magad, a használat sem lesz jogszerű. És bizony a jóhiszeműséget is vizsgálni fogják egy ilyen esetben...

logikailag felépítetted, csak baromság.

eladás ténye - megtörtént vagy nem ? Az eladó nyilatkozta, hogy övé a termék és jogszerűen adja el - mert számlát bocsájtott ki róla ezzel elismerte.

Én emailben megkérdeztem, hogy ezek a kulcsok használtak vagy újak - válasz mailben kijelentették, hogy újak.

Egyébként volt már több NAV-os vizsgálat, ránéztek, hogy működő érvényes vállalkozás adta ki a számlát, ennyi  volt.

Felesleges bizonytalanságot generálni az emberekben..

Használt szoftver:

A könyvelőmmel beszéltem még régebben - ő mesélte egy credit gyűjtő előadáson volt téma a szoftver eladás, mint Immateriális javak (1-es számla osztály) - AutoCAD-et adott el egy Kft. a sajátját, már nem használták, mert csődbe mentek. Hiába van az EULA-ban, hogy tovább nem adhatod - ami ellentétes az EU és a Magyar joggal. Könyvvizsgáló is rábólintott: Szoftver használati jog átruházási szerződés.

For Whites Only meeting room!

Attól, hogy az eladó megesküszik arra, hogy a neked 2 petákért eladott terméket jogszerűen adja el neked a 20 petákos piaci ár 10%-áért, és hogy te azt jogszerűen használhatod, még a gyártó felhasználási feltételeinek is meg kell felelnie a jogszerű használathoz. És ha kiderül, hogy az eladó nem adhatta volna el neked az adott terméket olyan módon, ahogy tette azt, vagy épp te nem felelsz meg az adott licenszkulcs feltételeinek, hiába a sikeres aktiválás, a használat nem lesz jogszerű.

sztem, az ilyen vitás esetet a bíróság döntené el - én sem venném magamra ennek az eldöntését -- mármint, ha lenne ilyen két ellentétes állítás, mert amit mondtál az TE magán véleményed és nem tény.

Vagy igazságügyi szakértőként nyilatkoztál ?

 

Tudod én se láttam még csillám pónin lovagolni NAV ellenőrt, de facto nem létezik, de ha bizonyítást nyer és nem csak mesélnek róla, akkor meg fogom változtatni a véleményem - ahogy ebben a kérdésben is ;-)

 

kieg:

Felhasználási feltételek EULA - abban az esetben, ha közöségi vagy a magyar jogrenddel ellentétes kikötést tartalmaz, akkor az a rész semmis és bíróság előtt az egész EULA támadható..

For Whites Only meeting room!

még a gyártó felhasználási feltételeinek is meg kell felelnie a jogszerű használathoz

Nope.

A gyártó felhasználási feltételeiből csak azoknak kell megfelelni, amelyek nem ütköznek a hatályos törvényekbe, a törvénybe ütköző kikötések ugyanis semmisek. A törvény már csak ilyen. Az megint más tészta, hogy amennyiben fizikai kontrollja van a gyártónak (pl. aktiválás), akkor nehézkes a jogaidat érvényesíteni.

"DELL, Acer, HP és többiek még ennél is olcsóbban kapják a licenceket." - Egyszerűen. Ugye onnan indul, hogy nem köll adni természetben semmit ezeknek a gyártóknak (licenszpapír, matrica, boríték, ilyesmi), csak - leegyszerűsítve - egy fájlt, benne a licenszkulcsokat jelentő bájtsorozatokkal, amiket ők szépen bepaszíroznak a gyártási folyamat során a gépek bios-ába, oszt' jónapot. A folytatás meg ugyebár az, hogy nagyságrendileg milyen tételekről beszélünk:
https://www.statista.com/statistics/298943/pc-shipments-worldwide-dell/
 

huh, ne aggódj nem én jogszagértettem meg ezeket a témákat... visszatérő dolog ez, amit sokszor megtárgyalt már nem egy jogi csoport / osztály ezzel kapcsolatosan.

Az meg elég vicces hogy olyan gyártókat keversz ide, akik hardvert gyártanak és arra egy gondolom MS <-> gyártó együttműködés alapján kapnak olcsóbban licenc-t..

De akkor pure egyszerűséggel felteszsem a kérdést, ha ennyire legálisak a szürkezónás kódok, akkor miért van az hogy a vállalatok nem ezeket vásárolják meg ? Miért nem lehet pl egy közbeszportálon ilyeneket venni ?

Nekem is kellett már dolgozni szürkezónás windows kódokkal... jött 50 darab rendelve... ebből az első 3-at elfogadta simán online aktivációban, az összes többihez MS telefonálós support kellett... Tény, azzal beaktiválódott a történet. De annyira nagyon nem érződött legálisnak ... A másik történet pedig az amikor X év után ezek az "okos kulcsok" egyszer csak vissza lettek vonva a MS által ... akkor volt meglepődés.

Nekem nem kell ez a duma, én is ebből éltem évekig. Voltam már közbesz eljárás mindkét oldalán, pontosan tudom, miért kell a piaci ár felett árazni.

szerk: de hogy a kérdésre válaszoljak, immateriális, végtelen példányban ~ingyen előállítható termékre azt hiszem, tudnék ilyen árat mondani

furcsának tűnik, de a "tiszta forrásból" származó warez, torrent nem tartalmaz ártalmas kódot.
mivel ezeknek a csapatoknak az elismerés a legfontosabb, nem fogják tökön szúrni magukat.
sőt van hogy figyelmeztetik a júzereket, hogy xy site/release fake.

akik ártani akarnak, azok mindig a leghíresebb cuccott adják ki azonnal. ezt szopják be sokan és mindenre kattintanak csak menjen...

Szerkesztve: 2022. 11. 29., k – 08:35

Igen szórakozik azzal az MS, hogy észreveszi, hogy továbbértékesített kulcs és szándékosan sz*vat a telefonos aktiválással.
Pont azért hogy megijedj.
Viszont mindennek jogi alapja van:
https://bitport.hu/kiskate-hasznalt-szoftvereket-vasarloknak-ipr-insigh…
hasonló sztori...
Konkrétan a nyáron MS office oneDrive family licencet vettem Németben euroért, majd itthon akartam aktiválni...
Közölte az MS hogy l*fasz a seggembe, nem Németországban vagyok, Magyarországon nem aktiválhatom (területi védelem), online ügyfélszolgálattal email-es vagy csevegéses ügyintézés már nem emlékszem, ahol kedvesen, de határozottan közöltem az ügyintézővel, hogy Eu jogot sértenek a tiltással, felvetettem, hogy "biztos csak hiba" és nem szándékos, de ha nem oldódik meg, akkor jelentem az esetet.
Másnap már ment az aktiválás.
Próbálkoznak még mindig a gyártók, és ezért megy el minden a bérlet irányába, mivel azt nem lehet továbbértékesíteni.

Szerkesztve: 2022. 12. 09., p – 17:39

Most hozott a szomszéd egy tök új opel astrát, nagyon szuper autó, trélerről állt le vele, 12 km-t mutat az órája! Én vagyok az első tulaj, a papírok szerint volt már valami tulaja, de nem gond, egy éves a forgalmi, addig csak állt a raktárban azt mondják, tényleg újnak néz ki!

5 millió helyett ötszázezerért ideadja, számlát is ad róla, minden frankó! A nevemre is íratta, működő cég adta a számlát, becsszóra minden.

Ha holnap jön a rendőrség, hogy lopott autót vettem, akkor előkerül, hogy én jóhiszeműen vettem fél millióért? Elhiszi valaki, hogy nem sejtettem, hogy sumákság van a dologban? Életszerű, hogy valami, amit egyébként a boltban 50 ezerért árulnak, online 2000 ft legyen? (És ezen még keres az eladó!!)

Nem egészen áll meg. Egy autónál vannak tényleges beépített anyagköltségek. Szoftvernél ezek nincsenek. Ráadásul ezeknek a kulcsoknak a nagyja valóban legális, MS-tól veszik meg boltok, üzletek, hogy OEM-ként és refurbként használják, megint más, hogy ezt a kitételt az egyenkénti neten árusítással megszegik, az EU legutóbbi gyakorlata alapján nem illegális.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Black Friday, meg nyitasi akcio, van ahol 90% kedvezmeny volt az elso tiz kavefozore, na akkor a 20 ezer forintos kavefozo 2 ezer forintert lefalus? Persze, hogy az. Es ha eladod 2 ezer egy forintert, akkor az legalis? Persze. Az olcso Opel Astra lehet, hogy tombola targynyeremeny volt, de az elozo gazda gyuloli a gepjarmuveket, ezert ugy dontott, hogy az aki eloszor eltolja a haza elol. Nem minden lopott ami olcso.

Attól, hogy problematikája van, nem illegális. Egyébként meg ezt a MS magának köszönheti, irreálisan drágán adja a Windows saját forrásból, 30k HUF a Home, 80k a Pro, mindegy, hogy Win10 vagy Win11. Iszonyat drága, 5-10k-nál többet nem érne. Meg ha annyira zavarná a MS-ot ez a kulcsárusítás, akkor beszüntetné az összes kulcsot, nem adná ki partnereknek, hanem csak a MS Store-on keresztül lehetne a MS-tól Windowst venni. MS Office nem különben gyalázatosan drága. Ráadásul a MS termékek egyre szarabbak, bloatabbak, lekorlátozottabbak, ahogy megyünk előre az időben. Mert én pl. kifizetnék 80k-t is a Windowsért, ha tényleg egy jó cucc lenne, egy évtizedig normálisan használható, stb.. De nem az, egyre nagyobb fos, kötelezően letolt szeméttel telerakva (Telemetria, Cortana, kötelező Update, Trusted Platform, az is virtualizált alapon, stb.), egyre inkább nincs jövője az egész platformnak. Párhuzamosan nyírják ki a webalapú szoftverek, mobilok, és a Linux is, a folyamat régóta zajlik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mert mi már? Szerinted muszáj ennyit elkérnie egy olyan szoftverért, amivel nincsenek további költségei? Mert készen van, frissítéseket akkor is ad ki hozzá X ideig, ha nem veszed meg. Minél többen veszik meg, annál több pénz folyik be. Ha valami kis garázs Bt. lenne, szűk ügyfélkörrel, akkor megértem, hogy kevés user között kell felosztani a fejlesztési költségeket, és userenként vaskosra jön ki. De a Windows az több milliárd eszközön fut, ha csak 5-10k HUF-ért menne, akkor is iszonyat pénzt, +5000% profit lenne, ráadásul ezen felül az adataidat is viszik, azzal is fizetsz, reklámokat is nézetnek veled. Esetleg lehetne úgy, hogy magáncélra 5-10k és profit/kormányzati alapú felhasználásánál kérni 30-80k-t érte.

Az ne nézd, hogy OEM-ként sok géppel jön a Windows, az beetetés, termékkapcsolás, és azt is bőven felszámítják. Érdekes ám, hogy akkor egyből tudják 30-80k-nál olcsóbban adni, mert akkor olcsóbban jött ki nekik a fejlesztés? Az a baj, hogy olyanokat védesz, akik nem szorulnak rá. Igenis pénzéhes hiénák.

Amilyen állapotban van már a Win10-11, én már egyébként nem hogy 5-10k-ért nem, de ingyen sem használnám. Nem véletlen linuxozok lassan 9. éve.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

ha csak 5-10k HUF-ért menne, akkor is iszonyat pénzt, +5000% profit lenne

Ezek a kőkeményen megalapozott gazdasági számítások hogyan jöttek ki? :)

Érdekes ám, hogy akkor egyből tudják 30-80k-nál olcsóbban adni, mert akkor olcsóbban jött ki nekik a fejlesztés?

Te ismersz olyat, aki ténylegesen listaáron vett dobozos Windows-t?

Ezek csak hasraütésszerű számok. De most gondold el, annyiért tényleg mindenki megvenné per gépenként is, még a világ keletebbik felén se szarakodnának warez-zal.

Bevallom, hogy nem ismerek olyat, aki MS Store-ból vett dobozos Windowst. De tuti vannak olyanok, a MS csak árulja valakiknek, és nem dísznek van kint

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én nem. Most gondoljatok bele. Ezek a szürke kulcsos oldalak LEGÁLISAN kapják ezeket a kulcsokat a MS-tól, elég alacsony áron. Na már most a MS-nak csak annyit kéne csinálni, hogy magánembereknek is ugyanennyiért adja, ugyanaz a kulcs, ugyanaz az ár, épp úgy nuku support. Simán megvennék sokkal többen, ahogy ezeket a szürke kulcsokat is veszik mint a cukrot.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"nincsenek további költségei? Mert készen van, frissítéseket akkor is ad ki hozzá X ideig, ha nem veszed meg" - Ezt a két dolgot ("nincsenek további költségek" illetve  "frissítéseket akkor is ad ki..") hogyan tudod összeegyeztetni? A frissítéseknek/hibajavításoknak szerinted nincs költsége?

Nézz meg egy OEM és egy "dobozos" Windows-t, hogy a terméktámogatás terén melyiknél mit vállal a Microsoft, és rájössz az árkülönbség egyik okára. A PC-gyártók által a gépekre telepített Windows esetén meg azt is vedd figyelembe, hogy ott milliós darabszámok eladásáról beszélhetünk, a sw szállítója számára tervezhetően, ütemezetten, ráadásul a hardverkörnyezet is elég jól behatárolható, hogy min fog futni. Ja, és ebben az esetben a Windows-os támogatás első körben szintén a PC gyártójának a feladata. Ezek is az alacsonyabb ár felé viszik a dolgot.

Igen, ebben elvi síkon igazad van, OEM-nél a terméktámogatást átvállalja a gyártó, de ahogy hallom, dobozos Windowsnál se ér sokat a híres MS support, se a szutykos fórumuk, se a betelefonálgatós, Indiában kicsöngő cuccuk, ahol osztják a sok okosságot, hogy nem támogatott hardver, telepítsél újra minden nap, biztos rosszul használod, meg felveszik hibajegynek, és majd vár soha napján kiskeddig.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"telepítsél újra minden nap, biztos rosszul használod"

ember vannak gondok a fejedben rendesen...

évek óta nem telepítettem újra wint sehol, de ha kéne is nagyon-nagyon gyorsan megy ám...
mondjuk én intel+nvidia vonalat nyomom brute forceba, lehet azért!:D

Nem, ezek rémtörténetek, a supportra írtam. Ti hoztátok fel, nem én. Most azon vitatkozunk, ha valakinek napi baja van vele, akkor mennyit segít a support. Ahogy hallom nem sokat, mert ott is csak terelnek. Még akkor is, ha szól az ember állítólag, hogy már telefonálás előtt újratelepítette, akkor is azt mondják, hogy telepítse újra. Ami engem nem érdekel, én tudom magamnak supportálni a dolgaim, hogy hosszú távon is működőképes, akár Win, akár Linux, újratelepítgetések nélkül.

Még az se baj, hogy a support nem ér semmit, csak akkor ne kérjenek el a dobozos verzióért 5-10k helyett 30-80k-t. Ezt én csak mondvacsinált oknak érzem, hogy a supportra hivatkozva drágítják meg, közben meg csak simán lehúzó áron adják. Akkor meg megy rá a csodálkozás, hogy a népek MS partnerektől szerzik be a szürke kulcsokat. Igen, akkor az lesz, ha túlzottan akarják a népet lehúzni, menni fog az olcsósítás, meg kiskapukeresés. Közben meg az MS is adhatná közvetlenül 5-10k forintért, és akkor mindenki tőlük venné, megsokszoroznák az eladásaikat, és éhen halnának ezek a külső, kulcsokkal trükköző cégek, pár ezresért drágábban inkább mindenki megvenné a legmegbízhatóbb forrásból, még a gazdaságilag nem erős térségekben is szorítanának rá ennyit.

Sőt, én már a Win10-11-nél azt is forszíroznám, hogy legyen belőle ingyenes verzió. Hiszen reklámot tesznek már bele, kötelező online fiókkal és kikapcsolhatatlan telemetriával máris az ember az adataival is fizet, meg a kikapcsolhatatlan update-eken keresztüll teszteli nekik a bugos frissítéseket, akkor viszont legyen ingyenes magánfelhasználásra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

És te meg is cáfoltad. Nyilván azt nem tudom állítani, hogy mindenkivel ilyenek, de keringenek rémtörténeket róla. Lehet elégedetlen ügyfelek kitalációi, de túl sok ilyen beszámoló van, illetve saját füllel hallottam is ilyen, vannak róla YouTube-on videók, hogy kamu ügyfelek betelefonálnak egy álproblémával, csak a kisegítőkészséget tesztelik, és elég alacsony színvonalnak tűnt nekem is, amit ott a kedvesMS-os indiánok összealakítottak.

De ha neked ez a szintű support megér extra 20-70 ezret, akkor lelked rajta. Én viszont nem hibáztatom, aki keresi a könnyebb utat, és inkább vesz egy olcsó kulcsot. Minek költene, ha neki pl. nem kell support? Eleve kéne lennie egy olyan opciónak is, hogy support nélkül olcsóbb legyen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Pontosítanék az elején: Ha illegális lenne, akkor a több tucat ezzel foglalkozó magyar vállalkozást már fel kellett volna jelentenie a hazai képviseletnek. Nagyon meglepő lenne, ha elnéznének törvénysértést, amikor azt is beperlik, aki az amúgy szabadon letölthető isot üres dvd lemezre írva, a dvd lemez nyersanyag áráért adja az ügyfelének. Szóval az ms ködös magyarázkodással azt érezteti, hogy csúnya dolog mástól, másodpiacról venni a licenszet, de ők sem merik illegálisnak nevezni, mert az hamis vádaskodás lenne más cégekkel szemben és az büntetendő.

Az ms árazása teljesen irreleváns. Másrészt az ms is össze-vissza árazva ad más csatornákon licenszeket. Pl régebben a gyártóknak netbookra ingyen adták, csak ne linux legyen rajta.