Ha laptopot vennél a közeljövőben, milyen architektúrát preferálnál és milyen OS-t futtatnál rajta legtöbbet?

Címkék

Két évvel az Apple első M1 ARM64-es MacBook-jának megjelenése után nagy nehezen megjelent egy azzal talán versenyképes Qualcommos versenytárs Windows 11-gyel: Lenovo X13s

Viszont az M1/M2-es Mac-ek esetén is és a Lenovo X13s esetén is igen megfontolt sebességben jön a Linuxos drivertámogatás:

https://www.reddit.com/r/thinkpad/comments/w22mvg/arch_linux_arm_iso_on_x13s_wip/

Twitteren eközben volt egy szavazás, egy Lenovo X13s + ARM Fedora párosról, mely alapján Linux+ARM laptopokra meglepően nagy az érdeklődés:

Valaki a tweet alatt megfogalmazta a régóta fennálló véleményemet:

Kérdés: Ha magadnak veszel egy következő laptopot, az milyen architektúrájú legyen, és milyen OS fog rajta leggyakrabban futni?

macOS, ARM (M1, M2)
28% (209 szavazat)
macOS, Intel x64 (használt/refurbished MacBook, Hackintosh, etc.)
1% (5 szavazat)
Windows, ARM
1% (5 szavazat)
Windows, x64
18% (135 szavazat)
Linux, ARM
10% (75 szavazat)
Linux, x64
36% (269 szavazat)
Más OS fog rajta legsűrűbben futni (pl. *BSD) és / vagy más architektúrájú lenne a laptop
2% (17 szavazat)
Laptop? Olyat magamnak biztos nem veszek!
5% (35 szavazat)
Összes szavazat: 750

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 11. 26., szo – 12:21

- Hupper, mit vennél, ha vennél?

- M1/M2, macOS!

<elmegy, vesz egy x86_64-et Windowszal, majd megindokolja, hogy az Apple M1/M2 a legszuperebb, de ő <random kifogás> miatt maradt a szar PC-nél Windowszal>

🤣

trey @ gépház

En x64-es gepert mar csak annyi penzt adnek, amennyit egy ket generacioval ezelotti jatekkonzolert. Nekem annal tobbet sosem fog erni mar, foleg nem laptop kategoriaban. De ehhez elobb ket gepemnek is tonkre kene mennie.

Ennek egy even belul tobb mint a tizszereset ott fogom hagyni egy M2 Pro-s/M2 Max-os MacBookra - csak jonne mar.

Es szivesen otthagynam egy Linux + ARM kombos gepre is ezt a penzt. Csak jonne mar, vagy legalabb az emlitett Lenovon lenne teljes a drivertamogatas es a boot process lenne jol dokumentalva.

Sajat tulajdonu eszkozom Windows Host OS-sel meg tobbet tenyleg biztos, hogy nem lesz. :)

Egyebkent erdemes ezzel is osszehasonlitani a hupos reszstatisztikakat:

https://hup.hu/szavazasok/20220125/milyen_operacios_rendszert_hasznalsz

2022 Jan - hupon szavazok 15%-a hasznal macOS-t

2022 Nov - hup szavazok 30%-a tartja a macOS + M1/M2-t idealis kombinaciojanak a kovetkezo laptopjahoz

Ekozben Linux --> Linux a terv: 50% --> 47%

Windows-on tobb a valtani vagyo user, 31% --> 17%, es azok se igazan Windows+ARM iranyba :)

Újabb generáció készen szeretne mindent. Érthető az elvárásuk. Továbbá az alma logóhoz van egy erős érzelmi kapcsolata sokaknak. Aztán ott van a kevésbé támadható szakmai indok, hogy mac alól lehet mac-re fejleszteni.

Szerintem azok akik, nem akarják kiengedni az irányítást a kezükből és az adataik feletti kontrollt, nem fognak a jövőben sem Mac-et venni.

Szerintem az adatok feletti kontrollnak csak kis resze az OS.

Bar a hazatelefonalos oprendszerek sem smafuk.

Szoktam vigyorogni a privacy huszárokon akik kiakadnak egy windows telemetrián, és csak ezért linuxoznak, mellette meg kimaxolt google fiók, facebook, twitter, insta, tiktok meg ilyenek amik ipari szinten kereskednek minden adatával :) 
Valojaban a privacy vedelem pl. a kozossegi media teljes ignoralasanal kezdodik :)

-42-

az a baj, hogy nem nagyon vannak ARM laptopok. Mi az ami Macbook Air M1/M2-höz hasonló Linuxos laptop?

Ha lenne igény, megcsinálnák. Ők ugyanis az igények kiszolgálásából élnek. Apple-nél ugye nincs alternatíva, itt nincs olyan, hogy "ilyesmire igény", csak ez van, Lenovo látom próbálkozik. 903 ezer jó magyar forintért/tól. Rendben, good luck, have fun.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

Sajnos nem látom a párhuzamot az említett érveléssel. Csak a saját elképzelésedet akarod alátámasztani, hogy mindenki ezt akarja, csak a csúnya cégek nem tesznek ilyet, pedig hát a valóságban nekem úgy látszik, hogy köszönik, tonnaszám veszik az intel/amd cuccokat, nem látok szontyolodó arcokat, hogy miért nincsen arm és miért kell nekem intel/amd cuccot vennem. Persze még lehet menteni a helyzetet, hogy biztos rossz helyen nézem, az csak a kisebbség, mert mindenhol, a többség, csak az arm-ra vágyik. De a Lenovo már rálépett az útra, meglátjuk az eladások alapján mások mit tesznek és visszatérhetünk rá később. Már ha ér ez az egész ennyit...

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

Hat most csak ezt a szavazast nezve:

Aki Windows-ban gondolkodik annak vagy mindegy, vagy egyenesen Intel/AMD-ben gondolkodik.

Linuxos szavazok (amik szerintem elegge tukrozik a vilag atlagos Linux usereit is) kozul viszont tobb, mint a negyede preferalna az ARM-ot.

Letezo szegmens, de egy 1-2%-os user tabor 25%-a elso ranezesre. :)

Én az x64-re szavaztam, de nem lenne bajom egy ARM-es géppel sem, ha nem lennének olyan fos teljesítményűek az x64-esekhez képest. Az nem baj, ha némileg lemaradnak, de akkor az árban legyen kompenzálva. Viszont nem némileg maradnak el. Akár még a RISC-V-s platformba is belemennék, de azokra is ugyanez igaz. Így meg marad az x64, abban van annyi időtállóság, hogy ki merjek érte adni komolyabb pénzeket.

Egyébként az könnyítés, ha valakinek csak Windows kell, mert arra minden gép jó, windowsos driverek vannak mindenre. Linuxhoz viszont prémium gépet kell venni, mármint legalább olyat, amiben nincs olyan dzsunka hardver, amihez ne lenne linuxos driver. Így egy kicsit jobban meg kell nézni, hogy az ember mit vesz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem csak annyi a dolog lényege, hogy egyszerűen nincsen olyan arm alternatíva a gyártók előtt ami partiképes lenne egy 12gen intelle vagy ryzen-el szemben. Az apple silicon hiába jó a userek 90%-nak, ha ahhoz macbook-ot kell vennie ha akarja ha nem, full zárt minden és más gyártó nem használhatja. Egy lenovo, dell, msi, stb... részére meg nincsen olyan arm alternatíva ami életképes lenne. A lenovó arm-ja is gyakorlatilag egy snapdragon ami, egy intel mellett főleg ilyen áron szerintem nem megérős. A széles néptömeg meg bele van zárva a windows nevű dobozba fejben, nem tud és nem is akar bíbelődni linuxal, sem mással, még a microsoft is bukott bele az arm-os tabletjével a kompatibilitási mizériába. Sem hardveresen, sem szoftveresen nincsen alternatíva az almán kívülieknek az intel/amd -vel szemben. Ha lenne, mert holnap megjelenik egy szabadon licenszelhető m1 variáns ami hozza azt, tuti minden gyártó kiadna egy eresztést vele, és ha nem is azonnal, de értelmezhető idő intervallumon belül alternítaviaként felnőne. A userek kis, könnyú, hosszú üzemidejű, olcsó gépeket akarnak, és menjenek a xarjaik, nekik tökmindegy arm vagy intel :)

Amúgy pont ma reggel néztem egy macbook air m2 vs. dell xps összehasonlító tesztet a youtube-on, és nem kicsit maradt alul az xps. Úh. nincsen értelmes nyitott arm,  de "igény az vóna rá" :)

-42-

Linux + ARM-et szeretnek majd idovel, de a kinalat meg nem erett meg ra. Addig marad a Linux + x64.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2022. 11. 26., szo – 16:16

Nálunk konkrétan a cégnél az hangzott el, hogy "vagyünk Mac AirBookot, mert mostmár majdnem annyiba kerül, mint egy x86-os".

Ha beleteszel 1 TB ssd-t, és 16GB RAM-ot, meg azt is nézed, hogy a hiperszuper M1 proci teljesítménye kb a fele egy jó kis 6800H-nak,
akkor az jött ki, hogy a Mac kb 4x-esen túlárazott. (400kHUF vs 950kHUF)

Azért nem olyan rossz főleg ha mellé teszem mi az energia fogyasztás.

https://nanoreview.net/en/cpu-compare/apple-m1-vs-amd-ryzen-7-6800h

Nem vagyok egy hw szaki, alapvetően a benchmarkokat e-penis helikopterezésnek tartom (nem attól lesz nekem jó, hogy jobb pontszámú a procám, hanem meddig tudom gond nélkül ellátni a feladatot vele amire vettem. Apple tesztereknél sem értem ezt az állandó geekbecnh mániát :D )

Szerintem az átlag embernek amire kell a munkagép: excell,word,ppt, youtube, face, levelezés, ilyemik. A legtöbb user nem akar videót vágni (a másik amit nem értek az alma tesztereknél, ez az állandó videóvágás. A userek 95%-a a büdös életben nem akar videót vágni vazz) nem akar retusálni ps-ben, nem főleg nem a cod legújabb részével 120 fps-ben játszani, (arra játékgép való) de amit a leginkább nem akar: töltő téglával rohangálni. 

Akinek kell egy monstrum x86 azért, hogy word-ot használjon rajta, és kell neki a 1TB ssd (amit szinté nem értek minek egy átlag vasra, filmek tárolását sem értem lokálban, de mindegy ez én vagyok) és nem zavarja, hogy fel akar szállni a forró gép az asztaláról idle módban, akkor oké. Akinek meg ezek számítanak, az vesz egy m1-es jéghideg real magas üzemidejű egyszerű vasat nem 950K-ért és kész :D  És nem csak a procát nézném meg a memóriát. Én azért nézem azt is, hogy 2 hónap múlva ne legyen fényesre kopott az amúgy recsegős igénytelen touchpad, értelmes bill. legyen, ne kopogós igénytelen tokozás ami 1 év múlva szintén recseg-ropog, stb...  Ha értelmes x86-ot akarsz venni tényleg jó minőségben mac árban van. (carbon,xps) Persze attól még melegszik, és üzemidő is olyan amilyen, de legalább windows. (leginkább amiatt vesznek pc-t, mert igaz: a mac-et rohadtul szokni kell a win után)

-42-

A mitől power az a user, hogy neki a bechmark mindennél többet ér? :D Mert cpu pontszámra leginkább pont nem a power user indul be :D A power user a feladathoz választ ár/érték arányt :D 

Tényleg érdekelne. Machine learning szimulációk, meg ilyenek? mert akkor azt mondom oké. (Bár oda inkább asztali szörnyet használnék)

Nekem az a sejtésem, hogy ez inkább arról szól, hogy érv kell miért ne lépjenek ki a komfort zónából. (x86+windowst akarunk, ezért gyorsan a bechmark értéket kiemeljük, hogy azt apjuk :) )

A lényeg: nem kerül 4x annyiba, és az esetek nagyrészében elég az m1 bőven. (sok is)

Ahogy amúgy az intel ereje is sokszorosan elég az átlag usernek, de még a powerebbnek is.

-42-

Numerikus modellezés, pénzügyi modellek számítása (naaagy méretű pénzügyi modellek), c++ fordítás, dockerezés, machine learning is.

Kérlek, ne mondd nekem azt, hogy nem kell nekünk ekkora teljesítmény, mert még ez is kevés.

Ja és Linux + Windows vegyesen.

Nem mondom.

Azt nem értem, hogy ezekre miért nem szervereket használtok :D 

nálunk is van kockázat elemzéstől kezdve data anal, docker (ezt toljuk mi elég morcos szinten), ezekre szervereket használunk ahol osztjuk neki az erőforrást elég rendesen. A docker build vasamba raktam 16 4 magos cpu-t, 64GB rammal, és 1TB a build mappája és 1 TB a docker. Ma kész cucc meg vagy nexus, vagy nexus és egyből deploy a kubernetbe. Laptopot arra használok, hogy vpn-en bemenjek és elérjem a benti promptot.

Nem látom hol kéne nekem sok magos erőmű lokálisan.  Nem akarok beleszólni ezt ti jobban tudjátok, de én biztos nem a media marktban nézegetnék erre akcijjjjós gépeket melyik ócóbb 20 rugóval. Akár alma akár nem.  

-42-

Mondom ti tudjátok. 

Bár aki nagyihoz megy (aki nagyon a világ végén lakik, ahogy tényleg csak az E betű világít)  az a nagyival foglakozzon :D 

Vonaton tényleg tud gond lenni, bár egy kolléga sem futott ebbe még bele, igaz 1 jár vonattal és nem akar dolgozni közben. 

ezek speciális esetek amik viszont tényleg előfordulhatnak. Én személy személy szerint olyan gépet kerestem aminél én előbb merülök le mint a vas akármennyit túlórázom, és nem kell töltő téglát vinnem. (az almás téglával is embert lehet ölni :D )

A VM futtatást aláírom néha jól jön 1-1 vm elindítása. 

Utazáskor nyilván viszem amikor nem hazaesek vmikor és amíg alszom töltődhet.

Én nekem elsősorban a lokális kis xarjaimon kívül csak igazából vpn kell, és ha komolyból akarok valamit bemegyek neten. Ha fejlesztek akkor meg egyből github-ra megy minden (enterspájz) a benti szerver meg szépen megcsinálja vele amit kell ha fordítani akarok. Bár ez ritka. Úgyhogy az én felhasználási módom (meg a többieké) max egy vscode, arra meg tökmindegy a bechmark. Innentől már vallási kérdés, van aki thinkpad windows, van aki xps linuxal, van aki macbook. Sőt van hüvely matebook is :D Az eszköz kb. mindegy. De egyik sem a széttuningolt fajta, macbook-ból egyikünk sem vett 16 gigást, mert felesleges :)

A másik halálom a töltőkockán kívül, hogy 1db gépem legyen, általánosan. Legyen üzemidő, legyen némi teljesítmény, tudjak doksit írni vagy beszámolót, ha be kell menni dirihez nézzen is ki valahogy, ha kell vscode legyen ott, és kész. Minden másra ott a szerverek amik megcsinálják amit kell. :) Pont azért vannak, hogy ne 3 kilós erőművekkel mászkáljon az ember :D  

-42-

Szerintem akinek kb zéró interaktivitás kíván a munkája (kiadok egy konzolban egy parancsot, oszt elfut egy fél óráig), ott elég jó a távoli VM.

Ha viszont mondjuk egy mai feature rich IDE-ben kódot írsz, editálsz, refaktorálsz, kódiegészítést kérsz 5 másodprecenkánt, vagy egérrel dolgozol, ott durván zavaró és kontraproduktív tud lenni, ha 0 ms-nél többet kell várni a VM-ben futó GUIs program visszajelzésére - csinálom, tudom.

Én a Ryzent hoznám ki győztesnek, de nem a CPU ereje miatt. Abban kb. egál a kettő, egy magon is, több magon már a Ryzen erősebb, az M1 viszont energiatakarékosabb. Ami igazán dönt, hogy a Ryzen nem egy zárt platform, van hozzá normális linuxos, BSD-s és windowsos támogatás. M1 egyelőre MacOS only, linuxos támogatás erősen kísérleti, BSD-hez nincsenek driverek, Windows-támogatás nuku. Plusz mivel nem zárt platform, memóriával, SSD-vel is könnyen bővítheted. Ami még a Ryzen mellett szól, az az integrált GPU, ami megint nem jobb nyers teljesítményben, mint az M1-ben lévő, viszont a ryzenes GPU visz minden grafikus API-t (OpenGL, Vulkan, DX11, DX12, stb.) és sokkal több médiacodec-et tud dekódolni, míg ez az M1 GPU-jánál korlátozottabb, csak Metal API, és médiadekódolásban sem tudni hogy áll.

Abban viszont egyetértek, hogy az átlag user nem szerkeszt videót, meg nem fotóboltol, amire a macesek flexelnek általában. Sőt, a legtöbb átlag user még másmilyen contentet sem állít elő, még szövegeset se, pl. egy blogra, fórumra se írnak. Inkább csak tartalomfogyasztás megy náluk, annak is a nagy része webes (böngészés, videostream, közösségi háló). MS Office-t bármelyik elviszi a kettő közül.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Windows XP SP2, ami mindig egy minimál linux felrakásával kezdődik.

Ott már megszülettak azok a fícsörök, amik feleslegesek és zavaróak.

Most fogom elkérni a lányom régi netbookját, ami teljesen alkalmas a fejlesztő környezethez. 10 perc alatt felmegy rá sd kártyáról a rendszer, vagy dd-zem a régi gépemről a diszket. Minden belőve, csak dolgozni kell.

Egy éve még XP-t használtam. Csak a brózer és a levelezés gyengélkedett.

Másik szálban felmerült ez a gép, és érdekelt elkezdtem utána olvasni, és youtube-on keresgélni. Azért nem fenékig tejfel. Először tipikusan lenovos a marketingje, beígéri a 28ó üzemidőt, a teszterek kihoztak belőle valósan 12 órát, ami nem rossz, de több 50% hazugság a PR. Azért almáék elmondták a 13as pro-n a 20 órát, és ebből én már hajtottam ki 18-at, tehát tapasztalat. És nem úgy, mint lenovóék, hogy otthagyod az asztalon idle-ben aztán mérem mikor merül le :D 

Másrészt a snapdragon sebességben nem egy m1, jóval lassabb. Persze ettől még lehet átlag embernek remek hordozós, rohangálós munkagép. Csak kétszer annyiba kerül, mintha vesz egy m1 air-t. Nem látom hol érné meg ebbe fektetni. A kompatibilitási gondok is beleszólnak, nem minden megy rajta. Szvsz jelenleg almán kívül értelmes ár/érték arányú arm64 vas gyakorlatilag nincsen. De remélem egyszer lesz. 

-42-

Szerkesztve: 2022. 11. 26., szo – 20:00

Legszívesebben egy kis kockát vennék, amihez hozzá lehet dugni monitort és billentyűzetet (egérből csak wireless) és egy külső videokártyát, meg a beépítetten kívül extra storage-ot.

Ez hasonló elképzelés, bár a küldő videokátya csak álom: https://liliputing.com/microsoft-is-selling-a-600-mini-pc-with-snapdrag…. Amennyire a netről kiderül a Qualcom SoC, és így a köré épített cuccok sem "Arm SysteReady" certified -ek, azaz nem támogatják a szabványos boot -ot. Ennek folyományaként Linux -os futtatni ezeken portolás nélkül nem nagyon lehet, feltéve, hogy az MS nem zárta le a boot -ot. Tovább haladva a gondolatmeneten, a Linux driver támogatottság is problémás lesz.

Elsődleges op. rendszernek OpenBSD, másodlagosnak FreeBSD, Intel x64. Valamint FreeBSD-re egy VirtualBox, arra pedig egy linux, ha szükség lenne rá.

Sajnos nem nagy a valasztak. Szeretem a linuxot, de csak az Apple tud hardvert gyartani.

Nem csak Clevokat brandelnek at? Volt egy Clevo laptopom 5 evvel ezelottrol, ami ugyanugy nezett ki, mint a System76 mittomen melyikje. Akkor a System76-osok azt irtak, h. az atcimkezesen kivul sajat boot firmware-t, meg drivereket kellett hozza irniuk, de a Fedora Core problema nelkul ment a Clevoval is.

Most vettem egy LG Gram 16 -ot.

A kis suly volt az egyik szempont, hogy kanapen is tudjak dolgozni, olbe gepkent, mert a derekam szereti, ha nem szeken ulok.

Viszont valoban munkara lesz, ergo VPN, es kell Windows is. Tavoli asztal es helyi fileok egyarant, plusz munkas es bongeszos VM-ek, vagyis kell a RAM es a disk kapacitas is.

Az ARM fel sem merult, x64 alatt minden is van, a fogyasztast leszarom, az akku kapacitas legyen nagy. Eddig boven jo a 80 Wh.

Linux alol is fogom hasznalni, igy a dual boot adja magat, foleg, hogy ket M.2 nvme SSD foglalat kerult bele. Igy tobb TB tarkapacitas is kiepitheto, nem azt mondom, hogy most kell minden, de mindenkeppen idotallobb ha nincs beleforraszva a gepbe a max 512 GB SSD, mint amit egy masik notin lattam. A memoria sajnos nem fejlesztheto, 16 GB forrasztva. Szuken, de eleg. :-)

Preferencia x64, OS pedig munkaidoben Windows, sajat celra pedig Linux.

Illetve ha sikerul felhergelnem mindkettot Legacy modban, akkor kereszben mindegyik alol bebootolhato Virtualbox alatt a masik vinyon levo OS is, ha eppen onnan kell valami. Igy nem kell mindig mindennek futnia, de kellemesen rugalmas, ha megis kell valami, nem nagyon latok eselyt zsakutcara.

Az Apple nekem zsakutca lenne, mert eppen ilyen draga lenne, de nem bovitheto es nem hasznalhatok benne barmit, hanem csak azt, amit az Apple megenged nekem.

Szerkesztve: 2022. 11. 28., h – 11:51

Linux és x86_64, ha a közeljövőben vennék, de most még jól elvagyok a meglévő gépemmel. Semmiképpen nem akarnék se Windowst, se MacOS-t használni. Meló kedvéért csak a projektre hajlandó vagyok, de desktopként "viccen kívül" már nem.

Van értelme Linuxot használni ezeken a "csoda" ARM-eken? Van aki ilyet használ és be tud számolni róla?

Nem válaszolt senki, úgyhogy újra felteszem a kérdést: van aki kipróbálta már M1/2-őn a Linuxot? Van ennek bármi értelme? Vagy még nem használható, csak reménykedni lehet, hogy egyszer használható lesz, és a vas késői életciklusát ki lehet nyújtani vele amikor már a macOS nem lesz támogatott rajta?

Nekem egyszer régen volt Mac-en Linuxom, de csak azért mert véletlenül lett egy ilyen gépem és akkor már persze hogy Linuxot tettem rá. A telepítés macera volt, de utána egészen jól muzsikált, néhány dolgot nem kezelt tökéletesen, de használható volt. Direkt nem vettem volna ilyet, de ha már volt akkor jó volt.

A másik kérdés, hogy miért akarnék ARM-et x86 helyett, amikor x86-on minden működik, ARM-en meg ki tudja hogy mi lesz? Simán kalandvágyból vágynak sokan váltani, vagy lesz valami pozitív hozadéka annak ha áttérünk ARM-re? Én most úgy vagyok vele, hogy van elég érdekes dolog amivel foglalkozhatok, úgyhogy a számítógépemmel csak akkor foglalkozok, ha muszáj.

kovetkezo laptopom a legolcsobb olyan laptop ami tud AVX2-t (teams virtualis hatterhez) es fut rajta a Skyrim, FSX es Mass Effect. minden masra ott az asztali gep :)

Szerkesztve: 2022. 11. 28., h – 11:55

Nekem azért lett M1 air mert ez hozta azt amire szükségem van HW szempontból. Passzív, ugyanakkor mégse fáj neki egy kis családi 4k60fps videó szerkesztés (5-10 perces projektek erősen apuka szinten), egész napos üzemidő közepes terhelés alatt is.

Az SW nekem tökmindegy, ugyanúgy meg tudok csinálni mindent win/linux/mac alatt is, ebből a hármasból mint desktop OS a Linuxot preferálom, ez a gép is azt kap majd ha lejár a macOS támogatás (hajrá Asahi/manjaro). 

ARM/Linuxot húztam, de meglátjuk hogy áll majd a piac ha cserére kerül sor, remélhetőleg ez még jó pár év.

(x) Egyéb

Laptopot a belátható jövőben csak ARM alapon vennék. OS supportról közelről (saját vagy ismerős) csak macOS-szel kapcsolatban vannak tapasztalataim, ez alapján valószínűleg a következő is az lenne. Elvi problémám viszont nincs azzal, hogy windows-os gépet vegyek, ha addigra (garantáltan) eléri az ARM Windows azt a színvonalat, amit az ARM macOS tud.

Linuxos laptopot szinte biztosan nem vennék, botrányos tapasztalataim vannak a laptopok Linux-supportjával, amik nagy része már bőven 5-10 éves élmény, viszont azóta előítéletes vagyok. :)

Szerkesztve: 2022. 11. 28., h – 11:54

pöttyet elrugaszkodott a valóságtól ez a sok lehetőség :D

 

tökmindegy te mire 'vágysz',  a gyakorlatban azt veszed ami:

1. belefér az anyagi keretbe

2. kapható a körnéykeden

és majd kizárólag ezekből válogathatsz a saját szempontjaid alapján.

 

szerintem.

Linux, RISC-V ;-)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.