új családi, színes lézernyomtató keresése

Fórumok

célok:

  • nem kell rá scanner/fénymásoló rész
  • WIFI kötelező, nincs eth kábel.
  • utángyártott toner legyen olcsó, (pl.: korábbi nyomtatónk egy feka lézer HP LaserJet 1536DNF, kb. _10 éves_ és 1500 Ft a toner bele, kb. 1500 oldalt tudunk nyomtatni belőle!)
  • kb. havi max 50 oldal nyomtatás, színes/feka vegyesen, de legalább 10 évig, magán célra, családnak
  • Ubuntu és Windows desktop, +Android teló supportálja

Természetesen ott az árukereső és társai:

 

https://www.arukereso.hu/nyomtato-c3134/f:nyomtato-tipusa-lezer,igen-szines-nyomtato,wireless-van,ar=0-250000/

 

de esetleg hasznos lenne "nyomtatósabb" szakmában jártas emberektől köpködés :D pl.: hiába látható hozzá olcsóbb utángyártott toner, h. ha egyszer megvesz az ember mindent és "toner hibát" prüttyög a drágán megvett nyomtató... VAGY pl.: adott mennyiségű nyomtatás után software-ileg letilt.. miközben még képes lenne nyomtatásra..

régi feka lézer azért van lecserélve, mert egyre több színes oldalt kell nyomtatni és boltban eléggé drága a nyomtatás

 

Köszi.

Hozzászólások

Pl. leirhatnad, hogy a jelenlegi/korabbi peldanyt miert kell cserelni. En egy ennel is oregebb (2500), majdnem 20 eves szines lezert kapcsolok be, ha nyomtatni kell :D 

Azt nem tudom megmondani milyet, de azt igen milyet ne. Nekem Xerox 6510 -van. Szépen nyomtat, de toner arany áron van, utángyártott FW lock miatt nem megy. Állítólag az enyém nem közép európai, hanem nyugati FW -es. A CE FW állítólag megy az utángyártott tonerekkel.

Szóval xerox -ot ne!

(Jó lenne valami frankó kis szabályozás a toner és patron mizéria derékba törésére.)

a nyomtatóval való baszkódáskor mindig az az érzésem, mintha ez a szelete az IT-nak megragadt volna a '90-es években. Nem csak én érzem így, folyton folyvást szembejönnek velem az erről anyázó posztok neten, illetve a mémek.

Az sem segít, h. a tökkelütött mikroszoft sem képes a nyomtatók kezelésén úrrá lenni, kb. 2havonta baszódik meg valami nyomtatással kapcsolatos dolog a peccskedd után. A Spooler szervíz meg közkedvelt célpontja a hekkereknek. Emiatt már régóta az a szekuriti policy sok helyen h. inkább tiltassa le a kedves üffél a spooler service-t gpo-ból minden olyan gépen ahol esélyesen nem akarnak majd nyomtatni.

Aztán jön  a tetves gyártók geci húzásai, mint amilyeneket a HP is csinált világéletében: mostanában éppen az Ink-as-a-Service szemétkedésüktől hangosak a suport fórumok.

Bár lézernyomtatót szeretnél, én mégis idetrollkodnám a saját meglátásomat: hasonló cipőben jártunk mi is (kicsit öregedő, de teljesen korrekt FF HP hálózati lézer), és egyre hangosabban merült fel az igény, hogy kéne színes nyomtatás nameg fotók a nagymamáknak. Csomót nézelődtem, aztán FB piactéren beleakadtam piszok olcsón egy Epson L6160 színes tintasugaras nyomtatóba, megvettem és nem bántam meg. Nem patronokat, hanem (böszme nagy) tartályokat használ (olcsón után lehet tölteni nem csak gyári festékkel) és ahogy nézem egyhamar nem fog elfogyni a cucc belőlük, illetve a sebességgel (a lézer azért gyorsabb volt valamennyivel) és a nyomtatás minőségével sincs semmi para. Szerintem érdemes ilyen irányba is keresgélni, bár hozzáteszem hogy patronos nyomtatót biztos nem vennék én sem. Kérdés persze az is hogy mekkora büdzsé van a nyomtatóra, mert pl. újonnan lehet én sem vettem volna meg az Epsont (boltban olyan 120-130k körül volt, az enyém egy cégfelszámolásból 2 hónaposan/számlával/garanciával plusz egy teljes tintakészlettel volt 65 ezer).

+1

EcoTank a kucsszó, ezek tényleg nagyon jók. Sokat szállítottunk belőlük, teljesen problémamentesek A nyomtatóhoz nem csak demó patronokat csomagolnak, hanem tényleg akár évekre elegendő mennyiségű tintát adnak, és utána a gyári utántöltő flakonok is kifejezetten olcsók.

https://www.epson.hu/hu_HU/for-home/ecotank

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Ha nem áramtalanítod nagyon sok hónapra, akkor semennyire nem jellemző a beszáradás. Régen az Epson Stylus color idejében tényleg pár hétnyi állástól beszáradt a fej és drágább volt cserélni mint új nyomtatót venni, de ezek már nem ilyenek. Amit otthon használok legegyszerűbb L3110 az már kb. 5 éves, és még nem lett felbontva a hozzá kapott második fekete tinta. Szerintem volt olyan, hogy talán egy éven át icsak scannelésre használtuk, most meg napi szinten nyomtatunk vele és semmi baja. Ha most kellene vennem otthonra, akkor biztosan újra az Ecotank sorozatból választanék. 

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

2+ éve használok egy tartályos epson-t, 4000+ oldalon vagyunk túl, most kellett utántölteni a fekete festéket először. A beszáradás ezekre abszolút nem jellemző. Mi néhány naponta pár oldalt nyomtatunk - ha nem nyomtatok, az sem baj, de akkor elkezdHET "csíkozni" - amit egy fúvókatisztítás megold. Eddig egyszer kellett ilyet nyomnom.

Nem maga a beszáradás a gond a tartályos (!) tintasugaras nyomtatókkal, hanem az, hogy meghatározott számú fúvókatisztítást lehet csak nyomni, mert "megtelik" az a szivacs, ami a kifolyó tintát felszívja. Persze házilag is kitakarítható, de az kevés, sajnos nullázni kell egy számlálót is, szoftverből. Nálam ez még nem jött elő, és ismerősöknek sem, de ettől még létező dolog, ha utánaolvasol/kérdezel. Szerencsére lehet találni megoldást erre is, csak keresni kell - ettől még ez a fajta felhasználó-szivatás undorító.

Én is pont ezt akartam írni. 15+ évig színes lézernyomtatónk volt (Először valami Xerox. utána Brother 3170CDW), 1-2 hónapja egy Epson L3256-t vettünk. Újonnan 60k alatt volt. A gyári festék 3100 ft alatt van. Ami egy egész nagy üveg, 65ml. Utángyártott 1900 körül, bár ilyen különbség mellett én már eredetit fogok venni. (A tonerekből utángyártottat vettem) A boltban megkérdeztem, hogy van-e a dobozban festék.. azt mondták, hogy próbanyomtatáshoz van, de miután felbontottam, kiderült, hogy teljes készlet, sőt a feketéből 2 üveggel is volt benne. Az egyetlen hátránya a nyomtatás sebessége.. a lézer azért jóval gyorsabb volt. Bár nálunk havi 50 oldalnál valamivel több nyomtatás van, pár 100-500, de ez sem olyan rengeteg, hogy ne lehetne kivárni.

Mondjuk van benne scanner is... de max nem használja az ember...

Úgy tudom, hogy egyes színes lézernyomtatók akkor is léptetik a színes tonereket, amikor csak fekete van használva. Ez azzal jár, hogy a belső számláló egy teljesen feltöltött tonernál is mutathat akár nullát is.

fixme

Nem léptetik, hanem ha színes módban nyomtatsz csak feketét tartalmazó oldalt, akkor nem a fekete tonert használja monochrome módban, hanem a színes tonerekből keveri ki a fekete színt is. Ezt legtöbbször a nyomaton is észre lehet venni, mert inkább nagyon sötét szürke az, aminek feketének kellene lenni. Szokott lenni az ilyen nyomtatókhoz olyan driver, amivel fel lehet venni külön nyomtatóként a monochrome verzióját, ezzel lehet megakadályozni a színes  tonerek indokolatlan fogyását.

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Szerintem kb. mindegyik régi színes lézer így működik. A HP és a Canon az biztosan, de pl. a Brother oldalán is le van írva:

https://help.brother-usa.com/app/answers/detail/a_id/76379/~/color-tone…

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

régi feka lézer azért van lecserélve, mert egyre több színes oldalt kell nyomtatni és boltban eléggé drága a nyomtatás

I hate to be that guy... :) De biztos, hogy ez a jó irány? Ha mondjuk az "egyre több színes oldal", az mondjuk havi 10, aminek a nagy része egyébként fotóelőhívás, akkor hagyd a pékbe. Én egy AltaLink C8045-ösön szoktam színeset nyomtatni, azért nem fotóminőségben jön ki a cucc belőle, pedig otthonra valszeg ennél rosszabbat fogsz venni. Otthon van egy tintasugaras, ami explicit tudna fényképet is, de inkább bemegyek hazafelé a Rossmannba, mert jobb lesz az output.

Nyilván ha olyan a use case, hogy mondjuk a gyerek százasával nyomtatja a színeset, vagy otthon fénymásoljátok a munkafüzetet, stb., akkor nem szóltam. :)

Ha nem lenne ott az ÚJ kitétel, szívesen ajánlanék felújított kyocera színes lézert. Van utángyártott toner is hozzá. Van olyan kis A4-es gépem, ami már 14 éve megy, és 480ezer példány van benne. Nyilván ekkora példányszám esetében már kell karbantartás, de a Te esetedben a 10 év kb karbantartás mentesen kivitelezhető.

A fekete nyomtatás pedig pontosan úgy van, ahogy royal kolléga írta fentebb. Annyit tennék hozzá, hogy ezt minden esetben a nyomtató driverében érdemes átkapcsolni. Egyes programok lekeverik a színeket, de attól még a nyomtató színesből keveri ki.

Ezt érdemes elolvasni: https://www.techdirt.com/2015/08/20/your-toner-is-no-good-here-region-c…

Röviden: egy csomó lézer nyomtató gyártó, régió zárja  a nyomtatót. Minden toner régió kóddal rendelkezik, és az első toner cserénél a nyomtató megjegyzi a toner kódját, és mást többé nem fogad el. Egyes típusok tiltják a további működést nem kompatibilis toner telepítése esetén. Szakszerviz tudja jó pénzért "javítani". Természetesen a nyomtató nem árulja el a beállított régiót.

Szerkesztve: 2022. 11. 26., szo – 10:52

Nekem ugyanez volt a gondom, de kellett a duplex scanner oki mc342 lett pont az alkatresz es toberek miatt. Irta vki a kyocera-kat, szerintem is nagyon jok az is jo valasztas. Tintat meg ilyen nagytartajost se vennek, csak ha rendszeres a csaladi foto nyomtatas.

brother nyomtato. igaz h leginkabb mac os/ios alol van hasznalva, de eddig panasz nem volt ra. Ha vendeg jott o is tudott a samsung droid telorol meg win10 laptoprol nyomtatni, linuxal nem probaltam(de ezen ne muljon inditok egy virtualis gepet ha erdekel).
Wifibol csak 2.4GHz-et tud, az utangyartott toner olcso (legalabbiis a fekete az tuti), mukodik rendesen az utangyartott, annyi h egy piros X-et huz bele a GUIban, meg kiirja, h nem tamogatott, de semmi egyeb majomkodas nics vele.

Nalam is volt wifi-s nyomtato. Bokkeno: security. Alapvetoen szopas, mert aminek nem kell a belso halozaton lennie, azt en mind kivagom a guestnet -be. Mobilok, tabletek, chromebook-ok, minden. Nyomtato is oda ment *volna*, csak ugye guestnet-en nem erik el egymast a kliensek...

A masik moka, amikor a nyomtato gagyi, es csak wpa2-t tud maximum. Nem fogom a biztonsagos(nak kikialtott) belso halozatot downgrade-elni csak azert, mert a nyomtatonak az kell.

Szoval aki nalunk nyomtatni akar, az odaslattyog a nyomtatohoz, bekapcsolja, es feldugja szepen maganak az usb kabelt. Ecceru, mukodik, es nincs kompatibilitas-problema. Igy aztan tenyleg csak az hasznalja, akinek nagyon kell.

Ennyi nyomatért én biztosan nem vennék színes lézert.
Egy Epson Ecotank szerintem jól lefedné az elvárásokat, ha minden áron lézer, akkor Kyocera környékén nézelődnék.

Szerkesztve: 2023. 04. 17., h – 14:37

végül ez lett:

Brother HL-L8260CDW

 

tök jó, csak annyi a baj utólag h. nagyobb kék felületeket csíkozva nyomtat.. lol..

Havi 50 oldal színeset szerintem nyomtattass ki a papír-írószerbe... Annyiért nem éri meg venni és fenntartani egy színes lézert.

"Sose a gép a hülye."