PC update

2017. 04. 30. Ekkor írtam meg azt a blogbejegyzést az akkori új asztali gépemről. Mivel ez a gépet idén szép lassan fejlesztettem, gondoltam írok erről kicsit.

Anno többek közt azért választottam az AMD platformját, mert sok évre ígérték a támogatást. Úgy látszik ez be is jött, a B350-es chipset-ttel kiadott alaplap lekezelné a Ryzen 5xxx szériás cpu-kat is.Eddig nem mentem el, az 1500x-et egy 2600 váltotta fel, ami ugyanazon fogyasztási tartományban található, de 2 fizikai maggal több található benne. Használatfüggően 30-45%-al gyorsabb a 2600.

Lecseréltem a cpu hűtőm is, ideje volt, még az AMD x2 4600+-os cpu-mhoz szereztem be anno~ 2008-ban a Cooler Master Hyper TX cpu hűtőt ami azóta a 3. légkavaróval üzemelt, Egy ID-Cooling - SE-213V2 került a helyére, ami halk és jól hűt.

A rendszer háttértár is cserélve lett, az m2sata ADATA 256 Gb-os ssd mellé egy m2nvme Silicon Power 512 Gb-os ssd került, így most a dual boot úgy valósul meg hogy az nvme ssd-m terpeszkedik a Windows 11, és az m2sata ssd töredékét foglalja el az Arch linux.

Nemrég pedig a Zotac 1050Ti is cserélve lett egy Inno3d1660Ti-re. Itt a teljesítménynövekedés használatfüggően 2-3x-os, van olyan játék ami a közepes grafikán 30 fps-ről a maximális grafikai beállításokon 100 fps-re javult, máshol ez azért nem ennyire látványos, de mindenképp megérte a váltás. Itt már fogyasztás növekedésről beszélhetünk, hiszen a 75 W TDP-jű 1050Ti-t egy 120W TDP-jű kártya váltotta, de a teljesítményt nem adják ingyen, és az fps/w pedig szintén sokat javult.

A cpu-t és a vga-t használtan vásároltam, a régieket pedig eladtam.

Mint az írásomban látható, volt amit bővítettem, volt amit cseréltem, az 5 éves gép teljesítménye több mint duplázódott, és ez még nem a maximum ami kihozható belőle. CPU fronton akár egy 16 mag/32 szálas 5950x, vga frontot kb bármi, memóriából pedig 64 Gb belemehet. Úgy látom az amd az AM4 foglalattal beváltotta azt a reményem, hogy időtálló gépet raktam össze, ami minden fronton sokáig bővíthető marad, számomra elég teljesítményt nyújtva.

Hozzászólások

5950x helyett a 58003dx-t raknam (5950x-em van)

aha, teljes vizhutes. kicsit megbantam, hogy AM4 lett, most, hogy kijott az AM5 :-), illetve ahhoz kepest, amennyit koltottem ra, talan nem toltam vele annyi orat, mint gondoltam, hogy fogok. tenyleg kene irnom rola blogpostot. :)

az nagyon adja, hogy nincs hangja akkor sem, ha jatszok (3x360mm-es radiator van), maga a gep gyors (5950x, 64GB RAM, NVMe), es gyonyoru ranezni.

a vizhuteses 3070-es mostmar eladnam, es AMD-t vennek belole, december 13-an erkeznek az uj kartyak, valamit abbol. erdekes, hogy az asus ezen kartyajabol azota sem lattam sehol.

Igazából nekem is beváltotta a számításaim az LGA 2011, igaz, egy picit más szempontból. :) Akkor egy 3800+-os Athlon X2-t cseréltem, ami 2012-ben már meglehetősen lassú volt arra, amire használtam, Az akkor kb. 4,5-5 éves gép volt, mikor vettem 2007-ben, akkor se volt egy erőgép, cserébe látszott, hogy rohad szét az egész, instabilkodik, stb. Gondoltam, megnézem mit adnak egy-két kategóriával feljebb.

Akkor a az volt a terv, hogy legalább 7-8 évet megbízhatóan bírjon és teljesítményben is egy alsó-középkategória megmaradjon. Több, mint 10 év elteltével, azt hiszem, kijelenthetem, hogy bejött. Most már azért kezdem érezni rajta, hogy nem a legfürgébb, de vállalható. Szerintem két évig még kihúzom vele, aztán körbenézek, hogy mit árulnak. Persze, azért történtek vele változások, kapott még időközben 1-2 új HDD-t, egy NVMe-s SSD-t meg egy új videokártyát - a R7870-es sajnos merészelt megdögleni a Bitcoin láz közepén, úgyhogy vettem egy 1050Ti-t helyette. Vicc az, hogy a kártya még mindig kapható, drágábban, mint amikor vettem.

Mondjuk az sokat segít, hogy jóval kevesebbet játszok, mint 10 évvel ezelőtt, ha mégis, akkor is többnyire régebbi játékkal (pl. Starcraft II mostanában megint), aminek igazából ez a gép is bőven sok. Na jó, mostanában néha nyomkodom a Horizon: Zero Dawn-t, az már kompromisszumos, de panaszom így sincs rá.

Viszont hajbazernek egyre nehezebb lesz hangoztatnia, hogy mérnök urak évente vesznek új gépet :D