Thin client otthonra (Citrix)

Szeretnék a laptop dokkolóba dugdosása helyett egy fix workstationt otthonra. Esetünkben ez azt jelenti, hogy el kell futnia rajta egy db Citrix Receivernek, amin elérem a céges gépemet. Más tevékenység ezen a gépen nem történne, arra ott van a privát laptop, ergo tetszőlegesen tróger hardverrel kiegyeznék.

Spec:

  • Van jelenleg 1 db HDMI-s és egy db displayportos monitor, amit nem szeretnék lecserélni, utóbbihoz értelemszerűen DP vagy USB-C port is oké.
  • Jelenleg be van dugva egy-egy db USB-A webkamera és headset a dokkba, ez kiegészülne 1 db billentyűzettel, ami eddig a laptop sajátja volt
  • 1 db BT-s egér, szóval a BT must-have, nem akarok receivert, mert hordom máshova is.

Asszem ennyi. Nekem gyakorlatilag a teljes thin client világ kimaradt, beleértve a RPi-szerű megoldásokat, úgyhogy megköszönném, ha valaki (ELI5 :)) adna egy bevásárlólistát, hogy mit vegyek meg, amit ha utána otthon összedugdosok, működni fog. :)

update: van egy Oneplus Nord 2T és egy iPad Pro is kéznél, ha ilyesmire is lehet építeni

Hozzászólások

2018 óta Citrix Workspace a neve :-) OS szempontból Windows/Linux/MacOS is lehet alatta, úgyhogy az igényei alapján kell először egy mondjuk mikropécé (HP ProDesk 600 G1 SFF használtan, Windows 10-zel olyan 45-50E Ft), ha blútyúkot nem tud, akkor egy USB-s blútyúk adapter, aztán hajrá.
A mikropécét azért javaslom, mert ha minden igaz, a legtöbbilyen a normális monitorok hátulján lévő VESA rögzítőpontokra felcsavarozható, így helyet sem foglal.

Egy kinai Android tv Box is eleg lehet sztm.

Valamilyen Mi Box van otthon, van rajta egy táp meg egy HDMI. BT is van elvileg, bár az egérkezelést még nem próbáltam. Eddig oké. Ezen kívül 1 db USB-A van rajta, oda hogyan varázsolom be a 3 db eszközt? Vegyek dokkot? De milyet, ami működni is fog vele? Megannyi kérdés. :)

Bármilyen? Fogja tudni kezelni mondjuk a webkamerát? Ha most bedugom a kamerát, nem történik semmi, igaz, hibaüzenet sem jön. :)

Ötleteim nekem is vannak, de mielőtt elkezdek random összevásárolgatni dolgokat, utána akarok járni, hátha már valaki lefutotta ugyanezeket a köröket.

A munkáltató által biztosított eszköz egy másik országban van, ezt kellene elérni távolról, hogy ne kelljen több ezer km-t ingázni naponta. :)

Megelőzve a következő kérdést, igen, a policy kifejezetten támogatja a saját eszközök használatát ehhez a távoli eléréshez.

Bekészítem a popcornt, mesélj! :)

Egy láda sörben mernék fogadni, hogy a citrixes megoldásunk komolyabban veszi a mindenféle jogi és itsec megfelelést, mint a legtöbb otthonra kiadott céges laptop valami rátelepített VPN klienssel. Már csak abból kiindulva, hogy egy rakás ország mindenféle regulator szervezete jöhet (és jön is) feltenni ilyen kérdéseket, a GDPR-nál jóval szigorúbb jogszabályokra hivatkozva.

Annyit még hozzátettem, hogy van a közelemben egy Oneplus Nord 2T, meg egy iPad Pro, ilyen vonalon is el lehet indulni.

Próbaképpen bedugtam az USB-C->DP kábelt, nem történt semmi, nem ehhez vagyok szokva. Az iPaddel működik, de ott is látszik, hogy nem erre találták ki.

A Zasszony egy RPi 4-est (4 GB RAM) használt sokáig erre a célra és teljesen megfelelt neki.

Kicsit szívni kellett a Citrix-el. Ha jól emlékszem valami nem volt rendben tanusítványokkal. 

Bár ez még 2019-ben volt és nekem kb. 35K-ban állt meg mindenestől (RPi 4 + kártya + tok + mini HDMI to HDMI + bill + egér). Monitor az volt.

Bónusz: van Bluetooth és WiFi is illetve van VESA tok és akkor tudod rögzíteni a monitorodra. https://thepihut.com/products/aluminium-vesa-raspberry-pi-4-case?variant=40234905174211

Én több könyvelő irodának csináltam "vastag" klienses megoldást annyira bejött nekik, hogy home office-ra is ezt kérték:

- Intel Atom X5 (Cherry Trail) miniPC - 4core, 2/4GB RAM, 32/64GB SSD - monitor hátára felszerelve (VESA keret).

- SSD-re op. rendszer: Windows 10 IoT Enterprise LTSC

- 22" -- 24"-os monitor

Home office: VPN (SonicWALL VPN client).  

Gyártó: Kínai Beelink

DELL-nek is van Wyse 3040 Thin client vagy nagyon jó még Fujitsu Futro S740 ThinClient Intel

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2022. 11. 21., h – 23:37

Virtuális gép nem lenne jó a laptopról futtatva? Mert gondolom csak azért kéne, hogy magángépről nem akarnál céges munkát csinálni, valami távoli céges kifigyelés, logolás miatt. De ha eleve virtuális gépen megy a citrixes elérés, csak erre dedikáltan, akkor az ugyanolyan jó, mintha külön hw lenne. Szerintem még a dokkra se kéne rádugni hozzá a lapost.

Ha meg az a lényeg, hogy egész nap menjen ez a citrixes megoldás, és Linux valóban támogatott (nem tudom, nem használtam még ezt a Citrixet), akkor egy olcsó Rpi vagy hasonló SBC, még a legújabb szériásnak sem kellene lennie.

Szerk.: az SBC-kkel az most a baj, hogy elment az áruk, főleg a Rpi4B-nek. 100-200 dollár körül mennek nagy átlagban a mindenféle Pi-verziók és klónjaik, és nem sokkal többert, de maximum dupla annyiért kaphatók 5-8. genes Core i5 ThinkPad-ek 8 giga RAM-mal, vagy Ryzen 2500U szintén 8 giga RAM-mal, és igaz, hogy ha csak szaros TN panellel is, meg dupla-tripla fogyasztásból, de köröket futnak bármilyen SBC köré, és nem csak vékonykliensnek használhatók, de vész esetben pótgépnek is elmehetnek, értelmesebb feladatot is visznek, ha más nem linuxozós tanulós gépnek is jók, az inteleseknek a BSD-kompatibilitása is rettenet jó. Ezek most egyre olcsóbbak, mivel java részük el lett avultatva a Win11-gyel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mert gondolom csak azért kéne, hogy magángépről nem akarnál céges munkát csinálni, valami távoli céges kifigyelés, logolás miatt.

Igazából nem, sorry, ha félreérthető volt az OP. Simán kényelmi szempontból lenne érdekes + a Citrix tud izgalmas dolgokat művelni Macbookon. 

Szerintem még a dokkra se kéne rádugni hozzá a lapost.

A dokk sajnos nem igazán megkerülhető laptoppal, mert 5 kábel van most bedugva, és még lehet, hogy lesz több.

és Linux valóban támogatott (nem tudom, nem használtam még ezt a Citrixet)

Ez az egymillió dolláros kérdés, én sem. :)

Szerk.: az SBC-kkel az most a baj, hogy elment az áruk, főleg a Rpi4B-nek. 100-200 dollár körül mennek nagy átlagban a mindenféle Pi-verziók és klónjaik

+1, én most rendeltem egy refurbished M92 Tiny-t valami 25k forintért, ha munkára nem válik be, akkor is tudok neki feladatot a ház körül. :)

Nézegettem RPi-ket, ha megveszem hozzá a must-have kiegészítőket, simán 40+ ezer. Mondjuk nem is fair összehasonlítás teljesen, amíg ezeket a mini PC-ket ezresével borítják a multik a használtpiacra, ha selejtezés van.

Meglepően olcsó, még a teljesítményéhez képest is. Nem is hallottam még erről az AMD GX-ről, de a PassMark listái szerint kb. az Atom Z, régebbi Celeron N, C2D T5900, dual core mobil Celeron/Pentium, erősebb AMD Turion 64-ek szintje. Nem nagy ász, de ennyiért simán elmehet egy ilyen végletekig soványított, kiosk rendszerű Linux alá, bár a Citrix hardverigényét nem ismerem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Fujitsu Futro S740 ThinClient:

- CPU: Celeron J4105 (4core 1.5 - 2.5GHz)

- Functions: eLUX RP 6, Citrix Receiver, VMware Horicont Client

For Whites Only meeting room!

Úgy néz ki, hozzájutok egy Thinkcentre M92 Tiny-hez. Mondjuk nem vékonykliens, de majd meglátjuk.