Mit nézek most #26 - Jeen-yuhs

Netflix doku, ami a 0. perctől kezdve nyomon követi, hogyan lett a Chicago-i Kanye West-ből többszörös Grammy-díjas rapper, majd üzletember és végül egy világbrand.

Hozzászólások

Ő az aki a híres Omega szám dallamát lopta a saját zenéjéhez, igaz?
Ennyit elég is tudni róla... 👎 

Nem igazán a zenei karrierje érdekelt, azt megítélték a rajongói és szakmai testületek.

Ami érdekelt, az a sztori az ember mögött. Mindenképpen érdekes volt a sorozat, mert ritkán látunk olyat, hogy egy ember karrierjét végigkíséri a -1. perctől kezdve egy kamerás ember.

A rap iparban gyakran jönnek plagizálási vádak. Ez főleg a rap szcéna eredetéből, a mixtape korszakból ered. Presserrel West ügyvédje vette fel a kapcsolatot, miután piacra került a dal. Presser nem is tudott róla, ők jelezték neki.

Ajánlottak egy összeget, azt Presser nem fogadta el. Majd egy nagyobb összeget már elfogadott. Az ügy békésen rendeződött:

"I am very glad it is over," Presser told Hungarian news agency MTI on Friday. Peter Cane, a lawyer for Presser, said, "The matter has been resolved amicably."

trey @ gépház

Aki ismeri ezt a világot, az tudja, hogy a rap alapok hogyan készülnek. Kanye is úgy futott be, hogy alapokat készített másoknak, Jay Z-nek stb. Az alapok készítése gyakorlatilag arról szól, hogy a producer "felfedez" arra érdemes részeket a világ minden pontján és ha azt érdemesnek tartja, bemixeli. Igen, az megtiszteltetés, hogy egy 21-szeres Grammy-győztes előadó beemel egy ilyen dalrészt. Az meg nem az szerző dolga, hogy ennek a jogi oldalát lerendezze. Arra tartja az ügyvédeket. Valószínűleg Kanye jelezte az ügyvédeinek, hogy rendezzék a jogi részét, hiszen ők keresték meg Presser-t, hogy felhasználták.

Hogy előbb is megkereshették volna, mint hogy az album megjelent? Igen. Ügyvédi feladat. Hogy keveset kínáltak neki először? Amerikából nézve ez egy 20-ad rangú ország senki által nem ismert szerzőjének műve. Üzletemberek, megpróbálták. Nem sikerült. Utána kifizették peren kívül azt, amit Presser kért, így az üzlet kölcsönösen jól zárult. Nem látok itt semmilyen problémát.

Így működik a zeneipar.

trey @ gépház

Fú mennyire nem érdekel ez a senki :) erre időt elpazarolni, hát, ezer más dolgot tudnék mondani.

Balhékból él? 21-szeres Grammy-díj győztes :D

With 21 GRAMMYs, West is one of the top GRAMMY winners in history

Ezen túl (ami önmagában is elég lenne) sikeres producer, divattervező, befektető és még ki tudja mi nem

trey @ gépház

Hm, kösz a tippet, bár Kanyééé-t annyira nem csípem, de elvonatkoztatok ettől és megnézem.

https://www.imdb.com/title/tt6233618/

Nem rég tudtam le a fentit : Unsolved -> Tupac / Biggie nyomozást dolgozza fel alapvetően (nyilván kissé kiszínezve, ezt hangsúlyozzák is)

+ lehet azért még találni a rap / hiphop akkori időszakából egész jó kis dokukat / összefoglalókat. Azért elég "durván" mentek akkoriban ott a dolgok.

Unsolved -> Tupac / Biggie nyomozást

Láttam az összeset a Netflixen. Akit érdekel a mixtape/rap/hiphop/b-boying kultúrakör (mert mondjuk akkor volt gyerek, amikor a break korszak betört a világban :), azt nyilván érdekli a téma. 

Van egy csomó doku a Netflixen a témában. Jók!

trey @ gépház