A Mastodon szerint több mint kétmillió aktív havi felhasználója van, ami új rekord; a felhasználók egy része szerint használhatatlan

A Mastodon az ugrást a Twitterrel kapcsolatos eseményeknek tulajdonítja. A Mastodon szerint a váltók a Twitteren történtekre reagálnak és a közösségi média jövőjének nem egy milliárdos kezében kellene lennie, hanem a felhasználóiéban. Egyes felhasználók azonban csalódnak, mert szerintük a Mastodon nem Twitter alternatíva:

                                  [...]

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 11. 20., v – 13:09

Paródai ez az egész exodus. Őszintén szánom azokat, akiknek twitter profiljuk annyira fontos, hogy hisztéria rohamot kapva rage-quitelnek ha a platform nem olyan tulajdonos kezében van ami nekik tetszik. Egyébként van twitter profilom, naponta fel is nézek twitterre, jelentem hogy minden ugyan olyan, mint Musk előtt.

Egyébként örülök, hogy vannak decentralizált és open-source alternatívák, kéne hogy legyen facebookra is. Sőt szerintem kellenének olyan botok és proxy-k is, amik elosztottan mirrorozzák a twitter/fb bizonyos részeit és a bejegyzéseket létrehozzák mindkét irányba, hogy még fájdalommentesebb legyen az átjárás a céges és közösségi üzemeltetésű platformok közt.

Emberek tobbsegenek gondot okozt a decentralizaltsag. Megszoktak a kozponti szervereket, es fel se merul bennuk, hogy lehet ezt ugy is, mint az emailt. Nem ertik, hogy sok-sok szerver van, kulon-kulon szabalyokkal.

Talan az email a legjobb hasonlat, ha el kell magyarazni az r=1 usernek.

Emailnél egyharmad piaci részesedése van a Google-nek, a maradék nagy része pedig Microsoft, Apple, Yahoo. Ezek nem igazán hobbi-szerverek, nem ingyen felajánlott szívességből működtetett vasak.

Sőt nagyon sok esetben az email el sem hagyja a Google szervereit. Elküldik egy Google szerverről egy másik Google szerverre.

Egyes felhasználók szerint:

Unpopular opinion: Mastodon isn’t a replacement for Twitter.

— emily freeman 🇺🇸🇺🇦 (@editingemily) November 14, 2022

 

Mastodon is not Twitter. However, it’s probably a lot closer to Twitter than whatever Twitter is supposed to turn into.

— Paul Haddad (@tapbot_paul) November 16, 2022

Ez a Twitter-Mastodon dolog olyan mint a Windows-Linux. 

Még a tweetek szövege is illene egy olyan migrációra, mikor egy windows felhasználó hirtelen felindulásból linuxozni akarna, pl. "The platform is just awful. You’ve got a lot of work to do." :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Anno valamikor kiprobaltam a GNU Socialt (ami ugye ugyan azt a protokolt hasznalja a hatterben), par nap alatt meguntam, nem nekem valo. De igen, el tudom kepzelni hogy mac meg windows felhasznaloknak sokkolo tud lenni hogy egy programban vannak opciok es egy hangyafosnyit kene gondolkozni hogy nekem melyik a jo, nem csak felkinal egy elore elkeszitett sablont, hogy ez van.

Kedvencem a listabol

just make it a centralized feed like twitter istead of this weird server malarky

igen, idaig volt egy centralizalt szolgaltatas, azt megvette egy rossz gonosz, van egy decentralizalt ahol ugye ez nem tud elofordulni, de ne, tegyuk ezt is olyanna mint a regi, hatha annak is az lesz a vege.

I hate myself, because I'm not open-source.

Egyre többen vannak fent a Mastodon.

Amúgy ez nem a legjobb névválasztás, mert nem az övék a .com:

https://www.mastodon.com/

Itt valami teljesen más van... Elhiszem, hogy open source, de akkor is, mindenki a .com domainokat ismeri, a többi bohóckodás. Ez a .social ez mi? Senki nem ismeri.

https://www.similarweb.com/website/mastodon.com/#traffic-sources

Azt írja, hogy 93%-a direktben keresi fel a mastodon.com webhelyet, tehát sokan beírják a böngészőjükbe, hogy mastodon.com, és azt várják, hogy itt fog bejönni a Mastodon. Tehát valóban, a .com nevet ismerik a userek. A .social az nem tudják, micsoda.

Tehát meg kéne szerezni a .com nevet vagy pedig nevet kéne változtatni olyanra, ahol elérhető a .com.

Azért ez nem tűnik annyira nagy bulinak így első ránézésre sem:

Mastodon DMCA (üzemeltető fizessen elő, mert majd perelünk):
https://twitter.com/rahaeli/status/1593819064161665024

Felhasználói fiók felfüggesztve, mert (kapitalista) nézetei nem egyeznek a szerver üzemeltető elvtárs politikai nézeteivel, elvárásaival.
Úgy tűnik ebben a decentralizált rendszerben nem lehet fiókot mozgatni ha egy admin felfüggeszt. Elég nagy hibának tűnik.
https://twitter.com/LefterisJP/status/1593934653114785793

A Mastodon rendszeren az adminok ismeretlenek, hozzáférnek IP-hez, személyes üzenetekhez, egyéb személyes adatokhoz.
Ez véleményem szerint elég nagy baj.

A Mastodon egy fasza rendszer, nem való mindenkinek.

Egyébként sok dologra pont a Tumblr jobb, nem is a Mastodon.

Aki meg működő Twitter másolatot akar, kicsit várnia kell (de állítólag ilyen is készül, pl. a T2)

"A Mastodon rendszeren az adminok ismeretlenek" 

Olyan szerver is van, meg olyan is ahol ismert. Te választhatsz.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az első résznek semmi köze ahhoz, hogy Mastodon, Videoton :), vagy Wordpress, drupal, akármi. Egyszerűen csak jó tanács USA jogon belül minden tartalomszolgáltatónak, hogy ne egyéni vállalkozóként vágjon bele hanem Kft-ként, magyarra fordítva a céges viszonyokat. Utóbbi esetben személyes vagyonával nem felel azért ha teszem azt tömeges warez tevékenységet kezdenek vicces új userek a platformján. Az újdonsült kicsi vállalkozások gyakran bajban vannak az ilyen szellemi tulajdon irányából fújó cenzúrával, ami természetesen nem politikai cenzúra. A másik tanács a DMCA regisztráció évi pár dolcsiért hasonló okokból. 

Nem csak azok, neonácik és egyéb politikai szélsőségek is. Mivel decentralizált a Mastodon, nehezebb cenzúrázni, ez valahol jó is, meg károsabb is. Bár szerintem az összes közösségi oldal egy szar szemét, betiltanám mindent, FB, Twitter, Mastodon, menne mind a levesbe. Agynyomorító, népbutító, agymosó oldal az összes, ahol egy nagy gigacég gyakorol általában hatalmat a felhasználók felett, adatfarmnak használja. Jó a Mastodon ez utóbbi alól kivétel, de a többi negatív vonás ott is megvan.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez van. Lehet rám haragudni, meg nem érteni egyet, de azért el kéne gondolkodni azon, amit a másik ír. Elhiszem, hogy sokan nem fogadják el, de sajnos ez tény, a közösségi oldalak mindig is szar szemete voltak és lesznek mindig is. Ráadásul károsak is, mert kinyírtak sok olyan korábbi oldalt, blogot, fórumot, amik hasznosabbak voltak. Csinálni egyébként nem tudok ellene semmit, azzal tisztában vagyok, de mivel itt most erről volt szó, ezért leírtam. A tisztán látás kedvéért, mert természetesen az, hogy a Twitter, Facebook szar, az nem azt jelenti, hogy ugyanazt a Mastodonnak elnézem, mert az opensource meg jobb illatú. Végeredményben az se lesz soha jobb oldal ezeknél, az, hogy opensoruce meg nehezebben cenzúrázható, ez pozitív lenne egymagában, de a többi negatívum ugyanúgy annyira lehúzza, hogy ez már nem segít az ügyén.

Az is igaz, hogy nem csak a közösségi oldalak károsak ma már, hanem az összes adatbányász oldal, meg az elfogult politikai sajtóoldalak is, amik meg nonstop nyomják a politikai agymosást, és még csak nem is törekednek rá, hogy bármi objektív tájékoztatást nyújtsanak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én arra lennék kiváncsi, hogy közösségi, open source projektként hogyan képzelnék el mondjuk 100 millió user kiszolgálását...

Meg az is kérdésem lenne, hogy ez a mostani mérföldkő 2 millió user az annyi forgalmat generál-e, mint 2 millió aktív Twitter user, vagy csak regelve vannak ennyien, és ennél jóval kevesebben aktívak?

Jó duma ez a ne legyen egy (több) milliárdos kezében, de amikor kilép a "tesztfázisból" a projekt, akkor ki fogja fizetni az elhasznált (valószínűleg bérelhető, felhős) erőforrások után a számlát? Vagy előfizetős modellre vált? Vagy bízik abban, hogy Patreon-on mindenki bead egy kicsit?

Megkerestem helyetted, ha már nem tudod használni kereső:

Users join a specific Mastodon server, rather than a single website or application. The servers are connected as nodes in a network, and each server can administrate its own rules, account privileges, and whether to share messages to and from other servers. Many servers have a theme based on a specific interest.

És ez a "specific Mastodon server" ez ingyen van? Ingyen frissítik, ingyen jár hozzá rendszergazda, sőt még az áram és a szerverterem is ingyen van hozzá?

Magyarul a végén valakinek fizetnie kell a számlát. Mi van, ha nincs egy szerver sem amihez kapcsolódhatnék mint új felhasználó, mert mindegyik meglévő szerver elérte a maximális kapacitását és több vasat senki nem akar betenni saját költségen?

Ugye ez azért kérdés, mert ha a Twittert akarja leváltani, akkor elég sok vasat kéne tenni mögé, lévén a Twitter jelenleg a 4. legnézettebb oldal a világon (Similarweb szerint).

Itt írja:

https://coloradonewsline.com/2022/11/14/a-social-media-expert-explains-…

The federated server model on Mastodon also has potential drawbacks. First, finding a server to join on Mastodon can be hard, especially when a flood of people trying to find servers leads to the creation of waitlists, and the rules and values of the people running a server aren’t always easy to find.

Second, there are significant financial and technical challenges with maintaining servers that grow with the number of members and their activity. After the honeymoon is over, Mastodon users should be prepared for membership fees, NPR-style fundraising campaigns or podcast-style promotional ads to cover server hosting costs that can go into the hundreds of dollars per month per server.

Persze jó a kezdeményezés, de a komoly Twitter-felhasználók azért használják a Twittert, mert marketing eszköznek használják. Tehát sok embert akarnak elérni. Azaz az a platform a jobb, ahol a legtöbb felhasználót lehet elérni, tehát amit a legtöbben használnak.

Mondjuk a Wikipedia.org működik nonprofit projektként, de azt is finanszírozza valaki. A Mastodon alá is legalább annyi vas kéne, mint a Wikipedia alá. Tehát ha tudnának legalább annyi pénzt gyűjteni, mint a Wikipedia, akkor működhetne.

De akkor meg azt nem értem, hogy miért nem lenne jobb megoldás csinálni egy alapítványt, az alapítványé lenne a központi domain név és a központi szerverek, alapítvány működésébe több ember is beleszólhatna, és végsősoron olyan lenne mint a Twitter, csak nonprofit. Esetleg a moderálási irányelveket megszavazhatnák a userek vagy valami ilyesmi. A Wikipedia működik így, ott is van moderálás. Ha máshogy nem, akkor úgy, hogy ha valaki beír valami hülyeséget, akkor más felhasználó azt eltávolítja.

És ez a "specific Mastodon server" ez ingyen van? Ingyen frissítik, ingyen jár hozzá rendszergazda, sőt még az áram és a szerverterem is ingyen van hozzá?

Úgy teszed fel ezeket a kérdéseket, mintha nem tudnál semmit a nyílt forrású és közösség által fejlesztett és akár üzemeltetett dolgokról... :D

Magyarul a végén valakinek fizetnie kell a számlát.

Ez a költség el van osztva, aki akar, fizeti a saját kis szerverének a számláját, elosztott a rendszer, nem központosított, mint a Twitter.

Hát, én speciel nem tudok olyan több milliós felhasználó számú szolgáltatásról, amit ilyen magán üzemeltetésű ingyenszerverekkel oldanak meg. De érdekelne legalább a neve, ha létezik ilyen.

Azaz de, a torrent kb. ilyen. Bár ott is kell tracker, amiből eléggé kevés van a közjó érdekében ingyenesen használhatóan fenntartva...

Picik vannak, persze. De mikor megől rá az igény, akkor nem növekszik olyan üzemben az ingyen erőforrást a közösbe dobók száma, mint az ingyen használni akarók száma...

mindig érdeklődéssel olvasom, hogy egyeseknek az a legnagyobb bajuk, hogy az  exhibitionista rohamaihoz használt bizbaszuk működik e vagy sem :D Vihar egy pohár vízben, hogy van e egyáltalán twitter vagy holnap beszántják az egész social médiát :D 

-42-