"Idén is könnyen átverhető az online nemzeti konzultáció"

https://m.hvg.hu/itthon/20221118_Iden_is_konnyen_atverheto_az_online_ne…

"...egy mindössze két perc alatt létrehozott másik, majd egy harmadik vagy negyedik e-mail címmel újra és újra ki lehet tölteni a konzultációt..."

Hozzászólások

megneztem a feluletet, bekeri a nevet meg cimet is.

mivel volt nepszamlalas, az ottani adatokkal csak ossze tudjak tan hasonlitani ellenorzes celjabol. :)

neked aztan fura humorod van...

nem vagyok gondolatolvasos, mert ha igy nezem akkor erre gondolsz, ha ugy nezem akkor arra gondolsz.

nekem tul sok a lehetoseg. es nem csak itt, hanem mashol is.

ezert kellenek nekem a konkretumok.

nem akarok feltetelezesekbe bocsatkozni.

neked aztan fura humorod van...

"...Csakhogy az e-mailen kívül a többi adatot nem ellenőrzi a rendszer, bármit meg lehet adni – a tévedés lehetősége és a szándékosság is megengedett. Csak az e-mailt vizsgálják, és kétszer nem lehet ugyanazzal kitölteni. De egy mindössze két perc alatt létrehozott másik, majd egy harmadik vagy negyedik e-mail-címmel újra és újra ki lehet tölteni a konzultációt...."

Csak ne kelljen dolgozni, mert meg rajonnel magadtol is, igaz?.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez megint vihar a biliben. Mégis milyen ellenőrzést kellett volna bevezetni?! 

Személyes adatok megadása? Hogyan ellenőrzi a rendszer, hogy nem a szomszéd, ismerős adataival szavaz valaki tudta nélkül előbb, őt meg kizárva ezek után a szavazásból? Kevésbé ismert extrák hozzáadása mint személyi szám GDRP problémák mellett a magyar joggal is ütközne. Egyébként is milyen adatbázisból ellenőrizné a megadott adatok valódiságát a modulo osztáson túl, például a személyi számnál? 

Cookie? Egyrészt privát böngészővel vagy több böngészővel könnyen kijátszható. Ugyanakkor miért kellene lehetetlenné tenni, hogy a családi PC-n több családtag szavazhasson? 

Valamilyen kód a papíron kiküldött levelekről, amit be kell írni egy érvényes online szavazáshoz? Mi lenne a megoldás a postaládából kilopott borítékokra? Továbbá jönnének a túlmozgásos köztudorok és egyből írnák a konteó cikkeket mindenféle személyes nyomkövető sötét tervekről. 

Most volt Musk Twitter szavazása Trumpról ott sincs sok lehetőség a többes szavazás akadályozására. Bár mivel az egy közösségi platform, minimális interakciószámhoz lehet kötni, de annak is vannak hátulütői, továbbá ez a konzultáció nem egy közösségi platformra kiírt szavazás. 

A kérdéssor kitöltésének megszakítása esetén az e-mail-címes hitelesítési folyamat teljes újrakezdést igényel, figyelemmel arra, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda a személyes adatokat a véleményadatoktól elkülönítve, titkosítva tárolja.

Honnan fogják tudni, hogy hibátlanul töltötte ki? :)

"...egy mindössze két perc alatt létrehozott másik, majd egy harmadik vagy negyedik e-mail címmel újra és újra ki lehet tölteni a konzultációt..."

Osztán tényleg kell neki második vagy harmadik e-mail cím, vagy a subaddressinget is megeszi eltérő/másik e-mail címnek, azaz egy e-mail címmel akár korlátlanszor lehet kitölteni?

Szerkesztve: 2022. 11. 18., p – 16:55

Ez feature. A több szavazó látszata a kellemesebb végkifejlet.

Nem töltöttem még ki online konzultációt, de van arra valamilyen garancia, hogy a végeredmény publikálásakor csak a matematika szabályainak betartására kelljen figyelni, de igazából bármilyen eredmény kihozható?

Hát, nem is ez volt a neve ... A Hungarian Unix Portal névért okold bra-t, aki kitalálta. Nekem teljesen mindegy volt, hogy miként hívjuk. A portal.fsn.hu - a második neve az oldalnak - nekem teljes mértékben megfelelt volna. Főleg annak az elképzelésnek, amilyennek az oldalt szántam. Egy portálnak, ami afféle magyar Slashdot. Ahol napjainkban vannak politikai témák is ....

trey @ gépház

Én valami közjegyzői hitelesítésre, vagy valami hasonlóra gondoltam. Egy nyereményjátéknál is szokott lenni, ahol egy grillsütőt sorsolnak ki, nem hiszem, hogy egy ország életét meghatározó kérdés ennyit sem érdemelne meg.

Különösen tetszik ez a mondatod:

"~racionális eredmény lesz kihozva."

Az nem hitelesítés, hogy olyan eredmény jön ki, amit szerinted az emberek gondolnak. Ha meg nem az jön ki, csavarunk egyet az eredményen?

Ez egy politikai kérdőív semmi hivatalos nincs benne, semmilyen ellenőrzés nincs rajta ki milyen kamu adatokkal adja be, mégis mit kellene rajta hitelesítenie bármilyen közjegyzőnek?

Ha letiltatod az adataid kiadását a nyilvantarto.hu-n ívet sem küldenek.

Hát, ha nem hivatalos, és igazából olyan lesz az eredmény, amilyen éppen kell, akkor ne is hivatkozzanak rá :)

https://www.origo.hu/itthon/20221012-ilyen-felhatalmazast-ad-a-kormanyn…

Most nézem, már letiltottam, ej, kimaradok a jóból.

Én valami közjegyzői hitelesítésre, vagy valami hasonlóra gondoltam.

Ha eltekintünk attól amit korábban mondtam, és elkezdünk álértetlenkedni, mint egy jólértesült, okos "haladó", akkor ez nem szavazás, hanem olyan közvélemény-kutatás, amire az emberek egy széles körét hívják meg.

Az nem hitelesítés, hogy olyan eredmény jön ki, amit szerinted az emberek gondolnak.

A hitelesítés az, hogy három kétharmad után lett nekik egy negyedik.

Ha meg nem az jön ki, csavarunk egyet az eredményen?

He?

:)

akkor ez nem szavazás, hanem olyan közvélemény-kutatás, amire az emberek egy széles körét hívják meg

Nah, ez már tetszik, akkor ez egy nem reprezentatív közvélemény kutatás, így is fogom kezelni.

BTW, egyszer hívtak májkrémet kóstolni, kár, hogy nem mentem. 

A hitelesítés az, hogy három kétharmad után lett nekik egy negyedik.

Mi köze van ehhez a választásoknak? Az, hogy tudják, mi kell a népnek?

He?

nem a "haladók" vannak kormányon, ezért ~racionális eredmény lesz kihozva.

Bocs, megakadtam a "racionális eredmény lesz kihozva" részen, mintha ezzel azt mondanád, hogy mindegy, mit mondanak ennek a nem reprezentatív közvélemény-kutatásnak a kitöltői, valami "népnek tetsző, kellő" eredmény lesz publikálva.

BTW, nem hiszem, hogy a nem reprezentatív közvélemény-kutatás kitöltő között sokan a szankciók mellett lennének, csak tényleg érdekel, hogy van-e bármi törvényes hitelesítés, egyedi token, bármi. Mint a népszámlálásnál.

Nah, ez már tetszik, akkor ez egy nem reprezentatív közvélemény kutatás, így is fogom kezelni.

Ez csak a te szempontodból érdekes, az intézmény maga nélküled is működik.

Mi köze van ehhez a választásoknak? Az, hogy tudják, mi kell a népnek?

A nép megválasztotta őket az ország vezetőinek. Sorozatban négyszer. Mi nem érthető ezen?

Bocs

Nem vagyok bocs.

Bocs, megakadtam

Nekem is feltűnt.

Bocs, megakadtam a "racionális eredmény lesz kihozva" részen, mintha ezzel azt mondanád, hogy mindegy, mit mondanak ennek a nem reprezentatív közvélemény-kutatásnak a kitöltői, valami "népnek tetsző, kellő" eredmény lesz publikálva.

Figyelmedbe ajánlom a "~racionális" kifejezést.

BTW, nem hiszem, hogy a nem reprezentatív közvélemény-kutatás kitöltő között sokan a szankciók mellett lennének, csak tényleg érdekel, hogy van-e bármi törvényes hitelesítés, egyedi token, bármi. Mint a népszámlálásnál.

A dolog jellegéből fakadóan a technikai oldal szinte lényegtelen. Olyan ez, mint amikor az általunk választott képviselőket megbízzuk, hogy válasszanak vezető EU-s pozíciókba embereket: a jelölteket semelyik ország népe nem választotta meg arra a feladatra, hogy a képviselőink közülük válasszanak, hanem helyette a különféle, egymással harcoló lobbik termelik ki őket választható jelölteknek. A rendszer működhet tisztességesen és lehet benne csalás is, de le van papírozva, hogy neked és nekem nincs beletekintés, belepofázás pedig még kevésbé. Helyette arról pofázhatunk, hogy milyen kurva fontos véleményünk van arról, amit mutatnak nekünk.

:)

..."A rendszer működhet tisztességesen és lehet benne csalás is, de le van papírozva, hogy neked és nekem nincs beletekintés, belepofázás pedig még kevésbé. Helyette arról pofázhatunk, hogy milyen kurva fontos véleményünk van arról, amit mutatnak nekünk."

Na ezt lopom, zseniális, köszi!

Úgy gondolod, hogy pont a racionalitást gyakran tagadó, a tradíciót, esetleg a vallást előrébb helyező konzervatívok lesznek racionálisak? Akkor nem véletlen a nicked. Az viszont sokatmondó, hogy szerinted is egy eredmény lesz kihozva, nem pedig kijön egy eredmény. Még a bolondnak is világos lenne, hogy a kormány nem felmér valamit, hanem meghamisít egy eredményt?

Úgy gondolod, hogy pont a racionalitást gyakran tagadó, a tradíciót, esetleg a vallást előrébb helyező konzervatívok lesznek racionálisak?

Az elmúlt tizenkét évben a kormánypártok oldalán több racionalitás volt megfigyelhető, mint a kihívóik oldalán.

Akkor nem véletlen a nicked.

Ez olyan elmés megállapítás, amire a sarokban lévő pók is képes. Brillírozol!

Az viszont sokatmondó, hogy szerinted is egy eredmény lesz kihozva, nem pedig kijön egy eredmény.

Sokat? Ennek van jelentéstartalma, vagy csak rám vetíted a frusztrációd, mert a világ nem olyan irracionálisan és részrehajlóan működik, ahogy kívánod?

Még a bolondnak is világos lenne, hogy a kormány nem felmér valamit, hanem meghamisít egy eredményt?

Egyértelműen fogalmaztam. Kedvedre narrálhatod, de szerintem felesleges.

A hamisítást tudni kellene hitelesen bizonyítani. Bár értelme nem sok lenne, hiszen ha megtennétek, egyetlen bizonyított igazság állna szemben azokkal a ~történelmi tényszerűségekkel, melyek megmutatták, hogy a fajtád kezébe nem szabad hatalmat adni. Másképpen mondva: nem azért Orbán a miniszterelnök, mert ő a jófiú, hanem azért, mert a fajtád és a fajtája közti versenyben ti csúfosan alulmaradtatok. Az idők változnak, és ha hajlandóak vagytok dolgozni, ti is hatalomra kerülhettek (szörnyű, de ez van). Szerintem első lépésként fogadjátok el azt, hogy a magyar emberek hogyan látják a világot, és ne menjetek ezzel szembe csak azért, mert a kormány konzultációjának eredménye egybevág vele.

:)

Az elmúlt tizenkét évben a kormánypártok oldalán több racionalitás volt megfigyelhető, mint a kihívóik oldalán.

Végülis, a gátlástalan gazemberség lehet racionális. Nekem mondjuk nem szimpi.

Sokat? Ennek van jelentéstartalma, vagy csak rám vetíted a frusztrációd, mert a világ nem olyan irracionálisan és részrehajlóan működik, ahogy kívánod?

Van jelentéstartalma. Egy tisztességes statisztikában az eredmény kijön vagy adódik. "Kihozva" akkor van, amikor belecsalva.

A hamisítást tudni kellene hitelesen bizonyítani.

Csak kérdeztem, hogy te is azt gondolod róluk, hogy csalnak, vagy csak gondjaid vannak a statisztikával.

a fajtád

Fajtád neked van, meg a felmenőidnek. Náculunk?

Végülis, a gátlástalan gazemberség lehet racionális. Nekem mondjuk nem szimpi.

Másoknak meg a valóságtagadó narratívátok nem szimpatikus. Ez már csak ilyen.

Egy tisztességes statisztikában az eredmény kijön vagy adódik. "Kihozva" akkor van, amikor belecsalva.

Az állításod nincs okom kétségbe vonni, hiszen a fajtád szakértője a témának.

Csak kérdeztem, hogy te is azt gondolod róluk, hogy csalnak, vagy csak gondjaid vannak a statisztikával.

Vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy a fajtád képes "csak kérdezni".

Fajtád neked van, meg a felmenőidnek.

Maradjunk a tényeknél, még ha a fajtád rühelli is azokat.

Náculunk?

Nácultok.

:)

Az a "valóságtagadó narratíva" éppen a világ jelentős részén nyerésre áll. Miért? Mert magasabb életszínvonalat tud biztosítani, mint a lopás és a hazudozás. Trump már ment a levesbe, Le Pen elő sem tudod mászni a lapos kő alól, ahova való, az AfD egy nulla, Berlusconinak vége (Meloni se jobb, de nagyon nem az az irány, aki orbánt támogatná), és a lengyelek is rájöttek, hogy csak a civilizált világ mentheti meg őket attól, hogy az oroszok befolyása alá kerüljenek, az annak megfelelő életszínvonallal. Amióta világ a világ, a liberalizmus hosszú távon mindig nyer, mert nem kirekesztgetéssel van elfoglalva, mint a szélsőjobb, nem dajkamesék ápolgatásával, mint a konzervatívok, hanem hagyja a tehetségeket kibontakozni bőrszíntől, nemtől, stb. függetlenül. Egy országban felülkerekedhet valami más, de akkor az az ország lemarad gazdaságilag, tudományban, kultúrában.

Amúgy fajta alatt azt érted, aki tud olvasni és van valami gőze a statisztikáról? Az nem fajta, az osztály. Ha meg fajta alatt azt érted, hogy kirekeszted a magyarból azt a negyvenvalahány százalékot, aki nem a jelenleg dúló rablóbanda híve, akkor gratulálok, sikeresen csatlakoztál ahhoz a hányadék tapló bandához, aki szerint az már nem is ember, aki nem ért vele egyet. Hint: nem én náculok.

Jó hogy mondjátok, ki kéne töltenem.

trey @ gépház

Kitöltők kaphatnának ajándékba egy ingyenes IQ tesztet.

Annak az eredménye jobban érdekelne.

Kipróbáltuk, és Charles Darwin, a 130 éves besenyszögi lakos nevében sikeresen kitöltöttük az ívet.

Gondolom a cikk írója hasonlóan vicces lesz, amikor megkapja a hőn áhított piaci áron terhelt számláit.

Szerintem sokat javult az idegbaja az ország állapotához képest... Na neki tényleg hallgatom a műsorait, nem minddel értek egyet, de próbál higgadtabb lenni, pedig lassan már inkább kiabálnia kellene minden értelmes embernek itthon.

Tipp: a sorozatos bukások és csalódások nyomán egyenlítődik ki benne a gyermeteg vágyvezéreltség és a realitások közti mérleg. A lénye a mindent jobban tudó, prosztó megmondóemberből nyíltabbá és befogadóbbá válik. Csökken a hangereje, hiszen felfedezte, hogy rajta kívül léteznek más emberek is, saját, értékes nézetekkel ugyanarról az egy világról.

Részvétem a rendszeres Puzsér-hallgatás miatt.

:)

Sokaknak nehéz lenne követni a példáját, hiszen kevesen indulnak olyan magaslatról, ahonnan korábban Puzsér tekintett le a messzeségbe, hogy míves sasszemeivel a többi embert meg ne lássa.

A részvétem akkor is ki van nyilvánítva, ha térdelve kettészopod magad. Ez egy kemény világ.

:)

Valamit szállított bele a Szintézis is vagy miért bánt? :)

Amúgy (veled ellentétben) hidegen hagynak a politikai kérdőívek, pont annyi értelme van Maki-Zajénak mint a kormányénak, csak az egyiket közpénzből nyomják. Fenét se érdekelne ha azt vernék el csak a nemzeti konzultációra amit te (mint target audience) befizetsz a sárga csekken a pártkasszába. :D 

Persze, hogy hidegen hagy, amikor kellemetlen kezd lenni.

Tudnék is nevetni, ha ebből a balfaszból nem csináltatok volna majdnem miniszterelnököt.

Szépen mutatja, hogy milyen nagyszerűen "más lenne", ha a ti kegyeltjeitek vennék kezükbe a dolgokat 🤣🤣

Na, ezért nem ér semmit, hogy közpénzezel. Ha sikerült volna, most ez lenne közpénzből..

trey @ gépház

Mit szeretnél még mit mondjak róla. Azt se töltöttem ki és veled ellentétben a kormányét se szoktam.

Ideges se vagyok, amíg nem kell közbe-szerzett áron megvenni ami fele a sarki számtechboltban. (Nem mintha erre is lenne pénz , soha sem volt)

Amit meg pályázatokon (mocskos Prüsszel) keresztül közbe-szereznek a haveroktól (sokszor teljesen értelmetlenül), kb. hidegen hagy amíg nem nekem kell üzemeltetni társadalmi munkában (kiloptuk a lét mostmár szabad a pálya (tm)) 

Hogy minimum olyan elánnal és intenzitással pocskondiázd, ahogy a másikat szoktad.

Nem, az nem kibúvó, hogy közpénz helyett esetleg hazaárulást súroló vagy negvalósító pénzből finanszírozták.

Ugyanis ezeket sikerült majdnem az ország élére helyezni.

trey @ gépház

Erre is igaz, hogy az politikai kérdőív semmi hivatalos nincs benne, semmilyen ellenőrzés nincs rajta ki milyen kamu adatokkal adja be, mégis mit kellene rajta hitelesítenie bármilyen közjegyzőnek?

Ha letiltatod az adataid kiadását a nyilvantarto.hu-n ívet sem küldenek.

Így jó lesz? Ja amúgy a fészbukos appokal is vigyázni kell (csak a gyengébbek kedvéért).

Volt még ahol bántottam a nemzeti konzultációt? 

Én azt mondom inkább fizessék az usások mint mi, de a legszebb az lenne , ha az összes ilyen néphülyítést a pártok finanszíroznák pártkasszából. :)