A Twitter egyik szoftvermérnöke nyilvánosan szakmai vitába szállt Muskkal; kirúgták

A fenti tweettel alapozta meg Musk a sztorit. Az egyik szoftvermérnöke úgy gondolta, hogy vitába száll a főnökével a Twitter nyilvánossága előtt:

         

Szó szót követett, jöttek tweetek pro és kontra. A sztori vége:

A feleselő alkalmazott laptára került.

Részletek itt.

Hozzászólások

Ha nyilvánosan facebookon, twitteren, linkedinek elkezdenék beugatni a főnöknek, kibasznának.

Viktornak?

Annyira nem kovetem, de mintha az orvosoknak kozalkalmazotti statusza lenne. Gondolod, hogy nem csak egy porszem vagy a gepezetben?

 

A ficko se a fonokenek szolt be, hanem a nagyfonoknek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tételezzük fel, hogy így van. Orvosszakmai vitát nem a facebookon, twitteren, onlyfans-en kell rendezni a főnökkel, nagyfőnökkel. Plusz nem mindegy, hogy magánemberként, vagy twitter alkalmazottként teszi midezt. Nekem sem lenne mindegy, alkalmazottként kritizálok nyilvánosan, vagy magánemberként. de se facebookom, se twitterem.

(nem közalkalmazott már egyik sem. Egészségügyi közszolgálati jogviszony, valami hasonló a közalkalmazotthoz, de még is más. BTW, a nagyfőnit 4 évente itt választják)

Ja, ezért bárhol kirúgnák az embert szerintem. Még nem nyilvánosan is elég kockázatos (a főnöknek mindig igaza van ugyebár), nem hogy egy ennyire publikus oldalon. Főleg Ilonkának, aki eleve eltökéltnek látszik, hogy már most az elején minél több régi embernek kitegye a szűrét már közvetlenül a hatalomátvétel után.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

a főnöknek mindig igaza van ugyebár

Ez nagyon kulturafuggo. Hollandiaban pl. a kultura resze a kozvetlen modor, es bizony ha hulyeseget beszel, a fonoknek is megmondjak.

... igy van motivacio, hogy ne mondjon hulyesegeket :)

De az teny, hogy MO-n a kultura erosen tekintelyelvu, ami atszovi az egesz tarsadalmi berendezkedest, sajnos.

a 'feljebbvalo' (aka. 'fonok') mindig igazat mond, sose teved, senki se mer neki ellentmondani.

ha valahol ez a helyzet, az gaz.

a szaktekintely nem fel attol, ha ellentmondanak neki, mert tudja, hogy neki van igaza; ha meg megsem, akkor megint tanult valamit.

vesd ossze: attol nem leszel kevesbe szaki, mert neha tevedsz. attol viszont leszel marcona balf***, ha semmifele kritikat, eszrevetelt meg se fogadsz, csak morogni tudsz az emberekre. tetszik vagy nem, egyedul sehol se lenne semelyik szaki.

az igazi szaki elmondja, hol rontottad el a gondolatmeneted, es kozben magyaraz, tanit, coach-ol.

az igazi fonok meghallgat, tanacsot ad, megvitatja, miert gondolod azt, amit: ha azert, mert ugyes voltal, abbol tanulni kellene a tobbieknek is; ha azert, mert buta voltal, akkor tanit, hogy okosabb legyel.

es igen, leteznek ilyen szakik es ilyen fonokok, nem is kevesen. csak a tekintelyelvuseget kellene kihajitani mar, es helyette kolcsonos respect-en alapulo munkakapcsolatokra torekedni.

Relatív. Én már 24 évvel ezelőtt is megmondtam a vezírdirinek, hogy ami munkát velem (brókerrel) akar elvégeztetni, arra ott van a titkárnője. Hónapokkal később rúgott csak ki. Nagy fasz volt, de nem hiszem, hogy ilyen lassan esett csak le neki.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ha a főnök nyilvánosan mond hatalmas baromságokat és égeti a szervezetet ami után kikúrta a kollégák jelentős részét mint minden más cégnél mindig is, akkor beugatnék, hogy basszon ki és megszabaduljak egy ilyen helytől és egy ilyen főnöktől.

A párbeszéd a nyilvános térben és objektív szakmai dolgokon zajlott korrektül és azzal, hogy a főnök itt kezdte akkor itt le is lehet folytatni, de ha Elon Musk, nem egy rabszolgatartó beteg állat lenne aki szarik mindenre és mindenkire, akkor lehetett volna ebből egy kulturált vége is.

Még egy ok, hogy az ember örökös anonimitást vegyen fel előbb utóbb. Sztálinista cancel culture

Szerintem ez a normális eljárás ilyenkor. Ha valaki nem akar együttműködni, akkor nem kell vele együttműködni. 

mindket fel masszivan hibas. eszkalaltak a vitat, respect = 0, mint az oviban, komolyan.

kicsivel tobb respect kellene mindket oldalnak, kicsivel profibban, nem belekotni minden aprosagba (RPC/rest, whatever tenyleg, nem ez volt a lenyeg!), es konsktruktivan megoldast keresni, azt kellett volna. Pl. meginvitalni elon-t a legkozelebbi design meeting-re, es maris nincs csatabard.

Nem olyan nehez ez, mindket oldal alapvetoen ovis szinten kezelte a helyzetet.

Nyilván nem publikus forumon kell kioktatni az újdonsült fönöködet ;)

még akkor sem, ha valóban igazad van.

 

szerintem :)

Arról nem beszélve, hogy a csókának nincs is feltétlenül igaza:

Zero. The apps don't make RPC calls.
"I don’t think the number of requests is the primary issue."
"we spend a lot of time waiting for network responses."

Először: nincs RPC. Utána: nem a kérések száma a gond (azaz van RPC). Végül: az a gond, hogy kérésekre kell várni, azaz mégis túl sok van belőle, mert feltűnik a várakozás, még akkor is, ha nem 1000-ről beszélünk, de EM részéről inkább marketingnek kell tekinteni a megnyilvánulások, mint technikai elemzésnek.

Nyilván lehet azon lovagolni, hogy ez nem a ~30-40 éves RPC, de végeredményben mégis RPC.

Ez szakmai szőrszálhasogatás, ami szerintem kollégák között is legfeljebb egy sör mellett jó időtöltésnek, nem pedig nagyfőnökkel történő vita téma. EM nyilván arra gondolt, hogy baromi sok lekérdezés van, ami lassít. Ha ő a lekérdezést RPC-nek hívja, akkor egészségére, meg lehet érteni, mire gondolt.

Nyilván nem publikus fórumon kell tátott szájjal besétálni a péniszerdőbe, és akkor nem oktatnak ki nyilvánosan. =)

Hogy a csávó álláspontja szakmailag mennyire igaz, azt ennyiből meg nem mondom, de tisztelet neki a kiállásért. (Annál is inkább, mert a "megfelelő helyen" [lol] adott visszajelzés szinte sosem hatásos az ilyen cégeknél, tehát már ezért is érdemes lenne a nyilvánosság elé tárni az ügyeket -- Musk meg is tette. :D És minél kevesebben csicskulunk be, annál jobb lesz... lenne.)

Az nem baj, ha úgy érzed, vacak a munkahelyed, nincs mit veszítened. Nem csak ilyen munkahelyek vannak. Jó helyről kirúgatni magát az embernek valami pitiáner ügy miatt, amelyben épp téved a management, ostobaság. Vélhetően az alkalmazott is tévedett már, aztán mégsem rúgták ki. Nem kell mindig az önérzetes farokméregetés, bár kétségkívül jólesik néha. Mérlegre kell tenni, mit miért.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem sok alkalmazott gondolja azt, hogy ez egy jó munkahely VOLT régen, meg a régi vezetőség alatt, most már csak olyan amilyen, s itt az ideje tovább állni.

Én is frissíteném a CV-m ha Musk felvásárolná az aktuális munkahelyem, s szétnéznék a munkaerő piacon...

Bár ez a nyilvános üzengetés nem az én stílusom, de azért megértem, hogy miért tette, elég stresszes munkahelynek tűnik amióta Musk a főnök.

Ez másról szólt, ha elolvasod a nyitó megjegyzést: zavarja, hogy lassú a Twitter és a felhasználókat meg akarja nyugtatni, hogy megvan a probléma oka, meg fogják oldani. Azaz olyan tulajdonosnak akarja feltüntetni magát, aki foglalkozik a problémákkal. Semmi ekézés nem volt benne, simán átjön az, hogy az eddigi vezetés (akit kirúgott) volt inkompetens, hogy ilyeneket csináltattak.

De, ekezes volt. Mintha uj Tesla fonokkent beszolt volna az ott levo regi mernokoknek hogy "he', sracok, meg jo hogy esik szet ez a szr amikor fa fogaskereket hasznaltok".

Egy az egyben olyan tulajdonosnak tunik akinek nem szeretnek dolgozni. Aki mindenhez jobban ert, mindenbe beleszol/mindent mikromanagel.

Tesla-nal ez ugy ahogy megy, mert organikusan nott a csapat hozza. Aki birta maradt, tobbi egyesevel morzsolodott, be se lepett.

A Twitter egy mukodo csapattal talalkozott szembe, itt sokkal tobb konfliktus lesz es nagyjabol egyszerre fognak lelepni azok az emberek akik nem birjak.

Az eddigi vezetesbol akikeket kirugott az CEO/CFO/penzugyi igazgato; ketlem hogy sok kozunk lett volna ahhoz hogy hogyan van a twitter csinalva .

Akinek nem inge, ne vegye magára.

Beleköt a főnökbe, aztán leírja: "First it’s bloated with features that get little usage. Second, we have accumulated years of tech debt as we have traded velocity and features over perf. Third, we spend a lot of time waiting for network responses."

1) ez valószínűleg sok lekérdezést eredményez (gondolom nem helyben keresi a következő négyzetszámot)

2) eddig (6 év) nem volt akkora arca, hogy szóljon a főnökségnek, hogy egy rakás fost talicskáznak magukkal, rendet kellene tenni

3) milyen hálózati válaszra várnak, ha nem a sok lekérdezésre?

Akkor végül mi is volt a probléma a főnök megjegyzésével? A fosra az írta, hogy barna, holott valójában zöld?

Ettől függetlenül én sem szimpatizálok sok EM megnyilvánulással, többek között az eddigi Twitter pályafutásával sem. De ez pont egy olyan eset, amibe nem igazán tudok belekötni. Türelmesen meghallgatta, miként lövi tökön magát.

2) eddig (6 év) nem volt akkora arca, hogy szóljon a főnökségnek, hogy egy rakás fost talicskáznak magukkal, rendet kellene tenni

Erről semmit nem tudunk(?), szóval lehet, hogy tényleg nem szólt korábban, de én hihetőbbnek tartom, hogy szóltak, de szokás szerint lesz*rták.

És mi alapján tartod hihetőbbnek, ha már semmit nem tudunk róla?

Lehet, hogy "szerencsétlennél" most telt be a pohár 6 év szívás és EM ámokfutás után, de a lényegen nem változtat: bőven van mit javítani, de ő azért belekötött szó szerint az egész világ előtt a főnökbe.

Ha konstruktív faszi lenne, kb ilyet írhatott volna: "De jó, hogy végre technikai vénával rendelkező főnökünk van, megérti a problémát, az elmúlt 10 év sz*rát végre ki tudjuk takarítani, mert ez eddig nem volt szempont. Előre is köszönjük a támogatást."

"Ha konstruktív faszi lenne" abból a feltételezésből indulsz ki, hogy a faszi meg akarta tartani az állását. Amennyire rekonstruálni lehet az eseményeket, az új főnök elég köcsögül járt el a cég munkatársaival, valszeg a fickó csapatának a jórészét ugyancsak kirúgta. Ki akarna egy ilyen helyen maradni? A fejlesztők jelenleg olyan kivételes helyzetben vannak, hogy nincsenek rákényszerítve, hogy akármilyen szívatást el kellene viselniük.

Ha ezt azért csinálta, hogy kirúgják, akkor ez nem feltétlenül a legjobb a bemutatkozás álláskeresés előtt: korlátolt (főnökbe nyilvánosan beleköt) és szakmaiatlan (végeredményben a saját cáfolatát cáfolta meg). Nem biztos, hogy ez megéri a 6 év után járó végkielégítést.

A fejlesztők jelenleg olyan kivételes helyzetben vannak, hogy nincsenek rákényszerítve, hogy akármilyen szívatást el kellene viselniük és végkielégítés miatt érdemes lenne néhány év többletet lehúzni egy vacak helyen és ilyen módon kellene kirúgatniuk magukat. Odamegy a céghez, néhány hónapon belül sok minden kiderül, jelzi feljebb, ha kell még feljebb, ha nincs változás 1 év után vált. De nem 6 év után jelentem ki, hogy 10 év sz*rtologatás a produktum. Nem mellesleg van rá esély, hogy pont az első 4 év még viszonylag tiszta és utána kezdett zavaros lenni (6 éven át).

Szerk: ha valóban ki akarta rúgatni magát és tényleg az van, hogy az embereket is kirúgták körülötte, akkor azt is írhatta volna, hogy miként gondolja megoldani a problémát, miután kirúgta a projekten dolgozó csapatot, új emberek a kapkodásban csak tovább fognak rontana a helyzeten. Vagy sok egyéb mást. Mivel EM is meglehetően nyilvánosan rendezi az ámokfutását egy ahhoz kapcsolódó nyilvános beszólás (kritika) még akár bele is férne.

De nekem az az érzésem, hogy itt többe(te)k frusztrált(ak) a munkahellyel kapcsolatban, ahhoz nincs elég bátorság, hogy családon/monitoron kívül elmondják valakinek a problémájukat vagy váltsanak, így ez a beszóló csávó most népmesei bátor hős státuszba emelkedett.

Ez egy tipikus Musk-os parasztvakítás, ami leginkább a hitelezőinek és a közönségnek szól: "eddig ezek a tökkelütött suttyók bénáztak, de majd én majd jól gatyába rázom ezt a szart"

Ez a kommunikációs stratégia egész jól működött/működik. Elég csak arra gondolni, amikor valamelyik konferencián képes volt az faarccal benyögni, hogy jobban ért a manufacturing-hez, mint bárki a világon. Akkor sem szakadt a fejére a plafon, amikor előadta magát a Neuralink-es demón, ahol a valódi kutatók nem tudtak hova bújni szégyenükben, annyi ostobaságot hordott össze (a jórészük azóta le is lépett).

Nagyon sajnálom, hogy olyan a világ, hogy ezzel az attitűddel idáig lehet jutni.

Nagyon sajnálom, hogy olyan a világ, hogy ezzel az attitűddel idáig lehet jutni.

+0.5, bár engem a másik véglet jobban zavar. Melóban, ügyfélnél, de akár itt a hupon is, rengeteg ötletelésnek lett az a vége, hogy ezt nem lehet megcsinálni. Akkor is, ha máshol már megcsinálták. Ezerszer inkább dolgoznék (magamhoz hasonló :)) nagypofájú hülyékkel, mint akik nem kezdenek bele semmibe, mert az úgyis lehetetlen.

Két teljesen különböző dologról van szó. Musk-ban az zavar, hogy rohadtul nem ért ahhoz, amiről hatalmas mellénnyel állítja, hogy szaktekintély. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mi az ami megvalósítható és mi nem. Pl. a marsi emberes küldetés + stabil kolónia 5 éven belül és a neuralinkes agymenései nyilvánvalóan lázálmok, de ettől függetlenül sem akarnék egy olyan emberrel együtt dolgozni, aki a saját bevallása szerint, a világon ő ért a legjobban akármihez. 

Ahogy írtad azt próbálta csinálni, hogy megnyugtassa az embereket a termék amit használnak jó kezekben van. Ezt úgy tette, hogy megosztott egy olyan technológiai részletet ami egy részről degradálja az eddigi üzemeltetést/fejlesztést (kb: "itt ültek rajta évekig, én idehoztam az embereimet, meg is találtuk, hogy az egész f*s, ezért sz*r ki is szedjük belőle hamar")

Szóval amikor azt akarta éreztetni, hogy érti mi történik valójában kamuzott egyet, amire saját embere cáfolt rá. 

Ha nem Musk lenne, mondhatta volna, "megtaláltuk a lassulás valódi okát a kommunikációban, az emberek már dolgoznak rajta, hogy megjavítsák". 

Állandóan ezt csinálja ("törhetetlen/soha el nem romló/1 hónap/2 év/X időn belül") azért ez nem nehéz látni

Továbbra is azt mondom, akinek nem inge, ne vegye magára:

- az illető az említett 10 év utolsó 6 évében maga is tevékenyen részt vett a fejlesztésben. tehát ha valami rossz, akkor jó eséllyel ő is hozzájárult

- ha eddig süket fülekre talált minden konstruktív hozzáállás a vezetés felé, a 6 év alatt biztosan lett volna ideje felmondani, ha annyira nem tetszik neki a helyzet

- nem cáfolt rá semmire, mert végül leírta, hogy valóban sz*r van a palacsintában, csak EM ezt egy sorban foglalta össze (EM-nek nem feladata mély technológia elemzést írni, a Twitter nem is arra való)

- szerintem abba is belekötöttél volna, ha azt írja, amit írtál, mert az is a munkájukat minősíti, ő annyit tett hozzá, hogy röviden leírta az okot. ez egyben előre vetíti azt is, hogy néhány dolog a teljesítmény érdekében meg  fog változni. ha nem ezt írja és megváltozik valami, akkor utólag sokkal jobban kell magyarázkodni, hogy miért.

- tekintve, hogy kirúgott sok embert, a kívülálló gondolhatja azt, hogy a problémák oka a kirúgott emberek, azaz aki maradt, az jól végezte a dolgát és továbbra is jól fogja végezni (függetlenül attól, hogy az elmúlt hetek ámokfutása bőven vet fel kérdéseket)

Nekem sem szimpatikus EM sok megnyilvánulása, én is csak pislogok, hogy miket művel a Twitter kapcsán egy olyan ember, aki azért csak rakétákat hoz vissza az űrből és berobbantotta a villanyautókat, de ez a Twitter bejegyzése inkább pont egy normálisabb irányt tükröz.

- az illető az említett 10 év utolsó 6 évében maga is tevékenyen részt vett a fejlesztésben. tehát ha valami rossz, akkor jó eséllyel ő is hozzájárult

- ha eddig süket fülekre talált minden konstruktív hozzáállás a vezetés felé, a 6 év alatt biztosan lett volna ideje felmondani, ha annyira nem tetszik neki a helyzet

Nem értem a naivitásodat; te még nem láttál nagyobbacska céget? Saját korlátozott tapasztalatom és mások egybehangzó elmondása szerint az a normális, hogy a legtöbb jelzett hibát, javítanivalót (óvatos leszek:) 80+%-ban továbbítják a /dev/null-ba. (Jó esetben megköszönik, hogy jelezted.) Az ilyen helyeken művészi szinten kérnek és gyűjtenek visszajelzéseket, amiket aztán jól figyelmen kívül hagynak, de természetesen folyamatosan megy a külső és belső kommunikáció a megújulásról, innovációról, önfejlesztésről és egyéb süketdumáról. Úgyhogy konkrétumot megint nem tudok, de pusztán valószínűségi alapon feltehetjük, hogy a Twitternél is ez ment: szokás szerint tojtak a problémákra, mert "jó'vanazúgy"). Optimistán nézve a dolgot, új vezető esetén talán lehet értelme, ha újonnan felvetünk egy régebbi problémát. Ha maga az új főnök szól a témáról, az még alkalmat is ad rá.

Ugyanezért valószínűbbnek tartom, hogy a csávó és csapata azzal dolgoztak, amivel tudtak, tehát nem az ő hibájuk volt, hogy ilyen a rendszer, hanem nem hagyták nekik (vagy egyéb illetékesenek), hogy megjavítsák.

Az pedig, hogy valaki mikor áll fel a helyéről, több mindentől függ. Lehet, hogy a szakmai színvonaltalanság mellett is megérte maradnia, mert mondjuk "elég jól" keresett, és a kifogásolható dolgok is még "az elviselhető szinten" voltak. Az, hogy nem mondott fel azonnal, nem jelenti azt, hogy megfelelőnek tartotta a szakmai dolgokat, főleg, ha nem volt érdemi beleszólásuk a dologba. (Megint a falrahányt borsó, ugye.) Az, hogy valaki elvisel egy munkahelyet (pl. mert jó a fizu, jó előrelépési lehetőség, vagy egyszerűen az adott helyzetben nem tud váltani, de jól jön a pénz), nem jelenti azt, hogy szakmailag rendben találja.

- tekintve, hogy kirúgott sok embert, a kívülálló gondolhatja azt, hogy a problémák oka a kirúgott emberek, azaz aki maradt, az jól végezte a dolgát

Gondolni bármit lehet. Nyilván vannak egyértelmű esetek (pl. súlyos szakmai hibák és súlyos etikai vétségek), de ezek sokszor még a dolozók előtt sem világosak a titkolózás miatt, nem hogy a külvilág előtt. Megint ott tartunk, hogy nem látunk arra utaló jelet, hogy a csávót szakmai okok miatt rúgták volna ki, azt viszont látjuk, hogy egy hirtelenharagú, magamutogató új főnöknek nem tetszett a csávó viselkedése (akár jogosan is), ezért kirúgta. De ez még mindig nem mond semmit a csávó szakmai hozzáértéséről.

Én semmi hirtelen haragot nem látok EM reakciójában, ellenkezőleg: az illető komoly esélyt kapott - engem inkább ez lep meg. A gond az, hogy nem tudott élni vele, lábon lőtte magát.

Kétféle szakmai indokot is látok, az általad leírtak ezt erősítik meg:

- a főnök összefoglalja, hogy túl sok a lekérdezés, ő beleköt a főnökbe, hogy nem, aztán lényegében leírja ugyanazt. Nem tudom, mi volt a pozíciója, de az kiderült, hogy lényeglátása hiányzott. Ha olyan a pozíciója (6 éve ott volt, tehát valami rálátással nem árt rendelkeznie), akkor ez komoly hiányosság.

- ha jó pénzért bólogatva lapátolta egyik szemetet a másikra, az megint őt minősíti. mivel 10 évből 6 évet ott húzott le, nem biztos, hogy csak javítások hiányán múlik. az igazság tipikusan annak fáj, akit negatívan érint.

"Az, hogy nem mondott fel azonnal" - már megbocsáss, de az azonnal és a 6 év között pontosan 6 év van. Ennyi idő alatt iskolás lesz egy újszülöttből.

"jó előrelépési lehetőség" - ez most vicc? szakmailag szar a cég a cégstruktúra miatt, akkor az a motivációja a szakmai problémával rendelkező egyénnek, hogy feljebb kerüljön, hogy inkább ő lapátolja lefelé a szemetet? a célja az, hogy ceo legyen és akkor rendet rak? :-)

Egyébként közvetlenül belülről (alkalmazottként) szerencsére nem láttam még nagyobbacska céget, de én nem látom sehol leírva, ha minden nagyobb cég ilyen belülről, akkor nem lehet elmenni kisebb céghez. Ez részedről is inkább önmentegetésnek tűnik.

Én semmi hirtelen haragot nem látok EM reakciójában

Akárhogy is, ez a pár nap alatt, néhány üzenet után kirúgósdi nekem nem tűnik egy megfontolt döntésnek. (Persze lehet, hogy ő a részletek ismeretében ennyi idő alatt is tudott dönteni. De nyilván nem látok a színfalak mögé.)

nem biztos, hogy csak javítások hiányán múlik

Nem biztos, csak a hétköznapi valóság megint ezt valószínűsíti. Bemondásra meg nem fogok elhinni semmilyen céges (ön)fényezést, főleg, ha a tapasztalatoknak ellentmond. (Igen, bizalmatlan és pesszimista vagyok. =) ) Ha majd a valóság rám cáfol, és kiderül, hogy csak nekem volt szerencsétlenül sok rossz tapasztalatom (és csak nekem mesélnek hasonlókat minden felől), és átlagban minden szebb és jobb, hát akkor majd én fogok a legjobban örülni.

az azonnal és a 6 év között pontosan 6 év van

Igen. És ez továbbra sem jelenti azt, hogy helyeselte, ami szakmailag ott ment. Azt csak az jelenti, ha azt mondja, hogy helyesli, ami szakmailag ott van.

szakmailag szar a cég a cégstruktúra miatt[...]

Mi ebben a hihetetlen? Hogy egy cég minden vélt vagy valós rossz tulajdonsága ellenére igenis jól jön, ha beírhatod az önéletrajzodba, hogy ott is dolgoztál? Munkahelyváltásnál jól jöhet, ha csak annyiban is, hogy a cég nevét látva egy picivel is esélyesebb jelölt leszel. (És nem azt mondom, hogy ez feltétlenül jó dolog, de ettől még működhet.)

Ez részedről is inkább önmentegetésnek tűnik.

Egyelőre nem érzem szükségét. Ahogy fentebb írtam, örülnék, ha a valóság rácáfolna az eddigi rossz tapasztalataimra (+ mások hasonló elmondására). Meg is ragadom az alkalmat: aki tud olyan cégről, ahol az eszközök, folyamatok, főnökök nem hátráltatják, hanem segítik a munkavégzést; ahol világos, valósághoz igazodó elvárások vannak; ahol nincs értelmetlen vagy többszörös munkavégzés; ahol észszerű szakmai döntések születnek stb., az szóljon, és utána járok, jó esetben felvételizek is. =)

Egyelőre nem érzem szükségét. Ahogy fentebb írtam, örülnék, ha a valóság rácáfolna az eddigi rossz tapasztalataimra (+ mások hasonló elmondására). Meg is ragadom az alkalmat: aki tud olyan cégről, ahol az eszközök, folyamatok, főnökök nem hátráltatják, hanem segítik a munkavégzést; ahol világos, valósághoz igazodó elvárások vannak; ahol nincs értelmetlen vagy többszörös munkavégzés; ahol észszerű szakmai döntések születnek stb., az szóljon, és utána járok, jó esetben felvételizek is.

Írjátok ide nekem is, azonnal váltok!

"pár nap alatt": ez a beszólás felesleges nyilvános kötekedés volt, ami egészen biztosan nem viszi előre a twitter ügyét. nem világos, mire kellett volna várni.

ha valaki szakmailag igényes és nem felel meg neki a környezet, akkor vár max 1-2 évet, aztán lelép, keres mást. és akkor nincs az, hogy a többiekkel lapátolja a szemetet, 6 év után pedig dünnyög.

"beírhatod az önéletrajzodba" - de akkor mit finnyáskodsz? eldöntötted, hogy neked az önéletrajz fontosabb. ezzel a hozzáállással jó eséllyel másik ugyanilyen céghez fogsz eljutni, ahol megint csak azért maradsz, hogy majd jól mutat, ... 70 évesen majd sorolod az unokának, hogy milyen nagyszerű cégeknél dolgoztál és mikor az unokád megkérdezi, hogy tulajdonképpen mit is csináltál, azt válaszolod: lapátoltad a szemetet.

én azt tapasztalom, hogy néha kell venni egy nagy levegőt és kockáztatni (nemcsak munkahelyen ügyileg). ha más nem, színesebb lesz az élet, lesz miről mesélni, lesz miből tanulni.

Szerkesztve: 2022. 11. 15., k – 11:11

(9AM) Too early for me. I like to start around 11.

Emiatt a mondat miatt erdemelte meg.

A CEO meetingre hivja es o "nem szeret koran kelni"?

Good riddance.

Billy

nov. 14.@sonofMartha11

KövetésVálasz @EricFrohnhoefer @TrexorsT és @elonmusk felhasználónak

You will be discussing this face to face with elon tomorrow for sure. Hope you have a decent night's rest and great presentation by 9am

Erre volt a valasza hogy tul korai neki, o 11-kor szeret kezdeni.

De lehet felreertettem, es ez a Billy nem valaki a Twittertol, de akkor is gaz, hogy ezt valaszolta.

Szerintem ha tudod, hogy a kollégád (de még ha az alkalmazottad is) 11-re jár dolgozni, és az helyett, hogy azt mondod neki, hogy holnap gyere be korábban, mert akkora sikerült időpontot szerezni a főnöknél helyett azt írod, hogy akkor holnap 9-kor remélem jó lesz az előadásod, az szimplán egy passzív-agresszív bunkóság.

Persze lehet hogy nem így volt, de alapból nem érzem a választ rosszabbnak annál amire válaszolt.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Na jo, tenyleg gaz volt az a tweet is, amire valaszolt.

Viszont kiprovokalta belole, hogy megmutassa, mennyire szar a hozzaallasa.

Evente 2-3 alkalommal belefer, hogy a fonokod miatt korabban vagy kesobb dolgozol egy hetkoznap, mint szoktal, foleg, ha 11 elott el se szoktad kezdeni. Es akiben nincs ennek meg a csiraja sem, mert szar a hozzaallasa, csak az valaszolt erre a szar tweetre ilyen tweetet.

Eric 15 perces hírneve +volt, lépjünk tovább.

Andy Warhol mondta anno, hogy a jövőben mindenki híres lesz... 10 percre. Igaza volt 

Andy Warhol az amerikai popkultúra egyik legnagyobb alakja 1928. augusztus 6-án Andrew Warhola néven született Pittsburghben, és 1987. február 22-én hunyt el New Yorkban. Szülei, Ondrej (Andrew) Warhola (1888–1942) és Julia Zavacky (1892–1972) ruszinokhoz tartozó lemkók, 1909-ben házasodtak össze, a magyarországi Mezőlaborcból (szl. Medzilaborce), (ma: Kelet-Szlovákia) vándoroltak ki Amerikába. Két idősebb testvére volt, Paul és John. László Károly egy filminterjúban megemlítette, hogy Warhol édesanyjával magyar-ruszin keveréknyelven beszélt. (Az édesanya sosem tanult meg angolul). Warhol 1934-ben kezdte el az általános iskolát. Tehetséges gyerek volt, de a vitustánc nevű betegség miatt fiatalkorában jó időre ágyhoz volt kötve. 1942-ben apja meghalt. Az utolsó kívánsága az volt hogy a család megtakarított pénzét Andrew tanulmányaira fordítsák. Kívánsága teljesült, Andy beiratkozott a Carnegie Institute-ba, és arról álmodozott, hogy kereskedelmi művész lesz.

Ha ez hír, akkor szerintem abból is lehetne hírt kreálni, hogy a hup főoldala 380+ requestel tölt be teljesen 6+ másodperc alatt.

Ha az új főnök két héttel az érkezése után nyilvánosan arcoskodna, hogy ő két hét alatt mindent hogy átlátott, azt implikálva, hogy az eddigi team dilettáns volt, hát én is visszaugatnék neki, és szarnék rá, hogy lapátra tesznek. (Max visszavesznek két hét múlva 2x annyi fizetésért, már ha én is a twitternél dolgzonék.) Musk egy dilettáns pöcs, és ezen az sem változtat, ha hatalmában áll kirúgatni az embereit. Néha kell egy kis reality check.

Akkor azt hiszem ez az "új" twitter akkor most mindenkinek garantálja a szólásszabadságot KIVÉVE a twitter alkalmazottait :D

Azért ez bőven nem a szólásszabadság kérdése, lássuk be. Belső céges vitákat nem így bonyolítunk, bár tök mindegy, ha ez belül megy ugyanígy Musk akkor sem viseli el ezt a fajta kioktatást. Ha akarsz 5 perc hírnevet, vagy csak cseszi az agyad, hogy az új főnök egy segg, akkor persze lehet opció. Csak hát a következmény is megvolt. Ennyi. 

Amit Elon Musk kiír a Twitterre, az a marketing stratégiájának a része. Persze el is hihetjük, hogy egy tweetben intézte el a Starlink bekapcsolását Ukrajnának, meg még mi minden mást szokott.

Amit most csinál az alapvetően unalmas dolgok (a Twitter gatyába rázása minden szinten) marketingelése a piac számára. A másik oldalon pedig a Twitter átalakítása folyik Musk-stílusú céggé, ahol a hajtás-túlóra az elvárt minimum.

Hogy mit ad cserébe, azt nem tudom, én pár éve megnéztem a SpaceX-et és a Teslát is, mert nagyon érdekes dolgokat csinálnak, de ezen a ponton abbahagytam az állások olvasását. Én dolgozok magamtól eleget, sokszor talán túl sokat is, de olyan helyen biztosan nem fogok, ahol ez az elvárás.

Ez nyilván elég nagy kultúrsokk az eddig a Twitternél dolgozóknak, nekem is az lenne. Az emberek nagy része le fog cserélődni, de nem biztos (sőt), hogy a szolgáltatás rosszabb lesz miatta.

Ne felejtsük el, hogy sokan röhögtek, amikor a SpaceX rakéták robbantak egyik a másik után, meg amikor az első Teslák kijöttek, hogy így nehéz lesz lenyomni a BMW-t meg a Mercedest. Aztán mindkét cég elég sikeres mostanra.

Azon is ment a röhögés, hogy a Tesla autopilotról hozott át kulcsembereket a Twitterhez, hogy mi lesz így a Teslával. Én azt gondolom, hogy az önvezetést néhány nagyságrenddel nehezebb megoldani, mint a Twittert gatyába rázni. Simán lehet, hogy azzal hívta őket, hogy "átjöttök 1 évre, kicsit 'pihentek' valami egyszerűbbel, aztán aki akar, mehet vissza autózni".

A most kirúgott fejlesztő elismerte, hogy van 10 év techdebt csak az Android appban. Gondolom a többi helyen is hasonló a helyzet. Simán kiderülhet, hogy ránéztek a Teslások arra ami a Twitternél van, és megmondták Musknak, hogy náluk ugyanezt hány ember csinálja meg, innen jött az 50% ember kirúgása. Csak persze a publikum jobban kajálja az őrült milliárdos sztorit.

Ja, és hogy takarítás közben elromlik a 2FA? Ugyan már, amikor felrobban egy rakéta, na az fájdalmas, mert sok millió USD. Itt meg egy mérnök majd bent marad kicsit tovább, és holnapra menni fog...

Én azt gondolom, hogy az önvezetést néhány nagyságrenddel nehezebb megoldani, mint a Twittert gatyába rázni.

Szerintem teljesen más skillset kell a kettőhöz és nem mondanám, hogy egy Twitter méretű és forgalmú rendszer néhány nagyságrenddel könnyebb lenne.

Itt meg egy mérnök majd bent marad kicsit tovább, és holnapra menni fog...

Láttam már céget attól csődbe menni, hogy felállt a fejlesztés és elment. A másik probléma meg az, hogy amikor az ember hajlandó túlórázni, akkor fiatal és nincs tapasztalata, amikor meg tapasztalata lesz, akkor már nem hajlandó túlórázni, mert az ideje fontosabb.

Elég sok cég üzemeltet Twitter méretű infrastruktúrát, lehet olyan mérnököt találni, aki megcsinálja. Te is elég jó rendszereket építesz kb. 0 pénzből. Mit tudnál kihozni a Twitter költségvetésének feléből? :)

Az önvezetést konkrétan még senki nem oldotta meg általános esetben, talán a Waymo áll hozzá a legközelebb, de ők is csak Phoenix belvárosában tudják, ami egy visszonylag egyszerű környezet + valószínűleg minden mm-ről van nagyon pontos térképük.

Elég sok senior mérnök dolgozik a SpaceX-nek és a Teslanak hasonló feltételekkel, szerintem fog az USA-ban találni munkaerőt. A Twitter 2.0 email már a mérnököknek mézesmadzag: sokat fogtok dolgozni, de ti fogjátok fújni a passzátszelet.

Elég sok cég üzemeltet Twitter méretű infrastruktúrát, lehet olyan mérnököt találni, aki megcsinálja.

És miért menne oda?

Te is elég jó rendszereket építesz kb. 0 pénzből. Mit tudnál kihozni a Twitter költségvetésének feléből? :)

Fogalmam nincs, de vélhetően nem hülyék üzemeltették eddig, szóval kb. az a reális, ahogy és amennyiből üzemeltették.

Az önvezetést konkrétan még senki nem oldotta meg általános esetben, talán a Waymo áll hozzá a legközelebb, de ők is csak Phoenix belvárosában tudják, ami egy visszonylag egyszerű környezet + valószínűleg minden mm-ről van nagyon pontos térképük.

Értem, de akkor se megy az, hogy az önvezető projektről áttesznek 100 mérnököt a Twitter fejlesztésére, mert teljesen más a skillset, ami kell a kettőhöz.

Elég sok senior mérnök dolgozik a SpaceX-nek és a Teslanak hasonló feltételekkel, szerintem fog az USA-ban találni munkaerőt. A Twitter 2.0 email már a mérnököknek mézesmadzag: sokat fogtok dolgozni, de ti fogjátok fújni a passzátszelet.

A Twitter 2.0 azért nem az a projekt, ami ennyire vonzaná a szakembereket... van több tucat ilyen projekt, ahol nincs ennyire toxikus légkör és nem azzal keresnek embereket, hogy be kell járni és minimum 40 órát melózni hetente.

A SpaceX egy olyan projekt, amiből kevés van, helyén van az értékelése, nagyjából megáll már a saját lábán piaci alapon és a szakterület mérnökeinek egy vonzó cég.

A Tesla még mindig ott tart, hogy annyi autót gyártott le ever, mint amennyit a Toyota ad el egy negyedévben, miközben a Tesla piaci értéke háromszor annyi, mint a Toyota értéke. Kb. az adja a Tesla értékét, hogy nehéz hozzájutni, mert kevés van belőle. Miben más ez, például, mint az FTX lufi, amiről senki nem hitte, hogy ki fog pukkadni?

Fogalmam nincs, de vélhetően nem hülyék üzemeltették eddig, szóval kb. az a reális, ahogy és amennyiből üzemeltették.

Olyan nincs, hogy tobb ezer jo mernok dolgozik egy cegnel. Ha megjelenik egy jo termek, altalaban az van mogott, hogy volt par jo koponya (mondjuk max egy tucat), akik jokor voltak jo helyen es megcsinaltak. Aztan jott a penz, jott nyaklo nelkul mindenki, jok is, rosszak is es sok-sok olcso intern/junior. Uzemeltetni egy mar meglevo, jo alapokra epitkezo termeket hulyek is remekul tudnak. Aztan jott gondolom fentrol szazaval a feature request es lett belole egy bloatware nehany szep darab szarkupaccal, amiket a most kirugott kollega is emlitett es kurvara el kene mar valakinek takaritani. Ha ugyesen valogatva kuldik el az embereket es kidobaljak a felesleges szart, akkor ebbol ranezesre ugyanaz a cucc lehet ami most van, csak nem kell hozza 10 000 mernok. Nagyon sokan remekul elo tudjak adni, hogy ok mennyire nelkulozhetetlenek.

Miben más ez, például, mint az FTX lufi, amiről senki nem hitte, hogy ki fog pukkadni?

Honnan veszed, hogy a Teslanak ki kene pukkannia? Elotte mindenki azt mondta, hogy villanyauto sosem lesz, mert nem lehet gazdasagosan megcsinalni. Elon Musk megcsinalta, azota az osszes autogyarto jon nyakra-faszra a villanyautoikkal, mert kiderult, hogy megis lehet. Ez en inkabb a jovonek neveznem es orulok, hogy valaki attorte az olajipar lobbi gatjait.

Ha ugyesen valogatva kuldik el az embereket es kidobaljak a felesleges szart, akkor ebbol ranezesre ugyanaz a cucc lehet ami most van, csak nem kell hozza 10 000 mernok.

Nálad az "ügyesen válogatva" azt jelenti, hogy két nap alatt kirúgnak ezreket fűnyíró elv szerint, aztán meg válogatás nélkül bárkit, aki szerint a tulajdonos épp hülyeséget beszél?

Honnan veszed, hogy a Teslanak ki kene pukkannia?

Mert eddig annyi autót gyártott le ever, mint amennyit a Toyota ad el egy negyedévben, miközben a Tesla piaci értéke háromszor annyi, mint a Toyota értéke.

Elotte mindenki azt mondta, hogy villanyauto sosem lesz, mert nem lehet gazdasagosan megcsinalni.

Nem a Tesla volt az első villanyautó gyártó, ráadásul nem is a leggazdaságosabb és nem is a legolcsóbb villanyautókat gyártja. A Tesla egy életérzést árul, hogy van valamid, amire kurva sokat vártál és másoknak nincs olyan, mert ők nem akartak annyit várni rá. 

Elon Musk megcsinalta, azota az osszes autogyarto jon nyakra-faszra a villanyautoikkal, mert kiderult, hogy megis lehet.

A Nissan Leaf például 2010-ben jött ki, két évvel az első Tesla bejelentése előtt és többet adtak el belőle 2015-ig, amikoris az első Tesla S kikerült a gyárból, mint amennyi Tesla S-t összesen máig eladtak.

Ez en inkabb a jovonek neveznem es orulok, hogy valaki attorte az olajipar lobbi gatjait.

Mi lenne, ha a realitások talaján maradnál? Oké, tudom, hogy a tények nem szoktak zavarni... de, na. :D

Nálad az "ügyesen válogatva" azt jelenti, hogy két nap alatt kirúgnak ezreket fűnyíró elv szerint, aztán meg válogatás nélkül bárkit, aki szerint a tulajdonos épp hülyeséget beszél?

Egyreszt nem allitottam, hogy a Twitternel ugyesen valogatnak, masreszt szerintem egyikunk sem lat bele, hogy mi alapjan kuldtek el es kiket.

Mert eddig annyi autót gyártott le ever, mint amennyit a Toyota ad el egy negyedévben, miközben a Tesla piaci értéke háromszor annyi, mint a Toyota értéke.

Es?

Nem a Tesla volt az első villanyautó gyártó, ráadásul nem is a leggazdaságosabb és nem is a legolcsóbb villanyautókat gyártja. A Tesla egy életérzést árul, hogy van valamid, amire kurva sokat vártál és másoknak nincs olyan, mert ők nem akartak annyit várni rá. 

Nem, a Tesla megmutatta, hogyan is kell ezt csinalni es megkeri az arat (jogosan). Tudod, a cloud is akkor porgott fel igazan, amikor jott az Amazon es megmutatta, hogyan kell csinalni jol. Nem szart kapsz a penzedert es ez sokaknak fontos. USA-ban a Tesla mar lassan nepautonak szamit, itt magyarhonban valoban presztizsberuhazasnak tekintik. Asszem pont ott van a szalon a Bentley mellett, lehet nem veletlen. Mashol adnak fizetest is munkaert cserebe, ott nem tunik megfizethetetlennek.

A Nissan Leaf például 2010-ben jött ki, két évvel az első Tesla bejelentése előtt és többet adtak el belőle 2015-ig, amikoris az első Tesla S kikerült a gyárból, mint amennyi Tesla S-t összesen máig eladtak.

Aha. Tehat te egy Tesla melle raktal most egy 40kWh-os akksival gyartott, 100-110 km hatotavolsaggal rendelkezo, akkoriban 10 misibe kerulo "izet". Biztos vagyok benne, hogy megrohamoztak a szalonokat. Oke, egy ejszaka fel lehetett tolteni nullarol, szuper kis auto. Ehhez a fasza konstrukciohoz 2018-ban nyultak hozza eloszor, azota talan erdemes is lehet megvenni.

Egyreszt nem allitottam, hogy a Twitternel ugyesen valogatnak, masreszt szerintem egyikunk sem lat bele, hogy mi alapjan kuldtek el es kiket.

De, látjuk, hogy mi alapján küldték el őket, mert Musk leírta. :D

Es?

Az autógyár értékét nem az kellene meghatározza alapvetően, hogy mennyi autót tud legyártani és eladni haszonnal? Ha nem a termék oldaláról értékeljük a céget, akkor az lufi.

Nem, a Tesla megmutatta, hogyan is kell ezt csinalni es megkeri az arat (jogosan).

Mármint azt, hogy 10 év alatt nem tudtak értelmes mennyiségű autót legyártani?

USA-ban a Tesla mar lassan nepautonak szamit, itt magyarhonban valoban presztizsberuhazasnak tekintik.

USA-ban tavaly eladtak ~15 millió autót, ennek pont kettő százaléka volt Tesla. Igen messze van attól, amit úgy hívnék, hogy népautó.

Tehat te egy Tesla melle raktal most egy 40kWh-os akksival gyartott, 100-110 km hatotavolsaggal rendelkezo, akkoriban 10 misibe kerulo "izet". Biztos vagyok benne, hogy megrohamoztak a szalonokat. Oke, egy ejszaka fel lehetett tolteni nullarol, szuper kis auto. Ehhez a fasza konstrukciohoz 2018-ban nyultak hozza eloszor, azota talan erdemes is lehet megvenni.

Tudod, ezt meg lehetett venni a bemutatás évében. De a lényeg alapvetően az, hogy faszságot írtál arról, hogy a Tesla mit tett ezen a piacon...

Az autógyár értékét nem az kellene meghatározza alapvetően, hogy mennyi autót tud legyártani és eladni haszonnal? Ha nem a termék oldaláról értékeljük a céget, akkor az lufi.

Marmint szerinted ugy erted?

USA-ban tavaly eladtak ~15 millió autót, ennek pont kettő százaléka volt Tesla. Igen messze van attól, amit úgy hívnék, hogy népautó.

Alakul az szepen.

De a lényeg alapvetően az, hogy faszságot írtál arról, hogy a Tesla mit tett ezen a piacon...

Azt tudom, hogy szamodra ez a lenyeg, de en leszarom, hogy szerinted mi a lenyeg.

Ebben a cikkben szepen reszletesen benne van, hogy mit tudott/tud a Tesla azon kivul az eleterzesen kivul amit a te feluletes "szakertelmed" belelat.

https://totalcar.hu/magazin/technika/2022/06/23/na-jo-de-megis-mit-adot…

Nissan Leaf bazmeg :-)

Marmint szerinted ugy erted?

Szerinted ez vigasztalja például azokat, akik az ATX összeomlásra nem számítottak? :D

Alakul az szepen.

Jelen időben írtad a népautót. Attól kurva messze van egy alig 2 százalékos piaci részesedéssel.

Ebben a cikkben szepen reszletesen benne van, hogy mit tudott/tud a Tesla azon kivul az eleterzesen kivul amit a te feluletes "szakertelmed" belelat.

Igen, olvastam. És? Kurva messze van ez attól a hype-tól, amit előadtál.

ATX osszeomlas? meghalt a tapod ? :D

bazz, a teslatol nem latni hogy kurvajo, az durva. azt tudtam, hogy korlatolt vagy, na de hogy technologiai analfabeta???? a tesla az egyik legjobb ceg a vilagon, a spacex mellett.

musk majd jon es gatyaba razza a twittert is. tobb elon kene. ELON MUSK FOR PREZIDENT!!!! :DD

ATX osszeomlas? meghalt a tapod ? :D

Nyilván FTX-et akartam írni, ahogy írtam is korábban ebben a szálban, csak gondolom nem olvastad, mert te csak írsz.

bazz, a teslatol nem latni hogy kurvajo, az durva. azt tudtam, hogy korlatolt vagy, na de hogy technologiai analfabeta???? a tesla az egyik legjobb ceg a vilagon, a spacex mellett.

A SpaceX egy másik kategória, az már önerőből megáll a lábán, mint üzleti vállalkozás, a Tesla viszont továbbra is túl van értékelve, egy olyan cégről beszélünk, amelyik tavaly leszállított mindössze 1 - azaz egy - millió autót. Nálad ez csak a szokásos bináris gondolkodás része: vagy a legfaszább vagy szar, egyéb lehetőség nincs.

musk majd jon es gatyaba razza a twittert is. tobb elon kene. ELON MUSK FOR PREZIDENT!!!! :DD

Nyílnak pozíciók, miért nem jelentkezel oda dolgozni?

Igen, a Teslat lehet úgy is nézni, hogy messze van a Toyotatól, de úgy is, hogy mikor és honnan indult, ahhoz képest hol van. Nulláról saját autógyárat kreálni és 2%-on állni nem kis mutatvány a mezőnyben. Én nem lettem volna rá képes.

Valószínűleg nem vennék Teslát és az AutoPilot + FSD marketinget gusztustalannak tartom, de mindamellett, hogy a marketingjét gusztustalannak tartom, technológiailag nem gyenge szinten van (a sok hiba ellenére is).

franko kepes lenne ra BIZTOS, csak ket festes meg bojlerszereles kozben a tanyan nem tudja megepiteni az atomeromuve melle. gondolom az ojjektum mar van :dDDD fogarasi arpi vibes

Tegyél ide proof, hogy minden megtakarításod Tesla részvényben van. Mert ha nem, akkor csak a pofád nagy. Szokás szerint.

Jaj, nem akartalak mindenféle metaforával összezavarni, akkor maradjunk a szó szerinti értelmezésénél, kérdezem máshogy:

Szerinted csak egy cég jövőbeli teljesítményével kapcsolatban lehetnek pozitív elvárásaid? Nem lehet mondjuk 2 ilyen cég is egy adott időpillanatban? És 3? És 4? És n?

Elképzelhető olyan szituáció, hogy ha n ilyen cég létezik, akkor m <= n különböző részvényt is tartasz a portfóliódban? Mert ha igen, akkor azonnal belátható, hogy csak egy ostoba mondana olyan demagóg faszságot, hogy "proof, hogy minden megtakarításod Tesla részvényben van"

Ha szerinted a Tesla egy ki nem pukkanó lufi, amit a piac teljesen helyesen értékelt, akkor ezt a részvényt kell venni. Ja, hogy annyira azért nem bízol benne?

Van Tesla részvényem egyébként, nem mintha bármi közöd lenne hozzá. Eddig asszem 600+ százalék realizálatlan nyereség van rajta. Meg van úgy 100 másik is, nem beszélve indexkövető ETF-ekről, opciókról, futures-ről, stb.

Van még kérdés?

Szerinted csak egy cég jövőbeli teljesítményével kapcsolatban lehetnek pozitív elvárásaid?

Hogyne lehetne, de ettől még lehet túlfújt lufi egy cég, Theranos-t is milliárdokkal tolták meg pusztán a pozitív elvárások alapján. A Tesla máshol van a skálán, de könnyen lehet, hogy egy nap úgy kelsz fel, hogy a 600 százalékos nem realizált nyereséged már nem lesz nyereség.

Van még kérdés?

Nincs, tehát annyira nem bízol benne, hogy nem túlfújt lufi, hogy minden megtakarításodat Tesla részvényben tartsd, dacára annak, hogy vélhetően ezen van a legnagyobb nem realizált nyereséged. Csak ennyi lett volna a kérdésem.

könnyen lehet, hogy egy nap úgy kelsz fel, hogy a 600 százalékos nem realizált nyereséged már nem lesz nyereség.

Volt már 1000 (nem typo) százaléknál nagyobb veszteségem is egy ügyleten, ilyen ez a popszakma. Akinek lekvárból vannak az idegei, az ne tőzsdézzen.

minden megtakarításodat Tesla részvényben tartsd

De miért tennék ilyet? Nem értem. Egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy most provokálni akarsz, vagy tényleg elhiszed ezt az ostobaságot. Amikor a Tesla pozícióm legnagyobb részét nyitottam, még sehol nem volt a cég. Miért tettem volna bele egy ígéretbe az összes pénzem? Nem hülyültem meg.

Volt már 1000 (nem typo) százaléknál nagyobb veszteségem is egy ügyleten, ilyen ez a popszakma. Akinek lekvárból vannak az idegei, az ne tőzsdézzen.

Nem tőzsdéről van szó alapvetően, hanem arról, hogy mennyire lufi egy cég. :D

Amikor a Tesla pozícióm legnagyobb részét nyitottam, még sehol nem volt a cég. Miért tettem volna bele egy ígéretbe az összes pénzem? Nem hülyültem meg.

Nem meghülyülésről van szó, hanem egyszerűen arról, hogy mennyire bízol abban, hogy tényleg nem lufi a Tesla, és tényleg az a rögvalóság, hogy a világ autógyártóinak összértékének harmada a Tesla kell legyen.

De tudod mit, fordítsuk meg ezt a beszélgetést, és akkor most rajtam a sor, hogy demagóg ostobaságokat mondjak. Mekkora a short pozid Teslára?

Nagyon egyszerű: nem tőzsdézek, hanem saját ötletekbe és projektekbe teszek pénzt és ha maradna ezek után jelentős felesleges pénzem, akkor inkább kevesebbet dolgozom, mert az időm többet ér és időt nem tudok se venni, se eladni a tőzsdén.

Vagy csak tét nélkül megy a szájkarate?

Akárcsak nálad... :D

Hazudsz. Nekem van pénzügyi kitettségem a Tesalában, neked nincs.

Hah, aprópénzben van kitettséged. Ha amúgy is tőzsdézel, akkor amilyen magabiztos vagy, most megalapozhatnád a dédunokáid jövőjét azzal, hogy minden vagyonod Tesla részvénybe teszed.

Pedig amilyen magabiztos vagy, most megalapozhatnád a dédunokáid jövőjét is egy Tesla shorttal. 

Nem akarom megalapozni tőzsdézéssel és pénzfelhalmozással a dédunokáim jövőjét, azzal akarom megalapozni a dédunokáim jövőjét, hogy csökkentem a fogyasztásom és az ökológiai lábnyomom, és hagyok nekik is valamit.

Ha amúgy is tőzsdézel, akkor amilyen magabiztos vagy, most megalapozhatnád a dédunokáid jövőjét azzal, hogy minden vagyonod Tesla részvénybe teszed.

Pont a magabiztosságomnak megfelelő mértékű pénz van tesla részvényekben, miattam ne aggódj. :)

Nem akarom megalapozni tőzsdézéssel és pénzfelhalmozással a dédunokáim jövőjét, azzal akarom megalapozni a dédunokáim jövőjét, hogy csökkentem a fogyasztásom és az ökológiai lábnyomom, és hagyok nekik is valamit.

A shortoláson keresett pénzt felajánlhatnád olyan szervezeteknek, akik ezekért a célokért dolgoznak. De te önző vagy, hiába tudod a tutit, nem segítesz nekik pénzt termelni. :(

Pont a magabiztosságomnak megfelelő mértékű pénz van tesla részvényekben, miattam ne aggódj. :)

Az a teljes vagyonod mennyi százaléka is? Na, annyira vagy magabiztos.

A shortoláson keresett pénzt felajánlhatnád olyan szervezeteknek, akik ezekért a célokért dolgoznak. De te önző vagy, hiába tudod a tutit, nem segítesz nekik pénzt termelni. :(

Véleményem szerint a pénz nem oldja meg ezeket a dolgokat, sőt... ezeket a dolgokat az viszi el a célig, ha én (is) dolgozok ezekért a célokért, a pénztermeléssel nem lehet a jövőt megmenteni. Nyilván lehet a világot csak azon keresztül nézni, hogy hoz-e hasznot maximum egy évtizednyi távolságban, de az életed végén úgyse fogod magaddal vinni azt, amit kerestél. Amit viszont közben elfogyasztottál, azt bizony elfogyasztottad.

Szoktam követni a Hold blogot, de ennek abszolút semmi köze nincs ahhoz, amit írtam, sőt rettegni meg sem rettegek, realista vagyok: rossz irányba megy a világ és ezen a pénz meg a rajta keresett még több pénz nem segít, csak ront. Nem azzal fogok a dédunokáimnak segíteni, hogy sok pénzt hagyok rájuk, hanem azzal, hogy hagyok nekik is a világból.

Igen, a Teslat lehet úgy is nézni, hogy messze van a Toyotatól, de úgy is, hogy mikor és honnan indult, ahhoz képest hol van. Nulláról saját autógyárat kreálni és 2%-on állni nem kis mutatvány a mezőnyben. Én nem lettem volna rá képes.

Ez teljesen más dimenziója annak, hogy maga a cég túl van értékelve a cég maga és sok köze nincs ahhoz, hogy képes lennél rá vagy sem.

Valószínűleg nem vennék Teslát és az AutoPilot + FSD marketinget gusztustalannak tartom, de mindamellett, hogy a marketingjét gusztustalannak tartom, technológiailag nem gyenge szinten van (a sok hiba ellenére is).

És ettől 600-700 milliárd dollár értékű egy cég, ami tíz év alatt eljutott oda, hogy évente egy millió autót már tud gyártani? Összehasonlításképpen: ez a 600-700 milliárd dollár négyszer annyi, mint a magyar éves GDP. És egy olyan cégről beszélünk, amelyik egy millió autót tud gyártani.

Akkor szerinted mennyi lenne az értéke?

Nem állítom, hogy nem túlzó és hogy a piac nem tud túlságosan kilódulni valamerre, de valamennyire azért önszabályozó.

Például ott van a kriptovaluta, ami mögött az ég világon semmi nincs, csak az emberek kapzsisága/naivitása/... Ehhez képest a Tesla egy hegy szín aranyból.

A Teslában egyébként a növekedési és technológiai potenciál az érték, mert a többi böszme nagy autógyártó olyan lomha, hogy képtelenek megmozdulni. Elég csak az informatikai fejlettségüket megnézni. Visít a megoldásokról, hogy nyitott szemléletű informatikust nem alkalmaztak kellő magasságú szinten a technológia stratégia kidolgozásánál. Mondjuk már ez is kezd változni, valószínűleg a Teslának is köszönhetően, mert kénytelenek kicsit belehúzni.

Szerintem minél jobban felveszi a fonalat a többi gyártó, a Tesla annál kevésbé lesz értékes. De ha a vezetéstámogatási funkciókat nézzük, még nagyon sokat kell fejlődniük (igen, a Teslának is).

Szerintem egyértelműen az a jövő, hogy az autó egy számítógép négy kerékkel, nem pedig 4 keréken levő számítógép.

Nem állítom, hogy nem túlzó és hogy a piac nem tud túlságosan kilódulni valamerre, de valamennyire azért önszabályozó.

Hát, láttunk már pár lufit... szóval a piac ki tud lódulni.

Például ott van a kriptovaluta, ami mögött az ég világon semmi nincs, csak az emberek kapzsisága/naivitása/... Ehhez képest a Tesla egy hegy szín aranyból.

Crypto is jó példa arra, hogy a piac képes túlságosan kilódulni és nagyon a legvégén önszabályozó vagy akkor sem.

A Teslában egyébként a növekedési és technológiai potenciál az érték, mert a többi böszme nagy autógyártó olyan lomha, hogy képtelenek megmozdulni.

Azért ez igen erős állítás, amikor az autógyárak is ugyanúgy hozzák az újításokat, csak nincs egy celeb tulajdonosuk, aki a színpadon táncol folyamatosan...

Szerintem egyértelműen az a jövő, hogy az autó egy számítógép négy kerékkel, nem pedig 4 keréken levő számítógép.

Értem, de ennek nincs ahhoz köze, hogy mennyire túlértékelt egy cég...

Visít a megoldásokról, hogy nyitott szemléletű informatikust nem alkalmaztak kellő magasságú szinten a technológia stratégia kidolgozásánál.

Az én autóm jelenleg 18 éves. Kíváncsi vagyok azért, hogy egy informatikus szemlélettel létrehozott autóban mi és hogyan fog működni például 18 év múlva... vagy 20-30 év múlva.

Nem azt mondom, hogy senki semmit nem újított, de az újítások alapvetően autótechnológiaik voltak. Ami szép és jó, de a piacnak nem elég, lásd Nokia példáját.

A Tesla azért is felülértékelt, mert van mire építeni egy marketinget. Lásd iPhone, az emberek megbolondulnak az ilyen dolgokért, szó szerint: gondolj arra, hányan próbálják kicselezni a rendszert, hogy úgy tűnjön, mintha valaki ülne a kormánynál (többek között ezért tartom gusztustalannak az AP/FSD marketinget).

Jövő autója: sokkal jobban integrálódik az életedbe. Például már most is tudsz olyat, hogy számítógépről/telefonról elküldöd az autódnak az úti célt (az enyém esetén ennek sajnos van egy olyan korlátja, hogy gps koordinátával nem működik, csak címmel, holott pont "egzotikus" célpontok esetén lenne igazán praktikus). Ott van az Android Auto, Apple CarPlay szintén hordozhatóvá teheti majd az autózási környezetet (zene, térkép, üzenetfelolvasás, ...). Térkép alapú futómű állítás. Kulcsról irányítva tudsz beállni egy szűk helyre (ha egyébként nehéz lenne kiszállni). Stb.

Nem azt mondom, hogy senki semmit nem újított, de az újítások alapvetően autótechnológiaik voltak. Ami szép és jó, de a piacnak nem elég, lásd Nokia példáját.

Mi van akkor, ha a piac csak egy álmot kerget? Lásd Theranos, ami a csúcspontján egy 10 milliárd dollár értékű cég volt.

Jövő autója: sokkal jobban integrálódik az életedbe.

Én kurvára nem akarom, hogy beleintegrálódjon az életembe, általában A-ból akarok eljutni B-be.

Például már most is tudsz olyat, hogy számítógépről/telefonról elküldöd az autódnak az úti célt (az enyém esetén ennek sajnos van egy olyan korlátja, hogy gps koordinátával nem működik, csak címmel, holott pont "egzotikus" célpontok esetén lenne igazán praktikus). Ott van az Android Auto, Apple CarPlay szintén hordozhatóvá teheti majd az autózási környezetet (zene, térkép, üzenetfelolvasás, ...). Térkép alapú futómű állítás. Kulcsról irányítva tudsz beállni egy szűk helyre (ha egyébként nehéz lenne kiszállni). Stb.

Ezek egyike se Tesla only feature, sőt, egy jelentős részük nem is Tesla autóban jelent meg először... én értékelem azt, amit a Tesla letett az asztalra, de ettől a cég értéke még egy felfújt lufi, amit a befektetők irreális várakozásai tartanak felfújva. Ismét írom: egy olyan cégről beszélünk, amelyik évente egymillió autót képes csak gyártani és négyévnyi magyar GDP az értéke. És semmit nem tudunk arról, hogy 20-30 éves korában mi lesz ezekkel az autókkal, vagy akár csak 10 éves korukban, mennyire lesz bármivel kompatibilis a szoftverük, kapnak-e szoftverfrissítést, satöbbi. Vagy ugyanott leszünk-e, mint az IoT kapcsán, hogy pár éves izgalmas technológiákat dobunk ki, mert van még izgalmasabb és olyan dolgokat nem használ szinte senki többé, amiért teljesen meg volt őrülve a nép.

Már bocs, de hogy lehet a Theranost a Teslához hasonítani? Előbbi a kamun és csaláson kívül lényegében semmit nem csinált, utóbbi azért nem gyengét tett le az asztalra. Ennyire nem látod a különbséget vagy a másikat nézed hülyének?

Biztos, hogy mindig is lesznek egyszerűbb autók, ahogy most sem kötelező "okos" telefont venni. Most is lehet lóval közlekedni, ha valakinek az a vágya.

Megtennéd, hogy idézed, hol írtam, ezek Tesla only feature-ök? Ezeket konkrétan az én autóm is tudja és nem Teslám van. Pontosabban nem mindet, mert pl a kulcsos parkolási funkció túl drága lett volna ahhoz képest, hogy egy évben hányszor kell szűkre helyre beállnom, de akár tudhatná.

Mielőtt ismét kötekednél ezeket valós példának írtam, hogy ma hol tart egy nem feltétlenül legmodernebb autó, de ha az elmúlt 5-7 év sajtójára visszagondolsz, akkor több olyan cikk is megjelent, amik a klasszikus autógyártók maradiságát említették a Teslahoz képest. Ez (szerencsére) változóban van.

Ha lufi: és akkor mi van? Valakik veszteni fognak rajta, ennyi. Attól még a technológia ott van és húzza a piacot.

10 éves korukban vígan fogják róni az utakat, elég sok Model S-t látok mostanában, meglepne ha újak lennének (a hasznaltauto.hu-n is van 9 éves példány).

Hogy 20-30 év múlva mi lesz? Nyilván fogalmam sincs, rengeteg hasonló problémája van az emberiségnek, amit majd meg kell oldani valahogy. Eddig az autók tudomásom szerint elboldogulnak offline is, így egy darabig ezzel kapcsolatban nem várható probléma. Legfeljebb annyi lesz, hogy az Android Auto nem fog működni, nem frissülnek a térképek és hasonlók. Nem ismerem az IoT kütyük piacát, de gyanítom, hogy ott nehezebb egy használtat eladni, mint autót.

De az is lehet, hogy sokáig fogják támogatni. Például múltkor megdöbbentem, amikor egy ismerős 10 éves Synology-ját fel lehetett frissíteni aktuális firmware-re, támogatott módon. Ha pénzt tudnak kérni érte, akkor az autógyártóknak is érdekük lesz a támogatás. Az sem kizárt, hogy jogszabályok is lesznek erre vonatkozóan, például az önvezetés kapcsán is fejleszteni kell a jogot.

Döbbenet, basszus. IoT lóháton. Vagy a tipikus "csak azért is", a fiam 14 évesen már elfelejtette ezt.

Már bocs, de hogy lehet a Theranost a Teslához hasonítani? Előbbi a kamun és csaláson kívül lényegében semmit nem csinált, utóbbi azért nem gyengét tett le az asztalra. Ennyire nem látod a különbséget vagy a másikat nézed hülyének?

Ezt nem te írtad? "Nem állítom, hogy nem túlzó és hogy a piac nem tud túlságosan kilódulni valamerre, de valamennyire azért önszabályozó."

De, te írtad. Erre írtam példát, hogy bizony a befektetők és a piac ki tud lódulni túlságosan valamerre. És a világ nem fekete és fehér, attól, hogy a Tesla csinál is valamit, nem jelenti azt, hogy a piac nem vár túl sokat.

Megtennéd, hogy idézed, hol írtam, ezek Tesla only feature-ök?

Ez volt a kontextus, idézem szó szerint: "Visít a megoldásokról, hogy nyitott szemléletű informatikust nem alkalmaztak kellő magasságú szinten a technológia stratégia kidolgozásánál. Mondjuk már ez is kezd változni, valószínűleg a Teslának is köszönhetően, mert kénytelenek kicsit belehúzni."

Ha lufi: és akkor mi van? Valakik veszteni fognak rajta, ennyi. Attól még a technológia ott van és húzza a piacot.

Attól még lufi. :D

Legfeljebb annyi lesz, hogy az Android Auto nem fog működni, nem frissülnek a térképek és hasonlók.

Ennek és a többinek mi köze ahhoz, hogy a Tesla nevű négykerekű számítógép fog-e tudni működni 20-30 év múlva?

Ott tartok, hogy nem értem, mi a közlendőd.

Idézés/kontextus: mondandóm lényege az volt, hogy korábban a nagy autógyárak szépen tespedtek az autótechnológiában. A Tesla (a maga <2%-ával) hozzájárult ahhoz, hogy ez az állóvíz felkavaradjon és új szemlélet jöjjön be. Nem a jelent írtam, hanem néhány éves folyamatot.

Igen, lufinak tűnik, de benne van azért a potenciál, hogy nagyobb legyen. Lásd Norvégiában milyen nagy a részesedésük. Ha 100% lufi lenne (mint például a Theranos), ilyen nem fordulhatna elő. Nyilván sok tényező van - például akkumulátor nyersanyag -, amik gátolhatják a növekedését, de a norvég példa azt mutatja, hogy a többi gyár felkötheti a gatyáját. Ha most lenne számomra esedékes az autó vásárlás, amennyire ismerem a kínálatot alapvetően a Tesla állna legközelebb az igényeimhez: böszme SUV-ot vagy ahhoz hasonló batárt nem szándékozok venni, a többi gyártó túlnyomó részt ilyet árul környezetbarát matricával. Ahogy elnézem még kell 2-3 év, hogy a nagyobb gyárak kellően kiszélesítsék a palettájukat, ez pedig előny a Tesla számára.

Arra a kérdésre nem válaszoltál, hogy szerinted mennyi lenne a valós érték.

Idézés/kontextus: mondandóm lényege az volt, hogy korábban a nagy autógyárak szépen tespedtek az autótechnológiában. A Tesla (a maga <2%-ával) hozzájárult ahhoz, hogy ez az állóvíz felkavaradjon és új szemlélet jöjjön be. Nem a jelent írtam, hanem néhány éves folyamatot.

Aham, amiket leírtál, azok mind voltak a Tesla előtt már. Tespedő autógyárak által fejlesztve. 

Igen, lufinak tűnik [...]

Akkor mi a lófaszról megy a szájtépés amúgy?

Olyan szempontból lufi, hogy hype is övezi, ehhez hoztam fel a kriptovalutát példának, ami mögött semmi nincs. De a Tesla esetén valós érték is van, a potenciál is bele van árazva, azaz nem teljesen lufi (lufiban van egy masszív focilabda is), legalábbis nem gazdasági szakember véleményem szerint.

Akkor rossz példákat hoztam fel, például az online frissítést talán a Tesla hozta be. De az tuti, hogy több olyan cikk volt egy időben, ami a nagy gyárak maradiságát mutatta.

Még mindig nem írtad meg, szerinted mi lenne a valós érték.

Olyan szempontból lufi, hogy hype is övezi, ehhez hoztam fel a kriptovalutát példának, ami mögött semmi nincs. De a Tesla esetén valós érték is van, a potenciál is bele van árazva, azaz nem teljesen lufi (lufiban van egy masszív focilabda is), legalábbis nem gazdasági szakember véleményem szerint.

Bocsánat, de a lufi nem azt jelenti, hogy nincs mögötte semmi, hanem azt, hogy a piac túlértékeli a céget.

Még mindig nem írtad meg, szerinted mi lenne a valós érték.

Majd meglátjuk, ha tippelnem kellene, akkor piaci forgalom és egyebek tekintetében kb. a jelenlegi érték tizede. Épp tízszer annyit ér, mint egy BMW vagy egy Mercedes; az összes autógyár piaci értékének a harmada a Tesla értéke... szerinted?

Számomra a lufi nulla tartalmú túlértékelést jelent (azért lufi, mert nincs benne semmi, látszatra nagy csak), sajnos nem tudom, hol kellene megnézni a definícióját, hogy tévedek vagy sem.

Érték: igen, ilyen olvasatban furcsa, nem tagadom, de ha azt nézed, hogy mit érdemes inkább venned, ha részvényen hasznot szeretnél realizálni, akkor lehet, hogy másként kell szemlélni: pl. BMW esetén nem várható nagyobb növekedés/változás, így ott kisebb hozam várható. Mivel a Tesla esetén nagyobb a várható növekedési arány, ezért drágább.

Például tegyük fel, hogy valaki feltalálja, hogy napenergiával miként lehet hatékonyan hidrogént előállítani nagy mennyiségben. Várhatóan a világ ura lesz a cég néhány év múlva, brutális bevétellel és haszonnal, a találmánynak köszönhetően mindössze néhány millió dolláros beruházással, és lenyomja a nagy olajipari cégeket az értéke. Ez reális vagy sem?

Számomra a lufi nulla tartalmú túlértékelést jelent (azért lufi, mert nincs benne semmi, látszatra nagy csak), sajnos nem tudom, hol kellene megnézni a definícióját, hogy tévedek vagy sem.

Nem azt jelenti, hogy semmi nincs mögötte, hanem azt, hogy fel van fújva, nagyobbnak látszik, mint amekkora. Az ingatlanlufi se azt jelenti, hogy nincs értéke az ingatlanoknak...

Mivel a Tesla esetén nagyobb a várható növekedési arány, ezért drágább.

Ha kipukkan a lufi, akkor meg erős csökkenési arányod lesz...

Például tegyük fel, hogy valaki feltalálja, hogy napenergiával miként lehet hatékonyan hidrogént előállítani nagy mennyiségben. Várhatóan a világ ura lesz a cég néhány év múlva, brutális bevétellel és haszonnal, a találmánynak köszönhetően mindössze néhány millió dolláros beruházással, és lenyomja a nagy olajipari cégeket az értéke. Ez reális vagy sem?

Könnyen lehet, hogy egy olajipari cég fogja kitalálni, de ennek sok köze nincs ahhoz, hogy jelenleg a Tesla túlértékelt-e vagy sem.

Ingatlan lufi: ebben igazad van.

Tesla: ez a kérdés 3-5 év múlva lesz érdekes, amikorra a többi gyártó kb behozza a hátrányát mind "önvezetés", mind modell paletta kapcsán. Ha akkor is ilyen lesz a különbség, egyértelmű lufi lesz.

H2: de, van köze, mert ha nem olajipari cég találja fel, akkor kb hasonló lesz a szituáció csak akár még nagyobb aránnyal az új/kis cég javára, mely az elején még csetlik-botlik például a kiszolgáló logisztikával.

És ettől 600-700 milliárd dollár értékű egy cég, ami tíz év alatt eljutott oda, hogy évente egy millió autót már tud gyártani?

A piac beárazza a várakozásait. Például azt, hogy a legtöbb tradicionális autógyártónak nincs értelmezhető jövőképe. Ettől még nem biztos, hogy a Tesla meg fogja váltani a világot, sőt, de legalább tud ajánlani valamit a potenciális befektetőknek.

Te vennél Volkswagen részvényt? Miért igen/nem?

"Amit Elon Musk kiír a Twitterre, az a marketing stratégiájának a része."

Az Musk magánaccountja egyébként.
Jó kérdés, hogy ha a főnököd civilben kiír valamit pl. a facebookra (twitterre, instagramra, felvesz egy tik-tok videót), azzal vitatkozhatsz-e.

Szerintem amúgy igen, de tudatában kell lenni annak, hogy ha a főnököd egy kicsinyes fasz, ezért megszophatod.

Másrészről, ha a főnököd egy kicsinyes fasz, nagy eséllyel amúgy is egy elég szar helyen dolgozol, ahonnan nem baj, ha lelépsz.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Musk twitter akkountján kiírt szövegek régóta nem számítanak magánszemély böfögésének. Mivel cégtulajdonos és vezetője jópár tőzsdén jegyzett cégnek, (illetve kiemelt befolyással bíró médiaceleb is), minden ami elhagyja a száját twitteteren, az alkalmas nagy tömegek befolyásolására, pénzügyi következményei vannak, nemhiába kúrta meg már párszor a tőzsdefelügyelet nem is olyan rég. Fel kell fognia h. nem írkálhat faszágokat sehol, akármennyire is a hülye emberiség fölöttinek képzeli magát. Szolgák alattvalók beosztottak nélkül pusztán csak a pénzéből egymaga semmire nem menne.

Azért van Musknak mákja, mert mindig van egy nagy ötlete, ami épp működik. Az előbb az önvezetésről volt szó, és amikor írom, hogy az még megoldatlan a Teslánál is, akkor a semmiből előkerül a SpaceX. Gondolom, ha ott előjön valami nagyobb probléma, akkor majd jön helyette érvnek pl. a Hyperloop.

Ez már deal előtt is világos volt: https://twitter.com/lmanul/status/1588232212754972674

Azóta meg a hétköznapok része: https://twitter.com/lmanul/status/1592655514407940096

lmanul-t azon a héten hétfőn rúgta ki EM amelyik hét szerdája volt a $8 határidő és ugyanazon hét pénteken volt a tömeges leépítés.

Szerintem kb magasról tesznek az alkalmazottak már a cégre, ez kb ezt mutatja. És ezután még inkább fognak. Aki marad majd kényelmesen lapít és minimum munkát végez a fizuért.

Nem olvastam végig az összes tweetet, de az almás appal minden fasza? Nagyon Androidra volt kihegyezve az egész, hogy _ott_ lassú.

Szerkesztve: 2022. 11. 16., sze – 11:47

Twitter 2.0 - ez vajon csak a vállalati kultúra új verziószáma vagy újraírják a szoftvert? :)

Elon Musk just sent an email to all staff outlining "Twitter 2.0", writing it will"need to be extremely hardcore". Long hours, high intensity. The email came at midnight PST, similar to previous major changes announced at Twitter.

People need to click "yes" to confirm being part of this by 5pm ET tomorrow, else they get 3 months severance.

Ha belegondoltok, pszichológiai szempontból ez nagyon okos lépés. Aki marad, magára és a kollégáira a hardcore kemény csaj / csávóként fog gondolni, és tolni fogják a szekeret keményen. Aki nem ilyen, attól olcsón megszabadul (3 hónap cash vs ki tudja hány évig rombolja a morált / lassítja a munkát). Aztán amikor megvan az új teamvezető gárda, akkor majd feltölti a hiányzó pozíciókat becsvágyó, nagy munkabírású de relatíve olcsó ifjú titánokkal.

A másik hozzászólásban írtam, hogy az őrült milliárdos sztorit persze kajálja a nép, de ezek nem hülye lépések. A Teslától hozott okos emberek valószínűleg már megmondták neki, hogy mit kéne csinálni, és azt a Teslánál hány emberrel raknák (vagy adott esetben már rakták) össze.

Az ilyen 2FA szétesések még segítenek is abban, hogy továbbra is mindenki erről beszéljen.

Az kimaradt, hogy Elon buszken kozolte, hogy gyorsitott az appon mert kibaszkodta a microservice-ek nagy reszet ---------> ezzel eltorve a 2FA kodkuldest :D

Szerintem a SpaceX nem jutott volna el semmivel sem az űrbe, ha Musk nem hallgatna a mérnökeire.

Ide is hozta a csapatát. Ha valaki mérnök a Twitternél, és van jó ötlete, akkor nem Elonnal kell tweetelni, hanem az új technikai vezetőkkel keresni a kontaktust, és őket meggyőzni, mert bennük megbízik Musk.

Védelmére legyen mondva, hogy nem ért hozzá, meg nem is azt ígérte, hogy megfelelően fog működni minden funkció, hanem csak azt, hogy gyorsabb lesz. Azt be is tartotta.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Csavo beleszaladt a csapdaba.Elon hulyesegeket besze;t. Ok. De azt mondta "correct me". Na ezt nem a neten kellett volna. Mar ebben latni kellett volna a hatalmas csapdat :D

A srac stilusa amugy nem volt tamado vagy helyetelen, csak nem egy bekepzelt messias szindromaban szenvedo emberrel szemben. Aki barmit is olvasott valaha Elonrol az tudhatta volna. A valasznak annak kellett volna lennie "Koszonom a lehetoseget, akkor csinalok egy bemutatot es elkuldom".

Amugy nekem nincs bajom Elonnal. Olyan amilyen, leszarom :D

nem rugnam ki magam, mert a fonokommel sosem allnek ki nyilvanosan vitatkozni, akkor sem, ha teved.

Ha a főnök nyilvánosan kezdi a dolgot... :D

csak imadok rohogni a sok elvakult hupperen meg mindent jobban tudon, amibol dunat lehet rekeszteni ebben a kocsmaban itt.

Á, hogy te magadon röhögni jársz ide? :D

mindegy, hogy nyilvanosan kezdi, vagy nem. erteni kell az embernek a helyet a vilagban. szerintem Elon jol csinalja, amit akar, a vilag leggazdagabb embere, had szarjon mar le mindent ha akar. lehet utana csinalni ;)

nem, foleg a sok faszsagon szoktam rohogni, ami itt megy - beleertve azt is, amikor valami iciripicire faszkodasrol elkezdesz 500 oldalt flamelni valami masik szinten semmitmondo emberrel, na, az nagyon vicces tud lenni!

mindegy, hogy nyilvanosan kezdi, vagy nem. erteni kell az embernek a helyet a vilagban.

Értette is mindenki, hogy hol a helye, emberünk vélhetően fel akart mondani amúgy is, csak baszta a csőrét, hogy olyanok ugatnak bele abba nyilvánosan, amin dolgozott, akik nem értik, hogy mi az és miért van úgy.

Miért kellene némán tűrnie, hogy a cég tulajdonosa nyilvánosan szarozza le a munkáját? Te ilyen kis csicska lennél?

szerintem Elon jol csinalja, amit akar, a vilag leggazdagabb embere, had szarjon mar le mindent ha akar. lehet utana csinalni ;)

Valahogy az van, hogy a világ leggazdagabb emberei és a tahó köcsögség között van valami összefüggés. Vitathatatlanul zseni, csak közben egy tahó köcsög is.

beleertve azt is, amikor valami iciripicire faszkodasrol elkezdesz 500 oldalt flamelni valami masik szinten semmitmondo emberrel, na, az nagyon vicces tud lenni!

Mondom én, hogy magadon röhögni jársz ide, most is ezt műveled. :D

Értette is mindenki, hogy hol a helye, emberünk vélhetően fel akart mondani amúgy is, csak baszta a csőrét, hogy olyanok ugatnak bele abba nyilvánosan, amin dolgozott, akik nem értik, hogy mi az és miért van úgy.

Miért kellene némán tűrnie, hogy a cég tulajdonosa nyilvánosan szarozza le a munkáját? Te ilyen kis csicska lennél?

ha ki akarnam rugatni magam? nem :) minden nagy multinal vannak dolgok amik basszak az ember csoret, de a vegen addig eszkalalodna a problema, hogy annyi zajjal jarna, hogy nem eri meg utanamenni, mert az ember ceges megitelese csak serul, megha igaza is van. ez nem csirasag szerintem, ha nem vallal be az ember egy "szopas >>>> nyereseg" harcot.

Valahogy az van, hogy a világ leggazdagabb emberei és a tahó köcsögség között van valami összefüggés. Vitathatatlanul zseni, csak közben egy tahó köcsög is.

abszolut. mondtam, hogy nem? csak azt mondtam, hogy megteheti.

Mondom én, hogy magadon röhögni jársz ide, most is ezt műveled. :D

de nem egyedul :P

ha ki akarnam rugatni magam? nem :)

Aham, tehát elviseled a köcsög főnököt és szart termelsz, mert ő a főnök? Ez nálam a csicska definíciója...

ez nem csirasag szerintem, ha nem vallal be az ember egy "szopas >>>> nyereseg" harcot.

Mi a nyereséged abból, hogy van egy köcsög főnököd, aki mikromenedzsel és szopat? :D

Más mozit nézünk? :D

Megírta Musk, hogy a home screen ezernél több RPC hívás. Kiderült, hogy nincs is RPC hívás. Ami meg van, az nem ezer, hanem ~20 hívás. És igen, lassú, mert tele van minden szarral, és lassú a szerver oldal is, meg a probléma az, hogy sose volt refactor idő - mert most majd lesz?! :D

Erre Musk lekapcsoltatta a microservice halom 80 százalékát úgy lendületből, amivel kiesett egy csomó core szolgáltatás is, aztán visszakapcsoltatta mind, amíg ki nem válogatják rendesen, hogy mi az, ami tényleg business critical. És mindezt hirtelen másnap kilenckor kell megbeszélni, amire én is azt mondtam volna, hogy lófaszt a seggükbe, keressenek más hülyét a szerepre.

Frohnhoefer meg kapott akkora publicitást, hogy bárhova mehet dolgozni, ahol örömmel várják. A Twitter meg vesztett egy újabb olyan mérnököt, aki ért is ahhoz, amit csinál.

Erre Musk lekapcsoltatta a microservice halom 80 százalékát úgy lendületből, amivel kiesett egy csomó core szolgáltatás is, aztán visszakapcsoltatta mind, amíg ki nem válogatják rendesen, hogy mi az, ami tényleg business critical.

Offtopik, mi már tíz éve is úgy válogattuk ki a Hyperion (?) riportokat, hogy lekapcsoltuk mindent, és aki bejelentette a "hibát", az visszakapta. A riportok 80%-a két évvel később is ki volt kapcsolva. :)

de, olvastam, csak szerintem teljesen lenyegtelen.

vs

elon kritizalt valamit, amiben igaza volt lathatoan, erre az emberunk felkapta a vizet

Kár, hogy pont fordítva történt... az egyik oldal leírta, hogy teljesen téves az állítás és a számok, a másik oldal meg hirtelen felindulásból lekapcsoltatta a picsába a szerver oldal jelentős részét és kirúgott három mérnököt, akik szerint ez nem volt túlságosan jó ötlet. Aztán visszakapcsoltak mindent. :D

Fos volt? Igen. Most jobb? Nem. Igaza volt Elonnak, hogy lebaszta a microservice réteg 80 százalékát? Nem. Visszakapcsoltak mindent? Vissza. Történt valami azóta az Android alkalmazással? Nem. Ugyanott vagyunk, mint vasárnap este, csak még több hozzáértő mérnökkel van kevesebb a cégnél, akik után két kézzel kapkodnak máshol. Sikersztori.

Valóban loop. :D

Én nem tartom hozzáértő mérnöknek azt, aki nem érti meg/fogadja el a CEO-tól egy marketing felületen, hogy >1000 lekérdezés = bloatware és 6 év fizetett tevékenység után 10 év szemétre hivatkozik.

A lekapcsolással pedig kiderült, hogy több a probléma, mint amiről vélhetően önmaguk tudtak. Vagy nyuszik, hogy nem mertek szólni a következményekről. Ergó nagyon kérdéses, hogy kik maradtak a cégnél (nyilván simán benne van, hogy a szarkavarók kirúgatták a jó 50%-ot...).

Én nem tartom hozzáértő mérnöknek azt, aki nem érti meg/fogadja el a CEO-tól egy marketing felületen, hogy >1000 lekérdezés = bloatware és 6 év fizetett tevékenység után 10 év szemétre hivatkozik.

Oké, te szeretnél olyan helyen dolgozni, ahol a tulajdonos/főnök egy tahó köcsög és szándékosan vagy tudatlanságból ír hülyeségeket arról, amin éveken át dolgoztál, az a te dolgod. Nálam nincs az a pénzmennyiség, amivel egy tahó köcsög főnök ellensúlyozható és ezzel láthatóan igen sok Twitter mérnök is így van, mert már ex-Twitter mérnökök. Sokaknak nem a munkahely az, ahol megtalálják az életcéljukat, nekik a munkahely egy szükséges rossz, ami kell ahhoz, hogy egy adott életszínvonalat biztosítsanak maguknak, leszarják, hogy ez a munkahely a Twitter vagy bármi más.

A lekapcsolással pedig kiderült, hogy több a probléma, mint amiről vélhetően önmaguk tudtak.

Nyilván felmérték előtte hetekig, hogy mi kapcsolható le és nem egy hirtelen felindulásból elkövetett faszságot láttunk. Ja, nem, egy hirtelen elkövetett faszságot láttunk.

Vagy nyuszik, hogy nem mertek szólni a következményekről.

Nagyon jó céges kultúra kezd kialakulni. Akik szóltak, hogy bazmeg, ez nem lesz jó vagy nem így van, azok azonnal ki lettek rúgva, a többiek meg nyuszik, amikor ezek után nem mernek szólni... :D

Itt most kevered/összemosod a dolgokat: egyrészt volt a >1000 bejegyzés és ami utána jött, másrészt EM=tahó.

A >1000-ből pont nem az jött le (kivételesen?), hogy EM=tahó, hanem meg is hallgatta a másik oldalt, ami rosszul sült el: semmi érdemit nem sikerült közölnie, csak kötözködött. Ergó ő sem sokkal jobb, mint EM.

EM=tahó: nekem is van egy ilyen érzésem, valószínűleg én sem szeretnék ilyen helyen dolgozni. Bár tegyük hozzá, hogy van cége, ami letett már valamit az asztalra, tehát van, aki tud vele együtt dolgozni, adott esetben egy próbát megérhet.

Leállítás: csak kiválasztották valami alapján, hogy mit kell/akarnak leállítani. Nyilván mindenhol vannak problémák, hol kisebbek, hol nagyobbak, ez azt mutatja, hogy bizony twitternél sem tökéletes minden.

Nyuszik: ha olyan a hely, ahol nem mer az ember szólni, az olyan hely, ahonnan le kell lépni, nem? Ha valaki mégis marad, akkor az ne mást hibáztasson. Nyilván nem könnyű, mert sok helyen bele lehet futni tahókba. Azért arra is van példa, hogy a tahósággal szemben az értetlenség van (azaz alkalmatlanság).

Itt most kevered/összemosod a dolgokat: egyrészt volt a >1000 bejegyzés és ami utána jött, másrészt EM=tahó.

Más mozit nézünk? :D

Megírta Musk, hogy a home screen ezernél több RPC hívás. Kiderült, hogy nincs is RPC hívás. Ami meg van, az nem ezer, hanem ~20 hívás. És igen, lassú, mert tele van minden szarral, és lassú a szerver oldal is, meg a probléma az, hogy sose volt refactor idő - mert most majd lesz?! :D

Erre Musk lekapcsoltatta a microservice halom 80 százalékát úgy lendületből, amivel kiesett egy csomó core szolgáltatás is, aztán visszakapcsoltatta mind, amíg ki nem válogatják rendesen, hogy mi az, ami tényleg business critical. És mindezt hirtelen másnap kilenckor kell megbeszélni, amire én is azt mondtam volna, hogy lófaszt a seggükbe, keressenek más hülyét a szerepre.

EM=tahó: nekem is van egy ilyen érzésem, valószínűleg én sem szeretnék ilyen helyen dolgozni. Bár tegyük hozzá, hogy van cége, ami letett már valamit az asztalra, tehát van, aki tud vele együtt dolgozni, adott esetben egy próbát megérhet.

Nem hülye, hanem tahó. Teljesen más dimenzió és alapvetően a Twitter kapcsán viselkedik különösen tahó köcsög módjára.

Te több mozit nézel egyszerre és összezavarodsz.

Nem értem, hogy a nagyfőnök Twitter bejegyzésén (=marketing) miért a pontos számokon kell lovagolni. Azt gondoltam volna, hogy pl. Te ezt megérted: felhasználókat/partnereket akarta megnyugtatni, hogy bloatware és dolgoznak rajta, sokkal jobb lesz. (attól tekintsünk el, hogy ~20 hívás mögött hány egyéb lehet, amit "véletlenül" nem említett a srác - miért pont a srácnak kell hinni, mert ő a népmesei hős?)

Ha a srác 6 éves pályafutása alatt nem volt lehetőség megújulásra, akkor kérdés, hogy valóban EM a nagyobb tahó, aki reformálni akar, vagy az a vezető volt inkább inkompetens, aki erre nem volt hajlandó áldozni? A Twitter 2.0-ba egyébként pont beleférhet megújítás.

Számomra is érthetetlen, amit a Twitter kapcsán művel, de spec pont ez a >1000 bejegyzése a kevés normális közé tartozik.

"Nem hülye, hanem tahó." - tekintve, hogy nem ő egy személyben tervezte meg a Teslákat és a rakétákat, vannak, akik együtt tudnak vele dolgozni, azaz el lehet viselni.

Azt azért tegyük hozzá, hogy az eddigi Twitteres pályafutása nem éppen a képességeinek a tükre :-) Volt már arra példa a történelemben, hogy az idő és/vagy siker hatására egyesek elvesztik az agyukat...

Mindenesetre ha ott élnénk és más jellegű lenne a családi berendezkedésünk én jó eséllyel kipróbálnám valamelyik cégét (előtte nyilván informálódnék még), számomra vonzók a megszokottól elrugaszkodott dolgok kipróbálása.

az a baj hogy te felfogni sem tudod hogy elon mire kepes. a vilag leggazdagabb embere, leszarja, hogy hupperek mit gondolnak rola.

Elnézést kérek, hogy van véleményem a témában. Rólad már tudjuk, hogy könnyen és gyorsan igazodsz, ha változik a széljárás.

csak még több hozzáértő mérnökkel van kevesebb a cégnél, akik után két kézzel kapkodnak máshol

Azert ez eros tulzas. Kapott a srac a reddithez egy lehetoseget egy first round interjuhoz. Nem hiszem, hogy annyira konnyen talalja meg az uj, tokeletes munkahelyet, mint ahogy le szeretned egyszerusiteni.

android appfejlesztes az tomegmelo, egy ember elmegy, talalsz helyere 50 masikat.

Lófaszt, minden meló tömegmeló, ugyanúgy a te helyedre is találni ötven másikat. :D

Szóval a Twitter Android alkalmazásának fejlesztése részedről miben álommelóbb, mint a Reddit Android alkalmazásának fejlesztése? Azon kívül persze, hogy bármikor és bármennyiszer leszopnád Elon-t, ha hagyná és lehetőséged lenne rá.

az enyem garantalom neked, hogy sokkal kevesbe tomegmelo, mint amit te csinalsz

Hogy jön ahhoz, hogy én mit csinálok? A téma az, hogy a Twitter Android alkalmazása miben sokkal álommelóbb, mint például a Reddit Android alkalmazása? :D

Te is egy cégnél húzod az igát, amiért kapsz aprópénzt, nem? Ha felmondasz, összeomlik a cég? Ha nem, akkor tömegmelód van, pótolnak és semmiben se különb a melód, mint Android alkalmazást fejleszteni, csak az egód miatt érzed magad különlegesnek.

de eljutottal mar megint a szemelyes faszmeregetesbe valahogy onnan, hogy android appot fejleszteni tomegmelo.

Tudod, itt vagyunk a kocsmában, ahol te ezt szoktad művelni. Egészen addig nincs bajod az ilyen dolgokkal, amíg te műveled. :D

Főleg, ha nem a szál elejéről indulsz, ahol ugye az volt az állítás, hogy a Reddit mennyivel szarabb, mint a Twitter. Tehát egy Android fejlesztő számára mi az álommeló és az álommelóhely? Legyen inkább certified storage replace mérnök, mert az a menő? Vagy menjen el birkapásztornak, mert az hiányszakma? Ja, várj, az Android fejlesztő is hiányszakma.

az volt az állítás, hogy a Reddit mennyivel szarabb, mint a Twitter

Ezzel egyetértek, bár sok köze nincs a technológiához, meg az álommelóhoz.

Tehát egy Android fejlesztő számára mi az álommeló és az álommelóhely?

Passz, nagyon sokat kéne fizetnie valakinek ahhoz, hogy Android-fejlesztésbe vágjam a fejszémet.

Legyen inkább certified storage replace mérnök, mert az a menő?

Szerintem érdekesebb, mint a 28. ugyanolyan fostos appot lefejleszteni egy hulladék platformra, de YMMV.

Passz, nagyon sokat kéne fizetnie valakinek ahhoz, hogy Android-fejlesztésbe vágjam a fejszémet.

Kurvára nem volt téma, hogy mindenkinek Android fejlesztőnek kellene lennie vagy az, hogy személyesen te akarsz-e Android fejlesztő lenni.

Szerintem érdekesebb, mint a 28. ugyanolyan fostos appot lefejleszteni egy hulladék platformra, de YMMV.

Á, szóval kb. innen fúj a szél, sejtettem amúgy, de még mindig nem az a kérdés, hogy neked mi az álom munkahely és szubjektíve milyennek tartod az Android platformot, hanem az, hogy ha az adott ember 6-10 éve Android fejlesztő és ezzel szeretne foglalkozni, mert ebben van tapasztalata, akkor miben rosszabb egy Reddit alkalmazást fejleszteni, mint egy Twitter alkalmazást.

hogy ha az adott ember 6-10 éve Android fejlesztő és ezzel szeretne foglalkozni, mert ebben van tapasztalata, akkor miben rosszabb egy Reddit alkalmazást fejleszteni, mint egy Twitter alkalmazást.

Akkor mehetünk haza, NagyZ már megválaszolta:

semennyire, mindketto egy fos melo

Értem én

Úgy vélem, nem érted. Nekem nincs elvi problémám az Androiddal, csak szerintem annál ezerszer izgalmasabb dolgokat is lehet rá fejleszteni, mint a reddit vagy a Twitter.

Az, hogy valaki Android-fejlesztő, az egy teljesen korrekt meló, nem értem, miért az androidos vonalon rugózol még mindig. Ha iOS fejlesztő lennék, akkor sem social media klienst akarnék fejleszteni.

Úgy vélem, nem érted.

Aham, biztos félreértettem, amikor azt írtad, hogy appot lefejleszteni egy hulladék platformra, és közben tényleg arra gondoltál, hogy nincs elvi problémád, csak nem izgalmas egy social media kliens fejlesztése...

Nekem nincs elvi problémám az Androiddal, csak szerintem annál ezerszer izgalmasabb dolgokat is lehet rá fejleszteni, mint a reddit vagy a Twitter.

Mint például? Milyen ezerszer izgalmasabb dolgokat? Van egy olyan érzésem, hogy nincs mély ismered a témában...

Aham, biztos félreértettem, amikor azt írtad, hogy appot lefejleszteni egy hulladék platformra

Nem értetted félre, nem szívesen dolgoznék Android fejlesztőként. De iOS fejlesztőként sem, ne fájjon emiatt a kicsi szíved. :)

Mint például? Milyen ezerszer izgalmasabb dolgokat?

Szívesen válaszolnék erre a kérdésre, mondjuk valaki másnak, mert úgy érzem, akármit sorolnék fel, az nem tetszene. Engem a social media appok nem kötnek le annyira, hogy még a munkahelyemen is azokkal foglalkozzak, YMMV.

Nem értetted félre, nem szívesen dolgoznék Android fejlesztőként. De iOS fejlesztőként sem, ne fájjon emiatt a kicsi szíved. :)

Jól szétkented most.

Szívesen válaszolnék erre a kérdésre, mondjuk valaki másnak, mert úgy érzem, akármit sorolnék fel, az nem tetszene.

Azért megpróbálhatnád... hátha.

hogy a Reddit mennyivel szarabb, mint a Twitter

Ilyet (munkahely kontextusban) senki nem allitott.

Amire mutogatsz vissza hozzaszolas ott csak annyi szerepelt hogy egyetlen "allasajanlatot" (inkabb meghivast interju elso korere egy lehet hogy arra nem is kompetens alkalmazottol) extrapolaltal, es vizionaltad, hogy a srac azota "jobbnal jobb allaslehetosegeket kap".

hogy a Reddit mennyivel szarabb, mint a Twitter

Ilyet (munkahely kontextusban) senki nem allitott.

Senki? NagyZ már szart ér? :D

Idézem szó szerint: "a reddit az allommelo!!!! /sssssss (kurvara nem az)"

Amire mutogatsz vissza hozzaszolas ott csak annyi szerepelt hogy egyetlen "allasajanlatot" (inkabb meghivast interju elso korere egy lehet hogy arra nem is kompetens alkalmazottol) extrapolaltal, es vizionaltad, hogy a srac azota "jobbnal jobb allaslehetosegeket kap".

Én annyit írtam, hogy két kézzel fognak kapkodni utána és válogathat a melók között. Hidd el, hogy nem marad meló nélkül senior Android fejlesztőként, több ezer nyitott pozíció van... minden mást te extrapoláltál és vizionáltál bele, azt is, hogy csórikám biztos csak egy nem kompetens alkalmazottól kapott megkeresést egyetlen cégtől. :D

Senki? NagyZ már szart ér?

En nem latom, hogy ebben hol van leirva, hogy jobb a Twitternek dolgozni, mint a Redditnek.

Es kesobb ki is derult, hogy mi olvastuk ugy, ahogy NagyZ erteni akarta: "mindketto fos"

Az egesz onnan indult, hogy az altalad allitott "két kézzel fognak kapkodni utána" szerintunk nem ugy van.

De megkeresheted a Linkedinjet. Nezzuk meg Feb 1-en, hogy kinek lett igaza. :)

En nem latom, hogy ebben hol van leirva, hogy jobb a Twitternek dolgozni, mint a Redditnek.

Akkor áruljátok már végre el, milyen cégnél van az álommeló egy Android fejlesztőnek? Mindenki nem lehet egy utolsó senki cégnél utolsó senki, aki szerencsére nem Android fejlesztő, mert az valamiért fos munka.

Az egesz onnan indult, hogy az altalad allitott "két kézzel fognak kapkodni utána" szerintunk nem ugy van.

És ezt miből deriváltad le, hogy nem úgy van?

De megkeresheted a Linkedinjet. Nezzuk meg Feb 1-en, hogy kinek lett igaza. :)

Megnézzük február elsején, szeretnél ismét elbukni egy nagy mondást, mert épp megint hevesen tolnak a hormonok? Mit vársz a LinkedIn-en? Hogy állást kereső Android fejlesztő lesz? Vagy talál egy céget, amiről ti úgyis azt mondjátok, hogy "mindkettő fos", bár ezt a szubjektumot eddig semmivel nem támasztottátok alá, pedig párszor megkérdeztem.

Elon Musk végtelenül irritál, szerintem a mérnöki képességeit ezerszer meghaladja az egója (ld: mérnöki végzettség nélkül ő a  SpaceX főmérnöke), tehát én valószínűsítem hogy szakmailag nem neki van igaza (bár a "main screen, 1000 RPC calls" megfogalmazást én egyből a backendre értettem nem a kliens-server között, a srác meg másról beszél). Azonban :
- mi volt az értelme a mérnök részéről ezeknek a hozzászólásoknak ? Azonkívül hogy huszáros-magyaros a virtus, hogyan vitte előrébb a probléma megoldását ? 

- eddigi összes cégemnél munkaszerződésben rögzített policy volt hogy a médiában csak a cég nyilvánosságért felelős munkatársai nyilvánulhatnak meg. Kizárt dolognak tartom hogy ez a Twitternél másképp lenne, teljesen biztos vagyok benne hogy ilyen információtartalmú és stílusú nyilvános megszólalásért teljesen jogszerűen kirúgtak volna.

valahol próbálj meg annak az embernek a bőrébe képzelni magad, akik ezt az egész cociálismédia szarságot kiépítették, azaz ők maguk szerves részesei. Majdhogynem ott természetesnek vett hogy egymással a saját cuccukon keresztül kommunikálnak. Ha ennyire hozzászoksz, pár év után már nehéz lehet h. különbséget tegyél intra és public-ban látható kollégák közötti kommunikáció között.

Nyilván itt elmaradt magyarba' nehéz beleképzelni magunkat abba a miliőbe, amiben a kalis szoftverfejlesztés megy. Nem azt mondom h. az lenne a tuti, de biztosan sokkal szabadosabb megnyilvánulásokat eredményez. Ami esetén persze sokkal könnyebben rúgathatja ki magát az egyszeri alkalmazott.

Ld. Adam Orth mikroszoft xbox menedzser, "deal with it" privátnak indult szócsatája, ami véletlenül public volt twitteren, és másnap kibaszta érte a munkaadója.