Miféle hardverhiba lehet ez?

Fórumok

Nagyon fura dolgot kezdtem tapasztalni az asztali gépemen.

A konfig főbb elemei:

  • ASUS TUF B550M-PLUS deszka,
  • Ryzen 5700G CPU,
  • Kingstron 3600-as RAM-ok, 2x16G,
  • MSI 1050 Ti,
  • meg egy minőségibb Seasonic tápegység.

 

Először elkezdtek időnként böngésző tab-ok meghalni. Persze az ember egyből szoftverhibára gyanakszik. dmesg-et vizsgálva elég gyakran segfault a libxul.so-ban.... na mi lehet.

Ilyen hibát azért okozhat memória hiba is, de a memtest86+ hiba nélkül lefut (erről később).

Aztán elkezdtek ezek a fagyások gyakoribbá válni, és a böngészőn kívül is jelentkezni. A másik amire ilyenkor gondol az ember a "csodás" nvidia driver... hát akkor tiltsuk le a FF-ban a hardver gyorsítást. Ugyanaz. Vegyük ki a videókarit, használjuk az integráltat. Ugyanaz. Állítsunk vissza minden setup beállítást default-ra. Ugyanaz.

Meg azért gyanús, hogy a probléma nem csak linux, hanem windows alatt is elő-elő fordulgat. De egyelőre csak napi egy-két alkalommal.

Különféle stressz tesztek, mint memtest, stress lefutnak, nem dobnak hibát.

De ezek a fagyások egyre gyakoribbá kezdenek válni. Már két-három percenként meghal egy-egy tab. Akár FF, akár Chrome. Böngésző frissítés után itt kezdtem el komolyabb HW hibára gyanakodni.

Jobban vizsgálva a dmesg-et, a segfault-ok mellett page fault-ok is megjelennek.

Akkor egy hosszabb memtest86+-t elindítok, otthagyom. Nap közben hív az asszony, kérdem nézzen már rá, hogy vannak-e piros sorok. Vannak.

Akkor mégis RAM? Már rendelem is az új RAM-ot, de aztán hazaérek, és jobban megvizsgálva a kimenetet: most SMP módban indítottam a memtest86+-t, ami így CSAK a 7-es teszten, CSAK az egyik magra dob hibát.

Érdekes. Utánolvasva, ez egy ismert hiba:

https://superuser.com/questions/514891/memtest-is-returning-large-numbe…

Tehát akkor a RAM mégis rendben?

Mindenesetre elindultam ezen a szálon, indítottam egy sysresccd-t, és a stress parancsot most nem a -c, hanem a -m opcióval indítottam. Ez memóriát foglal/szabadít fel, meg bele is ír, hogy ténylegesen megtörténjen az allokáció.

Na és ez "bejött"! Legalábbis úgy, hogy ez aztán kifekteti a gépet, elkezdenek dőlni a kernel hibaüzenetek.

Mi ez? Broken MMU? Hogyan? Mitől? A gép nem volt agyonhajtva, nem volt húzva, csak ami BIOS alapbeállítás (PBO, XMP).

Még egy tesztet csinátam. Ha már a memtest-nél is az SMP-vel volt baj, akkor elindítom a linuxot is SMP nélkül. Így működik is, nem dob hibát. Tehát úgy tűnik, hogy egy core-ban lehet csak hiba. (ezek szerint MMU is core-onként lehet?)

Próbáltam még a RAM-okkal is azért persze sakkozni, átteni másik slot-ba, meg csak egy modult használni. Érdekes módon utóbbi esetben mintha még gyakrabban jelentkeznének a hibák. Windows már be sem tölt így, linux még-még eldöcög, de hibákat dob.

Viszont mielőtt beledobnék egy új CPU-t, azért szeretnék róla meggyőződni, hogy nem az alaplap vágta haza a procit. Ami gyanús lett nekem egy kicsit, hogy a setup-ban a CPU core fesz alapból 1.44V. Nem sok ez?

És az a vicc, hogy a világon nem bírom megtalálni, hogy ennek a processzornak mi lehet a normális Vcore feszültsége. A Vsoc 0.8 körül van, az szerintem rendben, de a Vcore-nak kicsit soknak tűnik az 1.44. Ez az auto beállítás, hibát, warningot nem ír rá ki.

Mondjuk a gép ilyenkor ha jól tudom max. CPU feszültséggel indul, majd ha az OS elindult, akkor veszi csak vissza. Másik kérdés: mennyire lehet megbízni a feszültségmérésben? Ezeknél az alaplapoknál a szabályozás a mérésre történik, mert akkor a fene megette az egészet: ha a mérés elromlik, akkor a szabályozás is elromlik.

Egyetlen hasonló hibát tudtam a neten fellelni:

https://forums.anandtech.com/threads/i-have-lost-2-x-5600g-in-a-span-of…

Ott 5600g, probléma hasonló, "valami" meghalt a CPU-ban, csak ott a videó kimenet. Ugyanúgy B550 chipset, csak 5600g.

Vélemények? Találkozott valaki hasonlóval? Merjek bele másik CPU-t tenni?

Hozzászólások

intel CPU-t meg nem lattam igy megdogleni, AMD-t mar igen.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tényleg ritka. Kb ez a sorrend:

- Táp ellenőrzése, pl. terhelésnél kezd el marháskodni, vagy alapjáraton is? Milyen teljesítményű és korú az a Seasonic táp?

- Alaplap ellenőrzése kondifronton leginkább, vannak-e gyanús nyomok?

- Memtest (bár lehet ezzel kezdeni).

- Ha 5700G CPU, akkor abban van VGA, a 1050-es MSI nélkül is problémázik?

- A CPU hiba egy CPU cserével zárható ki, ha úgyis bénázás van, akkor RAM csere, és ha úgyis, akkor táp szerű.

PIII-600 (P3...) slotosat láttam hasonlóan meghalni, ott sem volt egyszerű, mire kiderült. Azóta volt már ívet húzó alaplap, puff megállós alaplap, pukkanó táp (réges rég volt, nem volt zseton rendesre, és hát majd kicserélem, nem volt elég idő), meg volt szerver PDU körüli füstölés, ami vitte magával az egyik CPU-t és néhány RAM-ot.

Ha AMD és B550 akkor a CPU socket körüli alaplapon lévő hűtőbordáknál van-e érdemi légáram? Az ott ugyanis a CPU GPU energiaellátó szakasz. A felsők általában GPU-hoz (az CPU-ba integrált GPU-hoz értelem szerűen), a hátsók pedig a CPU-hoz.

A táp 550W-os, Seasonic GX, idén vettem az egész konfiggal együtt. Azért nem elsősorban a PSU-ra gyanakszom, mert a 12V atomstabil terhelés alatt is, ezt még meg tudtam mérni. És miért page faultokat meg segfaultokat dobál? Miért memória foglalásnál? Ha tápellátási probléma, akkor egy CPU stressz teszt során is össze kellene omlania, de nem ez történik.

Illetve az egész konfig: 65W TDP-s CPU meg egy hasonló videókari, ezt röhögve kell vinnie a tápnak is, az alaplapnak is. 5950X-et is támogatna.

Mint írtam a memtest többször is megvolt, és próbáltam persze integrált grafikával is. Nincs különbség. Pedig még monitort is cseréltem, hátha...

Az új CPU már nálam van, csak egyelőre nem merem betenni.

Egy ilyen, és pláne új tápnál a tábhiba a lista nagyon végére csúszik valóban. Egyébként ha táphiba van, akkor roppant random marhaságot tudnak a gépek produkálni. Ez ki tud csúcsosodni egy pukkanásban, egy valami alkatrész halálában. Láttunk már RAM inkompatibilitást, ami pl. linux softraid hibákat dobott. Papíron kellett volna mennie, amúgy a konkrét lap és RAM kombóval csak jöttek hibák néha (köszi...), viszont amint más típusú lap, illetve memó kerül, rögtön szuperstabillá vált a dolog. Ezek ilyen 72+ órás memtest-ekkel derültek ki, szóval nem úgy volt, hogy puff 1x lefut 4x2G DDR2 modulon, és máris kiderült.

Memtestből kétféle van, az "újabbik" "szép" kivitel megy jól Zen2/Zen3 CPU-n. A sima memtesttel nekem voltak bajaim.

A másik amit láttam, hogy ha minden memó slotban volt RAM, akkor vissza kellett venni a frekit a maximumról, bár az 4x32GB-os téma volt. Egy B450M TUF+3900X konfignál. Ez esetben a memtest86+ nem jelzett hibát, a memtest86 (sima) pedig szerencsére elég hamar kihozta. 3200MHz helyett 2933-on máris minden szép és jó volt, és jó azóta is, mert szerintem 50%-nál kevesebb cpu használat csak hajnalban van azon a gépen.

A TDP nem számít annyira, mert a GPU oldali tápellátásra mondjuk úgy nem helyeznek teljes hangsúlyt (meg hűtést), bár én nagyon remélem hogy a B550-nél ez javult. A B550 TUF-od ilyen szempontból jónak tűnik. Nekem B350-es lapom füstölt meg 2400G-vel a GPU VRM-eknél. A pontos Vsoc Vcore és minden értéknek érdemes utána nézned, és csekkolni, hogy jól állítja-e be az alaplap.

Egyelőre a zitev által írt CPU/RAM/deszka fronton gondolnék énis hibára.

milyen verziójú AGESA fut a BIOS-ban? Ha ComboAM4v2 1.2.0.7, akkor érdemes volna visszatenni egy olyan BIOS-t, ami-ben 1.2.0.5 előtti van, pl. 1.2.0.3

https://en.m.wikipedia.org/wiki/AGESA

https://www.hardwareluxx.de/community/threads/ultimative-am4-uefi-bios-…

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/uquyu1/ram_issues_depending_on_ag…

Aztán lehet h. tényleg hardware hiba...

Nekem már volt olyan RAM-om, ami a memtest86 szerint jó volt, de más teszt szerint nem: https://people.redhat.com/dledford/memtest.shtml

Ott a feszültségeket kellett pár év után újra bejátszani (tartományt adott meg a RAM gyártója, és még egy lépéssel kellett akkor emelni, még messze nem a megadott maximumra, csak egy kicsit feljebb ahhoz képest, ahol új korában épp stabil volt).

Az "akcidentális memóriateszt", amikor SSD-t akartam tesztelni, helyette memóriahibát fogtam: https://hup.hu/node/120630

Ez is olyan eset volt amikor a memtest86 nem akarta megtalálni a hibát.

Utána jártam ugyanígy egy i7-4770-be vett DDR3 modulokkal, érezhetően nem volt stabil a rendszer vele, de a memtest nem akarta megtalálni a hibát (se az opensource se a passmark-os fork). Mivel semmi más nem változott a konfigban, ezért nyilvánvaló volt, hogy a memória kell, hogy hibás legyen. Végül egy másik gépben (talán i7-2700k?) sikerült bebizonyítani, hogy tényleg hibás, de ott is csak ha 4 modul egyszerre volt a gépben és sok-sok memtest futás során nagyon ritkán bukkant elő. Mindenesetre tudtam egy screenshotot csinálni a hibával a képernyőn és ezzel visszavetetni a modult.

Amúgy tökre kíváncsi lennék a processzorban milyen mechanizmus "rejti el" a hibát, mi lehet az, amit a memtest86 rosszul csinál.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Még egy kérdésem volna: tud valaki olyan tesztprogramot, ami a CPU hibákat deríti fel? Tehát nem csak pörgeti, mint a tesztek nagy része, hanem van egy elvárt eredmény, és azt ellenőrzi.

úristen mennyit használtam a prime-ot 2000 környékén...főnökség kitalálta hogy vegyünk amd athlon (azt hiszem thunderbird?) mert milyen olcsó...

egy hetem ment el arra hogy a gépeket stabilak legyenek, mert az nem úgy van hogy összerakják oszt jó!:D nem is vettünk utána soha többet amd-t semmibe.

Hogyne lett volna ekkora választék. Egyébként érdekes módon a normális alkatrészekből összerakott 2500+ Atlhon XP-mmel (a csodálatos Thouroughbred magos, remélem jól írtam) nem volt gond. Nemsokkal utána pont Inteles konfiggal szívtunk orbitálisat, amikor a lappangó memória imkompatibilitás csak 36+ órányi memtest után jött ki, de a másik lapban hiába teszteltük a RAM-ot, abban jó volt...

Ha a soha többé nem veszünkre meg az van, hogy akkor semmit se lehet venni, mert mindíg van valami mindenhol, ami miatt soha többé nem veszünk. Hallgattuk még az olajkályha AMD-t, hát akkor tessék megnézni az inteles powerlevel dolgokat most. :)

Ha mégkorábbra megyek, akkor pedig a pentium I osztási hibáját lehet felhozni.

2003-ban már bőven volt választék, 2000-ben nem igazán...

"pedig a pentium I osztási hibáját lehet felhozni"
nem mindegyikben és cserélték, csak hát szarul kommunikálták le...

lehet itt magyarázni a bizonyítványt, nem semmiért nem terjed el az amd...
intel még mindig toronymagasan élen jár megbízhatóságban, valós teljesítményben (nem render, amikor minden fullra terhelve van, hanem amikor alkalmazások között ugrálsz és ingadozik a teljesítmény) .
márpedig ez a legfontosabb.

Terjed az AMD elég jól. Nyilván az Intelnek 10+ évig dominanciája volt, így a legtöbb embernek még az van, plusz a fejlődés is lelassult, így idő kell. Egyébként nincs itt semmilyen bizonyítvány, a Ryzenek befutása óta az AMD szekere is elég jól megy, elvesztette ezt a „budget” gyártó címet, már a lapgyártók is egyre inkább nem mernek szar lapokat kiadni hozzájuk. Teljesen pariban vannak az Intellel már jó ideje. Igen, vannak workloadok, amikben az Intel a jobb, de ezt az AMD tudja más területeken ellensúlyozni (vagy több mag, vagy kisebb fogyasztás, vagy hosszabb távú kompatibilitás, tovább él egy foglalat, vagy pl.  laptopoknál sokat számít, hogy az AMD integrált GPU-i mindig is erősebbek voltak, mint az Intelesek, és az akkuidőjük is jobb, stb.). Az AVX512 is pl. olyan terület volt, ahol az Intelnek előnye volt, de az AMD a mostani generációra behozta (meg pl. ennek ellensúlyozására ott volt az, hogy renderben meg kitörömöítésben torony magasan verik az Intel azonos magszám esetén is), vagy pl. a PCIe 4.0-át az AMD hamarabb vezette be, régóta kisebb csíkszélességen gyártat (emlékszünk, hogy az Intel milyen sokáig 14++++++ nm-en volt megrekedve, 10 nm-re átnevezve is sokáig használta), stb..

Ebből az alkalmazások között ugrálásból sem igaz semmi, ugyanolyan jól ugrál AMD procin is, főleg, mióta minden proci sok magos, meg az OS-ek kerneleinek az ütemezője is fel van készítve ezekre. Szerintem itt inkább arra gondolsz, hogy az AMD a chiplet dizájn miatt néha a magok közötti késleltetés nagyobb, de ez sem volt nagy különbség (eleve csak spéci feladatoknál meg néhány szintetikus benchmarkban jött ki), és a két gyártó között csökken is (hardveres és szoftveres fejlesztéseknek is köszönhetően), főleg mióta az Intel is megy el a chiplet irányába, meg a P/E core-os variálásba (ami pl. Linuxon még mindig nem a legjobban van optimalizálva). Ma már szerintem a két gyártó pariban van, és a verseny is szorosabb közöttük, mint valaha.

Sőt, ha valakire kezd ráilleni ez a budget kategória, az lassan az Intel. Főleg mióta HEDT és szerver platformon durván el vannak gyapálva a Threadripperek és Epyc procik miatt, azóta az Intel stratégiát váltott. Pl. az AMD-nak az alsó-közép mezőnyben gyakran nincs jó terméke, a X600-ra végződő procik általában túl vannak árazva, alattuk meg csak ilyen szutyok Athlon GE, meg Ryzen X200 van. Az Intel itt rájött, hogy nagy piaci rés van, és szépen tömi be ezeket az olcsó i3, i5-ös procikkal, nagyon jó ár/értékarányban, i5-10400, i5-11400, i3-10100, i3-12300, stb., ezeket most is nagyon sok budget gamer veszi, mert jobb vétel ár/értékarányban, mint mondjuk egy Ryzen 5600 (vagy volt előtte a 3600). Az is igaz, hogy az AMD-nek is volt próbálkozása ebben a szegmensben, Ryzen 1600, 1500, 2600, 2400G, de ezeket feladta, meg ott volt a 3100, 3300, de abból meg csak kicsi készletet tudott produkálni, azóta se nagyon lehet kapni, vagy csak túlárazott példányokat (a Ryzen 1xxx szériát meg elavultatta a Win11 azzal, hogy hivatalosan nem támogatott). Vagy pl. az AMD nagyon rég nem fedi le az ultra low power szegmenst sem, pl. a korábbi Atom, most meg a Celeron N vonal, amik egyébként szutyok procik, de ebben a műfajban mégis egyedüliek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Ebből az alkalmazások között ugrálásból sem igaz semmi, ugyanolyan jól ugrál AMD procin is, főleg, mióta minden proci sok magos, meg az OS-ek kerneleinek az ütemezője is fel van készítve ezekre. Szerintem itt inkább arra gondolsz, hogy az AMD a chiplet dizájn miatt néha a magok közötti késleltetés nagyobb, de ez sem volt nagy különbség (eleve csak spéci feladatoknál meg néhány szintetikus benchmarkban jött ki)"

benchmark? render?! wtf!:D annak nem sok köze van valósághoz. amikor fut egy valag progi egyszerre és váltogatsz köztük, aztán valahogy mégse jön az a nagy teljesítmény. nem semmiért jobb ebben az intel.
amikor jönnek a "ryzenesek" sírva hogy hetek óta szopnak ezekkel: véletlenszerű homokórázás a végtelenségig, fekete képernyő, megáll hosszú másodpercekre aztán utoléri magát hirtelen,stb. minden frissítve, cserélgetnek szinte mindent a végére, szoftver support széttárja a karját és jön az hogy vegyél intelt. megveszi és furcsa módon ott nincsenek ilyen "furcsaságok"...
steam statisztikát megnézed, nem látom ezt a nagy "pariban" jelenséget!:D

Nem nagyon kell informálódni. Nagyon ritkán, ha korai adoptálója vagy egy technológiának, pl. az első AM4 lapok meg az első DDR5-ös/AM5-ös lapoknál valóban vannak még kiforratlan bugok, de azokat meg BIOS frissítésekkel meg kell oldják.

De mondom, már az Athlon XP-vel sem volt semmi gond. Nem volt bugos, meg ilyesmi. A gond az volt vele, hogy sok felhasználó vette alá a szar Via, SiS, chipsetes lapokat, és az nForce2-es lapok közül is elég sok nem volt a helyzet magaslatán, főleg az olcsó lapok, teleforrasztva kétes minőségű kondikkal, meg szarabbik IDE/hang vezérlőkkel, vagy épp nem ezeknek volt hardveres baja, hanem az ezekhez készült driverek is sokszor voltak bugosak, mivel a gyártó nem tette beléjük megfelelően a kellő munkát, tesztelést. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ezek a gondok az alaplap oldaláról jöttek elő, és önmagában a procik nem voltak bugosak.

Persze ilyen hibás gyártású proci előfordul mindenből, én már intelesek közül is hallottam hibás darabról. AMD-nél sem gyakori, de akad minden gyártónál, mivel nem tudnak minden egyes legyártott darab procit teljesen 100%-os biztonsággal végigtesztelni. Nincs rá idő egyszerűen. Azért is van rá jótállás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

inteles meg ment a szar lapokkal is, akkor ez hogy lehet? az máshogy volt szar mi?!:D
direkt kipróbáltuk ugyanazt a procit több lappal, több rammal ugyanaz a jelenség jött elő mindig amd-nél, intelnél a legolcsóbb gagyival se volt problémája... azért volt drágább, mert megbízhatóbb.

A gond az volt vele, hogy sok felhasználó vette alá a szar Via, SiS, chipsetes lapokat

Lévén, hogy nem is volt másmilyen alaplap Socket A alá. nForce is csak később lett, és az sem volt problémamentes az elején.

főleg az olcsó lapok, teleforrasztva kétes minőségű kondikkal

Ez sajnos korszakos sajátosság volt. Kb az AthlonXP korszak elejével esett egybe a "capaitor-plague" korszak csúcsa, amikor a minőségi gyártók is vastagon belenyúltak a hibás összetételű elkókba. A korabeli Inteles alaplapokon ugyanúgy kellett elkót cserélni. Mint ahogy az akkori gyártású tápokban is kb 1 évig bírták a kondenzátorok. Nem nagyon emlékszem olyan márkára, ami megúszta volna.

Egyébként csak annyit tennék hozzá a "szar" SiS chipsetes alaplapokhoz, hogy ilyen Sis735-öst használtam kb 7 éven át, végig Linux-szal. Utána a családban még volt használva 1-2 évig. Eleve úgy került hozzám, hogy garanciában kellett cserélnem (vagy 30 kifolyt elko volt rajta, a korszellemnek megfelelően), és a hibás lap a nyakamon maradt. Egyszer gondoltam egyet, bevásároltam a Lomexben kondikat, átforrasztottam, megvettem a legolcsóbb AthlonXP-t amit még kapni lehetett, az utolsó típust, ami még éppen kompatibilis volt ezzel a chipsettel. Emlékeim szerint teljesen problémamentes volt. Tuningolni nem lehetett, ez tény, már az órajelemelés gondolatától is instabillá vált, de default órajelen teljesen hibátlanul ment.

nem tudnak minden egyes legyártott darab procit teljesen 100%-os biztonsággal végigtesztelni. Nincs rá idő egyszerűen.

Ettől függetlenül sajnos nagyonis lehet különbség a QA folyamatban. Különösen, hogy a "kishibás" darabokkal mit csinálnak. Harvest-elik: pár magot letiltanak, kiégetnek pár eFuse-t, bekapcsolnak gyárilag odakészített tartalék-áramköröket a hibás rész helyére, eladják alacsonyabb órajelen, beleégetnek magasabb default magfeszültséget ahol még éppen átcsúszik a teszten stb. stb. Hogy mennyire selejt processzort kapsz, az sajnos nagyon függ attól, hogy a gyártó milyen magasra teszi a lécet.

Azért is van rá jótállás.

Csak pont az ilyen "határeset" processzoroknál, mint az első generációs Ryzeneknél volt, a hiba nagyon nehezen volt reprodukálható. Több óra, folyamatosan változó terhelés kellett, hogy néha random segfaultoljon. Az AMD eleinte hónapokon át hajtotta el az ügyfeleket, mire végül elismerték, hogy tényleg van valami probléma (soha nem nevezték "típushibának", pedig gyakorlatilag az volt) és cserélni fogják akinek ilyen problémás példány jutott.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Az AMD a chiplet design miatt a rosszul sikerült magokkal nagyon jól tud gazdálkodni, és a TSMC-nél elég kicsi a selejtarány.

Az Intelnek mindíg óriási erőssége volt, hogy teljes kompletten szállít, és ez nagyon sokat segített a mára már elfogultságba is átcsapó intel imádat. AMD fronton még az A64 újdonsága okán volt olyan entry server neves gyártótól, amiben nForce Pro chipset volt. Nohát azzal volt csodálatos szívás, de a gép egyéb részeivel is. Szerencsére volt inteles testvére aztán a Nehalemmel, és ami nem-cpu jellegű hiba sikerült át is örökíteniük. A kétprocis AMD Opteronok (2xx széria) anno Broadcom chipsettel jöttek, na azok mentek rendesen, nem volt igazán probléma. Desktop fronton még a SiS-en, Via-n, meg  többieken belül is volt bőven szórás, meg az alaplapgyártók sem voltak a helyzet magaslatán.

Ha minden igaz neves gyártó inteles lapja halt le valamilyen nyákprobléma miatt egy alaplap javítással foglalkozó illető szerint. Látható probléma nem volt, de mehetett az ehulladékba.

Az itthoni helyzetben azt sem szabad elfelejteni, hogy mindenféle erős kihívásokkal kűzdő tápegységekkel mentek a gépek, amik már önmagukban egy rakat problémát generálhattak szép lassan.

bszki te aztán beletudod mindenbe belemagyarázod az igazad!:D politikusöntalán?!:D

a proci tökéletes, de mindenki hibás: alaplap, táp, júzer a hülye hiányzik csak!:D

Vargáné és Tsa táp megvan? egy tucat ilyen gép ment vígan intel/amd éveken keresztül irodákban stabilan. az egy más kérdés hogy ha meghalt, akkor vitt mindent. de 2000 években ez jellemző volt, az olcsó cuccoknál.

Csak annyira, amennyire mások, noprob. Valszin 25 év mindenféle alsó felső ájti után nekem is lehetnek meglátásaim, én kérek elnézést.

A vargányák egy ideig valóban mentek, csak volt ahol kiégtek csendesen. Nem örültek neki, hogy finoman fogalmazzak. Itt nem az a probléma, hogy hátmennek, hanem hogy hogyan. A mindenféle feszkóingadozások, a hálózati feszkö ingadozásának kezelése és még sorolhatnánk tetszőleges elektronikának ellensége. Nekem gyanús, hogy anno a P3-600-amat egy ilyesmi probléma sütötte meg, illetve "néha rossz" címszóval került hozzám, de előtte egy akkori klasszik összerakott PC-ben volt.

Az A64-es generáció utáni tapasztalatok AMD-vel és Intellel teljesen hasonlóak megbízhatóságban errefelé.

A Zen első generációnál, és szerintem a másodiknál is, kifejezetten látszott ahogy húzódoznak az alapgyártók. Az inteles közepes alaplapokon ott van a 182721387 fokozatú VRM, a húdeminden hűtőboda, oszt melléteszik a közepes AMD lapot kopasz VRM-ekkel. Ez valahol a B550 chipset körül javult fel, ki tudja miért. Nekem pont a kopasz VRM-es neves gyártójú alaplap VRM-jei kozmáltak meg a gyerek gépében, illetve konkrétan lánggal égtek picit. Ezt úgy reklámozták, hogy Gaming alaplap, rá van vésve a dobozra. Ez lehetett BIOS bug, bármi nyilván, sosem fog kiderülni, mert gariban kaptam másikat, azon hagytam a kapott BIOS-t. Azóta is

Lehet hozni mindenféle finomságot az inteltől: https://www.igorslab.de/en/alder-lakes-cooling-problem-bend-again-aroun…

El lehetne kezdeni olajkályha intelezni, mert ha rommá van hajtva, akkor jóval többet kér, mint a lesajnált versenytárs. Ez természetesen marhaság, hacsaknem valaki renderel 24/7-ben, de akkor meg Threadripper a nyerő.

https://blog.cloudflare.com/technical-details-of-why-cloudflare-chose-a… (The single AMD EPYC 7642 performed very well during our lab testing, beating our Gen 9 server with dual Intel Xeon Platinum 6162 with the same total number of cores.)

Szóval lehet intel választani, mindenki maga tudja. Elvakultan AMD párti nem vagyok, egy csomó helyre egyelőre azaz opció, hogy intelt veszünk szerverből, mert az érhető el ár/érték arányban. Azt viszont roppantmód nem állom, hogy ha jön a "régen is szar volt és az is maradt duma", teljes kékvaksággal, hiszen már régen sem volt szar egyik sem.

"Azt viszont roppantmód nem állom, hogy ha jön a "régen is szar volt és az is maradt duma", teljes kékvaksággal, hiszen már régen sem volt szar egyik sem."

a topik puszta létezése a bizonyíték arra hogy az AMD mindig is megbízhatatlan volt/van/lesz!:D

de méregessünk farkat 20+ éve amd,intel vonalon mindenféle géppel volt dolgom irodában.
a legtöbb probléma mindig az amd-vel volt.
P3-on leállt a hűtőborda, júzer azért szólt hogy hogy lassú lett pár napja a gépe!:D amd meg azonnal elfüstölt amint megállt a venti!:D
de a ryzen se jobb, nincs tesztelve rendesen, instabil és a júzerek szopnak ezzel. az meg hogy kevesebbet eszik mint az intel, ez előbbiek fényében vicc!:D leszarom hogy sokat eszi, ha stabil minden helyzetben és nem kell hozzá topikot indítani, bevonni az összes amd szakértőt mert szar...

"A sejtésem helyes volt, a CPU csere segített, a hiba megszűnt."
tehát nem az alaplap, nem a bios, nem a táp, nem a ram. hanem a proci, a legfontosabb elem egy számítógépben!:D

Igen, most épp volt egy AMD. Ismerősnek meg az i9-es halt meg, talán a 10. generációs széria, az is garizás volt. De ettől hanyatthomlok nem fogok minden intel CPU-t eldobni, meg ő sem dobta el. Milyen érdekes, hogy ismerősi körben nulla AMD-s probléma volt, legalábbis eddig desktopon. Pedig a 3000-es széria óta tömeges az átállás, és maguktól...

Mindenféle méregetést te kezdted azzal, hogy állandó kinyilitkoztatsz, és minden hozzászólásból süt hogy neked aztán már senki se mondja meg, hogy esetleg jóval árnyaltabb a kép. Ahogy érzed.

a probléma az hogy túl sok a belemagyarázás...

nekem soha nem állt meg intel sehogy se. irodában, ismerősi körömben az elmúlt 20+ év alatt...úgy hogy boltban rakták össze, senki se nyúlt hozzá.
az amd legnagyobb fegyvere az hogy olcsó és keveset fogyaszt, cserébe "foglalkozni kell vele" ha olyat fogsz ki. intelnél ez az arány kevesebb.

Nekem pedig már több intel állt meg a kezem alatt, amd még egy sem. Intel-el többször jártam már úgy, hogy a dobozt kibontva, alaplapba berakva el sem indult. Akkor most én írjam milyen minőség ellenőrzés ez?

Nem mondom, egyik oldal mellett sem állok, pedig többszáz gépet raktam már össze. Amit ember tervez meg, ember gyárt, abban mindig lesz hibás. Arányaiban pedig nincs különbség.

Az pedig hogy valaki összerakás után nem állít be egy BIOS/UEFI-t, vagy hogy erre hetek kellenek, az meg őt minősíti.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Belemagyarázás? Ne viccelj, konkrét tapasztalatokat írok. Teljesen elfogadom, hogy nálad voltak problémák, de csak egy icipici szeletet lát mindkettőnk. Ezekből messzemenően kár levonni bármit.

Mondjam a 2db 3950X-et amik 24/7-ben "egy távoli galaxisban" (nem nálam, de hát van akinek ez az igénye, illetve az árérték választásban a nyerő) zakatolnak elég komoly terheléssel? Ettől a Ryzen nem lesz szerverproci, se az ASUS TUF alaplap alatta nem lesz szerveralkatrész... Sőt simán el tudom képzelni, hogy 10-ből mondjuk 1db ilyen megadja magát 24/7-es üzemben, bár a CPU halál roppant ritka.

"az amd legnagyobb fegyvere az hogy olcsó és keveset fogyaszt" - LOL, Most éppen ott tartunk, hogy ez kettőből nulla lett az AMD-nek :)

Nézzünk két olyat, ami benchmarkban nagy átlagban fej-fej mellett van.

Core i9-13900K $589, Ryzen 7950 $699 - vagyis konkrétan az AMD a drágább, 19%-al.

Továbbá sajnos i9-13900K 250W, Ryzen 7950 230W - ok, itt lehet mondani, hogy 10%-al az AMD fogyaszt "kevesebbet", de azért ez eléggé egyik 19, másik egyhíján 20 esete... (mindketten túl tudják lépni a névleges teljesítményfelvételt, szóval ebben is "felzárkózott" az AMD az Intelhez) Igenpersze tudom, le lehet BIOS-ban korlátozni a Ryzen-ek fogyasztását, és akkor hirtelen elkezdenek vállalható perf/W értéket produkálni, de a topic pont onnan indult, hogy out of the box...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

https://www.phoronix.com/review/zen4-avx512-7700x

valami ilyen tesztbol jo lenne egy olyan, amiben az altalad felsorolt cpuk vannak

https://www.phoronix.com/review/intel-core-i9-13900k/20

ja, beneztem mar van, mondjuk ez.

amugy milyen terhelesen fogyaszt kevesebbet/tobbet?

neked aztan fura humorod van...

A két csúcsmodellt, illetve a legújabb generációt jelenleg érdemben desktopba csak horror pénzért tudod bepakolni. Az új alaplapok ára, a DDR5, és a cpu ára egyáltalán nincs arányban azzal, amennyivel többet ad. Hacsaknen akar valaki szuperjövőállót, vagy aktuális szupercsúcsot akar, akkor DDR4-es vonalon pihenget. Socket fronton az intel 1-2 CPU generációként hajlamos cserélni, az AMD-nél a Socket4 az 6 évig volt porondon, bár voltak chipsetek megkötések az igaz.

A 250W és 230W egyik CPU-nál sem a TDP, hanem a maximum powerlevel vagy ahogy épp hívják. Óhát most látom, hogy az intel base power és maximum turbo powerrel operál, aranyosak. :)

Sajnos messze nem a maximum power level egyiküknél sem. Az AMD egy pár évig normális volt, a megadott teljesítmény tényleg a maximum volt náluk. Aztán szépen átvették az Inteltől ezt a hülyeséget, hogy megadott teljesítmény nem jelent konkrétan semmit, csak amolyan "útmutatásféle".

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

ohh. az erősebbet azt kihagytam!:D de mindig ezek a leghangosabb érvek, amik elérik a tömegeket.
én nemrég váltottam i9-11900K-ra (i5-4460 elég volt mindenre, de CAD progikat használok és igénylik az erős vasat...).
nem mondom van étvágya, de a macska odafekszik!:D de ha visszafogom a teljesítményét, amikor nem dolgozom akkor nem vészes a fogyasztás.

Én sem hinném, hogy emiatt ne vennék AMD-t. Amikor kijött a 12. gen intel, akkor elgondolkoztam rajta, de mivel már volt AM4 a kezemben, inkább a meglévő platformhoz nyúltam, pl. mert ilyen helyzetben tudok sakkozni az alkatrészekkel.

Ezért van a gari. Ha visszacserélik, nem is lesz bajom, még egyelőre "vizsgálják".

Van nekem még K6-2-m is, ami a mai napig működik. Jó, valakinek biztos van 286 is :) Viszont egy K10-est a már 14 éve vettem, és az most is napi használatban van (TV-re kötve, főleg filmet nézni). Semmi baja.

Ami eddig nekem csúnyán meghalt hardver, az egy Radeon 9800-as volt, az szétégette magát. Néha egy-egy ram modul hibás lesz, de azt nem tudnám gyártóhoz kötni. Ami fájdalmas volt, azok a HDD halálok, ebből kettő volt eddig, mindkettő 2.5"-os volt, de a statisztikák szerint nem jobbak a 3.5"-osak sem, csak nekem olyan még mostanában nem halt meg.

"...elfogultságba is átcsapó intel imádat."

- ennek mondjuk erosen tapasztalati okai vannak, de ez nem "imadat" , mint inkabb erosen tartozkodo, talan soha sem mulo bizalmatlansag az AMD iranyaba. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem vagyok rendszergazda, nincs tömeges tapasztalatom, de otthon desktopon mindig AMD-m volt és van, soha semmi problémám nem volt vele. Egyszer döglött meg ötéves RAM, cseréltem, ment tovább az a gépem, de ennek semmi köze az AMD vs. Intel platformhoz. A kis notebookomban lévő Intel CPU-ban az frusztrál, hogy lényegében az összes utóbbi időben felfedezett sebezhetőség benne van, mint Meltdown, Spectre, talán mindkettő, a Ryzen 7 ebből a szempontból is jobb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"...az összes utóbbi időben felfedezett sebezhetőség benne van, mint Meltdown, Spectre, talán mindkettő, a Ryzen 7 ebből a szempontból is jobb."

- ezek mar evek ota foltozva vannak az oprendszerekben, egyebkent pedig: https://www.notebookcheck.net/Intel-claims-that-AMD-processors-had-almo…

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nagyrészt marketing. Anno kb minden oem, brand gép inteles volt, mert mertek volna eladni mást is. Boltokban is intelt nyomattak az eladók, ki hitből, ki anyagi ösztönzés miatt adta elő fudját. Talán az 5-686 átmeneti időszakban lehettek problémás szériák, utasításkészlet különbségek miatt, de az is attól függött mire használandó gépbe kellett.
Mintha versenyügyi birságokat is kapott volna az intel. Ugyanezt a chipset gyártókkal is lejátszották. Voltak olyan időszakok, amikor olcsóbb volt proci+chipset kombót venni inteltől, mint külön csak a procit a gyártóknak. Manapság kb csak intel chipset van intel alá, már az nvidia is kihalt. Tönkrementek 3rd party chipsetgyártók. A nem márkaboltok is úgy kaptak kedvezményes árakat, ha nem árultak konkurenciát. Bár a legtöbb ügyet megúszták, kilobbizták, hogy szabadon garázdálkodhassanak. Az amd-vel végül egymáshoz ragadtak, a keresztlicensz megállapodások miatt, az amd64 utasításkészlet miatt nem szoríthatják ki teljesen a piacról. 

https://www.networkworld.com/article/2239461/intel-and-antitrust--a-bri…

ezért írtam én is még korábban, h. intel - amd, egykutya, mindkettő egy köcsög geci amerikai görény pénzharácsoló vállalat. Aki nem nyomorult alkalmazottja v. főrészvényese egyiknek sem az kb. barom ha nem racionálisan hanem vallásosan ragaszkodik bármelyikükhöz is.

Nvidia-amd vonatkozásban dettó, az nvidia legalább olyan geci vállalat mint az intel, élen a bőrdzsekis patkánnyal

Hmm. Hasonló konfig elkezdett page-fault-os kék halálokat nyomni. Takarítás (sűrített levegő a slot-ok és a különböző hűtőbordák tisztítására, ami egyben ugye az eszközök mozgatásával is jár) és alaplapi driver-ek frissítése után elmúlt (koppkopp, mert amúgy nem annyira bízom a kuruzslásban).

Ryzen7 3700x

Asus Tuf Gaming B550M

2x8GB G-Skill aegis 3200

Nvidia

Év eleji a konfig és október elején kezdte a szórakozást

Én majd 20 éve, de találkoztam ilyennel azért. Videókari ment VGA módban, de semmi másban.

Ki kellett pucolni az AGP-t, és jó lett :)

De sajnos ezeken már túl vagyok, procit kiszedtem-visszatettem, RAM-okat is. Nem is nagyon poros a gép. Bár a mai házakban nem szeretem, hogy ennyire mindenhol meg vannak perforálva, aki nem gamer gépet épít, annak minek?

Soha nem kedveltem az AMD cuccait, a legvaltozatosabb hibakkal talalkoztam az elmult 30 evben, ahol ment, ott nem volt gond, de ahol nem, ott barmi is lehetett. Az Intelnel nem voltak jellemzoek az ilyen megfejtesek.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez régen meg is állt, de a Ryzenek óta nagyon feljött az AMD. Régebben sem a procikaikkal voltak gondok, hanem az alájuk készült alaplapokkal meg ócska chipsetekkel. Ez azonban változott, egyrészt ma már minden be van integrálva a prociba, memóriavezérlő, PCIe vezérlő, stb., szinte minden, ami korábban az északi hídban volt, másrészt meg mióta befutottak, és ilyen sikeres a Ryzen, hogy sokszor az Intel kínálatát verik, lettek olyan prémium gyártó, hogy az alaplapgyártók már nem mernek szar lapokat kiadni hozzá, még a budget lapok is hozzák azt a szintet, amit az intelesek.

A topiknyitó esetében én tápra vagy hibás procira gyanakszok. Utóbbi rikta, de nem elképzelhetetlen, előfordul, meg a táp is hiába minőségi, simán haldokolhat, adhat le egyes ágakon nem megfelelő feszt nagyobb terhelésnél. Amit megpróbálnék, hogy az NV GPU kivételével egy ideig az integrált GPU-val tesztelném. Esetleg egy BIOS frissítést lehetne megejteni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez azért messze nem igaz ebben a formában. Már a régi A64-es legelsőkkel sem volt igazán több gond, mint az intellel. Ezek ilyen legendás dolgok, mert valakinél épp két AMD -s géppel volt valami, ami lehet, hogy nem is a CPU+chipsetre vezethető vissza. Inteles probléma is van nem egy, szóval arrafelé sem kell elszállni, hogy az mekkora jóság.

ettől még igaz amit mondtam, ha veszel két gépet abból az intellel lesz kevesebb problémád.
szinte minden évben eljátszotta a vezetőség azt a lehetőséget hogy amd-t bepróbálják, mivel azzal volt tele minden hogy "olcsógyors"...
csak azt nem mondják hogy cserébe, nagyon-nagyon sok időt kell eltölteni vele...
az én kezem alá még nem került az elmúlt 20+ évben olyan intel procis gép amivel gond lett volna.
igénytelen, összerakod és megy évekig. wtf?!:D

Ugyanaz igaz, mint az Intelesre, hogy gyári konfigot kell venni irodai céges géphez. Ha nincs belőle AMD, akkor lehet próbálkozni egyedi konfiggal, és lehet belőle jót építeni, valszin olcsón (csináltuk... 3200G vagy hasonló CPU-val), és könyebben szervizelhetően. Egyedül egy elhíresült SSD gyártó cuccaival volt gond, de amint Samsungra váltottunk megszűntek a problémák.

Intelből fordult elő gyári hibás i9 (valamelyik 10 körüli szériás), RAM kompatibilitás issue, de az össz gépekhez képest kevés, ettől még simán veszek intelt, ha az kell, vagy az elérhető.

Ez régen meg is állt, de a Ryzenek óta nagyon feljött az AMD. Régebben sem a procikaikkal voltak gondok, hanem az alájuk készült alaplapokkal meg ócska chipsetekkel.

Affenéket fejlődött. Már elfelejtődött az első generációs Ryzeneknél a "performance marginality problem"-nek nevezett franctudjami. Meg a sok machine check exception-ös proci. Egyik esetben sem tudtad egzaktul teszttel megfogni a hibát, mindig csak ilyen sztochasztikus kísértetjárás volt a gépben.

Meg voltak érdekes bugok, amikre a BSD-kben ilyen homeopátiás ráolvasásos workaroundokat kellett az oprendszerekbe beépíteni.

Az AMD meg persze sunyított az ügyben, akkor léptek csak, amikor már a sajtó tele volt vele.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Véleményem szerint RAM hiba. Nekem az előző inteles gépemnél (6600k) és a mostanival is (3800x) az van, hogy nem megy a gyárilag megadott sebességgel és késleltetésekkel. Most a 3733-as RAM-ok "csak" 3600-on mennek stabilan. Memtest első körben.

azt írják a fentebb általam linkelt orbitálisan hosszú reddit-en, hogy szar a memóriakezelés az 1.2.0.5-->7-ig bezárólag, ezért vagy .0.5 előttivel kell próbálni ha rejtélyes ram gondjaid vannak, vagy...... nincs vagy :) Most hogy kijött az AM5, az AM4-es amd júzerek le lettek szarva, ez már így marad. Lehet mondani h. geci görény moslék szarfaszú intel, de az amd pont ugyanolyan patkány cég ha már náluk van a pénzed.

Teljesen igaz, ezt nem is írtam az előbb, hogy attól, hogy a memtest nem talált memóriahibát, az nem perdöntő, attól még hibázhat a RAM, és nem is mindig RAM-hiba akkor se, hanem amit írsz, hogy időzítések nem stimmelnek, vagy mert a lap nem szereti az adott memóriamodulokat. Ez a baj sajnos a memtest-tel, hogy oda-vissza nem jelent semmit, ha talál, ha nem hibát, simán igaz lehet az ellenkezője. Max. csak gyanújelnek lehet használni, fenntartással kell kezelni az eredményét.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Köszi mindenkinek a segítséget! A sejtésem helyes volt, a CPU csere segített, a hiba megszűnt.

És ami még érdekes: az általam kifogásolt magas Vcore visszaesett 1.25 V-ra. Ez már sokkal megnyugtatóbb érték.

Mindenesetre elég vicc, hogy már ott tartunk hogy egy CPU-nak nincs is specifikált Vcore feszültsége, hanem majd belül valami eldönti... :(

Nem inkább ASUS BIOS hiba?
Pl. szeretnek túl sok feszt adni prociknak/RAM-nak ...
Én stress-t szoktam használni teszteléshez ...

Most teszteltem le. Nem ASUS BIOS hiba, ha nem tuningolsz, nem ad több feszt ... az 100% a legfrisebb BIOS-szal, sima AMD Ryzen 5600-al.

tippre a belső szabályozás nem ad neki még csak közel sem ennyi feszt mindig, csak 1-1 pillanatra amikor a PBO miatt kell. Van sok írás neten szavahihető overclock site-okon, miért nem sül meg azonnal attól a magas feszültségértéktől, amitől egy laikus szerint szinte azonnal el kéne olvadnia.

A gond az, hogy minden ilyen jellegű beállítás auto-n volt, a PBO-t sem én kapcsoltam be, hanem az setup alapbeállítás, mármint PBO=auto aztán a fene tudja mit csinál. De azért egy default beállítás ne nyírja már ki a procit!

Én kézzel egyedül az XMP-t (ASUS/AMD nyelven DOCP-t) kapcsoltam be, mert ha már 3600-os memóriamodulokat vettem, szerettem is volna azon használni, nem 2400-on, amire alapból beáll.

még1x utóljára leírom: olvasgass utána a ryzen-nek (a 3000-es széria 2019 nyári megjelenése után voltak jó cikkek, mert kb a világon senki nem értette hogy működik a PBO, az auto állás meg nem azt jelenti amit az átlagember hisz), mert amd-nél sem az "auto" sem a factory default-ok nem jelentik h. működőképes vagy biztonságosan működő rendszert használsz. Sajnos nem teheted meg h. odaadod a boltban a baszomsokpénzt, és jól működő ryzen gépet viszel haza amihez lehet sík hülyének lenni és semmit nem érteni hozzá csak használni. Sajnos tekergetni kell a bios beállításokat, mert faszok az alaplapgyártók, és böszme értékeket állítanak be default. A boltos akitől veszed az összerakott gépet meg szintén fasz, és nem állítja be neked jól. Vagy ha fizetsz érte még plusszban, de akkor sem biztos h. értett is hozzá. Ez az amd ryzen ilyen világ. Ha magadnak raktad össze a gépet, nem is kérdéses h. mindennek utána kell olvasni, különbem rosszul állítod be.

De ahhoz h. értsed mihez nyúlsz, először az irodalmat kell átnyálaznod:

https://www.gamersnexus.net/guides/3491-explaining-precision-boost-over…

Anandtech-en v. más hardware site-on találsz olvasnivalót

annyit fuznek hozza, hogy tobb ryzenes gepet raktam ossze, 1500x, tobb 2200g, tobb 3200g, 2600x, 4350g, 4650g, 5600g, tobb 5600x, 5800x cpuval es 350, 450, 550 alaplappal.

igaz, hogy a memoria mindig csak 3200MHz-es volt.

egyikkel sem kellett semmit csinalni a biosban, mivel nem volt semmi tuningolva.

amikor mar nem lehetett venni CL18-as memoriat csak CL16-osat, akkor alapbeallitas mellett szinten nem volt vele gond, csak mikor atallitottam hogy 2400MHz helyett 3200MHz-en menjen tuningolva.

azota csak CL22-es memoriat veszek, az megint megy 3200MHz-en tuningolas nelkul problema mentesen.

neked aztan fura humorod van...

igaz, hogy a memoria mindig csak 3200MHz-es volt.

egyikkel sem kellett semmit csinalni a biosban, mivel nem volt semmi tuningolva.

Azt ugye tudod h. a ddr4 az 2400mhz-ig szabványos a jedec alapján, fölötte már overclock-nak számít? A 3200mhz bőven xmp profil, azaz ram tuning/overclock az is.

utánanézve most tényleg úgy néz ki a 3200 is szabványos. Mikor 2019-ben olvastam utána, akkor még mindenhol azt mondták h. 3200 alatt megállt a szabvány, így az már xmp, 1,35V és overclock. Vagy legalábis amit én vettem ram-ot hyperx predator az a 3200-at 1,35v-on tudja. Na ez már nem világos számomra, h. akkor lehetett volna olyat is venni, másik gyártótól ami a 3200-at 1,2v-on és xmp nélkül is tudja?

Mellékesen Kingston tavaly eladta a Hyper-X brand-et a köpedék HP-nak, csak a memóriákra és az SSDk-re tartja meg a Hyper-X nevet. Ezt a RAM modult még így is úgy eldugták az oldalukon, főleg mivel már elavult és kivezetett szemetet, h. csak gugliban találtam meg a spec sheet-jét:

 

Under the terms of the agreement, HP will pay $425M, subject to customary working capital and other adjustments, to acquire HyperX’s gaming peripherals portfolio. Kingston will retain the DRAM, flash, and SSD products for gamers and enthusiasts. 

HyperX HX432C16PB3K2/16 is a kit of two 1G x 64-bit (8GB) DDR4-3200 CL16 SDRAM (Synchronous DRAM) 1Rx8, memory module, based on eight 1G x 8-bit FBGA components per module. Each module kit supports Intel® Extreme Memory Profiles (Intel® XMP) 2.0. Total kit capacity is 16GB. Each module has been tested to run at DDR4-3200 at a low latency timing of 16-18-18 at 1.35V. The SPDs are programmed to JEDEC standard latency DDR4-2400 timing of 17-17-17 at 1.2V. Each 288-pin DIMM uses gold contact fingers. The JEDEC standard electrical and mechanical specifications are as follows:

XMP TIMING PARAMETERS

•JEDEC: DDR4-2400 CL17-17-17 @1.2V

•XMP Profile #1: DDR4-3200 CL16-18-18 @1.35V

•XMP Profile #2: DDR4-3000 CL15-17-17 @1.35V

 

Akkor ez szar vásár volt, JEDEC-es stock 1,2V 3200-as RAM-ot kellett volna helyette venni ha már 2019 végén / 2020 elején létezett ilyen?

azt tapasztaltam, hogy regen volt 3200MHz CL18 memoria HX432C18xyz ami ment 1.2V-on, a regi memoriaim mind ilyenek (lehet hogy ekkor is volt CL22-es, de nem figyeltem). majd (vissza)fejlesztettek a memoriakon, es lett 3200MHz CL16 memoria HX432C16xyz ami ment 1.35V-on XMP profillal, vagy hasznalhattad 2400MHz-en 1.2V-on. ilyet egyszer vettem, szerintem a neve minimum megkerdojelezendo/megteveszto. azota csak 3200MHz CL22-es memoriat veszek, az megint megy 1.2V-on, de sajnos nincs rajta hutoborda/merevites.

neked aztan fura humorod van...

azert nem erted, mert nem szerettem volna semmire kilyukadni. :)

nem szeretem tuningolni a gepet, mert fontosabbnak tartom a stabilitast, ettol meg a 3200MHz CL16-os memoriam 1.35V-on a gamer gepben szerintem stabilan megy az 5800X-es CPU-val, de nem vennek ujbol ilyen memoriat.

ettol meg megvan a velemenyem a memoriagyartokrol, akik ugy tudnak gyorsabb 3200MHz-es memoriat csinalni, hogy azt mar csak tuninggal lehet 3200MHz-en hasznalni.

neked aztan fura humorod van...

nem szeretem tuningolni a gepet, mert fontosabbnak tartom a stabilitast

+1

Sohasem hajtottam számítógépet specifikáción kívül. Ha kell a teljesítmény, izmos vasat veszek, nem a gyengét hajtom szét. Ezért vettem picit több, mint egy éve ezt a Ryzen 7 5700G-t, meg 32 GiB RAM-ot, megfeleően nagy HDD-ket és SSD-ket, azokat is RAID1 tükörbe téve. Elégedett vagyok vele, stabil, és nem akarok kipaszírozni még 10 %-ot belőle, beáldozva a stabilitást és az élettartamot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De gondolom azt nem nézted, hogy az XMP profil amit szerettél volna az Intel-es lapokhoz igazított XMP vagy AMD-hez is jó. Mert hiába van XMP profil, ha az AMD lapban szarul megy/sehogy...

Pl. Itt van ez ( https://www.corsair.com/ww/en/Categories/Products/Memory/Vengeance-PRO-… ) A 32GB-s verzió már csak intel certified, a 16-os még ryzen-es és inteles is(tudom 2 vs 4 modul).

Nono. :) Ha állandó overclocking van, akkor rendesen feljebb teszi a Vcore-t, alapvetően erre gondoltam. Másrészt ha esetleg hibásan feljebb tekeri, az hosszú távon nem egészséges. Szerinten énis nyírtam így ki alaplapot, mert a GPU VRM-en nem volt hűtés, és legáram se nagyon. Érdekes módon a CPU bírta.

Látom, hogy halad a dolog a megoldás felé, de azért ideszúrom: az alaplapon meghibásodhat a memória slot is - egy lehetőség. A CPU sockettel is lehet probléma - leginkább a tűk szoktak sérülni behelyezéskor, vagy valamiért rossz a kontakt.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Szerkesztve: 2022. 11. 14., h – 20:47

az 1.44 vcore az brutál soknak tűnik/tűnt, a pbo-t tuti kikapcsoltam volna, es ezt (ha lehet) visszavettem kézzel állítottam volna be.

Nekem a sensors plugin 1.118 V-ot mond Vddnb-re, de ne kérdezd, mi az az nb. Gondolom, a CPU core. Vddgfx-re - ez már beszédesebb - pedig 1.406 V. A CPU ugyanolyan Ryzen 7, mint ami neked van. Szóval szerintem megölted az extrém magas Vcore-ral.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mint írtam, ez a default beállítással volt, nem állítgattam feszt, se overclock-ot nem kapcsoltam be. Most pontosan ugyanezekkel a default beállításokkal megy az 5600 1.25-ön.

Sajnos linux alatt nem látok szinte semmi hw adatot, mert valami nyomorult ACPI probléma miatt nem képes kiolvasni a diag chipet. Volna rá kernel command line paraméter, de valamiért azt sem tartják egészségesnek.

Igazad van, bementem a BIOS setupba, s megnéztem. 1.436 ... 1.438 V-ot mért a Ryzen 7 5700G CPU-m Vcore-jára. Nem lehet, hogy tesztelik a CPU-t gyártáskor, s annak valamilyen memóriájába beleírják a kívánatos Vcore-t, ezt az alaplap kiolvassa, s ekkora feszültséggel táplál?

Ezek szerint tekinthetem szerencsének, hogy stabil a gépem?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát akkor passz. Lehet. Az is lehet, hogy ennek ez tényleg a normális, és ha tönkre is ment, akkor nem a feszültség miatt.

De linux alatt nem lesz ennyi, mert amint elindul az OS, elindul az energiagazdálkodás is, és visszaveszi a feszt. Ugyanakkor nekem ez soknak tűnt így boot előtt, de akkor nem voltam egyedül.

Vddnb, NB valószínűleg north bridge.

Random rákerestem, hogy mennyi a vcore normálisan az adott ryzen generációnál. Erre első oldalon kapásból jöttek ilyen találatok: "is my vcore too high?", "ryzen has a vcore of 1.475V on default, is it safe?". Szóval ez nem egy elszigetelt eset.

Nekem erős a gyanúm (nyilván bizonyíthatatlan), hogy ez gyárilag is egy "marginális" CPU volt, ami pont ezért kapott ekkora default feszültséget, mert csak ennyivel tudott átcsúszni a QA-n. Egyszerűen az AMD-nél nagyon alacsonyan van a határ meghúzva. Ez az amit nagyon nem szeretek bennük, hogy legalábbis a desktop processzoraiknál "silicon lottery" van, és nem kis pénzeket kell tétnek megtenned. Persze Intelnél is van silicon lottery, de ott csak akkor érint, ha húzni akarod. Itt meg defaulton is.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Még ezt találtam a feszültségekre:

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cbls9g/the_final_word_on_idle_vol…

Részlet:

Please note that it is totally normal for your Ryzen to use voltages in a range of 0.200V - 1.500V -- this is the factory operating range of the CPU. It is also totally normal for the temperature to cycle through 10°C swings as boost comes on and off. You will always see these characteristics, as they're intended, so do not be surprised to see such values. :)

persze mindenki rakerdez,mert nem ehhez szoktak, de ez nem Intel, ha azlenne, akkor kek dobozban erkezne ; igy van tervezve a proci.

a 90 fok miatt is szoktak aggodni, pedig rem egyszeru, a boost ugy mukodik, hogy vannak kulonbozo limitek, ha valamelyiket kiuti, akkor nem huzza magat tovabb. Namost az ujabb gyartasu procik javultak annyit, hogy mar csak a homersekletlimit fogja meg oket, mas nemnagyon ; az meg pl. az 5800X -nel 90 fok. Hiaba feszeltem alul, akkor is elment 90 fokig es ott jolerezte magat.

HUP te Zsiga !

Szia!

Villamos probléma is lehet, pl.: rossz dugalj, esetleg felszed valamilyen "zajt" (pl.: nagyfogyasztó ki/be kapcsol), valamilyen tranziens jelenség.

UPS szünetmentesről használod a gépet?

Ez nettó faszság, már bocs.

Futottam bele személyesen, hogy a kollégám által kapott céges asztali gép instabilan működött a kolléga lakásában. A gépnek soha, semmilyen baja nem volt az irodában. Ezért kimentem a kolléga lakására és végigmértem a konnektorokat is. Kiderült, hogy a nem régiben felújított elektromos hálózat felújítása szarul sikerült: 2 konnektornál nem volt bekötve a földelés. Ebből az egyikbe volt kötve a számítógép. Átkötöttem a rendesen földelt konnektorba és megszűnt a hiba.

"Először elkezdtek időnként böngésző tab-ok meghalni."
nyitó komment alapján nekem az jött át, hogy eddig működött. ez alapján kizártam a táp hibát. pláne egy seasonic tápnál, ahol már-már túl óvatosak is. volt belőle problémájuk is. bizonyos vga tipusoknál nagy terhelésnél inkább lelőtte a gépet, biztos ami biztos alapon...
egy földelés nem tünik el menetközben, ez nagyon szélsőséges eset. ott már a kezdettől rossz lesz minden.
amit írtál az is megvolt nekem: egyik helyen jó másikon szar. ott azonnal "kitéped" a falból, mert könnyen felszáll a füst és villanyszerelő móka...

Eszembe jutott, hogy énis szívtam egy ilyen cimborának a gépével, (AMD Ryzen 9), ugyan ilyen random módon fagyott/újraindúlt.
Teljesen új volt minden, kicseréltem benne már amit lehtett, majdnem visszavittem az egészet a boltba "adjatok egy INTEL-t",de aztán nagy nehezen sikerült rájönni:
> Háznak a RESET gomb kábelét le kellett szedni az alaplapról, ezek után megjavult. (ASUS PRIME X570-PRO)
 :)

Szerkesztve: 2022. 11. 21., h – 11:07

a memetest -- legalabbis a regebbiek -- kb. alkalmatlanok az ddr4 masineriak tesztelesere ; a frisset nemtom, azt még nempróbáltam.

meglepő, de windows alol az Aida stressztesztje hamarabb kidobja, ha hibas a memoria ; szoktuk még használni az y-crunchert ( 0-1-x ( ahol x a memoria meretenek megfelelo opcio )) illetve jokepessegu testmem5 anta settinggel, de van hozza erosebb set is, vagy tm5 advanced.

"a Vcore-nak kicsit soknak tűnik az 1.44. Ez az auto beállítás, hibát, warningot nem ír rá ki."

Ryzennel auto modban ez normalis, amikor kicsi vagy nincs terheles a procin, akkor dobhat ra ennyit ; nem lesz tole baja ; azert csinalja, mert terheles alatt esni fog a fesz ( több dolgozo tranyo, nagyobb ellenallas, ilyesmi, az egyszeruseg kedveert llc beallitast most ne kombinaljuk bele ) es hogy ha hirtelen melozni kell, akkor se essen a mukodesi hatar ala a fesz, amig a vrm kompenzal.  Biosban ezert jellemzoen 'magas feszt fogsz latni, mert ~0.000001% terhelessel malmozik a proci, amig billentyut kalapalsz vagy az egeret huzogatod.

ha fix feszt akarsz adni neki, akkor 1.35V fole ne nagyon menj, magamnak 1.325 korul szoktam meghuzni a hatart, azt még kb. elbirja a Pure Rock 2 vagy hasonlo kapacitasu borda.

 

** ui: gyakori hiba, hogy osszerakasnal rutinbol az 1-3 slotba teszik a memoriat ; alaplap kezikonyvet meg kell nezni, tobbnyire a 2-4 a helyes.

HUP te Zsiga !

**-ra: gyakorlatilag csak ezt kell nézni a kézikönyvben

Jópár száz gépet összeraktam régebben, amikor ezzel foglalkoztam. Az elmúlt években is 10-20-at. Mindig meg kell nézni a RAM slot kiosztást. Sosem egyértelmű, ráadásul a különböző chipset-ek különböző hasfájásai sem segítenek ebben... főleg, ha még attól is függ, hogy milyen cpu kerül bele.