Musk első levele a Twitternél a dolgozókhoz: ugrott a Home Office

Elvárt a heti min. 40 óra irodai munka ...

Hozzászólások

Kivancsi lennek egy statisztikara, hogy a Twitter balhe egyes allomasai hany szazalek LinkedIn profil updatet generaltak.

En tuti elkezdenek korbenezni, ha megvonnak a HO lehetoseget, de persze ez szubjektiv, aki 5 percre es aki ket orara lakik a munkahelyerol az nem ugyanugy latja a dolgot, valamint az se mindegy, hogy tuzes fiatal no varja otthon az embert, vagy uvoltozos kover no, akibol mar reg kiabrandult az ember, vagy esetleg senki.

illetve azért rohanjak be (1 óra oda, 1 haza), hogy egy kibaszott openoffiszba legyek összezárva 60-80 emberrel. Akik közül 3-4 szószerint egész nap a füledben hallatszik annyit pofázik. A másik 30-40 meg 1-1 órás mítingekben van teams-en valakikkel a világ másik végéről (de akkoris kurva fontos h. az irodaból baszd a fajtadat, otthonról ugye nem lehet ugyanebbe a mítingbe behívni..). Illetve mindennap foglalj magadnak asztalt, ahova 3ppen tudsz, mert fix helye senkinek nincs. Ergo a cuccodat se tudod bent tartani. Az h. doksikkal, jegyzetekkel, egyebekkel kvázi OTTHONOSSÁ tegyed a kibaszott munkakörnyezetedet, azt is elfelejtheted. Plussz ne is számíts normális 27+ collos 1440p monitorra, a 10 éves már rég leselejtezendő kis fos 22-es 1080p szarokon vakoskodjon a paraszt. Szék talán akad kényelmes. Kérdés ki fingta szét, amelyik épp aznap a segged alá kerül.

Hát ezért nem akar rohadt sok ember visszamászni abba az elbaszott irodába.

Azért van olyan hely, ahol nem így működnek a dolgok.

Nálunk a Covid előtt is ajánlott volt a HO (min 3 nap), de 2 mindenképp.
Ha nem tudtad megoldani, akkor nem vették le a fejed.

A helyek részben szabadon választhatók az irodában, de van akinek fix helye van.
A fix helyek onnan ismerhetők fel, hogy a monitor, egér és billentyűzeten kívül még más személyes dolgok is találhatók az asztalon.

Covid alatt full HO volt, csak nagyon indokolt esetben lehetett bemenni az irodába.
A nevedre írt eszközöket (monitor, bill. egér) haza lehetett vinni, csak jelezni kellett.

Most meg úgy van, hogy akkor megyek be, amikor akarok illetve ha személyes meeting lett megbeszélve valakivel.

Szerdánként szocializációs napot tartok, pár kollegával találkozunk az irodában, beszélgetünk, kávézunk, ebédelünk.
Ilyenkor jön a brainstorming a szakmai dolgokról, de néha másról is. Természetesen vannak surlódások és vitázunk is néha,
de a megoldásra törekszünk, nem pedig a pöcsméregetés és a hatalom a fontos.

A menedzsment meghallgat minket és számít a véleményünk. Van, amikor kompromisszumok születnek, de nem vagyunk elnyomva,
partnerként kezelnek minket.

Szóval nemcsak a földi pokol létezik, vannak azért jobb helyek is.

...úgyis jönnek...

Ha heti 40 óra kötelező akkor gondolom, an dedikált asztalod is mist othonossá tehetsz.

Náluk is ilyen fogalós rendszer van, de én kéthetente egyszer megyek be és még így is le tudom golalni ugyan azt az asztalt.

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Ismerek olyat, aki ugy erte el, hogy ra ne legyen ervenyes a "3 nap irodaban", hogy mindig osszeveszett hangosan azzal, aki elfoglalta a helyet, amin amugy o akart ulni es "tegnap amugy is otthagyta par cuccat" (amit amugy policy lett volna nemotthagyni).

Mivel amugy egy produktiv munkatars, inkabb megkertek, hogy o dolgozzon otthonrol, mert elveszteni se akartak... :D

Persze elobb felmerult, hogy o kivetelesen kapna sajat asztalt, de nem ott, ahol o szivesen ult volna, mert azok hot desk asztalok. Meg amugy se mutat jol egy ilyen kivetel, amit az o munkakore amugy nem indokolt. :D

Egy megfelelő irodai szék kb. fél perc alatt beállítható az igényekhez. Mindenesetre érdekes, ha valaki elvárja, hogy legyen sok home-office, viszont ha bemegy, mindig ugyanoda ülhessen, ahová szokott. Ha mondjuk heti egy nap kell bemenni, akkor a cégnek ötször akkora irodaterületet kell fenntartania, mint a tényleges szükséglet. (ténylegesen nem ötször, mert nem egyenletesen járnak be, de legalább 2-3-szorosan.

A fix hely és a sok home-office egyszerűen nem kompatibilis egymással.

Ez egy szintig működik, de ha mi ilyet akarnánk, fel kéne vásárolni egy Szombathely méretű várost. :)

Egyébként nem megoldhatatlan, pénz kérdése csak. Annyit mondtam, hogy nem fair elvárni a cégtől, hogy fizessen egy olyan helyért, ahol az esetek 90%-ában nem ül senki. Ha van rá kapacitás, akkor hadd szóljon, de imho nem jár.

Szembeszomszéd, vagy lefelé a híd felé? Asszem az utóbbi, ugye? :)

Amúgy négy épületben vagy szétszórva, van itt ez a három, meg egy a városközpontban. Már az is egy akadály, hogy ezt a négyet összehozni egy épületben, elég kevés helyen fér el ennyi ember (~3000), szerintem már nem is nagyon gondolkodnak rajta.

Majd ha valaki a bérleti szerződés valamelyik oldalán megszorul, vagy csak lejár, és újra kell tárgyalni, esetleg megérkezik a nem jóárasított rezsi januárban, akkor majd lehet, hogy ez elmúlik, ne izgulj :)

Egyébként ahogy gelei mondja: nyilván, van az a pénz, de azért valahol nem tűnik teljesen jogos elvárásnak, hogy egyszer bemennék egy héten, de akkor aztán legyen saját asztalom. (A másik oldalt persze az is, hogy akkor pl hogy szponzorálja a cég azt, hogy mondjuk itthon fűtök)

Ja, még az E///-ben volt jó régen egy felbuzdulás, hogy majd akkor mos itten központilag nagyon lehet majd homeoffice, meg hotdesk. és milyenjólesz*, jött valami kockásgatyás kopasz hippi rohadt vastag talán ír akcentussal, és teljes cég előtt előadta, hogy mennyire hipiszupi. A helyi HR meg azokra a kérdésekre, hogy hát akkor támogatás eszközre, netre, ilyesmire van-e meg jött, hogy "ez lehetőség, szóval nyasgem". Aztán csodálkoztak, hogy nem aratott nagy tetszést az előremutató megoldásuk. Mindezt megfejelték egy olyan szabályzattal, amiben mindenféle irreális marhaság volt, a csúcs az volt (mondjuk itt abbahagytam az olvasást, szóval ki tudja), hogy 5 lábú, gurulós szék, és a lábszáradnak pontosan derékszögeben kell állni. Mondtam a főnökömnek, hogy én ezt a marhaságot biztos, hogy nem írom alá. Nyünnyögött, hogy tudod, hogy nem úgy van, meg nem kell ezt komolyan venni, én nyünnyögtem, hogy akkor nem kell leírni, mondta, hogy akkor nem dolgozhatok otthonról, mondtam, hogy no para, a hétvégi on-callt akkor legyen kedves intézze valakivel, és ebben maradtunk :)

*Plottwist, hogy nyilván a linemanagerek előtte is gondolkoztak, pl amikor kurvasokat repülős közben supportálós melóm volt, akkor egyrészt volt kb fele asztala a csapatnak, mint tagja, másrészt meg nyilván dolgoztunk otthonról, mert pl on-call volt, vagy egyszerűbb volt mondjuk nem hazarepülni ázsiából pár napra két projekt között, de nagyon kellett az okoskodás

Én most séta távolságra vagyok az irodától és így is rosszabb bentről dolgozni :D Most épp bejártam amíg lesznek bútoraim, de tényleg netto rosszabb. Tényleg csak annyi az egész értelme amikor bent van a csapat és ebédelünk együtt :D Amúgy idő még így is elmegy a bejárással és össz vissz nekem küzdelmesebb koncentrálás és még kajára is többet költök :)

Nem értem Muskot. Mintha valami alternatív univerzumból tolná. Lehet vannak munkakörök, ahol jó a személyes jelenlét, de szerintem az IT terület nagy része nem ilyen.

Ezekszerint nem epitett le eleg embert, meg parnak ki kell provokalnia a felmondasat. :D

Amugy a full home office szerintem pont akkora hulyeseg, mint a full legyel bent 40 orat.

A hibrid megoldasok nekem tetszenek. Best of both worlds, es aki eloleptetest akar, az akkor megy be, amikor ugy produktivabb, hogy bement.

Meg vannak olyan esetek, amikor amugy normalis par napra/hetre kotelezove tenni. Szoftverfejlesztok eseten ezt ugy definialnam, hogy pl. uj kollega erkezesi utani rovid idoszakra, ott se a het minden napjara.

Szerintem valahogy ugy egeszseges, hogy - munkakortol fuggoen - egy atlagos munkavallalo olyan 20-100 napot tolt az irodaban.

Meg ne felejtsuk el sosem, hogy a "full home office" az egy tul jo erv arra, hogy az egesz adott munkakort atszervezzek Indiaba vagy Afrikaba. Ha masfel-ket ora arrebb lakasbol kell ritkan beutaznod, az meg meg az ingatlanpiacon is egy elfogadhato es egyuttelheto kepletet ad.

a "full home office" az egy tul jo erv arra, hogy az egesz adott munkakort atszervezzek Indiaba vagy Afrikaba.

A full home office egy jó lehetőség, hogy a globális munkaerő piaci versenybe bekerüljünk és megtörjön az olcsó keleti munkaerő státusz. Tőlünk mennek el a programozók full-home offiszban bedolgozni külföldre. Ez nyomja felfelé a maradók fizetését is :)

Azért az indiába átszervezéshez kellene értelmes munkaerő is. Vannak jó indiai származású melósok, de ők jellemzően megpattannak nyugatra az első alkalommal. Szóval, bármennyire köpködik az itteni munaerőt, még mindig sokkal értelmesebb, hatékonyabb tud lenni. De nem is kell olyan messzire menni, félúton lévő országokban sem tűnnek jobbnak. Aztán persze van ahol ugyanannyi pénzzért 10x több embert kínálnak a feladatra és mindig van olyan manager, aki azt hiszi 9 nő 1 hónap alatt kihord egy gyereket.

Marginális már a különbség költségben a magyar >= medior és indiai megfelelője között, konkrét esetet nézve a magyar lokáció kb. 10 százalékkal nagyobb költséget terhel a projektre, mint az indiai - ez a foglalkoztatás teljes költségét jelenti.

Indiának abban van előnye, hogy sokkal nagyobb pool áll rendelkezésre, illetve sokkal rugalmasabb a foglalkoztatás. Munka minősége mellett további hátrány, hogy az EU-n kívüli lokáció esetén a munkavégzés helyének validálva kell lenni, ez állítólag GDP követelmény, szerintem inkább belső szabályzata sok német vállalatnak.

Vannak EU-s direktívák az adatkezelésről. Mi is csak olyan cégekkel dolgoztathatunk, amelyek nyilatkoznak, hogy megfelelnek az EU-s adatkezelési direktíváknak, és adat nem kerül ki az EU-n kívülre. Felhőszolgáltatásnál a jogászok még külön csicskáztatják a céget, hogy de bizonyisten nem kerül ki adat. Mintha EU-s szerverről nem lehetne ugyanúgy adatot lopni :-(

Szvsz egy ekkora cégnél működnie KELL a home ofísznak. Mert egy ekkora cég nem tud másként működni, csak ha minden le van írva, minden ki van osztva, és minden számon van kérve.

De azért ez kis hazánkban nem ennyire általános, itt még sokszor építünk a személyes kontaktusra. Nekem nagyon vegyes tapasztalataim vannak a home office-al. A COVID elején még egész hatékony volt, de mostanra azt látom, hogy aki home office-ban van, ott aznap semmi sem történik.

Azonnal felmondanék, túlzás nélkül. 

ki az aki Musk cegenel akar dolgozni...?

Csak felületesen követem, de nem az van, hogy sokan olyan vízummal vannak ott, hogy max ~60 napig lehetnek IT meló nélkül, különben ágyő USA? Ha volt olyan hülye - és állítólag volt egypár -, hogy erre alapít oda családot, egzisztenciát, stb, akkor az azért elég stresszes 60 nap lehet.

Főleg, hogy a szomszédban a fb is most rúgott ki jópár embert... 

Mármint miért? Szerintem semmi baj nincs azzal, ha két meló között nemcsak a szombat-vasárnak telik el, hanem néhány hónap. Persze ahogy látjuk a példából, ennek van egy kockázata, de morális kérdést szerintem nem csinálnék belőle.

Nálunk van olyan ember, aki kivett 2x6 hónap fizu nélküli szabit. Szerintem ez nem gond.

De valamiert a munkaltatok ebbol is csak annyit vonnak le, hogy "jo a jelolt, masoknak is tetszett", nem azt, hogy "na ez csak akkor marad, ha a legtobbet tenyleg mi adjuk neki" :)

Mint a nok tobbsege - olyannal nem randiznak aki az anyjaval el, de olyannal sokkal szivesebben, aki a felesegevel el. :)

Azért, mert kérdés, hogy milyen a munkamorálja, mennyire megbízható. Valaki felveszi, jövő nyárra lehet, hogy ismét meglép nyaralni és a toborzás kezdődik elölről. Nyilván munkahelye és aktuális szükséglet is válogatja.

Ettől függetlenül szerintem magával cseszik ki az illető: 70 évesen nyugdíj előtt nagyon örülne, ha az a 3+ hónap nem maradt volna ki.

A legtobb munkaltato orulne annak, ha nehany alkalmazottal az lenne a legnagyobb problema, hogy ki akar venni 3 honap fizetetlen szabit.

Egyebkent ugy tudtam ez egy szabad vilag: amig van penzed elni munka nelkul, nem vagy koteles dolgozni.

Baratnobol is csak a kapcsolatfuggo jo, mert az gyanus, aki tul sokaig mert szingli lenni?

Aki volt mar rakos azt se veszed fel, mert Bayes-tetel alapjan nagyobb esellyel fog ujabb honapokra eltunni kemo miatt?

De tenyleg, mi a faszert kell itelkezni azert, mert van egy "3-6 honapos lyuk az oneletrajzban"? Ismerek olyat, igaz nem ekkora hianyszakmaban, aki ennyi ideig keresett gozerovel, mire talalt.

De tenyleg, mi a faszert kell itelkezni azert, mert van egy "3-6 honapos lyuk az oneletrajzban"? Ismerek olyat, igaz nem ekkora hianyszakmaban, aki ennyi ideig keresett gozerovel, mire talalt.

Mert mostanában menő lett az, hogy az emberek addig dolgoznak, amíg ki nem égnek. Személyem szerint soha nem lesz gyerekem és miután csak magamra költök, szerencsére tudok félretenni. Miután van félretett pénzem, van tervemben egy fél éves időszak, amikor csak utazni akarok és számítógép közelébe sem akarok kerülni azalatt a fél év alatt. Szerintem 10 év meló után egy fél éves szabadság teljesen elfogadható

Nekem van gyerekem, 2db (leltári számuk nincs, nevük azért van), de egy évvel ezelőtt épp Karácsonykor pihentem 2 hónapot. Most pedig azt tervezem, hogy a nejemmel kiveszünk együtt 1 évet (ő már próbálta 3 évig, nem lesz új) vagy többet. Önmegvalósítás, töltődés címén. Igen, kell hozzá tartalék és kell arról tudni lemondani/elégetni is. Ebben nekem az segített, hogy olyan helyzetbe kerültünk, hogy a megélhetés fele a fizetésünknek. Azaz tartalék képződik, annak egy évi felélése csak 6 havi fizetésbe kerül. Irodalma is van: előrehozott nyugdíj a neve.

A hozzászólás innen indult: "nagy arccal mondtak fel, és "vettek ki 3 hónap szabit""

Azaz itt nem fizetés nélküli szabadságról van szó, hanem nagy arccal történő felmondásról. A felmondás azt jelenti, hogy nem akar visszamenni dolgozni ahhoz a céghez, mindezt nagy arccal. A nagy arc arra is utal, hogy semmilyen komolyabb kényszer nincs benne (egészség, család, ...), csak tesznek magasról mindenre, mert neki nyáron nincs dolgozhatnékja.

Semmi gondom a fizetés nélküli szabadsággal és sok mással sem, nagyon sok mindent meg lehet beszélni. Nekem is van ismerősöm, aki hosszabb fizetés nélküli szabadságot vett ki, mert szüksége volt rá, sőt, aztán néhány évre rá ő is felmondott a munkahelyén, mert hosszabb pihenőre van szüksége. Van ilyen, el kell fogadni, sőt, meg is lehet érteni.

Vagy tud félrerakni (van, aki képtelen rá).

Én azt gondolom, hogy egy jobb IT-s ezt itthon is meg tudja csinálni, bőven keres annyit. Nem tudom, van-e ekkora tömegben ilyen jól fizető iparág (persze lehet, hogy van).

De fenntartom, hogy nem árt a nyugdíjra is gondolni, ismerek embereket, akik naponta számolták már vissza, mikor hagyhatják végre abba a munkát.

A megoldás szerintem inkább abban van, hogy folyamatosan kell időt hagyni a töltődésre, szabadságra menni stb. Nyilván mindenki más és a körülmények között is jelentős eltérések lehetnek (egyén, család, ...), de mivel az élet az egyén számára hosszú táv, ezért annak megfelelő elánnal kell nekifutni.

Én nem úgy értelmeztem, hogy elsősorban 50 felettiekről lenne szó. De nagy átlagban azért gyanítom, hogy az informatikus társadalom nagy része sem tudja letenni a lantot 50 évesen.

Aki úgy gondolkodik, hogy 6 hónap alatt 12 hónapra valót keres, annak nem sok marad későbbre. És a 6 hónapos pihenés utolsó hónapjaiban megy a para, hogy vajon lesz munka? Netán pont válság jön, tartalékok közelítik a nullát?

Itthon sokan vannak, akik nem tudnak félretenni.

Például vannak azok a "művészek", akik egész életükben feketéztek és most csodálkoznak, hogy nem tudnak megélni a nyugdíjból, erről sírnak és szánalmat várnak. De nemcsak ismert művészek járnak ebben a cipőben, sok kisvállalkozó is: aranykorban jól jött a számla nélküli bevétel, habzsi-dőzsi csili-vili, csak a megtakarítás maradt el. De akár legális jövedelmet is sokan elszórnak.

A fizetetlen szabadság vagy az önként vállalt munkanélküliség nemcsak az addigi megtakarításokat égeti, hanem nem termelődik újabb idős korra, amikor már nehezebb lesz. Az átlag (várható) életkor pedig nő, nem árt legalább 80 évvel számolni (legfeljebb marad valami a gyerekeknek).

De nekem aztán édes mindegy, ki mikor mennyit dolgozik, mennyit él fel, mennyit tesz félre. Én arra akartam rávilágítani, hogy a nagy arccal történő felmondást követően nem biztos, hogy csak a körülmények miatt nem kapnak munkát. De persze az is lehet, hogy csak én vagyok ilyen maradi a dolgozói megbízhatósággal, illetve azzal, hogy az új munkaerő felvétele nem nulla forint költséggel jár, ezt lehetőség szerint 1 évnél hosszabb távon szeretné "szétkenni" az ember.

Azért az, aki 50 felett rá van utalva a főállású munkaviszonyból származó jövedelemre, meg a hónapokra, az alapvetően ne sok jóra számítson sem idősödőként, sem majd idősként. 

Vagy pont fordítva: korai nyugdíj egyenes út az leépülés felé.  🤷‍♂️

trey @ gépház

Mert ha 3 hónap szünet helyett péntekről hétfőre váltana munkahelyet, akkor nem kell félni, hogy meglép? :)

kérdés, hogy milyen a munkamorálja, mennyire megbízható

Semmiképpen nem reprezentatív, de úgy vettem észre, hogy az ilyen emberek (t.i. tudatosan tervezi a karriert, szünetekkel, képes beosztania amilye van, hogy ne kelljen folyamatosan dolgoznia, stb.) jobb munkamorállal rendelkeznek, mint akik gépiesen bejárnak nyolctól négyig, beiktatva a napba 2-3 óra cigiszünetet.

Ettől függetlenül szerintem magával cseszik ki az illető: 70 évesen nyugdíj előtt nagyon örülne, ha az a 3+ hónap nem maradt volna ki.

Simán lehet, hogy a néhányszor 3 hónap szabi nélkül már rég felkötötte volna magát a stressztől. Én sem érzem (még) a kényszert, hogy sabbaticalra kellene mennem, de azért ne normalizáljuk már, hogy éelted végül szünet nélkül kell dolgoznod, akkor is, ha pénzügyileg nem vagy rákényszerítve.

Igen, nagyon sok minden lehet, jelen esetben az volt, hogy nagy arccal felmondtak nyárra és nem kapnak munkát. Ebben én semmi tervezést és periodicitást nem vélek felfedezni (ha valaki tervez, akkor nem nagy arccal mond fel), mindössze vázoltam egy eshetőséget.

Utána pedig jössz egy másik véglettel és a stresszel, mintha más lehetőségek nem lennének. A nagy átlagnak pedig gyanítom, hogy nyugdíjas koráig dolgoznia kell: nem az a nagy átlag, aki jól keresett és ésszel kezelte a pénzügyeit és majdnem mindegy, hogy néhány évvel kevesebbet dolgozik vagy sem.

És igen, bárki felmondhat, az is, akinek váltás előtt csak 1 munkahelye volt 20 évig. De nem erről volt szó.

Azért jövök végletekkel, mert a konkrét eset ismerete nélkül archetípusokról érdemes csak beszélgetni. Te is úgy alkotsz ítéletet, hogy még a haja színét sem tudod az illetőnek, nemhogy a pontos körülményeket. Csak azon a szófordulaton lovagolsz, hogy nagy arccal mondott fel. Te tudod, hogy mi történt pontosan, mitől nagy arcú a felmondás?

Nem társadalmi tanulmány volt a cél, hanem *egy* eshetőség arra, hogy miért is nem kapnak esetleg munkát. Ha az adott illető ott ül veled szemben, egy beszélgetés során ki tud derülni ez-az, egy rutinos kérdezőtől pláne. És mivel nem kapnak munkát, elképzelhető, hogy olyan rutinos kérdezővel találták magukat szemben, akinek belesz*rós és kamukirály jellem jött le (ha valóban olyan a jellemük). Ennyire egyszerű.

De nyilván az is előfordulhat, hogy tévedek és szimplán pechük van, mert amúgy kiváló, megbízható munkaerők, és ez le is jött a kérdezőnek, csak a közös nevező sajnálatos módon éppen hiányzik (bér, HO, autó, ...). De a nagy arc valahogy nem passzol ehhez.

Nehéz a "nagy arc" szófordulatot nem figyelmen kívül hagyni abban a mondatban. Nyilván nem tudom, mi történt pontosan, de érdekelne, hogy milyen az a *nagy arcú* felmondás három hónap szabira nyárra, ami megbízható munkaerőre utal.

Szerkesztve: 2022. 11. 11., p – 21:21

-

Elég 1 - 2 mérgező ember az irodában és az állomány garantáltan motivalarlan és kiégett lesz pár hónapon belül. 

Most, hogy alkalmazottaskodom nekem is kellett ezzel szembesulnom. Managernek is, amikor azt mondtam, hogy ez nem kepezi megbeszeles temajat. A munkavegzes helyet en valasztom meg. Kotelezo bemenetel bevezetese eseten egyszer fogok bemenni amikor viszem a hrnek a papirmunkat es a cuccokat leadni.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

20 jelöltből talán 1 számára okoz problémát heti 1 napot az irodából tölteni

A "problémát okoz" nem jó szó – szegedi kolléga heti egyszer simán bejön, míg más 3-4 villamosmegállónyiról nem hajlandó bejönni, mert neki problémát okoz. Btw se kutyája, se macskája, szóval nem a gyerekre vigyáz.

Ez a hülye felfogása meg is látszik  berlini gyárán, ahova gyertyával keresik a melósokat. Rengeteg job van kiírva, de jelentkező nulla.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Fizikai melósoknál nem játszik a home office, az irodai pozíciók jelentős része fent van LN-en, publikált statisztikák alapján azért jelentkezések (LN Premium) - bár jellemző, hogy az európai pozíciókra is többségében indiaiak jelentkeznek, relokációval. :)

Attól függ... A VW-nál per pill 617 állás van majd 300 ezer alkalmazottra.

Véleményem szerint Musk nagyon mellé fogott a németországi gyárával, a szakszervezetek miatt itt nehezen tudja átvinni a hülyeségeit. A másik dolog a megközelíthetőség: messze van mindentől,  van pár berlini kollégám, kérdeztem tőlük nem érdekli őket? Ugyanazt válaszolták: messze van és a fizetés sem több mint máshol.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Abban a szektorban, ahol a munkaerőnek szinte kötelező aszociális hajlamokat mutatnia az állás interjúkon. Ott ez a lépés talán nevezhető unortodoxnak. (Szóval nem vak ez a ló, csak marha bátor! :D )

Így kell végkielégítés nélkül leépíteni. A motiváltak maradnak. A hiányzó létszámot majd pótolja a meta-tól.

Tudod hanyan vannak akar 10+ eve egy munkahelyen csak azert, mert felmondani nem akarnak, hanem arra varnak, hogy kirugjak oket, es kapjanak vegkielegitest?

A "voluntary redundancy" amugy szerintem 5-10 even belul meg fog jelenni es fejlodni fog az ilyen fizetett ellensegek kezelesere, es kapni fog a szokasjogban egy lepcsozetes format. De egyelore annyira bipolaris a munkajog, hogy akit kirugnak annak minden jar, aki felmond, annak semmi, ezert inkabb ott marad a dolgat szarul csinalni, es minden heten kiszamolja haromszor, hogy mennyit fog kapni, ha vegre kirugjak.

Tulajdonképpen erre lenne jó a közös megegyezés. 

Nekem volt kollágam, aki leépítéskor szólt a cégnek, hogy ő amúgy már kezd kiégni, ha végül lesznek kirúgások, ő menne. Cserébe kapott lóvét a kötelező végkielégítésen felül + ha jól rémlik, lejáratig (kb. fél év) nála maradhatott a céges kocsi.

Oregonnak itt maximálisan igaza van, a kijelentés motivációs irányultságból történt. Azzal nem tudod az ilyen tömeget (legalábbis nagyon nehéz valahogy is) motiválni hogy "nem lesz több leépítés". Azzal viszont van esélyed, hogy "ha nem dolgozol biztos nem lesz semmi".

Soha ne becsüld le, hogy a nagy túlélőbajnokról beszélünk, akinek a kérdéseiben is kételkedni kell.

Csak a kontrollmániás, vezetői pozícióba alkatilag nem való, annak lényegét felfogni sem képes  főnökösködő kiskirályok hoznak ilyen döntéseket.

A legjobb embereit fogja így ekveszíteni. Ő tudja. 

A Tesla gyár meg már be is zárt, mert elment az összes jó embere ... Ott már júniusban elküldte ugyanezt a levelet:

https://www.bbc.com/news/business-61666339

"Everyone at Tesla is required to spend a minimum of 40 hours in the office per week," he wrote in one of the emails. "If you don't show up, we will assume you have resigned."

trey @ gépház

Dettó. Nálam is ez van/volt. Ez van amikor a fogaskerék motornak képzeli magát.

Mostanában is hallom pár partnertől, hogy az egyik kollégám mennyire jó. Gondolom sokat dob rajta, hogy 5-ös bmw a cégautója. Azt gondolják bajban lennék, ha elmenne. Erre én: Fogadsz? Fogd meg söröm! :)

Egy-egy pozícióban azért tudnak nagyon jók lenni nálam az emberek, mert jó az infrastruktúra,  a szervezés és a folyamatok. Egyik sem az egyén érdeke. Mind hozzám köthető.  Volt amikor vittek el tőlem embert, és kb meghalt az új környezetében az addig csodaként kezelt egyén. Az ilyen konkurensnek már elmondtam, ha olyan céget akarsz, mint az enyém, akkor engem kell elvinned. :)

Átmeneti nehézségeket el tudok képzelni ott, ahol vannak területek, amin "egy lábon állás" van. Ez főleg felsővezetői hiba szokott lenni, spórolás címen. Ha ilyen előáll, ott a felsővezetői réteg vessen magára.

Normálisan vezetett cégnél nem kellene gondban lenni ilyen esetben.

trey @ gépház

Menet közben, ha valaki sokáig van egy pozícióban ki tud alakulni tudásmonopólium. Egy-egy váltásnál ezt kell csak rendbe rakni. Persze, ha az audit menet közben jól dolgozik, akkor kiszűrheti ezt. Sőt, javallott erre figyelni. Nincs szüksége semelyik cégnek pótolhatatlan emberekre. Szerintem egy bizonyos méret felett vagy megfelelő kompetenciákkal rendelkező vezetésnél e bizonyos méret alatt is ez ellen már védekeznek. Emiatt sem kellenek a jollyjokerek sehová. Ahová meg igen, ott kb értelmi fogyatékos a vezetés és pénz sincs, de ennek ellenére az ilyen embereket kicsit túl fizetik.  Megfigyeltem, hogy az alul szervezet cégeknél több a stressz és magasabb a fizetés. Ezzel kompenzálják a baromságaikat.

Persze, ha az audit menet közben jól dolgozik, akkor kiszűrheti ezt. Sőt, javallott erre figyelni. Nincs szüksége semelyik cégnek pótolhatatlan emberekre.

Az audit mellett azonban pénzkérdés is, mert ahol alul van becsülve az erőforrás és elmegy egy ember,  ott nehéz lehet az utcáról azonnal berántani olyat, akinek másnap már termelnie kell, de hónapok, mire felszedi a specializált ismereteket, ami az álláshoz szükséges. Ahol megfelelően van kezelve a humán erőforrás pool, ott ez nem kellene, hogy gondot okozzon.

trey @ gépház

legjobb != pótolhatatlan.

Ha épp fos van a palacsintában a cégnél, akkor a jobb képességűek nagyobb eséllyel állnak fel. Nyilván lehet azon elmélkedni a jobb képességű az valóban az-e, vagy csak hiszi, meg nagyobb a magabiztossága, és nyilván nem minden jobb képességű fog felállni, én eddig azért mindig láttam némi korrelációt. És természetesen az ilyen helyzeteket lehet kezelni, hogy frissen egy felvásárlás után mennyire jó ötlet elefánt a porcelánboltba berobogni egy olyan cégnél, ahol azért az érték jelentékeny része a felhalmozódott tudás, és megkockáztatni, hogy az elmenők miatt az döcögjön, azt nem tudom, mert ehhez nem értek. :) Valószínűleg tud működni az, amit Musk csinál, gondolom a "pampogósok picsába" is lehet cél, arra közel ideális. De a kockázat azért benne van, hogy kissé megborul a bili.

Es meg igy is jobban megy nekik, mint a HR-eseknek. :)

10-bol 9 IT-s legalabb el tud kussolni egy meetingen, es eszreveszi, hogy senkit se erdekel, hogy mit akar o mondani.

Pl. az IT-sok szoktak a legkevesbe jellemzoen jatszani masok draga idejevel. De divat oket szidni, hogy antiszocok, csak ugyanolyan alaptalan, mint a 15 eve terjedo "minden programozo lany pattanasos es csunya" - el kene felejteni.

Azert ez nem ilyen egyszeru. Van, aki pont azert potolhatatlan, mert egy trehany szar, akit nem lehet megkerni, hogy rendesen dokumentalja a munkajat.

Valaki meg pont azert, mert o az egyetlen, aki kihajtja a ilyenekbol a dokumentaciot, es meg jo peldat is mutat, ami miatt tisztelik is.

A potolhatatlan definicioja is elegge sokfele, es sokan nem is ugyanazokat tartjak potolhatatlannak.

ezt a cirkuszt...

  • Musk kitweeteli, hogy a Twitter app sajnos nagyon lassú, mert „több mint 1000 rosszul batchelt RPC-t hajt végre” a hírfolyam összeállításához
  • Egy csomó szakmabeli felhívja a figyelmét arra, hogy ez így igazából halandzsa, az égvilágon semmi értelme
  • Többek között egy Eric Frohnhoefer nevű programozó is, aki amúgy hat éve a Twitter androidos appján dolgozik
  • Musk erre visszakérdez, hogy akkor miért lassú a Twitter androidon, és mennyi RPC zajlik le, bármi is legyen az
  • Frohnhoefer hosszú tweetsorozatban magyarázza el, hogy a Twitter egyáltalán nem használ RPC-t, és amúgy mi okozza a lassúságot
  • Musk bejelenti, hogy Frohnhoefer ki van rúgva, majd miután a kommentelők számon kérik, hogy ez hogy fér bele a sokat hangoztatott szólásszabadság-abszolutizmusba, törli ezt a tweetet
  • A programozó viszont megerősíti, hogy tényleg kirúgták
  • Musk ezek után kijelenti, hogy kikapcsolnak egy csomó részt a Twitter kódjában, ami amúgy is csak szemét volt, és lassította a rendszert
  • A kettős azonosítást használó twitterezők észreveszik, hogy nem tudnak belépni a rendszerbe, mert az ellenőrző kódot küldő szoftverrész is ki lett kapcsolva

forrás

Hát igen, ez elég erős, de legalább röhögtem egy jót :)

Aztán még van ez is: https://hvg.hu/kkv/20221115_Twitter_kek_pipa_trollok_szakado_reszvenyek…

 

Minden napra jut gyakorlatilag valami botrány.

Bár lehet, hogy pont ez a cél? Minden tele van Twitter-hírrel és állítólag rekord sokan látogatják a Twittert.

Ennyi reklámot ha meg kellett volna venni, az iszonyú pénzbe került volna, ehelyett most minden vezető hírportál ingyen reklámozza a Twittert napi szinten...

Szóval lehet, hogy van valami mesterterv csak még nem látjuk :)

[..]Musk was born and grew up in Pretoria, South Africa. He attended the University of Pretoria before moving to Canada at age 17, acquiring citizenship through his Canadian-born mother. Two years later, he matriculated at Queen's University and transferred to the University of Pennsylvania, where he received bachelor's degrees in economics and physics. He moved to California in 1995 to attend Stanford University but decided to instead pursue a business career, co-founding the web software company Zip2 with his brother Kimbal. The startup was acquired by Compaq for $307 million in 1999. The same year, Musk co-founded the online bank X.com, which merged with Confinity in 2000 to form PayPal. eBay bought PayPal in 2002 for $1.5 billion. [..]

https://en.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk

De tény, hogy tehetős családja volt.

manipulál folyamatosan. meg is basszák érte:

"Első büntetés, megegyezéssel

Nos, miután kiderült, hogy a felvásárlási tervről írottak alaptalanok (de még ha nem lettek volna azok, akkor sem lehet Twitteren bekiabálni kereskedés közben, megvannak a közzétételre vonatkozó szabályok), jött az amerikai tőzsdefelügyeleti eljárás. A vállalkozó együttműködött a hatóságokkal , így megegyezés lett: 20 millió dollár büntetést fizet Musk magánemberkánt, három évig nem gyakorolhatja jogait, mint az igazgatóság elnöke, és a cég is kifizet 20 millió dollárt.

Megszegte, itt a szigorúbb korlátozás

A megegyezésnek az is része volt, hogy ha a továbbiakban Musk a cég anyagi helyzetét érintő dolgokról ír a Twitteren, azt jóváhagyatja a felügyelettel. Ezt nem tette meg, amikor februárban a Tesla éves termelési számairól tweet-elt, szó szerint fordításban csipogott, így most már egy komolyabb korlátozás következik: már csak ügyvédi jóváhagyással szólalhat meg a vállalkozó a cég ügyiről, ráadásul nem csak a közösségi médiában, hanem a cég blogján, vagy befektetői tájékoztatókon."

a twitter megvásárlásával szerintem egy végtelen faszerődbe szaladt bele. megérdemelten.

Szerkesztve: 2022. 11. 16., sze – 12:18

bizony-bizony egy veszteséget termelő cégnél ahonnan már a dolgozók felét el is küldtek, tessék bejárni és a munkára koncentrálni. Nem otthon takarítjuk a lakást, rohangalunk boltba, gyerekért,stb.