[Megoldva] UPS otthonra

Elsődlegesen áramszünet ellen egy PC, router, monitor terheléssel addig, amíg az aktuálisan írt bármit - zsíroskenyér receptet, valamilyen nyelven írt kódot, akármit - az ember menti, majd szabályosan leállítja a gépet.

Nagyon fontos szempont, hogy ne legyen zaja. Persze, ha szellőztet egy ventilátor benne akkor, amikor áramszünet lett és épp pánikosan mentem a dolgaimat, az nem zavar, de ha van hálózati 230 VAC, akkor ne zörögjön.

Nem csak konkrét típusra kérek ötleteket, sokkal inkább rendezőelv, a kiválasztás szempontjai érdekelnek elsősorban olyanoktól, akiknek van erről tapasztalata.

Megoldás:

TS1-LI-1K0-MC-BC24

Hozzászólások

Ajjaj, már az orosz UPS tesztelő oldalak se mennek? :)

Nekem az FSP nano bejött, igaz csak hálózati eszközökhöz használom és nincs adatportja, valamint PC-től függően lehet, ahogy kevés neked egy nagyobb nano is.  Nincs AVR trafója, ezért" könnyű" valamint elvileg sem zajolhat/búghat tápfeszen, bár irodában még az AVR trafósnak se hallod a hangját.

Szerkesztve: 2022. 11. 08., k – 06:36

Eaton 5e850iUSBDIN

Legtöbb helyre eddig tökéletes volt, 480W-t tud, papíron half load mellett 8 perc, ez inkább 6 a valóságban, DIN-es verzióra rádugod a hosszabbítót, amikbe a kívánt cuccok vannak és kész. Vagy ennek a nagytesói, ha több fogyasztó kell.

Évek óta rakjuk kis irodai pc-k alá, kameraközpontok alá, ahol csak pár perc áramszünetet kell áthidalni, meghibásodásról nemtudok semmit nyilatkozni, vagy nem szólt senki, hogy szar, vagy az elmúlt 5 évben egy sem ment még tönkre. Ahol kérik, ott 3 évente akkucsere végrehajtva.

Hát, a rendező elv az elehet leginkább, hogy mennyi áthidalás időt szeretnél. Mennyire hosszú a zsíroskenyér recept, amit menteni szeretnél, és milyen gyorsan menti ki a géped.
A másik a zajra: online üzemmódút akkor ne vegyél, mert ott a terhelés mindig akkuról megy az átkapcsolási idő elkerülésére, így mindig aktív (és így jellemzően hűtést igénylő) a teljesítmény elektronika, nem csak áramkimaradás esetén.

A gyakorlatban nekem itthon a szerver egy Eaton Ellipse Pro 1200-ról működik, ez olyan 15 perc áthidalási időt tud az én hardveremmel, a desktop gépem pedig egy Legrand 2000 VA-es UPS-en van (sajna ez NUT-tal nem kompatibilis, de van Windows/Linux, hálózatos felügyeleti szoftver hozzá), ami a nálam lévő terheléssel 30+ perc áthidalási időt ad ki. Egyik sem ad ki hangot, amikor nincs áramszűnet, a Legrand egy kicsit hangosabb az Eaton-nál, amikor akkuról működteti a rákötött cuccot.

Nekem számítógépen APC Back-UPS CS 500i. Régi, klasszikus, használtan olcsón beszerezhető. Csak áramszünetkor búg a trafója.

Router, modem, NAS-ra DC UPS: MAKRAI ME.80-14/6ASW-KTE

(https://www.makrai.hu/gyartmany10.html)

Nálam 2 Back-UPS CS 500 van, az egyik a homeoffice sarkot látja el, a másik a mini rack szekrényt (GPON ONT, router, PoE switch, NAS, RPi4) Csak ajánlani tudom, bár van olyan CS 500, ami normál módban alig hallhatóan zúg (napközben nem zavaró, de este/éjszaka igen).

"ami normál módban alig hallhatóan zúg"

Ha az, amire gondolok: van benne egy max 2x2 centis nagy frekis trafó. Az adja a zizegést. Nálam is járt olyan, ami zizegett, nagyfrekisen nyüszített. Egy donor CS 500-ból átraktam ezt a trafót és jó lett.
Nekem az ágyam mellett volt, engem is zavart este.

zajok:

- erre én nagyon allergiás vagyok , egyik este lefekvéskor hallok valami nagyon hal ciripelést - sötétben, mint a denevér elkezdtem szobáról-szobára járni, kiderült, hogy egy 24"-os Lenovo stand-by tápja okozza - egy nagyon halk alig észlelhető magas tartományban (kapcsolós hosszabbító OFF megoldotta). A családban senki nem hallotta: "apa már megint megbolondult, de most súlyosabb" esetként könyvelték el..

AEG UPS-nek NINCS hangja normál üzemben - ha akkuról megy, akkor ventilátor süvít mint a disznó.

For Whites Only meeting room!

apa már megint megbolondult, de most súlyosabb

 :D

 

nekem még fősulis időszakban volt, hogy felszállva a vonatra, beültem a fülkébe, majd ugyan így fülelve kerestem a zajforrást, ami az agyamba hasított... gyorsan kiderült, hogy a fénycső (trafoja?) adja. Persze csak én hallottam, el is mentem onnan máshová, de gondolom utána jól kibeszéltek , hogy szegény bolod...

+1

nagyon zavaró tud lenni és ha más nem hallja, akkor már gyanakodsz, hogy csak a "fejedben szól".

Rossz, kiegyensúlyozatlan (pl. kosz ragad egy lapátra) ventilátorok is tudnak zavaró hangot kiadni - ami nem a süvítő szélzaj, hanem alacsony frekvenciás lüktető infra hang - az is idegesít.

For Whites Only meeting room!

Egyszer mertem itt leírni a mérés szót, akkor többen kioktattak, hogy amit én csináltam, az nem mérés (mellesleg írtam is, hogy ez inkább csak saccolt érték, a készülék képességei miatt).

De ez a fenti app 32 Hz-nél mutatott csúcsot, ami teljesen hihető, és én hiszek ennek az appnak.

Nekem ugyanennel az appnal 100Hz a skala alja, de hogy egyebkent egy mobil lofutty kis mikrofonmembranja kepes-e egyaltalan 100Hz alatt barmit is erzekelni, az erosen ketseges.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ja, addig basztattam, hogy sikerult a skalat a legelejere pozicionalni. 30Hz alatt -100dB a jelszint, a hasznos jel a telefonommal kb. 60Hz folott tapasztalhato (alatta kb a statikus zajt mutatja a gorbe). Ez nem muszer.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerintem ennek lesz egy s * T / (1 + s * T) átviteli függvénye f0 = 1 / (2 * pi() * T) törésponti frekvenciával. Tehát igaz, hogy a törésponti frekvencia alatt 20 dB/dekád meredekségű az átvitel, de nem lesz hirtelen nulla az átvitelünk, csak egyre kisebb frekvenciákon egyre kisebb az átvitel. Más szóval kellően hangos mély hangot meg fog hallani továbbra is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van az a mely hang, amit barmivel meg lehet  fogni, de ketlem hogy az emberi ful erzekenysegevel vetekszik a mobiltelefon mikrofonjanak erzekenysege ebben a freKvenciatartomanyban.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Plane egy mobiltelefon mikrofonjanak, ami az emberi beszedhang tartomanyanak atvitelere lett tervezve. Igy egy telefonra telepitett app, ami a mikrofont hasznalja input device-nak, nem nagyon lehet olyan, objektiven ertekelheto meresi eredmenye, ami az emberi ful hallaskuszob also tartomanyanak peremere vonatkozik.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az infrahang tartományában való elemzéshez bizonyos appok a gyorsulásmérő jelét is tudják használni. Ilyenkor le kell tenni a telefont egy olyan felületre, amit rezgésbe hoz ez a tartomány (födém, asztallap). Épületben ezt a frekvenciatartományt eleve inkább a szerkezeti elemek vezetik, mintsem a levegő.

Gyártócsarnok fölötti irodákban végeztem ilyen elemzést. Nyilván a telefonos móka nem mérés, de a freki azonosításával lehet gyors támpontokat kapni, honnan jöhet, illetve lehet-e vele valamit kezdeni. Nem minden esetben érdemes sok pénzért komoly felszeléssel kivonulni.

Persze, de ez nem ugyanaz, hogy app-on keresztul megmered a telefon mikrofonjaval az erzekelni kepes hangtartomanyt, mert ez a modszer arra pont nem alkalmas. Btw a hazam rezonancia frekije 36Hz (megmertem :)), de a telefon mar semmit nem tudott erzekelni ebbol.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Itt a 2db 500-asból a csendes van a homeoffice sarokban, a kicsit zajosabb a rackben (hadd versenyezzen a NAS HDD-jével).

Viszont van egy 650-esem is - az egyik 500-ast raktam be helyette -, de az ciklikusan ciripel: 3-5 mp halkabb, majd 1-2 mp hangosabb. Elsőre én is valamelyik trafóra gyanakodtam, de az irány alapján sanszosabb volt, hogy az egyik kondenzátor. (Csere nem oldotta meg a dolgot.) Fórumozgatás után kiderült, hogy a jelenség állítólag normális a szériánál.

Szerkesztve: 2022. 11. 08., k – 12:07

Nem világos, hogy mások szempontjai neked mennyit számítanak.

Nekem anno az volt a fontos, kb. sorrendben:

  • menjen
  • lehessen kapni
  • ne legyen drága

Így vettem egy CyberPower Value2200 csodát. Működik, a kis házi szerverkét védi. Jut eszembe, ezt az UPS-t senkinek nem javaslom, pár hónap után minden különösebb ok nélkül elkezd melegedni. Ezért hetente fél órára elveszem tőle "az áramot", így nincs vele gond.

Aztán a fentiek mellé jött, hogy legyen szinuszos, mert ki tudja mit fogok majd rádugni, ezért lett mellé egy CP900EPFCLCD, ezen van minden is (pl. kábelmodem, router, switch, plusz persze az asztali gép, monitorral, a monitoron a laptop), arra kb. pont elég, hogy gondolkozzon az ember, hogy most kapcsoljam ki a gépet, vagy várjak még kicsit, hátha visszajön az áram.

Mindkettő "hangtalan", amikor van feszej, egyébként persze mormog a csóri, de ez nem meglepő.

 

FYI, https://imgur.com/gallery/m7e1UsT

Ez a simulated sine wave mekkora egy gyomorforgató eufemizmus! Láttak ezek már szinuszos jelalakot? Kijön ebből valahogy, hogy a deriváltja koszinusz függvény? Mert szerintem két pozitív meg két negatív dirac delta a deriváltja, közte nulla.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én utoljára a Delta belü Chieftec-ekről hallottam. Az se most volt. Azóta vannak újonnan is ilyen finnyás tápok? Azt aláírom, hogy próbáltam szobaventilátort török noname és APC Smart UPS-ról is járatni akkus üzemmódban, valóban látható/hallható a különbség. Ha feltétel a szinuszos kimenet, akkor felújított APC Smart UPS-okat még most is meg tud csípni az ember "jó" áron. Egy ilyen 2200/1500-as Smart röfög a volt munkahelyemen több éve, természetesen néha illik akksit cserélni/tutujgatni benne, de működik, 200e alatt (vagy környékén?) volt és számlát adtak róla.

PS: mozgatása két emberes, vagy legalább is akksipakkot külön érdemes :D

Nem finnyás, hanem kb. ez a jelen és a jövő.

Egy pure sine inverter sem űrtechnika, nem kell ám tőle bekakkantani. Igaz, hogy nem egy fos három tranzisztorból álló önrezgő, hanem kell egy PWM IC meg egy tisztességes szűrő. 2022-ben férjen már bele. Főleg egy UPS-nél, ahol a power quality az egyik vezérelv.

(A régi passzív egyenirányítású kapcsolóüzemű tápok egyébként még DC-ről is elmentek, ha elég nagy volt a feszültség.)

A LiFePO4 előnye nyilvánvaló. A lakóautóban szeretnénk is upgrade-elni.

Csakhogy: UPS üzemben nem számol az ember érdemi ciklálással. Ha megnézed mekkora az árkülönbség, (UPS üzemben) nincs az az eset, hogy kijöjjön a matek. Én már AGM-et se veszek. Megy a sima indítóakkuból egy 200 Ah-s, ami így arányában kisebb ciklusokat csinál a nagyobb kapacitás miatt.

Ha üzemszerűen ciklálod, mint egy lakóautó szolár rendszere (vagy egy othhoni szigetüzem) esetén, és a rendelkezésre álló hely is korlátozott, akkor vitán felül áll, hogy a LiFePO4-nál jobb megoldás nincsen. Csak fizesse ki az ember.

En ilyet vettem a nyaron: https://aqua.hu/szunetmentes-tapegysegek/cyberpower-vp1000elcd-de-1000v…

Tud mindent, amire szukseg lehet:

  • nincs hangja
  • sajat kijelzojen nezheto a ki-/bemeneti feszultseg, fogyasztas, aramszunet eseten becsult hatralevo ido
  • USB porton keresztul bekotve ugy viselkedik mint egy laptop aksi (Windows10 mutatja a toltottseget, allapotot, hatralevo idot)
  • 4 aljzat utan talan meguszhato az eloszto
  • viszonylag olcso (a tobbihez kepest)
  • ha jol tudom nem szinuszos kimenetu, de desktop gepnek + monitoroknak megteszi
  • letezik belole kisebb es nagyobb kapacitasu is
Szerkesztve: 2022. 11. 08., k – 11:22

Nálam itthon ilyen van:

EATON UPS 3S 850

 

Erről mennek a következők:

- router + modem

- POE switchek + a rajtuk logó kamerák.

- NAS

- egy PC. (ami leginkább csak a nagyon rövid, ideiglenes áramkimaradások ellen van rádugva)

A PC nélkül akár 30 percet is kibír, PC-vel együtt nyilván csak épp annyit hogy ki bírod kapcsolni rendesen.

Ezt össze is lehetne kapcsolni a gépekkel, hogy auto shutdown-t csináljon és/vagy értesítsen áramszünet esetén, de én csak mint független +áramforrásként használom, tehát ha elfogy ebből is a delej, akkor minden simán lehal.

 

Hangja nincs, ~5 éve teszi a dolgát az eredeti akksijával.

Nálam mikrotik közvetlenül rá van kötve egy DC UPS-re. Ha csökken az akku fesz, a mikrotik tized volt pontosan látja. Meghatározott feszültség alatt belép SSH-val a NAS-ra és leállítja azt. Ha visszajött a delej és az akkumulátor elér egy fesz értéket, Wake on LAN-on bekapcsolja a NAS-t.

Én egy kicsit megbonyolítottam meg vannak benne szubjektív dolgok:

- utálom a dugasztápokat - egy olyan, aminek cserélhető volt az AC oldali csatlakozója megrázott..

Ezért vagy C-sínes tápokat használok  (MeanWell) vagy itthonra csináltam egy olyan AC/DC tápegységet, ami 3.3V 4.2V 5V 9V 12V stabil DC biztosít - ebben van 8db 18650-es Li-Ion akku 14,8V - ezeken vannak a routerek, NAS, switch stb..

Az otthoni szerverek, monitorokok meg egy AEG Protect 1400-as szünetmentesen vannak. Ha tudom, hogy nem fogom használni a szerveret, akkor UPS-t is lekapcsolom (egyszer már felvetődött, hogy remote tudjam, ki/be kapcsolgatni az UPS-t).

így én külön kezelem a DC-s eszközöket a többitől..

For Whites Only meeting room!

Nem hülyeség, jobb is a hatékonyság (több külön dugasztáphoz valamint a többes DC/AC/DC konverzióhoz képest) valamint az áthidalási idő. Egy ólomakksit kezelő Meanwell se rosz, olyanról hajtottam panelPC-t (12V-ről lehetett hajtani) fél órát szépen áthidalt 7Ah-s akksival, tovább meg nem próbáltam.

Par napja rendeltem egy PowerWalker Basic VI 650 tipusut, meg nem jott meg igy tapasztalatom sincs vele. A NUT elvileg tamogatja, hosszabbito lesz rakotve, mivel tobb kisfogyasztasu eszkozt fog taplalni (router, mediakonverter, RPI, USB dokkolo, etc.). A cel szabalyos eszkozleallitas (foleg a RPI eseten, igy nem fog irni az dokkoloban levo lemezekre sem). Miutan egy aramszunet eseten a UPS is lemerul remelem mikor visszajon az aram akkor a RPI is bekapcsol, sajnos Wake on LAN nem mukodik RPI-nal ha jol tudom.

Korabban nezegettem a HUP-on korabban emlitett Ecoflow termekeket (power station), azokban napelemes taplalas is van, de nem tudom, hogy UPS-kent funkcionalna-e, erdekes lett volna kiprobalni, de inkabb maradtam a hagyomanyos UPS-nel (tizedannyi koltseg).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2022. 11. 08., k – 13:52

apc smart ups 620-emnek nincs hangja, csak mikor aramszunet van, ha ez hosszabb es aludnek, inkabb kikapcsolom.

szolgaltato router, sajat router, szamitogep, tv, erosito, vilagitas van rajta.

neked aztan fura humorod van...

nekem majd minden szobában úgy van kiépítve az elektromos hálózat, hogy (legalább) az egyik sorolón van 1db UPS aljzat.
A pincében van egy APC 1500SC - erre van rákötve a kazán és keringető szivattyú is.

Normál üzemben nincsen hangja - amikor áramszünet van - akkor zúg (és csipog is - ez utóbbi elvileg lekapcsolható)

Na ilyen tervem van nekem is. Ház központi UPS. Csak a nulla fázist vitted el +2 szálon vagy a földet is?
Külön véded kismegszakítókkal a köröket vagy van egy nagy kör és slussz? Azon van valami védelem?

Az aljzatot jelölted valamivel? Pl. piros keret vagy csak minden jobb szélső az UPS?

nekem a villanyvezetékek a padláson közlekednek védőcsőben, kettős szigetelésű vezeték formájában.
Szerintem a padláson vannak közösítve, és elvileg 1 kismegszakító védi az egészet.
Nálam műanyag helyett fából vannak a szerelvények burkolatai - úgyhogy nincs piros keret, jelölve van a kérdéses aljzat. asszem - de lehet,h csak
abba van bedugva az elosztó amelyből a PC, ill. másik szobában az STB/TV kap áramot.

Ha meglátod a fából készült 4-es, ill. 5-ös soroló árát, megérted miért :-)

Nekem is van (1500VA UPS) központilag beépítve és én arra jutottam, hogy:

- a színes aljzat nagyon drága, az alkoholos filc is szép piros tud lenni, és kiszíneztem az aljzat belsejét.

- A földet az UPS-ig és onnan tovább vittem (úgy könnyű, hogy nekem az elosztó mellett van az UPS) -> ne legyen föld hurok - biztos, hogy nem probléma, de mégis...

- a kismegszakítókkal egy ilyen kis UPS kimenetén nem biztos, hogy érdemes foglakozni (szakaszoló kapcsolónak jók esetleg...) mert akár B-s kismegszakító reakcióidejétől sokkal hamarabb megszólalhat az UPS saját védelme: én azt tapasztaltam, hogy, az én UPS-emet nem igazán lehet túlterhelni, max 5%-al egy pillanatra [egy B karakterisztikájú kismegszakító a névleges áram 3-5x-nél kezdenek megszólalni, kisebb terhelést 10s-ig állják, ez egy 2A kismegszakítónál már nagyobb terhelés, mint amit az UPS elvisel...]

- a kismegszakítóknak is van valós teljesítmény vesztesége, ha túl sok van, akkor az csak feleslegesn rontja az áthidalási időt...

- védelemnek az UPS előtt van kombinált Fí relé

- még annyi cicomát tettem be az elosztóba, hogy az UPS-es körökre tettem 2P 1-0-2 átkapcsolókat, amellyel vissza lehet rakni különösebb szerelés nélkül normál hálózatra őket (tudom, hogy át lehetne dugni azt a 3 kört dugvillával is, de talánígy elegánsabb... illetve a család többi tagja is nagyobb eséllyel tud hibát elhárítani, hanem vagyok otthon).

Szerkesztve: 2022. 11. 08., k – 19:27

Mostanaban vettem ki uzembol egy Centralion Blazer 2000VA-s UPS-t (ami kb. 18 evig ment nalam), mert kb. 50W fogyasztasa volt, es ez mar meglatszott a villanyszamlan. Helyette valami osregi Merlin-Gerin uzemel, az csak 15W korul eszik.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az enyém is line interaktív és abban is ekkora trafó van. Mégis nehéz elképzelni, hol veszik el idle-ben ekkora teljesítmény. Úgy képzelem, ez az inverter vesztesége, de hogy a vason vagy a félvezetőkön megy-e el, azt nem tudom.

A line interaktív egyébként csak abban különbözik a standby üzeműektől, hogy szokott lenni valamilyen trafós feszültségstabilizáló megoldás (leggyakrabban megcsapolásokat reléz) és normális (értsd: szinuszos) invertereket szerelnek beléjük.

Köszönöm a válaszokat. Olvasom, értelmezem, aztán nézem, mit ér ez meg nekem, végül valamit megkedvelek, majd meg fogom venni.

Konzervatív vagyok ezen a téren, mindenképpen szinuszos kimeneti feszültségűre vágyom. Online jobb lenne pusztán a tranziens miatt, de hatásfok miatt line interactive lesz. Persze egy néhány wattos LED-es asztali világítás, meg a szolgáltató kábelmodeme rajta lesz még azon felül, amit írtam, tehát PC, monitor, router.

Valahol 1.2 kVA, 900 W környékén gondolkodom. Nagyon kicsi nem jó, mert úgy semmit nem ér, a nagy meg drága. Arról, hogy létezik NUT, most hallok először, de éppen ezért nyitottam ezt a topikot, hogy tudjam, mire jó figyelni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

pont ezt akartam én is mondani. Hozzáteszem, nekünk is van ilyen (most nézem, h már ez is br 80k-ba kerül...) - 2x12V "ifa akkut" kötöttünk rá.
Kolléga szerint az APC 1000XL hasonló méretű külső akkuval jobban működik, hosszabb áthidalási idővel. 
Nem tudom, lehet-e állítani, de az SPS nekünk vmi 208V körüli feszülséget ad - nem mellesleg semmi monitorozási lehetőséged nincs.

Ezért én azt mondanám, hogy egy bármilyen APC SmartXL-el jobban tudsz járni.

Nekünk egy erre kísértetiesen hasonlító van, amit HomeSin 1000 néven kapni. Direkt a legnagyobb 12 V-osat vettem.
Ennek folyamatosan megy a ventillátora és a kijelző háttérvilágítása is. Engen nem zavar, kiraktam a műhelybe és felálltam egy kábellel a padlásra. Onnan tervezem továbbvinni és leállni a kazánházba, illetve ha elindítja, a hűtőhoz.
Idle fogyasztása 30 W körüli, de van rajta ECO mód, ami elvileg leállítja az invertert és simán csak áthidal, némileg megnövelve ezzel az átkapocsolási időt (hiszen cold start-ol az inverter). Sok időm még nem volt kísérletezni vele.

Pár éve, fillérekért (4.000,- HUF/db) vásároltam egy kupac régi APC Back-UPS 600 -ast.
Van hozzá kapcs. rajz, szerviz leírás (orosz nyelven), minden részében analóg első látásra minden beszerezhető hozzá.
Hiányossága, hogy a PC összeköttetés, RS232 handshake lábakon megy és kell hozzá egy kis elektronika (magam készítettem). Pillanatnyilag 3 db van használatban, mind kifogástalan állapotban van (kettőben kellett kicserélnem a glimmet és mindből kivettem a zümmert mert nem tudtam teljesen lenémítani).

Antik, bombabiztos darabok.
(Vigyázat, ha vásárolsz nézd meg volt egy sorozat amiben valami mcu van, nem túl jól sikerült széria)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Megérkezett, még nem üzemeltem be. Szerintem belül higany van, a térfogatához képest olyan marha nehéz. :)

TS1-LI-1K0-MC-BC24
 

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE