A The Document Foundation elérhetővé tette a LibreOffice-t a Microsoft Store-on keresztül

A The Document Foundation (TDF) a felhasználók kényelme érdekében elérhetővé tette a LibreOffice-t a Microsoft Store-on keresztül is. Ezzel egyszerűen és gyorsan telepíthetővé vált a nyílt forráskódú, szabad irodai program csomag Windows operációs rendszereken. A TDF csekély kényelmi díjat (4,59 euró) számít fel az Microsoft Store-on keresztüli telepítésért, a díjakból befolyt bevételt pedig a visszaforgatja a LibreOffice további fejlesztésnek finanszírozásába. A LibreOffice természetesen továbbra is ingyenesen letölthető a megszokott helyekről - beleértve a LibreOffice weboldalát is.

Hozzászólások

Ilyen euró árak mellet marad a webes letöltés!

Meg amúgy is, azért fizetni, hogy semmivel sem kényelmesebb így telepíteni, mint eddig:

Weboldalt megnyit -> Letölt -> Telepít 
Microsoft Store -> Rákeres -> Telepít

Inkább csinálnának egy normális programon belüli frissítőt!

Nekem a windowsról váltás fontos része volt a store-al kapcsolatos elégedetlenségem. Pl nem frissített magától, hiába volt megadva neki hogy csinálja. Ez kis programoknál nem gond, ellenben akkor még PC-n játszottam és amikor nagyritkán adódott alkalmam hogy haverommal forzázzak egyet de valamiért nem csatlakozik online... aztán megnyitom a store-t és látom hogy ott figyel a 12 gigás Forza frissítés. Na most ez az én csodálatos netemmel alsó hangon fél óra de inkább több (köszi kalásznet, olyan jó hogy nincs konkurenciád). És itt el is ment a játékidő mert családom felkelt a délutáni szunyából, 2-3 verseny szórakozás ment a levesbe mert a store nem csinálta azt amire megkértem. Egy ideig csináltam a bekapcsolom a gépet, elindítom a store-t metódust de meguntam és inkább vettem egy xboxot, Windowst pedig száműztem az életemből.

Ja, hát én mindig próbálom elképzelni azt a szitut, amikor komoly irodai munkára libreoffice van használva, de ez még csak olyan embereknek sikerült, akik nem végeznek ilyen munkát, és csak halvány elképzelésük van róla, ami kb a Google Docs, rosszabb esetben a TinyMCE feature setjénél véget ér.

Az, hogy még fizetni is kéne érte, külön értelmessé teszi ennek a marketingcsatornának a használatát, mert így legalább biztos hogy a user az MS Office-t fogja ugyaninnen letölteni - annak ugyanis van trialja.

De mindig vannak bizottságok, ahol egy jó ötletet képesek úgy elrontani, hogy rosszabb legyen, mint a legrosszabb amire gondoltál hogy dönthetnek.

Rendben, legyen igazad, "komoly" munkára nem jó a LibreOffice. De nem is kell, hogy mindenütt ott legyen, bőven elég a "komolytalan" alkalmazási területeket meghódítani. :)

Az Apple/Microsoft Store történet nem most kezdődött, Microsoft Store-ra az allotropia készítette a LibreOffice csomagot, Apple Store-ra pedig a Collabora. Az Apple Store adatait ismerem. Megnéztük, hogy hányan töltik le a LibreOffice-t ingyen, és mennyi adomány jön be. Ebből adódik az 1 letöltésre számított bevétel. Az Apple Store esetén ennek kb. 10-szerese jött be. Tehát a dolog értelmes. Feltételezem, hogy a Microsoft Store esetén is hasonló eredmény jött ki. 

Ezután jött két rossz döntés. Az első, hogy idén nyáron a TDF nem hosszabbította meg a "LibreOffice" védjegy használati jogát az allotropianak és  Collaborának. Az appokat azonnal le kellett venni a Store-okból. A második, hogy nem a meglévő appokat folytatta a TDF, hanem újakat hozott létre, ezzel a meglévő felhasználókat újra fizetésre kényszerítette (vagy ezek el fognak pártolni). Hosszú távon azonban be fog állni az egyensúly, és ebből a forrásból is lesz a TDF-nek egy szolid bevétele. Nem az MS Office-t kell lenyomni, elég tartani a szintet vagy enyhén növekedni (szerintem). 

Jogos, ha pénzgyűjtőnek tekintitek a meglévő felhasználóbázis felé, akkor jó megoldás, bár nem teljesen értem, hogy jött ki, tehát:

- befolyt globálisan X pénz
- statból látjuk hogy használja Y user

adjuk X/Y*10-ért?

(Mert ekkor nyilván az adott csatornán userenként a tízszeres bevétel jön, csak ugye nem derül ki a konverzió mértéke).

Vagy azzal hogy ez kerül valamennyibe azzal most hirtelen megtízszereztétek a bevételt user arányosan?

Nem tudom, fel van-e írva valami freemium user journey, az SOS gyerekfalvak meg más alapítványoknál látok ilyen klasszik tieres logikákat mint a tartalomgyártóknál (blog, ingyenes hírlevél, párdolláros ebook, drága tanfolyam..)

Hát, nem tudom, hogy mi számít "komoly" munkának, de egy olyan cég irodai programcsomag-igényeit ki tudja elégíteni, aminek éves szinten 5 milliárd forint feletti forgalma, és 200 millió forint feletti profitja volt 2021-ben. 
Jövőre ráadásul államilag is ez lesz a "kötelező", az is adhat még majd egy lökést az elterjedtségének.

Nekem inkább az a kérdéses, hogy frissíteni fogják-e a Store verziót rendszeresen, mert ez lenne a legnagyobb érv mellette.

Nagy Péter

Nem teljesen értem azt a bejelentést, de eleget dolgoztam az államban ahhoz hogy elképzelhetetlennek tartsam hogy le tudjanak jönni a Wordről…

…és nem azért mert az MS annyi pénzt tol beléjük, hanem mert kevés hardcore-abb sokszáz oldalas doksikat láttam mint amit a jogászok (a userek) generálnak az államigazgatásban és környékén, és nem csak oldalszámban nagyok hanem mindenféle referenciacuccokkal telipakolva meg sharepoint metaadatok meg amit akarsz.

Én sosem dolgoztam ilyen helyen, szóval személyes tapasztalatom nincsen, de 2007 környékén azt hallottam, hogy a fővárósági bíróságon OpenOffice volt a gépeken.
Nem tudom, hogy ez azóta változott-e, de ismerősöm anyukája dolgozott ott akkor, és neki tényleg államilag ki volt adva, hogy OpenOffice-t kell használnia.

Nagy Péter

Mi ugye informatikai projekteket viszünk, próbálunk lejönni az SSADM-ről… de maguk a cuccok amiknek az informatikáját csináljuk is a bonyolultabb ügyek közé tartoznak.

Múltkor az egyik beszállító jött, hogy akkor az ő szoftverében itt ez a tinymce-szerűség (Quill), és akkor ebbe gondolta hogy a jogászok megfogalmazzák a gondolataikat… “és akkor itt hol adok hozzá lábjegyzetet meg oldaltörést?” “A mit?” “Lábjegyzet, hát tudod, itt egy határozat alsó hangon 70 oldal, plusz a mellékletek…”

Ott össze kellett írnunk hivatalból mi az amit napi szinten használnak a wordből, de privát ügyfeleknél nem szórakozunk ezzel, WOPI oszt szevasz.

Szerintem azért kényelmesebb a Store. Kint van kategóriaként is, népszerű alkalmazások között, keresni se kell, egy kattintásra telepíthető, legalább a hivatalos telepítő biztosan nem vírusos, és automatikusan frissíti is magát a szoftver. Nekem sem szimpatikus, hogy pénzt kérnek érte, de 5 euróért még nem nagy lehúzás, lehet a Store accountnak van valami költségvonzata a TDF részéről, és ebből viszont szeretnének valamit látni, ez az MS hibája, hogy ingyenes alkalmazásokat ellehetetleníti. Egyébként sem kötelező használni, a webről, meg unixlike rendszereken tárolókból, Linuxon univerzális csomagformátumokként bárki letöltheti továbbra is holt ingyen.

Ami nekem furcsa, hogy ennyi évet kellett várni, míg ilyen alap szoftver bekerül a Store-ba. Agyrém.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

MS Store-ból csak olyat telepítek, amit nem sajnálok (pl. MP3 konverter), és nem akarok frissíteni, vagy MS-termék (XBOX akármi).

Szerkesztve: 2022. 11. 05., szo – 20:35

 Evek ota ezt a keretrendszert hasznalom es bevallt. Magatol frissul es mivel portable masolhato ujratelepites eseten. Millio freeware es nehany sharware programot tartalmaz, kb 1000+ amit hasznalok. Libre, note+ pdf, registry edit, kepszerkesztok, 1-2 jatek bongeszok ftpbkliens... Ha valakinek van ideje egy cikket is feldobhatna rola, lehet erdemes lenne.

https://portableapps.com/