Szép új világ

Hozzászólások

Aki az MTVA-nál dolgozik, meg is érdemli.

(Aki meg ennyi pénzt ad érte, hűtlen kezelésért feljelenteni.)

Ilyen az, amikor a hatalom arroganciaja legyuruzik az allami intezmenyekben.

Én lefejlesztettem volna 185 millióér is.

az aktivistást mérő alkalmazás kifejlesztésére.

Kifejlesztésére... Mert nincs már bőven elég ilyen patkánygeci szoftver dobozosan, ez egy annyira speciális usecase, hogy ide mindenképpen sajátot kell fejleszteni.

Jobban belegondolva persze win-win, a haver megkapja a pénzt, a dolgozóknak meg nem kell félni, mert a sok egérmozgás majd túlterheléses támadással letérdelteti a rendszert.

Lehet találtak a Github-on egy ilyen SW-t, vagy annak alapján, és van kapcsolat, ahol monetizálni tudják a felfedezést...

Nekem az "e-mail riportot küld a vezetőknek" rész tetszik különösen. Aztán majd mi lesz? Ha nem egerezett elég vadul az elvárás szerint, akkor kirúgják? Vagy levonnak a fizetéséből? Ki fogja megnézni, összevetni a naplókat, hogy az illető valójában dolgozott valamit, ami a feladatköre/munkája, vagy valami játékkal játszott, azért mozgott az egér? Akinek nem kell vagy keveset kell számítógépet használni, azok így pozitív diszkriminációban részesülnek munkavégzési megfigyelés terén?

Mi van akkor, ha valaki nem fogadja el ezt a megfigyelést a már szerződött dolgozók közül? Megszűnik a munkaviszonya ilyen miatt? Miért szűk 2 évvel a covid lecsengése után kezdenek el foglalkozni a covid okozta munkaügyi változások kezelésével?

Majd jön a fizetésemelés a kézrángásos kollégáknak...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2022. 11. 08., k – 12:01

Új?

JobCTLR

Számtalan cégnél használják évek óta:

  • T Systems
  • ELMŰ-ÉMÁSZ
  • KESZ Holding
  • Fővárosi Vízművek
  • UNICA
  • EON
  • Telenor
  • Groupama
  • AEGON
  • FKF Zrt.
  • DHL
  • ...
  • ...

A cég vezetője a saját - kóder - alkalmazottai felügyeletére fejlesztette ki. Annyira jól sikerült, hogy kereskedelmi termék lett belőle.

trey @ gépház

Nem kell ahhoz fejlesztőnek sem lenni. Windowson az AutoHotKey szkripttel, Linuxon X alatt xdotool-lal simán meg lehet oldani, hogy egéreseményeket generáljon x másodpercenként, pl. vigye arrébb az egeret egy fix pozíciójába a képernyőnek, vagy n pixellel arrébb, vagy kattintson valami GUI elemre, stb..

Mindenesetre 190 millióért agyrém, egy csomó kész kémszoftver van, akár még ingyenesek is, amik logolják nem csak a billentyűzetet, de az egeret is. Plusz ez munkaügyileg se áll meg, mert az alkalmazott azt mond, amit akar, hogy Wordben írt valami hosszabb szöveget, és billentyűkombókat használt megnyitásra, mentésre, stb..

Nálam ez az egérfigyelés pláne nem működne. Linux, tty-bejelentkezés (nuku login manager), tiling WM, terminálos (CLI/TUI) programok mennek majdnem kizárólag (neovim, dmenu, sxhkd gyorsbillentyűk, Vifm, calc calculator, htop-vim, saját/fzf-es szkriptek, mpv, zathura, transmission-cli, stardict-cli, XeTeX, pacman, curl wttr.in, calcurse, stb., kb. minden szoftver a Firefox böngészőn és a Steamen, plusz pár játékon kívül), de böngészőben is leggyakrabban Tridactyl vim-mozgásos plugint használok, egeret általában csak akkor, ha olyan oldalon vagyok, amin az nem működik jól (Firefox Settings, YouTube, stb.). Meg néha ha úgy tartom az ágyban a laptopot, hogy tabletszerűen, és csak olvasgatok, videót nézek, akkor tapipaddal görgetek (egér ilyenkor se mozog, csak görget), egér az tényleg szinte csak akkor megy, ha játszok. Így az én gépemen az egérmozgás kb. a 0-hoz konvergál egész nap, ha a munkahely próbálna megfigyelni, nem sokat látna, max. ha képernyőképeket készítenek rendszeresen x időközönként, de azt eleve nem is engedném, egyéb privacy okból, amikor banki meg hasonló ügyeket intézek, letöltök, magán e-mailt vagy hivatalos levelet írok, azt ne nézegessék már.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha etikatlan, de torvenyes utasitas vegrehajtasat tagadod meg, abbol nem lesz vegkielegites, ha csak ki nem rugnak miatta. "Parancsmegtagadas" != "felmondok, de adjatok olyan vegkielegitest, mintha ti rugtatok volna ki".

Ha torvenytelenre ker a ceg, az bonyolultabb kerdeskor. De szerintem ott se nagyon szokott felmerulni a vegkielegites, az egy tavoli pontja egy olyan eszkalacios folyamatnak, ami annal joval hamarabb mas jellegu palyara szokott allni, ahol ez specifikusan nem tema.

(sajat, szemelyes password is lehet)

Ennek a "megoldása" kb másfél sor a policy-ben :)

Amúgy a jelszavak kiszűrésére már biztos van valami megoldás, már csak abból kiindulva, hogy mekkora balhé (jegyzőkönyv, DPO bevonása, stb.) volt egy munkahelyen már csak abból is, hogy a user véletlenül beírta a jelszavát loginkor a username mellé, és ugye logolták a belépési kísérletet a someUserSomePassword userre. 

Nem ismerem közelről ezeket a logging rendszereket, de odaverne, ha 2022-re még nem jutott volna eszükbe az ilyen probléma.

Már nincs meg teljesen a sztori, de valami statisztikát akartak csinálni az utolsó bejelentkezésekről, vagy aktív accountokról, vagy mittudomén (ez egy belsős cucc volt, <50 account volt hozzá), és hát feltűnt, hogy van a listában egy PistikePina123-hoz hasonló elem. 

A leglejjebb szerintem az lenne, ahol policy szinten kotelezo lenne browser extensionos jelszomanagert hasznalni es azzal generaltatni haromhavonta uj jelszot, hogy a keyloggerben ne jelenhessen meg a beutott jelszo, mert hat a munkavallalo megfigyelesekor a billentyuleuteseket is vizsgaljak. :)

kb 10 éve ergonómiára hivatkozva vezették be, x billentyűleütés és vagy egérmozgás után lockolta a képernyőt és mutatta milyen gyakorlatokat kell csinálni 5 percig (2x lehetett halasztani, de utána tovább tartott). vagy ha nem volt meg az óránkénti 10 perc szünet, váltott gyakorlatok, szem, fej, nyak körzés, alkar nyújtás stb. a vicces az volt hogy a windowsost modellek mutogatták, de megcsinálták solaris desktopra is, ott viszont egy dagadt informatikus legalább élethűen produkálta :D az külön jó volt amikor ügyelet alatt P1 troubleshoot közben jött fel a lock. azt hiszem pár év után kikopott, de jöttek helyette huszonéves ergo lányok feszülősben élőben, mindenki örömmel gyakorolt. egyébként akkortájt jött ki egy kommunikáció hogy a https-t vissza tudják fejteni, volt aki többet nem netbankolt a céges gépen.

és nem kell mindig rosszra gondolni, lásd teams breakthru, abban is lehet nézni mennyi időt nem dolgoztál, mégsem ez a célja.

nincs aláírásom

Tavaly már volt linuxos kliens. Amúgy egérmozgás figyelés, billentyűzetfigyelés, képernyőkép készítés, naptárbejegyzések kezelése, futtatott alkalmazások, elért fájlok neve - széles a paletta, hogy mit tud nalózni. Sima "átnevezem az exe-t" nem játszik. A napi / heti / havi statisztikákban legtöbbett futtatott alkalmazás, legtöbbet látogatott weboldal, megnyitott fáj, stb. - elég részletes, és elég részletesen konfigurálható.

Bizonyos fajta munkánál értelmes vezetővel lehet értelme. Viszont sok nem-értelmes vezető van, így aztán félremehet. Ráadásul a szellemi munkák jelentős részénél nem tud mit kezdeni pl.  a gondolkodással töltött idővel. Ráadásul egy fejlesztő szerintem hülyét kap és sokkal kevésbé lesz produktív, ha X időközönként rá kell kattintania a felugró ablakra "itt vagyok és dolgozom, mégha nem is látszik annak" jellegű gombra.

Nálunk megvétózták, pedig az elején elég rendesen nyomták fölülről, hogy kell. Igaz, rendesen meg volt támogatva, hogy miért nem.

(Kedvencem az volt, amikor a statisztika elemzés során a tíz leggyakrabban futtatott alkalmazás listájában kiemelkedő helyen állt a mouseautoclick.exe.)

Toggl-lel vezetem magamnak, hogy mivel foglalkoztam munkaidőben. Ha a munkáltató/ügyfél/akárki kéri, összefoglalom neki. Ha daily standupot akar a főni, legyen, szívesen elmondom neki, mit csináltam tegnap, és mit tervezek aznapra. Ha kell, felírom a ticketekre, hogy mennyi idő ment el rá. Ezekkel nincs bajom.

Ha viszont ilyen szemetet kellene telepítenem a gépemre, felmondanék. Nem szeretem a szellemi szalagmunkát.

Az én embereim nem használnak ilyet 🤷‍♂️ Én egy TOPdesk (service desk rendszer) alapján meg tudom ítélni, hogy ki mit dolgozik ...

De ahogy nézem a Karácsony vezette Fővárosi Vízműveknél sem vetik meg ezt a tool-t.

trey @ gépház

Ugy erted, hogy szemelyesen Karacsony vezette be? Vagy meg Tarlos? Lehet, hogy egyikuk sem tud rola, hogy eszik vagy isszak ezt a szoftvert? Mondanam, hogy kerdezzuk meg Papp Danielt, mert az o szava talan szamit neked a hovatartozasa miatt, de sajna neki papirja van rola, hogy hazug ember.

Karacsonyt sarozni csak ugy konnyu, ha nem veted ossze az MTVA vezerevel, de ilyet nyilvan nem csinalsz, hiszen az nem lenne tisztesseges. Szolnal par szot Papp Danielrol, hogy ot milyen embernek tartod?

Lattam olyat, ahol a fejleszto ujonckent meg lett kerve, hogy dolgozzon lassabban, mert nem birjak a kollegai azt a sok code review-t meg a tesztelok azt a sok tesztelest amire akkor lesz igeny, ha o vegigdolgozik a 40 munkaorajabol 30-at. Nagyjabol 10 orat dolgozva lett meg az a szint, amivel nem ment a kollegai agyara. Raadasul mivel ujonc, nyilvan nem is a legfontosabb feladatokat kapta, mert minden reszletet annak nem volt meg ideje senkinek elmagyarazni.

Na most kepzeld el, ha az ilyennek elkezdik kovetni az egermozgasat: felmondana sokmindenki, de nem feltetlen a megfigyeles miatt, hanem azert, mert ezzel a sraccal egyszeruen nem lehet lepest tartani, gyorsan tele lenne mindenki feladattal. :D

Egyébként nem a lógást védem, simán ki tudnám tölteni minden nap a 8 órát a trackerben, két dologtól tartok csak:

  • az ilyen részletes tracking táptalaja az oda-vissza gecizésnek
  • amit mérnek, arra optimalizál a csapat, és ez simán megöli a kreativitást, kísérletezgetést

En a logast akkor tartom bunnek, ha a logas kart okozott.

Ugyfeles ne logjon, ha folyamat csorog a telefon pl. De azt sem egermozgasra hanem nem fogadott hivasokra kell merni pl.

A koder meg vegkepp olyan, hogy lehet kell neki egy seta vagy egy cigi vagy valami amig nem a kepernyot bamulva atgondol egy algoritmust meg par tesztesetet. Vagy akar egy toll es egy papir...

Viszont aki arra var, hogy a tegnap befejezett kodjat holnapra review-oljak, holnaputanra teszteljek, az uj feladatan pedig meg dolgozik a designer, annak milyen mar, hogy "mozgatnia kell az egeret"?

Komplett részleget láttam kódsorra optimalizálni, mivel a management azt nézte ki hány sort ír.
Annyi microservice-t még életemben nem láttam mint ami ott volt, be is dőlt az egész (nem csak ezért, de nagyrészt).
Elég ferde szemmel néztek amikor kiváltottam 4 csapat munkáját egy SNS és filterek használatával. Persze ez meg azért nem volt jó mert akkor az állam mire adja a támogatást új technológia kifejlesztésére ha nem kell annyi ember? Mit írunk a jelentésbe, hogy elolvastuk a dokumentációt? Fejleszteni kell!
Van akinek semmi sem jó.

EU-n belül tech cégek állami támogatástól függnek, a rossz rendszer rossz munkafolyamatokat generál.
Ha a helyzet változik az majd hozza magával a javulást, én bízom benne hogy az lesz mert akikkel dogoztam azok sem hülyék, sőt! Azonban ha kölcsön van amit fizetni kellett, inkább befogja az ember.

Első bekezdésre:

Engem hogy utáltak azért amikor ezt anno bevezettem. Ma már kivezettem, mert folyamatosan szabotálták. Kamuhegyeket kellett olvasnom miatta.

 

Ebben az a durva amúgy, hogy minden sikeres ember így működik. Reggel mini célokat tűz ki, este értékeli magát. Hiába na, nem nevelhető a nép sikerre.

Mi vitt rá, hogy bevezesd? Mit akartál vele mérni?

Mint a kommentfolyamban máshol is írták, a számítógépes teékenység, legyen az bármilyen komplex is, csak eszköze valamilyen produktumnak. Ha azt akarod mérni, hogy a felhasználó napi x órában használja-e a számítógépet, akkor nyilván előbb-utóbb ki fog jönni, hogy igen, a felhasználó x órán át klikkelt, gépelt, meetingelt, stb. Ez nem jelenti azt, hogy ugyanennyi időt, energiát fektetett a produktumba is.

Nálunk például voltak a pandémia alatt ilyen kukucskálós vezetők, akik figyelték, hogy a rabszolga a teamsben épp aktív-e, vagy inaktív. Nosza, hamar rájöttek a népek, hogy csak el kell indítani egy prezentáció vetítést, és máris a végtelenséig aktívnak látszunk, közben meg ki lehet nmenni a piacra élőhalért.

A kérdés inkább az, hogy egyáltalán miért merült fel, hogy nem dolgoznak? Általában nem azért szoktak milliókat kifizetni cégek ilyen szolgáltatásért, mert minden jól megy, megvannak a számok stb. Ott merül fel, ahol valami nem készül el időre, felmerül a lehetősége, hogy nem azzal foglalkoznak emberek munkaidőben, ami a dolguk lenne.

trey @ gépház

Oké, ezt értem, hogy ahol egy adatrögzítő, vagy valami ügyintéző napi munkája abból áll, hogy különböző dolgokat gépen rögzít, kimutatható, hogy munka helyett fészbúkozott, vagy ilyesmi.

De pont egy fejlesztőnél, vagy egyéb kreatív munkát végzőnél mi ennek a relevanciája? Lehet, hogy egész nap csak fél órát nyomkodja a gépet, de a maradék időben megold fejben egy olyan problémát, aminek a végeredménye az a fél óra, amikor leírta a megoldást.

A fejleszto ha teljesiti hataridore a feladatot, akkor nem kell kemprogramot tenni a gepere. Mert ha rateszel, paranoias es lelep magatol egy jobban fizeto helyre, mert amugy a munkaeropiac meg neki kedvez.

A rossz fejlesztot meg konnyu vegkielegites nelkul "elkuldeni" - kemprogramot teszel a gepere es mar megy is masik allast keresni anelkul, hogy egyszer is szamon kerned rajta az adatokra a magyarazatot, amit a kemprogram gyujtott.

Nem muveszek a fejlesztok, de kibaszott himes tojasok, amikre vigyazni kell.

Semmi kétségem nincs afelől, hogy szalagmunka-jellegű munkakörben ez tényleg működik. Még kevésnek is tűnik a +30%. 

Arról viszont nem vagyok meggyőzve, hogy mondjuk szoftverfejlesztőnél, architektnél, üzemeltetőnél, stb. a több egérmozgás = több értékteremtés.

Ahogy mondtam, szalagmunkánál tökéletes, mindegy, hogy fizikai vagy szellemi.

Amíg viszont nem lesz benne egy AI modul, ami megállapítja, hogy egy átlagos kakálás közben megszületett ötletekből hány sor kód lesz, addig bizonyos munkákat egyszerűen nem lehet így trackelni. (Máshogy viszont lehet, nem kell rögtön értetlenkedést színlelni.)

Direkt nem akarok olyan demagóg hülyeséget mondani, hogy ha az este hatos híradóig kell az anyag, és el is készül vele, akkor számít-e, hogy mivel telt a munkaidő, mert valójában fogalmam sincs, egyszer láttam riportert, akkor sem vállaltam az interjút.

Inkább kérdezek: a riporter a munkája nagy részét gép előtt végzi? Pontosabban a hozzáadott érték arányos a gép előtt töltött idővel? (Nem, nem az egérmozgatással, nyugi, ezen már túl vagyunk.)

Direkt nem akarok olyan demagóg hülyeséget mondani, hogy ha az este hatos híradóig kell az anyag, és el is készül vele, akkor számít-e

Amit ha egy team csinál és abból egy lóg, úgy hogy a csapat többi tagja megszakad, így elkészülnek, de amikor panaszkodnak, hogy egy nem csinál semmit, akkor azt valahogy bizonyítani kéne tudni ...

Nem ismered a JobCTRL-t, ugye? Naptárbejegyzésekkel - meeting, felkészülés stb. - lehet igazolni az AFK tevékenységet.

Ha valakit ki akarsz rúgni, mert nem teljesít, az nem feltétlen egyszerű. Ha azonban egy ilyen tool-lal tudod igazolni, hogy valójában nem dolgozik ... sok kérdés nem maradhat.

trey @ gépház

Nem ismered a JobCTRL-t, ugye? Naptárbejegyzésekkel - meeting, felkészülés stb. - lehet igazolni az AFK tevékenységet.

A JobCTRL-t nem, de mást igen.

De újra: csak annyit mondtam, hogy vannak jól számszerűsíthető munkakörök, és vannak kevésbé jól számszerűsíthető munkakörök. Ha azzal jönne a főni, hogy csináljak innentől naptárbejegyzést arra, hogy egy órán át agyaltam kint a tetőn egy megoldáson, vagy hogy szkenneljem be az ábrákat, amit egy hosszúra nyúlt kávészünetben odafirkáltam egy papírtörlőre, akkor nem akarnék ott dolgozni tovább.

Lehet, hogy valakinek a személyisége ezt jól tűri, de az enyém nem.

Azért azzal nem árulok el nagy titkot, hogy nem két forint egy ilyen szoftver/szolgáltatás előfizetése, így a cégeknél csak oda szokták telepíteni, ahol felmerül a munkakerülés lehetősége. Azért érzed azt, hogy akinél valamilyen más módszerrel jól kimutatható, hogy mit csinál (pl. egy kereskedő, akinek a negyedéves target-je 1 milliárd forint és rendszeresen felette hoz, vagy ahol egy ügyfél-elégedettségi rendszerrel vissza lehet mérni az hatékonyságot stb.), annál fel sem merül, hogy a nyakába kellene tenni ...

trey @ gépház

Azért azzal nem árulok el nagy titkot, hogy nem két forint egy ilyen szoftver/szolgáltatás előfizetése, így a cégeknél csak oda szokták telepíteni, ahol felmerül a munkakerülés lehetősége.

Valakinek fel kellett venni azt a munkaerot, aki felvette a munkakerulot, tehat a felelost a forrasnal kell keresni. De 8 orabol nem tudsz 8 orat produktiv lenni, hiaba akarmilyen project management eloiras (Agile, waterfall, akarmi), fizikai keptelenseg.

Azért érzed azt, hogy akinél valamilyen más módszerrel jól kimutatható, hogy mit csinál (pl. egy kereskedő, akinek a negyedéves target-je 1 milliárd forint és rendszeresen felette hoz, vagy ahol egy ügyfél-elégedettségi rendszerrel vissza lehet mérni az hatékonyságot stb.), annál fel sem merül, hogy a nyakába kellene tenni ...

Nagyon santit a hasonlat. Viszont a szellemi munkasok korebol is rengeteg olyan van, amire David Graeber Bullshit jobs c. konyve hivatkozik, tehat merni folosleges, inkabb ezeket kellene ritkitani.

Szerintem a munkast penzzel es jo munkakorulmenyekkel lehetne inkabb osztonozni megfigyeloprogramok helyett. Erre jo pelda itt az az eset, ahol az USA-ban egy ceg 70KPA-t fizetett alkalmazottainak.

https://www.inc.com/magazine/201511/paul-keegan/does-more-pay-mean-more…

Kerlek, erre ne Karacsonnyal valaszolj. :)

Szerintem a munkast penzzel es jo munkakorulmenyekkel lehetne inkabb osztonozni megfigyeloprogramok helyett. Erre jo pelda itt az az eset, ahol az USA-ban egy ceg 70KPA-t fizetett alkalmazottainak.

https://www.inc.com/magazine/201511/paul-keegan/does-more-pay-mean-more…

Ez egy érdekes sztori. Először arra gondoltam, hogy ellentmond ennek: https://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc

De tovább olvasva kiderült, hogy nem.

Dan Pink előadása azt mondja, hogy a dolgozónak annyit kell keresnie, hogy ne legyen a napi megélhetéssel gondja (https://youtu.be/u6XAPnuFjJc?t=285) , és a cikkben Dan Price is pontosan úgy lőtt be egy összeget, hogy hol van az, ahol már a barátnőjének nem lenne a napi megélhetéssel küszködnie.

"I began wondering what my friend would have to make so she wouldn't have to worry about a $200 rent hike," says Price.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azert ez nem feltetlenul ilyen egyszeru. Sot, ezzel kb a penge elen tancolsz. Bizonyos korulmenyek kozott, bizonyos munkavallaloknal mukodhetsz igy. Magasabb hozzaadott ertekkel biro poziciok eseten szimplan korberohognek.

Ha valakit erdekel a tema, erdemes vegignezni par strategiai HR management kurzust. Kezdetnek jo pl. Armin Trost a youtube-on (foleg, mert jol ad elo), de a Yaletol is van par jo. Az ilyen rajzolgatos okossagok, meg TED talkos performanszok nem egy kategoria a komoly iskolakkal.

Dan Pink pont a napokban jott szembe. Nem tudom... Kisse zavar ez a showman es bestseller iro hozzaallas.

8 órából senki sem várja a 8 órát. 70-80% kitöltött munkaidő már jónak mondható.

Nyilván nem az ilyen szoftverek bevezetésében ellenérdekelt felek véleménye a mérvadó. De, mint említettem, én nem alkalmazok ilyent. Cserébe, én pontosan tudom, hogy egy adott munkafolyamat mennyi időt vesz igénybe. Sosem várok gyorsabb munkát, mint amennyi idő alatt én is meg tudnám csinálni.

trey @ gépház

én pontosan tudom, hogy egy adott munkafolyamat mennyi időt vesz igénybe

Na, ezért nem te vagy a JobCRL célcsoportja. Benne voltam egy JobCTRL bevezetés projektben. A vezető, akinek riportolt a sw, nem abban a világban élt.. Szal, ha igaz, hogy mindegyikre tudod a "szintidőt", respect. (amúgy szerintem is operatív vezetői minimum lenne)

Sosem várok gyorsabb munkát, mint amennyi idő alatt én is meg tudnám csinálni.

Ez tök jó, ha mindenhez is te értesz a legjobban (vagy majdnem)  :-P

ahová kerültem, ott az az elvárás, hogy mindenki az egész évben 100%-ban el kell legyen adva melóra. Vmi idióta fasz kitalálta odafent hogy csak a 100% azvelfogadható. Alatta meg a smasszerei közül senki nem mert neki szólni h. "...de hülye vagy b+" és szó nélkül behajoltak a parancsnak jó rabszolga módjára.

Így aztán megy az all-year baszakodás, szarakodásos tilitoli 0,05 manday-ekröl (az a heti 40 órából 2 azaz kettő óra), mer a parasztot csak heti 38 órára tudta a menedzsere eladni, kell még találnia valahonnan neki heti 2 óra munkát. Szánalom az egész cég.

Te mivel mérnéd, hogy kitölti-e rendesen a munkaidejét?

Miért kellene érdekelnie, hogy kitölti-e a munkaidejét?

Nem azt kellene inkább mérni, hogy azt az akármit, amit produkálnia kell, azt produkálja-e az elvárt szinten?

Mérni nem rossz dolog, de nagyon fontos, hogy mit mérünk. Ugyanis ha mérni kezdünk, akkor megváltozik a mért emberek viselkedése úgy, hogy abból kapunk többet, amit mérünk.

Ha egérmozgást mérünk, akkor egérmozgást kapunk. Ha bug javítást mérünk, akkor több bug lesz és több javítás, de a végtermék minősége nem változik. Ha story pont-ot mérünk, akkor a story pont inflálódni fog, és több pontot mutatunk ki, ugyanannyi terméket készítve. Ki kell találni, hogy mi az, ami üzletileg értékes. Azt kell mérni, hogy mennyi üzleti értéket készít az ember, és akkor a megváltozó viselkedés eredményeképpen abból kapunk többet, amiből szeretnénk.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mert már feljebb geleivel megegyeztünk, hogy van olyan terület, ahol igen is van létjogosultsága egy ilyennek. Az meg, hogy leragadtál clickbait cikk egérmozgásánál, az max. téged minősít.

Pontosan tudod, hogy nem programozó vagyok.

Nem vezetek senkiről listákat, van, hogy valakire emlékszem mit csinál, van hogy nem. Fogalmam sincs mi vagy.

trey @ gépház

van olyan terület, ahol igen is van létjogosultsága egy ilyennek

Elhiszem. A mondandóm arra vonatkozott, hogy nagyon meg kell nézni, hogy mit kezdünk el mérni. Van egy csomó dolog, amit hiba (vagy hülyeség) mérni _általában_.

Az meg, hogy leragadtál clickbait cikk egérmozgásánál, az max. téged minősít.

Az meg, hogy leragadtál az egérmozgatásnál, és azt hiszed, hogy az én hozzászólásomnak ez fontos része volt miközben én a munkaidő kitöltésének a szükségességét kérdőjelezte meg, és az egérmozgatás csak egy volt a példák közül, az max. téged minősít.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem tudom, de amikor figyelmeztettek egy embert, hogy "figyi, azzal nem lehet átverni a rendszert, hogy nem dolgozol, de random időközönként megrángatod az egeret", majd ezek után megcsinálja, lebukik és csodálkozik hogy felelősségre vonják :D :D :D Ahhoz nem tudok mit hozzátenni.

Megtörtént eset :D

trey @ gépház

T-nél dolgoztam, mikor behozták hozzánk. Írtam egy batch fájlt, ami korlátozott userből is meg tudta ölni, hogy ne is akarjon újranyílni, mert egyébként fotózta a képernyőt, számolta a leütéseket, egérmozgásokat, mindent, amit tudott. Én pedig hiába dolgozok, rühellem, amikor nonstop a seggemben állnak. 

Előtte a kódunkkal kellett IP telefonba bejelentkezni, akkor ment a munkaidőnk, jól működött. Jött ez a csoda, akkor egy windows indítással később. Ami persze update miatt belóghatott bőven a munkaidő kezdetébe is. 

Az lett az új rendszer, hogy 8.00-ra a windowsnak futni kell, ha 8.01-kor indul csak a jobctrl, akkor jött pestről a mail, hogy  ugye ledolgozom azt az egy percet? .... Persze ha kolléga meló végén 13 percet ráhúzott és emiatt lekéste a buszát, akkor sajnálták, a túlóra csak a 15. perctől számít. És ez többszöri abszurd megtörtént eset, túlzások nélkül.

Pár hétig ment ez a cirkusz aztán felmondtam. 

lol, fasza lehet ilyen helyen dolgozni

Nálunk egyszer amikor (hivatalosan is) bevezették a rugalmas munkaidőt, lecserélték a jelenléti ívet vezető, napi bontással számoló rendszert valami (szintén önbevallásos) óra-perc alapú elszámolásosra. Egy hónapig töltögettem becsülettel, itt 20 perccel később érkeztem, ott 30 perccel tovább dolgoztam, stb. Hó végén submit, másnap reggelre jött több tucat email a HR-ről, hogy itt igazolatlan késésem van, ott unapproved túlóra. Utána megkértek, hogy ne vezessem benne a rugalmas munkavégzést, hanem írjak be mindig 9-6-ot, a rugalmasságot meg egyeztessem a főnivel. Hát jó.

Btw pont tegnap történt, hogy este fél hétkor rámchatelt a főni, hogy kéne neki valami input egy riporthoz ma reggelre, mert valami department lead betalált, és ha nem nagy gond, csináljam meg. Nyilván megcsináltam, nekem 10 perc meló volt, neki megspóroltam egy lebaszást, és ennyi. Ha lenne ilyen csoda-megfigyelőrendszerünk, az hótziher, hogy ez túlórában lett volna elszámolva.

Mikor odamentem még voltak főnökök, akik köztünk ültek, nézték, mi történik, Ha kínunk volt, kérdezhettünk, kérhettünk segítséget, néha körbementek megkérdezni, hogy minden oké-e. Tracking megvolt, sokkal értelmesebben, szerettem is csinálni.  A multira jellemző jegyek megvoltak, a mélyrepülés a pesti vezetőség cseréjénél indult meg, akkor eltűntek a főnökök és lett minden a távoli monitorozásra bízva, akkor jött el az a pont, hogy lépni kell. 
Végülis nem mondom, hogy nagyon meglepődtem, a multra jellemző balhék végig megvoltak, de ez akkora árnyék volt a mindennapokra, hogy szerintem értelmes ember ezt nem viseli el, ha nekiállnak ez miatt szívózni vele.

Mostani munkahelyemen a napi 8 óra néha 6, ritkábban 9, a feladatok megvannak, teljesen önbevallásos a time tracking. Ha behívnak, hogy kevesebb az óra, elég felvázolni, hogy mivel foglalkoztam és amúgy minden kész van, és ezzel a beszélgetés ezen fonalának vége is, semmi balhézás nincs. 

Szóval akármelyik spy program akármennyi plusz %-ot hoz, azért szeretném látni azt a statisztikát is, hogy ezt figyelt munkavállalónként milyen sokáig bírja hozni, mielőtt a korábbi szintre visszazuhan, és mennyivel növeli a fluktuációt, konfrontációt.

Time tracking szempontjából életem legjobb munkahelye volt egy világszerte 150K alkalmazottal rendelkező telco multi egyik hazai akkor 2000 feletti létszámú leánya. Hó végén az egyik hazai fejlesztésű HR rendszerben 1 pipát kellett a megfelelő rublikába tenni és máris minden nap pontosan 9-től 18-ig dolgoztam 1 óra ebédidővel. 2,5 év alatt senki sem kérdőjelezte meg. Nálunk az egész csapat így csinálta, cserébe sose kérdezték meg hogy miért 11-re van időpont a dokinál vagy hol voltál egész délután ha munka elkészült. 

Ez olyan libsis, hogy kiemelünk 3 szót a szövegkörnyezetből és próbálunk bizonyítani valamit.

Azért mert múltidő, nem lehetett a time tracking szempontjából nekem a legjobb? Vagy ez ilyen becsípődés, hogy ha multiról beszélünk akkor mindenképpen kell valami negatívumot hozzátenni, mert egy multi márpedig jó munkáltató nem lehet? 

Amíg ki nem fejted, hogy miért csak VOLT, addig lóg a levegőben a megítélése annak, hogy összességében a laza time tracking valójában jó vagy rossz volt-e 🤷‍♂️

Példa: time tracking szempontjából kurva jó volt, de 10 éve csődbe ment (talán éppen a laza time tracking miatt)

:D

trey @ gépház

Multiknál dolgoztam az utóbbi ~15 évben.

Magyar sokmilliárdos hasznot termelő cégtől mentem oda, mert xarrágók voltak, fizetni azt nem akartak, hiába tetted ki a beledet is az asztalra.

Mikor multitól váltani akartam, már sok év elkényelmesedés után, elmentem egy közepes magyar céghez is.
Rögtön az interjún: "de mi ennek 40%át borítékba gondoltuk adni". 

xarrágók, soha többet magyar céget.

Ja és persze ahol vagyok, a kötelező, hogy 2nap legyél bent 2 hétben.

Ha multiból magyar garázscéghez akar váltani valaki, azt biztos nem a (jó) pénzért teszi. Hanem a meggyűlölt bürokrácia, belső ügymenetek impotenciája, semmi haladást el nem érés, fasz nemtörődöm arrogáns felettesek végtelen láncolatába beleundorodás miatt teszi.

vannak sajnos 'magyar mentalitasu' emberek itt a hupon is, es senki se akarja, hogy egy regebbi hozzaszolasa alapjan panaszlevelet kuldjenek a fonokenek.

amig nem azonositja magat X ceg dolgozojakent, addig minden szempontbol maganemberkent irkal itt. Amint megteszi, mar nem.

na ezert. en se adnam meg a jelen munkahelyem adatait. az internet nem az a hely.

Felesleges volt valóban belekeverni a magyarokat, ahogy felesleges a mondandóba a munkahelyet is belekeverni.

Nagyfokú udvariatlanság volt trey részéről rákérdezni a munkahelyre. Ezt négyszemközt a kocsmában egy sör mellett elmondod, de nem egy publikus fórumon.

 

A "Döglött Guminyúl" sztorival sem az volt a gond, hogy egy Tesco-s menedzser írogatta, hanem az, hogy a Tesco-t, mint vállalatot is belekeverte a mondandójába.

„Ha sok pékárut meg zőccséget vesz a paraszt, az lassab, mert a hüje kasszásos nem tuggya a gyorskódot,meg kerezsni kő a lapozóba'.”

Magánemberként tetszőleges hülyeségeket leírhatsz, de ha a vállalatot belekevered, annak lehetnek mellékhatásai.

 

Ha az ipse egy szupermarket menedzsereként tolta volna a marhaságait a Tesco említése nélkül, nem cikkezett volna róla az index sem.

 

https://index.hu/kultur/eletmod/2010/11/19/egy_dunantuli_troll_elete/

Először is, itt dicséretről volt szó. Másodszor, emlékeim szerint, sem anyámról, sem feleségemről, sem tesómról nem tettem itt említést a ~ 25 év alatt. Itt egy feldicsért munkaadóról van szó. Miért ne lehetne megemlíteni, ha olyan jó? Mitől/kitől kellene tartani, _ha olyan jó_?

trey @ gépház

Egész pontosan 3 feldicsért munkaadóról volt szó: 1 US tulajdonú ipari-segédeszköz gyártó, 1 US tulajdonú nagybank, 1 US tulajdonú pénzügyi szolgáltató.
Az elsőt kb 6 éve hagytam ott, nyilvánvalóan nincs félnivalóm tűlük, de mégsem írom őket ide ki.

Lehet fantáziákat gyártani tovább, hogy miért, megmondom inkább: szerintem a saját privátszférám sértése lenne.

pyautogui, autoit3, selenium (ha webes resze (is) van), arduino micro, stb..

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2022. 11. 08., k – 12:43

Az ilyen szoftvereknek komolyan nem értem a célját. Ha az adatszivárgás a gond arra DLP megoldás kell, hogy dolgozik-e az ember, arra meg értelmes középvezetők kellenek, akik tudják, hogy mit csinálnak a beosztottjaik. Ha egy cég nem tudja eldönteni, hogy egy alkalmazott végzi-e a dolgát, ott a vezetés a hibás. Ki van osztva egy feladat, ha kész lesz akkor dolgozik, ha nem akkor gond van. Ha meg gyorsabb, mint az elvárt, csináljon amit akar, vagy jutalmazzuk és adjunk neki még feladatot.
Ha meg ideológiai, politikai okból figyel, akkor baszódjon meg és ráadásul ha jól sejtem elvileg még törvénytelen is. Nekem sehogy sem jön ki értelmes indok.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

és ráadásul ha jól sejtem elvileg még törvénytelen is.

Minden multis munkaszerződésben (lehet azóta már a kis kovácséstsa garázscégeknél is) ott szerepel 1-2 mondat, hogy a munkaeszközként kapott eszközödön mindent is megfigyelhetnek, és a szerződés aláírásával automatikusan bele is egyezel mindebbe. Nem muszáj h. a jelenben már létezzen, elég ha aláírtad így bármikor a jövőben bevezethetik. Illetve a gennyesebbje beleteszi, hogy ezeket a megfigyelősdi részleteit a belső szekuriti poliszi tartalmazza. Amit bármikor előzetes tájékoztatás nélkül apdételhetnek. Ja és a helye ott van valami kibaszott intranetes portálon, aminek a helyét fél évente átvariálják, azt lesheted h. az URL-t odarakják eléd! Keresd meg magad hülyegyerek ha már úgyis nagykorú vagy. Ja, és mikor aláírod a szerződést új emberként, nyilván semelyik a munkaszerződésben hivatkozott polisziből nincs ott a szerződés mellé kinyomtatva betéve az épp' aktuális verzió.

Parasztlázadás lenne belőle, ha egy pénzintézet úgy íratna alá veled hitelszerződést, hogy a kondíciók nincsenek ott a szerződésben megismerhetően. A multis munkahelyek meg rutinszerűen hivatkozgatnak olyan belső szabályzatokra, amik rád az aláírás pillanata után azonnal vonatkoznak, a tartalmukat meg kb csak azután ismerheted meg, h. a céges gépet megkapod, a rabszolgaazonosítódat a céges rendszerben aktiválták, és beenged a corporate intranetre a serpojnt keresgélni a kurva polisziket. Nyilván ha nem tetszik amit ott olvasol, 3 hónap próbaidő, vagy akár a szerződés aláírása után 1 nappal mondhatod, hogy a megfigyelősdijükkel menjenek a kurva anyjukba és csá felmondtam ebben a pillanatban. Csak hát ez a munkakeresés rabszolga-csőbehúzás egy jó nagy időelbaszás volt mindkét fél részéről.

munkaszerződésben (lehet azóta már a kis kovácséstsa garázscégeknél is) ott szerepel 1-2 mondat, hogy a munkaeszközként kapott eszközödön mindent is megfigyelhetnek,

Igen, csak az életképtelen a munkaszerződését nem olvassa el, amikor meg találkozik azzal, amit aláírt, pislog mint hal a szatyorban.

trey @ gépház

a munkaeszközként kapott eszközödön mindent is megfigyelhetnek

Ezért van az asztalomon a céges windows-os gépen felül a saját linuxos gépem, amelyen egyébként szintén dolgozom. Persze a net céges, de nem foglalkoznak azzal, ki mit néz. Adva van a feladat, azzal kell elkészülni. Működjön, amit csinálok, jó legyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Neked is privát eszközről kell elvégezned a céges munkát, mert a céges laptop az adott feladat elvégzéséhez alkalmatlan? Nem ugyanabban a bugyorban dolgozunk a pokolban?

Grátisz következmény, ha rajtakapnak, és az lesz a kirúgási indok h. privát eszközt használtál céges védett rendszer eléréséhez, ami a munkaszerződés és a belső szekuriti szabályzat alapján is szankcionálandó tevékenység. Ugyanakkor meg a munkádat nem tudod elvégezni a céges eszközről. Hiába sírtál évekig a felettesednek egy apró könnyítésért, nem az ő hatásköre így segíteni sem tud. De ha meg akarnak szabadulni tőled, a privát eszköz céges rendszerhez hozzáférése 1 ütőkártya a kezükben. Én nem adnám meg a munkáltatómnak ezt az esélyt. Inkább vállalnám a konfliktust azért h. nem tudom a munkámat hatékonyan v. csak nagyon nagyon nagy kínok árán elvégezni a cég által biztosított eszközökkel. Írásban, emailben, amit kimentek privát eszközre, munkaügyi perben bizonyítékként felhasználva, ha amiatt rúgnak ki mert nem (jól/hatékonyan) végeztem a munkámat.

Nem, nagyobb a bizalom. A gépem nem a fiókomban van, ahonnan kilóg néhány kábel :), hanem nyíltan az asztalomon, és minden elvégezhető lenne a windows-os gépről is, csak nekem nem áll kézre, fogalmam sincs, hogy amikor forráskódban keresek

grep -anF 'valami' *

módon, azt hogyan kell csinálni Windows-on. Meg vannak saját scriptjeim awk-ban, calc-ban - ez itt nem a LibreOffice -, bash-ben, meg így három képernyő van előttem, s még ekkor is kell lapozgatnom a desktopok között. Ha meg ki akarnak rúgni, úgyis ki fognak. Most nincs ilyen érzésem, de bárkit érhet meglepetés, nem mindig van az ilyesminek előjele, ezzel is tisztában vagyok. A cégek gazdasági érdekek mentén működnek, nem szociális intézmények. Viszont a megfigyelősdi frusztrálna, zavarna a munkában, nem a feladatomra figyelnék, hanem arra, hogy megaláztak. Ez nekem érzelmi kérdés, szükségem van egy minimális privát szférára munkahelyen is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Persze, hogy hallottam. Ugyanakkor az MS adatvédelmi nyilatkozában úgy fogalmaz, hogy minden adatot gyűjtenek, ideértve a jelszavakat is, tehát használhatatlan.

Ráadásul, ha nagy ritkán ránéznék valamiért a bankszámlámra, azt nem tenném céges gépről. S mint írtam, a céges gépen lehet tudtomon kívül screen és key capture.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

VPN az itthoni desktop gépemről van, hogy ne kelljen hurcibálni a gépet. Egyrészt nem fogok neki mindig helyet túrni az asztalomon, másrészt nem hiányzik, hogy cipeljem a gépet, ha valamit vásárolok, de amúgy sem.

A benti gépen nincs VPN kliens, a céges lokális hálón vagyok, látom a Samba megosztást, az svn repót, indítottam rajta egy Samba szervert, így a windows-os gépről közvetlenül is tudok file-okat másolni rá. Van net elérése is, nem tudom, mi hiányzik még. Egyelőre megy imap4-en a levelezés is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Barmok! Nem az aktivitást kell mérni hanem a produktivitást ...

sok helyen ez nehezkes, pl. pont ufsz-nel; van, amelyik kliens fel perc, van, amelyik fel ora.

de az olyan munkakat, ahol 100%-ban jol lehet merni az output-ot, kulimunkanak/futoszalagnak hivjuk, es igazabol automatizalni kellene... Ahol meg nem automatikus tedd ezt-tedd azt, ott egermozgassal se lehet merni a produktivitast.

ha visitoznak  a libsik rajta, akkor ez JÓ!

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Rokonom ott dolgozik.

Egyutt nyaralunk (nagyon nem dolgozik, meg gepet sem hozott), kollegaja felhivja:

- Te, fugyu, te szabin vagy mert nem lattunk egesz heten.
- Nem, dehogy, dolgozok.

nagyon régen (25évvel) - egy testületi ülésen (városi önkormányzat) az egyik képviselő kamerák előtt rákérdezett, hogy munka időben mit keresnek a hivatal dolgozói ruhás duriban és az ABC-ben ?

Rendes jegyző volt - mindig megvédte a dolgozókat - közölte, hogy engedélyezte - bepótolják a papírmunkát, bent maradnak és mindig csak a csoport 50%-mehet ki 1órára. És hogy emberek vagyunk és nem gépek..

Majd másnap bement a csoporthoz leb@szta őket, hogy megint kiszöktek a hátsó kapun - mindenki ki lesz rúgva - majd kitűzte a jegyzői engedélyt, hogy milyen feltételekkel lehet menni gyerekért az oviba és bevásárlásokat 

hogyan lehet megejteni..

A jegyző bármit kért teljesítve volt - ha még este 8-kor borítékolni kellett a másnapi anyagot bent maradtak és megcsinálták..

Pedig nagyon egy zord alak volt - azt mondták róla, hogy a pincébe jár mosolyogni...

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2022. 11. 09., sze – 08:27

A városok rommá kamerázva, mindig mindent látnak kb. mikor merre mész és mit csinálsz! (sőt sok országban tilos az arcot is eltakarni az utcán, hogy lássa a kamera az arcodat ha végigmész rajta) Bármikor lenyomoznak a mobilod alapján, a face,google,stb... tengernyi adatot gyűjt rólad sőt kereskedik vele, tele vagy azonosító számmal: szig, jogsi, forgalmi, tb, adószám, a hatóságok mindent tudnak róla X évre visszamenőleg, bármikor kikérhetik a híváslistádat, sms üzeneteidet a szolgáltatótól, bármikor kikérhetik a teljes bankszámla történedet kb addig, amikor megkötötted a szerződést a bankoddal, tehát akár 20 évre is, bármikor szólhatnak a telefonos szolgáltatódnak, hogy a hívásod menjen már mp3-ba és kapja meg a titokzatos szolgálat, bármikor széthekkelik a telódat egy pegazussal. Gyakorlatilag ha kicsit is rendszeridegen vagy 110% -ig megvalósul az Orvelli világ, és csakis kizárólag annyi garanciát kapsz az ellenkezőjére, hogy azt mondják nem. Ezt bemondásra vagy elhiszed vagy nem, a tapasztalás az, hogy ne! Ha egy icipicit is nem tetszel az adott hatalomnak végbéltükörzést tudnak csinálni rajtad anélkül, hogy felállna az irodai székében. És te azon aggódsz, a munkáltatód az egérkattintást is lenézi a céges gépen? :D  Az, hogy még nem lángol a google vagy face székház az adatkezelési gyakorlatuk miatt, és egy emberiség önként és dalolva hajtotta így igába a fejét csak azért, hogy a face-n tudjon faxos fotókat osztogatni meg macskás videókat nézni, mindent elmond a jelenségről :) Valójában teljes kontroll alatt él a fél emberiség, és azt hiszi, hogy nem, mert nem tömegesen élnek ezzel vissza hanem célzottan. :)

-42-

Van olyan nap, hogy be sem lépek a céges windows-os gépemre, a jelszót nem írom be egész nap. Kicsit egyhangú lehet olyankor a screenshot. :) Használom inkább a saját linuxosat, de előfordul az A4-es papírlap és toll kombináció is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lehet, hogy profilt kellene váltanom én pénzért STM32-es egérmozgatót és billentyűnyomkodót árulni.

Igény esetén még a céges kütyü vendor és product kódját is lemásolom, természetesen felárért.

Úgy csinálnak, mint aki életében nem látott még informatikust...

Szerkesztve: 2022. 11. 10., cs – 11:59

Ez a korbács modern megfelelője? :D

 

Amúgy érdekes, hogy van ahol az alkalmazottak autonómiáját próbálják növelni minnél több self ownership és csapat felelősség és elérni egy olyan munkakörnyezetet, ahol kezdeményezőerőval bírnak a dolgozók és megoldásokat találnak ki, visznek véghez. A másik irány meg ez a szigorúan fentről lefelé végig verve a dolgokat. És érdekes kérdés, hogy hosszú távon melyik lesz sikeres. Simán eltudom képzelni, hogy bizonyos szűk értelemben a második is nyerhet és megfelelő körülmények között az adott cég több profitot présel ki, és folyamatosan rúgják ki, aki kevésbé hatékonyan reagál a korbácsara. Viszont azt nehéz elképzelnem, hogy össztársadalmi szinten ebből jobb közösség, ország lehet. De azt is eltudom képzelni, hogy már cég szinten is sikeresebbek lehetnek az autonómabb munkavállalókat tartalmazó munkakörnyezetek. Kb azért ahogy az agilis is hatékonyabb, pedig elvileg több nem a gépet tekerő tevékenység van benne, viszont nagy károk is kevésbé keletkeznek, gyorsabban lehet korrigálni, változásokhoz igazodni, tehát esélyesebb, hogy nem dől be egy full projekt, vagy nem valami nem megfelelőt szállít a cég. ja és jobb pszichológiai állapotban vannak a dolgozók.

Munkahely függő a történet. Építkezésen a napsütötte urak számára a self ownership nem biztos, hogy helyes hozzáállás.

Általában jobban jársz, ha jó kapcsolatot és bizalmat építesz fel az alkalmazottaiddal, de vannak speciális helyzetek.

 

Mondjuk az MTVA esetén szerintem az alkalmazottba vetett bizalom működhetne, szemben a betonozással.

Ahol a nagyonnagyfonok egy elitelt bunozo, ott nem csoda, hogy nincs bizalom az emberek kozott.

A régi szép 2000-es évek elején egy nagy "könyvelőcég" is bevezetett ilyesmit. Figyelte az egérmozgást, meg hogy elalszik-e a monitor, képernyővédő bekapcsol-e, stb. Másnap kolléga reggel bement munkába menet a kínai vegyeskereskedésbe, vett egy ébresztőórát elemmel ~200 Ft-ért, berakta az egér alá, egér érzékelte hogy mozog a mutató, ő meg elment másfél-két órát ebédelni, ügyet intézni. Előtte soha nem csinált ilyet, akkor azt mondta, ha ti így, én is úgy.

Óvatosan kéne ilyesmivel, célzottan, mert visszanyalhat a fagyi...

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Többször is elhangzott feljebb, hogy egy jobb ilyen nem eszi ezeket meg. Tudok olyan emberről, aki rábaszott erre, mert azt hitte, hogy át tudja verni a JobCRTL-t. Pedig előtte figyelmeztették, hogy ne tegye, mert nincs értelme.

Az ilyen kommentek semmi másra nem jók, mint hogy átbassz olyanokat, akiket felügyelnek ilyen szoftverrel, elhiggye hogy ezt lehet, majd jól rábasszon. Nem 2000-as években vagyunk.

trey @ gépház

Ha nincs ilyen szintű bizalom, ott nem szabad dolgozni. Ha A4-es papíron vezetek le valamit, kezemben tollal, akkor lehet, hogy fél napig aludni fog a számítógépem, közelébe nem megyek. Ha programozok, saját gépen szoktam, a cégesen még a login sem történik meg. Szerencsére ilyen hülyeségek nincsenek nálunk, de nem is tolerálnám, ha minden mozdulatomat figyelnék. Eleve megölné a kreativitást, mert azon pörögnék, ez mennyire megalázó, s akkor egészen biztosan nem dolgoznék. Nem maradná rá időm, és legalább hamar lenne egy gyomorfekélyem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Senki nem írta, hogy ezek ma is működnek, és kijátszásnak ezt csináld. Direkt leírtam hogy ~20 éves sztori. A történet arról szólt, hogy ész nélkül bevezetve többet árt egy ilyen, mint használ.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Ebben  most nincs igazad. Nincs olyan, hogy „jobb ilyen”. Ezek mind felesleges, szar húzások. A nem dolgozó alkalmazottat nem így kell megfogni, hanem az elvégzett munkát kell mérni, az eredményt. Aztán hogy azt mennyi egérmozgással, stb. oldotta meg, ha home office, akkor milyen időbeosztásban, az az ő dolga, amíg készen van, aminek kész kell lennie, addig nem értem, hogy a munkahelyet minek érdekli ez. Aki meg nem dolgozik tényleg, azt meg ilyen szoftveres mókolások nélkül is meg lehet fogni.

Igazából ezt a kínai órás alkalmazottat még a bírásógon is védeni lehetne, hogy dolgozott ő, csak félt, hogy valakinek nem tetszik a munkamódszere, azért találta ki ezt a trükkös megoldást, hogy még látszólag se kerüljön bajba.

Ha meg olyan munkáról van szó, aminek nincs mérhető eredménye, akkor meg az egész munkakör létjogosultsága megkérdőjelezhető, ahhoz meg azért nem kell kémprogramozni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez így van, beszophatja, de akkor nem lesz jogszerű. Ezt a kémlelést, meg egérmozgás alapján teljesítménymérést a munkáltató elbukja akármelyik munkaügyi bíróságon. Ez csak akkor állna meg, ha a munkavállaló tényleg nem dolgozik, de arra meg nem kellően bizonyító erejű önmagában, hogy valami kétes kémprogram szerint az egérmozgás nem elég. Ezzel az egész szoftveres trükközéssel kitörölheti a munkáltató. Persze, tőlem mindenki azt csinál, amit akar, én nem adok tanácsot. Csak azt tudom írni, hogy én mit csinálnék, és mi állja meg a helyét jogilag.

Hasonlóval vergődtek a covid időszakban az iskolák is, amikor távoktatás, távvizsgázás volt, webkamerán vizsgáztak szóban, meg online teszteket írtak a saját gépükről, sok helyen az amcsiknál ott is kémszoftvert telepítését kényszerítették ki a gépre, és próbáltak embereket az alapján megfogni, meg hogy a webkamerán hová mozog ki a szeme, de jól besültek vele. Szemmozgásra kivédték a hallgatók, hogy nekik ilyen testi fogyatékosság, meg koncentrációs zavar miatt mozgott annyit a szemük (orvosi igazolást is szereztek), nem azért, mert puskát olvastak, a kémszoftvert meg a valódi puskázók kijátszották azzal, hogy valami külön tabletről-telóról vagy papírról puskáztak, amit a PC-ről futó kémszoftver nem érzékelt, ők meg jót röhögtek a markukba.

Ezt tudomásul kell venni, hogy otthonról senki nem ellenőrizhető teljesen. Ha nem bíznak a munkavállalóban, akkor vonják meg simán a home office-t, „mert csak” alapon, az ellen nem lehet kifogás. Ha viszont bíznak benne, akkor bízzanak, akkor meg azért felesleges a kémkedés.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyszerűen bele kell számolni, hogy a rugalmasság, hogy dolgozhatsz otthon, vagy a bizalom, hogy nem kémkednek, is egy plusz pont annak a cégnek, ugyanúgy, mint az, ha többet fizetne, vagy ha van ingyenkaja/ingyengym a campuson. Ha ugyanannyit fizetnek, de geciznek, akkor rosszabb munkaerőt fognak kapni, mint a másik cég, aki ugyanannyit fizet, de nem gecizik.

Így van, ezt írom én is. Ha megvolt a bizalom, hogy engedélyezzék neki az otthoni munkavégzést, akkor meg kell benne bízni. Ha nem bíznak, akkor meg kell vonni. Ha meg azt gyanítják, hogy valaki visszaélt ezzel, mert biztosan van ilyen is, akkor azt meg meg lehet máshogy fogni, munkaeredményen, beküldendőkön (határidők túllépése, összecsapott munka, stb.), meg hogy soha nem elérhető, mikor munkaidőben keresnék, na, azokon meg lehet buktatni, és nem kell hozzá kémszoftver sem, meg eszeveszett 190 milkát eltapsolni.

Távvizsgán is lehet elejét venni a csalásnak, pl. kreatív, megoldandó feladatokkal, amit nem tud a vizsgázó ott hirtelen sehonnan kiolvasással kiügyeskedni, vagy a feleletekre, feladatokra olyan szűk időt adni, hogy csak az tudja megírni, aki fejből tudja, mert ha elkezdi puskában keresgetni, lejárjon az ideje, ne tudja rendesen befejezni. Nem bombabiztos ez sem, de az alap csalók nagy hányadát simán kiszűri.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

nem lesz jogszerű. Ezt a kémlelést, meg egérmozgás alapján teljesítménymérést a munkáltató elbukja akármelyik munkaügyi bíróságon

Erős kijelentések ezek.

Csak azt tudom írni, hogy én mit csinálnék, és mi állja meg a helyét jogilag.

Kérhetnék egy jogszabályhelyet, hogy az IT tevékenység naplózása mi alapján nem állja meg a helyét jogilag?

egy jobb ilyen nem eszi ezeket meg

Mechanikai egyedi custom megoldasokat biztosan nem tud kiszurni. A kinai ora + optikai eger pl. ilyen kombo.

De aki annyira hulye, hogy a kijatszasra usb-s eszkozt vesz es azt a gepre koti, python/java robotclass egermozgatot ir, az meg is erdemli a lebukast.

Egyedul teljesen mechanikus megoldasok mukodnek - egeszen addig, amig ember ra nem nez egy kepernyofelvetel videora.

De teny, hogy sokkal konnyebb rosszul "kijatszani", mint jol.

Az volt a bűn, hogy a munkája értékelhetetlen volt, de kurva nehéz lapátra tenni valakit, ha nem tudod bizonyítani, hogy nem dolgozik. Kapott egy JC-t, természetesen aláírta, hogy ez mivel jár. Elmondták - mert biztosak voltak benne, hogy megpróbálja majd kicselezni -, hogy ne tegye, maga alatt vágja a fát. Nem hitte el (nem is csodálom), megpróbálta, rajtavesztett. Saját maga ellen készített bizonyítékot.

trey @ gépház

Így van, ezt érti meg nehezen, hogy itt nem az egérmozgás kijátszása volt a gond, hanem hogy alapvetően nem dolgozott, és máris elégedetlenek voltak a munkájával.

Egyébként nem kell ehhez home office meg egérfigyelés, nekem rendesen, benti irodai melónál is volt olyan munkatársam, aki cseszett dolgozni, egész munkaidőben telefonálgatás, főzőkonyhában csevej, kávézgatás, itt naplopás, amott karrierépítő-kapcsolatápoló baromkodás, 2 órás ebédelgetésekre kijárkálás, egész jól eltelt neki a munkaidő úgy, hogy kb. semmit se dolgozott, csak ilyen társas élet, időkitöltés miatt járt be, nem dolgozni. Néha a rábízott feladatot egy nagyobb időszak végén otthon összerittyentette gyorsban, jó szarul. Persze ezen nem tudták megfogni, eleve mert valakinek a rutyája volt, meg simán kivédte, hogy beblokkolt, egész nap ott volt, dolgozott, meetingeket tartott, csak mi érzékeltük rosszul, meg neki mások a munkamódszerei. Mindenki látta, hogy bullshit, de nem tudták rajta megfogni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem meri még a macskáját sem beengedni a szobába azóta, nehogy megrángassa az egeret, mialatt WC-re megy.

 

Kellene ilyen ticket a gépre, hogy 10 percet kapsz tojni, 3 percet pisilni napi max kétszer.

Hasmenés esetén topmenedzseri approval szükséges.

Ma utolért minket is a felhasználósegítő (monitorozó) alkalmazás. Nexthink collectort kaptunk a fa alá.
A héten felkerül az összes alkalmazott gépére. Kernelmodulként betöltve minden csatlakoztatott eszközhöz hozzáfér, aktivitást mér, "segít".
Mellékhatásként követi a nyitott tabokat, és minden látogatott oldalt (mintha ezt már nem figyelné legalább 3 alkalmazás, nademindegy).
Most kezdtünk új határidős projektbe és nagyon nem örülök neki mert tartok tőle hogy a csapat elkezd kódsorra optimalizálni.
Morállal nem volt gond eddig, sem munka minőségével. Nem értem.

Jó, most a valódi indok (szerintem): a cég az elmúlt két évben 100%-al növelte a létszámot. úgy gondolom kell valami jó indok mikor elkezdik kiba elengedni a jónépet.

> kell valami jó indok mikor elkezdik kiba elengedni a jónépet.

 

Az okosak állást váltanak nagyon gyorsan, a hülyék meg ott maradnak. Mindenképpen egyszerűbb lenne kirugdosni a népet.

Nagyon kontraszelektív az alkalmazottak cseszegetése, hogy elmenjenek a cégtől.

 

Én a hülyék bérét nem emelném, hátha önként elmennek, az értékes munkát végzőkét pedig igen.

Ez elég kemény „segítség”. Még kijátszani se lehet. Pl. használná az ember a saját gépét, rendszerét, amin ez a szutyok nincs fent, de akkor meg a figyelt rendszeren inaktivitást érzékelne, és az ütne vissza. Itt jó megoldás nincs, így kell használni. Én mindenesetre elkezdenék másik munkát nézni, mert egyértelmű, hogy leépítésre játszanak, és ha még bele is megy az ember teljes mellszélességgel ebbe a kis aktivitási játékukba, az se fog garantálni semmit már ebben a helyzetben, simán kereshetnek más okot is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mondjuk állásinterjún nem jöhet ki túl jól, ha megkérdezi az ember, hogy van e ilyen alkalmazás a cégnél :D Korrekt lenne, ha a cégek beleínák a hirdetésbe a munka leírásába, ha már átláthatóságot akarnak, de nyilván nem fogják.

Egyébként ha az az indok, hogy kicsi az aktivitás a gépen, de közben a munka megvan, akkor ezt bíróságon megtudnák védeni mint kirúgási indokot? Mert gondolom nincsnek kritériumok a szerződésben erről, hogy mi a megfelelő aktivitási mutató.

Aki nem még az állásinterjún kérdez rá az összes fasiszta szarságra, amivel utána a munkaadója akarja gyötörni évekig, az egy hülye. Vagy a nagyvonalúan elhallgatott szabályzatokra (eleve a szabályzatok tartalmát csak azután imserheted meg, miután aláírtál, egy lakáshitelt aláírnál vakon úgy h. a bank a kamatokat EBKM-et majd csak az aláírás után fedi fel?), a juttatások mögötti valóságra.  A homeoffisz nincs feketén fehéren a munkaszerződésben megengedve csak "mi így szoktuk" aztán a szokás 1 hónap után átváltozik olyanra ami nem neked kedvez, de leírva nem volt semmi a munkaszerződésben akkor ezzel seggreestél. A szabályzatok változhatnak hetente is,  ahogy épp a szél fúj. A munkaszerződést meg hivatalosan módosítani kell, a munkavállalónak alá kell írnia ahhoz, hogy érvényesüljön.

El kell dönteni, mennyire kell az adott meló. Nem csak a munkavállaló van egy állásinterjún tesztelve. A munkaadót is ugyanúgy megizzaszthatja a felvételiző. Sok baljós előjelet, kamuzást, sumákolást ki lehet olvasni már ilyenkor. És akkor nem a próbaidő 2.-3. napján áll fel az ember h. Na ezt beszoptam, kereshetek új helyet megint hetekig hónapokig! Hanem már eleve nem is megy el oda ahol már az interjún kiderültek a disznóságok. Tegyük hozzá, kevés az olyan hely ahol már az interjún ki lehet szúrni h. itt szar lesz az élet és innen menekülni kell. A dörzsöltebb melóhelyeken az interjúztatóknak a sok év rutin vastag bőrt szokott növeszteni. Ezért jobb, ha van ott ismerős, aki ŐSZINTÉN elmondja, mi a jó és mi a szar az adott helyen, akkor azok alapján tud az ember döntést hozni, és nem a felvételiztető ember körmönfontságain kell átlátni.

Van az a pénz persze, amiért elviselné az ember a kémkedő szarokat a gépen.

Ezért jobb, ha van ott ismerős, aki ŐSZINTÉN elmondja, mi a jó és mi a szar az adott helyen, akkor azok alapján tud az ember döntést hozni, és nem a felvételiztető ember körmönfontságain kell átlátni.

El kell kérni a távozó kolléga elérhetőségét, amit persze nem fognak megadni, mert GDPR 'n' shit, de a reakciókon látszik, hogy érdemes-e tovább folytatni az interjúzást. :)

Amúgy a churn rate kurvára beszédes (nem csak simán globalice egy szám, azt kb. magasról letojom, hanem az adott részleg, és adott team-en belül mennyi az éves elvándorlás), és ahogy mondod inkább azokat kérdezném meg akik éppen leléptek, hogy "miért".

Itt most az volt a mondás, mivel alacsony a részlegen a churn rate, nem fognak adni bérkompenzációt. Majd ha feláll január elején a csapat 10-20%-a (karácsonyig ált. nem mondanak fel az emberek), akkor talán majd elgondolkoznak rajta.

Meg szoktam nézni, de ritkán van értelme. Nálunk a magyarországi irodában van 3000 fő, szétosztva mondjuk 300 teamre/projektre, akkor egy-egy glassdoor review pontosan mit is értékel?

Eddig talán egyszer volt olyan, hogy a review-ban nevesített teamet találtam, ami még releváns is volt, úgyhogy marad az interjúztatók helyszíni triggerelése. :)

Az is jó technika pl., hogy interjú elején kérsz egy kávét, meglepően hasznos inputokat adnak az interjúztatók. Volt, ahol a HR-es mondta, hogy náluk kvóta van belépőkártya alapján, és az övé már elfogyott – ez a fillérbaszás sehol máshol nem derült ki az interjúk alatt, nem is mentem oda nyilván. Az eddigi egyik kedvenc főnim kivitt a tárgyalóból, és elmentünk a konyhába, végigmutogatta hogy melyik kávégép milyen, stb. Vele egy élmény volt dolgozni utána is, ugyanezt az attitűdöt hozta a mindennapokban is.

"Mondjuk állásinterjún nem jöhet ki túl jól, ha megkérdezi az ember, hogy van e ilyen alkalmazás a cégnél :D"

Két okot látok arra, hogy erre valaki ne kérdezzen rá:
- tudja, hogy van-e
- vagy nem érdekli, hogy van-e

Minden más esetben nyugodtan kérdezd meg.

Az aktuális munkahelyemen pl. automatikusan elmondták, mikor beszéltek a cégről: kapok laptopot, használhatom magáncélra is, semmilyen formában nem ellenőrzik, hogy mit csinálok éppen rajta, így kérdezni sem kellett.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Azaz ok, hogy ne kérdezzek rá, hogyha nincs a cégnél, de nekem ez szempont az a szemükben kijöhet úgy, hogy nah miért ennyire fontos ez nekem, ha úgy is rendesen dolgozok.

Nyilván ha te vállogatsz az állás helyek között akkor bármi belefér, de ha úgy érzed a munkáltató válogat és kell egy állás az is más. De szerintem ez egy olyan kérdés, ami ha van két ember minden paraméter ugyanaz csak az egyik rákérdezett erre a másik nem. szerintem annak aki kérdezett lesz egy kis kérdőjel az imázsa mellett, hogy hmm ez a kérdés mit jelentett.

Esetleg amit ki lehetne találni, hogy ezt a jelenlegi, megfigyelős-kernelmodulos rendszert beklónozni egy virtuális gépbe, de alatta a host rendszert kicserélni. Teszt jelleggel, ha valami baj lenne, visszahúzni a host rendszert. Hátránya, hogy a céges munka csak virtualizációs overheaddel menne, de mégis lehetne egy gépet használni. A virtuális gépen futó céges kémprogram nem látna ki a host-ra, hogy azon mit csinálsz.

Bár ez kb. ugyanaz lenne, mintha egy privát gépet is járatnál a háttérben a céges mellett. Valamennyi inaktivitást mindenképp okozna, míg a magánrendszert használod, és nem a céges kifigyeltet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

mondhatni nahát, 10+ éve szolgáltatásként megvehető, szerintem olcsóbban, mint amiről a fáma szól.

https://motiment.com/

HUP te Zsiga !